- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #10294 üzenetére
Elsősorban a szoftverfejlesztő hiánya. Az OMV-nél mindig gond a pluginok - nem is annyira megírása, mint inkább a - folyamatos karbantartása. A Docker így levesz terhet róluk és a telepíthető alkalmazások verzió követése is megoldott.
Ettől a hozzászólástól kezdve pont a Plex plugin sorsáról beszélgetnek.
-
zodes
aktív tag
válasz
zsolt501 #5202 üzenetére
hmmm Én is erre tippeltem, de már az összes lehetségest végig próbáltamNnna csak egy kis noszogatás kellett!!
Helyre jött köszönöm!A felhasználónevet szúrtam el
Más: Ha feldugok egy pendrive-ot, azt hogy és hol látom ssh-n mc-ben? Szeretnék rá másolni a vinyóról, de nahy filet.
-
iff
senior tag
válasz
zsolt501 #3251 üzenetére
A NAS ASRock AM1H-ITX laptop adapterről megy 90W-os.AMD 5350 cpu. Az asztali gépnél csak a táp maradt meg, de azzal 7 hónapja megy az ssd. Azt is fogom nemsokára majd cserélni. Arra még nincs meg a rávaló.
-
iff
senior tag
válasz
zsolt501 #3249 üzenetére
SanDisk 64GB G25. Ez most úgy történt, hogy reggel ránéztem a nas-ra weben, be is léptem, de frissíteni már nem tudtam mert lefagyott. Előtte volt silicon power E20, OCZ Agility-4, aztán lett a SanDisk 64GB. Ezekre cserélték. Van szünetmentes is a gép előtt APC CS500-as.
-
doberman
senior tag
válasz
zsolt501 #3019 üzenetére
igaz-igaz... lehet pl egy openwrt-frendly router-re beállított open-vpn szerver. így ha több eszköz van otthon akkor bármelyiket el is tudja érni.. az openwrt openvpnt beállítani pedig Vargalex vagy suste féle fw alatt kb 5 perc a kulcsgenerálásokkal együtt... pl.. nálam is ilyen megoldás van.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
zsolt501 #2867 üzenetére
Dehogy VirtualBoxoztam
és előtte sem.
Viszont recovery módban működött a hálókártya. És az "apt-get update" (meg hasonlók) rendbe hozták a dolgot. Most újra megy
És végre van CUPS is.
Már töltöm is fel a cuccosokat rá ahogy HT írta.
Amúgy ha teljesen privát mappát akarok készíteni azt hogy kell?
Meg a másik fórum hallottam valami android/ios képnézegtési (és kép mentési?) lehetőségről, azt mivel kell?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
zsolt501 #2860 üzenetére
Sajnos ezt is programja válogatja vannak olyan cuccok, amik már évek óta béták és mindeki úgy használja, és van ami úgy mint ahogy te is írod. Bár én már azt sem igazán értem minek kell akkor betenni a többi verzió közé, ha nem úgy működik mint kéne akkor azt külön szokták rakni.... na mind1 hát akkor lesz 1 re-install, ozt jóvan.
-
ptesza
senior tag
válasz
zsolt501 #2756 üzenetére
A trafót kicseréltem egy másikra. 9V/1A .
A routert is szétkaptam , de abban meg nem volt olyan ami ránézésre elhasználódott volna. Nem volt púpos kondi stb.A hiba áll továbbra is. Másik routert most nem akarok venni.
Ha senkinek nincs ötlete akkor feladom , egyenlőre.Köszi a segítségeket.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
zsolt501 #2740 üzenetére
az is egy megoldás, de én pl. a melós laptopra egy értelmes lejátszót se tudok telepíteni, a Syno DS Video és a Plex lejátszik bármit böngésző ablakban. illetve múltkor havernál voltunk, felmerült az igény, hogy meg kellene nézni egy South Park részt, a TV-re volt Plex, 3 perc múlva már néztük is, tőlem streamelve.
-
Froclee
őstag
válasz
zsolt501 #2528 üzenetére
nano /etc/default/openmediavault
sok lefelé nyillal aljára mész, oda hozzáadod ezt:
OMV_MONIT_SERVICE_FILESYSTEM_SPACEUSAGE=95 (vagy amit akarsz)
Control+X, egy ipszilon és enter.
utána service restart hogy életbe lépjen
service monit restartHa nem jön össze, akkor másodikverzió:
nano /etc/monit/conf.d/openmediavault-filesystem.conf
80-at átírod a tetszőleges értékre, elmented, utána service restart
service monit restart
és kész
(forrás) -
Froclee
őstag
válasz
zsolt501 #2526 üzenetére
Hát de be ssh-zni és beírni a parancsokat kb fél perc
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #2510 üzenetére
Nem tudok segíteni. Nem akarok találgatni, mert úgy járok mint legutóbb, mikor a fórumtárs a rendszere alapvető tulajdonságával sincs tisztában, de feltételezi az ext4 eszi meg a memóriakártyáját...
Azért írtam le én mit csinálok, hogy elgondolkozhass azon: más csak annyit csinál és neki működik, én ugyanannyit, de nekem nem. Miért nem? Neked kell megtalálni az okot. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer hajlandó vagy a végére járni, akkor legközelebb nem fog gondot okozni az újratelepítés.
-
Froclee
őstag
-
zsolt501
nagyúr
válasz
zsolt501 #2324 üzenetére
Közben megtaláltam a hibára a megoldást, mégpedig a Hálózat pont alatt hozzáadtam egy másik csatolót és mentés után az eredeti LAN csatoló is megjelent úgy ahogy kell, majd a plusz virtuális eszközt töröltén és csak a valós eszköz maradt ami már rendesen megjelent a statisztikánál.
Viszont hogyan ami érdekelne, hogy hogyan kell beállítani a Jumbo frame-t hogy az működjön, mert olyan érzésem van, mintha az nem menne.
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #2212 üzenetére
Ne haragudj, de hetet-havat összehordasz, almát hasonlítasz körtéhez. Csak röviden:
- Nagy vállalati szerverre hivatkozni egy kis vacak otthoni NAS-nál? Sem az üzemeltetési körülmények, sem a használt alkatrészek, sem a cél nem egyezik. Otthoni, kis média szerver!
- "bizonyos WD HDD-k a fej hibás parkoltatása miatt mennek tönkre" Egyszer volt a WD-nek egy hibás firmware sorozatú HDD-je, amit észlelés után kijavítottak. Most, évek múlva erre hivatkozni, evvel példálódzni?! A politikusoknál ezt hívják csúsztatásnak.Nem akarok senkit a használatára rábeszélni, de lebeszélni se senkit róla. Nem kapcsolgatom ki-be! Megfigyeltem, hogy ha kb. félórán belül nem kérünk semmit a NAS-ról, akkor valószínűleg több óráig vagy esetleg napig már nem is fogunk. Akkor meg minek forogna feleslegesen? Van 600ezer felpörgetési lehetőségem! Ilyen ütemű kapcsolgatás mellett még 100 év múlva is felpörög.
-
Vesa
veterán
válasz
zsolt501 #2210 üzenetére
Logikus lehet az állítás, hajlanék is a folyamatos üzemre (tkp. 1 éve így megy a régi szerverem).
De nálam a zaj is szempont, éppen ezért kínlódtam a FreeNAS hiányossága miatt. Nem tudom olyan helyre tenni a szervert, ahol egyáltalán nem hallani a morgását. Vagyis célszerű lenne, ha éjjel nem pörögne 5db HDD, mert elég zajosak sajnos. -
Vesa
veterán
válasz
zsolt501 #2206 üzenetére
Ezt nem tudtam, köszönöm az infót. Én abból indultam ki, hogy úton-útfélen kapcsolgatják a HDD-ket, a win is alapból lelövi 30perc inaktivitás után, a WD My book-ok pedig kb. 5 perc után leállnak ha nem érkezik feléjük kérés. De nálam az is szempont, hogy 4db külső és 1db belső HDD van a szerverben, ezek összességében este már zavaróan hangosak.
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1909 üzenetére
Nem elfelejtettem, hanem sajnos semmi olyanra nem jöttem rá amiből más profitálhatna. Egyedi hibáim voltak. A jó sebességet az erős hardver és a w8.1 alap beállítása biztosítja. A mostani drasztikus lassulást a TC-ben a "Nagy fájl másolás módszerének alkalmazása" opció engedélyezése okozta. De alapból nem ez az ajánlott beállítás, így ha valaki nem állítja el ezt, akkor ezzel az információval sem nyer semmit. Ezért nem írtam a megoldásról.
-
Spuri2000
senior tag
válasz
zsolt501 #1761 üzenetére
Köszönöm!
Ez egy Netgear WNDR3400-as router 10/100 Lan-nal és a laptopban is 10/100 Lan van. Wifi-n keresztül kb. 6-8 Mb/s a másolási sebesség. Vezetéken keresztül kb. 10-12 MB/s!
Blu Ray 3D iso-kat szeretnél streamelni, de sajna akad, és ezért lettem volna kíváncsi mi lehet a maximális sebesség ami kihozható a rendszerből, de úgy látom - az írásod alapján -, hogy ez teljesül is esetemben. Sajnos routert kell cserélnem és lehet be kell szereznem egy USB 3.0 Ethernet átalakítót és a laptopba! -
adamka16
őstag
válasz
zsolt501 #1693 üzenetére
Én meg itthon nem nagyon használok win-t max virtualizálva. mac os+ios az ami van. Kicseréltem most egy 1TB-os wd red-re a hdd-t a nas-ba, de nem nagyon látom azt hogy gyorsult volna, előtte egy wd scorpio blue 320 2,5 volt bent, de hasonlóak voltak azzal is a sebességek, pedig ezen elvileg nagyobb adatsűrűség van már csak amiatt is gyorsabbnak kéne lennie.
-
adamka16
őstag
válasz
zsolt501 #1691 üzenetére
Szerintem ilyen nincs benn. Nas4free-t használtam egy ideig, abban ezeket az értékeket szépen le lehetett olvasni, sőt még amgonkénti terheltséget is. OMV-be ez valamiért nincs benn.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ki milyen megosztással használja otthon az omv-t, mert ahogy olvasgatom samba helyett nfs megosztással van hogy duplázódik a sebesség. Miben különböznek ezek egymástól?
-
nemlehet
őstag
-
Spuri2000
senior tag
válasz
zsolt501 #1638 üzenetére
ufs volt a rendszer és tele volt a disk!
rootként felcsatoltam (mount)
Újra akatam particionálni és ext4 particiót létrehozni rajta, de nem tudom így megcsinálni!
Azt a disket sem látja, illetve helyesen mondva nem tudom kiválasztani, pedig látja fizikálisan, de gondolom ez azért van, mert az omv azon van, de a másikat nem értem miért nem tudom megcsinálni!
-
Grawens
senior tag
válasz
zsolt501 #1617 üzenetére
Így van. 1.0.23-nál járunk, de már az 1.0.22-es verziótól a 100%-os fordítás érhető el a rendszerben. Minden egyes verziófrissítésbe bekerül az éppen aktuális fordítás állapota. Tehát ha valamit módosítok, akkor az a következő verziófrissítéssel bekerül a rendszerbe. Az már más kérdés, hogy a forrásanyagból jó néhány strings hiányzik.
A 80%-os értesítési limitre én is kíváncsi lennék, nekem is fél percenként dob egy figyelmeztetést a log.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
zsolt501 #1617 üzenetére
Már csak azért is jó lenne ezt a 80%-ot módosítani mert 6TB-os HDD esetén még kb 500GB szabad hely van, és az azért nem olyan kevés.
Ha mondjuk 50 vagy 100GB esetén figyelmeztetne akkor azt mondom oké, de ez így kissé fura, főleg úgy hogy nem is rendszer lemez, hanem csak adat tároló. -
Grawens
senior tag
válasz
zsolt501 #1609 üzenetére
Gyakorlatilag 100%-ig készen van az alapverzió és a beépített pluginek fordítása. Kb fél éve vagyok tagja, elég sok dolog le volt már fordítva, azokhoz nem nyúltam. Ha látsz, vagy lát valaki valami furcsaságot vagy hibát, ne tartsa magába, írja le bátran. Javítom és a következő verziófrissítésben bent lesz.
-
Grawens
senior tag
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1589 üzenetére
Nagyon veszélyes, hogy unmountolásnál megkérdezi, hogy a lecsatolás mellett törölje-e magát a fájlokat is. Ezt biztos, hogy én szétválasztanám és külön funkcióra tenném, Nagyon ritkán használt az unmount és a delete együtt, viszont egy pillanatnyi rossz döntés és hatalmas kárt okoz. Többször elolvasom, hogy mit is kell választani, nehogy letöröljem a fájlokat.
Mostanában már amikor újra telepítek csak rendesen kikapcsolom a mikroszervert, majd kihúzom az adat vincsiket. Nem érdekel az unmount és a szabályos lecsatolgatás, úgyis jön egy format és új telepítés. Így nyugodt vagyok az adataim miatt. A felcsatolgatással sem sietek, a végére hagyom, mikor már nincs más hátra.
Remélem, minél több adatot sikerül visszanyerned!
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1586 üzenetére
Most értem haza, vidéken voltam...
Kár volt újratelepíteni, tartok tőle nem fog segíteni. Gondolom telepítéskor lehúztad a data HDD-ket, a mount meg nem ír rá, így elvileg nem sérülhettek rajta az adatok.Azzal, hogy az ftp-vel megvan a sebesség megkavarja a dolgokat, át kell gondolni mi, miért történik. Az hogy a teszt alatt nem tud "felpörögni" nem volna érdekes, de a torrent alatt sem tud. Ezért nem a méret lesz a gond.
Azért kértem, hogy nézd meg a másik Linuxon is, mert az OMV gyenge hardverére gyanakodtam, ami úgy tűnik lehet ludas, ha az ftp ennek nem mondana ellent. Szóval tovább kell gondolkodni rajta.
Ha így értesz a hálózatokhoz, akkor miért én próbálok segíteni neked? Neked kéne nekem segíteni!
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1580 üzenetére
A speedtest-cli --list paranccsal ki kell listáztatni az elérhető szervereket és a nevek előtt lévi ID számot kell beírni a következő parancsba:
speedtest-cli --server 3715 és akkor ahhoz a szervehez kapcsolódik. 3715 a dunaújvárosi digi szerver ID száma. De nem biztos, hogy neked ez a jobb, mert ő automatikusan a rövidebb latency idő alapján választ szervert.Amit te webes felületnek hívsz azzal az a baj, hogy ott nem csak az op rendszer más, hanem a hardver is. Így nem biztos, hogy az eredmények összehasonlíthatók. A másik linuxos eszközödön le tudod ellenőrizni? Ott mi a hardver?
Jó neked! Én a 100-as digi mellett 91-nél még többet sosem tudtam mérni. Este jó ha 75. Az OMV-én 80 körül mérek, este 60. Pedig a latency idő stabilan állandó.
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1578 üzenetére
Na így kéne mindig leírni a problémát!
Akkor nem kéne találgatni. Azzal, hogy szar, szar, szar, nem lehet mit kezdeni.
Először hagyjuk a transmissiont, nézzük meg csak az internet sebességét. Ezt inkább a megszokott speedtest.net honlappal teszteljük. Ehhez egy terminál ablakban telepíteni kell a speedtest-cli script fájlt és akkor már parancssorból is végezhető a sebesség teszt:
sudo apt-get install python-pip
sudo pip install speedtest-cli
Ha root vagy nem kell a sudo!
A teszthez csak a speedtest-cli parancsot kell kiadni. Felkapcsolódik a legközelebbi szerverhez és teszteli a sebességet. Kíváncsi vagyok mit kapsz. -
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1574 üzenetére
Múltkor kérdeztem, de még választ sem kaptam rá, hogy hogyan döntitek el ezt a sebesség dolgot. Ugye te is azt mondod nálad, az OMV-ben van a hiba. De honnan tudod, hogy nem a túloldal lassult be? Mérni kéne korrektül! A router is lehet szűk keresztmetszet. Elhangzott, a torrent kliens verziója sem mindegy. De, hogy pont az újabb a vacakabb, olyan hihetetlen.
Korlátozd a torrent sávszélességét. Hátha a kevesebb több, mivel nem lassul be. Így megkeresheted azt is melyik sebességtől van lassulás. Abban is biztosnak kell lenned, hogy nem nyúlkálnak egyszerre túl sokan a HDD-hez, mert az biztosan mindent nagyon meglassít. Cserélhetsz klienst is, de ez már nehéz ügy, főleg a menedzselése. És persze ellenőrizd a memória használatot Ha nem lesz nagyon piros, akkor nincs gond. Az enyém így néz ki:
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1540 üzenetére
"...a memóriát is jobban kajálja, legalábbis nálam, lehet hogy majd beáll az is..."
Ne akard! Az jobb, ha használja mintha üresen csak bent van. Gyorsabb lesz tőle a rendszer. A "felesleges" részt cache-nek használja, de ha valamelyik programnak szüksége van RAM-ra, azonnal felszabadítja a szükséges mennyiséget.
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1454 üzenetére
"hogy lehet majd frissíteni, automatikus lesz, vagy ISO-ból kell telepíteni majd a frissítést?"
Egy hasonló kérdésre így válaszolt az egyik fejlesztő:
"When you upgrade, you upgrade
1. The OperatingSystem from Debian Squeeze to Debian Wheezy AND
2. The Openmediavault Version from 0.5.X (Sardaukar) to 1.0.X (Kralizec)
It will be easy to upgrade to Wheezy and OMV 1.0..."
Egyszerű lesz a frissítés az 1.0-ra. A frissítéssel a Debian 6 a 7-es verzióra, a Wheezy-re, míg az OMV a 0.5-ről az 1.0 Kralezic-re frissül. A Debian frissítéssel vált a kernel 2.6-ról 3.2-re.Hiszem, ha majd látom. De leírtam, hátha rám cáfolnak a fiúk.
Csak legutóbb is a frissítéshez csináltak egy script fájlt, de sok probléma maradt utána. Disztribúciót is frissítettem már többször, de soha nem lett olyan, mint mikor tisztán újratelepítettem. -
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1456 üzenetére
Nem olyan vészes az a telepítés, mint amilyennek először látszik.
Nem tudom kevesen vannak-e, biztos (pénz nélkül, önmegvalósításért csak fiatal fanatikusok dolgoznak). Leült-e? Nem hiszem. Az elejtett mondatokból arra következtetek, hogy az állandóan változó koncepció miatt tologatják a határidőt - és persze nincs felelős kényszerítő eszköz a betartásra, ill. a betartatásra. Hú, csináljuk még meg ezt, csináljuk még meg azt. Úúú, ha ezt még beletesszük ez lesz a világ legjobb rendszere stb., stb. És persze a felhasználók is állandóan kérik, még ezt tegyük bele, ez is nagyon hiányzik, az sem maradhat ki, stb. De ezek rétegigények és születik egy "mindent tudó" rendszer, amit a többség úgysem fog tudni kihasználni, hasonlóan az Office-hoz. Lehet, hogy nem így van és nincs igazam, de az OMV is visszakanyarodik a gyökereihez és egy kis túlzással a linuxhoz hasonlóan a programozók játékszere marad. Nem ereszkedik le a "tömeghez". Pedig szerintem épp az az OMV lényege, hogy programozói tudás nélkül lehet vele linux rendszert üzemeltetni. És ezt meg kéne őriznie, de majd meglátjuk...
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1454 üzenetére
Kizárt dolognak tartom. Változik a kernel (2.6x-ről 3.xx-re), változik a Debian és változik, maga az OMV. Akkor sem volt automatikus a váltás, amikor nem változott ennyi minden.
Az már eldőlt nem v0.6 lesz a következő kiadás, hanem v1.0. Persze, ha ennyit sz*rakodnak, akkor lehet az több is...
-
lovi27
addikt
válasz
zsolt501 #1440 üzenetére
Megnéztem, most a 2.82.1-1 verziót telepíti. Már ennél is van újabb, az a 2.84.6, ha nem tévedek, de azt már kézzel kell feltenni (ha van megfelelő tudás, mivel ezt be kell fordítani).
Ha tudsz jobbat, kár várni az újra, mert lényegében az is ilyen lesz. De én csak segíteni próbálok itthon, semmi érdek nem fűz az OMV-hez, sem anyagi, sem szellemi.
-
slashing
senior tag
válasz
zsolt501 #1434 üzenetére
lehet ha most felraknám a legújabb torrent plugint már kijönne de mára már hozzászoktam ehhez a módihoz hozzáteszem nekem sose megy 24-ben a NAS a torrent meg pláne szóval nem létfontosság... de az is igaz hogy asztalin is még mindig az utorrent 1.8.5-öt használom mert azzal mindig ki tudtam hajtani a sávszélt az újakkal meg kb. a felét, talán még a 2.2.1 ami jó... és tuti nem router gond mivel elég bivaly a vas(asus ac66u)...
(#1436) lovi27: nálam a vásárlásnál nem is volt opció hogy torrentet fogok rajta futtatni az csak egy plusz volt amit kipróbáltam anno idestova két éve akkor nem jött be, lehet még túl kezdő is voltam stb... én sem ezért szeretem
ma már lehet menne faszán de most már nem is érdekel van egy rohadt stabil rendszerem szeretem, nem kell hozzányúlni
-
slashing
senior tag
válasz
zsolt501 #1432 üzenetére
én jópár verzióval ezelőtt próbáltam a torrentet omv alatt de nekem a 120-as netet sem sikerült kihajtanom N40L párossal így már nem is használom, asztalin elindítom és a NAS-ra mentem hálózaton keresztül, nem túl szép megoldás(terhelem az asztalit is a nas-t is meg most nem tudom ilyenkor hogy megy az adat a routeren de lehet hogy azt meg így duplán) de így kijön a max amit tud a vonal. Tudom ez nem vigasztal, téged.
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2983
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest