Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Fotószem #705 üzenetére

Nincs ezzel baj, hogy leírtad, érdekes adalék. Ámbátor nem "mindennap"-os felhasználás, de ez is egy tapasztalat. Nyilván nem lehet minden mindenkinek megfelelő.

• Frawly

veterán

válasz Syl #698 üzenetére

Igen, most jól leírtad a kedvenc Unitydet, azon van az, hogy kb. lófütyit nem lehet állítani, csak külön Gnome Tweak Toolal.

Bár az is igaz, hogy Linux alatt sem lehet mindent állítani, mert pl. az Openbox alapú cuccok jól állíthatók Obconffal, de pl. témát szerkeszteni ahhoz is kézzel kell, külön témafájlt kell hegeszteni speciális leírónyelven, de azzal legalább mident át lehet szabni.

• Frawly

veterán

válasz -Skylake- #693 üzenetére

Ezt teljesen rosszul látod. A Win7-re is telepíthető Win10-es flat téma, meg a linuxos grafikus felületekre is vannak ilyen témák. Pont a design az egyik terület, ahol a Linux köröket ver a Windowsokra. Nem muszáj semmit alapbeállításon használni.

Ráadásul a design a Win10-ben duplán rossz, pl. a beállítások egy része a Vezérlőpultban, másik része a motorháztetős modernUI-s részen érhető el, teljesen logikátlanul szétszórva, ilyet Linuxnál nem látsz.

• Frawly

veterán

válasz emvy #650 üzenetére

Igazad van, a csak billentyűzettel vezérelt géphasználat gyorsabb, nem csak a terminál esetében, hanem ez a lényege a vim-nek és a tiling ablakkezelőknek is. Ami miatt sok ember nem tudja megszokni, az az, hogy csak akkor kényelmes, ha tudsz gépírni (azaz 10 ujjal vakon gépelni), akkor viszont minden gyorsabban megcsinálható vele, mint az egerészéssel és GUI-val.

• Frawly

veterán

válasz Dave™ #647 üzenetére

Szerintem is a Double Commander a legjobb FOSS fájlkezelő. Az egyetlen, amely tudásban utoléri a Total Commandert, igaz van egy kis híja, de akkor is a legnagyobb tudású, ami Linuxra elérhető. Van Gtk-s és Qt-s verzió is belőle.

Egy hátránya van a DC-nek, hogy kissé bloatware lett, elég lassan indul, meg gyengébb gépen nekem a billentyűvel mozgatott fájlkurzor kicsit lassúcska volt, de i5-ön megfelelő. Szóval nem egy hardverkimélő, lightweight fájlkezelő, de a kétpanelesek között igazi nehézsúlyú bajnok.

• Frawly

veterán

válasz ivana #635 üzenetére

A lábbal hajtós WM-ekhez Comptont kell feltenni, az tudja a grafikus gyorsítást használni, meg csilivili effekteket.

Amúgy meg a Gnome3 nekem sem kedvencem, de bekonfigurálható olyanra, mint a Unity, és fényévekkel normálisabb, használhatóbb.

A KDE-re meg sokan feleslegesen panaszkodnak erőforrások terén, mert a Unity még a KDE-nél is sokkal nagyobb hardverkövetelményeket támasztott a géppel szemben. Ráadásul a KDE-t lehet herélni is (Akonadit meg minden szart le lehet tiltani belőle), ilyenkor a felére esik vissza a memóriafogyasztás, meg a csilivili effektekből is lehet tiltani, egyszerűbb témát feltenni, és máris sokkal gépbarátabb DE kerekedik ki belőle. Nyilván, nagyon gyenge gépekre továbbra sem való, de az Ubuntu korábban sem őket célozta.

Azt viszont aláírom, hogy nyugtalanító ebben a hírben, hogy a desktopos fejlesztésre nem fognak pénzt költeni. Én úgy gondoltam a hír láttan, hogy amit most az Unitybe öltek bele, azt most a Gnome3-ba és a Waylandbe fogják. Ez így tényleg szomorú.

• Frawly

veterán

válasz UnA #599 üzenetére

Ez egy állati jó hír. Végre valami normális húzás újra.

• Frawly

veterán

válasz #79335424 #590 üzenetére

Pár hozzászólással feljebb írtam az okát. Néhány Wi-Fi-kártya igényli plusz firmware feltételét. Ezeket a Mint jó eséllyel szokta is tartalmazni, de mivel a Live rendszer hiába bootképes, telepítés nélkül működőképes, mégse tartalmaz minden csomagot telepítve (mivel mégis csak egy minimalista összeállítás, rá kell férnie egy CD-re vagy DVD-re, és bele kell férnie a RAM-ba), ezért ezek a spéci kártyák lehet nem mennek rajta. Viszont ha feltelepíted, akkor a telepítő felteszi a Wi-Fi firmware-ek csomagját, és lám, jó eséllyel működni fog az, ami a Live módban még nem ment.

Ergo ilyen korlát nem azért van, hogy a felhasználóval kicsesszenek vagy mert a fejlesztő lusta. Egy alap linuxos telepítőmédián 2 ezer, egy átlag linuxos tárolóban kb. 20 ezer csomag van, nem látni előre, hogy mi fog kelleni a usernek, Live-módban csak a legszükségesebbek vannak telepítve.

• Frawly

veterán

válasz hcl #573 üzenetére

A világon elég sok FreeDOS-os gépet adnak el, de csak placebo OS, 1-2 hobbinosztalgiázó használja csak retro játékokhoz sokadik rendszernek, senki nem használja elsődleges home desktop OS-nek. Pont hogy ez a példa engem erősít meg, kevés user költ külön Windowsra. Az itthoni FreeDOS-os helyére azonnal mászik fel a Windows, amint az új gép elhagyja a bolt kapuit. A sors fintora, hogy a FreeDOS, bár senki nem használja, gépeladási statisztikák alapján ott van a legforgalmazottabb OS-ek között. Sok cég választja, mivel nem jó semmire, így nem kellenek hozzá driverek, plusz 5 mp felhúzni lemezképből, gyorsabb-egyszerűbb felhegeszteni, mint egy Linux disztrót.

Nem azt mondom, hogy ez baj, csak arra akartam rávilágítani, hogy az OS ingyenessége az otthoni felhasználóknak nem fontos. Vagyis csak igen kicsi részüknek fontos a legalitás, nem hogy az ingyenes legális rendszer használata.

Bár én a FreeDOS helyett Linuxszal árulnám ezeket a gépeket, mert az használható is valamire, meg ha az user bekapcsolja, talán nyomogatja egy kicsit, talán meg is tartja, ha megtetszik neki. A FreeDOS-szal nem sokat lehet kezdeni, de nem is desktop OS-nek készült, hanem retro játékokhoz meg legacy DOS-os programokhoz (ilyen régi könyvelőprogram, számlázószoftver, ezer éves, soros porton vezérlő DOS-os programok, speciális LPT nyomtatót használó régi DOS-os alkalmazások).

• Frawly

veterán

válasz hallador #530 üzenetére

Szerintem átlag felhasználót nem nagyon érdekli, hogy egy OS ingyen van. Nem szokta őket zavarni, hogy a Windows fizetős, mert vagy warezben használják, vagy OEM-et használnak, ami a géppel jött (ilyenkor azt hiszik, hogy az Win ingyen volt, pedig nem). Az átlag felhasználóknak csak egy nagyon kicsi hányada vesz Windowst külön. A MacOS is látszólag ingyen van, pedig nincs, mert a hardver árával kifizeted, csak külön nem számlázzák ki, külön meg nem lehet kapni.

Az ingyenesség sokkal inkább a cégeknek fontos, mert ők nem warezelhetnek, és általában sok gépet használnak, így ott tényleg nagy megtakarítás lehet (ami viszont szakemberre, supportra el is szokott menni).

Oda akarok kilyukadni, hogy a Linux ingyenes, de messze nem ez a legnagyobb előnye.

• Frawly

veterán

válasz tibor72 #566 üzenetére

A Mint 18-at nem próbáltam, de a Mint 17 és a Mint 16 támogatta a WPA2-őt Live-módban is, így elég valószínűtlennek tartom, hogy pont a 18-as nem tudná. Hamarabb az lehet, hogy a te Wi-Fi-kártyádhoz firmware kell, amit valószínű a Mint 18 is tartalmaz, de azt Live módban nem telepíti, csak ha telepítővel feltelepíted, és felkerül a csomagja. Kevés infót írták, csak találgatok persze.

• Frawly

veterán

válasz Lami66 #484 üzenetére

Nem is kell érteni a Linux minden részletéhez. Viszont azt mégis bajnak tartom, hogy a legtöbb kezdő pórul jár vagy az Ubuntuval (mivel Mac-es felületet másol, teljesen idegen a hagyományos windowsos asztali logikától, plusz elég erőforrás-igényes, és régi, XP-s szintű gépeken tarkónlövés), vagy a Debiannal (gyors kudarcélmény, nem megy egy csomó minden), és otthagyják a Linuxot azzal a tanússággal, hogy szar, meg csak kockáknak való hobbira. Közben meg ha windowsos fejjel kipróbálnának egy Mint Cinnamont, Mint KDE-t, Kubuntut (régi gépen Mint LXDE, vagy Lubuntu, vagy LXLE, és hasonlók), lehet nem adják fel ilyen gyorsan rossz tapasztalatokkal, mivel kevésbé lesz meredek egy volt windowsos usernek, meg sokkal nagyobb eséllyel megy minden pöccre (driverek, Flashplayer, stb.). Csak mivel mindenki az Ubit meg a Debiant tolja hájpban, így sokak számára csak ezek jelentik a Linuxot.

Az Ubuntu Unityjét a mai napig nem tudtam megszokni, nem áll kézre (pedig megtanultam kezelni, boldogulok vele, ha annyira muszáj, csak az van fent valahol), mindegy mennyi esélyt adok neki, pedig nem tartom magam kezdőnek, és használtam már pár grafikus felületet az évek során. Nem is csodálkozok, hogy egy kezdő azonnal kiakad tőle, és ijedtében kivágja a gépet az ablakon. Ezért szoktam mondani, hogy sokak szidják az Ubuntut, pedig nem rossz az egy kezdőnek, csak nem a sima (unitys) változattal kell próbálkozni, annak ellenére, hogy a Mintet inkább szoktam ajánlani, azzal nagyon mellényúlni nem lehet.

• Frawly

veterán

válasz King Unique #472 üzenetére

Nem mindenkinek, csak átlag felhasználónak, meg átlag irodai adminisztrációt működtető cégnek. A legtöbb átlag felhasználó Windowson is max. Firefox vagy Chrome (vagy IE/Edge) valamelyikével böngészik, facebookozik, jú-thúbozik (meg általában webmailezik), filmet néz, tartalmat fogyaszt. Így kell még egy általános médialejátszó, meg esetleg egy pdf-olvasó. Ha meg irodai programcsomag kell, azt illetően a legtöbb helyen még a LibreOffice képességeit sem használják ki. Ezek mind vannak Linuxra is.

Nem azt mondom, hogy senki ne használjon Windowst, bár nem célszerű, de használja, ha azt szokta meg, de ne legyen már ez a marketingduma, hogy Windows nélkül nem lehet meglenni, mert anélkül semmi nem megy, és a többi OS egy használhatatlan szar, nincs egy csomó windowsos alkalmazásnak alternatívája, mert már rég nem igaz. Kb. a 2010-es évektől annyira felfejlődött a Linux, hogy bármikor alternatívája már a Windowsnak, főleg egy átlag felhasználó szemszögéből, ideértve a felhasználóbarátságot és a drivertámogatást is (szélsőséges pl. de már Linuxon több nyomtató és scanner támogatott, mint Windowson, mert a régi modelleknek utoljára 2k/XP-re volt drivere, és nem mennek 7, 8.x, 10 alatt, míg Linux alatt igen). A helyzetet lehet súlyosbítani azzal, hogy ha az ember új gépet vagy hardvert vesz, akkor nem csak a teljesítmény/tudás/ár arányát nézi, hanem a driveres támogatottságot is, és azon belül nem csak a windowsos drivertámogatást, hanem a linuxosat is. Bár a legtöbb laptopon és asztali gépen megy a Linux, inteles VGA-kat és nem túl új vagy túl őskori NV-ket is visz, AMD-re meg a nyílt driver is nagy léptekben fejlődik, egyedül a zárt driver lehet szopó, főleg a legújabb AMD modelleknél. Illetve még a Wi-Fi-kártyák tudnak Linux alatt gondot okozni, ha nincs driver (bár azért nagyon sok támogatott) és ndiswrapperrel kell megoldani, hogy legyen net. Nagyon másba nem lehet belefutni driverfronton.

• Frawly

veterán

válasz orion1025 #274 üzenetére

Mondj akkor olyan programokat, amelyekre nincs alternatíva szerinted. De ne a szokásos Photoshop, DTP (InDesign, Quark), CAD mantrát, mert azt a userek 1%-a sem használja. Ráaádásul profik között is terjed a Linux, sokan megélnek ilyen inscape-es, GIMP-es grafikai munkákból, Blenderből, és akik csak szövegeket, szépirodalmat, szakmai anyagokat tördelnek, azok a TeX/LaTeX valamelyik klónjával is elvannak (nyilván magazinokhoz, színesen illusztrált anyagokhoz kell a Windows DTP-re). Egyszeri usernek semmi szüksége a Windowsra, és ezt alátámasztja azt is, hogy sokan nem is használnak PC-t, elvannak táblagéppel, okostelefonnal, Mackel, tartalmat fogyasztani azok is jók meg a Linux is.

A játék dettó, egyrészt azért eléggé fejlődik a Linux ilyen tekintetben a Steamnek köszönhetően, meg sokan már konzolon játszanak inkább. Jó, hardcore PC-s gameröknek Windows kell, de megint nézz utána, hogy az összes felhasználó hány százalékát teszik ki.

A Wine nem szembehugyozás. Nekem pl. csak egy szótárprogram miatt van fent, és jól jön néha napján, ha kell valami, egy kisebb program, vagy régebbi játék, akkor nem kell dualbootban sok giga értékben Windowst meg NTFS-ses partíciót tartani. Nem kötelező használni, feltenni. Egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Windows etalon lenne, csak azt, hogy megkönnyítik a felhasználást, nehogy néhány helyen az legyen a gátja a korszerűsítésnek, mert használnak 1-2 régebbi legacy programot. Sajnos elég sok helyen még XP-znek, Win9x-eznek, meg DOS-osznak, mert valami régen megrendelésre gányolt szoftver (könyvelőprogi, nyilvántartó, vezérlőprogram) még arra íródott, és kínlódnak az elavult OS-ekkel emiatt. De hogy tovább menjek, ma már a gépeknek nem kottyan meg egy virtualizált Windows (főleg, ha virtuális bővítést is támogat a proci, netán VT-D-t), de 1-2 alkalmazásért még ez is ágyúval verébre megoldás. Ezért van Wine projekt. Nyilván nem arra való, hogy felteszel egy Linuxot, és akkor utána csak Wine-nal használod a gépet, csak windowsos alkalmazássokkal, hanem tényleg olyan programokhoz, amelyekre nincs alternatíva, arra a párra.

• Frawly

veterán

válasz Apollyon #458 üzenetére

Igen, szégyellem is magam, hogy ilyen agyonhajtogatott marketinges buzzwordökre nem izgulok be, pedig olvastam róla kismillió alkalommal. Semmi baj nincs a systemd-vel, kifejezetten támogatom, a Linuxnak igenis egységes felületekre, API-kra, szabványosításra van szüksége, hogy elfedje a verziók és disztrók közötti különbséget.

Másrészt nem kötelező systemd-t használni, feltehetsz minimáldisztrót (pl. Debian netinstall, Arch, Gentoo) initrc-s rendszerrel, senki nem tart pisztolyt a bordáid közé.

• Frawly

veterán

válasz Apollyon #228 üzenetére

Nem értek egyet. A Linuxnak csak jót tesz a népszerűség. Jöjjenek csak a windowsos userek is. 1-2 főbb disztró windowsosodik miattuk, meg elmegy rossz irányokba, de ha nagy a rendszer mögött a felhasználói bázis, akkor többen fognak rá fejleszteni, több és használhatóbb driver, szoftver jön rá FOSS alapokon (lásd a Steam, játékok, Mesa, Vulcan-támogatás, stb., már most érezni a Stream OS és Ubuntu hatását), és ebből a kisebb, nem windowsosodó disztrók is profitálnak.

Szerintem nagyon jó, hogy van Ubuntu és Mint, amit a Windowshoz szokott érdeklődő ki tud próbálni, és nem adja fel a sok szopás miatt az első 5 percben. Ha meg úgyis megtetszik a Linux, megszokja az user, akkor előbb-utóbb megérti olyan szinten, hogy egy nem windowsosodott disztrót is fel tud tenni és beállítani magának. A kicsi disztrókat sose fogja fenyegetni a nagyobbak sikere.

• Frawly

veterán

válasz lócitrom #50 üzenetére

Nem muszáj Ubuntut használni, de még Ubuntu alapú disztrót sem. Van elég sokféle Linux, aminek köze nincs sem a Debianhoz, sem az Ubuntuhoz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés