Hirdetés
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Alig nagyobb egy AirPods Pro tokjánál a Baseus 45 wattos power bankja
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- One mobilszolgáltatások
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Fotók, videók mobillal
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
=Mentor=
őstag
Ezek a mocskos senkiháziak képesek az adófizetők pénzén még mindig oldalas hirdetésekben Gyurcsányra mutogatni, miközben megszámolni is nehéz mennyi adót, megszorítást és a kisembert nyúzó intézkedést vezettek be 2 év altt, milliók éheznek, miközben a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek. Horthy-Rákosi Viktor takarodj!
Remélem megbukik ez szélsőjobbkommunista rezsim 2014-ben, csak bele ne pusztuljon addig az ország. -
-
Vangelis
félisten
válasz
kraftxld
üzenetére
Hát ezaz.
Akkor megint lesz áremelés mindenhol.de jó hogy múlt évben kerestem 80 ezret idén keresek 47 ezret.
Persze ugyanazt csinálom csak már így is felvehettek dolgozni köszönet érte Orsós vezetőnknek.De volt lehetőség választani... dolgozol vagy éhen döglesz.
Mondjuk így is lassan ott tartunk.
-
MageRG
addikt
-
fordfairlane
veterán
válasz
üzenetére
Jah, felbomlana a valutaunió, a valutájuk egyből 20%-kal felértékelődne, ennyivel romlana az exportpozíciójuk, miközben egy csomó eurókötvényt kukázhatnánk, mert a periféria államai csődöt jelentenének. Ne tegyünk már úgy, mintha puszta szeretetből törekednének az integrációra, ez nekik érdek. A többieknek meg jelen helyzetben egyre kevésbé érdekük.
-
törölt tag
válasz
fordfairlane
üzenetére
A németek húznák legtovább az EU-s országok közül ha borulna a rendszer. A többiek csúnyán pislognának rájuk cserébe nagy nemleszünkgyarmatozásukért.
-
fordfairlane
veterán
-
Vangelis
félisten
Még jó, hogy a mobiltelefon nem vezetéken jön

De lesz még itt lefedettségi adó is!vicc amiket ki nem tudnak találni.
De vajon miért kínlódnak ennyit... mért nem mondják meg, hogy mit akarnak.
összevonni mindent.. oszt csókolom.
Éhen döglünk és nem lesz velünk baja orsóséknak.
-
Zolee11
senior tag
Értelek.
Nos a helyzet egy kicsit bonyolultabb ugyanis ahogy djculture is mondja, már rég beleavatkoztak, és nem véletlenül. A régi tagok sokkal több támogatást kapnak így eleve sokkal jobb árakon tudnak adni, hisz termelési ár + haszon - támogatás = eladási ár (durván számolva), így a kisebb támogatású országokat, mint pl, mi lesöpörnek a piacról. Így lassan sokkal olcsóbban jutunk ezekhez a termékekhez mint, ahogyan kellene valójában. Ugyanakkor meg beszedik adó formájában ezt az "árrést", de a belső kör nagyon jól jár, ezzel a módszerrel.
Ennek akkor lenne értelme (és lenne igazságos), ha az elmaradott régiókat támogatnák jobban, de itt közbelép, az ácsi ácsi én többet fizetek be, akkor én többet akarok kapni dolog, amiben igazuk is van, de így ismét az erősebb és a jobb kap még több segítséget. Akkor hogy is van ez?
Ahogy írod, nekünk akkor lenne a jó, ha mindenki egyformán kapna vagy sehogy! De akkor nem a mai árak lépnének életbe, és megint nagy lenne a felháborodás.Mindenesetre, jól megszervezett formában mindig az erősebb érdekek nyernek teret, és az igazságos megoldásoknak még a közelébe sem érnek. Így nem csoda, hogy tönkrement nálunk a vasi és a gyulai húsüzem is.
-
Már belenyúlt de nem kicsit. Elvégre cukor répát nagy tételben termelő nemzet voltunk és most Romániából Szlovákiából meg ezer helyről vagyunk kénytelenek megvásárolni a cukrot. Itt is a környéken több ezer ember ért a cukorrépa termesztés feldolgozás--ból, a MÁV meg a szállításból kapott nem kevés pénzt, az örök az őrzéséből...Cukorgyárakat meg előtte újítottak, itt Szolnokon is utána meg robbantották a silókat felfele. Nagy pénzpazarlás volt ez.
-
két dolog lehet a gond:
- a vevő nem akarja megfizetni a mezőgazdasági termékek árát
- a támogatási rendszer nem egyforma.mindkét esetben támogatni kell. ha nem akarod támogatni, az is frankón működik, csak akkor a lakosság lázongani fog a tejárak miatt. a franciák meg azért rapliznak, mert eddig ők 100% támogatást kaptak, mi (2004-ben csatlakozottak) meg nem. Ha mi is ugyanazt a támogatási szintet kapnánk, mint ők, ők mehetnének a levesbe. Ennek megfelelne az a megoldás is, hogy senki nem kap egyformán támogatást. Mi ezzel nagyon jól járnánk.
Szerk: a vége az, hogy önmagában a mezőgazdaság elvan a saját piaci viszonyai között, a támogatás akkor lép be, ha ebbe a piaci rendszerbe bele akar nyúlni a politika.
-
-
"alanyi jogon" orvosi ellátás így se sokáig lesz szerintem. Ugyis az lesz a végén itt is mint az usa-ban. Magánbiztosítós rendszer. Persze a sok befizetett lóvé meg jól eltűnt. Már így is pl ha az embernek eltörik a lába vehet saját pénzén járógipszet meg egyebek évek óta.
-
Zolee11
senior tag
válasz
djculture
üzenetére
Azért az is elég elgondolkodtató, hogy pl. a mezőgazdaság konkrétan életképtelen az EU források nélkül, a franciák is ezért hisztiznek most. Magyarországon már csak azért van miből építgetni, felújítani, mera ZEU forrásait használjuk erre. Ez is a csodálatos kizsákmányolási rendszer következménye, melyben a követelés megvan, azaz nem lehet bántani a zsírosbödönt, de működtess olyan költségvetés emberi módon, hogy ne legyen benne nagy hiány. Várom már mikor omlik össze az egész kártyavár.
Le lehetne faragni a költségvetést is persze, de akkor nincs diákjegy, nincs "alanyi jogon" orvosi ellátás, nincs tömegközlekedési támogatás, se fejlesztések ,se felújítások, se semmi, irány a totálos leépülés. Vagy megduplázzák hirtelen az áfát, a jövedelem adót, bevezetik a vagyonadót minden egyes ft után, ne ezzel nem lesz baja az EU-nak. Végül is ez is alternatíva.
Egyet mondjatok meg, miért csak azt tudják mondani mi nem jó, miért nem mondják meg konkrétan, hogyan csináljuk, mit csináljunk. Átkiabálni lehet és beinteni, hogy akkor szomszéd ezt neked, de tanácsot adni na azt nem.
-
válasz
fordfairlane
üzenetére
Kereskedelmi szektori adót is reklamálta az EU bizottság, januártól azt is meg kell szüntetni. Vagyis nem kell csak akkor a forrásokat befagyasztják és kb annyi az országnak. Tegnap ezért érdekesen a szokásos faramuci dumával de le is reagálták hogy megszüntetik.
-
-
válasz
fordfairlane
üzenetére
Szerintem nem sokáig lesz ez se, mivel ez is szektoriális adó amit nem tűr az Eu csak akkor ha a szektor támogatására fordítódik. Az utazási kedvezmények megvonásait ezért húzták elő helyette.
-
törölt tag
Na, akkor innentől reszeltek a falusi csatornázásnak, elektromos hálózat cseréjének , új építésének, szélerőművek telepítésének, bármilyen közműfejlesztésnek.
Apropó: ma reggel kábelt fektettem. Mivel jól bevacsoráztam lett valami harmincöt centi. Az a kérdésem, hol fizessem be utána az adót, vagy esetleg direkt bevihetem, ha nem tartok rá igényt?
-
válasz
djculture
üzenetére
Mondom:
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az Európai Bizottság nyitott kapukat dönget, amikor azt kéri a magyar kormánytól, hogy 2013. január elsejével vezesse ki teljes egészében az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat.
-
imibogyo
veterán
Értjük mi egymást.
Mi amúgy úgy gondolkodtunk párommal, hogy rövidtávon vállaltuk be a nagyon kicsi lakást (24nm), hogy reálisabb legyen hosszútávon a kertes ház. Reméljük be jön a terv, eddig tűrhetően, bár kis lépésekkel haladunk.Zolee11: Értem én, csak szimplán a gyerekvállalási nézeteiddel nem értek egyet. A mi fizetésünkre mi be fogunk vállalni gyereket, mert szerintem ha nem is bőven de belefér és szeretnénk is, illetve ki lehet gazdálkodni.
-
Az Európai Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadók, valamint a kafetéria-utalványok piacának korlátozása miatt, ezzel második szakaszukba léptek a Magyarország ellen ezekben az ügyekben indított kötelezettségszegési eljárások, tudatta szerdán az Európai Bizottság.
Ezzel ezek az ötletek szerintem el is buktak mert ha erősködnek , rengeteg EU-s pénztől elesnek.
-
-
Peti66
senior tag
válasz
djculture
üzenetére
Ez egyrészt jó
Na de gondoljunk bele,hogy mindez EU "nyomásra" történt jód izótópra kizárt,hogy szűr 
Na de mondjuk jó.És mivan a ami a cső végén kifolyik.Én tudom, beviszik ANTSZ-hez,mikrobiológiai
vizsgálatnak vetik alá,s voilá minden ok.Persze móricz...
Merthogy, a volt munkakőrömnek köze volt
az ő munkájukhoz.Mindent megfelelőnek tartottak.Néha a kollegámmal már kínunkban nevetünk,annyira bratyiztak a vízművel(is)

