Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #757 üzenetére
Bizonyos rejtett mappákat látni Linux alatt, de a rejtett mappák megjelenítése / külső fájlkezelők mutatják a másik rendszeren is. Na meg sokan eleve nem is választják le őket normálisan, meg egyéb cifra dolgokat csinálnak. Az ilyennél pedig nem meglepő, ha egy idő után egyes fájlok sérülnek / eltűnnek. Bár külső programok simán hozzáférnek a fizikai drive-hoz, a korábbi fájlokhoz stb., ha esetleg adatmentésre kerülne sor. Plusz nem beszélve arról, hogy egyes silányabb minőségű pendrive-oknál egy idő után gyakorta előfordul az ilyen, még ha rendeltetésszerűen is használják őket.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #750 üzenetére
Hétköznapi dolog, de másoknál a topikban javasolt opció bekapcsolása mondhatni megoldotta. Illetve itt az ilyen adatkorlátos mobilnet eleve szívás, mert azon úgysem lehet komolyabban torrentezni, meg egyéb, nagyobb adatforgalmat generáló dolgokat csinálni. Ennyi erővel pl. okostelón már a puszta netezés, néhány YT videó megnézése, pár alkalmazás frissítése is leszívhatja rendesen a keretet. Na de azért korántsem mindenkinél csak ilyen lehetőség van, ha netezni akar.
Az AV-ket illetően azért manapság van nem egy, amelynek elég kicsi az erőforrásigénye és szinte észre sem venni, hogy fent van. De ilyen téren a beépített megoldás is elmegy. Na meg egyes letöltött fájlokat, e-mail mellékleteket, vagy idegen helyről származó USB-s háttértárakat amúgy sem árt átvizsgálni.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #730 üzenetére
Attól még leírhatja és megoszthatja a tapasztalatát, még ha nem is teljesen hétköznapi használattal kapcsolatos, De tökmindegy egyébként hol írja le, ugyanúgy nekiugrottak volna. Ahogyan fentebb a másik kollégának is egy hétköznapibb példánál. Aki egyébként leírta a lényeget erre vonatkozóan.
Olvastam a másik topikban ezt a mobilnetes problémádat. Ott javasoltak ezt-azt, de ha nem vált be, hát akkor használd az általad inkább preferált rendszert, mint tanácsolta más is.
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #722 üzenetére
Most egyszer desktop Linuxot említesz, máskor Androidot, érdekes ez. Egyébként ki mondta, hogy nincsen. De ő pl. leírta az esetét, illetve hogy milyen igényei lennének. Szóval, neki kellene inkább magyarázni, hogy mit hogyan oldjon meg. Bár gondolom nem kell, mert el tudja dönteni magától is, illetve biztos kipróbált már ezt-azt.
-
King Unique
titán
Ne akard ráfogni, ahogyan másvalaki hozzászólására sem az offot csak azért, mert nem tetszik a helyzet! Na meg kíváncsi lennék, hogy ebből a több mint 700 db hsz-ből mennyi kapcsolódik szorosan a témához. Ha másoké elfért, akkor az övé meg pláne! Egyébként meg nem fogod senkinek megszabni, hogy hova és mit írhat, az meg a másik! Amúgy meg napnál világosabb, hogy ha az ellenkezőjét írja, akkor senki nem vetette volna fel neki. Szóval erről ennyit!
-
King Unique
titán
válasz
#79335424 #718 üzenetére
Mármint mi nem? Egyrészt nem is rólad volt szó... Másrészt a sok "egyéb" hsz között elfér az övé is és valamilyen szinten kapcsolódik a témához. Bezzeg, ha az ellenkezőjét írta volna, meg azt, hogy inkább meg tudja oldani Linux alatt, akkor már mindenki tapsolt volna neki. Androidra mi minden? Ja, sok szoftver, csak épp nem mindegy, hogy milyenek. Az általa említett tevékenységet, illetve programokat vsz ő sem azon végzi és használja.
