-
Mobilarena
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balrog
tag
Mennyire vagy bevállalós?
Én most agyalok egy barkácsolt kínai "X79"-es konfigon.
Alaplap: [link] - ~28240 HUF
CPU 6 mag 12 szál: [link] - ~29661HUF
16GB 1866Mhz RAM (32 is mehet bele): [link] - ~13842HUFAz egész kb. 71750Ft körül van + a cooler.
Olyan apróságokon pedig nem szabad fennakadni, hogy az alaplap valójában nem X79 chipsetes, hanem H77-es. (Valahogy összedrótozták az lga2011 és a H77-et.) Moddolt BIOS-sal pedig az E5-1650 szorzója állítható és 4.2Ghz környékére belehet lőni izmos hűtéssel.A Tech Yes City készített róla videót: [link]
-
ricsi99
addikt
-
Nyilván attól függ mennyit szánsz rá. Ha keveset akkor H61+i5-2400 és nincs tuning. Nyilván egy K-s I7 az igazi (2600K, 2700K, 3770K) de ezek önmagukban huszon-negyvenezer forintok (3770K nagyon túlárazott, akár 45-öt is elkérnek érte, míg 2600K-t ki lehet fogni 25-ért vagy olcsóbban)
-
Balrog
tag
Az SB voltage-ed nagyon alacsony akár csak a Clock Overcharging voltage.
Ilyenkor én azt szoktam csinálni, hogy mindennek adok bőven feszültséget hátha stabil lesz és utána elkezdem csökkenteni amég instabil nem lesz megint. Szóval szerintem így állatsd be a feszültségeket:
CPU Voltage: 1.25V
CPU PLL Voltage: 1.56V
FSB Termination voltage: 1.32V
DRAM Voltage: 1.9V
NB Voltage: 1.35V
SB Voltage: 1.2V
Clock Over-Charging Voltage: 1vHa stabil akkor lehet csökkenteni a NB voltage-et elsősorban. A többi, még ha így is marad az sem gond mivel ezek még nem nagy feszültség értékek. Nem károsak. A NB Voltage értékét azért érdemes csökkenteni, mert jócskán tud melegedni az északi híd. Vagy maradhat ennyin is csak akkor egy kis ventilátort érdemes rá rakni.
-
Mike8212
tag
Másik , jobb alaplap kell. Most futattam le a kérdéses tesztet. 8 perc járatás után betonstabil. MB Asus p5k premium , X5450 455 FSB minden auto-ra állítva. 8 GB RAM (910 MHZ )2x2 OCZ Gold pc2 6400 és 2x2 no name nanya. Néha aprón vannak premium , deluxe alaplapok. Nekem bevált a P35 , igaz P45 fejletebb lenne...
-
lamiki
senior tag
-
Balrog
tag
Én is belefutottam hasonló hibába. A Klissre memóriáim 1.9-1.92V fölött instabillá váltak. Van ilyen. A memória chipek a modulon nem szeretik ha a gyári értékeken kívül járatják őket. Rákerestem a chipek pontos típusára (SK Hynix-ek egyébként) és a dokumentációból kiderült hogy az üzemi feszültségük 1.8-1.9V és tényleg ezen a két értéken a legstabilabbak. Ez nem meglepő, de más gyártók chipjei ez jobban szokták tolerálni.
Nálam az lett a megoldás, hogy lazítottam az időzítést a gyári 6-6-6-18-ra és a fesz 2V-ról visszavettem 1.9V-ra.Próbáld meg te is hogy visszaveszed 1.9V-ra.
Én ajánlom a windows alól futtatható memtest-et is. [link]
Gyorsabban kiderítheted vele, hogy instabil-e a géped. Ahány processzormagod van annyit indíts el belőle. A szabad memóriát pedig oszt el közöttük. Mondjuk mindegyik-nek adsz 1300Mb-ot vagy többet ha van több szabad memóriád. Ha egyszerre fut a négy memtest és instabil a ram tuning akkor pillanatok alatt elkezdik ontani magukból a hibaüzeneteket. -
Alpi.
addikt
Nb feszed mennyi ? Mennyi a minimum és milyen lépcsőkbe adható ? Egyébként ha berakod az oczt, nézd majd meg 2,4-es multival. => 1000 mhz-en. Vagy valamit próbálj meg a strapen változtatni. Nem kizárt, hogy ott van valami kis disszonancia. Nem feltétlen a legalacsonyabb frekis ram setup a stabil mindig. Illetve még valami, ne zárd ki az nb fesz nagy mértékű vdropját sem !! Szóval lehet, emelni kell még rajta, de a hőfokokat figyelgesd !
-
Alpi.
addikt
Ezek 800-as cl5-ös ramok ?
[Ezen a képen]
próbáld meg a : 5-5-5-18-5-52-8-4-4 -et.
Egyébként azt se zárnám ki, hogy azon az Aida teszten kívül mindenhol használható a cucc.
Ezt úgy értem, hogy én megnézném, hogy teljesít használat közben és ha nincs gond, elengedném azt a tesztet. -
Alpi.
addikt
Így van beállítva a bios-od, mint a képen ?
Ha igen, én nem hagynék auton semmit. Pll : 1.4 - 1.5, Vtt : 1.2 , Sb : legkissebb érték, Nb : legkissebb, ha hibázgat, megnézném egyel magasabban, Loadline calibration : enabled, Elsőre, aztán innen lehet majd elindulni. Sajna az auto az nem feltétlen az alapfeszt jelenti, sőt. Általában nem azt. Bár Asus lapok még 400 fsbnél nem szoktak nagy ámokfutásba kezdeni, de az a tuti ha Te mondod meg mennyi az annyi. -
Balrog
tag
A 3.6-hoz szerintem elég lesz az a hűtő, ha 1,3V alatt maradsz.
1. kép:
A CPU Performance Settings-nél érdemes a tesztelés idejére kikapcsolni az alábbiakat:
C1E Support, Vanderpool Technology (virtualizáció), Intel SpeedStepVéglegesen kikapcsolható:
CPU TM Function2. kép:
CPU, FSB, RAM beállítások rendben. Itt mindent jól beállítottál.3. kép:
A Feszültségeket én nem szoktam Auton hagyni. Jól ha kézzel beállítod, és akkor tudod, hogy ténylegesen mennyit kap, nem pedig az alaplap tekergeti őket össze vissza.CPU Voltage: 1.4V-ig ellehet menni, de ott már fűt a proci mint a kazán. Ameddig nem lesz, egy komoly hűtésed addig szerintem ne nagyon menj 1.3V fölé.
CPU PLL Voltage: 1.5V a gyári érték. Általában ennyin szoktuk hagyni, de segíthet stabilizálni a tuningot. 1.6V a plafon, de 1.56V fölé nem szoktunk menni, mert általában nincs már haszna.
FSB Termination Voltage: Ennek a növelése magas FSB-nél (érds kb. 430 felett) segíthet stabilizálni a tuningot, vagy segíthet csökkenteni a CPU voltage értékét. Tehát ha magasabb FSB voltage értéket állítasz be, akkor lehet, hogy csökkentheted egy kicsit a CPU Voltage értékét úgy, hogy közben megmarad a stabilitás. Ha jól emlékszek, akkor P35-ös lapoknál 1.4V-ig ellehet menni, de arra vigyázz, hogy a túl magas érték instabilitást is okozhat. Ezt tapasztalatból írom. P35-höz valahol 1.3 és 1.36 között lesz a jó érték.
DRAM Voltage: Egyértelmű. Első számú feszültség RAM tuning esetén. Átlagos borda nélküli ramokkal 2V-ig ellehet menni, tovább nem ajánlott. Bordás tuning ramokkal 2.2V-ig. Ha a ram-ra több feszültség van írva akkor értelemszerűen annyit kell beállítani. Vannak 2.3V-os modulok is.
NB Voltage: Ez az északi híd feszültsége, amiben ott van a memóra vezérlő is. Tehát ha ezt a feszültséget növeled, akkor segíthet a magasabb memória órajel elérésében pláne, ha 4 memória modult használsz. Megint csak emlékeim szerint 1.4V a plafon, de annyira csak extrém memória tuningnál lehet szükség. Itt is valahol 1.3 és 1.36V között lehet az optimális érték.
SB Voltage: A déli híd feszültsége. Érdemes kézzel beállítani az alap értékre. Ez azt hiszem nálad 1.2V lesz.
Load Line Calibration: Tuningnál rengeteget segít. Érdemes bekapcsolni, cserébe jobban melegszik a processzor.
Remélem ezzel segítettem egy kicsit.
-
Balrog
tag
A Pentium nincs benne. Az E8300-al még nem tudom mi a helyzet. (Ez ugye 45nm-es Core 2 Duo proci. Lentebb írom, hogy miért érdekes ez.)
Viszont egy kis türelmet kérek mert ki kell silabizálnom, hogy mi van itt.
Amit biztosra tudok: A 65nm-es Core 2 Duo, Core 2 Quad és Xeon mikrokódok benne vannak. Továbbá a 45nm-es Xeon mikrokódok is, sőt abból a 2015-ös verzió.
A 45nm-es Core 2 Duo és Quad mikrokódokat nem találom. Ezekhez a processzorokhoz a 01 és 10 platform ID-k és 0676, 0677, 067A CPU ID-k tartoznak. Na ilyen kombinációk nincsenek a BIOS-ban viszont van helyette B1 és 91-es paltformazonosító, illetve 0677 CPU ID. Ezek nem tudom, hogy mihez tartoznak. Gyanítom, hogy ezek lesznek a 45nm-es mikrokódok amiket nem találok, csak idő közben az intel valamit változtatott. Valószynűleg a sok kis mikrokód helyett összevonta őket 2-3 nagyobb mikrokódba és új platform azonosítóval látta el őket.
Ennek utánnézek. Egy kis időt kérek.
-
Balrog
tag
Szia!
Igen benne vannak a Xeon mikrokódok. Jónak kellene lennie. Milyen proceszorral fogod csinálni a BIOS frissítést? Azért kérdezem mert a mikrokódok felét kiszedték belőle. Összesen 16 maradt benne. Ez nem gond, csak ha olyan processzorral csinálod a frissítést aminek nincs benne a mikrokódja az új biosban, akkor lehet, hogy frissítés után figyelmeztet postolás során, hogy elavult a mikrokód, vagy el sem inul a gép. Ha ez a helyzet nem kell parázni, bele kell rakni a Xeont és azzal már működni fog.
Másik érdekes dolog és ez most igazából a többiekhez szól.
Vannak 2015-ös Xeon mikrokódok? Én úgy tudtam hogy a 2010-esek a legfrisebbek, de ebben a moddolt P5K-EPU Bios-ban amit ETOM linkelt 2015-ösök vannak.
Itt a bios mikrokód táblázata:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen routert?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- AliExpress tapasztalatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- PlayStation 1 / 2
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest