- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
CsendPenge #5 üzenetére
Akkor menjünk sorjában...:)
''Az a részesedés arány, amit említettél, kb. most van. (asszem 23% az AMD most)...'' Először is: csak ne kerekítsünk fölfelé...:D Amennyire én tudom, év elején volt annyi, azóta mintha vesztett volna pár százalékot az AMD (olyan 20% körül lehet, de lehet hogy rosszul tudom, nincs különösebb jelentősége). Igen, arra céloztam, hogy az Intel (szvsz) nem nagyon erőlteti a részesedése növelését, megelégszik a jelen helyzettel.
''Tehát árhaáború esetén az Intel (megint) az erőfölényével (piaci helyzetével) él vissza (mint pl. M$).'' Könyörgöm, ne legyünk már gyerekesek!!! :( Úgy ábrázoljuk a ''nagy'' cégeket, mint a Bibliában a gonoszt... Vésse mér bele mindenki a kicsike agyába, hogy PIACI TÖRVÉNYSZERŰSÉGEK alapján történnek a dolgok... A piacvezető cégnek más az eszköztára, mint egy feltörekvőnek - függetlenül a cég nevétől - fordított esetben az AMD vélhetőleg ugyanezt csinálná (lásd még 3dfx kontra nV, illetve nV vs Ati).
''Az, hogy a progik optimalizációja könnyebb lenne egy procira, nem egészen áll meg, mert ha valaki akarna, akkor most is tudna egy procira optimalizálni (vagyis ha most nem teszik, akkor később sem, és tedd a kezed a szívedre: most teszik?).''
Igen, ez egy utópia: kellene hozzá az ÖSSZES hardverelem monopolhelyzete (vga stb.) is, hogy foglalkozni tudjanak vele (jelenleg inkább a - lehetőségekhez képest - minél szélesebb körű kompatibilitást tartják szem előtt: minek optimalizálnának, amikor a piaci verseny minél korábbi megjelenést igényel, és piacon vannak a már-már extrémül nagy teljesítményű hardverek...). Viszont monopolhelyzet esetén más lenne a leányzó fekvése: a lassabb ütemű fejlődés miatt jobban rá lennének kényszerítve az optimalizációra (azaz két oldalú a dolog...).
''Évenkénti upgrade kényszer? Nem kényszerít senki, egy 7-800-as procin fut minden, tűrhető sebességgel (jó vidkarival még húzósabb játékok is).''
Nézőpont kérdése. 850-re húzott Celeron+GF2MX párosom volt. Ebből a proci jó másfél éves volt, a vga kb. 1 éves. Ehhez képest már a Max Payne se ment mindenhol röcögésmentesen, 800*600-ban sem (pedig nem egy mai program)... Jó, mondhatod hogy eléggé gagyi páros, de pl. a vga ár/teljesítményben olyan másfél éve a legjobb volt (nettó 30-ért vettem, akkortájt a GF1-ek nettó 40-et, a GF2-k nettó 50-55-öt kóstáltak...).
''Amúgy meg M$ hiba? Szépen elhúzták a tárgyalást egy kormányváltásig, ahol már az ő pártjukat fogták, na meg fizetett egy csomó pénzt a kormányzatnak ilyen-olyan címen, és csinálja tovább a szemétségeit.''
Amennyire én tudom, nincs az a meccs még lefutva... -
Egon
nagyúr
Most mit mondjak? :) Majd meglátjuk... Nem hiszem, hogy az Intel végleg le akarna ''számolni'' az AMD-vel: szvsz tanultak az MS hibájából - inkább egy laza 80%-os piaci részesedés (azaz ''kvázi-monopólium'') egy-két relatíve ''gyenge'' (értsd: nem túl tőkeerős) ellenféllel, mint teljes monopólium + perek sorozata (ami azért így is jellemző).
Ami viszont a monopóliummal kapcsolatos aggályaidat illeti: nem osztom őket. Szvsz összességében nem lenne olyan nagyon rossz nekükn, felhasználóknak.
1. Progik optimalizációja könnyebb lenne (egy ''vasra'' kell csak koncentrálni - lásd konzol).
2. Lassabb lenne a fejlődés - de ez a jelenlegi ütem mellett nem is lenne baj: nem lenne évenkénti ''upgrade-kényszer''.
3. A prociárak ugyan vélhetőleg magasabbak lennének a jelenleginél - de nem kellene 2-3-4K-ért elkótyavetyélned a 2-3 éves cuccaidat sem...
Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Magisk
- Milyen egeret válasszak?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Forrasztásról mindent az alapoktól!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Spórolós topik
- E-roller topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- Be quiet! Pure Rock procihűtő
- AMD Ryzen 5 3600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-13900K 24-Core 4.3GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.80 GHz) Processzor!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Silvercrest Rajztábla
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest