- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vismaior04
tag
Nagyjából egy évig vaciláltam én is, mivel otthoni gépet építek. Ilyen megoldásnak iszonyú drága valóban, de egyszerűen nem találtam más olyan megoldást amivel elfogadható kompromisszumra jutottam volna. A sebességet még feláldoztam volna jelentősen alacsonyabb árért, de a régebbi kártyák max 2TB array limitje nagy probléma.
Hétvégén megkísérlek rá installálni egy oprendszert, kiváncsi vagyok mi sűl ki belőle. Csak gondoltam hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata és inkább lebeszélni az időpazarlásról.
Köszi.
-
Bali27
addikt
Az Intel alaplapi driverböl a legujabb Beta van fent.. Remélem nem azért szivat szét a winyoval... Ujraraktam a rendszert pár napja, de elötte iyleneket nem csinált.. AKkor régebb intel driver volt fent..Én egy csomó dolgot kilövök az elején.Ezeket pl.[link].+ Net Bios Helper,Biztonsági Központ+ Indexelést . A shadow copy azt igy nem ismerem.. Tudnál segiteni?
-
need
addikt
köszönöm a válaszod..
az általád ajánlott ADAPTEC kártya nem mostani gyerek én úgy olvastam hogy kb 2003 környékén került k.forgalomba a sebességére max 100 mb/s irtak.
feltételezem ettöl még jó választás lehet..ha ilyen kártyám lenne akkor engedélyezi a 64 bites vista feltelepitését...??
-
need
addikt
picit idéznélek... met nem pontosan értem mire gondolsz vagy mi lenne amit irtál..
"apróságra" azért még felhívnám a figyelmed: az általam ajánlott ADAPTEC kártyához erősen ajánlott megvenni a backup battery-t"
ez egy külön áló valami olyan mint 1 szünetmentes tápegység vagy inkább mind a deszkákon a gombelem...???
-
DejaVu
csendes tag
hát ez még mindíg csak "elvileg" , gyakorlatban ha raidre állítom a sata vezérlőt biosbol , akkor a 2 320as hdd-t és az írót látja csak
egyszer villant fel bootolásnál a mobil rack tartalma , mellette egy syncronizing felirat , de mire betoltött a win , megint semmivalakinek más ötlet ?
-
need
addikt
volna még 1 dolog..
gondolom ha meg van a raid 5 tömb akkor ezt is úgyan úgy lehet particionálni mint a raid 0 tömböt..viszont az érdekelne hogy hogy ha pl 3 vinyóval csinálom a raid 5-öt akkor ebböl 2 lesz a tömb 1 pedig a háttér tároló.. vagy inkább gyorsitó tár..? vagy a 3-ik vinyó is úgyan olyan elem lesz mint a másik 2 vinyó...???
hogy van ez...??
-
Reac^
őstag
Na történések. Ki szeretném próbálni ezt az 1 hdd-n több féle raid dolgot. Nos csináltam egy új tömböt. 4x160 ugyebár. Csináltam egy 0+1et 150GB-osat, erre húztam egy új wint (sajnos ugyanaz a jelenség mint amit fentebb linkeltem). Továbbra is a vezérlő biosában voltam, csináltam ugyanebből a 4hdd-ből egy raid0-t. Viszont a méretét nem engedte állítani és magától beállt 300gb-ra... Hmm most hogy leírtam leesett, hogy miért
(na m1 már nem törlöm ki).Inkább aztat mondom, hogy amikor telepíteném az Intel Storage Matrix-ot, akkor szól hogy ez egy régebbi verzió mint ami fenn van, tölöm e a fennlevőt? Mondom ez érdekes, ennyire rámentek a raid-re ennél a módosított XP-nél? (mondjuk ez ott volt a leírásban is és az elején 10percet csak raid vezérlőket töltöget)...
-
brd
nagyúr
Valóban nem mondta senki, de sokan azt hiszik, hogy a 2 (folyamatosan együtt, egy gépben futó) HDD-n lévő adat már biztonságban van.
Erre szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem, ez nem így van.
Erre jó a RAID01, hogy hardverhiba (kifejezetten merevlemezre értendő) esetén ne tűnjön el több órányi melóm. A szalagok meg vannak, elölről lehet kezdeni, de az sok-sok órás plusz meló... Meg aztán, ha épp esküvői képeket dolgozok fel, nincs időm arra, hogy a HW esetleges bénázása miatt megálljak 1-2 napra...
Így van, pontosan erről van szó, erre jó, hogy ilyen HW hiba esetén tovább tudj tovább dolgozni vele. -
sinick
senior tag
Ami fájdalmasan érintene az kb. 200 mega, az elfér a 320-ason. A többi az film meg iso, szóval ideiglenesen meghatna, ha eltűnne.
De ki a franc fogallkozik még otthon otthon állandóan adatmentéssel meló után, tíz éve nincs otthon semmiről sem biztonsági másolatom, pedig űztem ezeket a dolgokat úgynevezett "szakember" szinten is.
A vinyókat még meggondolom, de szerintem 30MB/s Average Speed miatt (én nem tudom, sosem mértem ilyeneket) nem érdemes 60 ropit kidobni.
-
Bali27
addikt
2 raptor? Mennyi 180MB/sec? Na 2 sima winyoval meg 90-120.. Ha szted megéri a feleslegespénzkidobást???
Én a 160 as és a 200ASBÓÜL CSINÁLNÉK EGY RENDSEZR RAID0-ÁT.. 40 gb elveszik, de iylen terrabájtoknál már.... A 2 500 asbol meg megint csak raid0 át, vagy valahogy raid01 et ....
ÍDe én csak Laikus vagyok... -
Bali27
addikt
-
sinick
senior tag
Még nem tudom mennyire szállhat el a RAID0, csak most kezdtem nincs tapasztaltom.
12 éves pályafutásom alatt IDE nem szállt még el - pedig 2005-ig üzemeltettem 100 gépes hálózatokat kb 6 évig -, merevlemez nekem egy (fejhiba) szállt el, munkahelyeken meg talán három darab. Ebből a szempontból mindegy hogy egyhdd-s fejhiba van vagy raid0-ban lévő hw hiba, az adatoknak ígyis úgyis lőttek.
Eredetileg RAID1-et akartam, de arra azt írták a hozzáértők, hogy az olvasás nem lesz sokkal gyorsabb, viszont az írás annál lassabb. Igazából pedig mindennapos használatban gondolom az olvasás lényegesebb (ld. pl. ADSL, ahol figyelembe veszik, hogy 10szer annyit tölt az átlag user, mint amennyit feltölt)
Igazából HW hiba miatt (HDD vagy IDE hiba) ugyanúgy lehet adatvesztés, csak itt a HDD meghibásodási valószinűsége - elvileg - kétszer akkora. Gondolom IDE vezérlő illetve alaplapi RAID vezérlő meghibásodása csekély (csak az a lényeg, hogy ez ne okozzon adatvesztést a HDD-n).
Lehet hogy akkor beruházok még két vinyóra és megtükrözöm a RAID0-mat RAID01-re.
Ez lehetséges vagy ehhez előbb rombolni kell a RAID0-mat? -
DeSanto
őstag
Nekem ez most rendszernek van beállítva tehát adatot tárolok rajta és az oprendszer is erről megy.
60ezret nem adok ki annyiért már veszek 2 500gigás vinyót és lesz hely is meg sebességben sem lesz olyan nagy különbség.Az viszont nem befolyásol semmit melyik portra van rádugva a vinyó?
Lényeg hogy párosra vagy páratlanra dugom őket? -
-
Kroni1
veterán
Köszi a segitséget!
még egy utolsó kérdés merült fel bennem:
"Az Intel vezérlők tudják a különböző RAID tömböket azonos meghajtókon... sőt, akár azt is meg tudja, hogy a lemezek eleje RAID0, a maradék meg nincs tömbben, vagy akár RAID1-ben is..."
Ezek szerint mondjuk a 2x500GB-os vinyómat fel tom osztani a giga p35c lapom ICH9R vezérlőjével ugy h 2x100GB raid0 a maradék 2x400GB pedig raid1 vagy nincs tömbben? Na ez lenne a nekem való! ha mondjuk az egyik vinyót esetleg kiveszem, átrakom másik gépbe akkor a 400GB nem raid-es partició látható és az adatai lementhetők??
-
Kroni1
veterán
-
Bali27
addikt
Tudnál abba segiteni hopgy eldöntsem hogy melyik éri meg meghagyni a mostan 2 winchesterböl álló raid 0, at amelyikbe 2 tömb van.. vagy szátszedni a raidet? (tudom 2x2 winchester a nyerö, de sajnanagyon kevés hely van a házamba) Ugy emlékszem raiden kivül oylan 45mb/sec a másolás.. Most tömbön belül, vagy a 2 tömb között elvileg 25mb/sec... És az a legszebb hogy nekem föleg arra kellene, hogy a Photoshoppal és Indesigneval, amikor dolgozok, meg iylen 1 gigás TIFFeket mentek, jó legyen.. MOndjuk 1ik tömbröl a másik tömbre...,, vagy esetleg szétszedni a raidet..
Aza kérdésem hogy hogyan tudom lemérni, hogy pl indesigneos, vagy photoshopos nagy file mentéseknél, mennyivel dolgozik a winchester.. ÉS mennyivel dolgozna raid nélkül?
nagyon megköszönném a válaszod.. -
sinick
senior tag
No ez nagyon jó volna, windowshoz mert akkor első tömb RAID0 lenne nagy kiosztással (boot,swap) a második tömb szintén RAID0 kisebb kioasztással (rendszer, telepített progik) a maradék területet meg maradna hagyományos partíció.
Ha jól értem, akkor ebben az esetben nyugodtan megsérülhetnek a raid tömbök, mert csak a boot+swap illetve rendszer+progik szállnak el, és ilyenkor a többi partíción lévő (lényeges!) adatok megmaradnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged