- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
válasz
mirci18 #34544 üzenetére
Ház ami hűtőborda venti nélküli verzió
pi4 /4GB + hivatalos tápot itthonról vegyél
Ha torrentezni akarsz akkor kell egy külső merevlemez , ahhoz ilyen külső doboz javallott 1 TB lemez bele.
És ha vágod a linuxot akkor nem kell 16 GB os sd kárya sem , mert egy 256mb bárilyen elfekvő kártyával meg lehet oldani hogy onnan bootoljon, és az oprendszer már a merevlemezen legyen...
Csak azért írom mert nekem is ez a konfig van -
zsolt_64
senior tag
válasz
syler123 #34222 üzenetére
De jó hogy írtad , mert te a 3.5 házra gondoltál.
Így pontosítom a kéréstHa valakinek van az rpi4-en uasp-os(esetleg trim-es) 2.5
és/vagy
3.5 uasp-os jól működő háza, akkor írja meg a gyártó/típusátmegköszönnénk egy
lsusb -t
eredményt, esetleg egy sebesség tesztetengem a 2.5 érdekel
-
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
sztanozs #33954 üzenetére
Nálam (rtn18u routeren így néz ki) HTOP
2661 root 16 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 36 B7 `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2663 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2706 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2665 root 15 65700 50712 1036 S 6.6 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmission/.settings
2664 root 15 65700 50712 1036 S 0.0 19.8 35 B7 | `- transmission-daemon -g /mnt/nas/transmissionDe mindig ígynézki terhelés/aktív torrent től függetlenül. Nincs kizárva azonban hogy más-más platformokon másképpen műxik. Ja és ebből csak egy szokott "felvenni" cpu terhelést
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Archttila #33948 üzenetére
Először is mérj a pi-n egy speedtest.net -et. (nem írtad le az internetkapcsolatod paramétereit)
Lehet chromium alatt is, mindegy, ez ad egy le/feltöltési sebességet.
Ha gondolod és tudod mérd meg a router nélkül is.
Ha jól értelmezem a Torrent letöltési sebességet sérelmezed. De aTorrent letöltés kb 564655645
tényezőtől függ ami ráadásul másodpercről másodpercre változik.
A pi és a merevlemez(SSD) közötti 100MB mérési sebesség az nagyon jó.Emlékeim szerint a transmission-daemon 1 szálon fut magyarul nem használja ki a pi 4 magját.
Letöltéskor rengeteg dekódolás hash ellenőrzés , adminisztráció van ami leterheli azt az 1 magot, a többi henyél.
a 20MB letöltési sebesség optimális esetben reálisnak tűnik, sőt nemis rossz... -
zsolt_64
senior tag
válasz
asuspc96 #33920 üzenetére
Csak ahogy cigam írta !
Tehát a meglevő külső Usb meghajtó amiben van 1 merevlemez teljesen jó, persze legyen USB3.
Ehhez kell még az általam megemlített picike SD kártya amin a Boot-van. Ez lehet bármilyen típusú de legalább 256KB (kilóbájt) :legyen és tökmindegy milyen, mert csak a betöltés(bekapcsolás) pillanatában működik kb 3 másodpercig aztán már ugrik is át. a merevlemezre (Nekem a fiókban kallódik 2-3 db, régen Nokia butatelefonokhoz adták grátisz)
Ez is csak azért kell, mer a pi4 -re még nem csinálták meg a közvetlen Boot-ot. (Nekem 3b+ van ahhoz már az SD sem kell feltétlenül)
Ha szét akarod választani az oprendszert, és az adatokat teheted őket egy fizikai adathordozón belül másik partícióra (szigorúan ext4 típusú legyen)
Hidd el a linuxnak tök mindegy -
zsolt_64
senior tag
válasz
asuspc96 #33902 üzenetére
Jahh bocs az ábrák miatt benéztem hogy eleve akarsz külső merevlemezt.
De amit leírtam a Boot os kis SD-ről az érvényes.
Nincs értelme merevlemezt és SD kártyát venni és az SD kártyán tárolni a oprendszert. Gondolom a mervlemezt nem akarok le-fel csatolgatni, az fix lesz.
Úgy látom aryes is ezt javasolja. -
zsolt_64
senior tag
válasz
asuspc96 #33902 üzenetére
SD kártyát semmiképp sem szerintem.
A legolcsóbb 128GB kártya 11-12 Khuf.
Ebből kijön egy tetszőleges SSD 120 GB kb 6 Khuf és egy külső USB3 meghajtó 3-4Khuf.
Ehhez kell még egy 256KB SD 0.2 Khufa Bootnak. Igy az oprendszer és a lapozás is egy USB3 sebességű
A SSD-SD sebességről meg ne is beszéjünk.
A fórumban már kitárgyaltuk hogy kell megcsinálni a boot-ot.SSD helyett 13Khuf ért kapsz 1TB os mevlemezt
Az is tökéletesen megfelel sebességben.
U.I. most nézem az ábráidat: webszervert meg mongoDB-t, stb... akarsz telepíteni
felejtsd el az SD kártyát...
-
zsolt_64
senior tag
Féreértetted.
Én a pi3+ ra felragasztott egyedi kis bordácskákról beszéltem. Annak van ilyen hajszálvékony kétoldalú ragasztója. Na azt egyszer rányomtad akkor kész... 1 icipicit nem kerül tök középre, de nem tudtam moccantani sem. illetve erőltetni nem akartam
Ismerősömnél rákérdeztem, de azt mondta azt már csak úgy lehet leszedni hogy tönkreteszed a ragacsot.
