- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
Új hozzászólás Aktív témák
-
EQMontoya
veterán
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Itt az elvárásokkal is lesz probléma. A Python egy script nyelv, nincs fordító, tehát kicsit macerásabb az IDE-nek összeszedni, hogy milyen változói/függvényei vannak egy adott ojjektumnak. Főleg, hogy bárhol nekiugorhatsz bármiféle monkey patchinggel.
-
cousin333
addikt
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Nem tudom pontosan mit hiányolsz, de a PyCharm mindegyiket támogatja. A billentyűzet-kombinációkat is át lehet programozni.
Visual Studio-hoz elvileg van pythonos kiegészítő.
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Egyetemi kurzusaim során sokat foglalkoztunk C# és Java programozással, és az őket támogató Visual Studio-val, illetve NetBeans-el.
Azt kell hogy mondjam, hogy eszméletlenül elégedett vagyok a fenti két IDE-vel, nagyon tetszenek a bennük lévő kényelmi funkciók.Például:
- Ctrl + Space-t nyomva felkínálják nekem az összes lehetőséget, amire adott ponton hivatkozhatok
- jelzik a szintaktikai hibákat
- javítási lehetőségeket kínálnak fel
- támogatják bizonyos kódrészletek generálását (kivételkezelés, class, konstruktor, ciklusok és elágazások)Python-hoz eddig IDLE-t, Atom text editort, és PyCharm-ot próbáltam, és csak nyomokban találkoztam a fenti funkciókkal. Ismertek ilyen IDE-t, esetleg olyan pluginokat, amelyekkel ezek elérhetőek lennének valamilyen környezetben?
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnek.
Opencv 3.4 et le fordított úgy hogy benne legyen az többek között az Intel TBB.
De nem találok példákat a használatára csak c++ ban. Nem tudtok valahol pyrhonos anyagot?
Valaki használ tbb-t? -
tobipetya
csendes tag
Sziasztok!
A következőhöz kérnék segítséget. Oracle 8-as adatbázist kellene elérnem Python alatt úgy, hogy a gépemre (céges) 11-es kliens van telepítve.
Próbálkoztam a pyodbc modullal, de mivel az az odbc-t használja, sajnos nem tudok kapcsolatot létesíteni a régi adatbázissal.
A cx_Oracle sem működik .. legalább is egyelőre.
Van valamilyen tanácsotok, mihez kezdjek a dologgal?Köszönöm!
-
EQMontoya
veterán
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Akkor kicsit nézzük tudományosan, hogy mit szeretnél visszaadni.
A függvényed visszatérési értéke egy tuple. Ami egy darab objektum, rendelkezik n (jelen esetben 3) elemmel.
Amit Te csinálni szeretnél, az az, hogy ezt visszakapott tuplet nem egyben szeretnéd átadni argumentumként, hanem külön-külön.Tehát:
x=some_func(...)
print(“{}, {}, {}”.format(x[0], x[1], x[2])Ez ugye így nem jó, mert egy tuplet adunk át:
x=some_func(...)
print(“{}, {}, {}”.format(x))De a Python szerencsére tud olyat, hogy egy listát át tudsz adni úgy egy függvénynek, hogy minden eleme egy külön argumentum lesz.
Ha láttál már más nyelven variadic arg. függvényt, na ez az.
Erre való a *.
Így ni:print(“{}, {}, {}”.format(*some_func()))Ilyet lehet csinálni dicttel is.
Pl.
