- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
opr
nagyúr
válasz
Citroware #15803 üzenetére
Ha érdekel, privátban át tudok dobni egy nyelvfüggetlen feladatsort, amit direkt öntanuláshoz csinált az egyik haverom. Szerintem arra, amit Te akarsz, ennyi induló tudással ez is elég.
Amúgy szerintem igaza lesz a többieknek, nem hiszem, hogy sikerrel fogsz járni, mert aki már senior, az nagyon sokra értékeli a szabadidejét, nem igazán akar akkor is programozni, legalábbis a saját projektjén kívül.
Hirtelen példa, erre amit írtál én pl havi £1000-nél kezdeném el a gondolkodást, hogy megéri-e. És még ilyen számok mellett se vagyok benne biztos, hogy elvállalnám. -
opr
nagyúr
válasz
Livius #15768 üzenetére
Függvényre az a naming convention, amit írtál feljebb is, hogy értelmes kereteken belül a függvény legyen rövid, a függvény egyetlen dolgot csinál, és az a neve, amit csinál. Ezen felül megegyeztek valami olyan dologban, hogy:
a) fv nagy betűvel kezdődik, változó kis betűvel és amúgy camelcase, plusz változó esetén a pointer első betűje mindig p és beszédes (tehát pl az a pointer (array), ami random inteket tartalmaz az pArrRandomInts)
b) camelcase, függvények kis betűvel, változók aláhúzással kezdődnek, amúgy ugyanaz, mint az a)
c) bármi hasonló, ami eszetekbe jutEz tényleg ízlés kérdése, találjátok ki együtt, valami olyat, ami mindkettőnknek szimpatikus.
-
opr
nagyúr
válasz
#74988032 #15762 üzenetére
"Neked pl arra nincs időd, hogy segíts neki, de arra nem sajnálod az időt, hogy leírd, mennyire lenézed."
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy nem tetszik a stílusa, tehát nem fogok a számomra abszolút nem érdekes szarjával foglalkozni. A lenézés a másik oldalon van, amikor is leírja, hogy aki nem ugrik neki azonnal és oldja meg helyette a problémáját (amit amúgy egyedül is meg tudott kis guglival oldani) az számára nem programozó. Pedig direkt bunkón kérte, hihetetlen, hogy senki nem ugrott azonnal segíteni!"Mi a fasz értelme van azon hisztizni pl., hogy a C# mire való?"
Ezen konkrétan a kérdező hisztizik folyamatosan, tanácsot, javaslatot, segítséget a nála tapasztaltabb fórumozóktól nem fogad el, csak nyomja tovább a saját hülyeségét, annak ellenére, hogy a nálam ezerszer türelmesebb kollegák már lassan új dimenziókat kell felfedezzenek, hogy még egy irányból megpróbálják neki nyugodtan és türelmesen elmagyarázni, miért beszél baromságot, ráadásul szokás szerint paraszt módon."Egyébként már nem egy embertől olvastam olyan véleményt, hogy főleg a magyar "szakmai" fórumokon előbb talál e-faszméricskélést, mint valódi segítséget. Ez különösen igaza erre a fórumra és a fentebb említett prog.hu-ra. (utóbbit rég nem néztem, itt még bele szoktam olvasni a társalgásba)"
Érdekes, én úgy látom, hogy akin azt látjuk, hogy normális, értelmes és őszinte a kérdés, nem az van, hogy elvárja, hogy a házi feladatot oldjuk meg helyette, nem olyat kérdez, amit 10p guglival amúgy Ő is meg tud oldani, illetve nem konkrétan lenéző módon követeli, hogy ugyan, csináljuk már meg a munkáját helyette, lehetőleg egy délután alatt, ingyen, "különben nem vagy programozó", azoknak mindig jön értékes és értelmes segítség relative rövid idő alatt, több embertől is.
prog.hu: ezt azért nem említettem, mert őszintén fingom nincs, legalább 10 éve nem jártam ott, kb azt is elfelejtettem, hogy létezik. -
opr
nagyúr
válasz
Livius #15760 üzenetére
Lényegen nem változtat sokat, clean code plusz valami naming convention és ennyi, mivel oop nincs, ennél sokkal messzebb nem fogsz jutni, ezért nem fogsz találni direkt
C-re kitalált stílust, mert nem igazán van miről beszélni.Ui: jobban belegondolva legjobban akkor jársz, ha használsz valami auto formattert (itt a cpp-hez kitalált dolgok mind tökéletesen működnek C kódra is), a többi meg naming convention. Az meg tényleg az, amit akarsz, csak legyen logikus és konzekvensen végigvezetve.
Ami ezen felül van C-ben, az meg már gyakorlatilag business logic, ott már plane nincs helye stílusnak. -
opr
nagyúr
válasz
Livius #15753 üzenetére
C az a cpp valós részhalmaza, nem igazán szoktak hozzá külön style-ok lenni, sőt, általában ha C+PC a kombó, akkor max legacy vagy valami nagyon speciális esetben van C használva, sokszor cpp vagy egyéb kódban libként behúzva, tehát jobb esetben ugyanaz a style, mint a cpp-nél, rosszabb esetben pedig vagy nincs, vagy már senki sem emlékszik rá, mert valamikor a 80-as években írta a random Béla, aki olyan régen ment nyugdíjba, hogy már az is nyugdíjba ment, aki utoljára tudta a telefonszámát.
-
-
opr
nagyúr
válasz
Silεncε #15747 üzenetére
Az eddigiek alapján az isteni dedukció az, hogy ha valaki ignorálja a srácot, mert nem tetszik neki a stílusa, vagy más területen dolgozik, tehát nem tud neki segíteni, akkor az nem programozó. Nekem nem tetszik a stílusa, meg le is szarom, nem fogok meló után saját projektek meg család mellett még a hülye, abszolút nem érdekes szarjával foglalkozni, tehát nem vagyok programozó. A főnököm szerint az vagyok, de ez ugye nem számít.
-
opr
nagyúr
-
opr
nagyúr
válasz
Reflax #15265 üzenetére
ANSI escape code lesz, amit keresel.
-
opr
nagyúr
válasz
Livius #15261 üzenetére
Eleg regen kellett mar ilyesmit csinalnom linuxon, de ha jol emlekszem, anno ugy volt, hogy fix affinitast ki tudsz eroszakolni, hogy az n-edik magon fusson fixen, talan meg van valami olyan kiterjesztes is, hogy a "legjobb" magon fusson fixen, viszont nem fix affinitasu szal eseten amennyire tudom, nem tudsz beleszolni az utemezesbe, hogy mikor, hova legyen pakolva.
Aztan majd hatha jon valami igazi linux guru, frissebb tudassal, aki kijavit.
-
opr
nagyúr
válasz
Mechorganic #15256 üzenetére
Próbáltad több szálon megoldani? Ez a feladat elég jól párhuzamosíthatónak tűnik, illetve ha van elég ram, akkor az első beolvasást és az utolsó, teljes file lemezre írásán kívül elhagynám a lemezműveleteket. Beolvas, feldolgoz, összerak, kiír. Ebből a darabolás, meg utána a végső "fileba" (adatszerkezetbe) írás mehet párhuzamosan simán.
-
opr
nagyúr
Ilyen tobb ezer soros tech debt-eknek En tesztek es flowchartok nelkul biztos nem mernek nekiallni. Jo, a flowchartok csak addig kellenek, amig megirod a teszteket, de akkor is. Egyuttal bonusz jelleggel ezeket le lehet menteni a script melle, es akkor a kovetkezo delikvensnek mar par nagysagrenddel kevesbe lesz szivas az egesz.
-
opr
nagyúr
válasz
ReFleXx #15197 üzenetére
"perl script, amivel nem is lenne baj, de évek alatt több ezer sorra hizott"
Ez az a pont, amikor elkezded kopogtatni a gephazat a binaris samanbottal, mikozben jarod az osi indian szerencsehozo tancot, es hexben kantalod a szoveget.Aztan nekiallsz flowchartokat gyartani, mint a guzu.
Aztan, mikor mar nagyjabol felterkepezted, mi tortenik, mikor, miert, akkor ezek az utak allnak elotted:
a) kidobod az egeszet a francba, es nullarol ujrairod, szepen kommentelve, dokumentalva, szarra tesztelve (persze eloszor a teszteket irjuk meg a regire, biztos ami biztos alapon).
b) amit emvy irt, minden letezo be-es kimenetre irsz teszteket, de ugy, hogy az (es csak az) amit modositani szeretnel, a teszt szerint FAIL legyen. Aztan addig farigcsalod, amig minden teszt at nem megy.
c) Az igazan geci megoldas az, hogy ujrairod lisp-ben. Azert abban, mert az meg gusztustalanabb, mint a perl, es ezt eddig nagyon keves amugy hasznalhato nyelvnek sikerult elernie. Aztan eltunteted minden nyomat az eredeit perl scriptnek, es gyorsan felmondasz.
A lisp-es megoldashoz meg egy kis segitseget is tudok adni, latatlanban: )))))))))))))))))))))))Sok sikert!
-
opr
nagyúr
válasz
pmonitor #14991 üzenetére
Újoncként lenne, premium ide vagy oda. Szokása volt az újoncoknak, hogy mindenféle topikot teleszemeteltek monden baromsággal, sokszor 10-20 hsz egymás alatt ugyanattól az újonctól volt, ugyanolyan marhaság (persze nem csak újonc írhat marhaságot, csak gyakoribb), sok volt a meló a moderátoroknak, plusz a tagoknak is rossz és irritáló volt, úgyhogy lett ez a megoldás.
Szerintem ez a kisebbik rossz. -
opr
nagyúr
-
opr
nagyúr
válasz
bandi0000 #14827 üzenetére
Ebben az esetben dabadab kollegával értek egyet, ha már ennyi kész van, plusz ilyen ritkán kell változtatni, és ilyen kevés a variáció, akkor nem éri meg szopni egy teljesen generikus rendszerrel meg szétrefaktorálni az agyadat, vésd oda és kész, ha szépen csinálod meg dokumentálod (akár simán kommenteléssel), nincs azzal semmi gond, legalább triviális, de minimum egyszerű debuggolni.
-
opr
nagyúr
válasz
bandi0000 #14823 üzenetére
Egyedi ár mindig olcsóbb, mint a bármi más akciós ár?
Akciós ár mindig olcsóbb, mint a bármi más, kivéve egyedi ár?
Hogy kéne ezt elképzelni? Van egy meglevő terméklista, vagy ilyesmi, illetve vevők, és vevő kaphat egyedi árat, termék kaphat akciós árat? Hogy lehet egy terméknek több ára (ie: maradékból a legolcsóbb)?Valami valós példát be tudsz dobni légyszi, árakkal, ilyesmivel?
Illetve: létező rendszerbe akarunk extra funkciót (akció) vagy nulláról tervezett/írt rendszerről beszélünk, aminek ez lesz az egyik funkciója?
-
opr
nagyúr
válasz
BProgrammer #14723 üzenetére
Topikban fognak tudni segíteni, el fogják mondani ők is, hogy paviliont nem veszünk, de a lényeg:
Programozásra akarod, akkor kritikus fontosságú a jó billentyűzet. Ha használt gép játszik, inkább legyen valami használt üzleti/ws lapos, ennyi pénzért zseniális, minőségben összehasonlíthatatlanul jobb gépeket lehet venni.
A többi paraméter kb stimmel, bár a 16gb ram akár lehet nagyon kevés is. -
opr
nagyúr
válasz
kuyarashi #14702 üzenetére
Sajnos ez teljesen felejtos. Esetleg, ha uniform gepekrol lenne szo, max 1-2 variacioval alaplap szempontjabol, meg lehetne csinalni, de meg azt is csak akkor, ha mindegyiken azonos verzioju a BIOS, ami amugy tamogatja az ilyen dolgokat, es a gyarto is mogetek all (vagy hajlandoak vagytok ganyolni).
Erre altalanos megoldast csinalni gyartoi osszefogas/egyuttmukodes nelkul gyakorlatilag lehetetlen, de meg ugy is egy tobb eves projekt lenne, ezer meg egy buktatoval. -
opr
nagyúr
válasz
axioma #14665 üzenetére
Nalunk egyszer egy algo-ra volt ilyen hulye pelda. Mar ki volt talalva, matematikailag bizonyitva, kitalaltuk a megfelelo implementaciot is, gyonyoru volt az egesz ugy, ahogy van, matematikai ES kod szempontbol is, csak eppen szarul mukodott. Amikor ennyire komplex dolog van, hogy idaig fajul a dolog, azt altalaban eleve minimum ketten csinaljuk, de sokszor akar harman-negyen (ok, az implementaciot mar nyilvan csak egy ember irja), mert az a tapasztalat, hogy egyszeruen tobb szem tobbet lat. Hat, most egyik se latott semmit, pedig vegigmentunk rajta vagy sokszor.
Odahivtunk egy extra embert, hogy nezzen ra, de nem magyaraztunk semmit, itt az "egyenlet", itt az implementacio, mondd meg hol basztuk el. Kb 30mp mulva mar rohogott. Egy + helyett egy helyen - volt az elejen. Numpad elgepeles, annyira trivialis helyen, meg a bonyolult dolgok elott, hogy mindenkinek egyszeruen atugrotta a szeme. -
opr
nagyúr
válasz
axioma #14663 üzenetére
Igen, ilyen is van. Részemről volt már példa mindkettőre, arra is, hogy magyarázás közben rájöttem, arra is, hogy nem, hanem valaki más odaült, megnézte, és max pár perc múlva rámutatott, hogy ott van elszabva. Persze arra is volt már példa, hogy tényleg komplikált volt a dolog, nagyon, olyan módon, amit nem lehetett előre látni, és a vége az lett, hogy vagy négyen dolgoztunk rajta egy darabig, mire az kész is lett meg jó is lett.
-
opr
nagyúr
Persze. Általában olyankor van, amikor "túl mélyre megyek". Mindenkivel előfordul, ilyenkor kell odahívni valaki mást, és megkérni, hogy bökjön rá a triviális dologra, amit nem látok. Voltam már ennek a szitunak mindkét oldalán elég sokszor, általában tényleg triviális a hiba / megoldás.
-
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14523 üzenetére
Sajnos az ilyen helyzetekben nincs mese, valamennyi manualis melod lesz. Szerintem a legjobban meg akkor jarsz, ha azokat a sorokat valahova logolod (ironikus, tudom
) , amikkel a program nem tud mit kezdeni, aztan ezeknek nekimesz kezzel.
-
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14520 üzenetére
1) Logidők közti különbség abszolútértékét számold, valami könnyen elérhető helyen deklarálj egy változót, hogy maxdiff, és szórakozz azzal.
2) regexp -
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14516 üzenetére
Te nem érted. Teljesen mindegy, mert a módszertan attól még igaz és működik.
-
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14514 üzenetére
Feleslegesen túráztatod az agyad, az első válaszban megkaptad a választ. Ha nem azon pörögsz, hogy dehát ez üzemeltetés, hanem értelmezed, öröm van stressz helyett és rég készen vagy az egésszel.
-
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14511 üzenetére
Jo, az elso valaszomban leirt valaszok ervenyesek tovabbra is, a problemaidat megoldjak.
Tok8, hogy migracio, vagy nem. Programozas szempontjabol az, hogy most eloben jonnek a logok, vagy valamilyen filestreambol olyan szinten tokmindegy, hogy nagyon. -
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14509 üzenetére
Lehet segített volna, ha az eredeti kérdésben leírod, érthetően...
Amúgy migrációban meg ennyi infó alapján senki nem fog tudni segíteni, mert nem lehet. -
opr
nagyúr
válasz
linuxalpine #14500 üzenetére
1) Nagyon egyszeru, december 31-en, 23:59:59-kor is csinalsz egy kulon archivalast. Vagy megjobb, amikor bejon az elso januar 1-es log, akkor archivalod az elotte levoket, dec 31-es datummal, utolso dec 31-es log idokodjaval.
2) Ez mar neccesebb. Idopont mindig necces. En a relativ idore mennek ra, azaz ha ket log kozott hatalmas csuszas van (ezt ki kell talalni, mi a "hatalmas"), akkor a valoszinu rossz logot kulon tarolnam, amig nem jon meg egy olyan log, ahol ez a helyzet, igy lehet feltetelezni, hogy a masodik csuszas utani mar a megfelelo idopontot tartalmazza, megnezed, mennyi ido telt el a ket kapott log kozott, es szepen visszaszamolod az elotte erkezo hibasakat a korrektre, aztan ha ez megvan, mehet a tobbihez. Nem lesz int64 pontos, de valszeg azert boven eleg pontos lesz. -
opr
nagyúr
válasz
bambano #14431 üzenetére
Azért arrafelé tapogatóztam, mert ugyanonnan indultunk.
Pakolási problémát azért nem említettem, mert pont úgy, mint azok, amiket írtam, nem oldja meg a bent ragadó rendelések problémáját.
Ha ez egy iskolai feladat, akkor igazad van, ha viszont valós munkahelyi probléma, akkor keverni kell valamilyen priority queue-val.De továbbra is úgy gondolom, hogy az optimális megoldás lépni egyet hátra, és a rendelés rendszerén kell változtatni, hogy a raktárkészlet legyen már ott és akkor figyelembe véve.
-
opr
nagyúr
válasz
zsolti_20 #14423 üzenetére
Erre nem letezik tokeletes algoritmus sajnos. Idealishoz kozeliteni tudsz, de elerni soha nem fogod, hacsak nem mesz vegig az osszes permutacion.
Innentol kezdve tobb megkozelites lehetseges, leirom amik igy hirtelen eszembe jutnak, biztos lehet ezeknel jobb/optimalisabb megoldast is talalni, ha kicsit tovabb gondolkozunk.Kapasbol kerdes, hogy ebbe a listaba csak olyan megrendelesek kerulnek-e bele, amik onmagukban teljesithetoek.
Ha nem, akkor ez lenne az elso szurom.Ha mar van olyan lista, amiben csak a pillanatnyilag teljesitheto megrendelesek vannak, akkor a kovetkezo kerdes az, hogy a sulyozas kizarolag a kikuldott csomagok mennyisege, vagy mas szempont is (pl rendelesi ertek, rendelesi/varakozasi ido, stb).
Ha csak a csomagok szamossaga, akkor:
a) megoldas: csinalunk egy uj oszlopot, amiben osszegszeruen szerepel a megrendelt dolgok darabszama, tehat 1-1-1-1-2 eseten az, hogy 6. Ezek utan ilyen teren novekvo sorrendben vegig lehet menni a rendeleseken, es a teljesithetoeket berakni a "kosarba". Ha valamibol elfogy az, ami raktaron van, akkor onnantol ha olyan rendelesbe botlunk, amibe kene olyan is, ugrunk tovabb.
Van tobb buktatoja a dolognak, de alapvetoen mukodokepes lehet, ha mellette bevezettek valami extra kriteriumot, hogy x ideje bent allo rendeles top prioritast kap vagy ilyesmi.
b) megoldas: hasonlo az A-hoz, annyi, hogy minden rendeles utan csinalsz egy meg teljesitheto rendeles tablat, es ezen mesz vegig.
De oszinten szolva -bar so-so mukodnek- ez mind szar megoldas. Ennel jobb megoldas az, hogyha a raktarkeszlet rendelesfuggoen szepen okosan vezetve van, es olyan dolog, amibol mar tobb rendeles nem teljesitheto, vagy nem rendelheto, vagy ki van irva, hogy elfogyott es rendelni/gyartani kell belole. Es akkor nem kell szivni megoldhatatlan problemakkal sem.
En azt szoktam mondani, hogyha olyan problemara, aminel nem biztos, hogy ez indokolt, bonyolult algoritmus kell, akkor lepj egyet hatra es gondold ujra, mert nagyon valoszinu, hogy valami mar regen el van b@szva, es inkabb azt kene kijavitani.Sok sikert!
-
opr
nagyúr
válasz
Create. #14334 üzenetére
Az eg vilagon semmi, sot, szerintem kezdesnek konkretan ugy kell csinalni, ahogy szeretned, hogy meglegyenek az alapok, aztan lehet nezni szimpatikus keretrendszereket kesobb, ha mar sejted, hogy mitol doglik a legy.
Viszont ha nem birod elviselni, hogy ha rosszul hasznalsz egy kifejezest, akkor abbol rohoges es szivatas van, akkor erosen ajanlom, hogy nezz valami masik szakma utan. Ha nem szereted, ha rajtad rohognek, illetve nem tudsz onmagadon egy hatalmasat rohogni, akkor plane. Programozasban az az axioma, hogy mindenki hulye. Te is. A user plane (es amint nem irod a kodot, hanem hasznalod, ami a tulso vegen kiesett, Te is user vagy). De alapvetoen mindenki. Raadasul rendszeresen. Ezen tudni kell rohogni.Es ezt most abszolut komolyan es minden gonoszsag nelkul irom, nem bantani akarlak, ez tenyleg csak jotanacs. Ha ennyitol felkapod a vizet, akkor gyulolni fogod a szakmat, mert minden kollegad egy szemet rohadek lesz a szemedben.
Mondok egy peldat, amit igy bo 10 evnyi szakmai tapasztalattal sikerult elkovetnem:
Mokoltam egy egyszeru kis proof-of-concept jatek kodjat, amikor is az tortent, hogy egyszercsak hiaba nyomkodtam barmit, a jatekban a karakter nem csinalt semmit. Nem igazan ertettem a dolgot, mert se az inputhandlerhez, se az eventhandlerhez nem nyultam, dehat lattunk mar fuben nyuszit, ugyhogy nekialltam kideriteni, mi van. Ugorjunk elore bo ket oracskat az idoben, amikor mar az SDK levelben kutakodtam, hogy megis, mi a budos picsaert nem erkezik meg az OS-tol semmilyen controller event, amikor leesett, hogy mi a hiba:
Lemerult a controller...Szerinted mennyit rohogtunk rajta? Kollegak azert tudnak rola, mert odajottek, hogy min rohogok ennyire. Azota is megy a szivatas, jokat rohogunk ezen is, meg masnak a baromsagain is. Egyik kollega egy napig orjongott rajta, hogy miert nem mukodik a kodja gyorsabban ps4 pro devkiten, mint siman. Hat, mert at volt allitva a devkit sima ps4 emulaciora. Ez ilyen. Megesik, ezen rohogunk es szivatjuk egymast, gyakorlatilag folyamatosan.
-
opr
nagyúr
válasz
martonx #14331 üzenetére
Amugy siman meg lehet oldani. Csak siman egyszeruen, gyorsan es kenyelmesen csinal egy forkot webkitbol, elkezdi erosen nezegetni, aztan ket, max harom ev alatt a kodbazis fontosabb reszeit atlatja, aztan mar csak egy ropke evecske, mire megirja ami kell neki. Es bumm, kesz is a nativ weboldal.
Ezek utan mar csak ra kell vennie mindenkit, hogy az O forkolt cuccat hasznalja, dehat kihivas nelkul nem szep az elet.
-
opr
nagyúr
válasz
bobalazs #14286 üzenetére
Project properties->General tab alatt lennie kene valami olyasminek, hogy windows sdk version. A problemad, hogy ez az sdk nincs telepitve. Ket opcio van:
a) Letezik az az SDK azon az OS-en, amivel szorakozol, feltepeited, mukodik
b) Nem letezik az az SDK, csak ujabb van, ebben az esetben kivalasztasz egy ujabb verziot, telepited ha kell, es imadkozol, hogy mukodjon a kod azzal isSok szerencset!
-
-
opr
nagyúr
válasz
Smith Ügynök #14241 üzenetére
"Bár nem tudom tényleg ennyire programozó hiány van-e amennyire a gyorstalpalók reklámjai sugallják."
Erre annyit tudok mondani, hogy meg 2008 korul es utan is az volt a helyzet, hogy egy akar csak par ev tapasztalattal rendelkezo, valami nepszeru nyelven erto programozo is maximum par het alatt talalt maganak uj munkat, ha ugy volt. Sot, meg az abszolut kezdok is, max nem par het, hanem 1-2 honap alatt, de el tudtak helyezkedni viszonylag ertelmes fizetesekert.Persze, ez nem garancia semmire, nem lehet tudni, hogy a mostani valsag mekkora es milyen lesz, ha lesz.
-
opr
nagyúr
válasz
Ezekiell #14239 üzenetére
Egyetertunk, viszont ahhoz kepest amit ad, szerintem nagyon draga, plane ha a 2-3 * ~10 euros online anyagokhoz merjuk.
Szoval, igen, vegulis a celjat eleri, viszont mondhatjuk, hogy abszolut nem ajanlott, mert ha onalloan is tudsz tanulni, akkor megoldod olcsobban meg kicsit jobban is, ha meg nem tudsz onalloan tanulni, akkor lehet jobb lenne mas iranyba nezelodni inkabb. -
opr
nagyúr
válasz
Ezekiell #14237 üzenetére
Masodkezbol van csak infom nekem is. Az alapjan a jobbak/ugyesebbek vegulis alkalmazhatok, code monkey munkakorben meg eppen elmegy, amit csinalnak. A tapasztalat az volt, hogy kicsivel az alatt vannak, mintha valaki nagyon lelkiismeretesen onkepzett.
Viszont a masik oldalrol nezve, ha valaki szorgalmasan es becsuletesen vegigcsinalja, akkor arra azert eleg, hogy betegyek a labukat az ajton, aztan onnantol meg ugyanaz van, akinek valo es nyomja es csinalja es figyel es tanul, abbol lehet (es altalaban lesz) jo szakember, a tobbibol meg nem. -
opr
nagyúr
válasz
Ezekiell #14233 üzenetére
Ezzel szerintem mind egyetertunk. A Udemy es tsai arra valo, hogy idealis esetben be tudd tenni a labad az ajton. Aztan vegre kezdodhet a tanulas. Evekig. Illetve, bocsanat, dehogy evekig, hulyeseget beszelek. Orokke.
Ha ezt valaki nem elvezi, "meg akar tanulni" egy szakmat vagy valami, annak nagyon nem valo ez az egesz, jobb, ha mar most mas utan nez. -
opr
nagyúr
válasz
haxiboy #14228 üzenetére
"Te is ahogy Én is elmondhatjuk magunkról hogy a munkánk egyben a hobbink is
Én nem ritkán felkelek hajnali 3-4 kor (ha egyáltalán alszok ilyenkor) hogy megálmodtam a megoldást, és azonnal nekiállok implementálni a megálmodott kódot."
Hu, ez mennyire igy van! Amikor felalomban, vagy akar szo szerint alvas kozben eszebe jut az embernek egy fasza megoldas egy problemara, es kipattan az agybol es rohan, hogy ha mas nem, legalabb egy papirra leirja gyorsan. Kell ez a fajta elmebaj ehhez a melohoz, de amikor sikerul, megnezed es szep, optimalis, modularis, stabil es eloszor latod mukodni, az egyszeruen megeri. -
opr
nagyúr
Igy visszaolvasva ez (meg Ezekiell kollega hozzaszolasa) eleg ijesztore sikeredett. Szoval az van, hogy teny, hogy sok nagysagrenddel nehezebb a C++, plane az elejen, iszonyat meredek tud lenni a tanulasi gorbeje, plusz ha oszintek akarunk lenni, C++ melobol is par nagysagrenddel kevesebb van, mint JAVA/C#-bol, de ha megvan hozza a kitartasod, ne hagyd, hogy ez eltantoritson, mert cserebe azert boven vannak elonyei is a dolognak:
- A legerdekesebb melok eleg nagy resze C++ (robotika, jatekfejlesztes, konzolok, urkutatas, auto/repulo pilota kepzo szimulatorok stb), cserebe kell bo 10 ev, mire egy tenyleg erdekes melot be tudsz zsakolni, es ott adnak is olyan feladatot, ami nem unalmas
- C++rol a legkonnyebb mas nyelvre valtani, utana sokkal konnyebb mas nyelvet megtanulni
- A szakmai megbecsulese is eleg magasan van, gyak ugy van kezelve interjukon, hogy ha azt tudod, azt is fogod, ami kell nekik, vagy ha nem, pikkpakk megtanulodTegyuk hozza azt is, hogy bar C++-rol onmagaban szokas beszelni, nem szokas kiemelni az ezer masik dolgot, amit tudni kell mellette (mint pl feljebb JAVA-hoz a leirtakat), attol meg onmagaban a C++-al nem ersz sokat, csak epp a nyelv nehezsegehez kepest a tobbi szukseges dolog eltorpul, plusz -ismet- ugy van vele mindenki, hogy ha C++ ment, azok is fognak.
Szoval En szemely szerint nagyon szeretem, egy percre se bantam meg, hogy vegul a C++ mellett dontottem, pedig be kell vallanom, eleinte sokszor a halalba kivantam az egeszet mindenestol. Sokszor alltam kozel hozza, hogy azt mondjam, hogy hagyom a picsaba az egeszet es kezdek inkabb valami massal, de igy utolag nagyon orulok neki, hogy kitartottam mellette.
Persze, nincs azzal se baj, ha inkabb, mint ahogy altalaban ajanljak, valami massal kezdesz, nagyon nem valo ez mindenkinek, legtobb programozo haverom bele is orulne, hogy C++-al kene szivnia, Ok ruhellik a "bitvadaszatot/bitlapatolast", En meg imadom. Ez is egyfajta elmebetegseg, tudtommal gyogymod sincs ra, dehat ilyen az elet.
-
opr
nagyúr
válasz
Smith Ügynök #14206 üzenetére
Egyetertek haxiboy-al, csak par dolgot tennek hozza:
Eloszor is: "Eddig annyi történt, hogy az Udemy-n a John Purcell féle Java Core tanfolyamot lenyomtam, begyakoroltam."
Ehhez gratulalok, jar a taps, nagyon ritka, hogy mar eddig eljut valaki, jar a dicseret, csak igy tovabb!Amit meg hozza szeretnek tenni az az, hogy csinalj valami sajat izebizgentyut! Lehetoleg ugy, hogy publikus git repoba dolgozol be. Ha ugy erzed, mukodik es prezentalhato, megvan a referenciad. Ez a legfontosabb, ennel tobbet semmi nem segit elso allas megszerezesehez.
Sok sikert kivanok!
-
opr
nagyúr
Mappa neveket a vs soha nem is fog, mert VS-ben az elrendezes filter alapu, nem path alapu.
Amugy a kezileg hegesztest tamogatom, En vs verziotol fuggetlenul a legritkabb esetben hasznalom az editort sln es project fileok valtoztatasahoz, mert valami borzalom, mit tud muvelni a vs. Plusz maga az editor is egy kalap fos. Ne erts felre, En imadom a vs-t, konkrean ugy gondolom, hogy nincs parja, de vannak olyan hibai, hogy az hihetetlen. -
opr
nagyúr
válasz
Silεncε #14055 üzenetére
Oszinten szolva engem leginkabb a react iranti hatalmas rajongas lep meg. Azon kivul, hogy vegre van egy framework, ami megoldja, hogy a legerosebb szamitogep max ~45fps-el rendereljen egy darab kozepes meretu kepet ha gorgetsz, de inkabb total kiszamithatatlanul ugral 2 es 50fps kozott, meg nem sikerult rajonnom, hogy mi annyira jo benne, hogy mindent le kelljen cserelni ra.
A react native meg aztan plane. Ott mar akar 60fps is lehet ugyanaz, ami elotte 240+ volt korlatozas nelkul, yeah.Az egyetlen tippem, hogy a frontendes divatdiktatorok mindegyike alaszkaban meg sziberiaban lakik futes nelkuli hazban, ugyhogy muszaj tehelni a vasat, kulonben megfagy a csalad.
Ebben a kornyezetben amugy minden tiszteletem azoknak a frontendes senioroknak, akik kepesek ellenallni a fosodornak, es nem HDD (hype driven development) modszer szerint dolgozni, hanem a feladathoz valasztjak az eszkozt, mert a tapasztalatom az, hogy ez az esetek 99%-ban konkretan forditva van.
-
opr
nagyúr
Plane ha backendet irtok, akkor amikor ki akarsz probalni valamit, nem fogsz rohangalni a frontendhez, aki eppen akkor gorcsolt ra, hogy mar harom honapja ugyanabban a frameworkben dolgozik, ugyhogy gyorsan le kell cserelni az egeszet, hanem bedobsz egy darab gombot a valszeg mar meglevo/letezo winfos formba, azzal tesztelsz es kesz.
-
opr
nagyúr
válasz
Reflax #14042 üzenetére
Ez igaz, csak egy otlettel maximum a popsit lehet kitorolni, amig nincs mogotte tudas, amivel valosagga tudod formalni. Plusz ahhoz, hogy tudd, hogy egyaltalan ertelmes-e az otlet, nem art az a minimum bo 10 ev szakmabeli tapasztalat. Kiveve persze, ha van otleted, meg par tizmilliod euroban, akkor nincs erre szukseged, mert felveszed alkalmazottnak azt, akinek mar megvan a tapasztalata, aztan majd elmondja neked O, hogy mennyire megvalosithato az otlet realis keretek kozott.
-
opr
nagyúr
válasz
Smith Ügynök #13995 üzenetére
Nem nagy kunszt, ha sok es jo ertekelese van, es kezdoknek van szanva, az altalaban jo.
-
opr
nagyúr
válasz
Smith Ügynök #13992 üzenetére
Udemy jo, ha jo tanfolyamot valasztasz. Sok sikert!
-
opr
nagyúr
válasz
motoflug #13911 üzenetére
<nyelv> for beginners-re keress ra, ugy lesznek jok.
"A mostani munkámnak kb 2%-át teszi ki az a terület, ahol előfordul Javascript, így ezeket jelenleg más kezeli, de jó lenne érteni, hogy ott mizu."
Egy nagyon fontos dolog van, ami nem szokott teljesen ismert lenni: A programozo ugy kap fizetesemelest, hogy munkat valt. Vannak persze kivetelek, a okolszabalynak akkor is lehet ezt alkalmazni. Pl egyik munkahelyen eloleptetnek junior-bol mediora, vagy onnan seniorra vagy team lead leszel/akarmi, kapsz egy fizetesemelest. Par honap utan a mar megemelt fizud felett akar 20-25%-al is kaphatsz ajanlatot mashonnan, azonos poziciora.
Plusz konnyebb egy masik cegnel eleve a magasabb poziciora palyazni es azt megcsipni, mint eloleptetest kapni a meglevo cegednel. Plane igaz ez, ha a jelenlegi munkad nem is szakmabeli, es meg inkabb igaz ez, ha ilyen elhanyagolhato mertekben segitene a munkat az extra tudas.
Hidd el, amikor ennyire uj dolgot tanulsz, azt nem a jelenlegi munkahelyedert teszed, csak ha nagyon szeretned, hogy arcatlanul ki legyel hasznalva. -
opr
nagyúr
válasz
motoflug #13909 üzenetére
Egyrészt ne a mostani munkádhoz keress nyelvet, az nettó baromság, a mostani munkádat most is el tudod végezni, akkor minek szivatnád magad évekig?
Másrészt ha már tudid, hogy a java tetszik, akkor vegyél meg egy kezdő java kurzust valamelyik online oldalon aztán hajrá. Udemyn most pont akciós kb a minden is. -
opr
nagyúr
válasz
fabri07 #13870 üzenetére
Szemelyes velemeny kovetkezik: Semmit, de azt legalabb magabiztosan.
Maximum valami javascript copypaste-hero alapkepzest tudok elkepzelni, az biztos, hogy En nem foglalkoztatnek senkit, aki egy harom hetes tanfolyas utan esik be. Akkor mar inkabb ne tudjon semmit, de nagyon erdekelje, ugy legalabb baromsagokrol nem kell lenevelni szegenyt. -
opr
nagyúr
válasz
BProgrammer #13862 üzenetére
Ha MI nelkul akarod megoldani (amugy ez tipikus peldaja annak, amit ne akarj, kb erre talaltak ki az egeszet), akkor egy sulyozott A* lesz a baratod. Siman rakeresel, hogy wighted A* algorithm, es a gugli kisegit.
-
opr
nagyúr
válasz
Silεncε #13852 üzenetére
Ahhh, mea maxima culpa, ezt most sikeresen félreolvastam, elnézést.
Senior/junior/akármi: nincs rá univerzális mérőszám, általában az a senior, akit mersz hagyni felügyelet nélkül, önállóan dolgozni, akár nagyobb hangvételű dolgon is, sőt, jó ötlet bevonni (vagy egyenesen neki adni) a szoftvertervezésbe, illetve új junior kollega mentorálását nyugodtan rá lehet bízni.
-
opr
nagyúr
válasz
fabri07 #13836 üzenetére
Azt döntsd el, hogy mivel akarsz foglalkozni. Mert most azt csinálod, hogy mondogatod, hogy külföldre akarsz költözni, nem tudod, melyik országba, de mondjuk már meg, milyen nyelven tanulj, hogy ott értsenek. Érted, mi a probléma? Még ha valaki úgy igazán szeretne se fog tudni segíteni.
-
opr
nagyúr
válasz
bandi0000 #13791 üzenetére
Rosszul szamolsz. Egyreszt lehet ezt csinalni utazas kozben is, masreszt ha mondjuk csinalsz sajat projektet vagy valami hetvegen, legalabb egy napot, az maris rengeteget ad hozza osszesen. Plusz az, amiket neha melo utan is megcsinalsz akar mert otthon jottel ra, hogy lehet jobban es belogolsz gyorsan, akar sajat projektben, akar csak valahol latsz egy erdekes cikket es elolvasod/kiprobalod es ott a vege, hogy melo mellett siman foglalkozol a dologgal napi extra 2-3 orat.
-
opr
nagyúr
válasz
haxiboy #13789 üzenetére
Szerintem is. Mondjuk az utobbi idoben mar osszessegeben ennel kevesebb idot szanok tanulasra meg sajat projektekre, most kicsit ilyen pihenos lustulos idoszak van, de amugy altalaban en is meg csalad mellett is minimum napi 1-2 orat melo utan/mellett tanulok/foglalkozok a programozassal. Ez egy olyan szakma, ahol nem letezik olyan, hogy "eleg" tudas, max nagyon szuken ertelmezve.
-
opr
nagyúr
válasz
instantwater #13722 üzenetére
Én is 1440p dell ultrasharpokon dolgozok, nagyon elégedett vagyok velük.
Anno kérdezték, hogy mi legyen hogyan, nem bántam meg, hogy ezek mellett döntöttem. -
opr
nagyúr
Nálunk van a cégnél pár ember, aki azt használ. Ha szereted a dolgaidat nem fullscreenben használni, akkor nincs vele gond. Én inkább a több kisebb kijelzőt kedvelem, de ez abszolút szubjektív. Van olyan kollega is, aki egy 43"-os 4k tv-t használ monitornak, az már nekem tényleg sok, de ha neked bejön, miért ne.
-
opr
nagyúr
válasz
I02S3F #13643 üzenetére
Őszintén nem tudom. Igazából szerintem annyit fognak írni mindenhova, hogy ha valaminek nem akarod, hogy futás közben változzon az értéke, az legyen konstans, a többi meg ne.
Megpróbálok írni egy kis segítséget, hátha sikerül, de nem magyarázok a legjobban(meg kicsit este van már), úgyhogy ha nem megy át, akkor bocs.
Kezdőnek érthető példa mondjuk a logolás lehet. Ugye fut szépen a programod, és akkor irogatsz dolgokat a konzolra (vagy akárhova). Namost, egyszerű példának mondjuk csinálhatsz egy log osztályt, aminek van egy olyan függvénye, hogy debuglog(message), amivel olyan dolgokat írsz ki, amiket normál futás közben nem, mert nem kell, csak a fejlesztést segíti. És akkor csinálsz egy konstanst, hogy debuglog, ami lesz alapból mondjuk false, aztán ha meg kell, átírod true-ra, kigyomlálod a fost és utána újra false.Tegyük hozzá, hogy ez azért nagyon rossz példa, mert amúgy nem így csináljuk, ha normális logolást szeretnénk, hanem van a programnak loglevelje, amit indításkor paraméterben, vagy ini fileban adunk meg és annak megfelelően logol, ha meg nincs megadva semmi, akkor működik egy default értékkel, de tanulásra meg gyakorlásra eleinte tökéletes. Ez a log osztály akár mehet is azonnal szépen külön fileba, és akkor már van is egy bővíthető, újrahasználható osztályunk, jár a keksz.
Kollégák: ha valakinek van jobb ötlete egyszerű példára, hogy az én fos példám el lehessen felejteni, jöhet.
-
opr
nagyúr
válasz
dabadab #13636 üzenetére
+1
Azt is hozzatennem meg, hogy nincs olyan (plane amikor meg tanulod), hogy a "kis programokat" megirom fosul, nem erdekel, majd a nagyobbat megirom jol, mert nem fogod. Fontos, hogy azt tanuld meg, hogy rendesen kodolunk, szepen, olvashatoan, mert az elso par nagyobb hangvetelu programod meg igy is fos lesz, nemhogy ha eleve a szart tanulja meg a kezed bepotyogni. -
opr
nagyúr
válasz
Tigerclaw #13617 üzenetére
Hala egnek keves talalkozasom volt a swift-el, de ezekben pont tudok segiteni szerintem:
- let: Konstanst hozol letre, aminek inicializalaskor adsz erteket, utana csak olvasni tudod, irni nem.
- var: Ez egy sima valtozo, irhato-olvashatoAz "if let x = readLine() {..." szerkezet meg ugyan ugy mukodik, mint minden mas nyelven az if, azaz:
Ha ertelmezheto, akkor eloszor muvelet/operacio kiertekeles tortenik, a megfelelo sorrendben (bal-jobb, zarojelezes, stb), aztan a vegen ami marad van valahogy kiertekelve bool-kent.
Tehat, ami itt tortenik (persze a fenti problema miatt elvileg ez a sor eleve nem fog mukodni, de most az egyszeruseg kedveert tegyuk fel, hogy de):
1) Letrehozol egy x nevu, string tipusu, konstanst
2) Ennek a konstansnak az erteke lesz az, amit a readLine() visszaad
3) Az igy kapott string lesz kiertekelve, mint az if felteteleMondhatjuk ugy is, hogy ugyanaz, mintha ezt irtad volna:
let x = readLine()
if x {...Arra, hogy swiftben az if hogy ertekeli ki a stringet nem emlekszem, de igy tippre azt mondanam, hogy a tipikus modon, tehat ha ures a string, akkor false, amugy true. Amugy ennel sokkal szebb a kod, ha ugy irod, hogy if x.isEmpty().
Arra se emlekszem, hogy swiftben sima konstans lehet-e null, ha igen, azt se art kizarni.Nem frissek az emlekek, ugyhogy ha nagyon nem igaz, amit irtam, valaki majd kijavit, akinek naprakeszebb tudasa van. Ha meg nem, ott a gugli meg a stackoverflow.
-
opr
nagyúr
Milyen olyan vegzettseg/alkalmazas letezik, ahol megduplazodik a fizetesed, ha megtanulsz angolul, de
a) eddig is el tudtad latni angol nyelv ismerete nelkul
b) eddig csak az angol nyelv ismeretenek a hianya volt az akadaly, amugy el tudod vegezni extra kepzettseg nelkul, es fel is vesznek?Nem kotozkodni probalok, komolyan erdekel.
-
opr
nagyúr
válasz
instantwater #13499 üzenetére
Sajnos azt se oszthatok meg, mert a nagyresze SDK hivasokbol all, azok meg NDA-sok... Roppant idegesito, de konkretan ha addig csavarnam, hogy meg tudnam osztani, akkor mar annyira mas lenne a kod, hogy nem lenne ertelme megosztani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest