Új hozzászólás Aktív témák
-
pusszycat
nagyúr
Nem lehet nem észrevenni, h a luk népies, sőt mi több parasztos, nem egyetemeken használatos kifejezés. Nem tech oldalra való szerintem. Le kell róla szokni mint a cigiről. De majd meglátjuk.
Itt egy tanárnő panaszkodik:
Huszonéve pedagógus vagyok és van egy számomra értelmezhetetlen szó, ez a “luk”. Tanítóként “lyuk, lyukas, lyukaszt”, stb. formában tanítom a szavakat, ám a gyerekek mindenütt azt hallják és így is használják, hogy “luk, lukas, lukaszt”. Szélmalomharcnak érzem, mert azért sem hajlandóak a szavakat “lyuk, lyukas, lyukaszt”, stb.-ként használni, még írásban sem. Hogy az “ly” cikivé vált vagy kikopott a nyelv változásai során, nem tudom, csak azt, hogy én használom szóban és írásban is a “ly”-t a “lyuk, lyukas, lyukaszt”, stb. szavaknál. A kérdéseim pedig a kérdéses szavakkal kapcsolatban: mindkét változat használata helyes? Mennyire számít szélmalomharcnak az általam annak megélt “l-ly”-harc? Érdemes-e harcolni, vagy a nyelvi változások “túlnőttek rajtam” és törődjek bele: eltűnőben a “ly” és vele együtt a “lyuk, lyukas, lyukaszt”, stb. szavak.
A Magyar értelmező kéziszótár szerint a lyuk a köznyelvi ejtés, a luk változatot népiesnek minősíti. A tanítványaival való eltérés oka a két nyelvváltozat, az, amit Ön beszél meg az, melyet a tanítványai. Azt érdemes megértetni a diákokkal, hogy vannak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Óvodások homokozója
- Anime filmek és sorozatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen program, ami...?
- Nintendo Wii U
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB fekete, szép állapotban
- iPhone 15 Pro 128GB Független Karcmentes/1-3 hónap gar./Akku 87%/p4355
- iPhone 11 Pro 64GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 100%/p4354
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest