- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
xeno204
aktív tag
Elég futurisztikus kinézete van ezeknek a mobiloknak
-
0xmilan
addikt
válasz
kevinhorvath #113 üzenetére
Ha piacra is kerül, olyan drága lesz, hogy a hülyének se ér meg. Szerintem.
Ezt tényleg érdemes elolvasni. -
kevinhorvath
újonc
Nekem nagyon tetszik az ötlet csak kérdéses hogy majd mennyibe fognak kerülni a külön kis alkatrészek ha majd piacra kerül a dolog na meg persze a telefon és hogy ezt a telefonon futó rendszer gondolom android lesz mennyire jól fogja kezelni.
-
toronyhaz
aktív tag
De így sem lehet összeállítani a legjobb telefont!
Mert ha a legjobb kamerát akarom,akksit,hangszórót SOC-et már be is telik a hátlapÉs akkor még nincs ram bluetooth gyro meg istentudjamik...Katyvasz ez így
-
moddnb
csendes tag
Nem rossz ötlet, de vannak hátrányai...Meg szerintem ilyen módon csúcskészüléket nem igazán lehet majd belőle összelegózni, az pedig megölné a fejlődést, vagy lemaradna a többi gyártótól. Ha belegondolok az asztali pc-k is ilyenek, és eléggé kezdenek kimenni a divatból. Csak ott nincs minden elemen burkolat, telefonba meg nehéz anélkül. Ami a súly és a masszivitás rovására megy.
-
Lomha 8V
addikt
Nagyon király ez az ötlet! Mobilt összerakni mint a számítógépet? Ha van egy kis fölösleges pénzem, bedobok egy jobb kamerát? Ez nagyon jó!
-
Picco
addikt
szvsz nem feltetlenul consumer piacra szanjak, legalabbis eleinte szamomra elkepzelhetetlen
-
dabadab
titán
"Én még mindig azon agyalok, hogy mi van, ha jön egy újabb cpu, és dupla annyi lába van neki?"
A telefonokban nincs CPU, SoC van, ami gyakorlatilag egy komplett alaplap, CPU-val, GPU-val, RAM-mal, szóval az ottani interface inkabb a PCIe-nek felel meg, az meg nem szokott olyan nagyon gyakran változni.
-
daninet
veterán
Én még mindig azon agyalok, hogy mi van, ha jön egy újabb cpu, és dupla annyi lába van neki? Mert ez a tendencia PC-nél és telefonoknál is, csak telefonokban nem látjuk. Ráadásul ezek nem olyan apró kis lábak kell legyenek mint a procin, mert ugye felhasználó kezébe kell adni és elgörbíti.
Huhuhu akkor már egy új alaplap is kell hozzá. Nade akkor már semmi nem kompadibilis mert máshol vannak a lyukak. Vagy ez olyan lesz mint a Lego kocka és a Duplo kocka, ahol 4 Lego kocka kitesz egy Duplo kockát? Tehát mondjuk minden második lyukba kerül csak érintkezés?
Szerintem elektronikailag is annyi akadálya van ennek a dolognak, hogy csak egy kis hírverést csináltak neki de semmi több.Plusz ha meg is csinálják, én az igazságtalan kapitalista hozzáállást érezném az egészben. Egy mostani telefonban eléggé össze vannak sűrítve a dolgok, több szinten több rétegben. De itt ha én akarok microSD kártya olvasót lehet le kell mondanom a BT-ról, mert már nem fér egyszerűen. Holott ez a két dolog egy normális telefonban körömnyi helyen elfér egymás felett.
-
kokyt
senior tag
válasz
macilaci78 #58 üzenetére
Öööö.... mert munka közben használja őket?
De tisztázzuk hogy biztosan képben legyél: telefonról van szó. Nagyapám ács volt, és asztalos munkákat is csinált, de ez nem jelentette azt, hogy ha egy rohadt képet akart felkalapálni a falra, akkor kipakolta a teljes készletet. -
agabe
addikt
ja kifelejtettem a gondolatmenetbol, hogy ugye 100 komponensfejlesztonek ajanlanak fel ingyen telefonokat...az a 100 nem a samsung es az lg lesz, hanem akar kis garazscegek is. Motorolanak csak a szabvanyt kell felejuk kiadni, azok terveznek ra komponenseket, es amelyik tetszeni fog motorolanak, es gyarthato lesz azokat fogjak gyartani.
Bevonnak egy olyan kort ami egyreszt nagyon sok kis szereplobol is all, masreszt egesz erdekes otletek johetnek majd elo amiket motorola/google talcan kap amibol csak kivalsztja ami neki jo, es a vegen ezekbol lesznek a kesz modulok. Kb. kiszervezik a fejlesztest, es csak a vegen tenyleges gyartast fogjak vezenyelni, igy meg a fejlesztesi munkat is megsporoljak (persze finomitani, osszecsiszolni biztos kell majd a veglegeshez, de az termeszetes) -
agabe
addikt
Szerintem meg motorola fogja gyartani (gyartatni kinaban) a reszegysegeket, es nem akarjak (legalabbis elsore) semmilyen szabvannya tenni...megcsinaljak ugy ahogy nekik tetszik, mert megteheti a google, es aztan gyartjak. Ha nem is lesz ra nagy erdeklodes akkor is lehet, hogy meg egy modellvaltast is megel majd a dolog, viszont ha lenne nagyobb erdeklodes, akkor a tobbi piaci szereplonek meg bele kell torodnie, es (meg mindig nem gondolom, hogy ez cegek kozotti modularis cséres cucc lenne akkor sem...max ok is elojonnenek a sajat hasonlo rendszerukkel) gyartani fog mas is hasonlot, de ugyanugy nem lesz csereszabatos a motorola es a samsung meg az lg. Ha egyaltalan ez beindul, akkor a csereszabatossag majd egy jopar ev mulva elokerulo cel lehet...ahogy az egyseges tolto sem volt baromi sokaig, de aztan megis mindenki beallt a sorba.
Tok mindegy melyik ceg uralja a piacot...az alkatreszeket nem csak samsungtol, lg-tol lehet beszerezni (ami meg tole van az mar integralva van pl. qualcom-os a soc-on amit egyben vesznek...nezd meg motorla sajat teloit mik vannak benne).
Az a teves abban amit irsz, hogy azt feltetelezed mar rogton az elejen ra akarjak eroltetni mindenkire, hogy ennek a szabvanynak megfelelo reszegysegeket gyartsanak.
A fenet. Ok ki fogjak hozni a sajat elgondolasuk szerinti rendszert (ugyanaz mintha teljes telot gyartananak, csak a reszeket kulon blokkokba rakjak...azt meg azert nem csak a nagyok tudjak megcsinalni nekik), aztan lesz ami lesz.
Semmi kozuk nem lesz a nagy gyartoknak hozza...masreszt meg ugye nem gondolod, hogy google-nak nincs csipetnyi beleszolasa sem abba, hogy az androidos telok gyartoi mit szeressenek vagy mit ne...de ez szerintem kesobbi fazis lehet.
-
kameraman77
tag
Az ötlet érdekes, sőt azt is mondom, hogy jó, techdemo-nak jó lesz. Tényleg látok benne fantáziát, de a mindennapi használat szerintem felejtős. Előbb utóbb oda jutna a dolog, hogy mindenki zsebe tele lenne modulokkal, mert megvesz minden szir-sz.rt és viszi magával, mert cserélgeti nap közben, egy idő után többet szidnák, mint használnák.
A modulokat így kellően tartósra kellene tervezni, hiszen ahogy fentebb írtam, kizárt, hogy előbb-utóbb ne 5-10 modullal a zsebben futkozna az ember az utcán...aztán a kopást stb tehát élettartamot ki kellene tolni, meg kiküszöbölni a "dzsunka" pad alatt gyártókat, mert tuti jönnének az "utángyártott" modulok. Az is kérdés, hogy megéri-e gyártani a modult, mit éri meg gyártani?
De mondom tetszik, nem rossz elgondolás, csak mondjuk egy vállalati környezetbe, vagy laborba simán elmegy, esetleg reptéren ilyesmi, ahol könnyű hozzáférni az addig "felesleges" moduláris összetevőhőz, nem kell cipelni...
-
azopi74
addikt
Csakhogy ez az egész azon bukik vagy áll, hogy az iparág többi szereplője hogyan áll hozzá az egész kérdéshez. Ugyanis az egyes modulok nagy volumenben történő gazdaságos legyártására csak olyan szereplőknek van eszközük és lehetőségük, akik a készülékpiacon való részvételük miatt erősen ellenérdekeltek ebben a dologban. Elég csak a Samsungot említenem, aki a teljes beszállítói piac kb 80%-át uralja, de az LG és a Sony sem fogja egymást sarkát taposni a tenderen...
Pár 10-100 ezer darab ilyen készülék legyártása meg nem fogja az egész dolgot gazdaságossá és piaci szempontból életképessé tenni, méretgazdálkodási okokból itt legalább néhány millió készüléket és a hozzá való modulokat kell tömeggyártani és forgalmazni, amire esély sincs. Arról nem is beszélve, hogy általánosan elfogadott ipari szabványokat kellene elfogadtatni az összes piaci szereplővel, amire szintén nulla az esély.
-
agabe
addikt
ugyan mar...google-t nem erdekli az iparag tobbi szereploje. Kijottek a nexus keszulekek is olyan aron, hogy a tobbiek csak kapkodtak a fejuket.
Ez ugyanugy fejfajasra adna okot nekik bizonyos szinten, de ha belegondolsz a vasarlok kis szazalake (mondjuk max 5-10) foglalkozna vele, hogy maga allitsa ossze a keszuleket, mert a tobbseget nem erdekli annyira, es nem is ert hozza, csak mukodjon, igy a kesz keszulek nekik jobban fekszik.
Ennek a modularis rendszernek a celpiaca kicsi, igy az "iparag tobbi szereploje" reszere csak egy marginalis termek lesz es nem erdekli oket, ha google (motorolan keresztul) elad par10-100ezer darabot belole. A globalis piacon ez torpe mennyiseg, igy en azt gondolom ez megvalosulhat siman.Ja es nem millionyi alkatresz lesz...lesz mondjuk 40-50 fele osszesen (max mivel csak a motorla fogja gyartani oket) amikobol lehet valogatni, es ezek kozul az optimalizalas is csak a soc-ot tartalmazo reszre szukseges igazan ami meg sokkal kevesebb (mondjuk 3 ? ) fele lesz majd kb. A tobbi (akksi, kamera, de meg a kijelzo is) modul csak periferia amire nem kell kulonosebben optimalizalni semmit.
-
azopi74
addikt
A kezdeményezés nem rossz, kár, hogy az iparág összes fontos szereplőjének az érdekével ellentétes, így soha nem lesz a dologból életképes és piacképes termék.
-
ryori
senior tag
"felmész a hegyre, bepattintod a 40 megapixeles modult, és szép képeket csinálsz, utánna vissza pattintod a wwan modult és mehet a facebookra
-
dabadab
titán
"Az ötlet nem rossz, de gondoljunk bele, ha mindenki kedvére váltogatna össze mindent, micsoda optimalizáltsági problémák lehetnének a szoftverrel..."
Lehetne egy olyan keresem, hogy az "Android optimalizalasa" temat csak olyasvalaki vesse fel, aki egeszen konkretan tudja, hogy mit beszel? Ugyanis a gyartok nem "optimalizaljak" az Androidot, csak belerakjak a drivereket azokhoz a cuccokhoz, amiket beepitenek es az AOSP alapbol nem tartalmazza, meg hozzaraknak eltavolithatatlan mindenfele kacatot. Ez nem optimalizalas.
Itt se kellene semmit sem optimalizalni, egyedul a driverek utolagos installalasa az, ami bizonyos problemakat vet fel, mert a kernel ABI nem stabil, dkms meg igy elsore meredek, bar lehet, hogy valojaban ez lesz a megoldas, csak mondjuk momentan az Androidban semmifele tamogatas nincs hozza.
(#96) a_n_d_r_e_w: "eletemben nem lattam meg olyan linuxot, amit felteszek egy random gepre es azon azonnal, minden problema nelkul menne"
Pedig nekem mostanaban ez szokott a tapasztalatom lenni.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Rickazoid #94 üzenetére
eletemben nem lattam meg olyan linuxot, amit felteszek egy random gepre es azon azonnal, minden problema nelkul menne, szoval igen, vannak problemak vele. Az android elso par verzioja meg az aktualis nexusokon is tud hulyeseget csinalni, sot, minden gyarto sziv az elso par verziojaval, pedig ott ismerik a hardvert. El sem merem kepzelni, hogy egy ilyen katyvaszon az rendesen tudna mukodni. (amugy epp melyiknap volt hir, hogy a winRT frissites az egyszem surface-eken is gondokba tudott utkozni...)
-
Rickazoid
addikt
Miért, optimalizáltsági problémák vannak a Windows-zal vagy a főbb Linux disztribúciókkal? Ha ott meg lehet oldani, hogy milliónyi különböző alkatrész legyen támogatott, akkor itt is meg lehetne, csak át kéne rendezni a piacot. Nem Android forkokat fejleszteni a gyártóknak a telefonjaikhoz, hanem drivereket, a Google-nek meg kiépíteni egy infrastruktúrát, amivel on-the-fly letölti az Android a szükséges drivert, telepíti és újraindítás után működik.
De mint írtam, ez a koncepció egyenlő egy Utópiával. A Nokia Morph Microsoft általi megvalósítására a közeljövőben több esélyt látok, mint moduláris telefonra, pedig előbbi is annyira futurisztikus, hogy mindig az is marad.
Komoly paradigmaváltás kéne ehhez. -
YAS-dude
őstag
Az android a mobilvilág windowsa, most lesz hozzá tákolható pctelefon is.
-
blade zte
őstag
Hurrá, minden gyártó készit magának egyet, rohadt sok értelme lesz, így, ha továbbra is pl. a sony csak tft-t fog adni képernyőnek, de a motorola meg nem nem fogja odarakni opciónak a legújabb procit.
Valamint sokkal jobb lenne picit hagyományosabb kialakítást csinálni, mert a 2x jobb proci nem 2x nagyobb, ahogy a fényképező sem mindig. Ez csak egy "művészi" dizájn agymenés, mint a metro felület volt.
Kell egy alaplap kinézetű alaplap, aminek természetesen az elejére jöhet bármilyen kijelző. Hátulra te magad illeszted be a komponenseket, ahova a gyártók egy szabvány szerint megadott méretig növelhetnek bármit, de cserébe minden hardverelem a leggyorsabban kommunikál a saját csatlakozójával. Erre jön egy fedlapocska az akksi csatlakozóját, a hangkimenetelt, fényképezőhelyet stb. beleértve. És ide lehetne berakni bármekkora akksit kizárólag a telefon vastagságának az árán. És lenne egy tetszőleges hátlap, ami az előlapi kijelző-t is beleértve akár víz/ütésálló is lehet, vagy PC-s házkészítők módjára valami dizájnos.
Azért ezt még át kell gondolni.
-
Wiz Khalifa
veterán
Mikor láttam ezt a vidit először akkor mondtam magamba hogy milyen jó lenne ezt létrehozni. Ugyanis akkor elég lenne egy gyártó a világon. Nem kéne a sok fos Samsung meg olcsó ZTE telókat látni mindenütt. Hanem bemennék a boltba egy listával hogy ez és ez kell és kész. Hazaviszem és mint kisgyerekek a legót te úgy raknád ezt össze.
Szerintem tök jó ötlet lenne. Mert akkor kiránduláshoz nagyobb akkut, kamerát és tárhelyet raknák. Utazáshoz pl nagy akku és jobb procit ha játszanák. Stb...
-
0xmilan
addikt
Tök jó, mert ha ezt leejted, akkor nem 3, hanem egyből 10 darabra esik.
-
Tidzsimon
őstag
Érdekes dolgokat vetettetek fel. Szerintem a google is profitorientált, úgy tűnik látnak benne fantáziát. Miért gyártanának valamit úgy, hogy esetleg más gyártó moduljára cserélik le? Szabad piac ár érték arány stb. SZerintem meglépik, aki meg nem csatlakozik az lemarad. Ja igen egymás mellett különböző gyártók alkatrészei? Persze az applenek is a samsung szállít.
-
ilyen_85
senior tag
Srácok, mindenki beszél össze vissza, ott a videó a PhoneBloks oldalán.
Ott a videót ha megnézitek, elmondja, hogyan képzelik el, hogyan lehet összeállítani, mi a kapcsolat a phonebloks és a motorola ara között.
Tessék olvasni
-
=Mentor=
őstag
Az ötlet nem rossz, de gondoljunk bele, ha mindenki kedvére váltogatna össze mindent, micsoda optimalizáltsági problémák lehetnének a szoftverrel... Hiszen még a fix specifikációknál is előfordul sokszor az Android esetében.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ajánlom mindenkinek a hwsw cikkét, ha még nem linkelték.
-
enginev3.0
félisten
Mint jövő, simán elképzelhető
Minden gyártó kiad 1 alap készüléket, amihez készítenek jobb kamerát, jobb hangszórót, több ramot, mikor mi kell, és ezzel lehet fejleszteni a telefont, persze egy év múlva már olyan új eszközök jönnek a telefonhoz ami az előző évihez nem jó, és így tartják fent a bevételt, de akkor sem rossz jövőkép
Sok mindent a mostani telefonokon úgy sem tudnak fejleszteni, esetleg még több ram, még több mag a procikba, de egyszer ez az őrület is lecseng, és akkor kell majd valami új, pl ez -
Mr.Grincs
veterán
Ez nagyon jó ötlet. Remélem lesz is belőle épkézláb használható telefon. Akkor lenne igazán jó ha mondjuk két oprendszer közül is lehetne választani. Pl az android és windows.
-
halkow
őstag
Nekem erről kicsit a pc-k jutnak eszembe kevés a ram? Veszek nagyobbat stb.
Ha motorola kíjön ezzel akkor egy személyre szabhatóságót hozna el nem kell többet komprómiszimukot kötni látók benne fantáziát lehet hogy később ez lesz a jővő -
balazs1022
őstag
Erre én is gondoltam már. De szerintem ott fog elbukni a dolog h nem fog senki új telefont venni, mindig csak fejlesztené a régit. Aztán annyi lenne a telefongyártóknak.
ja már látom h más is leírta ezt..
-
Matada2.3
veterán
Nagyon bejövős az ötlet és annak is örülök, hogy ez már nem csak egy ötlet
nyomon fogom követni a projektet az tuti.
-
BlackSoft
addikt
Egy vevő már biztosan van
-
Ali G.
senior tag
ez mind szép és jó csak épp ellenkezik az összes eddigi mobilos irányzattal, mert így senki sem fog új telefont venni ha minden modult cserélhet benne így a többi gyártó tuti nem fog biztosítani alkatrészeket
-
Cathulhu
addikt
Manapság, mikor az akkumulátort is össze vissza formázgatják, csak hogy minél pontosabban illeszkedjen a kevés fennmaradó helyre, akkor persze életképes a helypazarló legó. Ja persze, nagyobb akksi kell, tessék cseréld le a 300mA-st 600-ra.... PCknél erre bőven van hely, de már a laptopoknál sincs, nemhogy a mobiloknál.
-
nem akarok a pc után a telefonnal is legózni plz...!
mondjuk az jó, hogy egy alkatrész végleges és javíthatatlan meghibásodása esetén nem kuka a teljes telefon. -
Rickazoid
addikt
Egy szó: Utópia.
-
Hunner
senior tag
Nem látjátok benne a fantáziát. WP csempe előőől, hardvercsempék hátuuul.
Viccet félretéve, nekem bejön már a mostani "demo készülék" kinézete is, szívesen vennék ilyen telefont. Várós
-
dabadab
titán
válasz
sz.balazs.95 #63 üzenetére
Ezert mondjuk pont nem, mert globalisan PC-t is alig valaki vesz alkatreszenkent, szinte mindenki egyben veszi a gepet.
-
csongi
veterán
Nem az a kerdes hogy lehet e vagy sem? Ennel nem kerdes. A kerdes az,hogy valoban akarjak e vagy sem. Mi alapjan gondoljatok, hogy majd otthon nekialltok Soc-ot cserelni
? De az sokkal valoszinubb, beviszed servicebe es ott kicserelik. A kornyezeti terheles csokkenteserol nem is beszelve. El kell jutni most mar oda, szabvamyositani kell a csatlakozasokat Cpu-Gpu...... Stb. Ha nem akkor rohadas nagy baj lesz par 10 even belul. Szoval totalisan jo az irany, es remelem a penz diktatorok gondolkoznak picit maskepp is mint a pillanatnyi nyereseg.
-
SkyLaci
őstag
egyértelmű
még annak lenne értelme hogy mondjuk lenne 3 féle készülék ház (3 méretű kijelző)
és akkor kiválaszthatnád hogy ezek közül mekkora legyen, a kijelző felbontása a választott mérethez mekkora legyen, milyen proci legyen, mennyi ram, milyen kamera, csatlakozók-gombok-hangszórók-kártyahelyek hol legyenek oldalt elhelyezve, és akkor mondjuk a hátlappal lenne egybeépítve az akksi és abból is lenne méretenként mondjuk 3 méret és ez megadná a kapacitást és készülék vastagságát, mindent a gyárban neked összeszerelik, és kiküldik ahogy megrendelted, na így lenne értelme, -
Misser
tag
válasz
Dr. Mózes #66 üzenetére
Pontosan, aki szeretne 15 mm vastag, ormótlan, nyekergő, formaterv nélküli készülékeket, az szurkoljon nyugodtan.
Szerintem még a ram és a processzor cseréjének a lehetősége is teljesen felesleges. Rengeteg telefon létezik, különböző tulajdonságokkal, lehet válogatni.
Azt pedig remélem senki nem gondolta, hogy összelegózva bármi olcsóbb lenne. -
Dr. Mózes
aktív tag
Szerintem így ahogy a képeken van, megvalósíthatatlan, vagy legalább is nem életképes. Pl. a külön álló modulok sokkal nagyobb helyet foglalnának, mint egybeépített társaik, ezért is lettek unibody készülékek tudomásom szerint. Az összeszerelési minőségbeli problémákról ne is beszéljünk. Viszont életképesebb ötletnek látom azt, hogy mint a memóriakártyát, úgy lehetne cserélni a RAM-ot, vagy akár a processzort. Esetleg, úgy lehetne még megoldani, hogy minden azonos funkciójú modulnak ugyanolyan csatlakozója és méretei lehetnének, és egy szerelőnél a ház megbontásával ki lehetne cserélni az alkatrészeket.
De szerintem egyik lehetőség sem fog megvalósulni, mert a gyártóknak egyáltalán nem érné meg. -
8nemesis8
veterán
Tetszetős, de jó lenne már konkrét megvalósítást látni, nem csak koncepciót!
-
-
C$abi
aktív tag
Kicsit olyan legós az egész.
A por az alap és a rögzíthető dolgok közé simán bemegy.
De az egész koncepció 5+ -
GGMPC
őstag
Nem mindegy - nalunk ugysem lesz ilyen - soha!
-
saelin
veterán
Ha megcsinálják akkor le a kalappal! Már várom az első prototípust.
-
mrlujoak
veterán
válasz
sz.balazs.95 #55 üzenetére
...sajnos számítógépek esetében (és ebben főképp a notikra gondolok) is az a tendencia, hogy egy-két alkotón felül ma már nehéz alkatrészt cserélni.
Processzor, memória, HDD. Ezek a főbb alkotók, amik azért még ma is "könnyedén" cserélhetők.
De egyre divatosabbak az egybeépített gépek, amikben a csere csak a készülék szervizes megbontásával kivitelezhető.
Régi, asztali PC-s korszak szépen elmúlt, ma már egyre kevesebb PC-t értékesítenek, abból is egyre kevesebb asztali PC-t.
Az én notimban is csak procit, memóriát, HDD-t, meg asszem wifi modult lehet "otthon" cserélni.
-
SkyLaci
őstag
ezt ugye nem úgy kell elképzelni hogy megveszem darabokban aztán összepattintgatom és kész a telefon?
Hanem inkább úgy hogy egy lehetőség halmazból összeválogatom amit akarok és lehet (minden mindennel nyilván nem lehet kompatipilis) és leadom a rendelést, majd 2 hét múlva megkapom a kész telefont a gyártótól? -
-
Yokayee
tag
Végre vehetnék kameragombot a telefonomra
-
mrlujoak
veterán
válasz
sz.balazs.95 #50 üzenetére
Igen, pont ezt vizionáltam az első hozzászólásomban. [link]
Tervezett inkompatibilitás.
Ez meg nem jó. Már csak azért sem, mert:
1) pont a kompatibilitás mellett harcolunk (egységes töltés pl)
2) olyan plusz meló lenne a gyártók részére, amit nem, vagy csak nyomós érdek miatt vállalna be a gyártó.Sokkal, de sokkal költséghatékonyabb, hogy a gyártó maga szerződik le egy alkatrészbeszállítóval, azt házon belül összerakja, arra megír egy optimalizált szoftvert.
Most ezt akár egy (!) saját választású alkatrészmodul is nagyon bonyolulttá tenné.
Legyen ez a kamera.
Ha a csatolófelület csak 10 más és más gyártó kameramoduljával lenne kompatibilis, akkor is bele kellene programozni a szoftverbe a lehetőségeket.
Ezekkel a cégekkel relatíve kis darabszámú tétlere kellene (előnytelen) szerződést kötni, plusz ami a legnagyobb érvágás, hogy a (majdnem)készterméket irreálisan olcsóbbért kellene adnia Neked.Na ebbe igazi nyomós ok nélkül nem fognak dalolva belemenni a mobilgyártók.
-
elmepocok
tag
Azzal lehetne még megfejelni a dolgot, hogy mindenki olyan oprendszert tesz rá, amilyet akar
-
-
mrlujoak
veterán
Persze, evidens.
Ezzel nincs is probléma - nem is ez a témája a hozzászólásaimnak.Az már inkább a téma, hogy vajon mi érdeke lenne egy nagyobb gyártónak, hogy olyan modellt dobjon piacra, amihez egyes alkotókat nem tőle veszel meg?!
Ehhez nagyon nyomós ok kell, ami olyan magas érdekeket képvisel, hogy mi, csak elképzelni tudjuk.
Szerinted majd a nagy gyártó beáldozza a profitját, hogy TE egy kameramodult teszem azt a OmniVision-től vedd meg, tőle meg csak egy háromnegyedig kész modellt?!
Sokkal kényelmesebb - és egyben nyereségesebb - ha maga a gyártó köt mennyiségi szerződést egy-egy beszállítóval, és a potom pénzeken megvett alkatrészt beépítve azt jócskán magasabb áron tudja értékesíteni.
(#47) kekegsm:
hmm, biztosan jó hozzászólásomra válaszoltál? Csakmert azzal kapcsolatban amit egyetértesz az a ma is használatos tendencia.
Mobilok esetében olyannyira összetett, és megbonthatatlan az alkatrészösszeépítés, hogy még az akkuk cséréje sem végezhető el szerszám, és szerviz (garivesztés) nélkül.
-
Ricardo
titán
Nem rossz ötlet, de ki fog ezekre szoftvert írni? Kicserélem a kamerát , és gyorsan rakok rá egy másik romot ami azt a modult támogatja? Nem beszélve a többi darabról, és a kombinációk sora "végtelen"
Nem véletlenül nem lehet egy adott telefonba másik készülék kameráját rakni, még gyártón belül sem.
-
Goose-T
veterán
Halva született ötlet, és ezt a Motorolánál is biztosan tudják. Csak bedobtak valamit a hírek közé, hogy forogjon a cég neve pár napig köztudatban.
-
mrlujoak
veterán
...elképzelhetetlen lenne, hogy lehetne kapni olyan tokozást külön, ami a modulokból összeszerelt alkotókat burkolná le?!
Szerintem nem.Jelenleg is ezt csinálják a gyártók.
Különböző beszállítók palettájáról válogatják össze az alkatrészeket, majd egyesítik őket, tokozzák, és pofátlan árréssel értékesítik.
-
Crafter32
őstag
Szerintem is hatalmas ötlet, főleg ha meg is valósulna. Mindenkinek más az igénye. Vki a betekintési szögen lovagol, vki meg a ledes visszajelző hiányán. Vagy épp az ár a döntő. Ha olyat rakok össze magamnak amit csak szeretnék akkor össze is rakok egyet és nem keresgélek más telefonok közt.
-
wozzy
tag
Anti unibody! Nyekeregne a kezben rendesen ...
-
xmaas
őstag
Jo az otlet
-
axioma
veterán
Ez a kivulrol modularitas szerintem nem is mukodhetne rendesen. El nem tudom kepzelni egy gyarton belul se, hogy a sok kulon tokozott es kiszedesre is alkalmasnak legyartott interface-szel rendelkezo alkatresszel ne lenne vagy sokkal vastagabb es nehezebb ugyanazzal a hardverelemmel (ha meg kitalalnak a tovabbi miniaturizalast, akkor az megjelenne az osszeszerelt telefonokban is, megint mas lenne a standard...)
Szoval annak latnam letjogosultsagat, amit anno mar egyszer a customizalhato Motorolanal hittek egyesek, hogy mint az autoknal, szolgaltatas-szettel egyutt kivalasztva veszed. Innentol nem napi 3 uj mobiltelefon-nev hogy az ervenyes osszeallitasok mindegyiket megjeloljek, de nem is menet kozben cserelgetheto.
Viszont sajna slider qwerty alapelemet itt se latni... -
M@nH.
aktív tag
Azért kíváncsi lennék, mi történne, ha elejteném, mondjuk egy szép nyári éjszakán, a sötétben. Márpedig magamból kiindulva ez igen esélyes.. Valószínűleg a szanaszét hullott modulokat keresgélném a földön
-
mrlujoak
veterán
" a cikkben eleg egyertelmuen le van irva, hogy az a terv, hogy a mindenfele kiegeszitoket kulsos cegek (is) gyartani fogjak:"
...én meg szerintem elég egyértelműen leírtam, mitől tartok.
Nem kötekedni, értelmezni!
Még mindig tartom a véleményem, miszerint egy nyereségközpontú cég csak úgy nem fog beállni egy ilyen elképzelés mögé.
Tervnek és lehetőségnek tök rendben van, mert látok benne fantáziát, de nagyon nyomós érdek kell, hogy a nagy gyártók mindegyike (vagy legalábbis jó része) fenntartás nélkül beszálljon a bizniszbe. -
Zirowe
nagyúr
Felejtős, mert úgyse lehet megoldani úgy, hogy jó áron legyen, tartós és működőképes, mind ezt elfogadható méretben és kinézettel.
-
WinPho
senior tag
Nem hiszem, hogy nagyon elterjedne... Egy hardvergyártónak melyikből lesz nagyobb haszna? Ha egy alkatrészt vesz egy vásárló, vagy egy komplett telefont?
-
Hakkuuuh
tag
Járulékos előnye a rendszernek, hogy elhallgatnak a nyavalygók, hogy ez a design ennek a koppintása, mert kvázi ugyanolyan lesz az összes készülék külalakja, legalábbis az elején
Viszont a tokgyártók felpöröghetnek.
-
ben11
őstag
Ok, vannak látom ötletek a megvalósításra DE.
Ha valóban csak bővítést szolgálná akkor is felmerül pár sarkalatos kérdés:
- A modulok közötti kapcsolatért gondolom "alaplap" lenne a felelős. A kérdés, hogy a modulok milyen módon csatlakozhatnak egy ilyen kis felülethez úgy, hogy az stabil legyen és az elektromos kapcsolatban ne jelenthessen gondot. (szerintem már itt bukott)
- Ha az elsőt még meg is oldják, egy harverelem cseréje (akkut és ramot leszámítva), már szoftveres mókolást is igényelne. A számítógépben egy vga csere driver cserét követel stb. Nem tudom elképzelni, hogyan valósítanák ezt meg.
- A haramadik, amit meg már említettek is a pénz kérdése. Mennyire érné meg a a gyártónak az olcsóbb részegységek cseréje egy egész mobil helyett. -
én inkább egy olyasminek örülnék, mint amilyenek a mostani desktop PC-k, csak kicsiben.
vagyis lennének különböző alaplap, RAM, CPU stb. szabványok, és alkatrészekből lehetne összerakni a telókat, akárcsak a PC-k esetében.ezt a vacak dizájnt meg szerintem most felejtsék el...
-
dabadab
titán
"baromi egyszerű: lesz hozzá driver és csókolom."
Ez remekul megy addig, amig egy AOSP telefonrol van szo. Ha viszont lockolt bootloaderes telefonrol, amihez nem jon gyari frissites (mert ugye a Motorolarol beszelunk), akkor mindjart problemasabb lesz a tortenet.
(#21) Probber, (#24) mrlujoak: a cikkben eleg egyertelmuen le van irva, hogy az a terv, hogy a mindenfele kiegeszitoket kulsos cegek (is) gyartani fogjak: "A Motoroa tervei szerint a Module Developer's Kit (MDK) még a télen elérhető lesz és a száz legaktívabb komponensfejlesztő számára ingyen mobilokat ajánlott fel."
-
enginev3.0
félisten
Támogatom, csak ne ilyen ocsmány designnal
-
mrlujoak
veterán
A profitorientált gyártóknak csak akkor, de csak akkor lenne érdekük ilyen moduláris tervezésben/kialakításban modelleket kiadni, ha mindegyik elemet "maga" gyárt (saját logóz).
Ennek pedig alap"feltétele" lesz az inkompatibilitás.Egyik cégnek sem lesz érdeke, teszem azt olyan modellt összerakni, amiben Samsung-tól vett kijelző mellé Nokia kameramodult tesz, mert akkor megoszlik a pénz.
Ebből a koncepcióból olyan "rossz" irányt látok, amikor egy gyártó előállít x féle modult.
Ebből tudsz majd válogatni.
Persze, ez is több lehetőség, mint most van, de vajon beáldozza-e a gyártó a plusz logisztikát?! -
válasz
Lionking01 #18 üzenetére
baromi egyszerű: lesz hozzá driver és csókolom. vagy Google-ék hitelesítik az adott alkatrészt, aminek a driverje alapból ott lesz az Androidban.
ne gondold már, hogy egy ilyen triviális dolgot ne tudnának megoldani.Nem is mindegy, hogy milyen számítógépet vásárol az ember magának, mert egy alacsonyabb árfekvésűnél, a hardware is olyan, hogy csak a szívás van vele, míg egy minőségi, drágább készüléknél a hardware egységeket a gyártó úgy válogatja össze, hogy pl. a Windows rendesen működjön.
az utolsó számítógépedet 1998 előtt vetted, ugye? mert ez kb akkor volt utoljára valós probléma.
-
Probber
őstag
válasz
Lionking01 #18 üzenetére
Nyilván csak olyan hardvereket/komponenseket forgalmaznának, amiket maga a Motorola ad ki a kezéből, szóval a kompatibilitással nem lenne probléma.
Egyelőre kár is többet látni a dolgok mögé, jelenleg ez még csak egy...Egyébként szerintem is egy halva született ötlet...egyelőre...
-
ted_mosby
senior tag
Csak ne dobják bele minden pénzüket, mert ha ne adj Isten nem jönne össze valami jól, akkor ismét a csőd széle. Akkor pedig már nem segíthet rajtuk egy újabb Milestone..
-
dabadab
titán
"A megvalósítás nem hinném, hogy akkora gondot okozna"
De, igazabol az a legproblemasabb az egeszben. Mar egy laptopnal sincs rendes modularitas, mivel minden egybe van integralva, ami meg nincs, az pontosan a hazhoz meg a tobbi alkatreszhez van szabva, mobiloknal meg foleg ez van.
-
Lionking01
tag
Egyetértek. Arról nem is beszélve, hogy a lényeg, hogy az alkatrészek kompatibilisek legyenek, ami még megoldható, de hogyan lesznek kompatibilisek a programok, a különböző alkatrészekkel? Gondolok itt az Android rendszerre. Az Apple még mindig azzal kaszál nagyot, hogy a hardware-hez gyártja a szoftvert, és nem bármilyen hardware-en fut ugyanazon szoftver. Lásd.: Android, Windows, Linux. Nem is mindegy, hogy milyen számítógépet vásárol az ember magának, mert egy alacsonyabb árfekvésűnél, a hardware is olyan, hogy csak a szívás van vele, míg egy minőségi, drágább készüléknél a hardware egységeket a gyártó úgy válogatja össze, hogy pl. a Windows rendesen működjön. A Designed for ... címke nem véletlen van rajta pl. a Laptop-okon, csak sokan hajlamosan ezt elfelejteni.
-
Peterson_
addikt
Az ötlet nagyon jó, -ha jól emlékszem régebben is volt róla már szó- csak könyörgöm, ne a képen látható koncepciót vigyék tovább.
-
beast27
senior tag
Nagyon tetszik ez az ötlet bár szerintem csak Amerikában lesz kapható
-
gkris3
tag
Praktikussági szempontból nincs igazad, ez egy teljesen jó és használható ötlet, ne gondold, hogy úgy lenne megcsinálva, hogy elhagyhasd a darabkákat, ha egyszer felraktad az alapra.
Halva született inkább azért, mert a gyártóknak nem érdeke, hogy csak egy 20$-os darabot vegyél meg, miközben eladhatná neked az 500$-os új telefonját is, ez van.
Remélem a Moto tényleg megcsinálja, szívesen fognék egy ilyet a kezembe...
hk0:A Motorola csak a szárnyai alá vette a koncepciót.
-
Steve1207
veterán
Én inkább úgy képzelem el, hogy te állítod össze magadnak és úgy kapod majd meg. Nem úgy, hogy otthon egyik percről a másikra kicseréled az elemeket (vagy ez is megoldható csak bizonyos időigényességgel).
Erre egyébként a legjobb megoldás egy egységes ház, amibe a modulokat rakod, majd összeszereled, még ha ilyen kitülemkedők is az egységek, maga a ház egyben lenne és azt fixálod, az egységek meg se moccannak onnan, ha a helyükön vannak. Simán kivitelezhető dolog.
-
Retekegér
MODERÁTOR
-
Sztem okos dolog,annak aki egy kicsit tudja mi a cpu,memória,soc,stb,akinek fogalma sincs egy telefon hardveréről ,annak tök mind1
-
kokyt
senior tag
Ahogy elnézem a képeket itt nem arról van szó, hogy X funkciót válogassunk össze az Y lehetőségből, hanem hogy a főbb komponensek (kijelző+alap, kamera, akku, soc, memória) cserélhetőek. Vagyis nem fogod otthon hagyni, mert minek is cipelnél magaddal két kamera modult, vagy egy nagyobb meg egy kisebb memóriát. Viszont jól fog jönni a lehetőség, ha épp kevésnek érzed majd a 2Gb memóriát, és szükséged lenne többre, de nem akarsz új telefont, vagy épp nem akarsz rá sokat költeni.
A rögzítésen és érintkezésen viszont valóban sok fog múlni. -
NoMagix
addikt
Túl szép, hogy igaz legyen!
-
ben11
őstag
Most is tartom, hogy halva született ötlet..
Amikor manapság az a mozgatórugója a mobileszözök fejlesztésének, hogy egy készülék bírjon minél több funkcióval, ez a szétdaraboltság sikertelenségre van ítélve.
Már csak a praktikusságot nézem is. Kis vacak darabkákból áll, amiket az ember egy pillanat alatt képes elhagyni, esetleg pont azt az egy darabot felejteni otthon, amire éppen szüksége volna.. -
hk0
tag
Es mi a kulonbseg a Phonebloks es e kozott?
-
Dr. X
aktív tag
Ha jól értem akkor mindenki kedvére eldöntheti milyen soc-ot, mennyi ramot akar a telefonjába?
-
FireFox1996
őstag
Jó az ötlet. Rendelnék is egy ilyet
-
Steve1207
veterán
A KitKat után jön a táblás csoki, lehet Milka lesz a neve
A megvalósítás nem hinném, hogy akkora gondot okozna, a mai világban pikpak megoldják.
-
roli543
őstag
Tetszetős, van benne fantázia, csak nehigy a Modu sorsára jusson
-
b4zsi-
őstag
Nekem nagyon tetszik ez az ötlet. Kíváncsi vagyok mennyire lesz valóban megvalósítható és hazánkban mikorra válik majd elérhetővé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Revolut
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OLED monitor topik
- Nintendo Switch 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 128Gb, Akku:90%, 24 hónap Garancia, Fekete Színben, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ,Akku 100% 26 Töltés, 2026.02.26-ig Apple Garancia Makulátlan állapotú
- iPhone 15 128gb független, makulátlan
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Iphone 2020 SE 2 gen, kishibas
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest