- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lalaboy
őstag
Utannajarok, hogy mennyire korulmenyes a beepitese es a hozza rendelheto elem [link] es kit [link] megfelelo teljesitmenyt nyujtana, megrendelnem! A problemam, hogy kulso tapot hasznalnek hozza, de annak kulon bekapcsologombja van! Tehat az elem indul eloszor, vagy a gep? Ez fontos lenne szamomra!
Elore is koszonom a valaszt!
-
Lalaboy
őstag
Errol mi a velemenyetek? [link]
-
polip
addikt
most botlottam bele ebbe a cikkbe....
komolyan mondom nem normálisakmég fekvő lapra se tennék rá 1 kilós hűtőt
azért mindennek van határa -
Cs_Laci
senior tag
Ezt is meg kellett élnem.. 1kg feletti procchűtő, amit egy zsineggel kell kikötni a gép tetejéhez, hogy le ne szakadjon, és mellesleg egy PCI-ról kell táplálni..
Komolyan mondom, kezdek aggódni a PC Ipar miatt -
simonzé
addikt
A szaknyelvben kereszthornyosnak nevezett ''csillagcsavarhúzót'' nyugaton egyetlen névem említik: Philips.
AZ a Philips találta ki ugyanis, és alkalmazta minden elektronikai kütyüjében.
Apropó: Használ valakii RCA dugókat/dugaljakat? Másnéven kompozitot, amit az RCA nevű amcsi cég tett szabvánnyá a tévéiben.
Megjegyzés: Én nem használom a Molexet, mégis tudom mire gondol, aki említi.
Szerk: Szoktam ''Flexelni'' néha, a betont pedig ''Hiltivel'' fúrom ki - márkájára nézve mindkét gép Metabo.
[Szerkesztve] -
-
Csaba_20_
őstag
Majd akkor fogok leállni nyelvészkedni veled, ha nyelvész-diplomám lesz, remélem neked megvan. Addig pedig a szaktudosítást nyújtó oldalnál elfogadom, hogy nem a köznyelvben kialakult, egyébként hibás kifejezést használja. Ha pedig nagyon szeretnéd, hogy közérthető legyen, akkor hívjuk periféria-tápcsatlakozónak és máris kellően pontos.
U.i.: A lábtyű kezdetben volt nevetséges, ma már mindenki számára érthető kifejezés és használják is.
[Szerkesztve] -
dystopia
tag
válasz
Csaba_20_ #58 üzenetére
1) A cégnevek gyakran bekerülnek a szókincsbe (az angolban meg pláne), pl. xerox-ozni valamit, szóval ez nem érv, hanem Csabázás. (Pedig tudod mennyi mindent gyárt a Xerox?!)
2) Bár szerintem mellékes kérdés, de ha már előkerült, akkor íme: A hivatkozott szabvány véleményem szerint nem definiálja a Peripheral Connector kifejezés jelentését az informatika egészére nézve, egyszerűen csak használja azt, éppúgy mint a ''connector'' szót egy sorral lejjebb, ami helyett használhatok nyugodtan plug-ot, és senkinek sem érdemes emiatt kifogást emelni.
3) A ''mulex dugó'' kifejezés mennyiben félreérthető? Mert felőlem a Molex gyárthat százezer féle csatlakozót, ha mindenki tudja mit értek molex dugó alatt az informatikában. Ez nem a csatlakozók ismeretének kérdése ugyanis, hanem szaknyelvi kérdés, és ebben érzésem szerint kevésbé vagy autentikus, mint a csatlakozótípusok terén (bár az is lehet tiszteletreméltó dolog).
4) Ha tápegységekről van szó, elismerem hogy a ''peripheral connector'' kifejezés elég pontos, és elegánsabb is, mint a ''molex-csatlakozó'', de az INFORMATIKÁBAN ÁLTALÁBAN (ahol a perifériák tágabb körének csatlakoztathatósága vetődik fel) nem, és ebben a konkrét esetben épp hogy nem a tápegységből kilógó vezetékekre koncentrál az ember, mivel előtte PCI kártyáról olvas.
Itt első ránézésre valószínűbb az az olvasat, hogy a cikkíró a PCI slot-ot akarja perifériacsatlakozónak nevezni, mivel semmi sem utal másra (bár az meg még rosszabb lenne, de ez más kérdés).
5) A ''periféria-csatlakozó'' legalább annyira ''rossz'' szó, mint a molex-dugó, viszont molex dugón mindenki ugyanazt érti, míg a periféria-csatlakozón egyáltalán nem! T.i. perifériák az egér, a bill., nyomtató, monitor, flopimeghajtó is, és ezeket mégsem fogod a te ''periféria csatlakozódra'' dugni. Ha guglizol, akkor látod majd, hogy a periféria-csatlakozó és annak angol megfelelője sokkal több értelemben használatos, mint amire te gondolni szoktál, és még így is sokkal ritkább, mint a molex-csatlakozó/dugó! Szerintem tehát ne akarjunk a tápos topic-okon kívül az általad javasolt irányban elindulni. (Egy sztori: a nyelvújítók kitálálták ugye a lábtyű szót is a kesztyűvel együtt, ma már mindenki csak nevet rajtuk. Ja, akkor is nevetett. Meg jött később a ''villámlevél'' is, hát igen, a nyelvújítás kora lejárt).
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
simonzé
addikt
-A súlya több mint 1 kg (Leszakítja a CPU foglalatot)
-Rengeteg áramot zabál, a tápnak ez nem hiányzik
-A Peltier elem köztudottan megbízhatatlan
-A hűtési teljesítménye legfeljebb átlagos.
stb. stb. stb.
Most komolyan: ki veszi meg? -
bastya
csendes tag
Volt már ilyen, a HWSW fórumon valaki vett is, és istenítette, hogy valami xy processzort pár fokkal alacsonyabban tart, mint egy akármilyen (nem csúcs) léghűtő, 4500-as ventilátorral, iszonyat fogyasztással.
1, egy 50W peltier kb. annyi mint halottnak a csók, legalább 150-200W kéne,
2, azt a hőt (peltier+tuningolt proci) a házon kívülre kellene vezetni. Vízzel
3, ez így egy drága, értelmetlen, halvaszületett valami. Kíváncsi vagyok, mennyit adnak el belőle -
g@bo
nagyúr
most a keveset fogyasztó conroe-ra, vagy az m2-re kell ez a szörny?
-
Cefet
aktív tag
De, de!! Sarkvidéki hangulatot teremtene, ha lenne benne elég kraft...
De gondolj bele: a peltier ''hideg'' oldala is fel van csövezve a ventikhez!
Ezt fújatják a belső 20-30-40 (vagy ki tudja hány fokos) levegővel. Melegitik.Semmi értelme. Ahogy már mondták előttem: Parasztvakitás.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Had idézzek neked az ATX12V-os szabvány(ajánlás) 2.2-es verziójából:
4.5.3. Peripheral Connector(s)
Connector: AMP 1-480424-0 or MOLEX 8981-04P or equivalent.
Contacts: AMP 61314-1 or equivalent.
A ''Peripheral Connector(s)'' kifejezést én leginkább periféria csatlakozó(k)nak fordítanám, de semmiképp se ''molex dugónak''. Attól eltekintve, hogy eredetileg az AMP cég gyártotta csatlakozóról beszélünk, a Molex is egy cég. Ne degradáljuk már le egyetlen csatlakozóvá ezt a céget, csak azért mert nem rendelkezünk megfelelően bő ismerettel a csatlakozóik terén. -
Tyberius
aktív tag
Az ''ahogy kell'' definíció kérdése... Vannak olyan zajos gépek, amelyekben egy 25-30 decibeles zajforrást már meg sem hallasz, és vannak, ahol az egyéni hangforrások egyike sem megy 15-20 db fölé. Vannak gépek, amelyek légkondicionált szobában dolgoznak, mások meg 30 fok környezeti hőmérsékletben. Vannak gépek, amelyekben a processzor az alapértelmezett paraméterekkel működik, és vannak, ahol a Vcore 10-20%-kal magasabb, a frekvencia meg még jobban meg van növelve a gyártó szándékaihoz képest.
Általánosan elmondható, hogy amíg nem tesszük ki extrém körülményeknek, és nem támasztunk vele szemben extrém követelményeket, addig a legtöbb gyári hűtő elvégzi a munkáját, ahogy kell. Ha viszont csendes, jól húzható gépet akarsz a nyár közepén egy sokadik emeleti lakótelepi lakásban is, akkor nem árt az extra hűtőteljesítmény.
-
AusWolf
őstag
Gyári cooler rulz 4ever!
A végén még verset írok.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én elvárom, hogy ha megveszek egy dobozos procit hűtővel, akkor az úgy tegye a dolgát, ahogy kell. Ha meg nem teszi, akkor ott az OEM változat és lehet hanyagolni az Intel és AMD hűtők gyártását. -
iguana
őstag
ennek csak marketing értéke van. vmi olyasmi, mint az autóknál a matricázós tuning...+ mentális lóerőket ad
ha bárki peltier-vel kezd foglalkozni min.100W körülit érdemes nézni, külön tápellátással, plusz vízhűtés.
mod: most látom, h ezt már mindenki elmondta...bocs rögtön a hírre reagáltam.
[Szerkesztve] -
D.Orion
veterán
[link] Negyedik rajz.
A procihűtő két ventijét rádugod az alaplapra a molex-et meg a PCI-ra és a kártya adja neki a feszt. Meg egy másik is megy még a PCI kártyába a hűtőről, az a meg a vetik fordulatszámát szabályozza. Kb annyi köze van magának a hűtőnek az alaplaphoz, hogy a ventik onnan kapják a feszt. -
jerry311
nagyúr
Hmmm mi is az a szó amit keresek...
Megvaaaan!!!
Parasztvakítás. -
dystopia
tag
''a gyártó ugyanis egy PCI kártyára ültetett vezérlőáramkört is mellékel, ez gazdálkodik a perifériacsatlakozón érkező árammal''
Nem értem.A PCI csatlakozó nem perifériacsatlakozó. Vagy egy molex dugóról (néhányan ezt perifériacsatlakozónak szeretik hívni, csak hát ez egyrészt nem elterjedt, másrészt pontatlan) kapja az áramot a PCI kártya, és azt szabályozza?
-
KrAt
veterán
Király. Nekem tetszik, bár az az 1 kiló megmosolyogtató
-
szesa
senior tag
Ez egy teljesitmeny novelo eszkoz.
Energia fogyasztasi... -
_cirmos_
őstag
50W fogyasztású, egy kilós cpu-hűtő. szegény Titan nagyon rosszul időzített, épp' most nyugdíjazzák a netburstöt
-
Speed
addikt
Na ez nem rossz ötlet ezt hamarosan több cég is bevezeti szerintem de a gyári vízhűtéseklnél is
De ez a cucc nem csúszik le minuszba és nem kell szigetelni?
-
Winner_hun
félisten
válasz
CriticalHit #39 üzenetére
-
Tyberius
aktív tag
válasz
Winner_hun #17 üzenetére
Miért? Talán félsz, hogy törli a ferritgyűrűs memóriát, esetleg bezavarhat az acélhuzalos tárolónak?
A mai gépekben az egyetlen dolog, aminek esetleg árthatna a külső mágneses tér, az a kislemezmeghajtó. Az meg elég jól le van árnyékolva, és a gépház tetejének közelében sincs... -
Tyberius
aktív tag
A Titan meg általában arról híres, hogy életképtelen termékek tervezésére, legyártására és marketingjére költ hatalmas összegeket...
vagy elképzelhető, hogy talán több erőforrás áll rendelkezésükre, mint a mezei überclockereknek, így több lehetőségük volt javítani a módszereken? Esetleg nem síkhülyék, és talán - csak talán - értenek a processzorok hűtéséhez mint olyanhoz...?
Szerintem talán várjuk meg, amíg valaki meg tudja nézni a kész terméket, és el tudja dönteni, hogy valóban nagyobb-e a füstje, mint a lángja ()... Bár megnézve a belinkelt oldalt, eléggé érdekes, hogy 40 fokban jelölik meg az optimális CPU hőmérsékletet... remélem, ezt azért lehet változtatni
Az árára azért kíváncsi lennék.
Ui.: azt hallottam, hogy a tápfesz csökkentésével nő a peltier hatásfoka, a hőmérséklet-különbség rovására. Igaz-e vagy sem, nem tudom...
[Szerkesztve] -
CriticalHit
addikt
Parasztvakitás. Kétlem, hogy a Ninja-nál vagy a Tuniq Tower 120-nál jobban hüt (vagy akárcsak a Batnál
) Peltier elem ide vagy oda. A várható árát ne is emlitsük.
-
Cefet
aktív tag
Ez igy semmire sem jó...
A peltiernek elég rossz a hatásfoka. Ha 50 W-ot disszipál, akkor 20-at
sem tud hűteni. Talán egy komolyabb hangkarinak elég lenne.
Egy A64-nek legalább 70-80 W valós hűtési teljesitmény kellene.
Kár érte... -
törölt tag
válasz
Winner_hun #3 üzenetére
-
Rover623
félisten
válasz
Winner_hun #31 üzenetére
De meg lehetett nézni...
A pontos okát a hibának én nem tudom, de nekem úgy tűnt, hogy DNS kiszolgáló függő volt a dolog...
Nekünk az inviteles bérelt vonal esett áldozatul a mai napi akciónak...az ADSL viszont ment... -
Rover623
félisten
Az lehet hogy a legtöbb ház teteje síma, de nem is mondta senki hogy ahhoz kell rögzíteni...
A házak felső szélének visszahajtott részén (ahol az oldallap fekszik fel) szinte mindig van egy rakás lyuk, rés, stb. amibe lehet drótot akasztani...
Ráadásul ez egy tuningkütyü...akinek ilyenre szüksége van, az jól ismert okokból valszeg komolyabb házzal rendelkezik...
Márpedig azoknál szinte mindegyiknél van egy oldalmerevítő rúd a tápegység alsó szélének vonalában...ahhoz is hozzá lehet fogatni... -
D.Orion
veterán
válasz
Winner_hun #31 üzenetére
Felnyomjam képfeltőltésre?
Nekem meg a laggom néha napokig a tvnet sponzorálja.
-
D.Orion
veterán
válasz
Winner_hun #15 üzenetére
Még jó, hogy nyomtam két linket amikből a másodikon lehet látni a felfogatókat.
-
nyuzoka
aktív tag
víz nélkűl semmire sem jó a peltier...
-
Arnold2
őstag
Nekem bejön.
Bár kiváncsi vagyok,hogy hogy kell felakasztani.
Meg szállításkor valszeg úgy kell cipelni a gépet mint egy ''Faberzsé'' tojás.Vagy leveszed a hűtöt,de akkor meg állandó macera a fel-le tétellel. -
Brekk
addikt
Egy 50W os peltier semmire nem eleg. Tok folosleges volt beletenni, csak zabalja az aramot, es meg rosszabb lesz a leghutes teljesitmenye...
-
BlacKSouL
addikt
hmm, fincsi, majd ha kihozzák a rézbordás változatot, vagy a 12centis ventis xxl-eset. Annak asszem Debella lesz a neve
De tuti széria lesz hozzá a hegeszthető 5millis acéldrót-kampó.
-
Rez_Grof
őstag
Ez LOL!
Ha igaz hogy egy Conroe 50-70W-al meg fog elégedni akkor miért akaszak még be egy hűtőt ami további 50W-ot teszik + egy PCI slot-ot ammiből az új deszkákon egyre kevesebb van?
Másrész elképesztően nehéz, meg gondolom a 92mm-es ventik miatt nem is kifejezetten csendes.
Szeritem ezzel maximum a dizájnos ócskavas piacra lehet betörni. -
X@b3e
addikt
Mindenesetre érdekes a dolog, de azt a felfüggesztős-mókát megoldhatták volna inkább alátámasztós mókával, vagy hasonlóan mert így is labilisnak tűnik
-
Tyberius
aktív tag
válasz
Winner_hun #15 üzenetére
Nemtom, szerintem a legjobb lenne a zsinórokra akasztani 2 vinyómágnest, az a sima háztetőre is tapad, sőt oda tapad csak igazán
Kár, hogy nem applikálható Socket A-hoz -
Obi-1
őstag
A peltier és a hőcső kombinálása jó ötletnek tűnik, de azt hiszem, ez a megvalósítás nem kínál sokat a hőcsöves tornyokhoz képest. Nagyobb felületre lehetne kivezetni a hőt.
-
Ősember
őstag
a legtöbb ház teteje sima, akkor hiva akasztod?
2 db 100-as szöget beleversz a drága tt házadba?
a peltier nem hülyeség, de gondolom amilyen árban lesz, egy vizhütés sokkal csendesebb és hatékonyabb ráadásul nem egy emelet köthetsz rá. erröl ennyit!
-
DoubleD
aktív tag
Az első gondolatom az volt: pfff, buta alu-rézdarabokat mindenkinek! - viszont amikor eljutottam a tömegéig (hogy egy kilát nyom), világossá vált, hogy van helye a piacon, csak nem nekem szánták.
-
Kriza
őstag
A cikk írója rakhatott volna egy képet arról a bővítőkarcsiról is.
-
dilipok
veterán
válasz
Winner_hun #7 üzenetére
mert amúgy kellett volna, naneeeeee
-
ftc
nagyúr
Csak 1kg az egész..pedig kezdtem azt hinni vége a gigantikus hűtők kora.
-
Robaj
addikt
pfff... Ennek a hűtnek így semmi értelme...
-
(Kolombusz)
veterán
Király, bár szerintem, aki ilyen szinten komolyan veszi a cpu hűtést, az vizet vesz...
A TT-nek is volt vmi ilyen hűtője, de nagyon drága volt és sehol sem lehetett kapni. -
Winner_hun
félisten
am2-re nem jó és még fel is kell akasztani
hmmm vmodra jó lehet a 7800 GT-re
[Szerkesztve] -
dilipok
veterán
ez mind szép és jó, de hogy mér megint PCI kártyát kell hozzá tenni. Legalább kínálna választási lehetőséget.
-
Solad
addikt
erdekes koncepcionak tunik, bar nekem annyira nem szimpatikus a peltier
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-roller topik
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest