Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• UnSkilleD

senior tag

válasz inf3rno #9909 üzenetére

akkor most pontosan milyen funkciókat kellene ellátnia a szervernek? csak fájlszerver, vagy webszerver adabázisszerver, torrent meg a kutyafüle is menne rajta?

• HUfantom

őstag

válasz inf3rno #9907 üzenetére

Szia! Gyors választ adnék:
    RAID 5 : X merevlemezed van X-1 lemez kapacitását tudod használni és 1 DB lemez kiesését tolerálja.
    Min 3 lemez
    RAID 6 : X merevlemezed van X-2 lemez kapacitását tudod használni és 2 DB lemez kiesését tolerálja.
    Min 4 lemez

Azonban a tapasztalat azt mutatja a tömböt nem szabad végtelenségig bővíteni. Egy bizonyos szám fölött már inkább két tömböt rakjál össze amiből akár RAID 0-t is lehet rakni ami, RAID 50 és társai lesznek.

Érdekelne, hogy vajon egy ilyen integrált CPU-s alaplap hogyan támogatja a RAID5-öt vagy RAID6-ot. Vajon a CPU-t kezdi el pörgetni, vagy bele van integrálva valamilyen hardware-es megoldás?
    Integrált alaplapi chippek már egészen jól működnek, RAID 1 és RAID 0 én gond nélkül rájuk merek bízni.
    Azonban a RAID 5-nél már kell a proci is. RAID 6 támogatás általában nincs...

szoftveres RAID gáz.
    Az út amit meg kell járni az a probléma. A Merevlemez-SATAIII-Déli_híd-Északi_híd-Processzor út nagyon hosszú sok a késleltetés. De csak RAID 5-6 esetén :P
    A 100.000+ pénzbe kerülő RAID kártyában már van CPU és Akkumulátor is, hogy írni tudjon azonnal a diszkekre.

Nekem viszont sokat számítana, ha nem enné a CPU-t minden írás-olvasásnál, mert szeretnék alacsony fogyasztást elérni, lévén hogy azért napi 8-12 órában menne a gép. A maradékban meg sleep-re tenném, és wake up on lan-t használnék. Ezen is agyaltam, hogy vajon ha nem eszik sok procit a szoftveres RAID, akkor nincs e olyan gond, hogy elkezdi rendezgetni magában az adatait idle, és ezért képtelen sleep mode-ba menni az oprendszer? Egyébként 100%, hogy Ubuntu Server 16 LTS lesz rajta. Amiatt is aggasztó nekem a szoftveres RAID gondolata, hogy valszeg belassítja az olvasási-írási sebességet, és jó lenne, ha meglenne a 100MB/s körüli sebesség, ha már van gigabites LAN-om.
    Már bocsánat, de ez egy baromság.........
    Indokok: A CPU azért van a gépben hogy használjuk, A merevlemezek két leghalálosabb ellensége a KI/Be kapcsolgatás és a Hő. Ezzel szemben te a pár forint elektromos számla miatt aggódsz, és inkább kockáztatnád a tömbön az adatokat majd maradjon passzív hűtésű ergo szerverszoba sincs rendes légkondival.

Láttam olyat is, hogy külön IDE RAID kártya van betéve a gépbe, és az vezérli az egészet hardveresen. Ez vajon jobb megoldás, mint az alaplapi RAID?
    Felejtsd el az IDE kártyát.....

Amit szeretnék elérni, hogy
    - ne veszítsek adatot, ha elszáll egy vagy két lemez (max 5 lemezt szeretnék és 1TB tárhely elég nekem)
    - menjen ugyanígy 100 MB/s körül a samba adatátvitel nagy fájlok olvasásánál (írásnál elég a fele is)
    - ne kelljen külön dobozba rakni a lemezeket
    - maradjon passzív a gép hűtése
    - menjen sleep mode-ba, ha idle, ugyanúgy, mint 1 lemeznél, és fel tudjam kelteni wake up on lan-al
    - keveset egyen a gép kb. ugyanúgy, mintha csak 1 lemez lenne benne (gondolom ez azért nem megoldható)
    Érdekelne, hogy ezekre mi a legjobb megoldás? Kb. 150-250 pénz, amit költenék rá. Ebből olyan 50k-nál kezdődik a RAID nélküli rész, szóval olyan 100-150k menne a lemezekre meg a hardware RAID-re. Gondolom ennyiből azért ki lehet hozni valami épkézláb megoldást.

Én az látom rossz irányba tapogatsz...
    Indok: A Raid 5 lassan ír és gyorsan olvas kompromisszumos megoldás, mert nem akarsz csak 1 diszket beáldozni a megbízhatóság és hibatűrés oltárán. Én mást javasolnék.

Ha kell 1TB hely és 100MB írás olvasás akkor vegyél 4 DB diszket rakd be egy gépbe pakold rá pár ventilátort, hogy legyen hűtés és csinálj belőle RAID 10-et. Az gyorsan ír, gyorsan olvas alapból 1 diszket elbír de néha kettőt is. Ha 1TB-s diszkeket használsz akkor 2TB felhasználható, minden adat két helyen van meg minden pillanatban és az ubuntu is röhögve tudja kezelni.

A ki-be kapcsolgatást meg hagyd a pics@ba. Reggelente az imádkozás, hogy jaj csak induljon, be és érzékelje az össze diszket és tömböt nem éri meg az a pénzt amit villanyáramra kellene költeni.

Kérlek ne gondold, hogy rosszmájú és beképzelt vagyok, de irdatlan baromságokat írtál és egymással összeegyeztethetetlenek a kívánalmak.
    Kb azt mondtad: Nem értek a focihoz, de Alonso és Rossi jó párosban...

Új hozzászólás Aktív témák