Keresés

Aktív témák

• kisfurko

senior tag

válasz Power #295 üzenetére

Teljesen egyetértek veled, szerintem sem lehet nagyobb teljesítményűt kihozni egy másik architektúrával.
    DE!
    Nagyon nem mindegy, hogy szegény programozónak mennyit kell szenvednie (mert nincs olyan programnyelv, ami a vektoros számításokat normálisan használná pl.)! Egyébként nem értem, hogy a C-t (vagy C++-t) miért nem egészítették ki megfelelő adattípusokkal... Persze szóljatok, ha van már ilyen...:)

''Lehet izmozni, de szignifákns különbséget nem fogsz tudni elérni RISC-kel sem, viszont annál több munka van vele + sok extra tranzisztor.''
    Ez az, ami szerintem nem igaz. A P4 kifejlesztése szerintem sokkal több pénzt emésztett fel, mint egy ugyanolyan teljesítményű, de kevésbé gány processzor. Pont a szopások leküzdése miatt. Gondolom te is megnézted azt a videót, amit DCsabaS linkelt be a korábbi vitánk során, és ott elmesélte az inteles fickó, hogy bizony a P6 architektúrában volt egy olyan bibi, hogy néha bizonyos utasítások még több száz (vagy több, nem emlékszem) ciklus után sem akarták elhagyni az instruction pool-t.
    Nekem csak ez a problémám. De ezt már kibeszéltük egyszer. :)

• perla

csendes tag

válasz Power #295 üzenetére

Tenyleg nem lassabb? Xeon MP? Vagy akar Xeon? Ezek mind lassabbak, mint a megfelelo p4-ek. A Xeon MP meg orajelben is.

Nem tudom ertelmezni amit irtal, hogy ugyanolyan gyorsak. PPC-t nem tudom, de szerintem mind dual procira van tervezve, A64 meg multiprocira, szal nincs beloluk single-re tervezett, nem?

Ja, 3 operandusos utasitasok gyorsitjak a kodot. Latszik, hogy sose programoztal assemblyben. Tok fontos, hogy nem irodik felul egy operandus, nem kell ujra betolteni, vagy masik regiszterbe menteni, ez kezzelfoghato gyorsulast jelent. Hogy a 4 operandusu utasitasokrol mar ne is beszeljek. Pl. nem tudom hallottal-e mar arrol, hogy egy ilyen jellegu muvelet: d=a*b+c az ppc-ben 1 utasitassal vegrehajthato, es ugyanugy 1 orajel mint barmi mas. Probalj egy a*b+b*c+c*a kifejezest kiszamitani 2 es 3-4 operandusu muveletekkel, es latni fogod, hogy melyik a gyorsabb.

1. Szukseg van tobb regiszterre, megint azt tudom mondani, hogy latszik, hogy nem programoztal assemblyben. De tekintsd pl. ugy, hogy a regiszterek a 0. szintu cache, minel tobb van, annal jobb. Kulonben ennel nyilvanvalobb dolgot, hogy az x86 architecturaban keves a regiszter, nem is lehet talalni. Te ezt komolyan cafolni probalod???? Ja, taskvaltasnal trade-off van, ezert van optimalis meret, nem kell ezer regiszter. Eleg mondjuk 32.

2. Ez igaz, ilyenkor a l1 cache-be toltest lassitja.

3. Latod, hogy tudtam. 3 operandusu muvelettel es tobb regiszterrel. Illetve igazabol 'felesleges' utasitasokat sporoltam meg ezekkel. Egyebkent nyilvan nem az IPC fog vissza, az csak meri a proci egy jellemzojet, nem meghatarozza.

4. Azzal valoban nem, az olyan amilyen. Mondjuk azt azert el lehet erni, hogy ugyanannyi ido alatt tobb adatt toltodjon fel a cachekbe. Masreszt van ez a data stream cucc a ppc-kben, hogy ha folytatolagos cimrol kezdesz olvasni a memoriaban, akkor elkezdi neked a proci elore behozni a cachebe.

Nemnem. A peldam jo, egy csomo tranyot kidobtam, amikor csak a magot tartottam meg, par regiszter meg par utasitas siman kitelik belole. Es forditot csak x86-ra meg itaniumra nehez irni, riscre sokkal egyszerubb, ez is egy elonye, csak eddig errol nem volt szo, mert nem a hardverhez kapcsolodik.

Amugy eddig azt magyaraztad, hogy risckel kozelebe se jutok az x86-nak, mostmar visszakoztal, hogy szignifikans kulonbseget nem tudok osszehozni. Egyreszt ez a nem szignifikans kulonbseg szerintem akar 20-30% is lehet (ki lehet probalni G5-on csak 4-6-8 regiszter hasznalataval mennyivel lassabb kodot lehet irni, es amikor rajossz, hogy hoppa, ki kell irni a memoriaba az adatot, mert nincs tobb regiszter, akkor kiderul, hogy mennyit lassit), masreszt mivel kidobtam a procibol egy nagy reszt, valszeg magasabb orajelet is el lehetne erni, harmadreszt ez 0 uj otletet tartalmazo megoldas, szal ha meg 1-2 evet belefektet az ember a tervezesbe, nyilvan egyeb gyoritasokat is kitalal, es nem csak egy siman lemasolt procit krealna.

Aktív témák