- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Mobil flották
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Google Pixel topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #246 üzenetére
Megtévesztő, hogy hatásfoknak hívják, de ennyi. Más fogalom. Definíció szerint ez >1, míg a "hagyományos" hatásfok meg <=1.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #244 üzenetére
Fizikus vagyok.
Viszont 6 komment megírásának idejéből megnézhetnéd, hogyan definiálták az SOC-t hőszívattyűkra. Igenis lehet >100%. -
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #242 üzenetére
Definíció kérdése. Te egy másik hatásfokról beszélsz, ami valóban <=1.
-
bkercso
nagyúr
válasz
RandomName #227 üzenetére
Kötekszünk, igen??
Gyűjtöm a hsz-t, hogy Isten legyek, azért nem tettem OFF-ba... -
bkercso
nagyúr
válasz
RandomName #223 üzenetére
Mennyivel jobb a szénerőműves áram az olajkályhánál?
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #219 üzenetére
A Föld sugárzással kerül termikus egyensúlyba. Ha tudnánk (nem tudunk) szignifikáns mennyiségű hulladékhőt termelni, az is kisugárzódna.
-
bkercso
nagyúr
Pontosan; én tudom.
Másodpercenként - ha jól emlékszem - 46g tömeggel ekvivalens energia érkezik a Napból a Földre. Ha Wattban akarjuk kifejezni, meg kell szorozni a 0,046kg-ot a fénysegesség négyzetével, vagyis 10^18-al. Ez hatalmas szám, messze nem termelünk ennyit. (Persze a nagyja ki is sugárzódik.) -
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #212 üzenetére
Összemérhető a közvetlen hőtermelés azzal, amekkora napenergiát csapdázik a kibocsátott CO2 vajon?
-
bkercso
nagyúr
Mondjuk a görögöktől egyébként sem áll távol az összeomlás széle valahogy...
-
bkercso
nagyúr
Viszont szerintem most van egy nagy különbség: a globalizáció. Ha most a népesség mondjuk (hasra) 20%-a meghal, összeomlanak azok a rendszerek, amik a kaját, munkát elosztást stb. biztosítják. Kitör a pánik és az emberiség 99+ %-a könnyen kipusztulhat. (Bár még úgy is 20x annyian maradnánk, mint a vadászó-gyűjtögető időkben, szóval reálisan nézve csupán pár 100 vagy pár 1000 évet vesztenénk. Mivel nyilván nem felejtjük el a növénytermesztést, tudományos gondolkodást és a világnyelvet.)
-
bkercso
nagyúr
Nem fogom ezt az állapotot tönkre vágni egy indokolatlan hőszigeteléssel.
Értem én, de mégse. Miért repedne vagy vizesedne egy hőszigeteléstől?
Idézlek a #180-ból:
"Éjjel ventilátorral kipörgetem a meleget reggel fél kilenckor bezárkózok leeresztem a redőnyöket és délután négykor már menekülök kifelé a házból olyan rohadt meleg van bent." -
bkercso
nagyúr
Árnyékolással megfejelve pláne.
Sajna a lakóépületek többsége se nem árnyékolt, se nem páraáteresztő, így a klímát néha még télen is kell használni szárításra.Sokan mondják, hogy geopolimerből vagy vályogból jobb volna építkezni, mint gyorsszerkezetes betonból, mégse nagyon terjed, mert drágább. Rövid távon gondolkozunk, ez a baj itt is.
-
bkercso
nagyúr
Vároosba jó megoldás lehet a közösségi kisbuszizás is, ha megfizethetően elterjed. Van a Bosch-nak ilyen kísárleti busza, ami talán 6 személyes. Megadod, hova mennél és mennyire sietsz, és beoptimalizálja az útvonalat. Önvezető meg minden, csak ugye még ezt sem kapni, csupán pár darab rohangászik belőle.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Apollyon #128 üzenetére
A mai napig nincsen olyan adathordozó, ami nagy biztonsággal olvasható lesz 500 év múlva. Márpedig ilyenekre kellene felírni, hol vannak elásva a kiégett fűtőanyagcellák, mert azok még elég sokáig sugározni fognak.
Próbálkoznak üvegkompozitba tenni a kiégett cellák anyagát, ami így akár összetörés esetén se lenne annyira sugárzó, de nem tudok róla, hogy a gyakorlatba átült volna már ez a megoldás.
-
bkercso
nagyúr
válasz
#90088192 #111 üzenetére
Az hogy mi miért Történik
Ezt a kérdést csak mi, emberek tudjuk feltenni és mintha ezen kívül nem is létezne. Nem férünk hozzá közelebb a valóságot kutatva.Azért merülhet fel, mert mi célt tudunk adni a cselekedeteinknek. Az élővilág többi részét viszont bajos a "miért?" mentén vizsgálni. Egy szorosan csatolt rendszer, kölcsönhatásokkal.
A fizikai világ is egy szorosan csatolt ok-okozati rendszer, amiben mégis nyitott a jövő, de ennél többet nem látok benne.Ha meg vannak nálunk intelligensebb lények, valószínűleg annyit érthetnénk meg a gondolataikból, mint egy csimpánz a mieinkből.
Azt is mondják, hogy az Univerzum keletkezéséhez azért nem férünk közelebb, mert feltehetően nem képezhető le lineáris ok-okozati lánccal, ahogyan mi gondolkodunk. (A Big Bang utántól tudjuk, mi hogyan történt.)Elgondolkodtató az is, hogy a Big Bang előtt minden bizonnyal nem volt a fizikai Univerzumban másolható állapot, vagyis nem volt "objektív". (Meg persze megfigyelők sem voltak benne.
)
-
bkercso
nagyúr
Persze, hogy nem tudomány. De nem részeg filózás volt a részükről. A fizika két nagy területének alapítói erre a személyes nézetre jutottak.
Egyébként az AdS holografikus, de a mi univerzumunk dS geometriájú, amiről még nem sikerült belátni, hogy holografikus-e vagy sem. Mindenesetre kísérletileg is bizonyított, hogy a téridő nemlokális, ezért is lenne érdekes, hogy vajon holografikus-e.
A kereszténység (meg a többi vallás) akkor működik legjobban, ha ezeket a tudomány környéki f@szkodásokat szimplán kihagyják a dologból.
A vallásos tanításhoz szerintem szimplán nincs köze a tudománynak; diszjunktak. A szembeállítás épp olyan nevetséges, mint az összekeverés. -
bkercso
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #100 üzenetére
+1
Einstein, Bohr és talán mások is arra jutottak, hogy az anyagnak tudati alapja lehet. Innentől a fizika nem szólhat a valóság teljességéről. Arról szól, hogy élettelen anyagi rendszerekben az energiafluktuáció hogyan szűrődik ét az anyagi rendszerek szimmetriáin. Ez adja a fizikai törvények alakját és ezért nem sikerült a szimmetriánál alapvetőbbet találnia a kvantumelméleteknek. -
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #96 üzenetére
Jól előadod a korlátoltságot. Hangzatos.
Az ember előtt olyan lehetőségek állnak, amik izgalmasabbak még a mikulás szánjánál is, de a gyerek nem fogná fel őket. A mikulás csodája elég közel áll a valósághoz, még ha a mikulás nem is létezik fizikailag. (Egyébként sok minden nem létezik fizikailag, pl. az adott szó stb.)
Egyébként figyelemre méltó, ha egy kitalált történet túléli az évszázadokat. Ekkor illik megérteni. -
bkercso
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #90 üzenetére
Olyanok is vannak, akik kimondják, hogy "nem tudom", meg olyanok is, akaik "ragaszkodnak a hitükhöz", mert az nekik személy szerint jó, vagyis választás alapján.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Hieronymus #82 üzenetére
Ezzel szemben a valóság az, hogy nagyon sok mindenről egyedül a mesén keresztül lehet a gyerekhez beszélni úgy, hogy meg is értse és ne is legyen frusztrált. Jó-rossz, szenvedés és kitartás stb.
-
bkercso
nagyúr
A megoldás szinte megfejthetetlen.
Egyet tudok érteni azzal a meglátással, hogy fogösszeszorítva nem lehet ezt a problémát megoldani. Globális méretű életmódváltást és szemléletváltás csak belső motivációból mehet végbe hatékonyan. Ha ezt most sem ugorjuk meg, akkor evolúciós szemétdombra kerülhetünk - ha nem is mint faj (ez nem fenyeget jelenleg), de a civilizációnk a világnézetünkkel együtt elfelejtődhet.Az amerikaiak 65%-a nem szereti a munkáját, amit nap mint nap végez. Hogyan akarunk így hatékonyan változtatni bármin is? Máshol sem kisebb ez a szám lényegesen.
Központilag pl. a műa csomagolóanyagok kiváltását, illetve hulladékként értékként kezelését és nagyfokú újrahasznosítását lehet szabályozni. Azt mér nem, hogy kapcsoljak-e klímát vagy vonatozzak-e autózás helyett. Meg lehet próbálni, de csak rendőrállam lesz belőle szerintem.
-
bkercso
nagyúr
Extrópiát használunk, az energiát csak átalakítjuk, nem "használjuk el".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest