- Erős specifikáció, kompakt formában
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
"En sem banyaszok, csak banyasztam, azt is FPGA-val ami toredeke fogyasztas."
"(+1. A jjaj én nem : Amúgy nem is vagyok bányász, csak van 0,00183 BTC-m, és ezért pártolom a rendszert)"
Egyébként helyes, hogy nem is akarod elbagatelizálni a bányászat káros hatásait. Hiába való is lenne.
-
Reggie0
félisten
En sem banyaszok, csak banyasztam, azt is FPGA-val ami toredeke fogyasztas. Nem mondtam, hogy csinaltad, hanem, hogy ennek az iparnak voltal a reszese.
Csak ellenben veled, a banyaszok nem magyarazzak, hogy betiltani ezt, betiltani azt. Erdekes modon nem olyan hipokritak, mint te.
Te csak a virus miatt helytelenited, nem a kornyezetszennyezes miatt, szoval azt az aspektust kar idekeverni, nyilvan nem az zavar, ha tonkreteszed a kornyezetet.
En sehol sem irtam, hogy amit csinalunk az jo vagy kevesbe rossz, nem is talalsz tolem olyan kommentet, ami kicsinyitette, elbagatelizalta vagy tagadta volna a banyaszat hatasait. Te jottel itt a betiltos szovegeddel en meg csak ravezettelek, hogy ezeken az elveken nagyon sok dolgot be kene meg tiltani es vannak dolgok amig meg karosabbak megsem ugralsz a betiltasaert. Orulok, hogy nem tetszett, igy mar vegre megerted, hogy milyen ezeket a betiltos hulyesgeket hallgatni. Foleg, hogy ti meg hipokritak is vagytok.
-
KROK640
nagyúr
Kezdjük ott én részt vettem (múltidő) ebben, te meg most is részt veszel a bányászatba. Ráadásul én magam nem szennyeztem a környezetet, hiszen csak rendelésekkel mentem ki a vendégekhez. Azokhoz akik utazgattak. Támogattam nem csináltam. Ellenben veled a bányászat kérdését.
Tudom, tudom muszájból, különben már rég éhen haltál volna, de közben valahogy akadt párszáz ezer / már milla VGA-kra."Latom nagyon szeretsz elbizonytalanodni. De ez teljesen ertheto, hiszen fel kell eszmelned, hogy amiben reszt vettel az mennyire karos. Az agy probalja megvedeni magat, most kuzdesz a kognitiv disszonancia ellen." - nemrég írtam az egyik topicba (talán épp itt? ja, itt is : #114 ), hogy ezt a bányászokon is látom. Szóval most olyan mintha korábbi írásom azt átfogalmazva ideraktad volna. De ez rád is igaz, meg még sokakra.
"Tipikus "utazni kell, nyaralni kell, ezert mindenki mas huzza meg magat, mert nekem jar a szuksegtelen kornyezetszennyezes" mentalitas." - na akkor olvass megint. Épp azt írtam fentebb #133, hogy jelenleg nagyon helytelenítek mindenféle utazást és a "nekem jár" tipusú parasztok miatt lett itt következő hullám. De olvass vissza a komemntjeim között, máskor is írtam már ezt.
Mindegy, úgy érzem ez az egész nem vezet sehová, pontosan a kognitiv disszonancia miatt, hogy beismerd, hogy amit csináltok nem jó, de ha már csinálod legalább ne érvelj mellette. majd eljön az idő, mikor megszűnik ez az egész, aztán kiszálltok ahogy tudtok, ami károk lettek okozva az meg a miénk. Ezzel az átveréssel az a baj, hogy az is megszívja aki nem ugrik bele
-
Reggie0
félisten
Pontosan, latom mar kezded erteni mennyire is hasonlo a ket dolog. Csak annyi a kulonbseg, hogy a turizmus meg a banyaszatnal is kornyezetszennyezobb.
"Az elmenyszerzes pedig nem indok a kornyezet tonkretetelere." - miért néhányak haszonszerzése az?
Igen, a haszonbol etelt, ruhat es hazat vehetsz, az elmenybol pedig semmit, az csak szorakozas. Elni muszaj, elmenykedni nem.Latom nagyon szeretsz elbizonytalanodni. De ez teljesen ertheto, hiszen fel kell eszmelned, hogy amiben reszt vettel az mennyire karos. Az agy probalja megvedeni magat, most kuzdesz a kognitiv disszonancia ellen.
A bullshit amit te nyomatsz, hogy vedjed a munder becsuletet. Tipikus "utazni kell, nyaralni kell, ezert mindenki mas huzza meg magat, mert nekem jar a szuksegtelen kornyezetszennyezes" mentalitas.
-
KROK640
nagyúr
"Egy olyan iparban vettel reszt sajat anyagi haszonszerzesed erdekeben, ami szuksegtelen es erosen kornyezetszennyezo." - ez pontosan olyan mintha a coin bányászatról beszélnél, és te pedig most is ezt teszed, nem csak múlt időben.
"Az elmenyszerzes pedig nem indok a kornyezet tonkretetelere." - miért néhányak haszonszerzése az?
"Evezredekig nem is volt erre szuksege az emberisegnek, ez csak egy modern kori mestersegesen gerjesztett igeny." - itt megint elbizonytalanodtam, hogy nem a bányászatról van már szó? Merthogy tökéletesen ráillik. Ráadásul még problémákat sem old meg, csak generál.
"Bla-bla. Semmi szukseg sincs az utazasra hobbibol. Ezeket elvegzi helyetted szakemberek is, konyvbol megtanulhatod es megismerheted a helyeket es embereket, a fotoidat sincs ertelme elkesziteni, mar 1000 jobb fotot csinaltak ugyanazon a helyeken masok. Idegeneket pedig az orszagban is megismerhetsz, fogadnek, hogy nem ismered mind a 10 millio honfitarsadat se. Az elmenyszerzes pedig nem indok a kornyezet tonkretetelere." - ez pedig ... hát ezt legszivesebben betenném az aláírásomba, természetesen a neveddel együtt... ez akkora sötét bullshit, hogy cirkuszban kellene mutogatni!
Maradj az országok könyvbőli megismerésénél, hidd el jó az(utazás előtt, de nem helyette).
-
Reggie0
félisten
Egy olyan iparban vettel reszt sajat anyagi haszonszerzesed erdekeben, ami szuksegtelen es erosen kornyezetszennyezo.
"Az utazással változtatsz helyet, szerzel valós élményeket, megismersz más országokat, tájakat, más kultúrákat, ételeket, embereket, nyelveket. Az emberek testi és lelki feltöltődésén kívül, az élet valós élményeit szerezheted meg vele. (ennek ellenére a jelen helyzetben kifejezetten ellenzem ezt a nagy utazgatást az emberek részéről, de ezt fentebb is kifejtettem)."
Bla-bla. Semmi szukseg sincs az utazasra hobbibol. Ezeket elvegzi helyetted szakemberek is, konyvbol megtanulhatod es megismerheted a helyeket es embereket, a fotoidat sincs ertelme elkesziteni, mar 1000 jobb fotot csinaltak ugyanazon a helyeken masok. Idegeneket pedig az orszagban is megismerhetsz, fogadnek, hogy nem ismered mind a 10 millio honfitarsadat se. Az elmenyszerzes pedig nem indok a kornyezet tonkretetelere.