Jó kérdés hogy az aliban kapható szép nagy bordával mi a helyzet ha szét akarod csavarozni. -
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33854 üzenetére
Megnéztem az Alin
azt a két ventillátoros verziót ott van fénykép a bordák "belsejéről".
Mostmár így kissé világosabb számomra.
Mind a 4 ragacsot elhasználtad ? (bár lehet hogy nem is kaptál ennyit, változóak a képek)
Kézrátétellel mérve a fenéklapi borda is részt vesz a hűtésben ? -
zsolt_64
senior tag
HEHE tényleg fordítva linkeltem, bocs , de már nem tudom javítani
Viszont : a melegedő táp IC , és a különböző alkatrész magasságok miatt már nem tűnik olyan jó ötletnek. Nem kell bedőlni minden aliexpresses dolognak van ott is gagyi...Aryes: 2 mm az rengeteg. a kétoldalt ragadós hővezető kb 0.1 mm vastag , tudom, mert a 3B+ra tettem bordákat és alaposan megizzadtam hogy elne b... mert nem adtak pótlást. Iszonyú vékony és rettentő precíz munka kell a felragasztáshoz, NEM lehet leválasztani ha odaragasztottad, és gondosan zsírtalanítani kell.
Precízebb meló mint feltenni egy mobilra a védőfóliát. -
zsolt_64
senior tag
válasz
jerry311 #33847 üzenetére
https://www.tomshardware.com/reviews/raspberry-pi-4-b,6193.html van hőtérkép.
Közben lelkesedésem kissé lecsökkent.
Nem látom hogy a 3 hővezető lapkát hova kell tenni, tovább ezek hűtendő elemek síkban vannak-e egymáshoz képest ?
Mert ha nem akkor nemsokat ér az egész, és másfele beszerezhető egyedileg felragasztható bordák többet érnek. Nekem ilyen van a 3B+ on
A hivatalos dobozában csücsül, se oldalfala,se teteje nincs felrakva... -
zsolt_64
senior tag
válasz
wassermann #33844 üzenetére
Jogos
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #33842 üzenetére
ÚÚ ez kegyetlen jól néz ki...
Ezek szerint akor feleslegessé teszi a műanyag dobozt ?
Továbbá ha jól láttam akkor 3 db ilyen hővezető kétoldalasan ragadó lapka van hozzá ?
Tudnál fényképet dobni, és pár mondatban leírni hogy raktad fel ?
Mer úgyláttam 20 dolcsi, a doboz meg feleennyi itthon., + terveztem hozzá ilyen kis hűtőbordákat , de azzal együtt majdenm ugyanannyi kiadás...
Ja és kérem írd meg a tapasztalatodat, mennyire hatékony.. -
-
zsolt_64
senior tag
válasz
nababika #33794 üzenetére
3b+ on mindenféle módosítás nélkül futtatható USB-ről az oprendszer az SD kártya slot üresen marad....
Legegyszerűbb ha a megvásárolt külső usb-re a balenaEtcherrel rámásolod az oprendszert, praktikusan már a Bustert.
Első indításkor majd megnöveli a partíció méretét a maximumra.
Egyetlen gond van, a külső usb meghajtók nem mindegyikét fogadja el.
Perverz módon a birtokomban levő 3 különféle meghajtóból csak a Kolink usb3 típusún fut. Szóval kissé lutri. -
zsolt_64
senior tag
válasz
jerry311 #33756 üzenetére
Én a 3B+ -ra vettem hűtőborda készletet 1500Huf volt. 2 db borda + 2 picike spéci 2 oldalon ragadó-hővezető fólia amiről kétoldalt le kell húzni a védőfóliát.
Mondjuk megizzadtam mire felraktam, de nagyon bevált + nem raktam fel a doboz tetejét,
hadd gőzölögjönÉs hogy hol vettem .. nem nehéz kitalálni...
Ha meglesz a pi4 arra is biztos veszek...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PunkZoli #33617 üzenetére
10 megánál mindenképpen többet kellene, ennél többet az rtn18 router is tud (kb18) , pedig az egymagos kis szerencsétlenke, ez eléggé elkeserítő , esetleg valaki más megmérné hogy nála mennyi ?
Ha van rá lehetőséged próbáld meg ext4-en, esetleg úgy hogy windows alatt partition managerrel lecsíppantasz egy kis helyet és arra felteszel ext4 partíciót. Egy próbát megér. Az eredmények nagyon érdekelnek...UI ezt találtam raspberry fórumon
Using the RPi as a NAS works best with a USB attached hard drive formatted as EXT4. -
zsolt_64
senior tag
válasz
PunkZoli #33599 üzenetére
ntfs az lehet gond nem tudod megróbálni pl. ext4-re formázott partícióval ?
Nem egészen ugyanaz a környezet , de nekem voltak gondjaim az rtn18u router + trasmission -al ha ntfs partícióra próbáltam torrentezni.
A vége az lett hogy stabilan egy ext4 partíció van torrent célokra,amit le sem csatlakoztatok, és így atomstabil. -
zsolt_64
senior tag
A [https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/]
oldalról csak a Buster-t lehet már letölteni ? vagy csak én nem látom a Stretch letöltési lehetőséget ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- Kutya topik
- Dolce Gusto
- Gamepad
- Léghűtés topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest