- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Grats, szépek :-)
Nekem nekiindult a Bhut Jolokia, szerintem csak jövőre lesz belőle termés, de nem sietős a dolog :-)
Az volt, hogy átültetés után hónapokig maradt aprócska a növény (kb. 15 centi), de most úgy 50 centi magas lehet és jó vastag a szára. A többit meg kellett támasztani, de ez áll, mint a cövek :-) -
akope13
csendes tag
Én vettem ( kaptam) kb 2 hete chili paprikát lidl-ből...akciós 300 Ft
Most kb úgy néz ki, hogy nincs baja, semmi tápszer, csak a legelső öntözésnél toltam rá egy kicsit, azóta semmit...és már pirosodnak szépen, majd tolok fotót arról és a macskapöcséről is...Amúgy kollégám régen mászkált külföldre ő hozott Hollandiából paprikát, megajándékozott pár maggal, már 2 kezd nődögélni a 3-ból...kíváncsi leszek mi lesz belőle, plusz azt mondta nagyon vad...Majd ha összejön, szívesen küldök belőle... szerintem holnap vagy holnap után rakok fel képeket én is
-
looser
addikt
Szépek nagyon. Meg voltam eddig győződve arról, hogy minél nagyobb a cserép, annál nagyobbra nő a növény, de nálad látom, ezzel nem foglalkozott a természet, küldi rendesen az ég felé :-)
Nálam még csak harminc centisek, de gondolom behozzák. Vettem kókuszrost téglát és hát nagy meglepi volt; normál tégla méretű, de kb. a 10-12x-esére dagadt. El sem hittem, elsőnek az ajánlott 5 litert felszippantotta pillanatok alatt, majd még csap alá tettem és locsoltam rá; egy 50x50-es műanyag lavórból kidagad. Olyan, mint a barna föld és tök jó beledugni a kezed :-))
(á lá Amerikai Pite)
A recept jól hangzik, hasonlóképp csinálom a paradicsomos tésztát, csak én nem szarozok a paradicsomok főzésével és hámozásával (pedig az lenne az igazi), hanem olasz fél kilós dobozosat veszek 200 Ft körül, plusz két nagy fej hagyma (lila, vörös) és egy nagy fej fokhagyma. Ha vega vendég jön, akkor hús nélkül, egyébként 30 deka darált disznóhússal. Magam egy ún. mediterrán fűszerkeveréket használok. Isteni. Azon egyébként gondolkodom, hogy lehetne mozsár nélkül apróra törni a paprikát...
-
Crystalheart
őstag
Lehet neki rossz a klíma is, kevés a fény, kevés a tápanyag (akármilyen földbe is ültetted, kéthetente akkor is kell neki tápoldat), atkás is lehet (bár ez a fonákon látható), vagy csak simán beteg. Ha megpermetezed Amistar-ral, akkor 3 nap múlva megint szedheted, de a betegsége kis eséllyel elszáll, ha meg csak a klíma rossz, azzal nem tudsz sok mindent kezdeni. Fotót esetleg?
Mod: esetleg megpróbálhatod magad is beazonosítani.
-
Crystalheart
őstag
Azt jelenti, hogy az első hibrid. Különböző "szülők" keresztbeporzásából egy hibrid jön létre, a legtöbb fajta manapság ilyen. Annak a magjából fejlődött növény ami visszaüt valamely szülőjére vagy inkább annak is az ősére, ami rizikós, mert néha ősi, rossz fajtákat használnak a porzásra, hogy azok szívósságát vagy ellenállóságát belevigyék az új fajtába. A második szinten pedig még ősibb alakra üt vissza, és így tovább... Szóval egy hibrid növény magjából tök zsákbamacska, hogy milyen növény fejlődik.
-
looser
addikt
Persze, oké, hiszen ezer lehetőségünk van, de csak 1-2 ablakunk :-)
Én szívem szerint mind a 60+ magot megrendeltem volna, ha lett volna rá lehetőségem, hogy elültessem mindet, de egy panelkísérletre tökéletesen elegendő. Azt írják a capsaicin.hu egyik fórumán, hogy sima paprikával is keresztezhető a chili; nekem pld. bejönne valami húsos kaliforniai paprika, ami egyszerre édes és csíp, sőt még ha kicsit fűszeresebb, neadjisten csokibarna külsejű, akkor még egzotikusabb lenne :-)
Olyan izgalmas, nem? :-)) -
looser
addikt
Benne vagyok a magrendelésben, de a sajátomból is szívesen adok; fenti cégnél egyébként 1 fontra jön ki egy csomag és újabb 1 a szállítás, bélelt borítékban, változó magmennyiséggel (ezt írják is), de láttam a vaterán is árulnak különféle emberek. Lehet, hogy utóbbiak is jó magokat adnak, de nekem ez a bolt teljesen rendben lévőnek tűnt.
Szóval a Bhut jolokia chocolate-ból csak 10 volt, ezeket elhasználtam, de a többiből van. Apropó, ma kaptam egy kollégámtól egy zacskó paprikát (úgy 15 darabot), szerinted ez milyen fajta lehet (lent képen)? Mivel nincsenek tapasztalataim, megsaccolni sem tudom, mekkora a SHU értéke. Csíp, de nem veszettül, lehet, hogy ő is már össze-vissza keveredett? :-)
Amúgy azon gondolkodom, hogy szerte a környéken ültetek el paprikákat, olyan jópofa lenne, ha gyomon és virágokon kívül valami hasznos is nőne, amiről bárki szedegethetne. Időnként rájuk néznék, meglocsolgatnám :-)) -
looser
addikt
Igazából kicsit nyugtalankodom, mert nem akarnak nőni, napok óta kb. 5-7 cm-esek, de tápot még nem adtam nekik. A Capsaicin.hu oldalon olvastam egy sráctól, aki egészen spéci talajt tett a növényei alá (itt az ötödik bejegyzés), de mondjuk túlzásokba sem akarok esni, nem tudom, hogy ezek mennyit jelentenek a növénynek élettani szempontból, tényleg ilyen-e a tökéletes talaj a chilinek.
A mulcsot ajánlották, de odáig még el kellene jutnom, hogy egyáltalán átültetésben gondolkodjak. Szóval lehet, hogy elkezdek majd beleőrülni és minden szirszart, bioizét megveszek, mert igazából a termesztése ezeknek a növényeknek van annyira (ha nem jobban) élvezetes, mint a fogyasztása :-))
Múltkor pár napja lejárt Tabasco szószt vettem az Orczy úton egy cba áruházban, darabját 99 Ft-ért és nagyon ízlett (füstös; Tabasco Chipotle 60ml), bár egy kicsit ütősebbre számítottam. Nyilván hozzászokik az ember egy idő után, de szerintem 5000-es erősségűnél magasabb paprikát még nem ettem, bár nagyon furdal a kíváncsiság :-)
Ez az ecsetes beporzás nekem új volt, de érthető, mivel ők is tudnak simán egymás között keveredni, ezért, hogy az ember ne alkosson új hibrideket és növelje feleslegesen a fajok számát (bár izgalmasan hangzik ez is :-) ezért érdemes ecsetelgetni. Első közben mindenképpen eredeti fajokat szeretnék szüretelni, már ha eljutnak a drágák odáig... -
vbbb
őstag
Egy 18 cm széles és 55 cm hosszú virágláda az otthonuk az ablakban. Eredetileg három fele volt elosztva, fajtánként a 3-4 mag ültetésnél. Amiket középre ültettem azok keltek csak ki, de jobb is így, mert van elég hely a két tőnek.
Egyébként amikor elkezdett sütögetni a nap április tájékán, akkor indultak meg jobban. Előtte befőttes üveget majd 2L és 5L-es műanyag palackokat használtam mini melegház gyanánt ahogy szépen cseperedtek.
Gondolom nem mindegy milyen időszakban vannak elültetve a magok, de az enyémeknek kellett 6 hónap, hogy megmutatkozzanak az első virágok. Van ahol azt olvastam, hogy érdemes óvatosan ecsettel porozni, de szerintem felesleges. A bibe és a termő is benne volt a virágokban nálam. Szóval nem csináltam semmit és lett eddig 25 izmos erős paprika.
És még mindig terem, hozza a virágokat, bújnak ki az apró termések meg bokrosodik, új hajtások mindenfele. Ezeket vissza is kell néha vágni, ritkítani meg a virágokból is leszedegetni, hogy a termésre fordítsa az energiát a növényke.
Minden nap permetezem állott vízzel, minden másnap tápoldatos víz olyan 7dl körül. Fordítgatni és érdemes, hogy minden felől érje a nap, szép mérges zöldek legyenek a levelei. Na meg érjen a finomság.Vannak évelő fajták, remélem én olyat ültettem...később áttelepítem egy nagyobb cserépbe.
-
Crystalheart
őstag
Rengetegen bent a lakásban palántáznak, nekem azonban még kisütött (!) talaj és kihipózott (!) cserepek mellett is volt palántadőlés egyszer. Abszolút kb. azon múlik, merről fúj a szél, négy-ötféle különböző kórokozó teszi, a gombák spórája fertőz, ergo ha kint hagyod a gyümölcsöt és megpenészedik egy idő után, akkor ezek is elképzelhetőek. De megnyugtathatlak, hogy egy mostani Dithane-os locsolásból már kb. semmi nem marad vissza, mire ennél róla (mérgező meg pláne nem), valószínűleg még szmogból is több káros anyag rakódik majd rá. Ezen kívül lehet még különféle óvintézkedéseket tenni - a legfontosabb, hogy a kis földjük teteje lehetőleg száraz legyen -, de azok egyáltalán nem bombabiztosak. Esetleg ha egy kis hígan bordói leves ("Bordói lé + Kén FW") vízzel locsolod meg, az még abszolút bio is, és talán visszafog néhány kórokozót. Valamint van még a Trifender nevű biológiai szer, amit én majdnem az egész kertbe használok (a talajra kilocsolva és sekélyen bedolgozva elszaporodik a hasznos gomba, kiszorítva a káros gombákat), ám néhány növényke miatt nem érné meg több ezer forintért.
De ahogy gondolod - ha szerencséd van, nem dől el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Léghűtés topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen légkondit a lakásba?
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- OLED TV topic
- Ford topik
- Steam Deck
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- SZÜNETMENTES TÁPOK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest