Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• attila9988

őstag

Itt egyébként azt kell érteni, hogy ha van egy feladatra egy megfelelő eszközünk, ami igényeink szerinte teljesít mindent amire szükségünk van, akkor az egy megfelelő eszköz a feladatra. Ennek az írónak van egy kedvenc programja, amit nyilván sok éve használ. Ha eddig megírta benne ezt a farokmutogatós sorozatot, akkor ezután is meg tudja írni benne, és kész. Nem kell neki se felhő, se mindenféle csoda word változat, mert nem nyújt neki olyan funkciókat, amire szüksége lenne. Ami neki kell, az megvan. Akkor meg hol itt a probléma?

• attila9988

őstag

válasz Syl #89 üzenetére

Elég érdekes hogy az emberek mennyire fogalmatlanok a régi gépekkel kapcsolatban. Ez valószínűleg azért lehet így, mert manapság 50 absztrakciós réteg felett fut minden, sok gányolt, tetű lassú réteggel, és ezért mindenkinek az a képzet alakult ki a fejében, hogy bármi értelmeset csinálni is csak sok gigahertz -es, hatalmas cache -el és futószalaggal rendelkező, több magos cpu -val lehet, meg tengernyi memóriával. Pedig ez nem így van. Csupán az iparág sorozatos tévedéseinek a következménye.... Pl egy irodai csomagnak ne kelljen már 2gb ram, de mégis kell neki...
    És lám... kezdi visszaszerezni a natív kód a vezető helyet a menedzselt nyelvekkel ellentétben, valamint egyre inkább elvárás az operációs rendszerekkel szemben is, hogy ne zabálja meg a gépet.....

• attila9988

őstag

válasz azopi74 #82 üzenetére

Úgy néz ki más az ingerküszöbünk. A vba script ugyan hasznos dolog, de egyrészt a visual basic -et már akkor is utáltam amikor még általános célú programnyelv volt, másrészt ez a script nyelv meglehetősen primitív. Ez persze nem baj, mert amire ki van találva, arra jó. De az általad említett sok táblás cuccos formokkal, az már nem igazán erre az eszközre van szabva, arról nem is beszélve hogy lassú mint a tetű. :D

Az excel cellák tárolnak egy rahedli adatot, amikre semmi szükség akkor, ha adatbázist akarok építeni. A vba script használata ráadásul igen kockázatos is, elég egy félreformázott cella, aztán lesheti az ember az eredményeket, és a script editorral kereshetem hogy vajon a kódot szúrtam el, vagy valaki belepiszkált a táblába. Hihetetlen mód összegányolt cuccok születnek így, nem véletlenül nem ajánlom senkinek. Pl egy kis boltnak összerakni készletező programot valamilyen adatbázissal, sokkal előnyösebb megoldás.

És bármeddig hegesztjük a táblázatkezelőt, attól az még táblázatkezelő marad alapjaiban. Rá lehet erőltetni más feladatokat is, de elég katasztrofális eredmények születnek ebből. Persze biztos van ellenpélda is, csak azt mondom hogy nem szabad azt a téveszmét kergetni, hogy az excel mindenre alkalmas multifunkciós program lenne, mert nem az. Egy nagyon okos táblázatkezelő, egy egyszerű script nyelvvel megtámogatva. Se több, se kevesebb.

• attila9988

őstag

válasz azopi74 #76 üzenetére

Igazából az excel, vagy bármilyen más táblázatkezelő addig jó, amíg táblázatot kezelsz vele. Egy pár vb makró még rendben van, néhány gomb, meg ezer sor alatti tábla, valami szép diagrammal.

Ha viszont ennél több kell, akkor már egyáltalán nem jó eszköz. Elég sok olyat láttam, amikor valaki belebukott az excel -es megoldásba, pont azért, mert rengeteg a hibalehetőség, és sokszor a manuális meló is sokkal több, mint amennyinek kellene. Egy számolótáblával nem biztos hogy érdemes bonyolult táblakapcsolatokat leírni, vagy éppen adatokat nyilvántartani. Ha nagyon akarja az ember akkor rá lehet erőltetni a dolgot, lehet bénázni az autószűrőzéssel több ezer sor esetén is, lehet makróval lekérdezni belőle, de egyáltalán nem praktikus, nem elég gyors, és nem elég hatékony, hiszen nem erre való...
    Pont úgy igaz az is, hogy bonyolult képletekkel meg nem esek neki egy alapjában véve adatnyilvántartásra tervezett programnak, mint amilyen az sql szerver.

Én már csak ilyen régimódi vagyok, és szeretek a csavarhúzóval csavarozni, a kalapáccsal meg szögelni, és nem szívesen keverem össze a két eszközt, mert azzal a saját életemet nehezíteném meg... :P

• attila9988

őstag

válasz azopi74 #70 üzenetére

Egy egyéni vállalkozó könyvelését meg lehet oldani DOS-os könyvelőprogramban is,

Miért gondolod hogy ha valami működik kicsiben, az nem működhet nagyban is? Miért gondolod hogy a dos -ra írt könyvelő program alkalmatlan lenne komoly munkára?

bár szerintem ilyen kis méretben az excel hatékonyabb és egyszerűbb megoldás.

Atya ég!!!! Excel -ben könyvelni.... Szóval te is ilyen "csináljunkmindentexcelben" típusú felhasználó vagy. Az agyamra mennek az ilyenek. Főleg amikor adatbázist akarnak kezelni benne, és a segédtábla segédtáblájának a segédtábláját makrózzák, aztán belebuknak egy elrontott cellával olyasmibe, amit egy jól kitalált gui -val, meg egy sql adatbázissal milliószor hatékonyabban, és nem mellesleg egyszerűbben meg lehetne oldani.

• attila9988

őstag

válasz strogov #61 üzenetére

Ezért mondják, hogy ha egy program modern, akkor az azt jelenti hogy kétszer lassabban megy azonos hardveren, mint az azt megelőző változat. :)

Egyébként az írás az tényleg az a terület, ahol aztán teljesen mindegy hogy mit használ az ember, a lényeg hogy az író számára kényelmes legyen. Amíg ez a része rendben van a dolognak, addig probléma nem lehet.

Én pl vim -ben szoktam szerkeszteni amikor csak tehetem, mert sokkal kényelmesebb számomra billentyűparancsokkal dolgozni, mint egerészni. Hogy aztán utána mivel formázom meg az elkészült szöveget, az már a feladattól függ, de a szöveg megírásának ehhez semmi köze.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés