Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
lazydog
addikt
de ennyi rammal nem ajánlott a ZFS,
Tehát tulajdonképpen nem próbáltad ki, mert nem mertél rizikózni ennyi RAM-al.
Az én tapasztalatom alapján, gond nélkül menne a 4 GB RAM-al a 6 TB háttértár. Mivel nálam a negyedrésznél is kevesebb van kihasználva a rendelkezésre álló RAM-ból. -
lazydog
addikt
Egy másik, több éve használatban levő NAS-om az NAS4Free, tehát majdnem FreeNAS.
Egyedül ezen sikerült néha-néha elérnem a ~20 MB/s csúcssebességet. Jelenleg örülök ha azon 4-5 MB/s összejön.
Tehát az van, hogy a lassúság mellett, illetve ezen belül nagymértékben, véletlenszerűen ingadozik is a sebesség. Ez a ~20 MB/s például akkor jött össze, mikor véletlenül egy másik patch kábellel kötöttem be a NAS-t. Mostanában azzal a bizonyos kábellel nem tudom még megközelíteni sem ezt a túl nagynak nem nevezhető sebességet.
Esetleg lehetséges hogy az oprendszer frissítések (smb) rontják vagy javítják az elérhető sebességet? -
lovi27
addikt
Kicsit fura, hogy nincs natív spindown. Ennek nem műszaki (programozási) oka, csak elhatározás kérdése lehet. A pendrive-ről üzemeltetés nem működik az OMV-vel. A sok írás kinyírja a pendrive-vot, de ez a legkevesebb. Ha nincs sok HDD-éd és nem használsz RAID-et lehet, hogy egy próbát megér (és valamennyire műszaki vagy). Te tudod...
zsolt501
"A HDD ki és bekapcsolgatása árt a legtöbbet..."
Nem kéne szélsőségesen fogalmazni, mert így biztosan nem igaz az állítás.
"ha nonstop 24 órában megy az károsítja a legkevésbé"
Szerintem meg az, ha egyáltalán nem megy, ha be sincs kapcsolva...
Komolyra fordítva a szót, szeretnék egy ilyen tesztet látni.
Én is használom a spindown-t hasonló ok miatt, mint a fórumtárs is akar. Az egyik HDD-én pl. tudományos, ismeretterjesztő filmek vannak és bezzeg eltelhetnek hónapok is, amíg nem néz rá senki. Akkor mi a fenének pörögne addig feleslegesen, de azt szeretném, hogy bármikor induljon, ha valakinek kedvem szottyan. Erre jó megoldás a spindown. Természetesen a mértékletesség itt is fontos. Ezért félórára állítottam az időzítést.slashing
Szerintem is jó én is használtam, csak a fordítottjával van a baj. Beprogramozni sem volt egyszerű és a családom sem volt elég fegyelmezett és el-el akadtak a felébresztéssel, az meg nem játszik, hogy én is kelljek hozzá. Így kompromisszum született: megy a szerver napi 24 órában, de van spindown. -
zsolt501
nagyúr
A win-t nem hozzuk fel példaként, de ha a WIN szerver programjait nézed meg ott pont ki van kapcsolva a HDD lekapcsolás, pont az ilyenek miatt.
Az USB-s rendszert se hozd itt fel, mert ott a hordozhatóság miatt ilyen a rendszer, ott beépítve kapcsol le a HDD, mert ott az energia takarékosság volt a fő szempont, és nem az élettartam.
Van (volt) nekem is kűlső USB-s 3,5' WD HDD-m de ott a HDD-t kiszedtem a készülékből, és ment a gépbe fixen, mert már nem volt a hordozhatóság lényeges.
Egyedül a 2,5'-os 1,5TB-os Toshiba maradt hordozható, de az a TV-re van rádugva műsor rögzítés és a Timeshist funkció miatt. -
-
lovi27
addikt
Nem fogalmaztál rosszul, csak szerintem szerverre felesleges ez a funkció. Feltételezem te a TLP-re gondolsz, ami a notebookokhoz van kitalálva, hogy minél hosszabb ideig működhessen akkumulátorról. Tudtommal natív módon nem támogatja az OMV. Utólag telepíthető egy kis ügyeskedéssel, de felesleges. A HDD-dék kikapcsolása, a spindown mód beállítható, ha meg a CPU-nak nincs dolga, 0-1-2 százalékon működik, azon meg mit csökkentsek.
Csak emiatt ne válts op. rendszert. Az OMV alapból nem támogatja a ZFS fájlrendszert. Pluginokkal már megoldották a használatát de nem tudom hol tart, mennyire kompatibilis, mert én az EXT4-et használom. De ha kielégíti az igényedet a FreeNAS, emiatt nem éri meg váltani. Én az OMV-t a linux miatt választottam, nem volt kedvem még a BSD-vel is külön kínlódni. A linux miatt már megérteném. Meg a kezdeti FreeNAS-t, meg az OMV-t is a Volker neve fémjelzi...
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest