Hirdetés

Opel Corsa-e menetpróba

A puszta tények emellett a modell mellett szólnak: kimondottan kellemes hatótáv, villámgyors töltési lehetőség, elektromos autóhoz képest igen kedvező ár. De milyen a valóságban?

Bevezető, külső-belső

Az elektromos Corsával nem most találkozunk először, hiszen tavaly a Frankfurti Autószalonon már meg tudtuk nézni, márciusban pedig egy sajtóúton ki is tudtuk próbálni a németek elektromos kisautóját. Nem írtuk el: bár az Opel 2017 óta a PSA-csoport leányvállalata, egy pár héttel ezelőtti sajtótájékoztatón elmondták, hogy ők saját magukra továbbra is egy német cégként tekintenek, csak épp egy francia konszernen belül. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt szerencsére pont meg tudtuk nézni tesztünk tárgyán, amely azért nem lehet teljesen német: ugyanarra a francia CMP (Common Modular Platform) platformra épül, mint mondjuk a Peugeot e-208 vagy e-2008, amelyek közül ez utóbbi szintén megfordult nálunk. Érdemes lehet tisztázni, hogy a névben lévő "e" betű nem az autó generációjára utal, hanem az elektromos hajtásláncra, az újdonság ugyanis egy hatodik generációs modell, tehát Corsa F.


[+]

A Corsa a kisautók egyik legismertebb képviselője a Ford Fiesta és Volkswagen Polo mellett, úgyhogy nagyjából mindenki tudja, hogy mekkora: egy alsó-középkategóriás autónál kisebb, de egy városi miniautónál nagyobb. Ha mindezt számosítani akarjuk, akkor 4060 milliméteres hosszról, 1433 milliméteres magasságról és tükrök nélkül 1765 milliméteres szélességről beszélhetünk. A tengelytáv 2540 milliméter, a csomagtartó 267 literes, az autó tömege pedig közel 1500 kilogramm. Ez elsősorban az 50 kWh-s akkumulátor-csomagnak köszönhető, ami önmagában 345 kilogrammot nyom. A telep gyártója egyébként a kínai CATL nevű cég, egy folyadékhűtéses megoldásról van szó, amely összesen 18 modulból, avagy 216 cellából áll. A belsőégésű motorral szerelt Corsán kellett is alakítani egy keveset annak érdekében, hogy a telepek kényelmesen elférjenek az ülések alatt, a nyomtáv 12 milliméterrel szélesebb ennél a változatnál. Bár a nem elektromos variánst még nem volt lehetőségünk kipróbálni, nyilván teljesen eltérő vezetési élményre lehet számítani, ami elsősorban nem a bő egy centivel szélesebb nyomtáv, hanem az eltérő tömegnek és a máshol található súlypontnak köszönhető. A csomagtartó egyébként bő 40 literrel kisebb, mint a nem elektromos változaté, de így is kellemes méretű és jól pakolható. Az egyedüli fájó pont, hogy a töltőkábelnek nincs dedikált hely, így amikor teleraktuk a csomagtartót, kellett kicsit tetriszeznünk ahhoz, hogy a kimondottan jó minőségű, gumírozott gyári kábelnek is találjunk helyet.


[+]

Hogy a hatodik generációs Corsa mennyire szép vagy nem, azt mindenki eldöntheti maga, mi alapvetően nagyon visszafogottnak, de mindenképp mutatósnak gondoljuk. A formavilág alapvetően gömbölyded, de ezt több helyen is igen határozott élek törik meg, a végeredmény kimondottan unisex lett, tehát a hölgyek és az urak is megtalálhatják magukat ebben a modellben. Mivel egy meglévő autó elektromossá történő átépítéséről beszélünk, nincs jelen az e-autókra jellemző, kimondottan hi-tech formavilág, ez a modell egy mutatós kisautó, ami amúgy elektromos is, de ezt a zöld színű rendszámtáblán és a kipufogó hiányán kívül álló helyzetben nem feltétlenül lehetne megmondani róla. Városi, nem pedig családi autóról beszélünk, pont akkora, hogy belföldön hárman-négyen még kényelmesen lehessen vele utazni, feltételezve, hogy senki sem utazik óriási poggyásszal. Ettől függetlenül alapvetően azért egy városi autóról beszélünk, de a belföldi utazáshoz tényleg elégséges a mérete és a hatótávja is, ez utóbbiról majd később lesz szó részletesen.


[+]

A belső tértől mi egyáltalán nem voltunk elájulva, elektromos autóban ennyire unalmas kialakítást még igazság szerint nem láttunk. A tesztautó belső színvilága kimondottan komor volt, az infotainment rendszer a rossz helykihasználás és a személyre-szabhatatlanság iskolapéldája, de ezeknél talán fontosabb, hogy pár érthetetlen dolgot leszámítva a kezelőszervek alapvetően kézreállnak, maga az autó pedig még hosszabb utakon is kényelmes volt mind a sofőrnek, mind az utasoknak. Az érthetetlen dolgok egyike a sebességváltó (ami ugye nem egy valódi sebességváltó) kar előtt lévő telefontároló, amely egyben Qi-töltő is. Kimondottan hasznos, hogy egy tényleg halványan világító zöld visszajelzőfény kapcsol be, ha a telefon töltése aktív, tehát látjuk, hogy a készüléket jól raktuk a helyére.


[+]

Ami viszont érthetetlen, hogy miért kellett a töltőhely fölé pakolni egy kimondottan éles, fehér fényű ledet, ráadásul pont úgy, hogy az alá helyezett okostelefon kikapcsolt kijelzőjéről a fény egyenesen a vezető arcába menjen. Nem túlzás azt mondani, hogy éjszaka konkrétan olyan, mintha egy gyengébb zseblámpával világítana valaki az arcunkba, az egyetlen dolog, ami miatt nem kell a szigszalaggal vesződni, az az, hogy ki lehet kapcsolni. További érdekesség, hogy az elekromos Corsa rendelkezik az általunk látott egyik legnagyobb kesztyűtartóval, gyakorlatilag vállig be lehet nyúlni benne, szóval sok minden belefér. A hátul lévő dolgokat viszont vezetés közben fix, hogy nem fogja tudni kibányászni a sofőr.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Opel

Azóta történt

Előzmények