-
King Unique
titán
válasz
Apollyon #715 üzenetére
Olvasd el még egyszer! Eleve nyalással kezdte és zárta, illetve írta, hogy kedveli desktop OS-ként. Viszont kulturáltan leírta azt is, hogy egy bizonyos használatnál mi a gondja. Persze itt a vagy jót, vagy semmit elv megy. Na meg, ha ezek után valaki az adott rendszer topikjában kérdez, gondolja meg ott is 3x, hogy mit ír le...
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
A WTG azért más, mint egy Live Linux. Előbbi teljes telepítést csinál, hasonlóan egy Linux USB-s eszközre telepítéséhez. A linuxos Live rendszer windowsos megfelelője, vagy legalábbis ahhoz hasonló a WinPE-alapú megoldás. Igaz, az utóbbi szerint kreált egyes ISO-k nem éppen hivatalos kiadások, amiről az alábbi hozzászólás offos részében is volt szó. De diagnosztikai, adatmentési stb. célra szoktam ilyeneket próbálgatni és eddig nem volt velük gond. Illetve a netet is sikerült belőni rajtuk.
(#585) Syl:
Ez csak a beépített megoldás használata esetén igaz. Illetve annál más kiadások is létre tudják hozni, ellenben valóban csak egy bizonyos típusú ISO-val működik. Viszont külső programok simán megcsinálják a többi verziónál is. Sőt, akad még pár szoftver ilyen célra. -
King Unique
titán
válasz
#79335424 #545 üzenetére
A Windows, illetve a beépített eszközei a 32 GB-nál nagyobb köteteket eleve nem engedik / tudják FAT32-re formázni. Ellenben kezelni akár a 2 / 8 TB-os FAT32-es partíciót is tudja a rendszer. Valóban kissé fura dolog, de ez van. Viszont annyira azért nem para, mert van rá egy rakás szoftver, többek között külső particionáló programok is. Azok már nyilván megcsinálják, illetve sok egyebet is tudnak. De USB-s eszközöknél pl. a népszerű Rufus is megformázza FAT32-re a > 32 GB partíciókat.
-
King Unique
titán
Abban a hsz-ben desktopról volt szó és ott ugye ismert a helyzet. Mobil fronton valóban piacvezető a droid és a PC-piac tényleg szűkül, de azért az még vsz jóval odébb van, hogy "olyan" téren esetleg megforduljon a helyzet. Na meg ezen cikkben is desktop Linuxról van szó, szóval eleve érdekes a felhozott példa.
-
King Unique
titán
válasz
hallador #532 üzenetére
Most is direkt megy a csúsztatás, de ezek után már nyilván nem meglepő...Olvass csak vissza, hogy pl. a telepítéses résznél mit írtam én a fórumtársnak, vagy más témáknál. Na meg az én szinten nem csak a virtuális gép ajánlgatásában merül ki. Ja, és ha már Linux, akkor annak itteni szakmai topikjaiban is talán több értelmes hsz-t kreáltam, mint amennyit te a bulvár-flame és a laptopos topikokban összeszedtél.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
Aki nem az a tipikus átlagos felhasználó és ilyen fórumokra írogat, az előbb-utóbb eleve eljut odáig, hogy kipróbáljon más OS-t is. Amúgy otthon általában a szokásos dolgokra, na meg különféle eszközök és egyéb dolgok több OS alatt történő tesztelése miatt stb. Dual-boot meg valóban bizonyos szoftverek miatt is van, de amúgy mindkét platformot szívesen használom.
-
King Unique
titán
válasz
hallador #483 üzenetére
Mielőtt ismét fullba, először inkább a DOA és az ingyenes felajánlás fogalmakat kellene tisztázni! Ami egyébként nem keverendő a teljes tisztaszoftveres palettával, MSDNAA stb. dolgokkal! Egyébként meg kb. oly mindegy, hogy most ingyen adják, vagy sem. Attól még a legtöbb helyen általában így is, úgy is azt használják.
Más sem csak kisiskolába járt, szóval némi fogalma lehet róla, hogy vannak olyan szakok és intézmények. Ezért is volt a minden helyett csak a sok kifejezés használva. Viszont azt talán nem kell magyarázni, hogy abból a bizonyos kettőből melyikre lehetne inkább általánosítani.
-
King Unique
titán
Bizonyos dolgokkal szerintem mindenki tisztában van, szóval azokat talán nem szükséges külön magyarázni. Ellenben itt ahogyan nekem, úgy neked is kb. 0 beleszólásod van ezeknek alakulásába. Max. home környezetben eldöntöd, hogy mit használsz. Vagy célirányosan olyan IT-s pályára készülsz, ahol az általad preferált platformmal tudsz foglalkozni.
-
King Unique
titán
Egyébként az O365 elvileg globálisan free az oktatási intézmények számára. Másrészt finoman fogalmazva egyéb dolgoknak is lehetnek költségei, szóval szerintem nem feltétlen a szoftverek miatt kell hőbörögni. Harmadrészt, ha már az oktatásban mondhatni elvárt sok helyütt egy bizonyos szoftveres környezet használata, akkor talán nem akkora gond, ha ezt az intézmény otthonra is igyekszik biztosítani a diákok számára. Ezt a munkaerőpiac, nem fognak máshoz érteni dolgot meg szerintem nagyon ne firtassuk, mert elég csak megnézni, hogy a legtöbb cégnél itthon is mi az elvárás és milyen szoftveres környezetet használnak.
-
King Unique
titán
Itt nem arról van szó, hogy más OS nem alkalmas xy mindennapi feladatok elvégzésre. Hanem arról, hogy bizonyos dolgokat felesleges vitatni, pláne ha régóta fennáll egy állapot. Attól, hogy egyesek ezt rendre megteszik, még nem fognak másképp alakulni a dolgok. A statisztikába pedig ugyanúgy beletartoznak az átlag userek is. Másrészt a használatnál az csak egy dolog, hogy elvileg opció lenne más is. Az viszont egy másik, hogy mely programokat & rendszereket akarják használni, illetve használják ténylegesen. A megszokott, bejáratott szoftveres környezeten pedig nem fog senki csak úgy változtatni, hacsak nincs rá valami nyomós oka. De pl. home szinten az ingyenesség nem feltétlen az, mert az köztudott, hogy sokan megoldják egyéb módon is, ha mondjuk nem előtelepített gépet vesznek. Sőt, manapság pl. a diákoknak eleve ingyen járnak bizonyos szoftverek, amelyeket otthoni környezetben is használhatnak.
-
King Unique
titán
Ezzel a "mindenkinek, mindenre, mindenhova" szintű kijelentéssel csak az az aprócska bibi, hogy a gyakorlatban nem nagyon látni széles körben megvalósulni. Legalábbis desktopon a statisztikák és a számok mást mutatnak. Az ilyen pár / néhány userre kiterjedő saját példák meg eleve nem mérvadók az előbbiekhez viszonyítva. Szóval valójában neki nem nagyon kell magyarázkodnia. Egyébként az alternatívákkal meg az a gond, amit a nevük is sejtet. Vagyis, hogy nem mindenki számára azok és pl. a home környezetben pláne nincsen rákényszerítve a user, hogy ne a megszokott és kedvenc programjait használja.
Ez a virtuális gép vs. dual-boot dolog meg megint olyan, hogy előbbihez is kell ám a tárhely, illetve kellenek a gigabájtok. Nem beszélve a plusz hardveres erőforrásokról, ha valaki azt akarja, hogy a host rendszer + pl. egy újabb W gördülékenyen fusson. Valamint a virtuális gép nem feltétlen minden téren ugyanolyan, mint az éles rendszer.
-
King Unique
titán
válasz
RazorSh4rk #358 üzenetére
Ebben a laptopban HDD / SSD van?
Csak mert előbbinél nem meglepő a lassú boot, nekem az egyik gépen a Mint / Ubuntu szintén ilyen lomhán tölt be. De egyébként HDD-vel a Windows is hasonló ilyen téren, ha nincs bekapcsolva a fast startup. Ellenben SSD-vel már mindkét OS néhány másodperc alatt bebootol.