-
-
Peti66
senior tag
válasz
djculture
üzenetére
2 dl fütyülős lassan olcsóbb
de ez garantáltan adalékmentes(na jó egy kis glikol)Ha a főnök rákérdezne 
S.ha már vezeték adó,ugyan mondja már meg nekem valaki,hogy a központi költségvetésbe beáramló pénzt
mire fordítják.Merthogy az 100,hogy továbbra is itatják velünk a szénné klórózott.arzénnel dúsitott
ivóvíznek minősített xart. Ezzért osztrákba szétrúgnák a seggüket.Szal,hogy is van ez
"Csúnya egészségtelen energia" italokra bojkott
.Ezt a gané ivóvíznek nevezett csapvizet meg igyuk bátran

-
Megvolt ez a chipsadóval is , múltkor láttam egy felmérést negyedére esett az érintett termékek fogyasztása.
Megadóztatták a energia italokat elkezdtek trükközni a gyártók taurinnal meg meg minden hülyeséggel ami sokkal veszélyesebb mint a koffein.
Most megint azt hallani ezeket az összetevőket is adóztatják. Nem tudom mi lesz a gyártók lépése. 1000ft lesz 2 deci energiaital vagy kivonulnak a magyar piacról mint egykét gyógyszergyártó?
Megyünk vissza a kádár rendszerbe hogy majd csempészik/hozzák befele a termékeket a sógoroktól meg a környező országokból. -
Peti66
senior tag
Tudja valaki mennyi $ fizetünk(állam bácsi
) ki,mondjuk a földgázért. Szal szerintem innen fúj a szél.
Minél kevesebb a földgáz felhasználás,kvázi annál kevesebb $ kell kifizetni a nyefte gas-nak.
Nincs valuta tartalék... nulla...a köbön.
Állambácsi nyakunkba hurkokat dob,mi pedig(átlagember),hogy reagáljuk le,na hogy
Vissza veszünk a fogyasztási szokásainkból pld.(gázfelhasználás)
-
Huma
addikt
válasz
fordfairlane
üzenetére
(#165) whaler:
Persze igazad van. Az ember majdnem mindig többet akar mint amennyije éppen van. Csak mint mondtam nem minden ember ugyanolyan. Vannak akik nem vágynak mindig többre, hanem elégedettek azzal hogy teljes nyugiban, jómódban élhetnek. És nem biztos, hogy azért nem akar többet mert "gyenge".
Én ha nettó egymilliót kapnék kézhez akkor életem végéig egy szavam sem lenne. (Ha a forint tartaná nagyjából az értékét)
Amúgy ja. Eléggé OFF-olunk. Úgyhogy én ki is szállok ebből az eszmecseréből. A lényeget már amúgy is elmondtuk mindketten.
"Az önzés természetes dolog, alapvető vonás az embernél is, hiába próbálod elhitetni, hogy nem az."
Az egyik blogomban pontosan ezt fejtegettem. Jól meg is kaptam érte a magamét. De nem számít mert tudom, hogy igaz.
Csak nem mindegy a mérték. Van az arany középút is ahol jut is marad is. És bár természetes mód önző vagyok én is, de ezt felülbírálják az elveim. Nekem gondot okozna az, hogy kíméletlenül kihasználjak másokat. -
fordfairlane
veterán
Be lehet ezt állítani úgy mintha egy természetes dolog lenne, de szerintem egyáltalán nem az.
Az önzés természetes dolog, alapvető vonás az embernél is, hiába próbálod elhitetni, hogy nem az. Mitől lesz valami természetes, attól, hogy bionak nevezzük, vagy attól, hogy mindenféle embercsoportnál mindenféle körülmények közt megfigyelhető alapvető vonás? Nem attól lesz valami természetes, mert az jobban kielégíti a vágyaidat.
-
whaler
tag
Minél több pénzed van úgy nőnek az igényeid is, ha akarod ha nem.
Az utolsó benszülöttnek több ezer évig nem kellett póló, mert több ezer éve ugyan azon a szinten él, de amióta odavittünk nekik 1 pólót valamilyen módon, azóta már az összesnek van a törzsben mert szükséglet lett.
Lehet ma azt mondod neked elég egy 100m2 es ház meg 1 renault clio de amint lenne rá lehetőséged már 200m2 kellene és akármilyen bmw vagy toyota vagy kia vagy mittom én micsoda. És ez így megy szépen felfelé.Erre van az a vicc, hogy egy üzletember vett magának egy nyakkendőt 5000$-ért és ezt elmeséli a barátjának. Az lehülyézi, hogy a szomszéd utcában ugyan ezt megvehetted volna 10.000$-ért...
Minden ember arra törekszik, hogy ő legyen a csúcs, legalábbis a környezetében. Az ehhez vezető út a pénz mivel kapitalizmus van. Azok nem törekszenek erre, akik túl gyengék ehhez. Ugyan ez van az állatvilágban is, csak ott ezek elpusztulnak, mert mint tudjuk mindig az erősebb kutya baszik. Az ember pedig egy állatfaj, ahol hierarchia van. Bármennyire is nem akarja elfogadni ezt.
Eléggé offolunk nem?

-
Huma
addikt
Hát ez nagyon nem így van. Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. Van ám olyan embertípus is amelyben nem teng túl a kapzsiság. Én is ilyen vagyok. Ha meglenne minden fontosabb dolog az életemben akkor nem áhítoznék még többre. Ez valahol azért beteges. Értem ez alatt pl azokat az embereket akik annyi pénzt keresnek, hogy nem tudják mire költeni, de nekik még több kell mert nem tudnak betelni vele.
(#163) fordfairlane:
Csakhogy piaci helyzeten, kereslet-kínálaton kívül van ám olyasmi is amit úgy hívunk "emberség". Ezt persze a kapitalizmus gőzerővel igyekszik elnyomni. Hisz az egész rendszer a hátrányosabb pozícióban lévő fél kizsákmányolására épül fel.
Senki sem tiltja meg a munkáltatóknak, hogy több fizetést adjanak az alkalmazottaiknak. Csakis saját maguk döntenek erről. Egész egyszerűen kihasználják az erőfölényüket. Tudják, hogy bármikor tudnak másik dolgozót szerezni, ha kell. És a dolgozó is pontosan tudja ezt.
Be lehet ezt állítani úgy mintha egy természetes dolog lenne, de szerintem egyáltalán nem az. -
fordfairlane
veterán
-
whaler
tag
Mindenki azt mondja, hogy őő nem őő bizony nem ilyen stb.
De amint olyan pozícióba kerül, hidd el ő bizony olyan lesz. Könnyű úgy magyarázni ilyen dolgokról, hogy nem vagyunk vezető pozícióban és nem látjuk át a dolgokat. Bárki bármit mond ez így van, ilyen az emberi természet, hogy mindig többet akar.
Ha kapnál az államtól havi 1milliót csak úgy folyamatosan, egy ideig ellenél de később már azért tüntetnél, hogy miért nem 2 milliót...
Ez van ezt kell szeretni.
-
Peti66
senior tag
Ja,és igen ha "Nemzeti stratégia" nem jön be akkor mi van.
Érint ez hátrányosan 1 vezetőt is

-
Huma
addikt
"Gondolkozz úgy mintha te alapítanál egy céget, és te vezetnéd, ennyi az egész. Azért alapítod, hogy a lehető legtöbbet keress vele, ez a kapitalizmus."
Miért kellene így tennem? Attól még hogy kapitalizmus van, nekem még nem kell automatikusan kihasználnom mindenkit.
Amúgy persze logikus, hogy valaki addig viszi le a fizetéseket amíg még talál embert aki elvállalja a munkát. Csak pl nekem nem lenne bőr a képemen ilyet csinálni.
Az álláshirdetéseknél is kiütést kapok mikor azt olvasom, hogy a jelentkezőnek kell a bérigényét megmondania. Látszik, hogy az egész csak arra megy ki, hogy megtalálják azt az embert aki bagóért elvállalja a munkát.
-
-
Peti66
senior tag
Szerintem meg a fizukat kéne az EU átlag felére(legalább)hozni.Onnantól kezdve megugrana a fogyasztás ezáltal.....
és a különböző szektorok újra erőre kaphatnának.Ja és igen az export is.Sőt, mondok jobbat.
Az a cég amelyik döntően a bevételei dollár-ban,júróban csörgedeznek,akkor abba a pénznembe is fizesse
be a társassági adót a hazai költségvetésbe
-
Zolee11
senior tag
válasz
imibogyo
üzenetére
Ugyanezt elmondhatnám én is magamról, igaz az én szüleim ebben az országban a nulláról kezdték és egész életükben küzdöttek azért, hogy legyen valamink. Idővel sikerült még egy kis vállalkozást is elindítani ami egész szépen működött is a kétezres évek elejéig, aztán jöttek a multik...
Ma már nem élnek Magyarországon, mert nincs itt semmi amit tudnának csinálni úgy, hogy ne éhbérért dolgoztassák őket. Amit elértek, mindezt hitelekből és minimálbérből sose tudták volna összerakni, mert a 0-ról indulva képtelenség lett volna. Tudom mi az a szegénység, tudom mi az amikor általánosban csúfolnak is mindezért. Az első crt tévémre is nyári munkával kerestem meg a pénzt, ahogy az első pc-re, kicsit márkásabb ruházatra, stb. Egyáltalán nincsenek nagy igényeim, sok álmomat elértem már saját erőből, igaz "még csak" 7 éve vagyok a versenyszférában munkavállaló.Látom én is a barátokat, ki hogyan dönt, merre tart, mikor vállal gyereket, és igen, vállalnak még akkor is ha nem tudják pontosan miből és hogyan fogják felnevelni tisztességesen. És itt nem azt értem, hogy a gyereknek hiper szuper dolgok pl. 100 ezres telefon kell, még nekem sincs és nem is lesz, hanem, hogy mindent lehessen biztosítani (pl. tanulmányok) ahhoz, hogy tisztességesen normális körülmények között tudjon élni.
Nekem sincs új autóm, nemrég sikerült összegyűjteni egy 11 éves minőségibb autóra, és nem azzal járunk dolgozni. A szervizelést is megoldom magam amennyire értek hozzá, ha olyan adódik ami komolyabb hangvételű, akkor viszem szervizbe.
Egyetlen szenvedélyem van az a PC, de ha megnézed az adatalapomat azért az sem egy erőmű, de ez nekem maximálisan megfelel, a gyerekeimet sem fogom elkényeztetni, ha lesznek, de jelenleg nem állunk úgy anyagilag, lehetőségileg (pl. saját ház), hogy ez lehetséges legyen. A mai napig próbálok előrébb jutni, tanulni, képezni magam, hogy lehetséges legyen mindez, és ne csak in medias res, majd csak lesz valahogy, eddig is volt mindig valahogy.Pl. ha lenne nettó 300 ezres fizetésem, akkor számomra már vállalható lenne a csemete is, de a mai napig úgy tudok csak félretenni, ha minden akciót, lehetőséget kihasználok a vásárlások során.
Nekem akkor is volt tartalék pénzem, amikor csak picurka zsebpénzt kaptam, amikor nyaranként dolgoztam és így tovább, tudok a pénzre vigyázni, nem hinném, hogy elszaladna velem a ló. Én nem azért elégedetlenkedek, mert nekem milyen rettentő rossz, hanem mert látom, hogy másoknak még nálam is sokkal rosszabb és nehezebb. Ugyanakkor én nem látom ebből a kiutat, azt hogy lenne itt még 50-100 év amíg fejlőd(het)ne az ország.
Nézzünk csak egy egyszerű példát 1985-ben 3 Ft volt egy bkv jegy, ma kb. 25 évvel később 320 Ft, azaz 100x a változás, és ez sok mindenre igaz, ha az átlagfizetést nézzük, akkor és most, akkor most félmillió kellene ugyanannyi bkv jegy vásárlásához.Én nem látom azt, hogy a gazdaság építkezne az emberekre, én inkább azt látom, hogy csak szolgaként használják, pont ugyanúgy ahogy Egyiptomban anno a piramis építkezéseken, vagy a néger rabszolgák esetében, csak éppen most eldönthetik saját maguk, hogy melyik gazdát választják. Nem kapnak se enni, se szálláshelyet, azt már maguknak kell megoldani. Ez megy 2000 éve, adóztatják a parasztokat, a megtermelt javak (munkájuk értékének) egy töredékét kapják meg, éppen csak annyit amitől életben maradnak, hogy robotolhassanak tovább. Ha emberségesen és emberként tekintenének ránk, akkor ez nem így lenne.
Nem jut mindenkinek több százezres fizetésű munkahely, attól, hogy mindenkinek meg lenne hozzá a képesítése nem érne semmit, ma sok több diplomával rendelkezőnek nincs munkája sem. "Járni mindenkinek jár, csak nem jut."
Nekem az a problémám, mindent megmagyaráznak nekünk, hogy miért nem lehet most jobb, miért kell ismét, meg ismét megszorítani. Természetesen nem ezen a 400 Ft-on múlik ami egy újabb adó, hanem azon, hogy a munkáltatómnak ha pl. 300 ezrébe kerülök akkor abból én 150-et látok kb., akkor akármit veszek megint elvesznek 27%-ot, mindenre még kitalálnak xy%-ot, hogy akkor azt is fizetni kell, lassan ott tartunk, hogy 300 ezerből (ami töredéke már elve a megtermelt értéknek), jó ha 80-90 marad az adók után. Amióta ezt kitalálták, ezek az adók csak szaporodnak, hol van itt a javulás? Annak a reménye is, hogy előre haladunk? Az a haladás, hogy egyre többet kell adózni nyakunkban a sok tartozással, és csak akkor marad stabil pénzügyileg az országunk, ha megint elfogadjuk a ránk traktált imf hitelt? Értem én, hogy gőzgép, csak mi hajtsa?
-
bombermann19
csendes tag
értem én, hogy jónak kell lenni benne.
de itt jön a 22-es csapdája:
ha nincs munka nem tudok bizonyítani ha nem tudok valahol bizonyítani nincs alkupozíció és nincs munka.....
a vállalkozás meg itthon halott ötlet ha nincs ismeretséged:
ha nincs ismererséged nem kapsz olyan munkát amivel tudsz bizonyítani mint vállalkozó ha nem tudsz bizonyítani nem igazán lesz ismeretséged
(bár azt hozzáteszem itthon ha van ismeretséged nem kell bizonyítanod....)
ezeken kellene változtatni nem új adókat bevezetni a bírkát is csak addig lehet nyírni amig van rajta gyapjú ugyan ez igaz a melósra is.....
de összeségében egyet értünk, már csak a feltételek kellenek -
Dany007
veterán
Ja így már értem. Rendben, így helytálló. De mégis félrevezető.
Hiszen az egyik kérdésben Eu-s színvonalhoz viszonyítottál, a másikban pedig világviszonylatban véve általánosítottál. Persze ettől még helytálló a kijelentésed."Majd fog többet is érni. A nyugat-európai asztalosok vagy ácsok sem igazán dőzsöltek a 60-as években."
Szóval úgy látod, hogy itthon ilyen tekintetben úgy állunk, mint a "nyugat" állt a 60-as években? Azt gondoltam, hogy van pár tíz év lemaradásunk, de 50 évre nem tippeltem volna.
Persze ettől még lehet.
Majd ha hiányszakma lesz az asztalos, ahogy ma már az ács az, akkor majd szépen felmegy az "ára".@djculture:
A havi átlag az kb ahhoz elég, hogy tisztességes szegénységben élhess. Talán egy lakásra is össze lehet belőle gyűjteni nem tudom.
A gond az - munkáltatói oldalról - hogy amikor ilyen nagy ezen embereknek a száma, akkor közülük egyre többen kezdenek el fusizni. Egyre több lesz a maszekoló, a céget meglopó ember. Meg a "megoldjuk okosba" történet és hasonlók. Esetleg cégen kívüli be nem jelentett maszek munkák és így tovább. Mert egyszerűen az ember nem lát más lehetőséget arra, hogy egy kicsivel több maradjon a zsebében. És ilyen esetben nagyon is lehetséges, hogy a munkáltató többet veszít ezzel, mintha mondjuk adna plusz 10-20 ezret a melósnak. Aki amúgy is csak minimálbérre van bejelentve, tehát ha zsebből ad neki plusz 10-20 ezret havonta, akkor még adót se kell többet fizetni. A melós meg elégedettebb lesz, nem jár majd az agya a maszekon és talán a munkáltatónak is több marad összességében.De ez még mindig sokkal jobb, mintha elmenni rabolni, lopni, drogot árulni és így tovább. Mert az meg a következő szint. Ha nincs olyan fizetés, amiből meg lehet élni, és maszekolni sincs lehetőség, de mégiscsak kell a kaja, na akkor jön bűnözés a képbe (legalábbis akkor is.).
@imibogyo:
Értelek. Szép!
Mi se keresünk sokkal többet, de nekem van némi hétvégi plusz otthoni munkám is.
A lényeget az előzőből kihagytam... Ugyanis arra próbáltam célozni, hogy miért is nem vállal gyereket az ember... Mi vállaltunk, de csak egyet. Van egy fiam. Szerettünk volna mellé egy kislányt, de arra már végképp nem lenne keret. Hadd ne kelljen számszerűen leírni mennyibe fáj egy kisbaba havonta... de nem kevés.
Viszont ami a tényleges probléma, az a lakás. Ez ugyanis csak egy egyszobás lakás. Amiben jelenleg mi alszunk a picivel együtt. Ha még egy gyereket akarnánk akkor a későbbiekre tekintettel neki is külön szoba kéne. Az nem gond, hogy mi hol alszunk, mert így is kifogunk költözni a nappaliba a párommal. Így a gyereknek ott lesz teljes egészében a mi hálószobánk gyerekszobának. De ha jönne egy testvér is, őt már nem tudnánk hova tenni.
Jó, persze kiskorukban még elvannak egy közös szobában... de azért pár évvel az iskola megkezdése után már illő és érdemes külön szobába tenni a két gyereket, hogy a tinédzser korról ne is beszéljek.
Szóval egy idő után 2 gyereknek mindenképpen kell 2 külön szoba. Nekünk meg jelenleg 1 van. Az is elég szűkösen. Ahhoz, hogy hasonló kvalitású egy szobával nagyobb lakásba tudjunk költözni kellene minimum + 6 millió forint. Azt meg egész egyszerűen belátható időn belül nem tudjuk összegyűjteni. Még ha jobb fizetésünk lenne akkor se. -
imibogyo
veterán
Mint mondtam nem csak a régről van szó, hanem a saját életünkről is.

Feleségem ~100 én ~120-at keresek. Így viszonyíts. A lakásunk tényleg csak 25nm, de alig van rezsi, ezért tudunk spórolni. Mivel gimi óta dolgozom és a feleségemnek volt egy pici árva-járadéka, így a (baromi olcsó és lerobbant) lakás felét 2m Ft-ot le tudtuk tenni kp.-ban mi, a másik felét 16 (!!!!) családtag dobta össze, nekik törlesztjük most vissza apránként. Így nincs hitelünk a szó szorosan vett értelmében (ha minden jól megy jövő augusztusra le tudjuk) és akkor a spórolás már csak a következő kitűzött tervre megy.
Tényleg nagyon nehézkes így, de ez van. Én csak arra akartam kilyukadni az egész hosszú bejegyzéssel, hogy sokszor gond van az elérni kívánt célokkal is, nem csak a rendelkezésre álló eszközökkel és lehetőségekkel.

-
Ja plusz rendszerváltáskor az otp rengeteg lóvét elengedett az élő hiteleknél, 1/3 kellett kifizetni csak a még fennálló tartozásnak. De még 98-ban is segítettek igy a rendszerváltás előtt felvett hiteleseknek:
" 1998-ban például ha valaki be tudta fizetni a tartozás harmadát, a másik harmadot az önkormányzat fizette ki, a többit pedig elengedték. " Na emiatt is volt akkoriban teljesen más a helyzet... -
andrejfej
csendes tag
Azt bírom, hogy minden ilyen szarságra ráhúzzák azt a szöveget, hogy "a szolgáltatók/kereskedők/biztosítók/bankok stb. nem fogják továbbterhelni a lakosság felé, mert nagy az árverseny" ezt vajon el is hiszi aki mondja?? Mondjuk annyiban igazuk van, hogy létezik árverseny, most is tök jó ajánlatot találtam az Invitelnél, asszem még az adóadó bevezetése előtt megrendelem.
-
Dany007
veterán
válasz
imibogyo
üzenetére
Húh ez nagyon hosszú lett, csak az első bekezdést olvastam el, majd megyek további is....
No, egy mondatban: régen más volt.Az én szüleim is megtudták csinálni, hogy felneveltek 2 gyereket úgy, hogy 20+ éve van saját lakásuk plusz megtehették hogy 1,5x nagyobba költözzenek plusz autó. 95-óta a nagyobb lakás is már a sajátjuk, nincs rajta hitel. Ekkor volt Apám 35 éves, anyám meg 34. Volt két gyerek, egy ~ 70nm-es saját lakás, plusz saját "nyugati" autó, ami nem volt több, mint 6 éves. Mindez mellett jártunk nyaralni és elég sokmindent megkaptunk a tesómmal azok közül amiket "kértünk".
Mindezt úgy, hogy apám egy mezei asztalos, anyám meg egy mezei irodai munkás.Ma ugyanezt nem tudnád megtenni azoknak a munkáknak az átlagfizetéséből. A büdös életbe se.
Mi a párommal 2 éve költöztünk külön lakásba. A lakás nem nagy, mindössze 45nm, de legalább nem panel, hanem újépítésű. A lakás árának 25%-át leraktuk kp-be, a maradék 75% kölcsön. Namármost egyikőnk fizetésének a fele csak a hitelre megy el. Így 2035-ig fogjuk fizetni a hitelt. Akkor én 51 éves leszek és lesz egy saját lakásunk amelyiken nincs hitel.
Ahhoz, hogy 35 éves koromra elérjem azt, amit apám elért anno, ahhoz még van 6 évem. A dupla ekkora lakáshoz kéne még legalább 6 millió forint kp, plusz 1 millió a berendezésre, plusz legyen még fél-1 millió egy normális 6 éves autóra. Az azt jelenti, hogy a következő 6 évben össze kéne gyűjtenünk közel 8 millió forintot. Ez havi 93 ezer forint félrerakást jelent mostantól. Ennél alig keresek valamivel többet havonta.Úgyhogy régen más volt... Jóval több állami segítség volt. Volt szocpol - mikor mi vettük a lakást még nem volt - plusz "vállalati" kölcsönt is fel lehetett venni, amit kb nulla százalék kamatra fizethettél vissza. Meg még a fene tudja mi volt, de apámék ezt így megtudták csinálni bérből és fizetésből. Én most jobb képesítéssel, jóval magasabb iskolai végzettséggel nem tudom megcsinálni. És szerintem egy mai, mezei asztalos szakmunkás és irodai asszisztens se tudná már megcsinálni.
No, majd olvasok tovább is. : )
-
imibogyo
veterán
"Nem fogom a nyomorba, rabszolgának nevelni a gyerekeimet."
Szüleim ma is minimálbéresek, testvéremmel együtt felneveltek minket, lett diplománk (3 és 7 éve), állásunk stb, van egy szép kockaházuk és egy normális autójuk (nem új, de minőségi). Nem egyszerű az életük, rengeteget dolgoznak még most is (a kertben is, nem csak mindent készen vesznek). Mai fizetős sulis korszakban nem biztos, hogy ez megint sikerülne nekik így, de én gimnázium óta végig dolgoztam diákként (ezekből a pénzekből fedeztem a "luxus igényeimet", amit nem vártam/várhattam el szüleimtől). Összehoznánk valahogy most is, csak most máshova mennének bizonyos pénzek, mint akkor (segédmotoros jogsi --> tandíj pl.).Ugyan nem keresünk túl jól a feleségemmel, a normál diplomás közalkalmazotti bért keressük (talán egy picivel felette), de így is majdnem pontosan kétszer annyi jön be egy hónapba, mint szüleimnek összesen, tehát nem panaszkodom. Igaz, hogy saját gyerek még nincs (helyette haza segítünk), így ehhez a részhez nem tudok első-kézből mit hozzászólni, de feleségem egy-szülős nagycsaládból származik. Ők is megoldják, megoldották valahogy mindig, most is. Nővéremék dettó (ott már gyerek is van és építkezés, valamint hitel is, bár ők azért jobban keresnek egy picivel), persze nagy luxusozás (új autó, új kütyük stb.) nincs egyik oldalt sem, ez tény.
Nincs 150cm-es plazma tévénk, és nincsen 5 millió Ft-os "átlag" autónk, meg 200nm-es házunk csak egy pici lakásunk, de szoktunk külföldön nyaralni van saját kis autónk és még tudunk is minimális összegeket félretenni egy évben (kicsi lakás előnye), már tervben van egy családi ház is (jó 5-6 év múlva, ha továbbra is így tudunk spórolni sikerülhet talán egy olcsó kocka-, vagy parasztház. Egy fizetésből, szűkösen vagyunk egy hónapban, hogy tudjunk félre tenni)). Egyáltalán nem látom, hogy 600-800k kellene egy "normális" élethez, sőt jelenleg 300k nettónak is nagyon tudnék örülni. Biztosan kell annyi, ha mindent akar az ember és azt azonnal. Nem mondom, hogy a "szűkösen kijövős", "agyon spórolós" életvitel a jó és elfogadható, mert ennek nem így kellene lennie, csak pusztán számomra hiányzik néha az emberekből a belátás.
Ha nincs 400k-s TV a nappaliban, nem tudunk 3-4 évente új autót venni, nem tudom megvenni a legújabb játékkonzolt, játékokat filmeket a gyerekeknek, akkor jaj de szarul élünk és ez most mindennapos. Látszik a lejtő és, hogy csúszunk lefelé, látszik a nagy különbség a "nyugathoz" képest, de az igényekből is sokat kellene lefaragni nem mindig a nyugati "2 évig jó nekem csak egy autó aztán cserélem, mindenből a legújabb high-tech meg 140k-s telefon kell" életvitelt kellene megpróbálni másolni és akkor már nem is olyan rossz a helyzet. Persze jó lenne ez a szemlélet, ha meglennének a feltételei, de nincsenek. Sajnos. Idegbajt tudok kapni, hogy a nagy "szegénységben" például a szomszédasszonynak nem felel meg a sarki cukrász tortája, mert ő csak a nem tudom én milyen cukrászda 3x annyiba kerülő tortáját hajlandó megenni, mindeközben kevesebből élnek a férjével és a két gyerekkel, mint mi gyerek nélkül. A pici fiának nem felel meg a 10-es fiberpower net, helyette a 120-ast fizették elő szegénynek, mert az "annyira alap ma már", miközben csak fórumokat olvasgatnak meg facebook-oznak, még sem tudnak lejjebb adni az igényekből és belátóan gondolkodni, dönteni, hogy lehet hiányozni fog majd az a plusz 3-4k havonta, lenne annak jobb helye is. Ezen is el kellene gondolkodni.
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy most minden jó és Kánaán van. Látom, illetve sejtem, hogy mi lenne jobb, tudom mitől lennék én boldogabb, nekem is vannak vágyaim és céljaim (egy motor például), és mint mindenki én is örülnék 800k-s fizetésnek, de azért ha valaki mondjuk havi 250-300k nettóból ("600-800k a minimum - gondolatmenet"-ből kiindulva, mindenféle egyéb juttatás nélkül) nem tud értelmes (értsd: "vállalható") életszínvonalat fenntartani, akkor ott szemléletben is baj van. Lehetne-e jobb? Persze. Lehetne-e normálisabb viszonyokat teremteni? Lehetne, de ezek nem a "Nem fogom a nyomorba, rabszolgának nevelni a gyerekeimet." gondolkodás miatt lesznek, mert nem lesznek dolgozó emberek akikre később a gazdaság építhetne.
És hidd el, ha most 500k-val többet keresnél ennek megfelelően nőnének az igényeid is, jönne a második-harmadik autó a rengeteg plusz költségével, a negyedik nagyképernyős tv, tovább nőnének a kiadásaid így újra kevés lenne az a pénz is. Az ember telhetetlen lény, ilyenek vagyunk, semmi sem elég. Ismerősömnek majdnem 6x-os lett a fizetése mióta dolgozik (akkor azt mondta ő már 300k nettó-val is boldog lenne és nem panaszkodna, most majdnem 800k a nettó-ja), még sem hallom soha, hogy elégedett lenne. 300k-nál mondta, hogy de szeretne egy jó, minőségi 1-2 éves használtautót magának hitel nélkül, most egy gyönyörű vadonatúj hibrid Prius-a van, mégis mondogatja, hogy bezzeg ez meg az A8-as audival jár stb. és, hogy ebben az országban nem lehet haladni.
Vannak nagyon jó meglátások a hozzászólásokban, sok az, amin lehetne változtatni, vagy fejleszteni az országban, mindenki örülne több fizetésnek, vagy kisebb terheknek, de kompromisszumokkal (sajnos muszáj) és belátó döntésekkel, azért még mindig lehet "élni" itthon. Én a közbiztonságot és a hosszú idő alatt összespórolt magántulajdon állandó féltésének kényszerűségét sokkal égetőbb problémának látom most, mint mondjuk 400-600 Ft újabb plusz adót ami majd le fog csapódni nálam a havi számlában, pedig mint mondtam sima közalkalmazott vagyok, nem valami gazdag csemete.
Bár biztos az én fejemben van a hiba, rossz a gondolkodásom, vagy túl kicsik az igényeim, bár ez utóbbit kétlem.

-
Jó de van olyan hogy tisztes szegénység is, ami kb azt jelenti hogy azért éhen nem hal az ember meg van lakhelye aminek a fenntartását tudja fizetni.
Na most itthon rengeteg ember már ez alatt van. Tényleg már afrikai szint.
Bankok is most pár százezer embert akarnak még decemberi moratóriumig kilakoltatni csak.
Ennek jó része megy az utcára lakni.
Kormányzat úgy akarta eltüntetni az utcán lakókat hogy börtön/pénz/stb bírsággal büntette volna őket.
Emberi jogok bírósága meg beintett nekik hogy ez törvénytelen és a nemzetközi egyezményeket sérti. Erre kénytelen voltak abba hagyni. -
whaler
tag
Azért az nem a munkáltató hibája, hogy ennyiért is elvállalják a munkát neki. Teljesen érthető és lpgikus, hogy addig viszi le a fizetéseket, amíg lesz olyan ember aki elvállalja annyiért is, mivel a profit maximalizálása a cél, pontosan ezért alapította meg a cégét és nem azért, hogy vöröskeresztet játsszon.
Ez ellen akkor lehet tenni ha kollektíven minden dolgozó fellázad és legyalulják az összes gyárat. Nos ez után, megkapnák a 2-3-4-5-6-10x esét annak amit most keresnek. De amíg napi 1$-ért is hajlandóak dolgozni addig jóhogy nem fogják azt mondani, az alapítók, hogy jóarc vagyok kaptok 20 at.
Gondolkozz úgy mintha te alapítanál egy céget, és te vezetnéd, ennyi az egész. Azért alapítod, hogy a lehető legtöbbet keress vele, ez a kapitalizmus.
-
cucka
addikt
Az előbb még pont Te mondtad, hogy ne Afrikához hasonlítsuk magunkat, hanem Nyugat EU-hoz. Hogy ne az afrikai éhezők legyenek a mérce, hanem az EU.
Félreérted.
Az egyik állítás, hogy Magyarország a nyugathoz kéne közeledjen életszínvonal tekintetében, így érdemes valamennyire a nyugai színvonalat szem előtt tartani.
A másik állítás, hogy globálisan az embere többsége szegény és szegény is fog maradni. Egyszerűen nincs annyi természeti erőforrás a Földön, ami lehetővé tenné, hogy a világ lakosságának jelentős része jólétben éljen.Ez mind szép és jó és rendben is van... csak mocskosul sok idő.
Bizony, generációk kell felnőjenek, amíg eljutunk oda, mint ahogy más, nálunk sikeresebb országokban is hosszú idő volt, amíg a szegénységből és fejletlenségből eljutottak addig, hogy a többség jólétben éljen. Olyat csak politikusok szoktak hazudni, hogy ezek a folyamatok pár év alatt megtörténhetnek.Ez is egy megoldás lehetne, de ha ilyesmiről van szó, akkor általában a többség lehurrogja.
A társadalmi szakadék csökkentésének van értelme, de ez csak következménye annak a folyamatnak, amiben az ország kilép a szegénységből és növekedési pályára áll. Plusz ugye függ az adott társadalom hagyományaitól is - Svédországban pl. már megvalósult, Amerikában pedig előjösz ezzel és kommunistának leszel bélyegezve. Pedig ugye mindkét ország fejlett és jómódú.És továbbra is szomorú az, hogy egy mezei asztalos, ács vagy hasonló szakmunkás munkája csak annyit ér itthon, amennyiből éppen hogy szegénységben megtudnak élni.
Majd fog többet is érni. A nyugat-európai asztalosok vagy ácsok sem igazán dőzsöltek a 60-as években. -
Dany007
veterán
"Az egész emberiség túlnyomó többsége szegénységben él. Ez mindig is így fog maradni, mert ez a világ rendje."
Na váááárjál!

Az előbb még pont Te mondtad, hogy ne Afrikához hasonlítsuk magunkat, hanem Nyugat EU-hoz. Hogy ne az afrikai éhezők legyenek a mérce, hanem az EU. Erre most a magyar szegénységet a világátlaghoz hasonlítod és nem az EU-hoz. Mert amikor a "gazdagságról" volt szó, akkor nehogymár Afrikai szegények, az EU átlaghoz tessék hasonlítani... Rendben. Amikor meg a szegénység kerül szóba, akkor már mindjárt lehet bármihez hasonlítani... Ez így szerintem nem korrekt.

"De ha normális adószinttel ösztönzöd az embereket, hogy vallják be a jövedelmüket, akkor előbb-utóbb abból a párezerből pártízezer lesz. És ezeknek az embereknek gyermekeik lesznek, akik majd jó egyetemekre fognak járni"
Ez mind szép és jó és rendben is van... csak mocskosul sok idő.
"Nem kell a szakadékot csökkenteni, a szakadék alsó határát kell feljebb emelni. "
Ez is egy megoldás lehetne, de ha ilyesmiről van szó, akkor általában a többség lehurrogja. Mert hogy ugye a vállalkozó már nem tud több pénzt fizetni a melósnak mert ő is csődbe menne. Tehát rendben is lenne az alsó határ feljebb emelése, de sokak szerint ez nem lehetséges. Így is mindig mekkora balhé van, amikor minimálbért emelnek pár ezer forinttal.
És továbbra is szomorú az, hogy egy mezei asztalos, ács vagy hasonló szakmunkás munkája csak annyit ér itthon, amennyiből éppen hogy szegénységben megtudnak élni. És ez egy Uniós országban, nem Fekete-Afrikában...
@bambano:
Ne is mond.
Az autószalonok azóta is sírnak és zárnak be sorra... Ebből is csak az látszik, hogy az a többség vett autót akiknek ahhoz hitel kellett. Mivel a szegényebb réteget viselte meg jobban a válság így adja magát a dolog... -
cucka
addikt
Viszont szomorú, mert ebből is az jön le, hogy Magyarország lakosságának túlnyomó többsége szegénységben él.
Az egész emberiség túlnyomó többsége szegénységben él. Ez mindig is így fog maradni, mert ez a világ rendje.Az a párezer ember akik meg olyan 600k körül keresnek, nem fogja fellendíteni a gazdaságot.
Az lehet. De ha normális adószinttel ösztönzöd az embereket, hogy vallják be a jövedelmüket, akkor előbb-utóbb abból a párezerből pártízezer lesz. És ezeknek az embereknek gyermekeik lesznek, akik majd jó egyetemekre fognak járni (mert megtehetik, mert a szalagmunka nem perspektíva a jólétben felnőtt gyerekeknek) és magas hozzáadott értékű iparágakban fognak elhelyezkedni.
A tőke és a pénz újratermeli saját magát. És ennek a folyamatnak a végén a szegény rétegek is nyertesek, mert bár a többség továbbra is szegény lesz, az életszínvonaluk attól még nőni fog. (Ugye mást-mást értünk szegénység alatt Németországban vagy Ugandában)A történelem melyik szakaszában élt jólétben a magyar lakosság? Egyikben sem. A mai, nyugati jólét hol volt a második világháború előtt? Sehol sem volt.
A lényegi kérdés nem az, hogy mennyire vagyunk most szegények vagy sem. A lényegi kérdés az, hogy merre tartunk? Hagyjuk, hogy a tőke (pénz vagy szellemi) működjön az országban és újratermelje saját magát, vagy elüldözzük, hogy így kedvére tegyünk a plebsz állati ösztöneinek (bosszú, irigység)?Ezért kéne inkább a szakadékot csökkenteni.
Nem kell a szakadékot csökkenteni, a szakadék alsó határát kell feljebb emelni. Amint már mondtam, a tőke (és a pénz) azok nem véges dolgok. A cél nem az, hogy a tőke egyenlőbben legyen elosztva, hanem az, hogy úgy legyen elosztva, hogy újra tudja termelni saját magát. Ezért volt az, hogy bár a kommunisták szétosztották a javakat az emberek között, hosszú távon a szegények nem lettek semmivel sem gazdagabbak, sőt. -
-
Dany007
veterán
Okés, akkor nem különbözik sokban a véleményünk.
Viszont szomorú, mert ebből is az jön le, hogy Magyarország lakosságának túlnyomó többsége szegénységben él. (mert ugye az átlag az a többséget képviseli).
Ez pedig gazdaságilag sem előnyös mivel nagyon kicsi a vásárlóerő. Az a párezer ember akik meg olyan 600k körül keresnek, nem fogja fellendíteni a gazdaságot.
Persze, ahogy mondod ők jóval több mindenre költik a pénzüket, csak egyszerűen még az is kevés.Újabb kis példa erre, hogy itt nálunk Veszprémben az utóbbi években több jó étterem is bezárt. A plázában több üzlethelyiség hónapok óta üresen áll. Mégnagyobb számban vannak olyan üzlethelyiségek amiket kb 2 havonta váltogatnak, mert senkinek se megy a boltja... Ez is azért van mert gyenge a vásárlóerő. Magyarul nincs aki vásároljon mert nincs neki miből. Tényleg röhejes látni, hogy egy Balaton közeli megyeszékhely plázájában üresen konganak az üzlethelyiségek. A gyorsbüfékről nem is beszélve.
Tehát megint csak arra akarok rámutatni - gyakorlati példákkal -, hogy hiába van egy szűk kisebbségnek akkora keresete amiből jól élnek - 4-600k+ nettó - ők nem fogják megmenteni a gazdaságot. Hiába költenek többet az átlagnál annyira minimális a számuk, hogy az a plusz költség szinte jelentéktelen összességében.Ezért kéne inkább a szakadékot csökkenteni. Jó, alapvetően nem az a megoldás, hogy elvesszük a jómódúaktól és betoljuk az állami kasszába. Mert attól még a kispénzűeknek nem lesz több költeni. De így akkor sem lesz javulás amíg az ország túlnyomó többsége szegénységben él.
-
Zolee11
senior tag
Egyet kell értenem veled, ma Magyarországon a normális élethez legalább nettó 500-600 huf kell. Ha megnézzük milyen reálértéke volt 20 éve a fizetéseknek, akkor ennyi kellene legyen ma a fizetés sőt inkább a 800 ezer felé közelít. Ehhez képes hol tartunk? A 1/7 részét kapjuk ma meg átlagosan a munkánk után. És a nagy közönség tényleg abban a hitben él, hogy az magas fizetés, de utána nem nézne, hogy hogy is fest a valóság, elhiszi mindazt amit nyomat neki a média.
Várhatják, hogy minden fiatal pár gyerekeket vállal. Miből? Nem fogom a nyomorba, rabszolgának nevelni a gyerekeimet. Csak azért, hogy nekik legyen kiket agyonadóztatni, hogy meglegyen a jólét az ő szintjükön. Na ezért fogy keményen a magyarság, még úgy is, hogy özönlenek hozzánk a bevándorlók, majd ők eltartják a modern kor királyait. Sok sikert hozzá. -
schawo
titán
-
cucka
addikt
akkor a magyar többség akik mindössze havi 140k körül keresnek, akkor ők hol vannak? Nyomorban? Mert azért ez még jócskán nem az.
Nem nyomor, csak szegénység.Nem kell úgy beállítani egy havi 600k-s keresetet, hogy az "éppen elég" arra, hogy neveljen 2 gyereket autóval, házzal
Nyilván, ez egy tisztes jómódú életre elég. Ugye a topikban onnan indultunk, hogy fizessen a sok szemét gazdag jó sok szja-t, miközben a valóság, hogy a bérskála felső végén található emberek fizetése az max. a mindennapi anyagi gondoktól mentes életvitelre elég, nem pedig hawaii dőzsölésre meg luxusra.hiába keresel te havi 600 ezret akkoris csak 1Kg kenyeret veszel naponta. És hiába keres a szalagmunkás csak havi 100-at, ő is megveszi azt az 1Kg kenyeret naponta.
Igen, csak én mellé elmegyek a fitneszterembe, étterembe, fenntartom az autómat, egyszóval fogyasztok. Ennek pedig a fitneszedző, a pincér és az autószerelő is igencsak örül, mert enélkül nem lenne munkájuk.
Na pont ezért mondom, hogy a tisztes megélhetést biztosító munkabér az nem szupergazdagság, a munkabérből történő gyarapodást pedig támogatni kell, nem pedig megnyomorítani adókkal. Pénz és jómód csak pénzből és jómódból lesz, ez egy lassú és öngerjesztő folyamat.(#114) GeryFlash
Bruttó 1M volt a példa, nálad nettó 1.2 van, ami pont kétszerese ennek, szóval másról beszélünk.(#119) schawo
Ugye tökéletesen tisztában vagy vele, hogy a képviselők, és egyéb politikai/önkormányzati vezetők valós, törvényes jövedelme mellett egy jóval nagyobb mértékű illegális (fekete vagy szürke) jövedelemhez is jutnak
Igen. És mi lenne, ha a fizetésük csökkentése helyett (ami kielégíti a nagytömegek állati ösztöneit) esetleg a probléma megoldására (feketegazdaság) koncentrálnánk?
Magyarországon pl. azért alacsonyak az orvosi fizetések, mert hagyományosan bele van kalkulálva a paraszolvencia is. Lehet látni, hogy hova vezet ez a gondolkozásmód. -
Dany007
veterán
Hát pl a telefonos szolgáltatóknál nincs semmiféle verseny. Többé kevésbé kartell szerűen működnek. Ott ez nem jönne be. A TV / Net szolgáltatóknál már inkább van verseny, de pl az olyan településeken, ahol nem érhető el mindegyik szolgáltató, ott megint az van, hogy aki ott szolgáltat azt csinál amit akar.
Jó példa rá, hogy kis eldugott falvakban vagy kisvárosokban az emberek küszködnek a 4-6 ezer forintos T-s vagy inviteles nettel, miközben én meg 2.700-at fizetek a Digis 20/10-es netért. -
Dany007
veterán
Mert nem lehet foganatosítani. A telefonadónál is ez volt. Persze a szolgáltató fizeti és nem háríthatja át stb... Persze, szó szerint nem is háríthatja át, viszont árakat bármikor emelhet. Ilyen egyszerű. Azt meg nem szabhatja meg a kormány, hogy egy magáncég mikor emelhet árat és mikor nem...
-
MageRG
addikt
válasz
bombermann19
üzenetére
így van több munkahely kell, hogy munkaerő piaci árverseny alakuljon ki. de ezért viszont állambácsi tehet nem pedig én.
Lehet hogy én sem voltam elég érthető.
Igen, ezért egyénként nem nagyon tudsz tenni.
Azért viszont igen, hogy minél jobb legyél a szakmádban, minél keresettebb munkaerő legyél. Így jobb lesz az alkupozíciód, magasabb a béred. Vagy lehetsz vállalkozó.
Egyik sem az államtól függ. -
Calibra72
aktív tag

Jó poén volt, kár hogy tényleg ez fog történni
-
Polllen
félisten

-
Huma
addikt
"Jómód, nem mondom. Valakinek pénzt is kell keresnie."
Pont hogy nem a jómódúak adójából működik az ország hanem a sokezer éhbérért gürcölőkéből. Én nap mint nap látom, hogy hogyan élnek meg jómódúan olyan emberek akik egész életük során egy szalmaszálat sem tettek keresztbe. És ez eléggé felháborító.
Azt felejtik el sokan hogy az alap a legfontosabb.
(#117) Zolee11:
Egyetértek. Nem egy olyan embert ismertem aki éhbérért dolgoztatott és arra hivatkozott, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt nem tud több fizetést adni. Közben meg 10 millás autóval járt és minden évben külföldre ment nyaralni.
A fizetések nagyrészt azért olyan alacsonyak mert a munkáltatók kapzsik. -
Varoz
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Eljön a kis farkúak kora?

-
FoxiestFox
félisten
Lassan lesz p**iszadó is, centire kell majd fizetni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
De fog mert közvetve emelkedni fognak a szolgáltatónak fizetendő díjak.
Különben én amin nevetek a csekkdíj, posta bejelentette hogy nem fogja áthárítani a csekkdíjat. Így rengetegen fognak csekken fizetni nem átutalással. Okos aki kitalálta ezt süvegcukrot neki!
Egész világban a készpénzes fizetést szorítják visszafele itthon fordítva lesz. -
schawo
titán
Ugye tökéletesen tisztában vagy vele, hogy a képviselők, és egyéb politikai/önkormányzati vezetők valós, törvényes jövedelme mellett egy jóval nagyobb mértékű illegális (fekete vagy szürke) jövedelemhez is jutnak különféle forrásokból. Hidd el, ha csak az alap képviselői fizetésért lehetne pozíciót vállalni, nem volna ekkora tolongás. Versenyszférában ennél jóval több is lehullik. Mondhatnék egy csomó közismert megoldást, amik a megfelelő pozícióban lévő ismerőseimtől bizony rendre visszaigazolást nyernek. És ezek az eltitkolt (ennek megfelelően nem leadózott) jövedelmek a százmilliárdos nagyságrendet is elérik.
-
aram01
nagyúr
ez most ránk nem vonatkozik ugye?(közvetlenül,mert amúgy úgyis mi szívjuk meg)
-
Zolee11
senior tag
A mi jelenlegi életszínvonalunk azért akkora, amekkora, mert az emberiség nagy része sokkal alacsonyabb életszínvonalon él. Ha tegyük azt, a pakisztáni cipőkészítő annyit keresne, mintha itt dolgozna, akkor a cipők a többszörösébe kerülnének, ezért neked nem lenne pénzed cipőt venni.
Ezt is sok helyen sok embertől hallottam már. Ámde kicsit gondoljunk már jobban bele, hány ember dolgozik ebben a gyárban, hány cipőt akármit állítanak elő. Hacsak 1 USD-vel növelik meg a nettó árat darabonként és azt a munkások közt szétosztják, az nem kevés pénz, talán még jobban is keresnének, mint ha itt dolgoznának. És nem tudnám kifizetni azt a terméket? Nem lenne ugyanilyen az életszínvonalom? Ettől többszörösébe kerülnének a cipők?
De a munkások mindjárt nem egy marék rizsért dolgoznának rabszolgaként.Ugyanez vonatkozik az összes távol-keleti üzemre, ha 1-2-3-10 dollárral kerülne többe egy alaplap, lcd tv, akármi, akkor sokkal többet kereshetnének azok a munkások is. Egy 150 200 ezres tv-nél az a 3000 ft döntene? Ugyan már. A munkásoknak ez többszörös bért jelentene, de miért is tennék ezt meg a munkáltatók? Mikor így is van ki elvégezze a munkákat. És hát mit tehetnének szegény munkáltatók , így is alig tudnak életben maradni, ezen a kemény piacon. (Itt most nem a családi vállalkozásokra gondolok.)
Itthon ugyanez a helyzet, pusztán azért vannak ilyen semmi fizetések, mert megtehetik, mert hát jajj milyen rossz a gazdaság, nem lehet kigazdálkodni, jajj így meg úgy, se eredmény se nyereség, mégis valahogy a felső tízezer csak folyamatosan növeli a vagyonát.
-
dredbiro
senior tag
Nagyon elegem van ebből a szemét bandából és még finoman fogalmaztam

-
Dany007
veterán
" Nem kéne erre úgy tekinteni, mint ha erkölcstelen burzsuj lenne, aki esetleg tudásának, tapasztalatának köszönhetően megközelíti a nyugati átlag életszínvonalat."
Én nem mondtam ezt. Csak akkor nehogy már még őket kelljen sajnálni, amiért "alig" elég 2 gyerekre lakásra meg kocsira...

A magyar átlag 140k havonta. Akkor ők vajon hova tartoznak? Mert ha a nettó 600 közelíti meg itthon a nyugati életszínvonalat, akkor a magyar többség akik mindössze havi 140k körül keresnek, akkor ők hol vannak? Nyomorban? Mert azért ez még jócskán nem az."Nyilván, fekete Afrikában meg napi 3 dollárból nevelik a családot, ne ez legyen már a mérce egy EU tagországban, amely magát kulturálisan és történelmileg is a nyugati világhoz sorolja."
Nyilván nem Afrikát kell itt figyelembe venni, hanem Magyarországot, mert itt élőkről van szó. És igen vannak itthon akik 70-80-ból is felnevelnek 2 gyereket. Többet is.
A színvonalbeli különbségre akartam felhívni a figyelmet. És ez nem mérce, hanem a valóság. Nem kell úgy beállítani egy havi 600k-s keresetet, hogy az "éppen elég" arra, hogy neveljen 2 gyereket autóval, házzal... Annyiból bőven jómódban fel lehet nevelni 2 gyereket, iskoláztatással együtt, új vagy 2-3 éves autóval és mondjuk egy kétszintes családi házzal egy jobb környéken. Mindezt úgy, hogy semmilyen megszorítást vagy áremelést nem érez meg az ilyen család. No ez a nem mindegy.A másik meg attól függ milyen adóra gondolsz. Mert mondjuk ÁFÁ-t a szalagmunkások sokkal többet fizetnek be, mint a jómódúak. Egész egyszerűen azért, mert sokkal-sokkal többen vannak.
Gyors példa: hiába keresel te havi 600 ezret akkoris csak 1Kg kenyeret veszel naponta. És hiába keres a szalagmunkás csak havi 100-at, ő is megveszi azt az 1Kg kenyeret naponta. A különbség, hogy szalagmunkás és hasonló fizetésűből van mondjuk 2 millió itt az országban 600k-s fizetésűből meg párezer... -
GeryFlash
veterán
Itthon egy netto 1 milla (3 ezer euro) olyan mint külföldön 6-7ezer euró, angliai árak egész más dimenzió... Havi 1 millából bőven lijön 3 gyerekkel hawai meg luxusautó... Feleség +200k minimum, családi pótlék stb máris 1,25 milla... Ebből havi
5-6száz ezer marad még ha nagyon jó ruhákat vesznek, drága kajákat vesznek és van egy lakáskölcsön...Évi 6-7 milla, hawai merci minden megvan, ezek nyugodtan 30%t adózhatnának... -
Depression
veterán
Az a baj, hogy minden napra jut egy olyan hír, ami fáj.
Sajnos tényleg oda jutottunk, hogy Magyarországból Mexicót csinálnak, és néhány gazdagon kívűl mindenki földönfutó lesz. Ezek a különadók nem tűnnek soknak, viszont minimálbéresként albérletben lakva segítség nélkül, ezek is az éhezések napjait növelik.
Kétlem, hogy a multikon kívűl bárkinek is megérné az ilyen munkahelyek teremtése, ahol az emberek fizetés mellett mindenüket elveszítik. Pedig nálunk kivétel nélkül ez megy.
-
cucka
addikt
válasz
GeryFlash
üzenetére
Félreértesz, én nem az egysávos adót védem, hanem azt, hogy "adózzanak a gazdagok" felkiáltással anyagilag megnyomorítsák azokat az embereket, akiknek a létminimumnál több jutott és végső soron működtetik az országot.
Mi megmindent beáldozunk, csak hogy egy sávos legyen
Nem ez volt a nagy hiba, hanem hogy radikálisan csökkentettük az szja-t, miközben az adóék meg nőtt.Az 1 milliót nettóba értettem... Biztos mennek majd belőlw a Mátrába síelni...
Adóztassák meg a külföldi nyaralást? Vagy tényleg attól nem pörög a magyar gazdaság, mert nem belföldön nyaralunk? Esetleg csak találtál valamit, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak és ezen pörögsz?A proletár észjárás gondolat meg onnan jött, amiket írtál. Ettől még érezheted magad jobboldalinak, csak amit írsz, az proletár duma.

(#111) Dany007
Ezt úgy lehet érteni, mintha szerinted havi 600 ezer alatti fizetés már nem lenne elég 2 gyerek felnevelésére meg autó tartásra plusz egy házra...
Nyilván, fekete Afrikában meg napi 3 dollárból nevelik a családot, ne ez legyen már a mérce egy EU tagországban, amely magát kulturálisan és történelmileg is a nyugati világhoz sorolja.Persze a havi 600 még nem az a sportkocsis gazdagság, de erősen jómód. Főleg egy olyan országban, ahol az átlag havi nettó 140 ezer.
Jómód, nem mondom. Valakinek pénzt is kell keresnie. Gondolhatod, nem a szalagmunkások, a nyugdíjasok meg a segélyen élők adójából működik az ország, hanem a jómódúakéból. Nem kéne erre úgy tekinteni, mint ha erkölcstelen burzsuj lenne, aki esetleg tudásának, tapasztalatának köszönhetően megközelíti a nyugati átlag életszínvonalat. -
Dany007
veterán
"Bruttó 1 millió forint az nettó 600 környéke (picit több), vagyis kis jóindulattal 2500 euró. Ez pont arra elég, hogy felnevelj két gyereket, fenntarts egy autót és esetleg nyugdíj előttig ki tudj fizetni egy házat. Hát ne haragudj, neked tényleg ezt jelenti a gazdagság? Azt hiszed, hogy havi 2500 eurós fizetésből bárki is dőzsölhet külföldön meg luxusautót tarthat fenn?"
Itt valamit félreírtál. Ezt úgy lehet érteni, mintha szerinted havi 600 ezer alatti fizetés már nem lenne elég 2 gyerek felnevelésére meg autó tartásra plusz egy házra...
Viszont a cigány is felneveli a 4 gyerekét plusz tart egy rozoga autót és még talán háza is van a putriban! Mindezt segélyből meg alkalmi munkából. Még sincs 600 ezres keresete.
Persze nem mindegy milyen színvonalon és milyen körülmények között élsz, milyen házban és milyen autóval. Mert ez a lényeg.Plusz az arányok számítanak annak megítélésében, hogy ki a gazdag és ki nem. Persze a havi 600 még nem az a sportkocsis gazdagság, de erősen jómód. Főleg egy olyan országban, ahol az átlag havi nettó 140 ezer. Ott a 600 ezer messze nem kevés.
Amúgy meg ha én és párom is havi 600-at keresnénk minden nyáron Dubaiban nyaralnánk az is biztos! Na persze nem a Burj al arab-ban szállnánk meg, de azért na... 4-500 ezerért már vannak szervezett utak / fő / hét. Havi 1,2 milliós bevétel esetén pedig egy év alatt bőven össze lehet gyűjteni ennyit, még csak meg rázna. -
GeryFlash
veterán
Nem sikerült megértened... A sávos adózás+kommunizmus irónia volt, mondtad hogy proli lelkű vagyok (ekkora baromságot)... Németországnak hogy-hogy megy a szekér egy sávos adókulcs nélkül? Soroljam hány államban van több sávos adókulcs? Mi megmindent beáldozunk, csak hogy egy sávos legyen

Az 1 milliót nettóba értettem... Biztos mennek majd belőlw a Mátrába síelni... Amit külföldön költ el az ember, az a pénz az országba nem jön vissza...
-
törölt tag
Valahol igazad van nem igazságos a több kulcsos adó (se az egykulcsos). Csak épp ebben az országban sikerült elérni, hogy nem nagyon van a munkának becsülete. Csókosok kapják a pozíciókat, a parlamentbe gyakorlatilag 20 éve ugyanazok az arcok ülnek. A helyi képviseletekben is. A pozíciókat osszák maguknak a haverjaiknak meg a családtagjaiknak. A híres Magyar milliomosok többsége meg minimum kétes üzletek és privatizációkon keresztül jutott hatalmas vagyonhoz. Olyanokról mint az olajmaffia meg tudja isten mikről már nem is szólok.
Ezeknél az embereknél még több pénzt hagyni hát... Tényleg minek? Jegybankelnök nem itthon adózik (offshore bulika)? Hogy lehet ilyen? Kétes diplomával miniszterelnöki helyettes pozícióba meg köztársasági elnöki székhez lehet jutni? Hogy lehet ilyen?
Na ilyen ez az ország. Következmények nélküli. Nem azzal van a gond, hogy te vagy én néhány 10 000 többet viszünk haza. Nekem így is simán elmegy minden lovém 2 gyerek omladozó lakás (mindent fel kell újjítani) és tartalékolni sem árt azért. De nem sírok mert ennek ellenére nincs okom panaszkodni. Sőt.
Na de mikor az egyik képviselő széles vigyorral a száján azt mondta, hogy ma Magyarországon meg lehet élni 47 000 forintból kicsit durca lettem. Főleg mikor elolvastam az önéletrajzát. Amiből kiderült, hogy állami politikai beosztáson kívül egyebet sem csinált. Mint képviselő meg még tudja isten milyen pozíciók birtokosa havi másfél millát megkeres plusz juttatások. Őszintén ugyan milyen elképesztő szaktudása van ami ennyit megér az országnak?
Lehet egy normális országban normális és jó dolog az egykulcsos adó. De itt ebben az országban csak olaj a tűzre. A lakosság túlnyomó része méltatlanul keveset keres és most akkor még kis adóval oda is pörkölnek nekik. Persze mit várhatunk mikor ilyen emberek vannak ott akik azt mondják annyit érsz amennyi pénzed van.
Nem való ennek az országnak az egykulcsos adó. A szegényeknek több pénz kell a gazdagjaink meg olyanok mint a múlt században

S ti, kik valljátok olyan gõgösen:
Mienk a haza és mienk a jog!
Hazátokkal mit tennétek vajon,
Ha az ellenség ütne rajtatok?...
De ezt kérdeznem! engedelmet kérek,
Majd elfeledtem gyõri vitézségtek.
Mikor emeltek már emlékszobort
A sok hõs lábnak, mely ott úgy futott?idézet - Petõfi Sándor - A NÉP NEVÉBEN
Persze voltak ilyenjeink is

"Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.”
(Széchenyi István 1825. november 3-i felszólalása)Na bocsánat a hosszú értekezésért

-
balco
aktív tag
Nekem az ilyenekről mindig csak az jut eszembe, hogy hogyan kívánják ellenőrizni.
Tényleg vannak olyan pontos adatai állambácsinak, hogy kinek mennyi kábele van közterület alatt? Önbevallással menne ez is? Hogyan akarja ellenőrizni? Feltúrják a fél országot és utána mondják hogy 3 méterrel több volt?
Kicsit olyan ez nekem mint a vizitdíj volt: többe kerül adminisztrálni, mint amennyi bejön belőle! Miért jó hogy én magam is 30 féle címen fizetek adót? Több munka van vele?
(persze lehet hogy munkahelyteremtésként NAVos kubikusok lesznek felvéve, hogy legyen aki kiássa a csalók kábeleit)
Na nem is bosszantom magam tovább... -
Vannak hamis próféták, akik
Azt hirdetik nagy gonoszan,
Hogy már megállhatunk, mert itten
Az ígéretnek földe van.
Hazugság, szemtelen hazugság,
Mit milliók cáfolnak meg,
Kik nap hevében, éhen-szomjan,
Kétségbeesve tengenek.Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,Petőfi Sándor
-
cucka
addikt
válasz
GeryFlash
üzenetére
Egyrészt paranoiás vagy, nem a te pár 10 ezred ami fáj a népnek, hanem millás fizu feletti fizukról...
Hány milla feletti fizu van? Akkor tehát az ő párszázezrük fáj nekik?
Értsd meg, aki szja-t fizet, az alkalmazott. Ahhoz, hogy 100 forint nettó fizetésed legyen, az a munkáltatónak több, mint 200 forintjába kerül. Innen ugye egyértelmű, hogy aki igazán gazdag, az nem lesz annyira hülye, hogy 50% fölötti adóterhet fizessen rá, mert számtalan egyéb módja van a befektetésekből pénzt kivenni ennél sokkal olcsóbban. Szóval az egész "növeljük az szja-t, hogy adózzanak a gazdagok" dolog itt bukik el.Igen, a több kulcsos adórendszer kommunista találmány
A kommizmusban nincs személyi jövedelemadó, mint ahogy más adók sem nagyon, mivel nincs az égvilágon semmi értelmük. Magyarországon egyébként 1988-ban vezették be a személyi jövedelemadót.
Ha konkrétan a sávos adózásra gondolsz, az már a 19. század közepén is működött Amerikában, a legelső megjelenése pedig a 14. századi Anglia. Na ennyire kommunista találmány.A Rogán dumát megint eltoltad, azt azonban nem, hogy a gazdagoknál ( 1M + fizu) maradt pénz hoca megy...
Bruttó 1 millió forint az nettó 600 környéke (picit több), vagyis kis jóindulattal 2500 euró. Ez pont arra elég, hogy felnevelj két gyereket, fenntarts egy autót és esetleg nyugdíj előttig ki tudj fizetni egy házat. Hát ne haragudj, neked tényleg ezt jelenti a gazdagság? Azt hiszed, hogy havi 2500 eurós fizetésből bárki is dőzsölhet külföldön meg luxusautót tarthat fenn? -
whaler
tag
válasz
fordfairlane
üzenetére
Azok mindenek csak éppen nem forradalmak. Azok mesterségesen gerjesztett dolgok, hogy destabilzáljanak komplett országokat, érthető okokból. (Olaj csakis aranyért stb).
-
-
fordfairlane
veterán
Nem ismerem a hatályos választójogi törvényt, mindenesetre legitimációs válság volt már itt, és azzal sem mentünk sokra.
Szóval összefoglalva, ha kevesen mennének el szavazni, attól még nem lenne forradalom. Egyébként is sokra mennénk egy forradalommal. Meg lehet nézni, a déli országok hova jutnak a tüntetésekkel.
-
cucka
addikt
válasz
fordfairlane
üzenetére
Nem nyert, a hatályos törvény szerint érvényes lesz úgyis. Más kérdés, hogy hogyan tud bármilyen kormány érdemben kormányozni ilyen legitimációs deficit mellett.
És igen, el kell menni szavazni. Van a jelenlegi palettán legalább 6 választási lehetőség, még protestpártok is vannak a protestszavazóknak, aki ennyiből nem tud egy számára elfogadható jelöltet választani, annak igazából úgyis teljesen mindegy, mert nem dönteni akar, nem keres kompromisszumot, hanem csak a "minden szar mindenki szar" mantrát hajtogatja, saját magának.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Acer Nitro 5 AN515-57! I7 11800H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
- audio-technica ATH-S220BT vezeték nélküli fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Mondjuk, igazság szérummal

Érint ez hátrányosan 1 vezetőt is 
Mi se keresünk sokkal többet, de nekem van némi hétvégi plusz otthoni munkám is.