some_dict={"egy": "1", "ketto": "2"}
some_func(**some_dict)Ez egyenlő a következővel:
some_func(egy=1, ketto=2) -
K1nG HuNp
őstag
Koszi, igy mar ertheto

Ha egy fuggveny:
return x, y, zAkkor kesobb hogyan tudok erre az x, y, z re hivatkozni egy
print(“{}, {}, {}”.format(fuggveny(lista[0])) -ben hogy a megfelelo 3 helyre irja az x y z-t -
cousin333
addikt
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Igen, úgy van, ahogy leírtad. Az #1387-ban lévő megoldás is helyes, de nem szerencsés. Azzal keverted meg magad, hogy mindent
hossz-nak hívsz.Az eredeti
hosszegy lista, tehát iterálható. Amax()pedig pont ilyet vár, hogy végiglépdeljen (iteráljon) az elemeken. Akeyparaméter egy függvényt vár, ami egyenként végrehajtódik minden egyes listaelemen. A max aztán ennek a függvénynek a kimeneteire vonatkozik. Az alapverzió valahogy így néz ki:hossz = [[1, 230], [2, 324], [3, 69], [4, 5], [5, 240], [6, 248]]
def masodik(lista):
return lista[1]
max_hossz = max(hossz, key=masodik)Namost ehhez a feladathoz teljesen felesleges egy külön függvényt definiálni. Erre találták ki a
lambdafüggényt, ami tulajdonképpen egy rövid, névtelen, "eldobható" megoldás:hossz = [[1, 230], [2, 324], [3, 69], [4, 5], [5, 240], [6, 248]]
max_hossz = max(hossz, key=lambda x: x[1])A fenti esetben az x a hossz lista elemeit jelenti (egyenként):
x=[1, 230]majdx=[2, 324], aztánx=[3, 69]... stb. A visszatérési érték pedig ezen elemek 2. tagja, amikre aztán a max kiszámítja a maximumot. Az eredmény viszont nem ez a szám lesz, hanem az az eredeti listaelem, ami ezt a számot adta:[2, 324]. -
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
A lambda ugy mukodik, mint a fuggvenyek (function), de miutan hasznaltad, eldobodik, nem foglalja a memoriat - ezert is nem adsz nevet neki.
pl.:
(lambda x: x in [list],mylist)x a valtozod, amit hasznalsz; aztan megmondod, mit szeretnel tenni vele (pl. megnezni, hogy szerepel-e egy listaban); majd megmondod, honnan szeretned az x ertekeit behelyettesiteni (pl. a mylist-bol).
-
K1nG HuNp
őstag
Van egy ilyen listám:
hossz = [[1, 230], [2, 324], [3, 69], [4, 5], [5, 240], [6, 248]]Ebből szeretném a belső kissebb listák második értéke alapján a maxot megkapni és eztuán annak az indexét
Szóval jelen esetben [2, 324]-ettudok valahogy a listán belüli lista n-edik tagjára hivatkozni? Hogy azt adjam meg a max "key"-je ként?
a neten találtam egy jó megoldást a lambda formájában, de a lambdát nem értem, valaki el tudná magyarázni?
max(hossz, key=lambda hossz: hossz[1])mert így tökéletesen működik -
válasz
justmemory
üzenetére
Köszönöm a segítséget, rávilágítottál a problémára

A Terminalban ezt írtam be:
python main.pyNa ez a kód Python2-vel hívja meg, ha ezt írom:python3 main.py, akkor működik
-
justmemory
senior tag
-
Sziasztok! Totálisan kezdőként (ma találkoztam először a nyelvvel) kérdeznék a szakiktól
Írtam Linux Mint alatt a PyCharm-ban egy picike Python 3-as "programot". PyCharmon belül lefut simán, de amikor a Terminálból próbálom meghívni "python main.py" akkor a következő hibaüzit kapom:Traceback (most recent call last):
File "main.py", line 1, in <module>
import urllib.request
ImportError: No module named requestA kérdésem az, hogy PyCharm-ban hogyan kell futtatható scriptet csinálnom? Vagy a Linuxból hiányzik valami?
Linuxban is új vagyok, már 2 napja használom ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
kezdosql
üzenetére
mert pl. droidban nincs benne alapértelmezetten a python interpreter így egy relatíve kis tudású app (meghív egy böngészőt egy difólt honlappal) is baromi nagy méretű tud lenni;
mert kezelned kell a t. vezetőség összes óhaját, akik a kövér ujjaikkal nem találják el a megfelelő gombot/beviteli mezőt;
egyéb.egyébként megy pythonnal, én elsőre a kivyvel próbálkoznék. más kérdés, hogy másban (pl java) esetleg könnyebb dolgod lenne.
-
justmemory
senior tag
válasz
kezdosql
üzenetére
Szia,
nem teljesen vagyok ebben otthon, de találtam egy ilyet. Ezek szerint lehet ilyet csinálni python-al is (plusz érdekesség esetleg). Illetve gondolom a neten lehet még találni bőséggel szakirodalmat/megoldásokat, ha tudod, hogy mit szeretnél; én magam sosem próbáltam még ilyesmit.
Egyébként az rendben van, hogy "láttam, hogy le lehetett tölteni telefonra", de milyen telefonra...?
Mármint azért a telefonon csak futott valamilyen OS, és az gondolom nem Linux volt...
Ha Androidos-at várnak el, arra azt olvastam, hogy a python nem igazán alkalmas komolyabb Androidos alkalmazások írására; az iOS kapcsán pedig végképp semmi tapasztalatom nincsen... -
Csontikka
aktív tag
Sziasztok
szeretnék tanácsot kérni.
Raspberry-re fejlesztek jelenleg egy kis pythonban írt programot,
Kezdetben Notepad++-ban szerkesztettem samba megosztáson keresztül a kütyüre mentve a kódot, majd futtattam / debugoltam bash-ből.Próbáltam Visual Studio-val (2017) összelőni, sikerült is hogy ptvsd-vel tudjam távolról debugolni a kódot, de körülményesnek találtam. Ráadásuk a VS nálam nagyon szenved a python kódtól (python addon telepítve természetesen). Van hogy nem frissülnek az Error-ok, a környezet azt írja hibás a kód itt ott amott (vagy épp ha olyan kedve van mindenhol), majd kilép belép jólesz 2 sorig, stb.
Próbáltam azt is hogy a VS-ben virtuális környezet alatt futtatom a programot, ezzel meg az a gondom, hogy nyilván ott nem elérhetőek az raspberry-hez kapcsolódó eszközök (relé, érzékelők, stb), vagyis nem tudom teljes értékűen debugolni. (ja és természetesen az előbb leírt jelenség itt is ugyanúgy jelen van)
Ha létezik, olyan fejlesztői környezetet keresnék amivel nem kell a kódot ide oda másolgatni, közvetlenül tudom futtatni / debugolni az eszközön és remek lenne ha még IntelliSense is lenne benne.
Előre is köszönöm a segítséget,
Üdv,
Csontikka -
kezdosql
tag
válasz
justmemory
üzenetére
Adott egy webes CRM alkalmazas, amit nagy cegeknek akarnak eladni.
Nagy ceg vezetoje kozolte, hogy nincs ideje webezni, volt londoni kiallitason, ahol ilyeneket mobil telefonjan lehetett hasznalni, csak egy APP-ot kellett letolteni hozza, es vezetes kozben is kapta a friss informaciokat.
Ki lett adva az ukaz, hogy csinaljak letoltheto APP-ot, es akkor a ceg sok penzt fizet erte.
Nekem meg itt a dilemma, hogy olyan allasom legyen, ami abban segit, hogy nagyfonokok vezetes kozben az ut helyett a mobiljukat figyeljek. (Persze, en tomegkozlekedesen maradok, igy az en kozlekedesi kockazatom nem valtozik, csak az autosoke.) -
-
-
K1nG HuNp
őstag
Hali!
Hogyan tudok egy gyorsan használható Python platformot létrehozni magamnak? Ez a jupiter notebook szar, sublime textel meg szopás a folyamatos cmd-zés...
Valami olyasmi IDE kellene mint a CodeBlocks. Ahol 1 gomb a program lefuttatása..
Illetve még valami: érettségin mit fognak nekem feltenni valszeg? Valaki írta az emelt infóját pythonban? Előtte lekommunikálták veled a dolgot?
-
-
kezdosql
tag
Pythonban lehet webes alkalmazast mobil telefonra is fejleszteni?
-
válasz
errorcode06
üzenetére
Ha nem is feltetlenul up-to-date konyvek, de egyreszt konnyen bele lehet tanulni a pythonba, masreszt ha lefednek barmilyen teruletet, ami erdekes lehet szamodra, akkor el tudnak inditani. En csak azert nem vettem meg, mert talan 1-2 konyv lenne, ami erdekelne beloluk.
-
errorcode06
őstag
Sziasztok!
A humble book-on van Packt python könyvek leárazva. Érdemes rájuk beruházni?
Java után (ami már nem űzök egy jó ideje) gondolkodtam valami más programnyelven.
-
axioma
veterán
válasz
justmemory
üzenetére
NM. En pont progversenyekre hasznalom, ott nagyon nem mind1.
-
axioma
veterán
válasz
justmemory
üzenetére
Azert python2-ben ne hasznalja a range-et mert halal lassu lesz (szivtam ezzel mikor pythonilag kezdo voltam: eloszor letrehozza a teljes listat aztan lepked rajta, mig az xrange csak dobalja a kov. elemet)
Persze hogy ne legyen egyszeru, a 3-asban mar a range van csak... ami ilyenkor pont ugy muxik mint 2-ben az xrange. -
justmemory
senior tag
válasz
morgonc83
üzenetére
Hmm... Először is, tipp: használd a fórum beépített "programkód" kapcsolóját (szöveg kijelöl, kapcsoló bekapcs.); könnyebb átlátni, mint szövegesen.
A megfogalmazásod nekem továbbra sem teljesen világos, hogy mit is szeretnél, de megpróbálok segíteni, hátha:
while a < z:
a = a+y
if a % b >= z:
print a # ez fogja kiírni, hogy mi is az "a" változó értéke
b = a # "b" változóként tárolod el az "a" változó értékétAztán lehet nem erre gondoltál...

(Egyébként az is megfontolandó lehet, hogy mondjuk a
whilehelyettrangevagyxrangefüggvényeket használj...) -
morgonc83
tag
Szia igen. While a<x:
a=a+y
If a%b>=z:
Na most itt szeretném hogy kirja "a" éshogy a továbbiakban a kiirt szám legyen "b" .
Ha lehet akkor azt hogy. Most épp ezen gondolkozom. Mint irtam csak ismerkedem a pythonnal abszolút kezdő vagyok. Ez csak egy sima mattematikai egyenlet lenne ami még csak a fejemben létezik
-
morgonc83
tag
Sziasztok. Ismerkedek a python 2 ővel. Azt hogy tudom megoldani hogy egy sorozat eldöntendő eredményeivel a továbbiakban is tudjak számolni modulot (%) ot? Lehet kicsit értetlenül irom elnézést.
-
davidvarga
tag
Találtam egy működő scriptet csak egy kis módosítás kéne. Ha valaki tud benne segíteni privátban írjon rám. Köszönöm.
-
davidvarga
tag
Ez elég bonyolultan tűnik nekem

-
válasz
davidvarga
üzenetére
csak a kulcsszavakat kell ismerni:
https://www.google.co.uk/search?q=python+web+spiderAz eredményben keresni már csak 1-2 sor kód kellene legyen.
-
davidvarga
tag
Sziasztok. Létezik olyan olyan python script ami egy weboldal összes lapját képes átnézni és megtalálni 1 szövegrészt? Elég fontos lenne. A segítséget előre is köszönöm. Vagy esetleg valaki aki képes egy ilyet írni? Természetesen nem ingyen.
-
cousin333
addikt
Szia!
Nincs ilyen eszközöm, se tapasztalatom az Adafruit driverekkel.
A Python 3 egyik komoly újítása a teljes körű Unicode támogatás volt, emiatt sokkal jobban kezeli az ékezetes karaktereket, nyilván ezért megy jobban.
Ha a 3-as kikapcsolja a kijelzőt, és nincs hibaüzenet, akkor szerintem ez valami konfigurációs beállítás lehet, amit máshogy paramétereztek a 3-as verzióban (pl. energiatakarékosság miatt). Nincs a driverben valami ilyen beállítás? Mérd meg pontosan a kikapcsolási időt, többször is. Ha nagyon egyforma az idő, akkor szerintem ez lesz az ok.
-
alfa20
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy SSD1306-os oled kijelzőm, ami PI3-al van összekötve, Adafruit drivert tettem fel hozzá python 2.7hez és 3hoz is. Az lenne a bajom, hogy 2.7en nem jelennek meg az ékezetes karakterek, illetve a 3on megjelenik csak a kijelző lekapcsol 5-10 perc után, és csak újraindítás után hajlandó újra üzemelni. 2.7en napok óta megy, de ott nincs ékezetes karakter ami zavaró.
Valaki tudna segíteni?
Python3-nál terminál nem ír hibát, mikor lekapcsol kijelző.
Köszönöm előre is. -
törölt tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Apróság(?), de lemaradt: pip segítségével pl. a python-prctl felmászik python3 alá is, csak...
Egy pip-ből telepített csomag van annyira megbízható, mint ami az op.rendszer saját repojából jön?szerk: mellényúltam, ez erre volt válasz.
-
törölt tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Mert amikor kérdeztem, még nem néztem utána ennyire sem.
-
törölt tag
válasz
velizare
üzenetére
Mi a kérdés? Ezt most nem értem.
Nincs projekt, össze akartam dobni egy kis programot, ami egy ping válaszidőket tartalmazó grafikont rajzol és átfutottam a lehetőségeket: kapásból nincs rrdtool 3-ra.
Közben egyéb okból nézegetni akartam a saját processzhez tartozó jogosultságokat (linux capabilities), amihez egy pcntrl modul kellett volna. Na ez is csak 2-eshez van.
Ekkor gyártottam két listát, egyet a 2-es, egyet a 3-as python modulokról, amiket debian/ubuntu repoból lehet telepíteni és találtam egy óriási eltérést a darabszámokban.
Átfutva a listákon, nekem úgy tűnt, nem csupa hasztalan szemét van azok közt, amik kizárólag 2-re íródtak.
És itt elgondolkodtam, hogy érdemes-e még foglalkoznom a pythonnal vagy keressek valami jobb szórakozást.
Egyébként amikor a pythonnal kezdtem ismerkedni, akkor a ruby volt a másik alternatíva, mert mindenképp script nyelv kellett. Az még hiányosabb volt doksi és segédeszközök/könyvtárak/modulok/stb. terén.
A perl meg nem igazán nyerő, ha GUI-t akarok...
-
törölt tag
válasz
velizare
üzenetére
Akkor goto 1: ha a pythonhoz értek valamelyest, amiből van két verzió, akkor a kettőből melyiket válasszam?
A régit, mert megvan a szükséges környezet vagy az újat, mert a régihez két év múlva megszűnik a support, viszont kb. félévet rá kell áldoznom a hiányzó eszközök újraírására... -
törölt tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Ez nem a prog.hu... (gyk: a te.ervelesi.hibad.hu oldal Stingé
)Hogy te nem akarod érteni, miről beszélek, az magánügy. Félórán belül két olyan modult találtam, aminek a hiánya elég fájó tud lenni és nincs rájuk használható alternatíva a jelek szerint.
-
törölt tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Ez finoman szólva mellément.
Az "együnk szart, több milliárd légy nem tévedhet" nem pont erről szól.
Itt explicite akadályokba ütközöl sok esetben, ha ragaszkodsz a 3-ashoz.
Ezért is gáz, hogy sok dolognak nincs, talán nem is lesz soha 3-as portja, miközben a 2-nek lejár a supportja... -
törölt tag
válasz
velizare
üzenetére
Nem tudom, mennyi ebből a hasznos, de...
$ apt-cache search python | grep '^python-' | wc -l
3701
$ apt-cache search python | grep '^python3-' | wc -l
1935~1700 csomaggal kevesebb van python3 alá.
Jó, ez elég kevés infó, fene se tudja, a hiányzókból mi az ami valóban hasznos, mi az, ami átkerült más néven python3 alá, mennyi olyan van, ami viszont csak 3-asra íródott. (mondjuk a django-s csomagoknak igen nagy része csak 2-es - ki tudja, ebből mi a hasznos)
Az elmúlt években, valahányszor pythonozásra vetemedtem, vagy olyanba futottam, hogy egyáltalán nincs teljeskörű python támogatás egy adott libhez, csak valami kísérleti, félbehagyott projekt (mondjuk Qt is közel állt ehhez, csak az nem tűnt magára hagyottnak) vagy olyanba, hogy csak 2-esre van valami, de 3-asra nincs.
Viszont az a 2020-as végdátum tényleg gáz.
Úgy tűnik, mégsem leszek Szomszéd Pistike...
-
válasz
üzenetére
akkor lehet, hogy a te jövőd éppen nem.

2020ig tart a py2 támogatása, szóval én két évvel előtte senkinek nem fogom mondani, hogy ez a jövő.
persze, ha hozzá vagy kötözve valami legacy modul miatt, akkor így jártál. bár pont a támogatás kifutása miatt én már azt is megnézném, hogy mekkora erőfeszítés lenne portolni a modult, vagy a feltétlenül szükséges részeit külön processzként hívogatni. -
törölt tag
A "nem igazán" arra vonatkozott, hogy ez:
#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
import sys,prctl
n=0
for i in sys.argv:
print("Arg{:d}: {}".format(n,i))
n+=1Csak a saját nevét jelenítette meg, ha a te módszereddel, shell=True paraméterrel indítottam a Popen-ből.
Mondjuk nekem linuxom van, windows-on nem tudom, mit csinál.
Ha ugyanezt shell=False paraméterrel futtatom, akkor már rendben van a listás variáció is. -
KEAN
tag
válasz
üzenetére
Akkor nem próbáltam ki, csak írtam gyorsan egy választ.

Most hirtelen így próbálkoztam:
import subprocess
subprocess.Popen(["notepad.exe", "c:/Users/username/Desktop/asdf.py"], shell=True)
... simán megnyitotta a kérdéses fájlt és minden jónak lévőnek tűnik.Mit jelent, hogy "nem igazán"? Nem lehet, hogy mivel egy másik python programot akarsz futtatni, ezért a
python-nal kell kezdeni a listát, hiszen az a futtatható program és .py fájl annak csak egy paramétere. -
cousin333
addikt
válasz
üzenetére
Milyen modulokról van szó? Lehet, hogy van alternatívájuk.
Nyilván ennél kicsit árnyaltabb a kép, de a Python 3 elég régóta elérhető, deklaráltan csak ezt fejlesztik a továbbiakban, szóval szerintem amelyik modul nem támogatja a 3-ast, azt lehet, hogy nem kéne már erőltetni...
-
törölt tag
válasz
velizare
üzenetére
Eddig csak légiharc rakétát találtam Python 4 néven 
Viszont ha azt nézem, hogy kb. másfél órán belül kétszer szaladtam olyanba, hogy csak 2.7-hez volt meg adott modul, ha 3 alatt akarom, akkor írjak egyet... Itt elgondolkodom, hogy akarom-e a 3-ast erőltetni.
Pedig vannak benne jó dolgok. -
törölt tag
Ha már ide tévedtem: python3 mennyire elterjedt manapság, 2.7-hez képest?
Érdemes 3-asra váltani, mert ez a jövő vagy ennek kb. annyi jövője van, mint az IPv6-nak?
(sokadik eset, hogy szükségem lenne egy modulra, de épp az csak 2.7-re van - például rrdtool) -
Sziasztok,
kicsit elakadtam.
Van egy programom, ami vár két argumentum.Egy másik program meghívná ez eső programot, és itt is kéne átadnom neki a két argumentumot. Az elsővel nincs is gond, mert egy statikus érték, de a második, egy több szavas változó
subprocess.Popen("/home/user/akarmi.py 'elso' %s" % masodik , shell=True)a második argumentum pedig további változókból áll. (szöveg)
masodik = "szoveg van itt" + valtozo1 + valtozo2 + valtozo3hogy tudnám a teljes szöveget egészben átadni egy argumentumként?
jelenleg annyi megy át hogy szöveg
-
válasz
Atomixx
üzenetére
"...Tehát, azok a modulok amik szükségesek, hogy működjön. Semmi több..."
Itt van a tevedes. A Python nem mondja meg, mit hasznalhatsz, szabadon bovitheto akar altalad keszitett modulokkal is (egyebkent programozasban teljesen bevett szokas, hogy a rutinszeruen ismetlodo dolgaidat sajat unitba/modulba/satobbibe rakod). Tehat nincs olyan, hogy "amik szuksegesek", azzal minden menni fog. Nezz meg egy c forrasallomanyt, altalaban ugy kezdodik, hogy #include. Anno Turbo Pascalban is szukseges volt a Crt unit meghivasa, ha egyaltalan akartal valamit a kepernyovel kezdeni (pl. kiiratni valamit).
Persze felrakhatsz minden modult, amit elersz, meg mindet meg is hivhatod a sajat programodban, csak akkor a programod is bazinagy lesz, meg memoriabol is irgalmatlanul es indokalatlanul sokat fogsz felhasznalni.
-
justmemory
senior tag
válasz
Atomixx
üzenetére
Szia,
akkor lehet én nem értem tisztán a dolgot...
Szóval: a python nem olyan, mint egy alkalmazás, hogy felteszem, és minden működik benne, mert simán lehet olyan script, ami olyan modult próbál importálni, ami éppen nincsen telepítve. Persze ha készen kaptál/vettél egy python programot, akkor értem, és valahol nyilván jogos is. Ha valahol találtál egy scriptet és azt próbálod futtatni, akkor simán benne van, hogy modulokat kell telepíteni.Nem pár kattintás, de nem is olyan bonyolult, és nem is okoskodásképpen írtam, csak egy ötlet volt, mert megkímél attól, hogy örökké a modulok hiányát észleld
Ez egy nyelv, amit meg kell tanulni; ha komolyan érdekel, akkor komolyabban utána kell nézni a dolgoknak, igen 
-
Atomixx
aktív tag
válasz
justmemory
üzenetére
Üdv
Ezt írtam: "Miért nem lehet egyben minden ami kell hozzá hogy működjön?"
Tehát, azok a modulok amik szükségesek, hogy működjön. Semmi több."Persze meg lehetne írni úgy is a scriptet, hogy ellenőrizze, hogy megvan-e valamennyi szükséges modul, és ha nem, akkor előbb telepítse őket és utána induljon újra..."
Ez jó lett volna. Persze aki ért hozzá, biztos pár klikkel rendberakja hogy működjön.
kénytelen leszek utánanézni komolyabban a dolgoknak
-
justmemory
senior tag
válasz
Atomixx
üzenetére
Szia,
a python-hoz rengeteg modul van, felesleges lenne valamennyit feltenni, csak éppen azt érdemes feltenni, amire szükséged van az adott scriptben, vagy gyakran. Mintha mondjuk egy androidos telefonra letöltenéd a komplett Play áruházat; lenne értelme...?
A hibaüzenet szerint a 'requests' modult is installálni kell. Persze meg lehetne írni úgy is a scriptet, hogy ellenőrizze, hogy megvan-e valamennyi szükséges modul, és ha nem, akkor előbb telepítse őket és utána induljon újra...
-
Atomixx
aktív tag
válasz
cousin333
üzenetére
ok, kösz
Miért nem lehet egyben minden ami kell hozzá hogy működjön?
egyszer kellett egy python prog, USB-n keresztül egy régi LG telefonból kiolvasta az NCK-t, teljesen jó volt,
semmit se kellett vacakolni vele
akkor megtetszett ez a nyelv, a kód is érthető volt, ami kellett, ott volt mellettea fő kód leáll..
Traceback <most recent call last>
ModuleNotFoundError: No module named 'requests'
mostkicsit pihentetem ezt a témát
-
cousin333
addikt
válasz
Atomixx
üzenetére
Akkor nem az importálás a hiba (ami meglepő is lenne), hanem rossz az adott sor behúzása. A Pythonban a blokkokat nem
{}vagybegin ... endjelöli, hanem a behúzás mértéke. Emiatt nagyon érzékeny az ilyesmire. Egy adott blokkban lévő kódsorokat pontosan ugyanúgy kell behúzni: ez érvényes a "fő" kódra is. Másold ide az első pár sorodat "programkód" formázással, pontosan úgy, ahogy a fájlban szerepel. Gyaníthatóan az import time sor máshogy van behúzva, mint az alatta/fölötte levő. Az sem jó, ha az egyik sornál tabulátort használsz, a másiknál szóközöket. A tipikus - és javasolt - behúzás 4 szóköz. -
-
Atomixx
aktív tag
Üdv
import time
import json
import syspython 3.6.2 w7
Még nagyon kezdő vagyok, ma kezdtem el pythonnal foglalkozni
van egy kis gondom.
A kódban látható modulok hiányára hibát ír futtatáskor. Az elsó sorban látható time nevü megakasztja, persze biztos a többi is ha tobbá menne.
Mi ilyenkor a teendő? Python álltal használt modulok a lib könyvtárban vannak?
Ha elinditom a py kiterjesztésü fájlt, win alatt megnyilik egy ablak, de gyorsan be is zárodik. Milyen parancs létezik erre, hogy ha valami nem ok, ne kelljen cmd? most beraktam egy batch fájlba + pause, de biztos van módszer. Hogy lehet megjegyzést írni a kódba?kösz a segitséget
-
axioma
veterán
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Ha megis nx3-as tombot (listat) szeretnel, es mar tudjuk hogy a vector-odra muxik a list extend, en eloszor is (try&error, fuj...) megprobalnam igy:
locs[i-start_frame]= list(cam.location)
Aztan lehet hogy nem jo, akkro turj bele abba a cam.location-be, pontosabban a vector-jaba, hogy mirol mire tud konvertalni, konvertalodni. -
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Az append egy tömböt tömbként illeszt be, az extend kibővíti az első tömböt a másodikkal:
a = [1, 2, 3]
b = [4, 5]
a.append(b)
[1, 2, 3, [4, 5]]
a.extend(b)
[1, 2, 3, 4, 5]
Új hozzászólás Aktív témák
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Anime filmek és sorozatok
- Így tüzelt el százbillió forintot az AI a héten
- Elképesztő lemaradásban van az aktuális Loongson CPU-család
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M1 Max 32GB RAM 1TB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- 2 TB-os Samsung 980 PRO M.2 SSD with heatsink - garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)