- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MIUI / HyperOS topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
7
addikt
válasz
Parallaxis #326 üzenetére
Ironikus, hogy pont nekem mondod ezt, amikor Linux az elsődleges rendszerem.
Azért Windowshoz hasonlítom, mert Linuxon a kezelőfelületek számtalan variációja miatt nincs fix dolog, amihez mérhetném, meg ott alig pár perc lecserélni az ablakkezelőt, ha nem vagyok vele elégedett. Leírtam azt is, hogy ezzel együtt számomra mi a kívánatos megoldás (tiling wm), ehhez pedig a Windows megoldása közelebb áll, mint az OSX-é. Meg is indokoltam, hogy mindezt miért látom így.
Erre te bedobsz egy olyat, amivel sokat nem lehet kezdeni: Win fanboyt kiáltasz, mert nem tetszik a gondolatmenetem.
-
7
addikt
Hiányzik az ablakok könnyű rendezhetősége.
Windows 7-ben és 8-ban az az alapbeállítás, hogy ha egy ablakot a desktop tetejére húzol, vagy duplán kattintasz a címsorra, akkor maximalizálja. Ha pedig az egyik szélére húzod, akkor az asztal megfelelő felét foglalja el, így például nagyon könnyen lehet összevetni két ablak tartalmát. Ezeket ráadásul billentyűzetről is meg tudod oldani. Mondjuk nálam még mindig a Linuxokon ill. BSD-ken népszerű ún. tiling wm-ek viszik el a pálmát, amik általában teljességgel vezérelhetőek billentyűzetről, és a lehető legjobb helykihasználásra törekednek.A OSX-nél ezzel szemben a "Zoom" megpróbálja kitalálni, hogy mi az optimális ablakméret a tartalom függvényében, amiből többnyire az lesz, hogy sok a holttér, illetve manuálisan pozicionálgatom és méretezem át az adott ablakot, ha nem olyan méretűre nő, mint amilyenre én szeretném. A maximalizálás funkció körülbelül annak felel meg, mint sok programnál a teljes képernyős mód, amit szintén nem szeretne mindig az ember. Emellett hiányzik az előbb a Windowsnál említett kétablakos elrendezés lehetősége is.
A shortcutok és hotkeyek beállítási lehetősége ugyan megvan az OSX-ben, de alapbeállítást nézve kevesebb dolgot lehet megoldani billentyűzetről, mint Windowson. Az pedig némileg demotiválja az embert, ha több tíz billentyűparancsot kell beállítani a rendszeren, hogy hasonló funkcionalitást érjen el, mint a konkurencián.
-
7
addikt
válasz
DeFranco #303 üzenetére
A rendszer maga nekem csak annyi pluszt ad, hogy kevésbé népszerű célpontja a virtuális támadásoknak, mint a Windows.
Az OSX igaz, hogy BSD-alapú, de ebből egy átlagfelhasználó vajmi keveset tapasztal. Az ablakkezelője Windowshoz mérten némileg butább és kényelmetlenebb, illetve hiányolom belőle a billentyűzetről való vezérelhetőséget (vannak ugyan gyorsgombok, de sokkal kevesebb dolgot lehet velük megoldani, mint a másik két konkurensen). A beépített alkalmazásaikat nem használom, nem is nagyon próbáltam őket. Természetesen meg kell szokni a felületet, és ízlés kérdése, kinek mi tetszik, de ezektől el lehet vonatkoztatni.
Napi felhasználásra alkalmas, viszont összességében kevésbé érzem kézreállónak, mint a Microsoft 7-es vagy 8-as Windowsát, amelyek meglátásom szerint határozottan jól sikerültek (Linuxot most azért nem veszem ide, mert az gyakorlatilag teljesen átalakítható a felhasználó ízlésének megfelelően).A vas viszont tetszik. Valóban halk, és ha nincs extrém kiterhelésnek kitéve, nem is igazán melegszik.
A hőmérsékletről: 22 fokos szobában körülbelül fél, háromnegyed óra intenzív Cinebench során érte el a 95 fok körüli hőmérsékletet a CPU, annál tovább már nem nagyon kúszott. A terhelésteszt leállítása után 5 perccel már csak 64 fokot mértünk.A ketyere annak ellenére sem érződik lassúnak, hogy pusztán egy 5400 rpm-es HDD van benne, illetve a grafikus meghajtó is kimerül egy Intel HD 4000-ben. Leteszteltem játékokkal is: source motoros játékok (Portal 2, Left 4 Dead 2 stb) élvezhető sebességgel futnak rajta 720p-ben, Trine 2 úgyszintén, de azért nyilvánvaló, hogy ha valaki főként játszani szeretne, annak egy iMac, PC, illetve valamelyik konzol jobb alternatíva.
--------
Itt sokan említették, hogy a cikkben említett 195.000 Ft-os árból egy jobb tudású számítógépet is össze lehet hozni. Ez vitathatatlan.
Viszont nálam egy kicsit más volt a helyzet:
- Sikerült megcsípnem egy akciót, így "csak" 165.000 Ft körül volt az ára.
- Másodgépnek kellett, méghozzá olyannak, amit mások is aktívan használnak. Az ingyenes rendszerként felmerülő Linux pont emiatt kilőve (jómagam nagyon is szeretem a rendszert, élvezettel bütykölgetem), úgyhogy alternatívaként maradt egy Windowsos gép. Egy Windows 8 (még csak nem is pro) alsó hangon is 25.000 HUF-ba kerül.Az általam megcsípett akcióval tehát a rendszer árának levonása után maradt volna 140.000 HUF-nyi pénz a hardverre.
Persze még így is borsos, de meg szerettem volna ismerni OSX-et, és ha már úgyis szükségem volt egy olyan hardverre, ami nagyjából azoknak a követelményeknek felel meg, amit a Mini tud (keveset fogyaszt, halk, kis helyen elfér, pár éves játékok futtatására alkalmas), ennyi pluszt hajlandó voltam kiadni azért, hogy a kíváncsiságomat kielégítsem.
Új hozzászólás Aktív témák
- nVidia GeForce GTX 1070 / 1070 Ti / 1080 (GP104)
- Spórolós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen program, ami...?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Battlefield 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteDesk 800 G1 TWR brand számítógép garanciával hibátlan működéssel
- ALAPLAP + PROCI FÉLKONFIG
- Eladó Konfig I5-11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB!
- R7 9800X3D/XFX 7900GRE/2x16GB DDR5 6000Mhz/2TB NVMe SSD
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Bomba ár! Dell Precision 5520 - i7-HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I M1200 4GB I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest