Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz hallador #530 üzenetére

Szerintem átlag felhasználót nem nagyon érdekli, hogy egy OS ingyen van. Nem szokta őket zavarni, hogy a Windows fizetős, mert vagy warezben használják, vagy OEM-et használnak, ami a géppel jött (ilyenkor azt hiszik, hogy az Win ingyen volt, pedig nem). Az átlag felhasználóknak csak egy nagyon kicsi hányada vesz Windowst külön. A MacOS is látszólag ingyen van, pedig nincs, mert a hardver árával kifizeted, csak külön nem számlázzák ki, külön meg nem lehet kapni.

Az ingyenesség sokkal inkább a cégeknek fontos, mert ők nem warezelhetnek, és általában sok gépet használnak, így ott tényleg nagy megtakarítás lehet (ami viszont szakemberre, supportra el is szokott menni).

Oda akarok kilyukadni, hogy a Linux ingyenes, de messze nem ez a legnagyobb előnye.

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz hallador #530 üzenetére

Én ezt úgy szoktam mondani, hogy mindegy, mihez nem ért.
    A Linuxot meg sokkal kevésbé tudja elrontani, mint a windózt.
    A laikusabb felhasználók meg nem azon fognak nyafogni, hogy milyen a Start menü, vagy milyen médialejátszó van vagy nincs. Ha van valami, amivel elboldogul, akkor az csak működjön.

Szoktam röhögni, amikor a kollegák azon hisztiznek, hogy milyen céges laptopot kapnak cserekor. Kb, mintha egy profi bérgyilkos azon duzzogna, hogy ő méreggel nem tud ölni, csak mesterövészpuskával. :D
    Így ~30 év számítógéphasználat után nekem meg már olyan mindegy... Amit elé raknak, bár lehet nem feltétlen tetszik, de megoldom a feladatot, pá.

• Dave™

nagyúr

válasz hallador #533 üzenetére

Nálunk a családból többen voltak WP-sek, de egy kivétellel mindenki elhagyta a platformot, és akkor még 8.1 volt ami azért sokkal megbízhatóbb, mint a 10. Lassan már semmi sem megy rajta, több az új bug mint amennyit kijavítanak és nincs semmi életképes jövőkép. A Continuum meg csak papíron működik rendesen, egyébként normál produktív környezetben használhatatlan, ellenben az új Samsung S8-on lesz asztali mód, és lesz Microsoft Edition is belőle, ebből vond le a konzekvenciákat.

• King Unique

titán

válasz hallador #532 üzenetére

Most is direkt megy a csúsztatás, de ezek után már nyilván nem meglepő...Olvass csak vissza, hogy pl. a telepítéses résznél mit írtam én a fórumtársnak, vagy más témáknál. Na meg az én szinten nem csak a virtuális gép ajánlgatásában merül ki. Ja, és ha már Linux, akkor annak itteni szakmai topikjaiban is talán több értelmes hsz-t kreáltam, mint amennyit te a bulvár-flame és a laptopos topikokban összeszedtél. ;)

• King Unique

titán

válasz hallador #483 üzenetére

Mielőtt ismét fullba, először inkább a DOA és az ingyenes felajánlás fogalmakat kellene tisztázni! Ami egyébként nem keverendő a teljes tisztaszoftveres palettával, MSDNAA stb. dolgokkal! Egyébként meg kb. oly mindegy, hogy most ingyen adják, vagy sem. Attól még a legtöbb helyen általában így is, úgy is azt használják.

Más sem csak kisiskolába járt, szóval némi fogalma lehet róla, hogy vannak olyan szakok és intézmények. Ezért is volt a minden helyett csak a sok kifejezés használva. Viszont azt talán nem kell magyarázni, hogy abból a bizonyos kettőből melyikre lehetne inkább általánosítani.

• King Unique

titán

válasz hallador #308 üzenetére

Nekiállod feszegetni a fájlrendszerek kérdését mindenféle konkrétum nélkül, meg hogy jobban kezelné stb., majd utána reflexből letagadod, csak hogy megint ellentmondhass. Aztán direkt belinkelem az SSD topikot, erre ráfogja, hogy az sem úgy van ám. Hát pedig a többség ekkora SDD-ket szokott venni manapság is, bele lehet nyugodtan olvasgatni! De a fórumon kívüli felhasználók számára szintén nem akkora extra manapság az SSD és 64 GB-osat már eleve nem nagyon vesz senki.

Aztán jön egy túlzó példa egy 10x szorzóval, csak hogy megint lehessen feszegetni a dolgokat. Érdekes, de pl. böngészők, lejátszóprogramok, xy egyéb, a mindennapos használathoz szükséges szoftverek telepítése messze nem tart 10x annyi ideig HDD-n sem. Sőt, a rendszer lefrissítése sem. Kipróbáltam ám ezeket is! Ja, és azért használnak még nem kevesen manapság is ilyen háttértárat, pláne ha fontos olcsón a minél nagyobb tárolókapacitás. Szóval inkább ez az újabb reflex az uncsi...

Fentebb abban a bizonyos hozzászólásban pedig a macOS és a Windows volt a téma, illetve az ottani szoftverek. Szóval teljesen felesleges volt erre is reflexből ugrani. Az egyes desktop OS-ek ilyen téren való támogatottsága pedig tény, szóval azt is kár feszegetni. A nagyobb tárhelyfoglalásnál pedig már el lettek magyarázva a dolgok. Annál megint teljesen felesleges firtatni és szorzókkal dobálózni, mert a mai háttártárak már kellően nagy tárolókapacitással bírnak ahhoz, hogy ne kelljen ezen annyira rugózni.

Egyébként a live rendszeren történő kipróbálás, illetve a virtuális gép fentebb már említve volt itt és itt a fórumtársnak, szóval nagy újdonság abszolút nem lett mondva. Ellenben, ha úgyis újra kell telepítenie a Windowst, illetve élesben akarja kipróbálni a Linuxot, az az ő dolga. Ahhoz is kapott infókat bőven. Valamint, ha nincs elég tárhelye a dual-boot megoldáshoz, USB-s eszközre sem akar telepíteni, akkor így is, úgy is hozzá kell majd nyúlnia a helyi lemezen lévő partíciókhoz.

Fentebb már leírtam, hogy mit gondolok ezekről a megnyilvánulásokról, ami az újabb érdekes eset után ismét megerősítést nyert. Szóval felesleges ez és inkább a komolyabb szakmai topikokban kellene villogni!

• petipetya

nagyúr

válasz hallador #309 üzenetére

Egyetértek, szerintem is felesleges a partíciókkal babrálni. A Linux Mint esetén két lehetőség közül érdemes választani:
    - Linux telepítése a Windows mellé
    - Merevlemez törlése és Linux telepítése

Feltételezem, hogy Ubuntu esetén sincs másként. 5-10 éve éles Linux használat után sem érzek kényszert arra, hogy külön partíciókat hozzak létre a /home és egyebek számára.

• King Unique

titán

válasz hallador #167 üzenetére

Hát nekem is van rá épp elég okom, hogy mért használok Windowst (is). Meg szerintem másoknak szintén. A fentebb említett szoftveres támogatottság meg csak egy ezek közül. Valamint aki már rákölt x összeget egy sokszor előtelepített gépre, vagy főleg egy komolyabb vasat vesz, ott már nem az OS ára lesz a fő tétel. Egy ~ 300 ezres laptopnál sem feltétlen ezen fog spórolni. Nem beszélve arról, hogy aztán általában úgyis a nagy többség "azzal" fogja venni, vagy "azt" fog külön rátenni. Ráadásul vannak, akik ezt egyéb módon, illetve mondhatni ingyen oldják meg. Tehát speciel sokakat eleve nem fogja érdekelni, hogy éppen mit használsz, mivel vagy elégedett...Ja, és korábban volt egy ilyen cikk is, szóval teljesen felesleges pampogni, hogy mért az van rá előtelepítve.

Egyébként meg ne keverjük a lustaságot azzal, hogy reálisan kinek mire, milyen szoftverekre van általában szüksége. Illetve egy dolog a home környezet, meg ugye megint más az oktatás, munkahely, ahol sok esetben eleve kötött a dolog. Na meg ugye milyen érdekes az is, hogy elvileg otthon használhatna valaki mást, aztán mégsem teszik tömegesen. Aztán ez a fejlődés dolog is kissé mókás, amikor bizonyos területeken eleve adott, hogy milyen szoftvereket és rendszereket használnak, amelyekkel érdekes módon megvan a produktivitás és nem váltanak másra. Tehát ne akarjuk azt se bemesélni, hogy mindenhol, mindenkinek xy alternatív megoldásokkal majd annyival jobb és szebb lenne minden. Majd akkor tessék ezzel érvelni, ha a gyakorlatban is látja az ember széles körben megvalósulni!

• King Unique

titán

válasz hallador #166 üzenetére

Azt azért szerintem ne akarjuk bemesélni, hogy jobban kezelné a nem saját fájlrendszerét, még ha elvileg natívan is támogatja. Aztán ott vannak a jogosultságok, dinamikus lemez stb. Az adatátviteli sebesség meg megint jó, vagy talán annyira mégsem, mint natívan Windows alatt.

Az SSD-k ára mostanában valóban kicsit felment, de azért pl. egy 120 - 256 GB-os meghajtó még mindig megfizethető áron van. Az itteni SSD topikban is sokan már legalább ekkorát vesznek és 64 GB-osat még az összefoglalóban sem ajánlanak... Valamint egy Linux - Windows multiboot megoldáshoz elég akar egy 120-as is. Tudom, mert kipróbáltam. Na meg nemcsak SSD létezik ám, hanem opció még akár a HDD is. Abból pedig pl. laptopokba 2 TB-os drive-okat is bele lehet rakni, aminél aztán ugyan mindegy, hogy most ~ 15-20 (+) GB, vagy éppen ~ 40-50 (+) GB tárhely kell az OS-nek. De a manapság nem nagy szám 1 TB esetében is. Ja, és egy átlagos user eleve 1 db OS-t használ és nem szaporítja őket, hogy extra nagy rendszermeghajtóra legyen szüksége.

• rvs

aktív tag

"És a Windows 10 Pro 45 000 Ft-nyi indokom van rá, hogy miért ne azt használjam egy új gépnél... mint bármelyik más operációs rendszert, engem érdekel, hogy nem kell kifizetnem ennyi pénzt."

Ismét legyünk korrektek; ezért nem csak az OS-t kapod meg, hanem a supportot is. A bubuntu linux ingyen van, cserében gereblyézned kell magadnak a supportot, fórumból, levlistáról. A RHEL nincs ingyen, cserében van support. Nem egybites a linux világ sem ebben a témában.
    És igen, igaz, ezek a dolgok leginkább akkor jönnek elő, ha valaki ki akar lépni a zene-film-internet szentháromságból...

"Szóval az emberi lustaság nem egyenlő a jó megoldással, nem véletlenül tart a magyar emberek gondolkodása ott ahol. Tanulni kell, és nem azért mert az jó az államnak, meg másnak, hanem azért mert aki értelmesebb az spórolni tud vele... Aki nem annak marad a sírás, csak én erre annyira nem vagyok kíváncsi..."

Oké, tanulni kell, de ha produktív akarsz lenni, akkor nincs időd végigpróbálgatni n+1 opciót és egyszerűbb kifizetni a költségét egy alternatívának. Ez bizonyos esetekben működik, bizonyos esetekben meg nem.

@ Syl
    "És a fórumos beszélgetés is korrekt volt, egészen addig, amíg meg nem jelent pár bezzegavindóz arc..."
    Hát a bezzegalinuxos arcoknak kell az ellentételezés. ;) :D

• -Skylake-

addikt

Te meg ugy beszelsz az OS-rol, mintha annak valamiert alanyi jogon ingyen kellene jarnia mindenkinek...

• copass

veterán

akinek munkára kell annak nem tétel 15k, de még a 45k sem. mivel hosszútávra tervez és befektetésként fogja fel amit majd szépen beépít majd az árba.
    azt meg hagyjuk hogy a linux ingyen van...nincs ingyen. rengeteg idővel és komoly kompromisszumokkal fizetsz érte, ami a munkád rovására is mehet.
    nem kell messzire menni elég csak megnézni az "ipari" alkalmazásokat: adobe, autodesk, graphisoft,stb.
    semmivel nem lehet kiváltani őket linux alatt.

• Degeczi

nagyúr

válasz hallador #176 üzenetére

Igen, biztosan akad ilyen is - de azt nyilván magad is belátod, h nálunk a többség magáncélra 300-ért sem vesz gépet.

• Degeczi

nagyúr

Mondjuk business gépet magáncélra itt kevesen vesznek újonnan, használtan pedig már semmi különbséget nem jelent az árban, h volt-e vele Windows (az asztali, használt business gépemen nekem is így van tiszta Windows is)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés