-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
Háát... HD filmet SD kártyáról
Szóval necces kicsit, mert az oprendszer is arról megy és nem írtad a film bitrátáját..
De simán elképzelhető hogy egy akciódúsabb jelenetnél ahol megugrik a bitráta ott az SD kártya lemarad, egyszerűen nem tudja az adatmennyiséget továbbítani.
A leszakadás már ennek a következmény (lehet)Szóval indulj el a külső HDD irányába
Az usb fog neked hozni 30Mbit/s átvitelt. az már elég egy filmhez.
Okostv-d van megpróbálhatod a HDD-t próbaképpen közvetlenül rákötni. -
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #35983 üzenetére
Erről beszélek. Azt én tettem fel, lényege hogy egy másik repository-t is be kellett regisztrálni. Amikor a rapsbianos csapat is feltette a kodi 18-at, én töröltem az extra repót. Én már megvárom a "hivatalost" , azér köszi...
A sudo apt... al sikerült végülis frissíteni ? -
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
duffbeer #35978 üzenetére
Számolgassunk csak kicsit : pi4/4GB + 4xkülső meghajtó + usb3 hub + konnektor elosztó(5ös) = 65 Khuf (körülbelül ) . Ezért kapsz egy kábelszörnyeteget plusz software megoldatlanságokat, és a végeredmény kétséges.
Ennyi pénzért, vagy egy kicsit többért 3 perc guglizással lehet találni az itthoni boltokban egy zyxel nast. Erre a célra tervezték. Sőt még Nas fórum is van a PH-n ahol segítenek. -
zsolt_64
senior tag
válasz
tradeelek11 #35969 üzenetére
A Raid 5 az az adatbiztonságról szól, és nem a sebességről, ha ezt akarod akkor felejtsd el a pi4-et, márcsak azért is mert még nem hallottam usb-re kötött raid-ről.
Maga a pi4 determinálja az usb olvasási sebességet kb 80-110 MB/S sebességre.
Pont ezért még az SSD-t is kicsit luxusnak tartom.
Egy raid5 ös nas szerver komoly alaplapot és megfeleőem konfigurált operációs rendszert igényel. -
zsolt_64
senior tag
válasz
tradeelek11 #35956 üzenetére
ha jól értem felraktad a desktop-os változatot.
fel tudod csatlakoztatni monitorra vagy tv-re ?
Van kép ? a hálózati kábelt most mindegy. -
zsolt_64
senior tag
válasz
tradeelek11 #35952 üzenetére
se kép se hang ?, a lite az nem tartalmaz desktop-ot.
a hdmi -t a táphoz közelebbi csatba kell bedugni...
válaszd a full raspbian-t-t, a balena megformázza magának az SD -t fölösleges erőlködni
másik formázóval.
szokták fordítva bedugni az sd kártyát...
elsőre ennyi -
zsolt_64
senior tag
válasz
MaCS_70 #35947 üzenetére
Egyáltalán nem mindegy hogy milyen típusú kontroller van cuccban, nézz át a 2.5 collos usb meghajtós fórumba, egész irodalma van a dolognak. UASP, TRIM, leállítja-e a merevlemez forgását stb...
-
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
syler123 #35901 üzenetére
Mindenfelé kapni, csak figyelj oda hogy pi4-hez legyen. Bőségesen elég ez a passzív hűtés és egy ilyen bordán nincs ami elromoljon
. Hogy milyen színű legyen ? hát azért a fizika azt mondja hogy a fekete színű felület adja le / nyeli el a legtöbb hőt, de szvsz olyan jó a borda hogy ha aranyszínűt akarsz hát legyen. De legjobb lenne aranyból
olyan cuki kis swaroski gyémántokkal
Bocs karácsony van.... -
zsolt_64
senior tag
válasz
bazsimano #35884 üzenetére
Én nem venném helyedben, nem éri meg, mert nonstop üzemben fog menni , valószínűleg 2.5 külső merevlemezt is fogsz rádugni, jobb esetben csak instabill lesz a cucc, roszabbb esetben elfüstölhet az egész. Alaplap és tápot vegyél itthon, hűtőborda jöhet az aliról...
Ja és ha okosotthon + médialejátszó , esetleg torrent, nas akkor 4GB verzió
-
zsolt_64
senior tag
válasz
LógaGéza #35283 üzenetére
Bár írtad hogy a busterből indított Kodi-t nem akarod, egy próbát megérne.
A topicban le van írva hogy kell a Kodi 18.4 Leia-t feltepíteni.
Ez nálam és másoknál is FullHD-ban kihasználva a hardweres dekódolást szépen fut.
Mivel hw-ből dekódol nem zabálja fel a processzorokat, és nem szaggat, sőt a háttérben futó torrent is elboldogul...
4K-ról nincs információm. -
zsolt_64
senior tag
Féreértetted , valóban van rés, 1-1,5 mm közötti, de de egzaktul lemérni szinte lehetetlen.
A bordához adott gyurmaszerű lapka talám 1 mm vastag volt sajnos nem mértem le.
Az viszont biztos hogy rettenetesen spóroltak vele sokkal nagyobb is lehetett volna.
Én most vettem már egy 1.5 mm vastag arctic-ot, de még nem volt időm átszerelni. -
zsolt_64
senior tag
Annyit tegyünk még hozzá hogy a gyurmaszerű anyag létezik 0,5 1,0 1,5 stb.. mm-es vastagságokban.
A kétoldalú ragasztónak amit pl a pi-knél is használnak a pici bordácskák rögzítéséhet nincs látható vastagsága, de jól vezeti a hőt, és "rásül" a bordára illetve a chipre. Ha letéped a bordát (ami nem könnyű) akkor le kell pucolni az egészet és másikat feltenni. -
zsolt_64
senior tag
válasz
AXisBOLD #35159 üzenetére
a Kodi 18.4 a jó, mert ez a verzió már hardweres dekódolást végez.
Ha szaggat akkor meg kell nézni mennyi a video memóriára dedikált rész , nekem 512 MB , futja a 4 gigából.full screenes video lejátszáskor nyomj egy "o" betűt,kapsz egy online statisztikát. Keress vissza a topickban, ezt már kitárgyaltuk.
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
olladam #35119 üzenetére
pi4 melletti érvek:
usb3 kb. 3 szor gyorsabb adatkapcsolat a merevlemezzel/ssdvel . (webszervert azért ne futtassunk SD kártyáról)
Valódi 1 GB hálózati kapcsolat.
Memória akár 4 GB
A passzív hűtés megoldott (keress rá: "egybeborda").
Simán elüzemel sok-sok évig...A frissítések feltelepülnek...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
body007 #35096 üzenetére
Pi 3 model B+ esetében simán kiírod balenaEtcherrel a Buster-t.
Ahogy a hivatalos leírásban van.
Működni fog, egyedüli kockázat maga a külső usb meghajtó, nem mindegyik kompatibilis.
Nálam pont egy usb3-as működött, habár a pi3-on csak usb2 van.
Első induláskor a Buster "kiterjeszkedik" a meghajtó teljes területére.
SD kártya slot legyen üres. -
zsolt_64
senior tag
válasz
wassermann #35020 üzenetére
Kissé félreértesz,én az újraragacsolási mizériára mondtam hogy fölöslegesnek tűnik (így végiggondolva ,és Vigyorka eredményeit olvasva) , A bordát indokoltnak és javallottnak tartom, tekintve hogy 4133 huf volt az Aliról, és a pi doboz is került volna 3000-be.(amivel meg jól bezártam volna)
Tudom lehetne üzemeltetni pucéran is, bár azért valami hűtőborda csak kéne rá, azok a kicsi felragasztottak meg nem voltak szimpatikusak. (és dobozzal együtt többe kerülnek)
Szóval az egybeborda optimális megoldásnak tűnt, egyébként az is... (a ventillátoros változatot túlzásnak találtam, oedig ua volt az ára)Ja és a mobilom egyáltalán nem melegszik (Galaxy J7)
Mellékesen csodálkozom hogy a pi gyártója nem adott ki ilyesféle egybebordát, miért kellett ezt a biznicet is átengedni a kínaiaknak ? -
zsolt_64
senior tag
-
-
zsolt_64
senior tag
Na ez a húszforintos kérdés.
Nem lehet belátni, szétszedni meg nem akarom, összeszerelés előtt sem tudtam megállapítani.
Szerintem sem lenne lényeges különbség a 1*2 és 2*1 között hővezetés szempontjából, szerintem a felület mérete a lényeges.
Én inkább arra gondoltam hogy az 1 mm-essel befedem fullra mind a chipeket, mind a borda dudorjainak tetejét.
Szvsz ekkor egymásba nyomódnának és ez lenne az elérhető legnagyobb hőátadó felület.
Ha veszek ilyen ragacsot az 5x5 cm tehát bőven és többször is telik belőle -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #35002 üzenetére
most inkább 1 vagy 2
Csak azért kérdezem mert gondolkodom a ragacs beszerzésen
itt már Vigyorka szórakozott ezzel [link] nem is rossz végeredménnyel.
Arctic hővezető lap 50 x 50 mm (1.0) /ACTPD00002A/
de van 1.5 mm-es is
dilemmában vagyok hogy az 1.5 mm-es, a jó vagy ahogy vigyorka csinálta 2x1 mm -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #34996 üzenetére
Én kettőt kaptam, sajos meglehetősen alulméretezetteket. Szóval lehetne nagyobb is. Gondolkodom a lapka beszerzésén , itt valaki vett már, ezek általában 5x5 cm méretúek, szóval ki lehet vágni rendes méretűt belőle,és ha elrontod sincs gond.
Egyben jutna alulra is, az ugyan csak a nyákhoz érne, és lehet hogy kettőt kéne ragasztani, de biztos lenne hőelvezető szerepe, hiszen a proci környékére esik. egyébként szerintem az alja az egy másik modellhez való. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34988 üzenetére
Semmi gond eszmecsere folyik
-
zsolt_64
senior tag
válasz
rosejbli #34989 üzenetére
Csak belenéztem egy mások topickba [link]
Érdemes elolvasni és a ráadott válaszokat is
[link] Puff neki
Hozzáteszem hogy nem értek az androidos tv boxokhoz, csak kb 3 percet kutogattam...
Tehát még nem is olcsóbb , megveszed és be vagy zárva egy célhardverbe, aminek biztosan nincs olyan támogatottsága és tábora mint a raspberry-nek
itt egy másik kedvcsinálónak [link] ... hááát eléggé bizonytalan -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34982 üzenetére
Hát ha találsz oyan alternatívát ami szignifikánsan jobb a pi4-nél ilyen htpc használatra akkor mutasd meg
A Ram méretét meg jól mondod (nem künnyű utólag bővíteni) , 4 kHuf a különbség. Ha Kodit-használsz akkor minimum 320 Mbyte-ot át kell adni a video-nak, de javallott az 512MB.
Ezt a Kodi valószínűleg pufferelésre használja.
Ha előkerül ez a memória-méret mindig van aki pánikrohamot kap a 4GB-tól, pedig nem fáj
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34974 üzenetére
Akkor 1 kis info a hezitáláshoz:
pi4:
4 procc akár 4GB Ram (ajánlott)
Kitűnően fejlesztett oprendszer hozzá.
Tűrhető grafikus felület
Élvezhető sebességű internetezés
Megoldott az oprendszer áttétele usb3-as meghajtóra
Torrent,nas,média szerver funkciók.
Az új Kodi-val megoldott a filmnézés (akár 4K), youtube(1080p) h264/h265 hardweres dekódolása.
meg még kismilló más alkalmazás... -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34971 üzenetére
Ha visszaolvasol kiderül hogy ez az egybeborda a legjobb megoldás... (venti nélkül)
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34969 üzenetére
A paszta a láthatatlan felületi különbségek kiegyenlítésére szolgál. fogsz egy intel procot és hozzáilleszted a hűtőbora felületéhez. látszólag nincs rés, mégis van.. oda kell a hővezető paszta. Hővezető pasztával nem hidalsz át 1 mm-t.
A hővezető ragacs egy ilyen ilyen lapka ami létezik 0,5-2 mm vastagságokban.
Nézz körül a "vizesben" , ott lehet venni, jó drága.
A kitárgyalt pi4-hez való egybebordához 1 mm vastag ragacs-négyzeteket adtak, sajnos spóroltak vele.nincs pót, ha elrontod....
Ez ilyen gyurmaszerű anyag, mindkét oldalán fólia amit le kell venni, az egyik oldala ragad, azt kell a proccra tenni. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #34962 üzenetére
Igen az egybeborda alja is melegszik rendesen, szóval a csavarok átviszik a hőt.
a mag nekem még 61 foknál nem volt melegebb (akkor volt 30 fok a szobában), a bordát ott ahol a procc van "kézrátétellel" 42-46 fokosra becsültem akkor.
Oda tudod nyomni a kisujjadat akármeddig.
A levegőáramlás mindenképpen hasznos. Olyan helyen kisérleteztem ahol rányitható volt az ablak, a báramló levegőtől egyből esett 10 fokot az egész hőmérséklete.
szvsz a venti fölösleges.
Felszereléskor ügyelj erre a hővezető reagacsra, az az egész lelke.
Ha visszaolvasol, ezt korábban kiveséztük. -
zsolt_64
senior tag
Na ez az amit írtam és nem jó, mert (SW) - azaz software decoding, tehát a procikat terheled 90% fölé, emiatt aztán akadozik az egész.
Ha 17-es kodi-d van, akkor fenntebb belinkeltem egy szájbarágós leírást ami a kodi 18.4 (Leia) telepítését teszi lehetővé Raspbianra. (#34817) Olvass vissza.... -
zsolt_64
senior tag
film nézése (full screen) közben nyomjál egy "o" betűt
kiirja hogy mivel dekódolja a filmet:
blblblbla (xxx)
a vége a lényeg ez (SW) vagy (HW)
mert ha ez sw akkor nem hardweresen dekódolja
alul meg kell jeleniteni a pillanatnyi cpu %-okat ha ez 15-25% akkor jó ha ez 80-99% akkor .....
Kodi verzió ? -
zsolt_64
senior tag
válasz
konyok #34869 üzenetére
Azért ez nem így van..
Még ha a számlázás nincs is benn a projektben, akkor is van kártya amivel azonosítja magát az ügyfél, továbbá keletkeznek olyan adat-tételek a keverés során amiket atombiztosan rögzíteni kell, hogy mikor ki milyen és mennyi vegyszer vételezett.(Gondolj arra hogy rosszul keveri ki a vegyszereket, és tönkretesz vele dolgokat, vagy megsérül valaki. Olyan kártérítési pert akasztanak a nyakatokba hogy rámegy a gatyátok) Ezeket az adatokat aztán valaminek fel kell dolgoznia, hogy ebből majd számla szülessen. Erre írtam a sql adatbázist, de azt is hozzáteszem hogy a raspberry usb-re kötött merevlemez erre nem alkalmas. Ha csak egyszer elvesznek a számlázáshoz szükséges adatok, azt behajtják rajtatok. Ha meg arra gondolsz hogy ez nem a ti problémátok akkot tévedsz. Szóval gondolkozzatok még ezen a koncepción.
Részemről a téma lezárva... -
zsolt_64
senior tag
válasz
konyok #34836 üzenetére
webes elérés, ahol monitorozni tudja a folyamat adatokat (ez alapján számlázna havonta)
Azért ezt komolyan végig kellene gondolni. ha kártyával azonositja magát aki a vegyszert bekever és elviszi, az vásárol, ehhez Áfás számlát kell kibocsájtani, ehhez a megfelelő infrastruktúra kell pl. minimum SQL adatbázisban tárolni az összes adatot, továbbá a jogszabályok szerinti érvényes Áfás számlát kiállitani... stb stb...
meg ilyen apróság hogy ha számlakibocsájtó vagy akkor azt bizonyos esetekben a NAV felé elektronikus úton el kell juttatni, továbbá ha ez a mennyiség nagyobb mint egy kulacs térfogata akkor szállitolevél is kell,a vegyszer szállitása sem egyszerű, már ha megállit a rendőr a közúton. folytassam? -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #34821 üzenetére
nekem kellett még amit a RASPBERRY PI 4 ONLY TWEAKS -ban van leírva, mert az egeret sem bírtam tolni olyan lassú volt, de meggyógyult.
Ha filmet játszok le és nyomok egy o billentyűt akkor kiírja:
videó dekóder:mmal-mvc(HW)
és alatta a cpu-kat %-ban amik gyakorlatilag henyélnek : 3-13%
ugyanez a cpu kodi 17-ben 81-90% volt és a videó dekóder ff-h264(SW) volt -
zsolt_64
senior tag
Minden pi4 tulajnak aki Buster alól Kodi-t használ [link]
Telepithető a 18.4 Leia.
Végre használja a hardveres video dekódolást
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34799 üzenetére
Az alább említett axa-ban nekem egy legegyszerűbb 1TB hitachi eredetileg valami laptop-ból "kiesett" merevlemez van. Így kijön a 98.50 MB/sec , az előbb mértem , és még megy torrent+nas , szóval lehet magában kijönne a 110MB/s
sudo hdparm -t /dev/sda2
csak csendben kérdezem, mert ez a 34MB/s gyanús, biztos az usb3 dugtad?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34771 üzenetére
Hát gratulálok, asszem veled értekeztem erről a (qrwa) drága hővezető lapkáról.
Tanulságos, és gondolom, mostmár nem kívánod szétszedni.
Milyen a megvett hőátadó fólia jellege , ragacsos ?, vagy inkább ilyen gyurmaszerű ?
mindkét oldala ragad ?, típusa megnevezése ?
Beültetted a bogarat a fülembe hátha nekem is lejjebb menne a hőmérséklet, csak megvásárolt fólia nélkül nem merem szétszedni...Lehet veszek ilyen 1 mm-est és a pi4-re és a bordára is ragasztok full felületen, lehet hogy az az igazi ? -
zsolt_64
senior tag
válasz
CoroStar86 #34756 üzenetére
-
zsolt_64
senior tag
válasz
CoroStar86 #34748 üzenetére
Most nézem mit linkeltél be , de ez valószínűleg átverés, mert a pi3b+ és pi4 nem stimmel...
Nem véletlen hogy nem mutatják a borda alját
amit linkeltem az biztosan jó.... -
zsolt_64
senior tag
válasz
CoroStar86 #34748 üzenetére
Proci felületét hogyan tudnám megtisztitani a zsirtól?
Fültisztító pálcika + magas (min 80%) alkohol (patika). Bemárt, lecsepegtet, és óvatosan megdörzsölgeted a fémtokot, vigyázva hogy máshoz ne érj. Utána nem összefogdosni
Az ilyen kontakt/tisztító sprékkel is lehet de vigyázz, mert lehet hogy van bennük kenőanyag ami visszamarad, és még roszabb lesz, és nem telibefújni , csak a fültisztítóra..
Ha jó borda kell, keress vissza, belinkeltem aliexpresstől -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34741 üzenetére
Jól gondolom, ha meg lesz oldva a későbbiekben a USB boot,
akkor a külső vinyón is létre fog hozni
1 boot és 1 rendszer partíciót a rendszer?
igen, a pi3b+ ilyen, ott a balenaetcherrel közvetlenül rá lehet írni a vinyóra a raspbian-t.
mindenféle sd kártya nélkül prímán elindul, és ráugrik az egész vinyóra.Mondjuk függ a külső usb-s meghajtótól, nem mindegyikkel működik. Nonszensz módon a pi3b+ ba usb3-as külső meghajtót kellett alkalmaznom hogy bootoljon.
Ez a probléma fennálhat későbbiekben a pi4-en is, ezért én már úgyhagyom ahogy van, nem fáj az az 1GB sd kártya ami csücsül a pi4-ben -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34741 üzenetére
FAT32 a későbbi bootnak -- hát ha gondolod átvariálhatod ha maj megoldják, én lusta vagyok hozzá
1db a rendszernek - nekem is így van
1 swap - Na ezt nem ajánlom. Annak örülök hogy 1 srófra jár az agyunk, de én már ezzel megszívtam. Megoldottam fstab-ba swap partíció, és a dphys service-t ami már nem kellett, azt legyilkoltam. Ennek az lett a következménye hogy rendszeresen mindent kivágott a kernel, elsősorban a transmission-daemon_t, mondván hogy vészesen elfogyott a rampedig akkor volt kb 400MB elfoglalva a memóriából ami 3.4GB volt(512MB videónak lefoglalva).
Itt feljebb kértem segítséget is, nem értettem a dolgot. A vége az lett hogy újrahúztam az egészet, békén hagytam a dphys_t , most 2GB a swap file formátumban.
és 1db adatnak - nekem is így vanJa és ttovábbra is GB-ok vannak szabadon, mégis swappolgat a kernel max 100 MB-ig. A fene se érti
de már nem érdekel... 1 hétvégém ráment
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34739 üzenetére
A kérdésedre a választ biztosan nem tudom, de gyanítom hogy most mindegy lehet, mert a boot úgyis a sd kártyáról meg (ezt a témát már kiveséztük).
Hogy mi lesz akkor ha a megoldják hogy közvetlenül lehessem bootolni usb3-ról az kérdéses...
De mi az ami az MBR-ben téged korlátoz ? csak kiváncsiságból ? -
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #34732 üzenetére
Ránézem a neten: 1 magos proc
intel 945gs video ami már a cikk szerint 2008-ban is elavult [link]80 GB merevlemez
nas nak 2019-ben ? Mindez 10 éves vas ami nem tudni mennyit pörgött....
Ja és mit teszel rá windows10 ? ,linux ? mert az xp amivel árulták az felejtős, driverek ?
Szóval csak szivás az egész... -
zsolt_64
senior tag
válasz
c64fanhun #34729 üzenetére
Nem lesz elég a 1080p szaggatásmentes lejátszásához. továbbá nem tudomhogy milyen alaplapi video kártya van hozzá.
Nelem egy at3iont (ez erősebb)volt htpc-nek, ehhez van az alapapon egy nvidia ion integrálva, az elvitte az ilyen 1080p.BluRay.x264.
jellegű filmeket , de már élvezhető sebességű internetezésre alkalmatlan.
torrentezésre/nas alkalmas, de csak akkor ha ingyé van,mert még rá kell költeni. Továbbá vedd figyelembe hogy 10 éves vas... hát szóval inkább nem ajánlott kategória... -
zsolt_64
senior tag
Wassermann egyetértek.
Nekem pilanatnyilag megvan mikettő pi
pi3b+ hivatalos doboz + felragasztható hűtőborda, a doboz fedelét már rá sem raktam 51-60 fok
pi4 egybeborda 51-60 fokA vicc az benne hogy a hivatalos doboz + felragasztható hűtőborda kb ugyanannyiba kerül mit az egybeborda...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34676 üzenetére
Igen ezeket különböző vastagságokban árulják,amit mellékeltek kb 1 mm vastag volt.
Ennek nyilvánvalóan kissé össze kell nyomódnia, hiszen rugalmas, és akkor van határozott érintkezés.
Emiatt aztán minnél nagyobb annál jobb, illetve nem számit ha kicsi "kilóg" , sőt ott is elvezethet 1 kis hőt. sajnos a mellékelt ragacsaim nekem is mind inkább kisebbek voltak,mint nagyobbak.
Ha kicseréled várjuk az infotJa és szerintem nemigen ajánlatos levenni a bordát,mert akkor oda a ragacs
Azt már le sem merem irni hogy felrskáskor az érintkező felületek alkoholos tisztitása erősen javallott -
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34674 üzenetére
Mind a kétoldalt ragacsos a hőelvezető lap.
Hopp ez érdekes nekem, csak az egyik oldal volt ragacsos, értelemszerűen ez ment a csipre, egyébként 2 darabot mellékeltek, és igen lehetett volna nagyobb is.
Azért irom, mert ez kritikus része a bordának. ha el nem jó,vagy elcsúszik stb... akkor az egész mit sem ér.
Nekem még az alsó borda is meleg,pedig csak a csavarokon keresztül kapja a hőt.Tipp: én a csavarok végét bemártottam proci hővezető pasztába, úgy hogy a becsavaráskor kisajtolódott 1 kicsi Igy talán jobb a hőátadás
Hővezető ragacsot meg árulnak itt-ott csak qrwa drága, többe kerül mint a borda
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Vigyorka #34669 üzenetére
Ugye erről az házhelyett alul-felül hűtőbordáról van szó ?
Ha igen akkor hogyan raktad fek l hővezető ragacsokat ?
mindkét oldalon van fólia ezeken.
van 1 ragadós oldaluk, ezt kell feltenni a csipekre, és a másik oldalról is le kell venni a fóliát.
Ja és sokat számit a környezet, jól kell szellőznie.
Ha az enyémre rányitom most az ablakot és betódul a friss levegő -10 fokot esik... -
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #34666 üzenetére
51 fokos most és nem fut rajta más csak samba transmission-daemon conky , vnc server amin nézegetem
firmware frissítés előtt is csinálta....{
"alt-speed-down": 50,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 50,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"blocklist-url": "http://www.example.com/blocklist",
"cache-size-mb": 4,
"dht-enabled": false,
"download-dir": "/nas/transmission",
"download-queue-enabled": true,
"download-queue-size": 5,
"encryption": 1,
"idle-seeding-limit": 30,
"idle-seeding-limit-enabled": false,
"incomplete-dir": "/nas/transmission",
"incomplete-dir-enabled": false,
"lpd-enabled": false,
"message-level": 1,
"peer-congestion-algorithm": "",
"peer-id-ttl-hours": 6,
"peer-limit-global": 200,
"peer-limit-per-torrent": 50,
"peer-port": 51413,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 49152,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": "default",
"pex-enabled": false,
"port-forwarding-enabled": false,
"preallocation": 1,
"prefetch-enabled": true,
"queue-stalled-enabled": false,
"queue-stalled-minutes": 30,
"ratio-limit": 2,
"ratio-limit-enabled": false,
"rename-partial-files": true,
"rpc-authentication-required": false,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-host-whitelist": "",
"rpc-host-whitelist-enabled": false,
"rpc-password": "{e1bcd084dcf20d18d88f09421ead0bae85472aa2OlH9Cmqu",
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1",
"rpc-whitelist-enabled": false,
"scrape-paused-torrents-enabled": true,
"script-torrent-done-enabled": false,
"script-torrent-done-filename": "",
"seed-queue-enabled": false,
"seed-queue-size": 10,
"speed-limit-down": 2500,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up": 5000,
"speed-limit-up-enabled": false,
"start-added-torrents": true,
"trash-original-torrent-files": false,
"umask": 0,
"upload-slots-per-torrent": 14,
"utp-enabled": false,
"watch-dir": "/nas/transmission/.watch-dir",
"watch-dir-enabled": true
} -
zsolt_64
senior tag
Pi4-en használ valaki Transmission-t ? , mert nekem rendszeresen ledöglik random időközönként.
Egyébként jól működik, csak eltűnik....syslogból:
Sep 12 19:35:39 pi4 kernel: [25609.041729] Out of memory: Kill process 989 (transmission-da) score 5 or sacrifice child
Sep 12 19:35:39 pi4 kernel: [25609.041763] Killed process 989 (transmission-da) total-vm:114908kB, anon-rss:33204kB, file-rss:7304kB, shmem-rss:0kB
Sep 12 19:35:40 pi4 kernel: [25609.876167] oom_reaper: reaped process 989 (transmission-da), now anon-rss:0kB, file-rss:0kB, shmem-rss:0kB
Sep 12 19:35:41 pi4 systemd[1]: transmission-daemon.service: Main process exited, code=killed, status=9/KILL
Sep 12 19:35:41 pi4 systemd[1]: transmission-daemon.service: Failed with result 'signal'. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #34656 üzenetére
Tehát vnc server a pi4-en , és nálam vnc kliens egy pc-n windows alatt.
A pi4 tv-re kötve és egy tapipados vezeték nélküli klaviatúra van feldugva neki.
Tökéletes szinkronban a kettő, mozgatom az egeret minden látszik., htop elindítva egyszerre megy a változás az ablakban.
Mondjuk ha egyszerre mozgatom a egér + tapipadot azt nem szereti -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34654 üzenetére
Megvan !
mivel nekem egy Boot sd-rendszerem van ezért nem volt világos hogy honnan keresi majd boot közben az eprom file-t ezért a /boot ba (ez ugye az sd kártya gyökere és a valós / _be is bemásoltam a file_t és kiadtamsudo rpi-eeprom-update -d -f /pieeprom-2019-07-15.bi
na erre azt válaszolta hogy pending... blbablabla és vár egy reboot-ot
rebooot.... és ok -
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #34645 üzenetére
Végigolvastam amit írtál, és lehet hogy nem fog működni, ugyanis partíciót másolunk, és a volume uuid megváltozik.
A formátum :12345678-01
Ebből az 12345678 a volume uuid a 01 az a partíció sorszáma 1 kezdődően.Tehát az következik ebből, hogy az fstab-ban a saját magára mutató bejegyzés is megváltozik
Akárhogy is csinálod ezeknek stimmeli kell.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34640 üzenetére
Lényeg az hogy a két partíció másolás után a kicsi sd levő /cmdline.txt ben levő uuid, és a merevlemez partíciójában levő /etc/fstab uud _ai helyesek legyenek.
Így bootolás után a linux file rendszerében levő /boot valóban a kicsi sd-re mutat.Azért írtam a házasság hasonlatot, mert időnként a raspbian frissítése vátoztatásokat csinál a /boot ban.
Az hogy ezeket a módosításokat hogyan végzed el az már egyéni. önmagával nekem nem sikerült..
1. a kicsi sd fat32, ezt könnyű akár windows alól is módosítani.
2. a külső merevlemez /etc/fstab módosítása nehezebb mert ext4-be kell belenyúlni, én egy linuxos virtuális géppel oldottam meg, de végülis tökmindegy mivel csinálod.Lényeg hogy pontosan stimmeljen, mert különben kernel pánik és vagy blank screen lesz a vége.
fstab
proc /proc proc defaults 0 0
PARTUUID=4be358ba-01 /boot vfat defaults 0 2
PARTUUID=46acd7d8-01 / ext4 defaults,noatime 0 1
PARTUUID=46acd7d8-02 /nas ext4 defaults,noatime 0 3cmdline.txt
dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=46acd7d8-01 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Murdock1981 #34616 üzenetére
Lehet hogy félreértetted.
Nem azt írtam hogy nem csücsülhet az oprendszer az usb meghajtón, hanem hogy kell 1 kis varázslás hozzá + egy legfeljebb 256MB-os sd kártya indítónak.
pár hozzászólással korábban le is írtam a varázslást... -
zsolt_64
senior tag
válasz
Murdock1981 #34587 üzenetére
Pi3b+ _ra igen , mert meg van csinálva, nekem is van egy ilyen IS .
pi4 re még nem csinálták meg, meg kéne, eléggé egyértelmű hogy érdemes usb3-ra tenni az oprendszert...és akkor nem kellene az a varázslás amit fenntebb leírtam.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34585 üzenetére
Hát én azért megvenném azt a hűtőbordát amit belinkeltem,ezzel megoldod a doboz problémát is, gyakorlatilag a pi4-et nemigen lehet hűtés nélkül hagyni, a hivatalos dobozba zárni meg egyenesen marhaság.
A SOC-ra ragasztható bordák nem érnek semmit.UPDATE: ne vedd le a swap-ot , mert kalamajkát okoz, például állandóan összeomlik a transmission-daemon. Hogy miért azt nem tudom. Pedig 3-400 MB lefoglalt memória van , a kernel mégis kilövi memória hiánnyal
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34582 üzenetére
A 4 Gb os vásárlást jól tetted
Az oprendszer áthelezésére nincs normális leírásom, de én így csináltam:
1. Fogtam egy 16GB-os SD kártyát, ez később már nem kell , és a raspberry oldalán levő balneaetcher programmal kiírtam rá a raspbian-t.
2. Ezután pi4 be bedug, elindul, és átméretezi magát...
3. pi4 kikapcsol sd kártya kivesz. Ekkor a kártyán van 2 partíció egy kicsi fat32 , és egy kb 15 gb-os ext4.
4. partition managerrel átmásolom a fat32 -őt a kicsi sd-re, és a nagy ext4-est arra a külső meghajtóra amit használni akarok a pi4-en. Ezzel a 16gb sdkártya felszabadul.
5. most jön a csavar a kicsi sd-n ami fat32-es van egy cmdline.txt állomány amiben át kell írni a root=12345678-02 paramétert az átmásolt partíció uuidjára nem feledve hogy valószínűleg 01 lesz a vége.
6. valahova egy linux alá felcsatolni az átmásolt külső meghajtót. Ott a szabványos /etc/fstab -ban ugyanúgy korrigálni az uuid bejegyzéseket. Figyelem a boot bejegyzést is ami a kicsi sd-re kel hogy mutasson.
Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek...
7. a fennmaradó üres területet a linux szabályai szerint már particionálhatod és mountolhatod magával a pi-vel isIgen körülbelül 3GB foglalt a 16 ból, de mindenféle vacakokat is instaltam és másolgattam oda.
Ezért elvileg egy 8Gb átmeneti sd kártya is elég.Én most kinyírtam a swap funkciót is, 4gb-nál felesleges , és úgy tűnik emiatt omlott össz néha a pi.
Ja és ha visszalapozol a topickban akkor megtalálod milyen hűtőbordát és külső usb3 meghajtót vettem, mindkettő bevált...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34580 üzenetére
Remélem legalább 2GB-os pi4-et vettél.
Az oprendszer usb2 vagy usb3as particióra áttétele lehetséges minden pi verzión. Ebben az esetben csak egy 256mb-os inditó sd kártya kell ami örökéletű lesz mert gyakorlatilag nincs rá irási folyamat.
Kicsit el kell vele szórakozni,mert a root könyvtárat ki kell tenni az sd re amit fat32 nek kell particionálni, és az fstab módositása is szükséges lesz. Ha nem megy a linux akkor inkább keress meg valakit aki megcsinálja, de leirás van a neten.
nekem is igy műxik, van egy 16gb particio amin csücsül a raspbian, és van egy 890gb partició ami nas megosztva szambával és erre megy a torrrent is. Mivel nekem 4gb os pi van most kapcsoltam ki teljesen a swp-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Subaru topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- Rábólintott az EU, eltakarítja az illegális termékeket az AliExpress
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest