- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Aktív témák
-
Bazsy
aktív tag
Nade itt az átlagos hütö témához:
2-3k-s Aluval probálnál meg lehüteni egy 3.2es prescottot pl:) -
Fiery
veterán
Meg az alacsony orajel is problema, itt megint a marketing aldozata a projekt. Csak 1 csatornas, DDR333 memoriat tamogat, ez is gaz (marketing szempontbol foleg).
Az egy szem AOpen alaplap pedig inkabb hianypotlo, mintsem alapja annak, hogy a Pentium M mehetne a desktopra.
Fiery -
Feeling
tag
Én valahol egyszer azt olvastam, h az intel azért nem nyomatja annyira desktopon a dothant, mert nem HT képes és az intel egész marketingje erre épült eddig a desktop szengemsben. namegugye a pentium M (illetve a centrino package)-t mindigis takarékosnak , hordozhatónak, stb mutatták be, és az a kevésbé tájékozott embereknél könnyen azt a benyomást keltheti h nem gyors ( olyasmi ez mint a sznob hatás...ha valami olcsó nem lehet jó)
a saját marketing áldozata lett volna az intel?
amúgy van alaplap Pentium Mhez....Aopen -
törölt tag
Üdv!
[L]http://www.tomshardware.fr/articlecpu.php?IdArticle=619&NumPage=1[/L]
Ezen cikk alapján úgy tűnik a Dothan nem több mint egy Banias + 1MB cache.
Nem mondom, mint megrögzött seti@home-os szívesen lecserélném a Tberd-jeimet, mert pindurkát magas a villanyszámla. Azonban elég nagy visszatartó erő hogy mind a procik mind a pentium-M alaplapok fényáron kaphatóak...
Bytes,
akosf -
slett27
addikt
Fel-fel ti rabjai a földnek .. :B
-
slett27
addikt
-
westlake
félisten
válasz
BobMaster #17 üzenetére
tenyleg nem megy..
en is teszteltem itthon egy mobil p4-et (nem dothant)
1.65 voltot kapott, es nem melegedet 40 fok fole....
azert eleg durva mit muvel ez a proci a p4ee-vel....
egybkent kuzdok mar egy ideje azzal, hogy menjen egy ilyen dothan az itthoni desktop gepemben...
[Szerkesztve] -
ok értem én, te hogy értetted :)
én azonban sokallom/sokallanám, hogy egy majdani átlag procira (dothan3g - tegyük fel) 10ezerért rakjak hűtőt ... alapon igenis menjen el egy proc egy halk, olcso, eccerű hűtéssel.
persze, ha 60-80ezerért vennék procit, engem se zavarna, hogy +10 egy hűtés. de azért hülyén vennék ki magát egy 12ezres tbredre egy 10ezres zalman ;) - pedig amugy pont erre készülök :D - ingyen kaptam egy ilyen zalmant. erre cserélhetem az nf7est asus a7n8x-xre :( nemszeretem az asust, kezdve a biosztol, stb.
Gorneck: zalman7000 a neve, az ára sajna valóban több :) tényleg félreérthető volt. -
erdoke
titán
Miért kell mindent kétszer elmondanom?:O
Sorry, ha félreérthető voltam, de #57-ben már elmagyaráztam, hogyan értettem:
''Azt írtam, hogy ''jó átlagos hűtő'', ami ez esetben úgy értelmezendő, hogy bárki által bárhol megvásárolható, semmi extrém, amire vadászni kell...''
Ez a gyakorlati sík, az árra nem is gondoltam, mert az eszmefuttatáshoz nem volt jelentősége. Nagyi és fütyi vagy sem...:D
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
7k?! Arra még azért dobbjál rá egy kis plusszt!
Igen átlagos, de ez napjainkban van így (minden sarki fűszeresnél lehet már kapni, nem úgy mint a sp94et vagy a swiftec sünijét)! Bezzeg amikor megjelent akkor még ritkaságnak számított és mindenki megőrült amikor meglátta egy képen, max rendelésre hoztak belőle stb! -
erdoke
titán
Azt írtam, hogy ''jó átlagos hűtő'', ami ez esetben úgy értelmezendő, hogy bárki által bárhol megvásárolható, semmi extrém, amire vadászni kell, és még a súlya is veszélyes (Thermalrighttal szembeállítva van értelme a mondanivalónak, nem az általad kiragadott kombinációban).:P
Ha egy proci hűtéséről beszélünk, miért az árra gondolsz rögtön? Elméleti síkon nem sokat számít az ár.:F
[Szerkesztve] -
jrpryv
tag
Hát én nemtom, mégha durva számolás is, de azért a 60W, az nem plusz 7 fok az tuti. Nekem vol kb 1 éve egy 1.8A-m, ami alapból is 55 fok volt terhelve........
-
Ga
tag
A disszipációhoz:
2 GHz-es 755-ös proc 21 W, 1.2-1.3 V
túlhajtás+volt, legyen mondjuk:
2.4 GHz, 1.7 V
Durva számolással (négyzetes arányosság): 1.44*2=3*hőleadás, azaz kb 60 W lehet.
A 60 W viszonylag gyengus hőleadás max terhelésen (mármint pozitív értelemben véve).
Kb így van egy szinten a hőleadása az alap órajeles asztali proc-okkal (azok közül is a középső szegmensben lévőkkel).
Szóval nem írreális az a 30 fok.
Azért a 40 hihetőbb lenne... Bár ki tudja, milyen idő van most Fr.O.-ban. ;)
Üdv:
Ga
[Szerkesztve] -
''ezek triviális, ráadásul könnyen megléphető változtatások (nyilván nem csak nekünk, hanem az Intel fejlesztőmérnökeinek is)''
Hát, maj' meglássuk hogy ez mennyire triviális... és legfőképpen hogy: MIKO' ? Mert ennek roadmapen egyenlőre nyoma sincs, és az Intel azokat azért szereti elég jól betartani (kivéve amikor a gyártástechnológia tart be az Intelnek). -
Fiery
veterán
Na hogy legyen egy kis fikazas is: a 3 benchmarkbol az egyik talan jelent valamit (DiVX 5 tomorites), a masik ketto viszont kukazhato. A CPUMark 99 es a SuperPI is erosen gyorsul, ha a prociban levo cache meretet es/vagy sebesseget noveljuk -- a Dothannek bazinagy es gyors L1 es L2 cache-e van -- plane, ha a Northwood-3.4-gyel vetjuk ossze.
A Dothan-2.7 iden cimu hireszteles pedig nevetseges. Mar csak azert is, mert az Intelnek a notebook piacon nincs igazi ellenfele, igy meg hova siessen?
Fiery
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Szerintem Ed 0 információ alapján beszél az FSB-ről, hiszen miért is ne lehetne a Desktop Dothannak 800 MHz-es buszsebessége és dual memvezérlője a NB-ben?
Odaragadt a mostani mobil procihoz, és eszébe se jutott, hogy ezek triviális, ráadásul könnyen megléphető változtatások (nyilván nem csak nekünk, hanem az Intel fejlesztőmérnökeinek is). Laptopban nincs rá szükség, valami jó hűvös 333-as DDR a jó aszinkron felülhajtva.:P Illetve pontosan látszik, hogy mennyire van rá szükség: Jön az 533-as egycsatornás MCH az 533-as Dothannal.
Vazze, megint elment a kukim tartalma (:DDD), pedig már szóltam a moderátoros topicban.:((
[Szerkesztve] -
bujdyka
tag
Na, én nem találtam a linkben, hogy mennyit eszik, DE!
Ha a 2,0 GHz-es dög megeszik 22 W-ot (ex-has), akkor az 2,4-es megeszik legalább 28-30-at ha nem emelnek feszt... Ha emelnek, mondjuk 10% feszt, akkor a fogyasztás egyből felugrik cca. 20%-kal és akkor már szerintem nyalja a 40 W-ot...
Na, hogy annak a delta T-je nem 7 fok lesz az tuti!!!
Azt ugye ki sem fejtették, hogy a legjobb léghűtőt rakták ré a cumóra, szóval elég gáz a teszt...
Viszont amit le lehet vonni belőle:
- fog ez menni desktopban 2,4 GHz-et, sőt még bőven fölé is, hiszen az Intel már elmarketingelte, hogy a bivalynagy hűtő a tuti
- sajnos túl hamar jött, az AMD még nem tudott nagyot ütni a K8-cal... -
Ehh, a ''szemléletmód''-ot olvastam valahogy félre.
''Hammerről szót sem ejtettem, pont az FSB-k összehasonlíthatósága miatt.''
Akkor az ''(AMD-nél ugye 400)'' mi? Talán Athlon? :F
Releváns az még? Pláne mire a Dothan _ténylegesen_ desktopra kerül... :U
''...hogy az alacsonybb órajelen többet számoló kontstrukciójú proci a sok cache-sel nem annyira memóriasávszél függő mint a NetBurst...''
Na ezt jól mondod. Nem annyira.
De azért azt nézd meg, hogy ebből mennyi marad ténylegesen a southbridge és a PEG után... pláne single channel memóriával... -
erdoke
titán
Mester, neked kellene utánanézni, mert fingod nincs a Pentium-M mobil processzorok fogyasztásáról.:U
Ezt olvasgasd lszi (pdf): [L]ftp://download.intel.com/design/mobile/datashts/30218901.pdf[/L]
''ez csak hasra ütve mondtam.''
Igen, észrevettük. Legközelebb kicsit lentebb ütögesd a hasad...:DD -
erdoke
titán
1, Milyen számozásról beszélsz? Én nem beszéltem semmilyenről.
2. Dothannál tudtommal ugyanúgy van az ''FSB-s'' móka mint a korábbi Intel desktop és mobil prociknál. Hammerről szót sem ejtettem, pont az FSB-k összehasonlíthatósága miatt.
Az általad idézett mondattal azt akartam mondani, hogy az alacsonybb órajelen többet számoló kontstrukciójú proci a sok cache-sel nem annyira memóriasávszél függő mint a NetBurst, tehát logikai ellentmondás van. Iroinkus akart szkeptikus lenni Ed, csak elfelejtett gondolkodni... -
Sanya
nagyúr
egy 2 GHz-es Intel Pentium-M Dothan processzort járattak 2,4 GHz-en, hogy fényt derítsenek az új CPU teljesítményére. A túlhajtott CPU-ra asztali processzorokhoz való hűtőt (Thermalright SLK947) helyeztek, hogy kellő stabilitással futhassanak a tesztek.
mikor tesztek ekkora hűtőt a laptopotokba???????
szerintem ennek így nemsok értelme van (max, ha kijön desktopba) -
jrpryv
tag
Én a világért se szeretném, hogy egy világ omoljon össze bennetek, de sztem azért még igencsak korai egy ilyen ''teszt'' után éljenezni. Elöször is érdemes figyelmesen elolvasni, azt, amit anaqer kollega belinkelt(annak az oldalnak, azért van neve). Attól, hogy egy nem túl neves oldal csinált egy tesztet, amiből leközölt 3 táblázatot még nem kéne a megváltót ünnepelni. Arról nem is beszélve, hogy az a max terhelés mellett 30 fok alatti hőmérséklet számomra elég hiteltelenné teszi az egész tesztet, gondolom ti sem gondoljátok komolyan, hogy kevesebb, mint 7 fokot emelkedett a proci hőmérséklete a szoba hőmérsékletéhez képest teljes terhelés mellett 2.4 Ghz-n.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Benőke
őstag
Mester nézz utánna egy kicsit ugyanis az odáig igaz, hogy jóval kevesebbet fogyaszt, de a max fogyasztása ezeknek sem kevés.
Alapjáraton nagyon sok proci 30 fok alá tud menni.
Max terhelésen 30 fok alatt az kö kemény mese.
Vízhűtéssel az nem probléma. Max terhelésen ez is biztos megkajolta a 50-60 W ot, ha nem többet. A tipikus fogaysztása ettől még lehet 5-10 W.
Ugyanis az Intel általávban csak a tipikusat közli.
Lapiban 5-10 W a tipikus túlhúzva a gépben max terhelésen megy 60W ez csak hasra ütve mondtam. -
''Vigyorogva ecseteli, hogy visszatér az Intel az AMD nem órajel alapú szemléletmódjához, aztán megjegyzi, hogy milyen sovány lesz az 533-as FSB (AMD-nél ugye 400).''
1) Nem látom az összefüggést a számozás és az FSB között.
2) Ezt az 533 vs 400 dolgot remélem nem gondoltad komolyan... kicsit máshogy van ez az ''FSB''-s móka Hammernél és Dothannál, ugyi. :U -
erdoke
titán
Most erre mit mondjak? Vigyorogva ecseteli, hogy visszatér az Intel az AMD nem órajel alapú szemléletmódjához, aztán megjegyzi, hogy milyen sovány lesz az 533-as FSB (AMD-nél ugye 400). LOL
A többi buta következtetésről nem is beszélve. Komolyan mondom, ez az Ed egyre gyatrább fejtegetéseket közöl.:(( -
L3zl13
nagyúr
Miről beszélsz/beszéltek?
Az a Thermalright nem ver rá 20 fokot egy Zalmanra. Még az AlCu-ra sem...
A másik félnek pedig: Láttátok hogy van rátéve az a hűtő? Szvsz ezt nem nevezném ideálisnak. Nem tudom a milyen hatásfokkal sikerült egyátalán átadni a hőt annak a bazinagy hűtőnek. -
szlac77
csendes tag
Üdv,
Sokan elfeledkeztek a P3 nevű processzorról... Jobban tennék, ha utánanéznének, hogy mit is tudott és miért is nem készített (emlékeim szerint) 1.4GHz-nél magasabb órajelű változatot az Intel belőle. Mivel a végrehajtó egysége kevesebb lépésben hajtja végre a műveleteket, nem képes olyan magas órajelekre, mint a P4, ugyanakkor azonos órajelen gyorsabb és a fogyasztása is kevesebb.. Nem mondom, hogy P3 procikról van szó, de szvsz a kiindulási alapja ez lehet az M sorozatnak (módosításokkal). Elég egyértelműnek tűnik, hogy a 0.13 mikron csíkszélesség mellett nem feltétlenül csak 1.4GHz-re (volt) képes, hát még 0.09 esetén! -
Na, azért még ne csöppenjünk el helyből, jó? :P
[L]http://www.overclockers.com/tips00593/[/L] -
erdoke
titán
''Kafa, de az a 30 fok az kicsit mese szerű.
Még a lapiban is simán fölémegy.''
Azzal a hűtővel ez nem csoda, viszont egy Zalman CNPS7000-AlCu egy jó átlagos hűtő, amivel szintén nem menne 50 fok fölé, ha mondjuk 3 GHz környékén húzna a proci. És ez már valami, hiszen a 3 GHz-es Prescott – jóval alacsonyabb teljesítmény mellett – terhelve 70 fokos egy ilyen hűtővel...
Az, hogy a laptopban simán fölémeny, szvsz teljesen természetes, ezt gondold át még1x.;]:))
[Szerkesztve] -
-
Niquis
aktív tag
Te jó ég. Ugye érzitek a helyzet eszméletlen ironikus voltát? Kicsit sarkítva, ennyit ér az évekig erőltetett P4 architektúra. A mobil procik pedig szépen elbújtak eddig a sarokban (meg a noteszekben:) ). Igaz, a számítástechnikai ipar ilyen óriási fordulatokról hírhedt. Nem gyenge...
-
Benőke
őstag
Kafa, de az a 30 fok az kicsit mese szerű.
Még a lapiban is simán fölémegy.
Másrészt biztos nem melegedett annyira mint a P4 ez biztos.
Csakhogy klasz ez a teljesítmény, ezzel azt mutatták meg amit 1,5 éve tudunk.
Csak akkor még nem volt 2Ghz -s mobil Proc.
Illetőleg egy másik kérdés, hogy jelenleg álná a sarat a mezőnyel, de a jövőben hogy fogják ezt megoldani?
Növelik a futószallagok számát amolyan jó Inteles módira, és megtolják a frekit?
Amivel ismét megjön a fogyasztása is, vagy próbálnak kitalálni valamit.
Mert sajnos a P4 a 4Ghz -t surolja léghűtéssel tuningosok kezei alatt, az AMD a 3GHz -t. Tehát ezekben még van szufla, de a Mobil prociban van még?
Vagy is ez a technológia meddig képes helytálni pl azAthlon 64FX -el vagy a sima Athlon 64 -el szemben? :F
De amúgy ideje volt már észrevennie magát az Intelnek, azok a durva hűtők amik a Prescottokra készültek, azokat nem szeretném hallgatni. :Y -
Goose-T
veterán
Mindig mondogatni szokták, hogy az Intel új procijait nem kell már kifejleszteni, mert ha eljön az ideje, egyszerüen leveszik a polcról és forgalmazni kezdik. Ez a proci már régóta ott van a polcon. Ha ez bejön az asztali piacra, ott kô kövön nem marad. :)
-
joe69
senior tag
emberek!
ne legyunk mar okosabbak az intel mernokeinel, valami bibi biztosan van a dologban... -
gerlaip
addikt
Kérdés: Akkor miért erőltetik a prescottot?
-
Sundesz
addikt
Athlon 64FX-et azé nem tettek oda, szvsz azé az leverte volna!
-
DonLeo
senior tag
zoral és ütős ez a Dothan
:DDD -
joe69
senior tag
2*:B
[Szerkesztve] -
joe69
senior tag
ez a teszt nem objektiv:csutkara huzott dothan vs. defaulton ketyego intel&amd...
-
Lobonc
tag
Ahogy elnézem végre a pentiumnak is sikerulhet ezzel a procival megszoritanija hasonlo mhz-en egy amdt ami jo lehet. azert nem artot volna a tesztbe a siman 2gigan hajtott proci sem osszegasonlitas kedveert a nem tuningoloknak:P
Lobonc -
zsoltee10
addikt
Wow! :C Ugye, hogy nem kell ide 3+ Ghz. Tetszik ez a proci. Ráadásul 30 fok fölé nem ment??? Lehet, hogy a halk gép, és a nagy teljesítmény mégsem fogja kizárni egymást?
-
Tithian
őstag
A Prescott értelmetlenné válhat, minek 100W+, ha ez ugyanazt a szintet hozza?
Jól haladunk. -
F-ECT$
titán
Eléggé besz@rás, hogy mit tud ez a CPU... :C
-
csudri
őstag
Na végre! Remélem minél hamarabb jönnek a mobil stuffok a desktop szférába, akkor talán nem kellene brutális hűtésekre tízezreket áldozni! És a fogyasztás csökkenése (bár erről a cikk nem szól, de ha nem melegszik annyira a cucc, akkor gondolom nem is fogyaszt olyan sokat) is igencsak pozitív, elég lesz etetni a VGA szörnyeket! :D
Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest