- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
8th
addikt
válasz
Geller72 #159 üzenetére
Nagyon jó tud lenni a vályog is, magam is abban élek. A nagyvárosi betondzsungelből kimenekülve tudatosan direkt vályogházat akartam vásárolni de nagyon-nagyon meg kell nézni mibe ugrik bele az ember mert rendesen be lehet vele szaladni tátott szájjal abba a bizonyos erdőbe.
"Egy tömés/vályog házban, ha kint 35-40 fok van, bent akkor is csak ~max 20, vagy kevesebb, ha van redőny. Klíma nélkül. Ez azt is előrevetíti, hogy télen is ilyen jó a hőszigetelése."
Nálam 60cm-es falak vannak de ugyanúgy átmelegszik mint a tégla legfeljebb valamivel lassabban. A vályogtégla amúgy kifejezetten pocsék hőszigetelő de rohadt vastag falakat raktak belőle így mégis jól tartja a hőt (tömegkályha effektus). Egyenesen következik, hogy két heti igazi dögvész kánikulát követően kemencévé változik a ház. Erről nekem valahogy senki sem regélt amikor a vályogházak előnyeit ecsetelte. Éjjel ventilátorral kipörgetem a meleget reggel fél kilenckor bezárkózok leeresztem a redőnyöket és délután négykor már menekülök kifelé a házból olyan rohadt meleg van bent. És amilyen nyarak vannak újabban ez csak rosszabb lesz. Cserébe télen is elég jól megtartja a hőt. Vályognak van előnye is, hátránya is. Én egyáltalán nem bántam meg, hogy nem kádárkockát vásároltam anno pedig itt a környéken minden második ház az. -
Rive
veterán
válasz
Geller72 #164 üzenetére
A vályog/föld halála a víz. Mindegy, hogy föntebb tud-e terjedni, vagy bezárod alulra.
Vizesedésre hajlamos területen az egyetlen, ami a vályogot 'életben' tudja tartani az egy olyan alap, ami nem veszíti el a szilárdságát víz hatására. Ha ez van, akkor lehet utólagos (víz)szigetelésről beszélni. Ha nincs, akkor utólagos vízszigetelés az a döglött ló s*ggébe a szívószál.
-
Rive
veterán
válasz
Geller72 #159 üzenetére
...Ez azt is előrevetíti, hogy télen is ilyen jó a hőszigetelése....
Nem vetít elő semmi effélét, sajnos. Nyáron a nagy hőtehetetlenség és a vályog (a példaként felhozott esetben: vert föld, ami NEM vályog) vízháztartásának közös eredménye egy elfogadható hőmérséklet, ami leginkább a napi középpel áll szoros kapcsolatban.
Télen a napi közép alapból jobban eltér a komfortzónától. És télen ha nincs bent nyílt tűzterű fűtés, akkor a fal nedvesedik....ha olyan helyen van, ahol alacsonyan van a talajvíz, akkor felázik. Ezt utólagosan is lehet korrigálni...
A megfelelő alap hiányát alapvetően nem lehet korrigálni. Szigetelőlemezekkel sem. Nem véletlen, hogy alap nélküli vert földfalakkal leginkább skanzenben találkozni ma már. -
dabadab
titán
válasz
Geller72 #159 üzenetére
Egy tömés/vályog házban, ha kint 35-40 fok van, bent akkor is csak ~max 20, vagy kevesebb, ha van redőny
A számok nyilván hülyeségek (vagy ha pécéskedni akarok: erős túlzások), viszont ez egyáltalán nem a vályog jó hőszigetelő voltálról szól (mert a vályog nem az), hanem pont az ellenkezőjéről: hogy a padlónál kb. semmi hőszigetelés nincs, a föld hőtehetetlensége tartja a nagyjából egyenletes hőmérsékletet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- LG UltraGear 34GS95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill ujjolv új akku gar
- ZOTAC RTX 3090 Ti AMP Extreme Holo
- Eladó Beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω stúdió fejhallgató
- ÚJ! Intel Core Ultra 9 285K 24-Core 3.7GHz LGA1851
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest