Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• scarbantia

aktív tag

válasz freeapro #52 üzenetére

Hát sajnálom, hogy neked ez jött le.
    Ha elolvastad a hsz. elejét, akkor kicsit másról írtam.
    Azért a 4-5Fé dinamikatartománynál egy csöppet több van, de ez most tökmindegy.

Amúgy meg egy szóval se mondtam, hogy a film minden, a digitális meg fúj meg szar.
    Más az előnye mind a kettőnek, én elmondtam, hogy mi az, amivel több lehet adott esetben a film.
    Na most erre azzal válaszolni, hogy digitálisban minden mennyivel könnyebb, és ezért milyen szar a film,
    elég szűklátókörűség. Nem, nem szar, csak nem arra való. Ahogy a digitális sem arra való, hogy ész nélkül nyomjuk a gombot.
    Teljesen értelmetlen azon rugózni, hogy a digitális meg a film így vagy úgy.
    Ha az ember kényelmesebb, akkor 90%-ban mindenre elég a digitális, de ha arra a pár apró különlegességre vágyik amit a film ad, akkor abban az esetben filmre kell lőni az anyagot.

Nemrég voltam egy hetet elég extrém hegyi környezetben, és egyáltalán nem okozott gondot, hogy egymástól egészen eltérő témákat kellett filmre fotózzak. Nem, nem azért fotóztam filmre, mert digitálissal szar lett volna, hanem mert hiányzott az a pár dolog az adott célterületre, amit a filmmel egy kicsit jobban ki tudtam használni. Teljesen szubjektív dolgok is, hangulatok, kékesbe hajló árnyékok, rózsaszínesbe hajló csúcsfények stb. Vittem magammal összesen 3 vázat is, 1V HS, 33V, és egy 5D. Velvia tájképezni makrózni, Kodak Portra kreatív portréra, az 5D meg néha panorámaképre, esetleg próbafelvételre.
    Teljesen vállalható volt, persze biztosan kényelmesebb lett volna csak az 5D-vel, de nekem igazán megérte.
    Biztos sok érzelmi alapja is van a dolognak, de mint korábban írtam, nem mindig a racionalitást kell keresni.
    Sokkal időtállóbbnak érzem a képeket, megfogható, anyagszerű, számomra leírhatatlan hangulatuk van.
    És persze a minőség sem utolsó, de ebbe kár belemenni, ha valaki nem látott csúcsszkennerrel bevitt filmet, akkor sose fogja értékelni.

• scarbantia

aktív tag

válasz freeapro #50 üzenetére

Bocs de nem értem. Akkor mi történik? ;]
    Ezt a Velvia vs. Digites linkelt képre írod?

Szóval annyit látsz belőle, hogy a digiten rossz a fehéregyensúly.
    Nem akarlak megsérteni, de van még pár apró karakterisztikai különbség.
    (amit nem lehetetlen digitálissal hasonlóan előállítani, de alapból nem fogja tudni)

Mi az a Landscape mód? :U
    Szerintem nézz meg egy halom Velviás fotót, jobb esetben nyomj el egy tekercset(50-est),
    és ha utána se látod a különbséget, akkor hagyjuk.

Attól hogy a digitálison jól van beállítva a fehéregyensúly, és landscape* módon van alacsony érzékenységen, attól még nem lesz benne Velvia. Még olyan se lesz...

(*ami egy értelmetlen sztyupid mód a fényképezőgépen, és géptípustól függően kicsit túlszaturálja a képet, meg rekeszel kicsit)

Bocsánat a csipkelődős hangnemért, nem szoktam ilyet fórumon, de kicsit másról beszélünk, azt hiszem.

Új hozzászólás Aktív témák