-
King Unique
titán
Hogy mindegyikben ott van-e, azt nem tudom. Ellenben ez ugyanúgy a fizetősöknél is előfordulhat, mint említetted magad is. Viszont, ha célirányosan szükségem van bizonyos szoftverekre, akkor csak ezért nem fogok egyéb, számomra nem feltétlen megfelelő alternatívák után vadászni. Másrészt kevésbé érdekel, mert ennyi erővel akkor netet sem kellene használni, vagy el lehetne menni akár az amisok közé.
-
King Unique
titán
válasz
TheSaint #347 üzenetére
Egyébként sok free AV van manapság, plusz a fizetősök ingyenes promói, illetve magazinos kódok stb. Na meg utóbbinál valószínűleg az a (másfél) havi újraregisztrálás sem annyira megerőltető. A másik dolgot meg felesleges ragozni, mert a valós helyzet önmagáért beszél.
Amúgy valószínűleg számíthatsz te is egy kőzáporra...
Persze az is igaz, hogy mindenki szabadon leírhatja a véleményét és nem kötelező másokkal egyetértenie, akármi is a topik témája.
-
King Unique
titán
Az UNetbootin mondjuk abból a szempontból jó, hogy nem erőlteti a DD képfájl módban történő írást, ezért "normál" ISO-khoz is használható. Erről nemrég egy másik topikban volt szó. De azért a Rufus többet tud. Bár utóbbi mondjuk perzisztens live rendszert nem tud készíteni, de az Windows alatt egyéb programokkal is megoldható. Linux alatt meg elvileg az UNetbootin, illetve az mkusb tud ilyet. Legalábbis a grafikus programok közül.
-
King Unique
titán
válasz
hallador #308 üzenetére
Nekiállod feszegetni a fájlrendszerek kérdését mindenféle konkrétum nélkül, meg hogy jobban kezelné stb., majd utána reflexből letagadod, csak hogy megint ellentmondhass. Aztán direkt belinkelem az SSD topikot, erre ráfogja, hogy az sem úgy van ám. Hát pedig a többség ekkora SDD-ket szokott venni manapság is, bele lehet nyugodtan olvasgatni! De a fórumon kívüli felhasználók számára szintén nem akkora extra manapság az SSD és 64 GB-osat már eleve nem nagyon vesz senki.
Aztán jön egy túlzó példa egy 10x szorzóval, csak hogy megint lehessen feszegetni a dolgokat. Érdekes, de pl. böngészők, lejátszóprogramok, xy egyéb, a mindennapos használathoz szükséges szoftverek telepítése messze nem tart 10x annyi ideig HDD-n sem. Sőt, a rendszer lefrissítése sem. Kipróbáltam ám ezeket is! Ja, és azért használnak még nem kevesen manapság is ilyen háttértárat, pláne ha fontos olcsón a minél nagyobb tárolókapacitás. Szóval inkább ez az újabb reflex az uncsi...
Fentebb abban a bizonyos hozzászólásban pedig a macOS és a Windows volt a téma, illetve az ottani szoftverek. Szóval teljesen felesleges volt erre is reflexből ugrani. Az egyes desktop OS-ek ilyen téren való támogatottsága pedig tény, szóval azt is kár feszegetni. A nagyobb tárhelyfoglalásnál pedig már el lettek magyarázva a dolgok. Annál megint teljesen felesleges firtatni és szorzókkal dobálózni, mert a mai háttártárak már kellően nagy tárolókapacitással bírnak ahhoz, hogy ne kelljen ezen annyira rugózni.
Egyébként a live rendszeren történő kipróbálás, illetve a virtuális gép fentebb már említve volt itt és itt a fórumtársnak, szóval nagy újdonság abszolút nem lett mondva. Ellenben, ha úgyis újra kell telepítenie a Windowst, illetve élesben akarja kipróbálni a Linuxot, az az ő dolga. Ahhoz is kapott infókat bőven. Valamint, ha nincs elég tárhelye a dual-boot megoldáshoz, USB-s eszközre sem akar telepíteni, akkor így is, úgy is hozzá kell majd nyúlnia a helyi lemezen lévő partíciókhoz.
Fentebb már leírtam, hogy mit gondolok ezekről a megnyilvánulásokról, ami az újabb érdekes eset után ismét megerősítést nyert. Szóval felesleges ez és inkább a komolyabb szakmai topikokban kellene villogni!
-
King Unique
titán
válasz
tonyqa23 #304 üzenetére
Lehet csinálni akár dual-boot megoldást is. Ehhez létre kell hozni a Linux számára egy külön partíciót és arra kell telepíteni. Ezen cikkben le van írva, hogy kell leválasztani a lemezkezelőből. Tehát valamelyik partícióból le kell csípni egy részt, amit nem szükséges formázni sem, maradhat nem lefoglalt. Ha esetleg nem engedi zsugorítani, akkor külső particionáló programok még problémásabb esetekben is megoldják. A Linux telepítéskor pedig célszerű particionálásnál a "Valami más" opciót választani és akkor nem gyalulja le a korábbi rendszert. Valamint így tetszés szerint lehet rendezgetni a partíciókat.
Ha azonban eleve törölni / formázni akarod a C-t, akkor ezt a Linux telepítésekor is meg lehet oldani. Illetve a live rendszerben ott van pl. a GParted is a partíciók machinálásához. Viszont arra figyelni kell, hogy a megfelelő partíciót töröld / formázd! Illetve, ha a lemezen fontos adatok vannak, akkor előtte egy adatmentés sem árthat!
A telepítésről leírások pedig voltak linkelve az előző válaszban. Illetve nyilván figyelni kell a Legacy / UEFI boot mód szerinti telepítésre is! Továbbá, ha van kéznél egy gyorsabb USB-s háttártárad, akkor akár arra is fel tudod tolni és így nem piszkál bele a helyi lemezbe. A kezdő topik összefoglalójának végén vannak ehhez leírások.
-
King Unique
titán
válasz
tonyqa23 #299 üzenetére
Szerintem először csak a live rendszert próbálgasd! Gondolom Windowst használsz most, ami alól ki tudod írni pl. egy pendrive-ra. Valamint még egy másik topikban említett multiplatformos program is opció. Továbbá az alábbi hozzászólásban vannak infók egyéb kipróbálási opcióról (virtuális gép), valamint a telepítésről is.
-
King Unique
titán
Ezt egyáltalán nem lehet általánosítani, illetve eleve usertől függő, hogy ki mennyi programot pakol fel rá, miket állítgat be pluszba stb. Ha valaki keveset és nem akarja agyonfaragni a rendszert, akkor messze nem kellenek ehhez napok, sőt. De ennyi erővel a másik rendszeren is el lehet időzni, pláne ha kezdőként azt se tudja a user, hogy mit & hol & hogyan állítson be. Egy tiszta telepítésnél meg úgyis a teljes update veszi el az idő nagy részét, de az is inkább 7/8.1 esetében. Illetve ilyen téren eleve előbbi a problémásabb. Valamint több gépen is használok 8.1-et és a havi frissítésekkel sincsen gond. Sőt, van hogy előbb lefut, mint pl. 10 alatt. Szóval érdekes...
-
King Unique
titán
Egyébként nem unja már ez a bizonyos illető, hogy minden egyes ilyen topikban látványosan csak engem, illetve még pár felhasználót kóstolgat mindenféle mondvacsinált indokkal? Értem én, hogy ott a kényszeres kötekedési hajlam stb., csak ez már kissé fura. Mert ennyi erővel bőven lehetett volna más hsz-ekre is reagálni a szokásos dolgokat illetően. De érdekes módon pont az enyéimre sikerült. Ez már nagyon feltűnő és nem utolsósorban egyre gyengébb... Fordított esetben vsz nem foglalkoztam volna vele, mert annyit se ér...De persze, aki mindenhol kényszeresen ugyanazokat a dolgokat, mint pl. G.T, Hyper-V vs. VMware, ilyen-olyan MS stb. mantrázza, annál már nyilván nem lepődik meg az ember semmin. De egyrészt tök feleslegesen csinálja, mert ilyenekre eleve nem ad egy normális ember. Másrészt hiába ír litániát minden ilyen topikban, attól még a háttérben bizony alakulnak a dolgok.
Amúgy érdekes az is, hogy másokkal kulturált módon el lehet társalogni, még ha nem is egyezik a véleményünk. Illetve sokan legalább nemcsak az ilyen és az ehhez hasonló topikokban mutatnak aktivitást, hanem pl. a szakmai topikokban is. Sőt, elég hasznos hsz-eik vannak ott. Ellenben ez egyesekről már nem mondható el. Direkt rákerestem a főbb linuxos topikokban (is) és konkrétan egyet sem találtam. Erről mondta valaki nemrég, hogy ilyenkor az ilyenek fórumozók, vagy csak kommentelők, vagy mik? Szóval érdekes dolgok ezek...
-
King Unique
titán
válasz
hallador #167 üzenetére
Hát nekem is van rá épp elég okom, hogy mért használok Windowst (is). Meg szerintem másoknak szintén. A fentebb említett szoftveres támogatottság meg csak egy ezek közül. Valamint aki már rákölt x összeget egy sokszor előtelepített gépre, vagy főleg egy komolyabb vasat vesz, ott már nem az OS ára lesz a fő tétel. Egy ~ 300 ezres laptopnál sem feltétlen ezen fog spórolni. Nem beszélve arról, hogy aztán általában úgyis a nagy többség "azzal" fogja venni, vagy "azt" fog külön rátenni. Ráadásul vannak, akik ezt egyéb módon, illetve mondhatni ingyen oldják meg. Tehát speciel sokakat eleve nem fogja érdekelni, hogy éppen mit használsz, mivel vagy elégedett...Ja, és korábban volt egy ilyen cikk is, szóval teljesen felesleges pampogni, hogy mért az van rá előtelepítve.
Egyébként meg ne keverjük a lustaságot azzal, hogy reálisan kinek mire, milyen szoftverekre van általában szüksége. Illetve egy dolog a home környezet, meg ugye megint más az oktatás, munkahely, ahol sok esetben eleve kötött a dolog. Na meg ugye milyen érdekes az is, hogy elvileg otthon használhatna valaki mást, aztán mégsem teszik tömegesen. Aztán ez a fejlődés dolog is kissé mókás, amikor bizonyos területeken eleve adott, hogy milyen szoftvereket és rendszereket használnak, amelyekkel érdekes módon megvan a produktivitás és nem váltanak másra. Tehát ne akarjuk azt se bemesélni, hogy mindenhol, mindenkinek xy alternatív megoldásokkal majd annyival jobb és szebb lenne minden. Majd akkor tessék ezzel érvelni, ha a gyakorlatban is látja az ember széles körben megvalósulni!
-
King Unique
titán
válasz
hallador #166 üzenetére
Azt azért szerintem ne akarjuk bemesélni, hogy jobban kezelné a nem saját fájlrendszerét, még ha elvileg natívan is támogatja. Aztán ott vannak a jogosultságok, dinamikus lemez stb. Az adatátviteli sebesség meg megint jó, vagy talán annyira mégsem, mint natívan Windows alatt.
Az SSD-k ára mostanában valóban kicsit felment, de azért pl. egy 120 - 256 GB-os meghajtó még mindig megfizethető áron van. Az itteni SSD topikban is sokan már legalább ekkorát vesznek és 64 GB-osat még az összefoglalóban sem ajánlanak... Valamint egy Linux - Windows multiboot megoldáshoz elég akar egy 120-as is. Tudom, mert kipróbáltam. Na meg nemcsak SSD létezik ám, hanem opció még akár a HDD is. Abból pedig pl. laptopokba 2 TB-os drive-okat is bele lehet rakni, aminél aztán ugyan mindegy, hogy most ~ 15-20 (+) GB, vagy éppen ~ 40-50 (+) GB tárhely kell az OS-nek. De a manapság nem nagy szám 1 TB esetében is. Ja, és egy átlagos user eleve 1 db OS-t használ és nem szaporítja őket, hogy extra nagy rendszermeghajtóra legyen szüksége.
-
King Unique
titán
Amúgy kb. kit érdekelnek a X-es programok, amikor desktopon mondhatni a Windows szoftveres támogatottsága a legjobb. Illetve nekem egyelőre nem nagyon kell semmi, ami csak a másik rendszer only. Max. pl. a Blackmagic tetszett meg teszteléshez, de Windowsra is natívan elérhető az AJA, ami elég hasonló.
-
King Unique
titán
Mindkét platform rendszereinek esetében van pró / kontra, ezt kár lenne tagadni. Viszont, hogy kinek mi az, illetve mennyire az, az már más dolog. Egyébként nem véletlenül van nálam is multiboot megoldás. Bár az is igaz, hogy elvileg elvagyok az egyik platformon is és nem létszükséglet a másik használata.
Egyébként a másik gondolathoz meg annyit, hogy az max. afféle féligazság. Nem kötelező senkinek A-tól Z-ig minden OS-t és programot végigpróbálgatnia csak azért, hogy elmondhassa milyen nyitott szemléletű. Illetve teljesen érthető, hogy ha valakit kiszolgál egy bizonyos rendszer és annak szoftverválasztéka, akkor nem akar erővel mást használni.
-
King Unique
titán
Tudom, hogy a flash-alapú háttértárakra a nem naplózó fájlrendszerek az ideálisabbak.
(#95) nemlehet:
Ennyi erővel lehetne akár exFAT is, amit kezel a Linux & macOS & Windows egyaránt. Illetve az nem naplóz, ezáltal a flash-alapú eszközt sem "eszi" annyira. Egyébként pl. ezen cikkben is volt róla szó, hogy melyik eszközre melyik (windowsos) fájlrendszer a legideálisabb. -
King Unique
titán
Egyébként ezt a sokkal-sokkalt én annyira nem tapasztaltam. Mármint, ha egy viszonylag komolyabb vas van alattuk, meg SSD stb., akkor nem sokat jelent. Ugyanis azzal pl. egy Windows is elég gyors. A másik OS max. tárhelyből foglal kevesebbet, de az egyre nagyobb tárolókapacitás és egyre kedvezőbb árak miatt már az sem feltétlen akkora előny. Illetve korántsem mindenki használ multiboot megoldásokat, nem dobál fel 3-4 OS-t stb. Gamer oldalról meg ki tudja mi lesz a jövőben, de jelenleg és eddig inkább a másik platformon ment olajozottabban a dolog.
-
King Unique
titán
Az ok, de alapból nem kezeli, vagy mi? Mert normál esetben a meghajtónak külön meg kellene jelennie, mint pl. ezen a screenshoton.
(#67) Lacc:
Ez a pendrive-os dolog érdekes, de ez vsz a fájlrendszertől is függhet. Mert, ha pl. NTFS van rajta, akkor annál Linux alatt az egyes fájlműveleteknél valóban kicsit visszaeshet a sebesség. Ellenben FAT32 / Ext4 esetén már nem nagyon kellene. Egyébként utóbbit a Windows is egész jól kezeli külső driverekkel. -
King Unique
titán
válasz
tatararpad #16 üzenetére
Az alternatív programokkal az a gond, hogy nem mindenkinek ténylegesen azok. Én pl. még egy HDS-re se találtam számomra megfelelőt. Aztán a különféle grafikus tesztprogramok, egyéb spéci programok, firmware-frissítéshez való cuccok stb., amik megint kellenének. A virtuális gép meg ugyanúgy foglalja a helyet, plusz erőforrás kell hozzá stb. Akkor már inkább feltelepítem a kívánt rendszert natívan. Na ezért is használok dual-boot megoldást és akkor legalább nem kell kompromisszumokat kötnöm.
Amúgy a cikkben említett Psensor hasznos kis eszköz, én is használom. Bár nem minden drive-ot szokott felismerni, főleg bizonyos USB-s háttértárakat nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- Mini-ITX
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest