- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
válasz
lócitrom #326 üzenetére
pedig az ip foglals is a logikus helyén van: hálózat/dhcp és dns/statikus bérlés
hiszen DHCP foglalásról beszélünkaz adblock pedig már önálló telepítést/beállítást igényel (pl /etc/hosts)
a csomagvesztésről nincs tapasztalatom, nálam nem fixen üzemelnek, és nem is szoktam nézegetni, teszik a dolgukat amikor kell
(#327) Vigyorka
mit akarsz az uboot-tal? -
suste
veterán
válasz
lócitrom #324 üzenetére
A luci -rol nem láttam még leírást, de igazából a logikádat kell átállítani.
A gyári és hasonló felhasználó barát felületeken össze vannak gyűjtve a menübe azok a beállítások amik a legelterjedtebbek.
Wan, lan, wifi, tűzfal.
Viszont az egyes beállítási lehetőségek szegényesek.Luciban viszont a menüpontok a hálózat felépítéséhez igazodik, minden ott van ahova tartozik, és sokkal részletesebben állítható minden, és mindenből lehet újat felvenni.
Wan: hálozat/interfész/wan.
Lan: hálózat/interfész/lan.
Wifi: hálózat/wifi.
Tűzfal: hálózat/tűzfal.
Stbstbstb....A mi 9092-nkön csináltunk egy gyárihoz hasonló "setup/basic" felületet, ahol szintén össze van szedve az említett beállítások, + létrehoztunk pár speciális oldalt, ami segít luciban való ugrálás nélkül 1-2 komplexebb beállítást megcsinálni (repeater, wds, guest, switch, stb), és van 1-2 olyan oldalunk is amik luciban kivitelezhetetlen lenne (runcommand, webcommander, szkenner támogatás, automata torrent letöltés, stb).
-
suste
veterán
-
suste
veterán
hát a pendrive az nem torrentre való az tuti, mert nem bírja a sok kis fájlműveletet
de azért ha megtalálja az ember az egészséges kompromisszumot (pár száz KB/s), akkor el lehet vele lenni, de persze kérdés hogy milyen gyakran törölgeti és tölt le helyette új torrentet az ember....
de pl egy egyszerű fájlszervernek tökéletes (nekem is egy penen van a susteopenwrt.ipdns.hu) -
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #295 üzenetére
Főleg ha még meg is dizájnolod magadnak egy jó háttér/betű színnel, és esetleg egy pofás logoval. És ugye főmappnként másik színek, logok lehetnek, amiket még be is tölt a meghívásnál, így nem kell megjegyezni vagy felírni magadnak.
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #293 üzenetére
Csinálj statisztikát!
Az hogy néha ránéztél az kevés. Amikor éppen több szálon letölt, ellenőriz és kiír is egyszerre, akkor tuti nem csak 2esig megy fel.Fileserver: [link]
Nem frissül magától, neked kell lefuttatni az igényeknek megfelelő "Force" kapcsolóval, amikor új mappákat, fájlokat helyezel el.
De persze kimásolható a kódsor egy külön fájlba, és futtatható cronbol is. Ezt lehet bele is teszem majd a későbbiekben, köszi az ötletet!
A buildben egyébként nincs még benne ez, csak a frissítésben. -
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #291 üzenetére
1,5 - 2 -es load az baráti lenne 4000k-s átlaghoz.
Csináltál már mondjuk 5mp-es load statisztikát?
Persze az sokat segíthet hogy ha nem megy se wifi se más rajta, és jóban van nagyon a háttértárral.... -
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #289 üzenetére
Szerintem a 4000k egyiknek sem normális!
Kíváncsi lennék a 4300as milyen loaddal tudja?
Ezek routerek, nem nasok....
Egyébként a nexx procija gyorsabban számol, de ugye nem csak a procin múlik..... -
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #280 üzenetére
félreérted
reset/factory reset van, csak failsafe nincs (pl ha letörlöd "/bin" mappát, és eleve el sem indul a router, akkor csak a soros port segít)
a szerverünkön van ubootmod-os mappa....(#281) AlyrArkhon
az fw nem változik, csak a 9092 fejlécben látod a változást
és egyébként is, ha megy, akkor nem luciban kell frissíteni, hanem a 9092/system/backup oldalon -
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #278 üzenetére
1: uboot csere nem kötelező, csak azért érdemes, mert a módosítottban van webes fw feltöltési lehetőség (mint a tplinknél a tftp, csak webes felületen indítod), így ha valamit nagyon elnyomkodsz vagy félreflasheled, akkor szétszedés nélkül helyre tudod hozni
2: a régebbi owrt fw-kben (BB, CC-15.05) a reset gombra nem indul el rendesen a failsafe, így nem tudsz helyreállítani ha valamit nagyon elnyomkodsz (lásd 1-es pont)
-
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #276 üzenetére
nagyon sokmindent fejlesztettünk és változtattunk már a 0.8.1 óta!
a logoutomon van külön bejegyzés a frissítésről.... szóval igen, frissíteni kell
remélem a wifis dolgokat is javítottuk és nem elrontottuk
a bridge ip: igen
wwan ip/protokol: ha a linkelt test oldalakat (emulátor) megnézed, akkor ott van a dhcp/static váltási lehetőség....
-
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #272 üzenetére
akkor sorban:
1: nem értem amit írtál
pont a lényeget hagytad ki, hogy mit csináltál a 9092-n? (mi fw-nk, és tényleg 9092, vagy csak elírás?)2: sokadik, luci-s állításkor nem írtam át
ha a mi fw-nk, akkor a fő probléma, hogy a rendszer ellen dolgoztál!
ha elolvasod aleírásokat, és azoknak megfelelően a torrentes partíciót elnevezed "mnt" -nek, akkor az mindig a "/mnt" -be csatolódik, és nem kell átirogatni semmit sehol3: relayd
ha felpakolod a frissítéseket és a 9092/wifi-extra/repeater -en csinálod a relayd-et, akkor jónak kellene lennie mindennek! [link]
de ha mégsem, akkor ott van a 9092/wifi-extra/manual-repeater, ami tuti jól hozza létre a kapcsolatot, ha jól adod meg a paramétereket! [link]a nexx wan protokol mindegyik oldalon átállítható statikusra, és akkor megadható fix ip is!!!
+ a relayd-nél fontos, hogy a bridge IP-t is be kell állítani, hogy mindenhonnan elérhetőek legyenek a nexx-en futó dolgok
ha már él a repeater kapcsolat, akkor a 9092/wifi-extra/repeater oldal tetején lesz egy bridge IP beállító felület is....(#273) kovbandi82
10-15$ -t mindenképpen megér, mert sokmindenre befogható a mobilitása miatt.... -
suste
veterán
Hát ha nem tetted fel a módosított uboot -ot, akkor csak a soros port maradt.
Esetleg LEDE -t próbált valaki rajta?
-
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #263 üzenetére
az uboot ellenörzéshez egy másik lehetőség is van
putty -ban vagy 9092/system/runcommand -ban kiadod a következő parancsot:cat /dev/mtd0 > /tmp/backup_u-boot.bin
utána a kimentett bint-t összehasonlítod (akár a nexx-en, vagy pc-re ltöltve) azzal amit a szerverről letöltöttél
-
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #260 üzenetére
ha tényleg jól próbáltad a resetgombbal az ubootos indítást, és nem ment, akkor lehet esetleg neked is a resetgomb a hibás (nem működik a gomb)
bámikor tudtad valamire használni egyáltalán a gombot? a mi kf-nkben több funkciója is vanegyébként a nexx-nél kicsit macerás a resetelés, főleg az ubootos indítás, mert süllyeszetett a gomb, és nagyon miniatűr a hozzá vezető lyuk
elsőnek azt kell kikísérletezni, hogy mivel és hogyan tudod stabilan nyomvatartani
ha ez meg van, akkor:
1-PC ethernet fix ip = 192.168.1.2, maszk = 255.255.255.0
2-ethernet kábel a PC és a nexx-LAN közé (a PC ne kapcsolódjon semmilyen más hálózathoz pl wifin)
3-nexx táp nélkül
4-resetgomb stabilan nyomod
5-nexx-nek tápot adsz
6-tartod 3mp-ig még a gombot, majd elengeded
7-vársz 4-5mp-et
8-PC-n meghívod böngészőben a 192.168.1.1 -et (több böngészővel is próbáld meg, és privát módban is)ha nem jön be az uboot oldala, akkor megismétled a műveletet a 3. lépéstől
nekem sem szokott elsőre összejönni még a tplink710-esemen sem, pedig annak külső resetgombja van
egy kapcsolós elosztó nagy segítség lehet, amit akár lábujakkal is be tudsz kapcsolni -
suste
veterán
válasz
energiezolee #257 üzenetére
a "networkreset" is hasznos lehet, mert egy rossz vagy az adott hálózathoz nem illeszkedő hálózat beállítás miatt nem kell full reset (pl dhcp switch)
ilyenkor csak a network, dhcp, firewall állítodik vissza az alapbeállításra (a wifi nem!), és ha mondjuk valaki előre gondolkodik és csinál mini mentéseket a különböző beállításairól a 9092/setup/basic/quickconnect/Backup-Restore Network Status alatt, akkor ott rögtön visszatölthet egy választott mentést
ezt én sokszor használom a játszós nexx-en es a tplink710-esemen, mert így nagyon gyorsan beüzemelhetem a routert mobilról, olyan helyeken ahol már egyszer mentettem (lényeges hogy wifi kikapcsolás kivételeknél legyen felvéve az AP, így a resetgomb egyszeri megnyomásával kikapcsolható a kliens wifi, és így a repeater/wds beállítás sem teszi wifin elérhetetlenné a routert.... -
suste
veterán
válasz
energiezolee #255 üzenetére
melyik reset fájlt nézed?
mert a gyári openwrt-s az ki van iktatva, és helyette van a miénk ( /etc/hotplug.d/button/25-wifi_umount_reset)
a factory reset vége természetesen egy újraindulás, amikor már alapról indul el a rendszer -
suste
veterán
válasz
energiezolee #252 üzenetére
a gombhoz még annyit, hogy a ledet sajna nem villogtatta nálam sem, így magadban kell számolni vagy órát lesni
uboot felrakás:
kétféle readme van fent
1: az eredeti leírás: [link], amiben annyi a hiba, hogy a link rossz, de a leírás mellett ott van a bin is
ez ugye saját webszerveres beüzemelést és onnan való feltolást ír le2: a saját leírás: [link], ahol mint kiderült az a rossz a v2.1-ben, hogy nincsen a gyári fw-ben md5, így vagy kamikaze módon felrakod ellenőrzés nélkül valamelyik saját szerverről (nem ajánlott), vagy pedig letöltöd egy pendrive-ra, pc-n leellenőrzöd, bedugod a pent a nexx-be, és onnan feltolod a "v1.2 + v2.2:" szerint
(a pen pontos csatolási mappáját nem tudom, de valami "media" mappa rémlik)a privátban küldött fw-t nézted esetleg?
-
suste
veterán
válasz
energiezolee #247 üzenetére
test:
-gyári uboot-os nexx3020,
-suste/headless@OpenWrt@0.8.3@2016-11-25 frissítéssel, (a legfrisebb javítással is tuti menni fog)
-kb 16mp resetgomb (ugye 10-15-ig van a networkreset)
factory reset megtörténtszóval ha bebootol a nexx, akkor működnie kell a resetgombnak
de ha valamit nagyon elmókol az ember (pl törli a bin vagy más fontos mappát), és nem is indul el, akkor lehet probléma a failsafe hiányamajd a moddolt uboot-ost is meglesem, de igazából ott nincsen gond, mert legfeljebb újrahúzod az fw-t
-
suste
veterán
válasz
energiezolee #247 üzenetére
ok majd jelzek én is (mindjárt ki is próbálom mert kiváncsi vagyok
rémlik mintha már mégis csináltam volna valamelyiken resetgombos "networkreset"-et)
azt olvastad itt, hogy a normál mód is macerás?
vagy esetleg visszarakhatod a gyári fw-t is, ha az meg van -
suste
veterán
válasz
energiezolee #245 üzenetére
akkor spi-vel írod bele, vagy openwrt alatt?
mindegyik macerás kicsit (kinek mi)
az rémlik, hogy valamelyik uboot és a CC együttes esetén nem is indult el a nexx
meg volt gondja a failsafe-fel másnak is, de én még szerencsére nem tapasztaltam (1iken gyári uboot van de fix beállítással működik, a 2. játszóson meg moddolt uboot)
majd jelezz vissza légyszi, hogy milyen uboot-ot pakoltál fel és mi lett az eredmény
-
suste
veterán
válasz
energiezolee #239 üzenetére
1: a mi általunk írt reset funkciókat még nem próbáltam ki a nexx-en (majd meglesem most), de bebootolt állapotban csináltad?
2: amikor nyomod a gombot, akkor villog a led másodpercenként? (kéne)
3: ha csak a factory reset a cél, akkor azt luciban és 9092-n is meg lehet könnyen csinálni
4: ha megcsináltad az ubootmod-ot, akkor indulásnál 3mp-ig nyomott reset az uboot-os felületre visz... -
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #237 üzenetére
huhh, már jó régen csináltam, és ráadásul csak később dokumentáltam le
akkor ezek szerint én sem a gyári fw-n ellenőriztem az md5-öt
ebben az esetben mégis csak a gépeden kell letöltened és ellenőrizned, és onnan átmásolod a nexx-re
az tuti, hogy még gyári állapotban csináltam én is (mert nem kerestem/csináltam nyitott ubootos openwrt fw-t), de a pontos műveletre nem emlékszem sajna
az is lehet hogy rátettem egy penre (ahol leellenőriztem) majd rádugtam a nexx-re, és onnan flasheltem fel....szerk:
megnéztem a v1.1 -et a readme-ben, és ott az eredeti leírásban is csak sima letöltés után ellenőrzi a pc-n az md5-öt, így én kevertem össze a PEPE2K féle fw-s moddolással a folyamatot -
suste
veterán
Így viszont mindjárt van értelme, mert újraflesselhető végső esetben, így nem lesz belőle tégla, ha véletlen kizárom magamat
Hát pont ez a lényege az egész uboot mókolásnak
. Bár a moddolt nexx-es uboot jóval több lehetőséget is nyújt, mint a hivatalos PEPE2k-sok, több menüpont is van benne, nem csak az fw flash.
Az openwrt fw-k felrakhatóak a gyári nexx fw alól is, módosítás nélkül is.Azt mondjuk nem értem, hogy miért pont a gyári 580Mhz-es sebességet nem lehet beállítani a procinak az uboot-ban, csak a 600-at.
Az még fontos infó, hogy az uboot cseréjét csak a gyári fw alatt tudod ilyen egyszerűen módosítani!
Openwrt alatt alapból nem írható az uboot, ami érthető is a biztonság miatt.
Szóval vagy rögtön az elején el kell intézni, vagy kell egy külön openwrt buildet gyártani nyílt uboot-tal. -
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #231 üzenetére
1: az adja az első kavarodást, hogy először a PEPE2K általt "hivatalosan" készített uboot módosító fw-k és mappák voltak meg
ezekkel könnyű az élet, mert ha létezik a routeredhez, akkor csak felrakod az fw-t, és az fw-ben benne van minden szükséges módosítás, csak el kell indítani a folyamatot putty-ban
ez a readme van kirakva az UBOOTMOD-PEPE2K -s mappa gyökerébe2: aztán nexx-hez találtam moddolt uboot-ot (ami állítólag szintén PEPE2K munkája nyomán készült, de ez hosszú sztori...), és ezt is beleraktam ebbe az UBOOTMOD-PEPE2K -s mappába a NEXX-WT3020-ba
viszont ennek külön readme-je van, hiszen ez csak maga az uboot -ot tartalmazza, nem egy komplett módosítást segítő fw-tÉn úgy csináltam a 2. nexx-emet, hogy a nexx-es readme alapján:
nexx gyári állapotban!
-v2.1: fix ip a gépnek amivel rácsatlakozol kábelen, bejelentkezel putty-val a 192.168.8.1-re a megadott névvel és jelszóval, belépsz a tmp mappába, majd wget -tel letöltöd a besaba szerverről a bin-t (parancsot másolhatod a readme-ből), majd leellenőrzöd az md5-tel (parancs szintén másolható)
SZÓVAL EZEKET MIND A NEXX-EN CSINÁLOD, ÉS NEM A PC-N!
-v1.2 + v2.2: az előzőhöz hasonlóan végicsinálod a leírtakat
a kettőskeresztes mindig a parancs, amit másolhatsz, a normál sorok pedig amit fogsz látni válaszkéntha fent az új uboot, akkor már mehet az újraindítás reset gombbal, és a főmappában lévő readme igaz ide is asszem, hogy hány másodperc reset nyomva tartás után milyen funkció érhető el
Amit félreértesz nagyon, hogy a luci nem kavar be semmit a 192.168.1.1-en, mert pont az a lényeg, hogy a módosított bootloader resetgombbal indítva egy teljesen külön webservert indít,egy teljesen külön állapotban van, és a router nem lép tovább, tehát a luci el sem indul.
Az openwrt fw-ket meg felrakhatod a normál indulás után is.
Ha fent az uboot, akkor újraindítod normál módon, és a gyári menüben felteszed a factory-t, aztán luciból meg mehet a mi BB-nk. -
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #228 üzenetére
hol, milyen leírást olvasol?
az uboot-ot nem a sima frissítés menüpontban kell feltenni, hanem parancssorban "mtd" paranccsalegy régi leírás, régi elérési útvonallal, de ott van mellette a bin is....: [link]
-
suste
veterán
válasz
AlyrArkhon #223 üzenetére
IP-k rendben vannak?
mi az ip-je:
-NEXX-wan
-NEXX-lan
-PC
-Cisco-lan?hogy vannak összekötve?
cisco_lan - nexx_wan? -
suste
veterán
válasz
lócitrom #204 üzenetére
de most te kapcsolati sebességről vagy valósról beszélsz?
ha 100-at akarsz átvinni, ahhoz kell a full 300-as kapcsolat, ráadásul nagyon jó viszonyok között (közel kell lenned)
én nagyon nem tesztelgettem tovább, csak használgatom néha repeaternek, AP-nek, eddig nem volt gond vele -
suste
veterán
válasz
Jakekyle #197 üzenetére
A 80-as port is csak egy port (ahol most ugye a router kezelőfelüete jön be). Azt sem éred el kintről
.
És a transmission-t sem éred el, sőt nem is tudsz aktívan feltölteni vele, csak passzívan.Csak a fordított megoldás működhet vpn-nel, ami elég macerás.
Ilyenkor a router keresi fel a másik eszközt, mivel kifelé szabad az út.
De ehhez kéne a másik eszközre (amivel ftp-zni akarnál) vpn szerver, plusz publikus ip , plusz DDNS szolgáltatás, amivel frissítene egy DDNS szolgáltatónál, és így mindig tudná a router milyen címet keressen.Nem gondolom, hogy ezt te kivitelezni tudod
.
Másik megoldás lehet, hogy ha nem nagymérető fájlokról van szó, hogy valamilyen ftp szerverre szinkronizálsz a routerrel, ott mindig eléred a dolgaidat. Erre ráadásul van előkészítés is a 9092/setup/ftpbackup oldalon......
-
suste
veterán
válasz
Jakekyle #195 üzenetére
Az elvégzett beállításokkal a NEXX beállítása tökéletes, feltéve hogy routerként üzemel! DE
A "www.whatismyip.com" és hasonlóak akkor tudnak jó ip-t adni, ha nem NAT-olt hálón vagy, vagyis a szolgáltatód publikus IP-t ad!
A NEXX "WAN" ip címe egyezik a weboldalon kapott címmel?
Mert ha nem, akkor értelemszerűen nem fogod elérni azzal a címmel.
Ez akkor is fent áll, ha nálad van másik router a NEXX előtt.
Ilyenkor és ha pedig nem is routerként üzemel a NEXX, akkor is a fő routeredben (is) kell forwardot csinálni. -
suste
veterán
válasz
Jakekyle #193 üzenetére
pedig tényleg csak annyit kell csinálni, ami a readme-ben is van:
-9092/system/usermanager: System Users: ftp -> Password (jelszó megadása, save/add)
innentől ha ftp klienssel meghívod belülről a NEXX-et, akkor már el kell érjed (pl: 192.168.1.1:21, név=ftp, jelszó=amit megadtál)-ha routerként üzemel a NEXX, akkor a külső eléréshez engedélyezned kell az ftp forwardot ami elő van készítve (9092/basic/firewall/forward: FTP-Forward -> true)
ezután kívülről a "küls.őip:9094"-es porton éred el ftp-velhosszútávon az NTFS-t felejtsd el!
formázáshoz haszáld a 9092/setup/hdd-manager -t -
suste
veterán
Én teszteltem a tm-et is annó, írtam is róla a leírásban. Simán elindult....
Arra tippelek, hogy config megtartásával csereltel fw-t, és eleve rossz volt valami.Túlzóak:
-open_file_limit='32' (8)
-cache_size_mb='2' (0)
-peer_limit_global='500' (50)
-peer_limit_per_torrent='50' (15)
-download_queue_size='4' (1) -
suste
veterán
pontosan mi nincsen fent?
nem biztos hogy kell mind
milyen háttértárat akarsz rádugni:
-kmod-fs-ext4 = ext4 fájlrendszer támogatás
-kmod-fs-vfat + kmod-nls-cp437 = fat fájlrendszer támogatás
-kmod-fuse + ntfs-3g ntfs fájlrendszer támogatásakarsz-e automount-ot? (rádugsz valamit, és úgy mint windowsban egyből felcsatolja és megossza)
az fw-nkben benne van, és utólag is felrakható mentésből, de a basic-ben és a repair-okban nincsen benne
-blkid = háttértár azonosítás -
suste
veterán
a "SUSTE-BASE" szolgáltatáscsomag még lehet problémás, mert sajnos csak az elsőt ellenőrzi (block-mount), így a többi nem biztos hogy fent van
ellenőrizd le luci/rendszer/szoftver alatt, hogy fent vannak-e:
-block-mount
-blkid
-kmod-usb2
-kmod-usb-storage-extras
-kmod-fs-ext4
-kmod-fs-vfat
-kmod-fuse
-ntfs-3g
-kmod-nls-cp437
-kmod-nls-utf8
-kmod-nls-iso8859-1
-kmod-nls-iso8859-2
-iwinfo -
-
suste
veterán
0. Bootloader-t lecserélted?
1. Fw-ből nem tudsz törölni, ne is próbáld, mert csak kevesebb helyed lesz!
2. Tedd fel a basic.tar.gz mentésünket és ott a 9092/system/installerben könnyen felpakolod amit akarsz. Az xmsk -szerverről szedd a mentést!
4. Glinet szerintem jóval drágább. Ha több tárhely kell, akkor radugsz egy pent, vagy a modemekben is van sd kártya hely. Bár extrootra még nem próbáltam....
-
suste
veterán
Amíg le nem merül az akksi
De most komolyan, ez olyan sokváltozós egyenlet, hogy nem lehet mit mondani.
Persze főleg a TM használattól fog függeni, de pont ez miatt lehet nagy szórás (seed vs dl).
Én switch + ap -ként szoktam laptop usb2-ről hajtani, szóval alapból bőven elég neki az 500mA. -
suste
veterán
-
suste
veterán
A nat nélküli wifi-lan brigde szokott lenni nehezebb, mert hardveresen a routerem nincs rá felkészítve, alapból mindig natolna. De beállítható, hogy a cpu relay-elje a forgalmat köztük.
Én is ezt írtam atheros-szal kapcsolatban, csak más megfogalmazásban
Viszont broadcom-os wifivel simán megy a NAT nélküli bridge WDS/relay nélkül is! [link]
ha valakinek ez kellene, akkor ilyen eszközt kell beszerezni -
suste
veterán
1: viszonylag régóta tudnak a routerekbe rakott wifi chipek "multi-ssid" funkciót
vagyis annyi wifi hálózatot veszel fel az egy szem routerrel egy wifi chip-pel, amennyit csak akarsz (gondolom a vendéghálóról már hallottál.....már gyári fw-k alatt is szokott lenni +1 guest, de openwrt alatt bármennyit felvehetsz)
itt jön elő a legnagyobb problémája a gyári fw-knek, hogy állati sok limitációt raknak bele, a router tudásához képest
2: a külön wifi hálózatokat külön módokra állíthatod, vagyis lehet az egyik AP a másik CLIENT
3: a NAT meg már szoftveres kérdés, bármikor bármelyik interfész közé felvehetsz NAT-olást4: Az egy wifi chipes multi-ssid annyi korlátozást hordoz magában, hogy nem tudsz különböző csatornákat állítani az egyes wifi hálózataidhoz. Ez logikus is, hiszen egy chip csak egy csatornán szórhat
.
Szóval openwrt-vel simán megoldható:
NET - || - Ismeretlen router -NAT- Wifi1(ap)- || - Wifi1(client) - Tplink - NAT - Wifi2(ap) - || -Wifi: Pc, telefon, tablet, stbstb.... -
suste
veterán
nem jól érted!
én sehol nem írtam, hogy repeater üzemmódban nem NAT-ol, sőt pont az ellenkezőjét írtam!
igaz a NEXX MTK chipjével nem tesztelgettem a Broadcom-os egy interfészes (nem NAT -olós) repeatert, így még akár működhet is, de akkor teljesen máshogy kell beállítani, mint az általam készített atheros-os leírás...de ha működik is amit írtál (főrouter - @NAT@ - nexx - @nincs NAT@ - tplink - @NAT@ - klienseid), akkor is minek a NEXX???
a tplink routered atheros-os repeaterként beállítva mindent megold amit szeretnél (főrouter - @NAT@ - tplink - @NAT@ - klienseid)! -
suste
veterán
A repeater kifejezésen mi itt azt szoktuk érteni, hogy felcsatlakozik egy wifihálózatra egy interfésszel (pl: WWAN), és egy másik interfészen (pl: LAN) lógó wifi AP-vel pedig továbbszórja a netet.
Az atheros chip sajátossága, hogy normál esetben ezt csak NAT-oltan tudja megtenni.
Ha NAT nélkül akarnánk ilyet, akkor vagy Repeater-relayd vagy WDS kapcsolatot kellene kiépíteni.
Kis olvasnivaló: [link] -
suste
veterán
DDWRT:
logikusan a "Client Bridge (Routed)" kell, + fel kell venni egy plusz wifit amit AP-nek állítasz be
a pontos beállítást azt vagy DDWRT fórumban keresd, vagy google
linksys wr54gl-esemhez én is google-val kerestem ki a repeater beállítást....eléggé összevissza kellett ugrálni a menüben, de persze ez is csak megszokás kérdése...
azt viszont nem tudom, hogy a DDWRT fel van-e készítve az Atheros chipre, mert nem mindent úgy kell beállítani mint Broadcom-nal.... -
suste
veterán
Legyszi fogalmazz pontosan!
Ha openwrt van a tplinken es a nexx kozeleben van, akkor teljesen felesleges a NEXX!!!
Ha megis kell a NEXX, akkor erdemesebb lenne client-relayd -re allitani, igy csak a tplink NAT-olna. Ehhez is van segedlet a 9092-n (wifi-extra/repeater/client-relayd gomb). Bar azt meg mindig nem tudjuk, hogy hogyan keszult pontosan a client uzemmod -
suste
veterán
a LAN ip-knek így jónak kéne lennie, ha routerként menne mindegyik eszköz
de akkor a tplinkre csatlakozva nem lehetne 192.168.168.xxx ip-t kapnod (vagyis így nem jók a LAN ip-k)
szóval valamit nagyon nem jól állítottál be, vagy nem jól írtad le mi a pontos helyzet
még mindig ott tartunk, hogy kéne a pontos beállítása a te eszközeidnek (nexx/tplink)azt most is fenntartom, hogy felesleges a NEXX!
-
suste
veterán
Ez igy tripla NAT-olasnak hangzik, ami azert eleg felesleges, es sok hibalehetoseget hotdoz magaban.
Hogy teljesen tiszta legyen a kep csinalhatnal egy egyszeru sematikus abrat ahol feltunteted a routereket, klienseket es az ip cimeiket, aztan ezt feltenned ide, vagy valami kepmegosztora.
Utana tudnek segiteni, hogy mit kene valtoztatni.... -
suste
veterán
igen, én is a böngésző szivatásra gondolok
próbáld ki másik böngészővel!másrészt meg nem hiába csináltuk a 9092-es weboldalt, használd!!! én is firefox-ot használok, de a 9092-n még sosem szivatott meg a jelszóval
9092/setup/basic vagy egyből mehetsz a 9092/wifi-extra/repeater-re is
de elötte a sok kavarás miatt most már csinálj egy factory resetetszerk:
majd elfelejtettem, hogy factory után jó lenne, ha frissítenéd a rendszert a szervereken található repair.tar.gz -vel!!! -
suste
veterán
több módszer is van a 9092-n hogy lekérdezz ilyen parancsokat:
1: system/runcommand: sima parancsfuttatás, textboxban adja vissza az adatokat, ez csak az utolsó parancsot jegyzi meg
2: system/webcommander: alul az "Execute/Select the command:" részben van custom parancs beírás, és ha egyszer lekérdezel valamit, akkor onnantól benne lesz a listában
vagy akár egy parancsokat tartalmazó fájlt is futtathatsz itt a "select the file" -nál (a felső mappa rendszer aktuális mappájának futtatható fájljait listázza)3: komplett weboldalt hozhatsz létre a megjelenítéshez a system/template alatt
szerintem hamar rá lehet jönni hogy működik a dolog, főleg ha már van egy kis parancsosoros tapasztalat,
csak kicsit próbálkozni kell
a create rész létrehoz egy új "MAYPAGE" fület, és oda teszi az összes saját oldalt, amiket késöbb a webcommanderrel tudsz szerkeszteni (www_suste/cgi-bin/sajatoldalalam.cgi)A luci modem modot nem próbálnád ki esetleg?
-
suste
veterán
most már macerásabb lesz!
a gyári fw alatt könnyű lett volna cserélni az uboot-ot, openwrt alatt viszont a biztonság miatt alapból nem írható....: -
-
suste
veterán
usb-s cuccok: mi az hogy el sem indultak? kernellogban sem látszottak?
mindegyikhez kéne kernel támogatás is....modem tty: amelyikkel elindul
(ugye a 9092-s felületetet is teszteled?
)
de gondolom kernellogból kideríthető...
(én még sosem használtam USB-s modemet, pc-n sem, nemhogy routeren) -
suste
veterán
lécci majd írd meg melyik modemmel tudtal elindítani az alap fw-venkkel (használd a 9092/setup/usb3g oldalt!)
csináltam egy egy mentést a "Of Modems and Men" -es fw lucijából, majd esetleg tesztelhetnéd, ha már megy valamelyik modem...
wifiantennát azért letesztelhetnéd gyári állapotában is
ubootmod meg volt?
glinet: régebben én is nézegettem ezeket is, de már akkor is drágának gondoltam
most meg összehasonlítva a NEXX-szel nagyon nem éri meg (gyengébb soc, 150-es wifi, dupla ár)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 25
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest