-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Küldd el nekem, átírom. Van a szerkesztőmben replace_all funkció.
Mellesleg a script elején deklaráld amysql_xxx()
függvényt, amiben minden paramétert átadsz amysqli_xxx()
megfelelőjüknek, és kész.Fun fact: én annak idején saját database class-t használtam, egyszerű szintaxissal (db_connect, db_query stb), ezért mikor deprecated lett a mysql_xxx, csak egy helyen kellett átírnom.
-
válasz
namilegyen #39384 üzenetére
Csak azért, mert 3b+ kompatibilis kontrollert kerestél. Az usb az mindennel kompatibilis.
Tulajdonképpen bármi megfelelő hozzá, ami megtetszik. A gombkiosztást úgy változtatod, ahogy neked tetszik. Arra is lehetőség van, hogy saját kontrollert építs, amit a GPIO-ra tudsz kötni.
-
válasz
namilegyen #39382 üzenetére
Mire gondolsz, Bluetooth-ra? Nem ajánlom, elég nyűgös dolog... Recalbox jobban kezeli őket.
-
válasz
wassermann #39377 üzenetére
Ezek után szinte biztos, hogy fizikai sérülés.
-
válasz
Sixkiller6 #39336 üzenetére
[link] (Google első találat)
-
válasz
wassermann #39246 üzenetére
Ez így van, de ha headless módban használják a gépet, nem könnyű észrevenni az ikonokat, mivel nincs rá kötve megjelenítő.
-
válasz
wassermann #39240 üzenetére
Az csak akkor jelenik meg, amikor épp leesik a feszültség, például nagyobb prociterhelésnél. Előfordulhat, hogy volt ilyen, de csak egy rövid ideig, ami pont elég volt ahhoz, hogy íráshiba keletkezzen, csak épp akkor nem volt ott és nem látta a villámot.
-
A legtöbb újonc elköveti azt a hibát, mikor a fórumra ír, hogy nem írja le pontosan, mit tett eddig a hiba megoldása érdekében, ezzel megspórolva a többieknek azt, hogy újra leírják azt - feleslegesen.
Próbálj meg feltenni egy régebbi image-et, hátha újkeletű a hiba.
Ezt próbáltad már?
hdmi_force_hotplug=1 -
válasz
V.Stryker #39187 üzenetére
Ne morogj.
Ezzel a kérdéssel fordultál hozzánk:
"Hogy szűrhetem ki, hogy miért ébred fel. "
Az első, hogy kizárjuk az egeret, mert az képes a gépet felébreszteni, ha megmozdul, pl elhúzza a vezetéke, jelet küld a gép felé. A billentyűzet is produkálhat ilyet.
Senki sem mondta, hogy ezentúl mindig húzd ki az egeret este.
Aztán ha van még valami külső eszköz rádugva, pl. CEC képes erősítő, az legyen a következő. -
válasz
wassermann #39151 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, én is csak ötletelek.
-
válasz
wassermann #39127 üzenetére
Inkább a
hdmi_ignore_cec_init=1
kellene, mert ez nem az egész CEC-t tiltja le, csak azt, amit kell. -
válasz
wassermann #38755 üzenetére
Nem igaz, hogy nem lehet.
Legalábbis a Pi3 egyik gpio-ja alkalmas rá, hogy rebootolja halt állapotból (a retropie emulátoromnál ezt ki is használtam egy reset/boot kapcsolóval).Szerintem a Pi4 is rendelkezik ilyen feature-rel.
Tévedtem, mégsem. -
A kliens oldalra áttolt erőforrásigényes dinamikus renderelés az, ami nem igazán működik egy gyenge 1-2 magos CPU-n, mikor a háttérben próbál több szálon scriptből képeket letölteni. Egy hagyományos html oldalt röhögve ki tud szolgálni.
"egy nagyobb, HDMI-s érintőmonitor vajon hogy viszi át az inputot "
Tudtommal HDMI + USB kapcsolattal. Elég sok touch-os HDMI kijelzőt lehet kapni Pi-hez.
-
Mire gondolsz? Lehet külön-külön az összes gpio-t zenerrel védeni a túlfeszültség ellen, meg ellenállással a túláram ellen, vannak is erre kész megoldások, pl ez itt, de nem nagyon hallottam, hogy használja valaki, egyszerűbb odafigyelni és nem félredugni.
A motorvezérlőket diódával szokták védeni, de a szervóknál erre szerintem semmi szükség, mert a belső elektronikája erre fel van készítve. -
válasz
Predator2 #38344 üzenetére
Ezt akár egy Pi Zero W-vel is meg lehet valósítani, egy DAC (USB-s vagy hat) és egy infra vevő kell hozzá. Olcsónak olcsó lesz, csak nem lesz egyszerű. Megfelelő szoftverrel pont így fog működni, ahogy írod. Én ebben sajnos nem tudok segíteni, de ha visszaolvasol a topikban, többen is építettek már internet rádiót.
Lehet neki szép dobozt csinálni, meg fancy érintőképernyős kezelőfelületet, a kérdés, hogy szeretsz-e ilyen dolgokkal foglalkozni, mert ha nem, akkor vmi kulcsra kész megoldás kell Neked, ezek a DIY projektek ugyanis sok időt és fáradságot igényelnek. Persze a végén jó esetben lesz egy készüléked, ami pont olyan, amilyet szerettél volna. -
válasz
ztsoft #38335 üzenetére
Én nagyon nagy rajongója vagyok a Pi-nek évek óta, van is itthon 4db, de erről a cikkről az jutott eszembe, hogy sz.ból nem lehet várat építeni.
Mire jó ez? Egy tetszőleges androidos tablet legyalázza minden szempontból.
(Persze más a helyzet, ha valaki hobbiból, házilag rak össze egy ilyet) -
válasz
golya87 #38306 üzenetére
Én nem használok adblockert, a pihole-lal próbálkoztam egy időben, de nem tudtam használni, akkor javasolta vki az AdGuard DNS szerverét, nálam ez a routeren van beállítva, de arra is sok oldal panaszkodik. Hátránya a pihole-lal szemben, hogy nem lehet whitelist-et beállítani (ezért fizettem elő a PH-n a prémiumra), viszont kiszűr egy csomó gyanús és veszélyes weboldalt, a reklámokon felül. Ingyenes.
-
válasz
BalanceR #38303 üzenetére
"a kijelző háta, és a borda között még van egy fél centi, a levegő meg jól szigetel..."
Nekem van itthon forró levegős fritőz, azért elég jól átsülnek benne a dolgok...
"Jumperkábelekkel elviszed onnan a kijelzőt, máris letudva a probléma"
És abban a pillanatban az egész az értelmét is veszti.Én arra céloztam egyébként, hogy ez a konstrukció több sebből vérzik. Az armor típusú tokok alacsonyan tartják a hőmérsékletet, azzal valószínűleg nem lenne gondja a kijelzőnek, de itt kis bordák vannak, a kijelző pedig felülről pont elzárja a szellőzést. Ventilátor szóba se jöhet. Ezért tuti, hogy a házban a hőmérséklet felülről verdesi majd a 70 fokot.
No offense, ezt nyilván nem a hozzászólásod ellen írtam, csak egy indoklás, hogy miért akciós ez a konstrukció.
Két éve vettem egy nagyon akciós érintős tft kijelzőt, 640x480/60Hz, postával együtt sem volt tán 2500Ft.
Gameboy-t építettem belőle. A kijelző maga nagyon szép képet ad, csak az eladó elfelejtette közölni, hogy az érintő része abban a pillanatban megszűnik működni, amikor a CPU alulról elkezdi melegíteni. WTF?! Szerencsére a játékhoz nem kell az érintő, de ha raspbiannal akartam volna használni, csalódás/refund lett volna. Egy hétig nyomoztam, milyen szoftveres oka lehet, hogy eltűnik a touch. Pedig csak egy Pi Zero volt a háta mögött, aminek a hőtermelése sacc/kb negyede a Pi4-nek. -
válasz
Marcsello31 #38278 üzenetére
Elárulod, hogy mégis mire szeretnéd használni, főleg mire kell a 8G RAM? Nagyjából az összes feladatra, amire egy PI alkalmas, bőven elég 512M RAM, amennyi a zero-ban van.
-
válasz
Marcsello31 #38264 üzenetére
"Szerintem driver probléma van."
Jól mondod, az vele a probléma, hogy nincs. -
-
válasz
wassermann #38074 üzenetére
A pi zero-nak 512 M ramja van...
-
Nálam két pi2 megy 7/24-ben, a táblázat alapján havi 100Ft-omba kerül.
Mondjuk a pénzen kívül vannak más szempontok is, ez milyen környezeti terhelést, és a tápegységek hogyan viselik ezt az egészet. Előbbi azért elég jelentős tud lenni, ha az összes eddig eladott pi egyszerre van bekapcsolva. -
válasz
BalanceR #37747 üzenetére
Sokáig úgy használtam a pi-t, hogy a tv 1A-es (hdd-knek szánt) usb portjára volt kötve, kikapcsoláskor lelőtte a rákötött pi-t is. Esetleg a projektoron nincs ilyen usb port? Ha nincs semmi a pi-re kötve, akkor egy sima 500mA-es port is elég lehet. Egyetlen hátulütője, hogy az SD kártya esetleg kicsit korábban fog tönkremenni benne (nálam egy ősrégi noname 2G SD kártya volt benne, több mint 2 évig bírta ezt az ütemet, és akkor sem biztos, hogy ettől ment tönkre), esetleg gyakoribb fájlrendszer hibák, de egy libreelec nem sokat ír a kártyára, emiatt nem is túl gyakori probléma.
Másik lehetőség a vezérelt konnektor, nem tudom pontosan mi a neve, master-slave, pc-khez szokták használni, hogy a monitort automatikusan áramtalanítsa.
Harmadik lehetőség, hogy letojod, hogy a pi 7/24-ben be van kapcsolva, mert nagyon kicsi idle-ben a fogyasztása, és csak a projektort kapcsolgatod. -
válasz
BalanceR #37737 üzenetére
Oda-vissza ilyen szinten nem fog menni. A projektor kikapcsolására asszem be lehet állítani a kodit, hogy kikapcsolja a gépet, de a pi nem fog bootolni, ha CEC-n jelet kap.
Két dolgot tudsz tenni:
1. Állandóan bekapcsolva hagyod a pi-t, és amikor aktív bemenet jelet kap a projektor felől, kikapcsol a képernyővédő. Bekapcsoláskor be tudja kapcsolni a projektort (a tv-t legalábbis nálam bekapcsolja).
2. Közös elosztóba dugod a két eszközt, és egyszerre kapcsolod ki-be. -
válasz
duffbeer #37019 üzenetére
Igaz ami igaz, elég sokat szívtam én is vele az elején, főleg a kontrollerekkel. De azóta még frissíteni sem merem, nemhogy lecserélni.
A kodi ellenben minden gond nélkül felment, a CEC is működik, bár azt csak tesztnek tettem fel, e célra van külön rpi2-m a tv-re kötve. A retropie egy c64 házba épített rpi3-on fut, nem kifejezetten mozizás céljából építettem. -
válasz
Agyasima #36909 üzenetére
Egérként szinte biztosan nem fogod tudni használni, de ha felteszed a Kodi-t, az magával hozza a CEC támogatást, legalábbis a Kodin belül fogod tudni használni, és talán ha a már a megfelelő csomagok fent vannak, valami CEC keyboard emulátor talán van, hogy billentyűzetként tudd használni. Találtam is egyet: [link]
-
válasz
Savageboy #36829 üzenetére
Köszi, de én szeretném érteni, hogy mit csinálok, illetve ez a két sor mit csinál pontosan.iptables -t mangle -I POSTROUTING 1 -o wlan0 -p udp --dport 123 -j TOS --set-tos 0x00
és
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE
Próbáltam tájékozódni az
iptables --help
paranccsal, de több kérdést vetett fel, mint amennyi választ kaptam...Ha esetleg valaki el tudná magyarázni, vagy segítene egy jó leírással...
-
válasz
Murdock1981 #36824 üzenetére
Ha a /home/pi/.bashrc-be írom, akkor csak akkor fut le, ha ssh-n keresztül belépek, nem?
Nem baj, betettem a /etc/rc.local-ba, ahol találtam egy ilyen sort:/sbin/iptables -t mangle -I POSTROUTING 1 -o wlan0 -p udp --dport 123 -j TOS --set-tos 0x00
Ez pontosan mit csinál?
Az rc.local-ba téve működik a dolog reboot után is. Tényleg ez a megoldás?
-
válasz
Murdock1981 #36815 üzenetére
Köszi!
Ugyanerre a problémára volt megoldás?
És arra, hogy mit csinál ez a parancs pontosan? És miért nem marad meg egyébként a beállítás?Update: nem működik. Csak akkor fut le, ha beSSH-zok, akkor is jelszót kér.
-
Sziasztok!
Usb wifi kártya volt a rpi2-be dugva, amikor openvpn-t telepítettem raspbian lite (octopi) alá.
Később kihúztam a wifit és lan-ra dugtam, azóta a vpn-en keresztül nem látok ki a netre, nem látom az otthoni hálózat többi gépét, csak a rajta lévő dolgokat (octoprint, ssh, stb). Azóta újra is telepítettem az openvpn szervert, de nem oldotta meg. A routeren fix ip cím van hozzárendelve, minden egyéb szempontból jól működik a dolog, kívülről is elérem stb.Gugliztam, és találtam rá átmeneti megoldást, már nem emlékszem hol. Ssh-n a következő parancs után minden működik rendesen:
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE
Csak az a baj, hogy reboot után elveszik a beállítás, újra be kell írni, és utána a következő rebootig megint működik.
Szeretném a hozzáértőktől kérdezni, hogy pontosan mit csinál ez a parancs, és hogy tudnám permanenssé tenni a beállítást? Köszi előre is a segítséget! -
Lakáson belül, ahol egy router+tűzfal mögött van minden eszköz, és egy vpn szerveren kívül semmit sem engedek ki az internetre, mi értelme jelszavazni az smb megosztást? Ha valaki betör a hálózatba, a legkisebb problémám is nagyobb lesz, mint hogy van-e jelszó a megosztáson...
-
Sziasztok! Segítsetek már, mert kezdek agyf*szt kapni.
Kodi, octoprint és vpn szerver, ezt a hármat szeretném egy pi2-n együtt használni.
Osmc nem látja az usb-s wifi kártyámat. WTF?
Megpróbáltam octopi image-re feltenni a kodi-t, ez sikerült is, de nem látja az smb megosztásomat. Külön telepítettem a samba-t, engedélyeztem a kodiban az smb1 protokollt (régi NAS), mégis "Hiba 2"-vel elszáll, amikor adnám hozzá a forrást. Vpn szervert sem tudtam még rá tenni, tudtok egy jó leírást vpn szerver telepítéséhez?
Köszi! -
Sziasztok! Évek óta libreelec-et használok Pi2-n, amin docker-ben ment egy vpn szerver is, de pár napja valamiért elromlott és az istennek sem hajlandó újra működni (mármint a vpn szerver). Van most olyan raspbian alapú Kodi verzió, ami hasonlóan gyors és problémamentes, mint a libreelec, és jól fut Pi2-n is? Vagy tegyek fel raspbian lite-ot és arra Kodi-t?
-
válasz
huliganboy #36511 üzenetére
Nem hangzik jól. A hardver sérült valószínűleg...
-
válasz
huliganboy #36509 üzenetére
Szia! Mit csinál a lap? Villog a zöld led? Ad valami képet hdmi-n? Próbáld másik SD kártyával.
-
válasz
Pubszon #36500 üzenetére
A SanDisk kártyákkal nem szokott gond lenni. Talán a wifi vesz fel túl sok áramot a nagy adatforgalom közben, esetleg mégis próbálj egy másik kábelt, nekem volt olyan, hogy kábel miatt fagyott egy rendszer, de nem jelent meg az ikon a sarokban, talán pillanatnyi feszültségesésekre nem reagál, vagy akkorát esett, hogy előbb fagyott, mint jelezni tudott volna. A figyelmeztető ikonokat a firmware jeleníti meg, oprendszertől függetlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest