Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!

Új hozzászólás Aktív témák

• macilaci78

nagyúr

válasz fatpingvin #1 üzenetére

Kapkodva olvastál. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Windows 11-et futtató masina...
    Amúgy van egy-két barátom, akiknél a felhasználás kimerül a szövegszerkesztő, pdf-olvasó, böngésző, youtube, facebook alkalmazásokban, a munkájuk is ezek köré épül, de mindezt rendszerint 2-3 város közt ingázva. Bölcsészek, tanárok. Számukra ez egy releváns alvernatíva, már ha a kijelző és a billentyűzet mérete nem teszi kényelmetlenné a használatot.
    Más, nagy cégeknél inkább üzemeltetnek egy nagy szervert, ami elvégzi a számításokat és a kliensek vagy távoli asztallal csatlakoznak, vagy csak szoftverrel, például Párom vegyészmérnökként a gyógyszergyártásban.

• Peter64

csendes tag

válasz fatpingvin #25 üzenetére

okés, megnyugodhatok, hogy már tényleg nem akar senki 32bites OS-t használni és úgy beszélni róla mintha valami nagyszerű dolog lenne 2021-ben :) (tényleg csak zárójelben, szerintem már a Linux sem támogatja a 32 bitet igazán úgy értem, hogy maga 32bit lenne. Legalább is egy Linux "gyártó" sem fog ilyen support-tal foglalkozni.)

OS nélküli arm notebook igénye... vajon az a gyártó, hogyan tudná megoldani azt, hogy minden jótállástól vagy support igénytől mentesítse magát, ha nem az ő általa kitesztelt, driver ellátott, firmware-ével kompatibilis rendszerrel akarja valaki igény szerint használni. (remélem azért a firmware-t nem akarnád kivetetni belőle!) Azt tudni kell, hogy az ARM-os rendszereknek van egy sajátossága, nincs olyan szinten elfogadott és alkalmazott "csatoló illesztő rendszere", mint egy Intel/AMD hardware-nek. Ezért sincs ARM64-es letölthető installálható Win10/11 (vagy Chrome OS). Illetve van csak elég szakmai a hozzáférhetősége és rettentő nagy valami, ha valaki képes egy nem hivatalos hardware/firmware kombón akárcsak részleges futtatásra bírni (Lumia 950). Bár ez pont az ellenkezője, amit szeretnél.
    Apple gépet sem kapsz meg OS nélkül ja jól tudom.
    Talán most a 8cx Gen 3-mal elindul valami, de nem jövőre lesz még az ARM PC éve. Holott a WoARM64 egy fullos OS már egy ideje.

• Peter64

csendes tag

válasz fatpingvin #21 üzenetére

Ok, csak nálad jelent meg az x86, mikor ez egy x64-es cpu (max x86-64). Te akartál rátenni egy 32bites OS-t és hoztad elő a PAE-t, ami egy 15 éve letűnt 32-bites technológia, bár nem tudom mi az az i915, de te akarod lefordítani 32bitre. Ezek nem szintaktikák vagy nagyon félreérthetőek. :)

Ez egy nyilvános fórum, csak lehet reagálni arra amiket mondasz vagy nem ezért írod be őket? :)

Ja már értem... microsoft tax meg ilyesmik, minden világos. (Vigyázz az Intelt nagybetűvel írtad!)

• Peter64

csendes tag

válasz fatpingvin #18 üzenetére

PAE... de rég hallottam ezt, kb. 15 éve! Hogy merül fel ez manapság, milyen előnyöket várunk 2021-ben egy 32bites OS + PAE, egy sima 64bites OS-hez képest? Win 32 biten az alkalmazásoknak 2GB az elérhető címtér by default, ha /3G-vel bootol az OS-t és a programokat /largeaddressaware -rel linkeled, akkor fel tud menni 3GB-ra. És aztán ha több processzt is futtatni szeretnénk, akkor beindulhat a PAE lapozás. Mikor ott van ebben a kis gépben is a 12GB amit simán csak 2 szintű lap címfordítással el lehet érni. Miért lenne jó manapság a PAE? Vagy ez valami Linux specifikus dolog lenne? 32 bites Linux programok még vannak? Ha ez így értelmes kérdés... a microcontroller-eket nem számítva.

Melyik ARM cpu használ x86 vagy x64 utasítás készletet? Olyat keresel, ami nem ilyen... melyikek ilyenek? Ez hogy?

• Crus

őstag

válasz fatpingvin #18 üzenetére

Valójában csak száraz és unalmas tényeket írtam le, amiket pl. értelmezhettél volna konkrétumként is, mert szinte csak azt írtam.

A színvonalat - már amennyiben témaindítónak ez a rng fanyalgásod annak nevezhető - ezzel frankón szállítottad:

"celeron, azaz újabb x86-os akármi + windows, verzió ismeretlen"

Vajon milyen Win OS lehet egy Jasper Lake procin, ami élből egy vérbeli x64 CPU? Vajon milyen... Millennium Edition esetleg?

Ja, senki nem hallott a PAE-ről biztos csak te... vaaaagy esetleg próbáltuk, de nem egy hw-nél az illesztőprogramok miatt instabil lett az OS, amikor 4 GB feletti fizikai címekkel találkoztak.

Írtam példát ARM gépekre... veszel egy bármilyen tabletet, mellé egy BT billentyűzetet, vagy dokkolót és viszlát', de még nyáron is vihető volt nagykerektől pl. a Snapdragon 835-ös Novago az Asus-tól, ami még kisker bruttó is ilyen árkategóriában futott. Úgy tűnik az is elment melletted...

Lefordul, csak nem Win alatt, már pedig gyárilag ez Winnel fog jönni, méghozzá 11-gyel, amivel a női, meg a diagnosztikai usereket elég jól meg is lehet fogni.

• Crus

őstag

válasz fatpingvin #8 üzenetére

Ha nem érdekel, minek ez a poszthalom? Nem te vagy a célcsoport, mindenki felfogta.

A kettő meg azonnal és állandóan a ringbe lép, amikor valaki gépet akar venni, vagy lecserélni. Egyrészt tipikus női laptop, kicsi, ultrakönnyű, de futkosós, diagnosztikai célokra hálózati arcnak, vagy járműiparba abszolút lehet jó választás... azért kerül ennyibe, mert kicsi.

Ja-ja, remek lenne x86-tal kínlódni rajta, amikor az látni fog majd a 12 GB memóriából kemény 4-et, amiből az IGP is levesz... persze nem lesz ehhez x86 IGP drivered se, így emiatt nem kell aggódni.

Ha ARM lenne benne, egy random hírt se érne meg, van ezer meg egy tablet + bill kombó, de nem az.

• Hieronymus

veterán

válasz fatpingvin #8 üzenetére

"ha nincs rajta boot lock bármikor teszek rá x86 rendszert, pontosan ugyanazzal a driver lefedettséggel ami a x64-re van..."

Nem nyersz vele semmit. Csak a driver vadászat problémáját nyered meg.

Én évekig használtam egy 10,1"-s Atom x5 processzorral szerelt táblagépet, billentyűzettel, 3G és érintőképernyő támogatással.
    Nagyon szerettem. Kicsi és könnyű, FullHD IPS kijelző volt. levelezni és böngészni kényelmes volt rajta. A teljesen fém tokozás nagyon jól bírta a strapát.
    Nyilván nem hozta egy asztali gép teljesítményét, de amire útközben kellett jó volt. Sajnáltam amikor nagyot koppant és végleg elhallgatott a betonon.

• Crus

őstag

válasz fatpingvin #1 üzenetére

Ez egy mindössze 6 éves Core i5-ös procit (5300U) is elverő(!) Celeron... ráadásul 4 mag, 4 szál. Ezt az x86-ot meg már csak azért is el kéne engedni emlegetni, mert erre te már x86 op. rendszert semmit rá nem teszel, nem lesznek driverek, nem támogatott. Ergo ez egy teljesen x64-es gép, ami persze a virtualizáció miatt (ennyi rammal simán), tud x86-os rendszereket is futtatni. Az itthoni árazása lesz itt a nagyobb gond, cirka 200-220k körül.

Új hozzászólás Aktív témák