Evezredekig nem is volt erre szuksege az emberisegnek, ez csak egy modern kori mestersegesen gerjesztett igeny. -
KROK640
nagyúr
Ezt kifejtenéd részletesebben? Főleg ezt a részt : "Akkor te is erosen reszese voltal a kornyezet tonkretetelenek."
"de sokkal karosabb, mint a banyaszat es gyakorlatilag nincs ra semmi szukseg, csak egy hobbi." - Induljunk ki onnan, hogy a bányászat eleve egy mesterségesen generált problémát oldasz meg, ami még csak nem is valós kutatás (időjárás, gyógyászat stb).
Az utazással változtatsz helyet, szerzel valós élményeket, megismersz más országokat, tájakat, más kultúrákat, ételeket, embereket, nyelveket. Az emberek testi és lelki feltöltődésén kívül, az élet valós élményeit szerezheted meg vele. (ennek ellenére a jelen helyzetben kifejezetten ellenzem ezt a nagy utazgatást az emberek részéről, de ezt fentebb is kifejtettem).Mindeközben bányászt közben polírozhatod a brét az árfolyamra, és a hashrate-re, de kb ennyi. A bányászat már több energiát fogyaszt, mint egész Argentína. Abból azért jó sok utazás kijönne...
Míg Norvégia 124TWh energiát fogyaszt kompletten, addig a bányászat 129TWh-t, (összehasonlításként olyan apró cégek mint a Ford vagy a Google 12-14et).Bár sok reményem nincs, hogy felfogdd amit írok, mikor már a "nincs ra semmi szukseg, csak egy hobbi" résznél világos, hogy sosem utaztál, vagy ha igen, akkor sem volt semmi értelme.
-
deakjt
csendes tag
válasz
tomcat78 #122 üzenetére
Ja, egy kicsit túltolhatta (a jelzáloghitel veszélyes lehet, ha nem stabil a befolyó bevétel). De a 3080-asok elég jól termelnek, olyan szűk 2000 Ft/nap. Szóval az a 6 db elég jó havi bevételt csinál, az áramszámla meg kb. a bevétel 10 %-a. Az elmélet jó, ha elkezdte, bele kell állni.
-
KROK640
nagyúr
Danex #115, #126 : így beszél egy igazi reménykedő bányász. Az infrastruktúra szar, meg a bányász nem hibás semmiért, ha valaki rávilágít, hogy de mégis, akkor "jajj mindig szegény bányász a hibás mindenért, pedig nem is" lemez van elővéve.
Fentebb leírtam, hogy mi a bajom a bányászokkal (nem egyénenként az emberrel hanem amit képviselnek, így kezeld ezt a kommentet is), most pedig leírom azt is, hogy valahol megértem az ilyen postokat is mint ez (#126).
Sokan beleraktak egy csomó pénzt, időt, és esik jól, amikor szembesítik őket azzal, hogy csak a kárt csinálták, illetve hogy esetlegesen egy jó nagy piramis játék keretében át lettek verve. Ilyenkor jönnek a reménykedő kommentek, hogy ez meg az nem jelent semmit, meg lesz még magas árfolyam, meg a VGA majd elmegy még sok pénzért a végén stb. Persze, hiszen ha nem így lesz, akkor nem csak a pénzt bukják el, de a tekintélyüket is, hiszen az infós zseniből és előrelátó üzletemberből hamar átvert looser lehet.A kocsis résszel tökéletesen egyetértek veled.
-
KROK640
nagyúr
nem tudom, miért tennék ilyet?
Az igaz, hogy vendéglátásban dolgoztam sok éven keresztül (egy ciprusi étterem head waiter -jeként), amikor megérkezett a covid, ami nekem azt jelentette, hogy munkát és országot kellett konkrétan váltsak, tehát befolyásolt a dolog, és nem örültem neki.ENNEK ELLENÉRE : Szerintem pont nem kéne ezen a nyáron mindenkinek utazgatni... De hát ugye mi van? Útnak indulnak rengetegen, mert "neki ez jár" és nem fog otthon maradni, mikor jujj végre lehet menni. Aztán majd szeptemberben meg mikor megint jön mindenféle lezárás meg egyéb, akkor majd megy a sírás, hogy jujj megint mekkora a baj, de legalább facebookon lehet mutogatni a többieknek, hogy itt meg ott voltunk, mert nekünk ez jár ugye.
Sajnos a kormányok (értem én a gazdasági érdekeket is) szerintem mindig túl hamar nyitnak. 2-3 hetet rá lehetett volna húzni az összes nagy bezárásra/lezárásra. írom ezt úgy, hogy én egy nagyon bulizós, ide-oda menős ember vagyok.
(Mégsem mentem tavaly Horvát országba, és idén sem fogok, pedig nagyon vártam, mert kockázatos, meg ennél felelősségteljesebb vagyok).De amúgy hogy jött a turizmus kérdése most ide?
-
Danex
addikt
válasz
tomcat78 #125 üzenetére
Arra sincs garancia, hogy 0 lesz az értéke, a múltból nem szabad szabályokat levonni, de eddig mindig volt fentebb... abban szinte biztos vagyok, hogy az előző csúcsot fogjuk még látni. Bár én pl csak annyit tettem bele amitől nem dolok a kardomba ha el is buknám banyaszatnál a videokartyat el lehet adni, 0 ft-ja sose lesz belőle. Kocsiból is ki lehet szállni.
Videokártyák azért jó eséllyel kitermelik addig azt amit bukik rajta az ember, kocsin lehet bukó.
-
tomcat78
őstag
válasz
#49155328 #123 üzenetére
Öszintén: szerintem annyit sem ért hozzá, mint én. Pedig a bányászathoz én sem sokat. Azt gondolom, hogy simán csak ezt látta a hírekben.
(#124) Danex: Ha tud vele várni.... Őőőőőő..... Van garancia arra, hogy ismét az egekben lesz az árfolyam? Mert ahogy most kíváncsiságból megnéztem pillanatnyilag egy lassú, de konstans csökkenést látok.
Az autóhoz: mivel jelzálogból vette, így biztosan bukó. A valós vételár a kamatok miatt ugye több, mint amennyi az autó ára volt. Így még abban az esetben is bukik rajta, ha szalon áron tudja esetleg eladni. Amire meg reálisan gondolkodva két gyerek mellett azért sok esély nincs.... A kocsi belsején meglátszik két óvodás ténykedése. Félre értés ne essék, ez önmagában nem baj! De a kocsi szalon állapotának nem igazán használ, hogy tartsa az árát. -
Danex
addikt
válasz
tomcat78 #122 üzenetére
38e a villanyszamlaja, és a jelenlegi árfolyamon kB 1050-1100$ keres havonta.
Ha nem kell hozzanyulnia akkor vár vele egy keveset és csak a májusi csucserteknel ez már ilyen 2300dollaros havi bevételt jelentene neki.
Volt nekem is ismerős, ő 2 Misi személyi vett fel meg 2018ban, akkor én is azt hittem hogy na ezt akkor bukta, mostanáig fut a gép... hát nem kicsit megerte neki ugye.
Itt a különbség, hogy ez 2 Misi nem jelzálog volt, akiről beszélsz ott pedig valami 10 milliós összeg lehet, aminek meg csak az 1/3ad része termel pénzt.
Amúgy a szalonautoval nem biztos hogy sokat fog bukni, az ilyen 5% infláció, szar árfolyam és a 2025tol érkező új euro kibocsátási norma miatt minden autó dragulni fog
Lásd 3 éve vásárolt Suzukit most olyan áron lehet eladni amennyiért vetted.De megegyszer igen, egyetértek hogy családdal, meg jelzalogot nem biztos alappal nem szabad és az ilyenek szoktak családi erőszak, válás, alkoholizmus hajléktalanná válni, a gyerekek pedig traumásakká válni.
-
tomcat78
őstag
Már megbocsáss, de Te engem kezdtél el minősítgetni...
Amúgy hat db 3080-as kártyából épített riget és BTC a cél nála. A többi pénz autóra ment..... Jelzálogból.
A villanyszámláját elfelejtettem megkérdezni. Illetve a havi törlesztőt sem volt pofám. Tudom, ez így sovány.... De abban nem vagyok biztos, hogy a 6db kártya tényleg tud annyit "termelni", hogy tudja fizetni a banknak, ami jár. Nem értem az embert.... Felvesz egy valag pénzt, hogy bányásszon. Majd igazából minimum a két harmadából vesz egy kocsit. És ezt mind jelzálogra, a fedélre a fejük fölött. Ott van két gyerek, a felesége vendéglátós volt, most munkanélküli. A srác az egyik pénzszállító cégnél dolgozik meg mellette futárkodik.
A vélemény részemről ebben az esetben az, hogy a crypto veszélyes tud lenni. Ha valakinek van mit befektetni, ok. Talán ésszel élve még járható lehet a hitel is. De könyörgöm.... Ilyen háttérrel? És akkor annyi esze van, hogy vesz egy szalon autót, ami pénzben instant bukó... Nem tudom, lehet velem van a baj, de szerintem nem túl bölcs dolog. Azt elhiszem, hogy ez így elég speciális eset. De azt hiszem jól szemlélteti, hogy nagyot álmodni nem feltétlen okos dolog így. -
deakjt
csendes tag
válasz
tomcat78 #117 üzenetére
Hát, ez így elég furi, amit írsz az ismerősről. Belerak egy rakás pénzt és nem, hogy szakértelme nincs menedzselni, hanem segítséget sem tud kérni hozzá? Fura. Értelmezni tudom amit írsz, csak nagyon butuska ismerősöd van, és ezt furcsálltam a magam erőteljes stílusában.
-
tomcat78
őstag
Tévedsz, nem nézek tévét. Sőt, még csak elfogult sem vagyok. Van az a része a cryptonak, ami szembe megy azzal, amiben én hiszek! És ezt ki is fejtettem már az oldal hasábjain. Sőt, az egyik itt kommentelő kollégával még néhány üzenetre is futotta a témában. Amúgy meg, aki csúsztat, az Te vagy, vagy csupán nem sikerült értelmezni amit írtam. Nem figyelem az árfolyamot, nem érdekel, nem érdekel mennyire éri meg. És ezt figyeld: Az illető SAJÁT elmondása alapján írtam, amit írtam. Tehát két dolog lehetséges: Vagy ő hazudik, vagy Te nem tudod értelmezni amit írtam. Persze, ezzel semmi baj, kérdezz, ha valamit nem értesz. És igen, sír a szája, hogy neki ez így meg sem éri. Nem tudom mit bányászik. Azt sem, hogy mennyi villanyt fizet. Viszont a saját bevallása alapján tizen x milliót vett föl, amit havonta csengetni kéne neki. És, ha tényleg nem éri meg neki, biztosan nem én leszek aki megsajnálja.... Na erre mondom azt, hogy- amennyiben nem hazudik- akkor a hülyeségnek csak alsó határa van.
-
Danex
addikt
Mondjuk az hogy a hálózat lehal mert gyenge az infrastruktúra az adott helyen nem az ő hibája. Kifizet egy szolgáltatást aminek a dijaba benne van a hálózat fejlesztési költség is.
Még jó hogy nem otthon megmondjak, hogy oké 32amperes betap van, de nem moshatsz és fozhetsz mondjuk egyszerre mert az már nem bírja a hálózat.
Ez itthon annyira tipikus, hogy levámolják az embereket egy rakás adóval, majd mosolyogva bologatva örül annak,hogy a maradék pénzből meg saját maga fizesse ki azt amire amúgy már egyszer legombolták.
Ettől függetlenül azzal egyetértek hogy a bányászat erősen arampazarlo, de azzal már nem feltétlen hogy bármi történik a világban azért arrol csak ők tehetnek.
-
KROK640
nagyúr
Hűűű, ilyen nagy dolgokat feltételezel rólam? Hát köszönöm szépen
De ne told túl... Sajnos nincs ilyesmi a háttérben.
Igazából csak egy "civil" vagyok aki igyekszik rávilágítani arra, hogy a bányászok által okozott károkon (VGA áremelkedés, eco lábnyom, áramszünetek) osztozunk, miközben a bányásznak eszébe sem jut majd adni a haszonból, azt bezzeg mind megtartja magának, csak a problémákat outsorce-olja.
És ezekután a legtöbb annyit nem tud mondani, hogy elnézést, hanem még a pofa is hatalmas ...Már bocs, de ezt tapasztalom.
Tudom, kellemetlen, mert valószínűleg anyagi és presztízs érdeked is fűződik ahhoz, hogy bejöjjön a dolog.
Személyesen veled semmi bajom, hiszen nem is ismerlek, de mindaz amit képviselsz nekem (is) kárt okoz. A haszon reménye nélkül. Szóval igen, nem szeretem a bányászokat. -
deakjt
csendes tag
válasz
tomcat78 #111 üzenetére
Tomcat, szerintem te is a Cseh2-t nézed.
A napelem nagyon szuper dolog, de jelenleg nem ez határozza meg a jövedelmezőséget és az árfolyam sem igazán releváns - így is rendben van a jövedelmezőség bármilyen befektetéshez képest (ha ezzel tisztában vagy miért csúsztatsz?).
Te is dehonesztálsz ("sír a szája, zabálni, szemét bank", stb.), visszahúzol. Kérdezem, miért?
A kommenter kolléga humorestre nevezhetne, talán még sikere is lenne, mert amúgy humoros volt az írása.
De engem például irritál. Nem tetszik neki? Elmondja. De erre küldetést építeni? Ok. Akkor viszont van ellenvélemény.
Egyébként béke van. Elmondtátok. Elmondtam. De ne sulykoljuk. Az már propaganda. -
tomcat78
őstag
Tudod az a baj, hogy még ha kicsi élt is adott a dolognak, még igaza van sok esetben. Már írtam valamelyik totyikban, hogy nekem tényleg van ismerősöm aki kő kemény milliókat vett fel a házukra ( család, gyerekek), hogy riget építsen..... Mondjuk nála napelem pont nincs hozzá, úgyhogy most sír a szája, hogy zuhant az árfolyam. Hitel, villany.... És még zabálni is kéne valamiből. Mindenkinek.
Értem én, hogy ez a jövő, meg én hülye vagyok, nem értek hozzá, stb.... De pillanatnyilag- az ő elmondása szerint- gyakorlatilag nem termel annyit, mint amennyibe a két említett tétel van neki havonta. A slusz poén: és itt már sírtam a röhögéstől, szemét bank, meg kamatok, és ő pont ez ellen IS harcol.....Őőőőőőőő.....
Úgyhogy röviden: tényleg van a bányászok között az a réteg, aki amúgy segg hülye mindenhez, de cserébe még a realitás érzékét is elveszti a dollárjelek láttán.... Ok, természetesen ez nem mindenkire igaz. De az említett szinthez nem tudom mennyire kell hülyének lenni. -
KROK640
nagyúr
jajj, hát magadra ismertél??? ÓÓÓÓ milyen kínos.
Persze te rád nem vonatkoznak ezek, ofc mint jelenlévő természetesen kivétel vagy. Nem vagy se megélhetési bányász, se a VGAkra nem vigyázol, se nem megújuló energiát használsz (természetesen mint mindenki), se semmi... KHM, várj. Ez így még kínosabb rád nézve. Ójajjj...Bocsánat, nem sértelek,
csak vázolom a tényeket -
KROK640
nagyúr
És mi lett volna, ha veszít? Lenyeli a fegyvercsövet, vagy eléri a déli IC-t?
Esetleg másik hitelből oldja meg az életet?Egyébként jah, szerintem itt az lesz, amikor lecseng ez az egész (már szépen halad) akkor lesz kb minden győztesre 30-40-50-100+ vesztes, akik majd halkan hüppögnek a monitor előtt... és akkor az a "looser" aki nem mert belevágni még az is jobban fog állni ezekhez képest.
-
KROK640
nagyúr
Nagyon szépen kiemelted a másik oldalt, és azt, hogy miért nem fogtam bele.
Ugyanis nekem megszervezni a 0-24-es ügyeletet és uptimeot (áramban, légkondiban, tűzvédelemben) és hardvert mindehhez már eleve egy milliós nagyságrendű erősen kérdéses megtérülésű befektetés lenne.
Viszont ha ezt rendesen megszervezem és van rá pénzem, akkor értelemszerűen nem egy légkondi nélküli szobában alszok az üvöltő gép mellett. ha igen, akkor pláne még kétszer átgondolom...
"bányászat mint iparág követése internetes fórumon" - ezt tulajdonképp ha érdekli az embert akkor le lehet tudni a reggeli kv/slozi közben. Mint sok bányásztól megtudtam ők rendesen dolgoznak, és ez csak az az életmentő plusz ... tehát megoldható ezekszerint. Napi 5-10 perc meg ne legyen már komoly meló, pláne ha a gép 0-24ben megy.És ugye a második szakaszodban jön az amivel főleg bajom van : hogy beleöntik a sok pénzt, miközben szerintem nyilvánvalóan kicsi a megtérülési esély, de te vagy a hülye meg irigy ha nem teszed. Aztán csoda, ha ellenszenvesek nekem a bányászok?
-
KROK640
nagyúr
válasz
fogtunder #56 üzenetére
Valahogy minden bányász akivel szóba elegyedek :
1. Épp megújuló energiát használ, persze, hogy van napelem, az amúgyis lett volna, a VGA-t pedig nem károsítja semennyire mert ő ért hozzá
2. Nem kapzsi, csak megélhetési bányász, már rég hajléktalan lenne ha nem kezd bányászni, csak ezért vágott bele
3. Amúgy dolgozik, ez csak fizu kiegészítés ami nélkül nem lenne meg
4. pár száz ezres/milliós költség talán fáj, de hát minden üzlethez kell befektetés nemde? Ha neked nincs ennyid akkor lusta vagy, buta vagy, meg tuti, hogy eliszod a pénzt, ahelyett h felelőségteljesen gondolkodnál a jövődet illetően
5. Már mindegyik VGA, jujj de nagyon visszahozta az árát, már többszörösen is... csak hát nem Fiat pénzben, hanem bitcoinban; aztán kiderül, hogy eddig csak költött a gépre meg a bányászatra, de elméletben csomó pénze van, és hülye vagy ha te szerinted ez nem a jövő
6. Különben is, neki pont ingyen van a villanyáram és a légkondi így azokat sem kell levonni a fenttartási költségből
7. Ő egy számtech zseni, hogy ilyet tud üzemeltetni, és amúgyis piszkosul expert a témában, kínos kérdéseknél pedig jön a kötelező személyeskedés
8. Ő ért hozzá, nem fog vele befürödni, mert ezen csak nyerni lehet, és a végén mikor milliókat keresett egy jó kiszállással és a HWk eladásával házat/Ferrarit/tengerparti nyaralót stb. vesz, te meg csak irigykedhetsz
(+1. A jjaj én nem : Amúgy nem is vagyok bányász, csak van 0,00183 BTC-m, és ezért pártolom a rendszert) -
Lottón is nyerhetett volna az ismi. Annyi a különbség, hogy lottónál a "vesztesek" önként vállalták a részvételt és van esélyük nyerni, kriptónál a vesztesek (=hardvervásárlók, bányasúlytott területeken áramfogyasztók, az anonimizált kriptoforgalom segítségével az igazságszolgáltatás elől kicsúszó többlet-bűnözőmennyiség által károsítottak) nem önként vállalták a sorsukat és semmi esélyük profitálni a szituációból. Az, hogy vannak rosszkor beszállók, akik a pénzük feleződése után vmilyen okból kiszállnak, más tészta, ez a része analóg a nyeretlen lottószelvénnyel - de ilyen az eddig exponenciálisan felhajtott árfolyam miatt kevés volt, maradnak az "externáliák".
-
Danex
addikt
Haverom volt kiakadva, hogy egyik közös ismerős a babavárót befektetve 30x-erezte a pénzét és, hogy ez mennyire nem fair és semmibe nézi az egész befektetői munkát és, hogy ő rendes munkával meg gürizik azért a pénzért amit kap de egész életében nem fog annyit keresni mint a közös ismerős 1 év alatt...
Ugyan ez a haver vett új autót és 250ezres órát van 3 fajta konzolja stb.
Azt nem értik meg az emberek szerintem, hogy minden befektetői siker mögött gyakorlatilag soksok ember befektetői vesztesége áll. Big Risk / High gain.
-
-
zaugheek
tag
Ha neked a kockázatvállalás, az hogy nem ülhetsz a riged felett állandóan (mert emberek vagyunk nem szobanövények) de biztosítanod kell a 0-24 uptime-ot is, mert bármi bármikor tönkremehet, a több százezres / milliós géppark felügyelete, az alvás úgy hogy ordítanak a ventillátorok (nem mindenkinek van kertesháza, sokan albérletben csinálják) ott ahol aludni szoktál vagy egyszerűen csak a kriptó / bányászat mint iparág követése internetes fórumon semmittevés a te szemedben, akkor már maga a hozzáállás is kissé kérdéses.
Az alkatrészek után menni kell, a távfelügyeletet, tűzvédelmet stb mind mind meg kell tudni oldani. És igen, én is ugyanúgy tetőtérben lakok, itt is lenne defaultból vagy 40 fok ami alkalmatlan a bányászgép üzemeltetésére ha nem fektettem volna be klímába is. És most arról beszélünk hogy a kezdeti erőfeszítések, meg saját pénzek beleöntése folyamatosan egyáltalán nem fogja visszahozni a befektetést még fél év alatt sem.
Tényleg nem azért a két forintért, de többség nem szaúdi olajmilliomos hogy ingyé' veszi a bányász kártyákat havonta (akár többet is) mint más a vizes zsömlét sőt van aki még hitelt is vesz fel, ezzel még nagyobb kockázatot vállalva.
Én értem azt is hogy nem mindenki keres havonta több százezer forintot, sem mindenki miszter vállalkozó havi pármilliós játékpénzzel, akinek mondjuk egy 500k-s kártya árát nem necces kinyögnie mint annak akinek még 100k is számít hogy az mire megy el (főleg ha családos is az illető és nem solo-ban nyomja a saját bőrét véve a vásárra).
De akkor megint ott tartunk hogy akinek ez a muri túl drága vagy túl kockázatos (igen, ez egy drága és kockázatos "hobbi"), az inkább mondjon le a dologról és nézelődjön más felé.Hogy mondjam.
Azt mondani a másikra hogy könnyű dolga van, meg ingyen él (bányászokra) az a legnagyobb semmittevés. Belefogni komolyabban egyáltalán nem az.Amúgy én ritkán szólok hozzá az itteni dolgokhoz, viszont nem mehettem el szó nélkül a kommented mellett mert nem éreztem teljesen jogosnak.
További szép napot! -
-
DigitXT
félisten
Ezek is csak optimalizálni akarták az áram költségeket, mint Lajcsi...
-
-
Akkor következő lépés, hogy szabályozzák a piacot és környezetvédelmi okok mentén az értelmetlen hash-versenyt felszámolják, minden coint ilyen keretek közé szorítva. Ha van egy országban egy olajmező, akkor azt se nyitja fel végtelen számú olajcégnek, akik aztán építsenek szépen egy rakás párhuzamos infrastruktúrát mindent letarolva, hanem licitre bocsátja a területet, és kiválaszt pár céget, akik bányászhatnak.
-
tomcat78
őstag
válasz
fogtunder #77 üzenetére
Tudod mit? Igazad lehet! De nem fogok elnézést kérni azért, mert nem veszem ember számba azokat, akik lopással, okoskodással próbálnak meg jobb életet teremteni maguknak. Ha nem inged, nem veszed magadra. Problem solved.
Úgy írsz és annyit, amennyit akarsz. Az, hogy az esetleg félre érthető, nem az én hibám. Olvasd vissza amit és ahogyan írtál. De én azt gondolom, hogy tisztáztuk a sértett önérzeted. Lapozzunk! -
-
Ez jó hír, a coin "üzemeltetéséhez" sokkal kevesebb számítási kapacitás is elég, esélyesen akkor is lehetne vele fizetni, stb, ha tizedennyi VGA füstölné az áramot egymással versengve.
Kitalálhatnák a maximalizált számítási kapacitású "klub"-okban bányászható coinokat a hagyományos nyersanyagoknál megszokott koncessziórendszerhez hasonlóan. Jól járna a bányász, a környezet és a hardvervásárló is.
#83: ajvé, megtettem, hogy a kommentekbe is beleolvastam, többet nem követem el ezt a hibát
-
carl18
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz
fogtunder #77 üzenetére
A munkaltatod altal, munkavegzes celjabol szolgaltatott aram magancelu felhasznalasa pontosan olyan, mint amikor a kedves dolgozo hazavisz par csomag fenymasolopapirt otthoni felhasznalasra.
Ne nevezzuk ezt lopasnak szerintem se, ez inkabb a magyar virtus, vagy okosba' megoldas, vagy az ugysemfizetnekmeg. -
nuke7
veterán
huhh... kicsit alpáribb kezd lenni ez a topik mint amihez szokva vagyok...
-
tomcat78
őstag
válasz
fogtunder #71 üzenetére
"sajnos megszűnt az iroda is, ahova be voltak állítva és úgy, hogy ki kellett fizetni az áramot is, már nem volt akkora buli. de elég jó 6 hónap volt, amíg tartott." Már megbocsáss! Te ezt hogyan értelmeznéd? Szó szerint ollóztam ki, abból amit Te írtál! Én azt gondolom, hogy az azóta írtak alapján csak szerencsétlenűl fogalmaztad meg. És nem sugallni akartam, hogy ezt elolvasva loptad az áramot, hanem konkrétan kijelentettem, csak igyekeztem ezt finoman tenni. Akár hiszed, akár nem, van aki megteszi, és még mellét döngetve reklámozza is, hogy milyen "okos". És az ilyen irányú tapasztalatok után, simán bele fér, hogy hasonló esetben ítélkezzek kérdés nélkül! Szerintem engedjük el a dolgot! Maradjunk annyiban, hogy félre értés volt az írott forma és a gyakorlati tapasztalat fényében.
-
csakos1997
tag
válasz
Krugszvele #38 üzenetére
Nyilván nem kell komolyan venni
és szerencsére angolul is tudok de azért köszi a választ
-
Diniboy
aktív tag
Nekem semmi gondom a kriptóval, meg a bányászattal, aki tökös volt és volt miből, és befektetett, az kaszált . Mindenki abból él meg, amiből tud.
Nem kell egymást marni , aki kockáztatott és bejött neki a dolog annak bejött, a többiek meg szívnak, de ez mindig így volt.
Én is megbántam hogy nem vettem meg scalpertől a 3070est 260 ért, mondván hogy drága, majd lesz olcsóbb , de akkoriban az marha sok pénznek tünt egy szar vga kártyáért xD
De még élek, nem haltam bele hogy gyengébb vga volt a gépben, meg abba sem hogy nincs sem BTCm se ETH-em -
fogtunder
nagyúr
azt sugalltad, hogy loptam. én csak annyit írtam, hogy nem kellett érte fizetnem, ez még nem lopás. ha nem tiszta valami, kérdezni kell, nem ítélkezni.
a fizetés definícióját is tisztázni kell most már? ha segítek valakinek egy lakásfelújításban, az nekem nem kerül pénzbe, ergo nem fizetek érte.
-
carl18
addikt
Komolyan ránéztem pár kommentre és már nem is tudom kik a rosszabbak a bányászok, vagy a itt lévő tagok akik mocskolodnak mert most drága a videókártya. Komolyan mint valami ingyen cirkusz XD
Lassan de biztosan érezhető hogy csökkennek az árak, de még várni kell 1 évet hogy minden a régi legyen. Amúgy meg a kereslet/kínálat törvénye van érvényben a piacon. Ha kell megveszed, ha nem megveszi más.
Az árak azért vannak/ voltak elszálva mert hiánycikk és mindenki egy időben akarja azt a új terméket. Azért az emberi móhoság is rájátszik erre a készlethiányra, mert mindig mindenki többet akar. -
Diniboy
aktív tag
Mobilról küldtem, nem tudom miért van minden link blokkolva. Nyaralunk hálistennek, de már megfogadtam hogy rohadjak meg ha még egyszer elmegyek otthonról.
Tényleg félre értettem, még nem lesz Prof of Stakes, csak úton vagyunk felé xD
Random ASIC ETH miner shop:
[https://minerqueen.com/product-category/eth-miner/] nem tudom , nekem ezek ASICnak tünnek, most teljesen mindegy hogy gpu-k vannak forrasztva egy nyákra, vagy valami más, nem ? De mindegy is
London hard fork augusztus 4 :
[https://www.coindesk.com/ethereum-london-fork-launch-date-august]
"Ethereum’s long-awaited London hard fork is likely to launch on Aug. 4 between 13:00 UTC (9 a.m. ET) and 17:00 UTC, with block 12,965,000
After successful activation on the Ropsten and Goerli testnets, the final hard fork release date was decided.
EIP 3554 delays Ethereum’s difficulty bomb to Dec. 1. This mechanism will incrementally increase the difficulty of mining on the Ethereum network, effectively “freezing” proof-of-work in preparation for Ethereum’s move to proof-of-stake"
Valamiért úgy értettem valami másik cikkben hogy már jön a PoS, sry .
Meg egy régebbi videó ahol azt fejtegeti hogy miért nem éri meg az alt coinokat majd az ETH helyett. De persze nem láthatunk előre a jövőbe.Meg még volt egy újság cikk a hogy nőtt az nvidia forgalma a tavalyihoz képest, csak ugye teljesen mindegy mennyit termeltek
-
tomcat78
őstag
válasz
fogtunder #67 üzenetére
Magas lovon?
Ugye tudod, hogy ezzel semmi érdemit nem sikerült ide vetned! El felejtetted árnyalni a képet. És jelzem azt írtad: amíg nem kellett fizetni az áramért egy irodában. Maradjunk annyiban, hogy félreérthető- és ezek szerint félrevezető is voltál. Hiszen, ha kompenzálsz, akkor valamilyen módon mégis fizetsz.
-
Danex
addikt
Pont ugyan azt csinálja mint a PC bolt pincéjében dolgozó szervizes, csak mondjuk bányánál szofveresen is van mit optimalizálni, 6 kártyás rigeknél pedig kábelezés is tud bonyolodni.
Attól mert egy informatikai forumon ez egyszerűnek tűnik, sok embernek a netbankolás vagy fájlok másolása is már magic. -
Danex
addikt
Akkor a számítógép szervizeseket a PC boltokban (kisméretben, a néhány videokártyás) nagy méretben pedig ha több tízezer bitcoin bányagép van egy istállóban akkor oda kell már hálózati infrastruktúra, de a villamos hálózat, hűtés, redundáns rendszerek kiépítése is megtörténik.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Krugszvele #57 üzenetére
hát bele. nem lényeges, hogy te hogy értelmezed ezeket a fogalmakat, amíg a közgazdaságtan, mint tudomány máshogy látja őket. mindkét esetben jövőbeni haszonért fektetsz be pénzt. nyilván a remélt haszon, a futamidő és a kockázat erősen szóródik és fordítottan arányos, de attól még ugyanúgy befektetés.
az álamkötvények intézményét is javaslom megismerni, az pont egy garantált hozamú befektetés.
-
Krugszvele
senior tag
na most beszaladok a f*szerdőbe
@KROK640: én a kriptóról beszéltem, hogy könnyű beszállni, nem a bányászatról! kriptót vehetsz már akár bankkártyával, vagy utalással, magyar szolgáltatótól, sőt, akár ATM-ből is egy rakás helyen.
@fogtunder: spekuláció: amikor valamit azért veszel meg, vagy adsz el, hogy rövid-középtávon nyereséged legyen belőle. nem érdekel, hogy mi van mögötte csak a dollárjel csillog a szemedben
befektetés: mikor valamit értékalapon VESZEL meg. amikor rövidre játszol, az már eleve csak spekuláció lehet. a befektetés arról szól, hogy hiszel a megvásárolt jószágban.Én egyetlen garantált hozamú befektetést sem ismerek.
-
fogtunder
nagyúr
Semmittevésből, ja
Na ez az, ami g*cire fárasztó már ebben a témában, ha ennyire nem kell csinálni semmit, akkor hogy nem tudod, hogyan kezdd el? Hiszen még utána se kell járni, nem kell tudni, mi miért, hogyan, csak csinálja magától. Javaslom, hogy rakj a gép mellé egy csákányt, szerintem utána megoldja.
-
-
KROK640
nagyúr
OK, legyen. Van egy gépem, (Asrock B560, 10400F, 32GB RAM, GTX950 2GB, 512GB SSD, 4TB HDD, 400W Corsair CX400) mi kell hozzá, hogy egyetlen GPUval és általam fizetett villanyszámlával nyereséges legyek? A gép naponta pár órában munkára, és pár órában szórakozásra van használva. Másik gép vétele nem opció. (kivéve ha elküldöd az árát)
De úgyis csak egy jó GPU kell, na melyik legyen az és mennyiért? és aztán?majd elfelejtettem, klíma nincs, de tetőtérben lakok, ma 35 fok volt itt, ilyenkor eddig inkább nem is játszottam, mert csak melegebb lesz. De ha arról van szó, hogy végre bányász lehetek és meggazdagszom a semmittevésből, akkor ennyi lazán megéri!
-
KROK640
nagyúr
Igen, ez igaz. De sok bányász úgy kezeli, hogy "neked is elérhető" meg ha nem csinálod akkor buta és irigy vagy. Pedig nem erről van szó.
Anno mikor én bajban voltam (örökölt banki hitel) akkor 60+70 (130) ezer ft-al a zsebben külföldre indultam dolgozni. Amúgy nem is bánom, mert valahol értéket hoztam létre, és életem egyik kiemelkedő kalandja volt az is. Pedig nem az első és nem is az utolsó külföldi munkám volt (azóta is voltam kint többször is). Viszont ezzel nem emeltem a VGA árakat, nem rontottam a föld helyzetét, és ami a legfőbb nem mondtam nagy pofával h a másik biztosan nem mer/tud befekteteni és azért "savanyú neki a szőlő".
Pesze bajom van magával a rendszerrel is, de ugyanakkor az ezeket üzemeltető emberek hozzáállásával is. Lásd fentebb FPStunker. -
Reggie0
félisten
"Lucifer revíziót tart a pokolban, megfelelően gondoskodnak-e az ördögök a rájuk bízottakról.
Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla:
NE MÁSSZ KI! Lucifer kérdésére az ördög így felel:
- Ezek itt a németek. Tüchtig nép, betartják a szabályokat.A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.
- Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni,
az őr a géppisztollyal visszakényszeríti.A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:
- Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
- Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni a többi visszahúzza." -
deakjt
csendes tag
Mindenkinek más az élethelyzete. Ez az élet minden területére kivetül. Ide nem vetülhet ki szerinted? Akinek van rá pénze (bármiből - fizetés, örökség, ilyen-olyan hitel, stb.) és lát benne fantáziát, ért is hozzá valamilyen szinten, megcsinálja a bányászgépét. Egyéni élethelyzetek vannak, aki megteheti erre is költheti. Akinek meg nem telik ilyesmire, vagy nem kockáztat, az irigykedhet is. Miért kellene mindenkinek egyenlőnek lenni, a világ nem ilyen. De szerintem ezt te is tudod.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Krugszvele #43 üzenetére
"bárki számára könnyen elérhetően" - íííííííííííííííggggeeeeennnn?
Szóval ma átlag magyar fizetésből lehet venni komplett coin rig(ek)et, hozzájuk légkondit, és persze "ingyen" áramot?
Még egy rohadt videókártyát sem tud venni az egyszeri gamer, nemhogy a fent felsoroltakat. Ennyit a " bárki számára könnyen elérhetően" részről. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Krugszvele #43 üzenetére
Ha már nagyon közgazdászkodunk, a spekuláció egy magas kockázatú befektetés, amikor pénzért veszel materiális vagy immateriális javakat abban a reményben, hogy a jövőben akár rövid, közép, vagy hosszútávon többet fognak érni.
Amire sejtésem szerint befektetés alatt gondolsz, az a garantált hozamú befektetés, ilyenek is vannak. -
Krugszvele
senior tag
válasz
csakos1997 #36 üzenetére
a link szuperjó, amit a #37 írt, röviden összefoglalva: amikor indítasz egy utalást, abban már benne van a fee, a bányászati jutalék is. eddig ez azé lett, aki kibányászta a blokkot. most a fee két részből tevődik majd össze, egy alap és egy trücsök. a trücsök marad annál, aki kibányássza a blokkot, a maradékot égetik el.
Ha ez a random eltűnik a tárcádból félmondat vicc volt, akkor zseniális!
ha komoly volt, akkor soha többet nem kommentelek ezen a környéken. -
törölt tag
válasz
csakos1997 #36 üzenetére
-
Tomy Yayo
senior tag
Összekutyulsz két külön upgrade-t. A proof of stake majd az eth 2.0-val jön, valamikor jövőre talán, de olyat is olvastam, hogy 2022-24 között fokozatos lesz az áttérés. Az augusztusi fork, amit említesz csak az EIP-1559-t fogja bevezetni, ami csökkenti majd a bányászoknak kifizetett jutalmakat, mert "elégeti" a base feet. Ugyanakkor paradox módon sokan azt pedzegetik, hogy ettől a jövedelmezősége még akár nőhet is a bányászatnak, mert elégetett eth=kevesebb eth=keresleti többlet=drágulò eth=Kisebb jutalomért is jobban megéri bányászni, ha az ár jobban nő, mint a jutalom csökken. Dehát a fene tudja, bolond az egész világ.
Tehát ami igazán segítene a VGA helyzeten, az odébb van. Mert a Proof of Stake az amivel konkrétan megszűnik a bányászat. DE csak az eth. Véleményem szerint majd simán átállnak más coin bányászatára, nem hagyják parlagon a vasakat, van még elég Proof of Work az ETH-en kívül, amit bányászhatnak.
-
szunyika
tag
két tábor van:
1. aki még bányászott: szemét bányászok, hülyeség az egész
2. aki bányász: van még eladó VGA? megveszem!Ne bántsátok a bányászokat, azért veszik meg az akár több éves VGA-kat is többszörös áron mert megéri nekik. X hónap után már tiszta profitot termel.
Mindenki előtt ott volt, ott van a lehetőség, hogy az egyik vagy a másik táborba tartozzon. -
olyan, mintha kivontak volna a hálózatból 875 ezer darab GeForce RTX 3090-et
Jöhet! -
Diniboy
aktív tag
válasz
fogtunder #25 üzenetére
De ímég gy is többet gyártottak meg adtak el idén mint tavaly. [link] eszerint a cikk szerint a probléma akkor lesz ha tényleg igazam lesz és a miner kártyák elárasszák a piacot, miközben továbbra is dübörög a termelés. De ez már legyen az nvidia meg az AMD baja, nekünk rövid távon csak jót tenne xD hosszú távon meg nem féltem őket, biztos kitalálnak valamit :D
-
Diniboy
aktív tag
1: én úgy tudom már [létezik] ASIC miner ETH hashre
2: a London hard fork hamarosan élesedik, azzal együtt pedig Prof of stakes lesz az ETH. Ez azt jelenti nem kell majd bányászni. És valami videóban azt láttam hogy a sorban következő 10 alt coin együttesen alig éri el az egész eth forgalom töredék részét, azoknak nem kell majd ennyi bányász. A jutalmak is kevesebbek a többi coinnal. És túl kevés lesz a fóka hogy úgy mondjam.
Ráadásul a lazítások után sokan megint nyaralásra meg bulira költik majd a megtakarításaikat, nem VGAra, szóval van remény gamer társaim :)
Szerk: [link] augusztus elején jön a London, aztán decemberben emelik a mining nehézséget valami kritikus szintre. Ha kevesebbet ér a bányászattal töltött idő, kevesebben fogják tolni a miningot is. Pláne ha lesznek rá célgépek, nem fogja megérni a vga mining. Ez történt a BTC vel is. -
Danex
addikt
válasz
Krugszvele #20 üzenetére
Mert az előző szezon után "szaré-hugyé" lehetett venni őket úgy megérte. Viszont az ETH2 láthatáron lévése miatt már kezd az is fontos lenni, hogy mi lesz a kártya várható használt piaci ára, ott pedig az 570/580 igencsak rossz vétel most 200e-ért.
Mikor február, márciusban napi 2500Ft-ot termelt az 580 akkor jó vétel volt, nem számított hogy 30MHs-t 100W-ból termel, legalább a fűtésbe is besegített.
Viszont ahogy csökken a bevétel úgy azért nem mindegy, hogy egy 6kártyás rig elmegy 700W-ból, 120MHs-t termelve, vagy ugyan ennyi fogyasztásból már 250-300mhs-t csikarnak ki.
ETH2 érkezése miatt pedig a sok 580 jó majd ha töredékén elmegy és talán valaki lát az altcoinokban fantáziát fizet érte valamit, addig a modernebb kártyák, főleg az RTX és DLSS marketing miatt kelendőbbek lesznek. Illetve a jobb hatékonyság miatt esetleg a rosszabb időkben is jobban megéri őket hajtani (főleg, hogy még garisok) -
törölt tag
válasz
fogtunder #18 üzenetére
Én még 2013-ban kezdtem VGA-val.
Akkoriban Radeon 5970-el (2 GPU egy kártyán) nyomtam. A vége 5db ilyen kártya lett, 10 GPU-val. Pörgette a villanyórát rendesen és ontotta a meleget, zajt. A mostani megoldások kellemesek ahhoz képest.
Viszont akkor gyorsan jöttek a BTC, LTC és barátai. -
Reggie0
félisten
válasz
Krugszvele #20 üzenetére
A fogalom amit keresel a termekciklus. Amikor az rx580 kijott frissen meg teljesen jo volt, az volt az optimalis. Aztan meghaladta az ido, mar kifuto tipus, a technologia fejlodott. Nyilvan ha felvasarlasi laz es piaci hiany van, akkor mindent meg fognak venni, de az nem azt jelenti, hogy azert veszik meg ma is, mert milyen szuper. Remelem azt nem kell magyarazni, hogy ha valaki megvette 3 eve, az nem lesz most buta, mert amikor vette teljesen racionalis dontes volt. Aki meg ma veszi az kenyszerul ra. Majd ha belefulladunk a GPU tultermelesbe es fillerekert lesznek a kartyak a boltokban, na akkor majd buta lesz az, aki megveszi egy modernebb kartya helyett.
-
törölt tag
válasz
Krugszvele #4 üzenetére
-
Reggie0
félisten
válasz
Krugszvele #14 üzenetére
Azt tettem, onnan tudom, hogy nem az. Fele akkora a hatasfoka, mint egy modern kartyanak.
-
Krugszvele
senior tag
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
persze, ma már tucatnyi egyéb coin van, akár a 2 gigás kártyákkal is lehet bányászni.
nem fogja eladni a 4 gigás kártyákat aki bányászni akar...
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Krugszvele #10 üzenetére
már kopnak nekem is az emlékeim, de igazad van, én is akkortájt adtam el a gépeimet, amikor az ETH kezdett bezuhanni. sajnos megszűnt az iroda is, ahova be voltak állítva és úgy, hogy ki kellett fizetni az áramot is, már nem volt akkora buli. de elég jó 6 hónap volt, amíg tartott.
-
Reggie0
félisten
válasz
Krugszvele #7 üzenetére
RX480/580 mar regota nem optimum.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Krugszvele #10 üzenetére
én reméltem hogy a kártyák amiket kinőtt a DAG size azok megjelennek a piacon de nem, nem csak én jöttem rá hogy a RVN DAG size 3G alatt van...
-
Krugszvele
senior tag
nem tudok ilyenről, nem volt ilyen legjobb tudomásom szerint. Négy éve azért állt le a vga bányászat, mert az ethereum ára 1400 dollárról leesett 200-ra a hálózat hashrátája meg felment a tízszeresére pillanatok alatt.
Egyébként csalóka, hogy leállt, mert annyi történt, hogy kb a bányászok 25%-a szállt ki, (lásd a cikkben linkelt táblát 2018-ról) főleg akik otthon, 1-2 kártyával bányásztak. Akik már akkor is 100+ kártyás bányát raktak össze, ugyanúgy folytatták és igazuk is lett. Mit is csináltak volna, a gépek megvoltak, akkor már menjen... nyereséges volt, csak nem 2 hónap alatt hozta vissza az árát, hanem 15.
Akkoriban az is rásegített, hogy a 2 gigás kártyákkal nem lehetett többé hányászni, aztán már a 3 gigásokkal se.. most meg már a 4 gigásokkal sem. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Krugszvele #4 üzenetére
nem volt anno erre is célhardver? mintha 4 éve azért állt volna földbe a VGA bányászat, mert kijött valami speckó bányászgép és a jövedelmezőség beesett a béka segge alá. illetve ez utóbbi tuti, hogy megtörtént, de akkor nem ez volt a kiváltó ok?
-
Krugszvele
senior tag
Még egy dolog: a bányászok csak azért vásárolták fel az összes elérhető típusú kártyát, mert nem volt más. 2017-es megjelenése óta az RX480/580 kártya az optimális ethereum bányászatra, a többi sokkal kevésbé. De mikor nincsen más...
Ez abból is nagyon szépen látszódik, hogy jelenleg 200,000 Ft-ért vannak RX580 kártyák (a tavalyi 70 ezer helyett), míg a 3060-3070 stb kártyák ára jókorát, akár 30%-ot is esett az elmúlt két hétben. Az ethereum bányászat jövedelmezősége csökkent és így csak a leghatékonyabb kártyákat akarják a bányászok megvenni. -
fogtunder
nagyúr
a kérdés jó. fizetőeszközként most is nagyon limitáltan elfogadott, de már annyi ember szállt be kvázi tőzsde jelleggel a kriptopiacra, hogy ez magától nem fog összedőlni. a farmok üzemeltetése egyre nagyobb energiaigényű vállalkozás, azért egy idő után, mikor már kezd országos szinten gondot okozni az ellátásuk, valszeg mindenhonnan ki fogják őket rugdalni, de ez még sok év. engem amúgy pont az irgalmatlan ökológiai lábnyoma zavar a bányászatnak, nem a VGA hiány, ami egyébként lenne bányászok nélkül is, csak nem ekkora.
-
fatpingvin
addikt
ETH ASIC? miről maradtam le?
egyébként a rózsaszín ködös optimista jóslatokra reagálva: komolyan azt hittétek hogy a gyártók tétlenül nézik majd hogy a használt mining kártyák elárasszák a piacot? lóf*szt. még nem tudom hogy de teljesen biztos hogy MINDENT meg fognak tenni azért hogy ez ne legyen kifizetődő, ugyanis amit egy gémer megvesz használtan az nekik bevételkiesés. szóval lehet készülni, én 100% biztos vagyok benne hogy az összes érintett gyártó ezerrel agyal azon hogy hogyan tudnák ellehetetleníteni a használtpiacot illetve használhatatlanná tenni a már forgalomban lévő kártyákat. -
Krugszvele
senior tag
Néhány javítás és kiegészítés:
ETH-t nem lehet asic gépekkel bányászni, ez az alkotók szándéka is volt. asic - esetünkben célhardver - bányászat a bitcoinnál és a hozzá hasonló algoritmusokkal (SHA256) lehetséges. az ún. ETH asic gépekben is közönséges P106-os nvidia chipek vannak, jókora memória mellett.
Bár nem számoltam utána, de a számítás jónak tűnik az eth hálózat hashrátája valóban kb 3-3,2 millió darab vga kártya erejével csökkent. Ez az átmeneti (-vagy végleges?) esés, ami amiatt van, mert kínában tilos a bányászat.
a bányászatra használt kártyákat általában 0-24-ben azonos terhelésen járatják, így - mint azt már több százszor bizonyították, leírták, elmondták - kevésbé vannak tönkremenve, mint egy csak játékra használt kártya, az ún. dilatáció miatt (ezek miatt van a közúti hidakon is az a késes rész valamelyik végénél)
Egyszerűen mondva a hőtágulás-összehúzódás fogja megrepeszteni a forrasztásokat. Ha a kártya hetekig-hónapokog egy hőmérsékleten üzemel, legyen az akár magas, 65 fok akár, kevésbé fog tönkremenni.
Továbbá a fix 50/60/65 százalékra állított hűtés is kevésbé terhelődik.
Az igazi jó helyeken pedig porszűrő is van, ráadásul fix mikrokörnyezet, klíma, így ezek a kártyák tulajdonképpen megkíméltnek tekinthetők, hiába futottak akár 3 évig fix 100% terhelésen. Ugyanis pontosan arra vannak tervezve.
Mint a személyautó is arra van tervezve, hogy felépül a kenés, onnantól lehet vele repeszteni amíg van üzemanyag. A sok leállítás-indítás a gond ott is.
Ráadásul a hashráta nagyon jó ütemben épül vissza, ahogy a nagy(kis) bányák kapcsolódnak vissza a termelésbe, izlandon, usa-ban, kanadában, bárhol, ahová települni tudtak.
Ezeket a kártyákat addig fogják hajtani, amíg megéri velük a bányászat, nem fog hirtelen a használtpiacra zuhanni százezer videókártya. -
fogtunder
nagyúr
válasz
bitblueduck #1 üzenetére
álmodj, királylány
még a cikk is írja, hogy valszeg nem a kártyás bányászok estek ki, hanem az ASIC gépekkel bányászó nagy farmok, aminek kb nulla hatása lesz a VGA árakra. ennek a VGA bányászok most külön örülnek, mert többet ér az ő számítási kapacitásuk, amíg ezek a gépek vissza nem állnak. és amíg ekkora hiány van, senki nem fog semmit fillérekért eladni. és amíg van hely, ahol olcsó áramot tudnak szerezni, meg esetleg a hűtést is megoldani effektíven (lásd Szibéria), addig ez menni fog tovább.
-
bitblueduck
senior tag
hodl hodl mármint a videokártya vásárlással. hátha fillérekért szabadulnak majd meg a kártyáktól a bányászok vagy rajtukrohad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest