Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• philoxenia
    MODERÁTOR

A gyakorítóképző az teljesen más tészta. Ha jól rémlik, az a -gat, -get, de utánanézhetek, ha gondolod.

ng2: Eddig csak az ik-es igék rendhagyó ragozásának figyelmen kívül hagyása szabályos. Aki locsolkodik, azt locsolják. :P

Dylen: az alanyra visszahat a locsolkodik - szemléletesen sarkítva gyakorlatilag beáll a kölni alá.

Philo: Azért nem szimplán locsolódik, mert tesz is valamit azért, hogy meglocsolják: tojással várja a locsolókat, meghallgatja a verset, nem szalad el sikoltva húsvétkor, ha fiút lát, stb. De egyébként abban a pillanatban, amikor (kölni)víz rácseppen a leányka testére, akkor a leány bizony locsolódik is, bár ezt a kifejezést ilyen kontextusban nem szoktuk használni.

Ebben az esetben akit locsolnak, az locsolódik, akit vernek az sem verekszik, akkor fogalmazzunk úgy, hogy "tevékenységképző"....
    Haverkodik, ereszkedik, nyerészkedik, merészkedik, ezek sem visszahatók, legalábbis nem tudom őket így értelmezni.
    Legalábbis akkor a merészedik-merészkedik között például mi a különbség?

Mondjuk nagyon szeretem az ilyen szóelemző akadémikus dolgokat, amit magoltatnak a diákokkal, a szókincs elszegényedése, a helytelen kifejezések ellen meg nem tesz semmit a nyelvtudomány. Pl. hallani ilyet is már: "vonatállomás" ;"add oda nekem"; stb., ami nem szleng, hanem helytelen használat egyszerűen.

Új hozzászólás Aktív témák