- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noukoum
veterán
Szerintem azért mert én sosem azt nézem amit mutat az autó, hanem amennyit valóban fogyaszt. Akárhogy csináltam sosem tudtam jelentősen 8l alá vinni az átlagfogyasztást, ebbe biztosan benne van a vezetési stílusom is. Én nem pályázom, és télen nem szeretek várni negyed órát hogy kevesebbet fogyasszon az autó (sajnos még mindig nincs fűtött garázsunk.)
-
még egy gyors számítás... mi évi 24-25 ezer kmt megyünk ebből 5000 ami nem tehető meg kényelmesen elektromossal
20.000 km esetén:
- diesel (autóm van) 5,6 az átlag fogyasztás (városban inkább 7 de legyen 5.6) és prémium üzemanyagot tankolok (mert azt ajánlják ehhez az autóhoz és simából többet is fogyaszt) tehát 1 liter üzemanyag 420 ft... 20.000km-re 1120 liter üzemanyagot használok ami 470400 Ft-ba kerül
- benzines autód sima benzinnel 6,5-et fogyaszt ha 20.000 km-t mész akkor (1 liter kb 365 Ft) azaz évi 474500 Ft-ot költesz üzemanyagra
- ha elektromos autóval megyek (napi 50 et) akkor évi 20.000 km-t mész és ez otthon töltve (17-es átlaggal) akkor ez 129.200 Ft-ba kerül normál árammal (elvileg lehet éjszakai árammal is tölteni azzal 81600 Ft lenne (ha lehet állítólag meg lehet legálisan oldani). De ha van napelemed akkor ez itt 0 Ft (persze a napelemnek is volt ára... 3400 kWh körüli áram kell ehhez szóval egy 3-3,5-es napelem rendszer kell ami cirka 1,2-1,5 millió körül van)
Tehát 20.000 kmnél a különbség évi 350-470e Ft lehet az üzemanyag különbség -
aki keveset fut annál nem fog kijönni a matek... 4 év múlva az elektromos ér majd kb 5 milliót a benzines meg 2-2,5-et... tehát a maradvány értéke is jobb lesz egy elektromos autónak...
Illetve ne egy fapad corsát hasonlítsuk az elektromoshoz. Keress hasonló menettulajdonságokkal rendelkező benzinest vagy dieselt és máris 6-7 között fogsz járni a kis autóval is pontosan megnéztem automata 130 lóerós corsa az már 6,8 millió... így már állami támogatással a 8 nem irreális.. s a különbség az az a 1,2 millió:
- eladáskor tuti vissza fog jönni
- valamint fogyasztásban ha otthon tud tölteni akkor 2000 vs 600 ft lesz a költsége 100 km-re csak az üzemanyagon visszajön 85000 km alatt
- olajcsere és szerviz költsége kb fele az elektromosnak
- cégnél éves 132 ezer forint / év amit nem kell megfizetni
- magánszemélyként meg nincs teljesítményadó 33000 ft / év megtakarításTehát 130 lóerős automata corsa vs corsa e közötti költség megtérülés:
- összes felár 1.2 millió (támogatás miatt)
- 4 év alatti üzemanyag (évi 15.000 km-rel - kb ennyi a magyar átlag) 840.000 Ft, ha van napelem 1,2 millió
- 4 év alatt a szerviz költség kb 200e ft megtakarítás
- cégként 528 e Ft magánszemélyként 132 e Ft adó megtakarítás
- parkolást nem néztük ha már városi akkor az is lehet még jelentős (amíg van kedvezmény)
- maradvány érték több lesz az autónakDe ha a költségeket nézzük akkor az elektromos autó 4 év alatt 1,2-1,7 millió forintot hoz vissza a felárából. kérdés 4 évesen mit csinálunk az autóval eladjuk vagy használjuk még 10 évig...
szerkesztés 5 literes fogyasztással számoltunk... ha az 6,5 még nagyobb különbség jön ki kb 360 ezerrel kerül többe az üzemanyag mint amit fentebb írtam... -
Noukoum
veterán
Nem alternatíva magánszemélyeknek? És ezt mégis miért gondolod? A saját autózási szokásaidból indulsz ki vagy a magyar átlagból?
Mert a hatótáv para egészen addig szokott tartani amíg ki nem derül hogy egy évben max 1-2 alkalommal megy +300km-t egy nap alatt az illető. Mert az hogy te mondjuk többet mész az egy dolog, de senki nem mondta hogy holnaptól kötelező villanyautót használni.Persze értem én hogy itthon mindenki minden nap 700km-t tesz meg egyseggel háromszor, de maradjunk a valóságnál mert különben semmi értelme az egésznek.
-
Race-Face
tag
Nézd, én amikor autóvásárlás előtt álltam, ott voltak előttem a kalkulációk... Az elektromos autó (Leaf) törlesztője 110.000 lett volna havonta, a benzines autóké meg 70-80, azonos futamidő mellett. (Persze kicsit magasabb indulóval, azt elismerem). Tehát legrosszabb esetben is 40.000 Ft lett volna az elektromos felára. Ebből csak a cégautó adó és az üzemanyag visszahozott volna 30-at... Pont annyira luxuscikk egy elektromos autó, mint bármelyik másik új autó.
A luxuscikk nem itt kezdődik, hanem a 30-40 milliós autóknál...
(egyébként végül vettem egy jól felszerelt, dízel Focust, ami most 5,1-es átlagfogyasztáson áll, 5,67 millió volt, és nincs az egekben a Casco-ja, mint az elektromos autóknak... de leginkább azért, mert jelenleg még nem nagyon van olyan elektromos autó, ami megfelel az igényeimnek helykínálat - ár - hatótáv tekintetben.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest