Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
"Egy valami lehet, hogy gyorsabb: Az ész nélüli adatrögzítés nagy volumenben, de azok a folyamatok jobb helyeken le vannak automatizálva teljesen."
Ugye a kis cegeknel pont az automatizalas hianyzik (a kezzel irt szamlak/nyugtak sem ismeretlenek), de ezen kivul is nagyon rossz otlet az Exceles bohockodas, ahol a felhasznaloi felulet, a kod es az adatbazis egyetlen katyvaszt alkot.
-
04ahgy
nagyúr
"Egy egyéni vállalkozó könyvelését meg lehet oldani DOS-os könyvelőprogramban is."
Hmmm, ez érdekes. Azok a nagyvállalatok, akik a Windows-éra beköszönte előtt Commodore-on, és egyéb korabeli gépeken, meg persze DOS-on könyveltek, még a 80-as években, ezt bizonyára nem tudták.
Kár, hogy akkor nem fórumoztál, mert szólhattál volna nekik mindezekről, mennyivel jobb lenne most az egész világ!
HGyu
-
Vitamincsiga
tag
"Na, hát ezzel nem dicsekednék a helyedben, mert ez azt jelenti, hogy nem sok mindenre használod az excel-t most sem"
Csak arra, amire való, de azt a legrégebbi verziók és a konkurenseik is tudták...
A cikkhez:
Minden generációnak megvan a maga "írógépe", az Ővé ez
Én - kicsit fiatalabb lévén - Win 3.1 alatt WfW 2.0-át használnék a szívem szerint
Baj? -
attila9988
őstag
Úgy néz ki más az ingerküszöbünk. A vba script ugyan hasznos dolog, de egyrészt a visual basic -et már akkor is utáltam amikor még általános célú programnyelv volt, másrészt ez a script nyelv meglehetősen primitív. Ez persze nem baj, mert amire ki van találva, arra jó. De az általad említett sok táblás cuccos formokkal, az már nem igazán erre az eszközre van szabva, arról nem is beszélve hogy lassú mint a tetű.
Az excel cellák tárolnak egy rahedli adatot, amikre semmi szükség akkor, ha adatbázist akarok építeni. A vba script használata ráadásul igen kockázatos is, elég egy félreformázott cella, aztán lesheti az ember az eredményeket, és a script editorral kereshetem hogy vajon a kódot szúrtam el, vagy valaki belepiszkált a táblába. Hihetetlen mód összegányolt cuccok születnek így, nem véletlenül nem ajánlom senkinek. Pl egy kis boltnak összerakni készletező programot valamilyen adatbázissal, sokkal előnyösebb megoldás.
És bármeddig hegesztjük a táblázatkezelőt, attól az még táblázatkezelő marad alapjaiban. Rá lehet erőltetni más feladatokat is, de elég katasztrofális eredmények születnek ebből. Persze biztos van ellenpélda is, csak azt mondom hogy nem szabad azt a téveszmét kergetni, hogy az excel mindenre alkalmas multifunkciós program lenne, mert nem az. Egy nagyon okos táblázatkezelő, egy egyszerű script nyelvvel megtámogatva. Se több, se kevesebb.
-
attila9988
őstag
Igazából az excel, vagy bármilyen más táblázatkezelő addig jó, amíg táblázatot kezelsz vele. Egy pár vb makró még rendben van, néhány gomb, meg ezer sor alatti tábla, valami szép diagrammal.
Ha viszont ennél több kell, akkor már egyáltalán nem jó eszköz. Elég sok olyat láttam, amikor valaki belebukott az excel -es megoldásba, pont azért, mert rengeteg a hibalehetőség, és sokszor a manuális meló is sokkal több, mint amennyinek kellene. Egy számolótáblával nem biztos hogy érdemes bonyolult táblakapcsolatokat leírni, vagy éppen adatokat nyilvántartani. Ha nagyon akarja az ember akkor rá lehet erőltetni a dolgot, lehet bénázni az autószűrőzéssel több ezer sor esetén is, lehet makróval lekérdezni belőle, de egyáltalán nem praktikus, nem elég gyors, és nem elég hatékony, hiszen nem erre való...
Pont úgy igaz az is, hogy bonyolult képletekkel meg nem esek neki egy alapjában véve adatnyilvántartásra tervezett programnak, mint amilyen az sql szerver.Én már csak ilyen régimódi vagyok, és szeretek a csavarhúzóval csavarozni, a kalapáccsal meg szögelni, és nem szívesen keverem össze a két eszközt, mert azzal a saját életemet nehezíteném meg...
-
attila9988
őstag
Egy egyéni vállalkozó könyvelését meg lehet oldani DOS-os könyvelőprogramban is,
Miért gondolod hogy ha valami működik kicsiben, az nem működhet nagyban is? Miért gondolod hogy a dos -ra írt könyvelő program alkalmatlan lenne komoly munkára?
bár szerintem ilyen kis méretben az excel hatékonyabb és egyszerűbb megoldás.
Atya ég!!!! Excel -ben könyvelni.... Szóval te is ilyen "csináljunkmindentexcelben" típusú felhasználó vagy. Az agyamra mennek az ilyenek. Főleg amikor adatbázist akarnak kezelni benne, és a segédtábla segédtáblájának a segédtábláját makrózzák, aztán belebuknak egy elrontott cellával olyasmibe, amit egy jól kitalált gui -val, meg egy sql adatbázissal milliószor hatékonyabban, és nem mellesleg egyszerűbben meg lehetne oldani.
-
dabadab
titán
"Egy egyéni vállalkozó könyvelését meg lehet oldani DOS-os könyvelőprogramban is, bár szerintem ilyen kis méretben az excel hatékonyabb és egyszerűbb megoldás."
Soha eletedben semmi kozod nem volt konyveleshez, igaz?
DOS ala is voltak teljesen korrekt programok, nagyobb cegekhez is, ANYK exporttal, kutyafule.
Ha meg szerinted a workflow akar fele olyan hatekony az Excelben, mint barmelyik DOS-os konyveloprogramban, akkor az tenyleg csak azt mutatja, hogy nem ismered a temat. -
Nagy Gábor
tag
Ctrl-C és Ctrl-V már akkor is volt, sőt ott vezették be. Én már 86-ban írtam cikkeket különböző szövegszerkesztőkön, még EdLin-ben is dolgoztam. Annó a Norton Editor volt a kedvencem, majd jöttek sorba a többiek. A legtöbbet persze a ma is létező Multiedit-ben és DOS-os Wordben, majd WinWord-ben írtam. Semmivel sem volt nehezebb ezekben írni, csak a formázás volt más.
-
Thocy a ZAGY
tag
A diplomamunkámat a DOS Navigator beépített szövegszerkesztőjében írtam anno (tény, hogy az még az előző évezredben volt), a szemléltető ábrák is a rendelkezésre álló speciális karakterekből készültek.Tökéletesen használható volt erre is (nyilván nem volt túlcicomázva, de akkoriban inkább még a tartalom számított). Szóval Martin bácsinak igaza van. Az elérni kívánt célhoz van egy tökéletes eszköze, amin semmilyen zavaró tényező nem képes futni, így senkitől sem megzavarva szőheti a meséi fonalát a mi legnagyobb megelégedésünkre.
-
dabadab
titán
"Pl keresés, szerkesztési funkciók, copy - paste, beszúrás, stb..."
Na, ezek azok, amik pont ugy mukodnek DOS alatt is, mint barhol mashol. (Mondjuk pont egy regeny eseten azert a copy-paste kevesse hasznos.) Igazabol a szovegszerkesztes az alapvetoen megoldott dolog volt a nyolcvanas evekben is, azon igazabol nem sikerult semmit se fejleszteni (leszamitva azokat a mindenfele ketes hasznossagu ujdonsagokat (autocorrect, spell checker, ilyenek) amik egy rendes irot inkabb csak zavarnak es hatraltatnak).
Viszont amikor szoveget szerkeszt, akkor szoveget szerkeszt, nem fagy meg a gep hirtelen egy-ket masodpercre mert eszebe jut, hogy valami egyebet csinaljon a hatterben, nem dobal fel popupokat meg hasonlokat es eros a gyanum, hogy ugy altalaban joval furgebben mukodik az egesz, mint valami modern windowsos cucc.
Ja, es ezzel van evtizedes tapasztalata, ezt a szovegszerkeszto az, aminek az osszes shortcutja ott van a kezeben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Asus Rog Gamer PC /Ryzen 9 5900X/RX 7900XT/32GB DDR4/1TB M.2/beszámítás van
- bontatlan MSI GeForce RTX 5090 32G VENTUS 3X OC 3 év Alza garival
- 27% Számlával! HP EliteBook 845 G8! Ryzen 5 PRO 5650U, 16GB RAM, 256GB SSD
- Samsung s10 ultra tab 256 wifi+cellular
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest