Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • nagyben

  csendes tag

  ''Kedves'' újoncok és öregebb fórumozók...!

  Mivel a kérdezők nagy része ugyanazokat a kérdéseket teszi fel nap mint nap, de szemmel láthatóan nem hogy nem olvasnak vissza, a saját problémájukhoz hasonló kérdés/válasz párok után kutatva, de gyakran még azokra a kérdésekre sem válaszolnak amelyek segíthetnének a problémát esetlegesen megoldani szándékozóknak, a következő szösszenetet javaslom nekik elolvasni (term. be fog kerülni az első hozzászólásba is...ahol persze ugyanúgy nem fogja senki elolvasni, de legalább nem kell többet leírnunk:P).

  Általános jótanácsok azoknak akik a laptopjuk vmelyik alkatrészét szeretnék jobbra, újabbra, nagyobbra, gyorsabbra, stb. cserélni (talán a HDD-t kivéve):

  TESSÉK PONTOSAN LEÍRNI IDE, HOGY MILYEN TÍPUSÚ LAPTOPRÓL VAN SZÓ!!!

  HA AZT KÉPES FELFOGNI EGY ÁTLAGOS ELME, HOGY EGY CIPŐBOLTBAN NEM ELEGENDŐ AZT BENYÖGNI HOGY A RÉGI CIPŐM HELYETT KELLENE EGY ÚJ, HOGY A GUMISHOZ NEM ELÉG AZT BETELEFONÁLNI HOGY AZ AUTÓMRA KELL EGY TÉLI GUMI A NYÁRI HELYETT, AKKOR LEGYEN AZ IS VILÁGOS, HOGY MINDEN NOTEBOOK MÁS ÉS MÁS A BŐVÍTHETŐSÉG SZEMPONTJÁBÓL!!!!!

  És akkor most bontsuk le bizonyos hardverelemekre ezt a csere-bere játékot:

  CPU/processzor

  Szerencsére napjainkban a szubnoteszek egy részének kivételével a notebookokban a processzor foglalatban van, akár az asztali gépeknél...és ahogy azoknál sem cserélhető ennek ellenére ész nélkül a proci, így itt sem...sőt!

  A notebookok esetében sokkal több korlátozó tényező van, amelyeket mind-mind figyelembe kell venni az esetleges bővítés során...ha ezeket nem teszi meg valaki, akkor nem biztos hogy sikerülni fog a csere, sőt, akár tönkre is teheti a kedvenc masináját!

  Éppen ezért a következőt javaslom: aki nem tudja maga eldönteni a saját ismeretei, a gugli és a gyártói adatlapok alapján hogy a kiszemelt proci belemegy-e a laptopjába, az inkább forduljon egy szaküzlethez vagy szervízhez...adja be a lapostopot és kérje vissza egy gyorsabb procival...innentől a szervíz felelőssége a csere...:C

  Ha valaki mégis elég bátorságot érez a bővítéshez, akkor vegye figyelembe az alábbiakat!

  Azt gondolom, mondanom sem kell hogy a bővítés (ha lehetséges) csak azonos lábszámú procikkal lehetséges. Itt nem lehet játszani különféle adapterekkel mint az asztali gépeknél...nem lévén elegendő hely ehhez egy laptopban, rádásul a processzor hűtése is erősen fix megoldású a hordozható gépekben.

  Fontos paraméter a processzor ''családja''. A CPU gyártók gyakrabban váltogatják a termékeik belső felépítését mint a lábkiosztást...szerencsére...:DD
  Tehát oda kell figyelni rá, hogy a több generációs ugrások általában kivitelezhetetlenek!
  A legnagyobb segítséget ebben az esetben a gyártók ad(hat)ják: a weboldalukon, a notebook kézikönyvében, esetleg boltok árlistájában meg kell nézni hogy az adott sorozatú laptop milyen processzorokkal volt szerelve.
  De vigyázat: ez sem garancia semmire! A gyártót nem kötelezi semmi arra, hogy azonos alaplapot is használjon egy bizonyos típusú laptop különböző változatánál! Előfordul, hogy a modell életciklusa alatt valamiért alaplapot kell váltania!

  Korlátozó tényezők továbbá: a processzor buszsebessége, az általa igényelt tápfeszültség és esetenként az általa használt szorzó...
  A notebookokban használt alaplapok abban is eltérnek az asztali változatoktól, hogy korlátozottabbak a beállítási lehetőségek! Régebben az alaplapokon jumperek segítségével lehetett beállítani a processzoroknak szükséges paramétereket (buszsebesség, szorzó, feszültségek). A korabeli laptopokból általában hiányoztak az ilyen jumperek, vagy nem mindegyik jellemzőt lehetett állítani.
  Manapság ezek az értékek a BIOS-ban állíthatók, nagy részük alapból képes rá hogy alkalmazkodjon a behelyezett CPU igényeihez...ha mégsem, akkor ''kézzel'' be lehet állítgatni a szükséges értékeket.
  A notebookok esetében ez nem így működik! Az esetek nagy részében nem lehet állítani buszsebességet, szorzót, feszültséget. Ha pedig a BIOS nem elég ''okos'', vagy a gyártó nem tett elérhetővé olyan újabb BIOS változatot ami támogatja a kiszemelt procit, akkor a bővítésnek lőttek!!!!

  Következzen az a kérdés, amire a leginkább nem gondolnak a tuningmesterek...:DDD

  A gyorsabb/nagyobb CPU-nak általában a fogyasztása is nagyobb, és ebből adódóan a hőtermelése is magasabb lehet!!!!
  A fogyasztás nem akkora gond, maximum hamarabb lemerül az akksi...ha létezik a laptophoz nagyobb kapacitású, akkor az megoldást jelenthet.

  A hőtermelés viszont nagyobb gond!
  Egy laptop igen finom jószág: az asztali gépekhez hasonló mennyiségű/teljesítményű alkatrészt kell begyömöszölni egy sokkal kisebb térfogatú dobozba. A tervezőknek ezért fokozottan oda kell figyelniük a működés közben termelődő hőre és annak elvezetésére.
  A processzor hűtése az egyik legkritikusabb feladat. A notebookban rendelkezésre álló hely általában bekorlátozza a megoldást, vagyis a laptopokban előforduló CPU hűtésekben kevés a tartalék!!!
  A procicsere tehát általában csak akkor lesz sikeres, ha az új proci hőtermelése (TDP-je) azonos kategóriájú, vagy alacsonyabb mint a régié!!!
  Ellenkező esetben igen hamar túlmelegedhet a rendszer...jobb esetben csak állandó üzemre kapcsol a notiban található összes ventillátor, esetleg a proci visszaszabályozza a teljesítményét, de extrém esetben a laptop károsodhat is!

  Az utolsó tényező az ár!
  A mobil procik általában drágábbak mint az asztali megoldások. Egy adott kategórián belül a csúcsprocik pedig horribilis pénzekbe kerülhetnek.
  Egy-egy komolyabb CPU bővítés előtt tehát érdemes megvizsgálni azt is: nem jár-e jobban az ember akkor, ha eladja a régi laptopot és vesz helyette egy újabbat, ami a kiszemelt procival van szerelve?
  Elsőre nem hangzik jól, de gyakran ez a leggazdaságosabb megoldás...;)

  VGA kártya

  A notebookokban sokáig az integrált megoldás volt a divat (és még ma is közkedvelt az olcsósága miatt): vagy olyan chipsetet használtak a gyártók amelyekben VGA is volt, vagy pedig az alaplapra forrasztották a VGA chipet...aztán ízléstől és a vásárló pénztárcájától függően pakoltak mellé némi memóriát is...vagy nem...:DDD
  Persze mindig voltak különc vagy előrelátó gyártók, akik a modularitást tartották szem előtt és a VGA kártyát a notebookon belül valamilyen különálló panelen helyezték el. Esetenként a VGA memóriabővítését is így oldották meg. Természetesen, mivel akkoriban sem a PCI sem pedig az AGP szabvány nem tartalmazott olyan kisméretű csatlakozót ami felhasználható lett volna a notebookokban, ezek a gyártók saját csatlakozási felületeket dolgoztak ki.
  Fentiekből következik, hogy csak a saját cuccaikkal voltak kompatibilisek!
  A gyakorlatban az ilyen integrált vagy ''házi'' megoldású modulos kivitelű VGA-król kerek-perec kijelenthetjük: cseréjük, bővítésük nem lehetséges.

  A PCI-express csatlakozás megjelenésekor a VGA gyártók száma már igen megcsappant és az is eldőlt, hogy kik azok a cégek, akik meghatározzák a fejlődési irányokat.
  Mind a két nagy gyártó (ATI-AMD, NVIDIA) kidolgozta a saját mobil PCI-express csatolóját: ez lett az NVIDIA féle MXM és az ATI-AMD féle AXIOM.
  Amennyiben a notebookban ilyen modulon található a VGA kártya, elvileg cserélhető is!
  Ebben az esetben sem biztos hogy bármire cserélhető. Általában NVIDIA egy másik NVIDIA-ra és ATI-AMD egy másik ATI-AMD-re megy, de ''keresztbe'' nem biztos, merthogy az NVIDIA az MXM-et, az ATI-AMD pedig az AXIOM-ot preferálja.
  Természetesen vannak olyan OEM-ek, akik mindkét VGA-t szerelik mindkét modul típusra, de a kompatibilitás itt egy kicsit rosszabb mint az asztali rendszereknél...
  Mivel nem sok noti van hazánkban ilyen kialakítással, MXM/AXIOM modul meg még ritkább ezért mondom: a csere roppant nehéz és/vagy gazdaságtalan.

  Azok sem járnak jobban, akik valamilyen külső VGA megoldáson törik a fejüket.
  Jelenleg három kivitelben tehetünk szert külső VGA-ra:

  USB: gyakorlatilag továbblépést nem jelent, arra alkalmas hogy egy második/harmadik monitorkimenetet produkáljon a noti számára, prezentációt megjeleníteni jó, mozgóképet már korlátozottan visz át...100-200USD közötti áron árulják...odakint.
  Ugyanez a megoldás manapság már elérhető bizonyos Samsung és LG monitorokban is.

  PC-CARD: már komolyabb adatforgalmat is bonyolíthat, ennek ellenére trágya chipsettel szerelik őket általában (pl. Trident XP2), és igen magas áron mérik őket.
  Cca. 250USD (plusz szállítás, stb.)...ez már összemérhető költség az alaplapcserével...

  Express-Card: sajnos csak 1x PCI-express csatlakozást nyújt, ezért igazán komoly VGA kártyákat megint csak nem lehet meghajtani vele...amelyik notebookban már Express-Card csatlakozó van, abban már a VGA is olyan erős alapból hogy egy ilyen bővítés már bőven gazdaságtalan lesz...:C

  Természetesen az alaplapcsere mindig járható, feltéve hogy az adott modellnek volt komolyabb VGA-val szerelt változata is...de ez sem tartozik az olcsó megoldások közé!

  Komoly javulás csak akkor várható ezen a területen, ha a VGA és notebook-gyártók összefognának és kidolgoznának egy valóban közös platformot, amit aztán kötelezően mindenki betartana és használna. Ekkor a mennyiség miatt már gazdaságos lenne a mobil VGA kártyák gyártása és forgalmazása...:(

  RAM/memória

  A notebookok fejlődése során a gyártók az összes létező megoldást kipróbálták:
  - alaplapra integrált memória
  - saját spéci modulok használata
  - szabványosított kisméretű modulok felhasználása
  - normál (asztali gépekbe való) memóriamodulok alkalmazása

  A fenti változatok a spéci, gyártóspecifikus modulok kivételével ma is előfordulnak. Szerencsére itt is rájöttek a gyártók, hogy a szabványos megoldások mindenkinek kedvezőbb lehetőséget nyújtanak, ezért manapság a notebookok több mint 90%-ban a szabványosított kisméretű modulok (SO-DIMM) használata a jellemző...
  Érdekesség: bizonyos Fujitsu notebookok normál méretű (asztali) DDR memóriákat használtak...még a P4-es világban is...:C

  A memória régebben vagy bővíthető volt, vagy nem...;] Manapság mindig bővíthető...amennyiben az alapmemória az alaplapra van integrálva, a gyártók egy vagy két bővítőhelyet helyeznek el a gépben. A leggyakoribb azonban ma már az a megoldás, amikor az alaplapon nincsen semmilyen memória (hacsak az integrált VGA nem kapott dedikált memóriát:U) hanem két foglalat szolgál a rendszermemória fogadására.

  Itt kell megemlíteni egy gyakran előforduló problémát: a felhasználók nagy része nincsen tisztában a vásárolt/birtokolt notebook felépítésével. Ezért lehet az, hogy időről-időre felbukkannak az ehhez hasonló hozzászólások: ''Átvágott a k*csög kereskedő! X MB memcsivel vettem a laptopot, de a Windows ennél 16-32-48-64-128-256?Y MB-al kevesebb értéket mutat...''
  Kedves felhasználók! Ez a spórolás következménye! A lapkakészletekbe integrált VGA-k nagyobb része és az alaplapra épített vezérlők egy hányada is a rendszermemóriából ''hasít'' ki magának memóriát...ennek mérete általában a BIOS-ban állítható...;)

  Akinek olyan régi notija van, amiben a gyártó saját fejlesztésű, speciális modulokat használt, a bővítésre manapság már csak két módja van: sorra járja a PC bontókat, turkálókat működő modulok után kutatva, vagy eladja/elajándékozza/múzeumba teszi a notit és vesz egy újat...

  Egy notebook memóriabővítése teljesen hasonló problémákat vet fel, mint az asztali gépek esetében...bár vannak bizonyos egyszerűsítések is...

  Az olyan alapvető és megmosolyogtató kérdésekre most nem térnék ki, mint pl. a ''most van 256MB SDRAM a gépemben, szeretnék 512MB DDR memcsit beletenni...milyet vegyek?''...gondolom elég egyértelmű hogy a különböző memóriák (SDRAM-DDR-DDR2-DDR3) nem csereszabatosak egymással és nem is keverhetők.

  A notebookokba tehető memória mennyiségét sok minden befolyásolja:
  - chipset
  - foglalatok száma
  - BIOS

  Bár a notikban alapvetően az asztali gépekhez hasonló lapkakészleteket használnak, mégis előfordul hogy a mobil változatok kevesebb memóriát tudnak használni mint felnőtt társaik. A foglalatok száma gondolom egyértelmű korlát...:DDD
  A BIOS érdekes kérdés...teljesen egyértelmű hogy a notebook gyártója, a BIOS-t programozó csapat nem tud mindig felkészülni minden jövendőbeli fejlesztésre. Előfordulhat tehát, hogy a termék életciklusa alatt olyan nagy méretű memóriamodulok is forgalomba kerülnek, amelyeket a termék első forgalombakerülése idején még csak terveztek...a BIOS tehát nincs felkészülve rá! Ilyenkor csak a BIOS frissítés segít!
  Ez nem haszontalan dolog amúgy sem RAM csere esetén, mivel a notebookok BIOS-a több ponton jelentősen eltér az asztali gépekben használtaktól. Az esetek legnagyobb részében hiányzanak belőlük azok a funkciók amelyekkel a felhasználó állítgathatná az órajeleket, időzítéseket...a notik BIOS-a általában automatikusan próbál alkalmazkodni a behelyezett memóriák paramétereihez, és ez problematikus lehet ha a BIOS régi!
  Mivel nem írható memóriában van, tanulni sem képes...:DD Az esetleges hibák kijavítása és az újabb modulokhoz való alkalmazkodás tehát csak BIOS frissítéssel oldható meg.
  Mivel teljes értékű mesterséges intelligencia még egy ilyen szűk területen sem oldaható meg manapság, segítenünk kell a BIOS-t, hogy ne zavarodjon bele a feladatába...:C

  Ha megoldható, ne nehezítsük a feladatát az eltérő méretű, eltérő szervezésű, eltérő sebességű modulokkal.


  Természetesen az élet mindig más mint a gyakorlat, tehát az esetek nagy részében megoldja a BIOS a feladatát, de extrém esetekben számíthatunk ''se kép-se hang'' állapotra vagy kék halálra, rendszertelenül előforduló misztikus hibákra...:(

  Példák:
  Ha már nem sikerül a meglévővel egyező sebességű modult beszerezni, legalább az új modul mérete és a felépítése legyen olyan mint a régié!
  A gépben van 256MB, kétoldalas, 333MHz-es SDRAM...az új modul lehet 400MHz-es, de lehetőleg kétoldalas 256MB-os legyen...
  Természetesen lehet egyoldalast is tenni bele, meg 512MB-ost is, de minden egyes eltéréssel nő a problémák valószínűsége!!

  Azoknál a notebookoknál, ahol a lapkakészlet (vagy a proci) lehetővé teszi a dual-channel alkalmazását, könnyítsük meg a rendszer dolgát azzal, hogy betartjuk amit a gyártók előírnak: dual-channel konfigurációhoz két teljesen azonos modult használjunk!
  Tudom: vannak akik láttak már olyat hogy két eltérő órajelű és gyártójú modul ment együtt duálban...de ez kevéssé fogja vígasztalni azokat, akik esetleg távolról rendelnek maguknak memóriát a meglévő mellé és nekik mégsem fog működni...:P
  A csak single-channelt támogató rendszerek esetén használhatunk eltérő méretű vagy órajelű modulokat is, de ismét törekedjünk a legtöbb egyezésre a paraméterek között...
  Nem javasolt a paraméterek nagyfokú eltérése! Pl. azonos órajelű 256+1024MB, vagy 256MB DDR2-400 + 256MB DDR2-667.
  A nagyon eltérő méret általában más szervezést jelent, ami fizikailag terheli meg a memóriavezérlőt, a nagyon eltérő órajel pedig általában azzal jár, hogy a gyorsabb memória nem tartalmaz utasításokat az alacsonyabb órajelen való futás esetére, a BIOS tehát nem találja meg a közös hangot a két memcsi között...merthogy ilyen esetben a BIOS a modulokat megpróbálja a leggyengébb közös paraméterek beállításával használni!

  A notebookok memóriabővítésére többféle lehetőség is adódik, már ami a gazdasági és kényelmi szempontokat illeti:

  1. gyári...általában qu*va drága...garancia sok, tutira működik a dolog. Előfordulhat viszont (főleg régebbi gépek estében), hogy kereskedelmi forgalomban nem beszerezhető, csak szervízanyagként. Ilyenkor még drágább és általában csak a beépítéssel együtt rendelhető meg!
  2. noname...olcsó. Lehet hogy jó, lehet hogy nem, lehet hogy nem megy együtt a gyárival...max. 1 év garival...csak akkor fanyalodjunk rá, ha nagyon nincs pénz a bővítésre és van mód a kipróbálásra! Rendelni soha ne rendljünk ilyet, mert egy esetleges inkompatibilitás esetén nagy szívás lehet: általában nem veszik vissza!!!!
  3. Valamilyen nagyobb márka moduljai, pl. Kingston KVR, A-Data, Kingmax, stb....drágább mint a noname, olcsóbb mint a gyári. Az esetek nagy részében működik, feltéve ha jót választunk a notihoz...a már említett paraméterek: freki, időzítés, bank-szám, stb. Csak az vegye aki ért hozzá, és olyan helyen ahol azonnal cserélik másik típusra...leértékelés nélkül! 3-5 év gari...
  4. Vannak speciálgyártók, akik brand (és akár kevésbé brand;]) gépek memóriabővítésére szakosodtak. Ilyen pl. a Kingston, amely rengeteg géphez kínál ún. típusazonos modulokat...még mindig olcsóbb mint a gyári. Soxor létezik akkora méretben is, amekkora gyáriban már nincs is... Biztos hogy műx.! Élettartam gari...no rizikó, akár neten is lehet rendelni!

  Tanácsok:

  Vásárlás, segítségkérés előtt a lehető legpontosabban meg kell határozni a notebook típusát, a lapkakészletet, a benne levő memória méretét, paramétereit. Ez sokféleképpen történhet. Használhatunk vmilyen programot (pl. Everest), megnézhetjük a notebook kézikönyvében, felkereshetjük a gyártó weboldalát.
  A weboldalon, kézikönyvben információt találhatunk a bővítésre használható modulokról is: méret, sebesség, sőt cikkszám formájában is.
  Jó kiindulópont lehet a Kingston típushatározója is ([link]) ahol rengeteg gyártó számos termékéről kaphatunk információt: milyen felépítésű, bővíthető-e, mi van benne gyárilag, mik a bővítés korlátai, gyári cikkszámok és a felhasználható Kingston modulok típusszámai.

  A többi már csak pénztárca és türelem kérdése...:C

  Notebookok optikai egységének kialakítása, cseréjének lehetőségei.

  A kezdetek kezdetén a notebookokba beépített meghajtók igen egyediek voltak. Egy dologban egyeztek meg, mindegyik IDE csatolós volt. Azonban volt olyan amelyiknek vmilyen ''papa-mama'' jellegű csatlakozója volt és volt olyan amelyik szalagkábelen csatlakozott az alaplaphoz. A meghajtók előlapja is igen változatos volt, a funkcionalitást gyakran alárendelték a formatervnek...:W

  Ha vkinek ilyen meghajtó van a notijában, akkor az upgrade gyakorlatilag kizárt, meghibásodott egységet csak a gyártó márkaszervíze tud cserélni, olyan áron hogy tutira elmegy a kedve a vevőnek a dologtól (lásd később;])...
  Szóba jöhetnek még a PC bontók, de kicsi az esélye hogy működőképes és full kompatibilis meghajtót találjon az ember fia...:O

  Szerencsére hamar rájöttek a gyártók hogy nem gazdaságos spéci meghajtókat tervezni, gyártatni, vagyis elindult a szabványosodás...:C
  Napjainkra kialakult egy elterjedt forma:
  [link]

  Ugyanígy megállapodtak a hátlap elrendezésében és egy szabványosított csatlakozóban is:
  [link]

  A csatlakozó egy 50 pólusú ''mama'' kialakítású kombinált csati, amin a szabvány IDE felületen kívül pl. a drive tápellátása is megoldott és ezen jön ki a régimódi analóg hangjel is.
  Ha valakit érdekel a kiosztása, itt megtalálja:[link]
  Itt látható példa arra is hogy mekkora gáz van, ha véletlenül állítani kell a drive Master-Slave beállításán.

  A ma forgalomban lévő notebookok esetében a következő variánsokkal találkozhatunk.

  Type I.: spéci IDE csatlakozó - fixen kialakítva
  A bele esetleg lehet vmelyik nagy gyártó szabványos meghajtója, de a seggét fixen átalakították a noti gyártójának házi szabványára...:(
  Az előlap kialakítása lehet standard (sík, téglalap alakú előlap) de gyakran spéci, ívelt vagy formára szabott...
  Tök mindegy, mert a fixen kialakított csatlakozás miatt csak a gyártó saját cuccaival helyettesíthető.
  Ha még gyártásban van a noti, vagy az ODD kompatibilis vmelyik futó szériával, akkor beszerezhető a cucc, de minimum 2-3x árral kell számolni a szabványos slim meghajtókéval szemben...:(
  Ha a noti már nincs gyártásban, a belevaló meghajtó már csak szervízanyagként szerezhető be (brand-ek esetén...mert noname gyártó esetén már úgy se:P)...ekkor viszont aranyárral kell számolni, egy DVD író ára elérheti a 100.000 Ft.-ot is...:Y
  Genyó dolog a gyártó részéről, de így biztosítja hogy a notihoz a későbbi bővítéseket is tőle vegyék...szerencsére kiveszőfélben lévő gyakorlat...

  Type II.: spéci IDE csatlakozó - ''oldható'' kivitelben
  Gyakori megoldás, némelyik brand előszeretettel alkalmazza: fognak egy kutyaközönséges meghajtót, amit elmaszkíroznak...különböző lemezeket, vezetősíneket, rögzítőcsapokat szerelnek rá, az IDE csatlakozót egy fordító közdarabbal átalakítják vmi spécire (esetenként ugyanolyanra, csak egy nyákdarabbal ''áthelyezik'' a drive másik oldalára).
  Alaposan meg kell nézni a nem szabványosnak tűnő meghajtót, mert időnként nagyon pofás megoldások vannak...tökre úgy néz ki a hátlap mintha egységet alkotna a meghajtó többi részével...gyanúsak lehetnek a hátlapon lévő csavarok! A szabványos hátlapon csak lyukak lehetnek!
  Az előlapot vagy meghagyják változatlan állapotban (sík, téglalap) vagy pedig lecserélik vmi házi készítésűre, ami formában, színben jobban harmonizál a notebook oldalával.

  A gondot itt az előlap okozza! A meghajtó köré épített ''térkitöltő'' idomok átszerelhetők egy normál slim ODD-re, az IDE csatit átalakító adapter szintén.
  Ha az előlap ''mezei'' téglalap formájú, akkor máris mehet be a helyére...max. színben vagy árnyalatban el fog térni a notebook szinétől...:C

  Ha a gyár az előlapot lecserélte, akkor az esetek 99%-ban gáz van!
  Az előlap rögzítése a tálcához, a kidobógomb elhelyezése, az aktivitást jelző LED és a vésznyitó mechanizmus ''kulcslyuka'' nincs szabványosítva, tehát nagyon kicsi az esélye hogy a hibás drive előlapját sikerül ráapplikálni az új meghajtóra.

  Két megoldás van: előlap nélkül, pucér tálcával beszerelni a meghajtót...ocsmány, de működik...:DDD
  Hátránya még, hogy könyebben jut be a por a notiba...:(

  Másik megoldás: léteznek slot-in mechanikájú slim meghajtók, tehát nem kell az előlappal vacakolni...extrém esetben ilyenkor is elképzelhető hogy nem megy be a régi helyére, mert azt erősen asszimetrikusan építették be (az egyik oldalán több a töltelékanyag)...!

  Type III.: szabványos IDE csatlakozó
  Elterjedőben lévő megoldás...:R
  Az előzőekben tárgyalt esettel egyezik meg, azzal a különbséggel hogy nem kell foglalkoznunk a drive seggén az IDE csati átalakításval...
  A drive körbeépítése toldalékokkal viszont ugyanúgy előfordul, de egyre ritkábban...gyakran semmi sincs a drive körül, a szabvány slim cuccos egy mozdulattal betolható a régi helyére...:C

  Az előlappal sajnos ugyanúgy meggyűlhet a bajunk mint ahogy azt a 2.-es pontban leírtam.
  A megoldások is ugyanazok: meg lehet próbálni átszabni az új meghajtó előlapját (esetenként csak meg kell faragni vmelyik oldalát, keskenyíteni, stb.), meg lehet próbálni átszerkeszteni rá a régi előlapot (igen kicsi a siker reménye:(), be lehet szerelni pucéran a drive-ot ill. meg lehet próbálni a beépítést egy slot-in meghajtóval.
  Szerencsére ha egy gyár nem foglalkozott az IDE csati átszabásával, akkor nagy valószínűséggel az előlap átszerkesztését is elmulasztotta...:DDD


  A drive-ok beépítésének módja tovább bonyolítja a helyzetet...:C

  Előforduk hogy a gyártó ún. moduláris notebookot tervezett és ugyanarra a helyre bedugható pl. floppy, ODD vagy akár aksi is. Ilyenkor gyakran olyan ''ruhát'' húznak a meghajtóra hogy ember legyen a talpán aki elsőre felismeri hogy mi is van benne...:DD
  Ebben az esetben először le kell hámozni a borítást és ezután visszavezethető a dolog a három fő alapesetre...:C

  A leggyakoribb megoldás, hogy a drive viszonylag egyszerűen kivehető: egy kallantyú kihúzásával (pl. Dell) vagy a notebook alján egy retesz vagy ''tolóka'' segítségével kioldható a drive rögzítése és ezután kihúzható a notebookból.

  Vigyázat!!! Előfordul hogy egy (elvetemült esetben több) csavar is rögzíti az egységet biztonsági okokból. Általában ez is a notebook hátoldalán érhető el, de előfordul hogy vmelyik bővítőhelyet takaró ajtó alá rejtik.
  Sajnos az is megesik, hogy a rögzítőcsavar a noti belsejében van...ilyenkor általában a billentyűzetet is ki kell szerelni a cseréhez, néhány takaróelemmel együtt hogy hozzáférjünk a rögzítőcsavarhoz...:O

  Az én javaslatom az, hogy ilyen cserét érdemes szervízben csináltatni...vesződjön vele a 'bótos'': találja ki, melyik az ideális megoldás, szerelje ki, próbálja belefaragni az újat...ha vmit elszúr, az ő anyagi és erkölcsi felelőssége...:P

  Ha vki mégis otthon fekszik neki a cserének, akkor a következőképpen érdemes eljárni.

  1. ki kell szerelni a régi (rossz vagy elavult tudású) meghajtót a notebookból.
  2. minél jobban be kell tájolni hogy melyik kategóriába esik (teljesen spéci vagy a tárgyalt 3 eset egyike).
  3/a. ha full spéci vagy fixen átalakított IDE csatolós (Type I.), akkor célszerű felvenni a márkaképviselettel vagy a márkaszervízzel a kapcsolatot.
  Számítani kell rá, hogy maga az egység 25-50.000 Ft. is lehet, ráadásul a szervíz munkadíja is terheli a költségeket.
  A szervízanyagként beszerezhető egységek árát pedig korábban már taglaltuk, a gyengébb idegzetű vagy kisnyugdíjas fórumozókra való tekintettel nem írom le mégegyszer...:B
  Illetve mégis: 80-100.000 HUF...:Y
  ;]
  Esetleg elgondolkodni egy USB-s külső egység beszerzésén...ez minden esetre gyógyírt jelenthet...:C
  3/b. ha cserélhetőnek néz ki (Type II. vagy Type III.), be kell szerezni a leginkább hasonló előlappal szerelt drive-ot vagy egy slot-in meghajtót.
  Normál kialakítású DVD író egységek 18-20.000HUF környékén szerezhetők be, a slot-in mechanikájúak kicsit talán drágábbak. Neves gyártók termékei elérhetik a 25.000 Ft.-ot.
  ''Butább'' egységek, tehát CD-ROM, DVD-ROM már nem igazán szerezhetőek be, Combo drive-ok még előfordulhatnak...az áraik nem feltétlenül alacsonyabbak a DVD-RW egységekénél...sajna a notebookpiac ilyen...:(
  Célszerű a kiszerelt egységgel járni a boltokat és összehasonlítani a régi drive-ot a kiszemeltekkel...érhetik meglepetések az embert ha ezt elmulasztja...;)
  4. az új meghajtóra átszerelni az esetleges függelékeket, előlapot összepászítani a házzal, drivet-ot beszerelni, gépet bekapcsolni...imádkozni...;]
  5. ha minden műxik, ne felejtsünk el firmware-t frissíteni a drive-ban...ki tudja mióta porosodik a kereskedőnél...:U

  Ha vmi nem műxik, akkor ki-ki tegyen vérmérséklete szerint: szaladjon szervízbe, próbálja megcsinálni...vagy vágja bele a kisbaltát...:C

  A hozzászólást Rover623 hozzászólásai alapján Pompi szerkesztette 2007. 09. 04-én

 • nagyben

  csendes tag

  Ja és nem néz-e ki rajta nem odaillően? Ez azért még nagyon fontos lenne...

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz nagyben #1 üzenetére

  Amit tervezel, nem kivitelezhető. nem véletlenül ilyen kijelzővel szerelik ezt a notit, típusok közötti átjárhatóság néha előfordul, ha ugyanazt a TFT-t használják több típusban, de más méretű LCD semmilyen notira nem szerelhető. Ez van. Notebookot nem lehet úgy fejleszteni, mint egy asztali gépet. Kénytelen leszel eleve 15''-es modellt nézni.

  Alternatív megoldás esetleg egy külső, akár 19''-es TFT rákötése.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • nagyben

  csendes tag

  Lehet hogy nem a topicba illik, de ha DVD-combo van benne, azt le lehet-e csrélni egy belső DVD-íróra?
  ha igen kb. mennyi egy belső DVD-író (egy nem túl drága meg egy nem is túl olcsó fajta)

  //vagy újra csak az alternatív megoldás: külső DVD-író// :)

 • _cirmos_

  őstag

  válasz nagyben #5 üzenetére

  itt most ezt találtam hirtelen:
  [link]

  kell lennie boltban is, de depon most nem találok. jó lenne tudni hogy a noitd multibay-es-e, mert ha igen akkor (elvileg) az összes multibay-es odd jó bele.

 • Gazala

  aktív tag

  Általában lehet, de inkább vegyél külső usb-s vagy firewire-s meghajtót, olcsóbb.

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz nagyben #6 üzenetére

  Igen. Ez a része működik a dolognak. Ha jól emlékszem, 20.000,- körül láttam itt a Ph! Hardverpiacán használtan árult DVD-írókat notebookba. Érdemes úgy venni, hogy belepróbálással - általában rugalmasan köttetnek az üzletek, ha nem megy, nem hozod el.

  Mielőtt folytatod a topikot ;] cserélhető még egy notebookban:

  - optikai meghajtó,
  - memória,
  - merevlemez,
  - hálózati kártya (akár vezeték nélküli hálózati kártya), ha Mini-PCI csatolójú,
  - billentyűzet (a nyelvkiosztás miatt szokás általában),
  - processzor, de az már egy fokkal macerásabb.

  Nem cserélhető (illetve igen, de egyszerűbb és olcsóbb másik gépet venni):

  - TFT,
  - videókártya,
  - hangkártya,
  - hálózati kártya, ha alaplapi integrált megoldás,
  - és természetesen alaplap.

  Kiegészítőként beépíthető még általában vezeték nélküli hálózati adapter (WLAN kártya), esetleg bluetooth adapter, ha az előkészítés megtalálható benne.

  Egyébként átneveztem a témát, így talán univerzálisabb.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • sosperecek18

  senior tag

  HEllo van egy A6l B00 notim, a kérdésem az 1.5-ös Celeron procit kilehet cserélni Pentiumra?

  Szabadságot az Ultráknak! XBOX 360 Gamertag: torinho86

 • Rover623

  félisten

  válasz parandroid #9 üzenetére

  Módosítanám a cserélhető/nem cserélhető elemek felsorolását...

  A notebookokban már sok-sok éve MiniPCI foglalatban van a hálózati kártya és/vagy a modem...
  Minden nehézség nélkül cserélhető...

  Amióta pedig PCI-express VGA-val szerelt notik vannak, azóta terjednek a cserélhető VGA megoldások is...ez az MXM ((Mobile PCI-Express Module) szabvány.

  primus inter pares

 • Rover623

  félisten

  válasz sosperecek18 #10 üzenetére

  OMG...:U
  Gond lenne értelmesen és pontosan leírni a notebook típusát...?;]
  Gondolom egy R50e IBM-ről van szó...Mobile Celeron 1.50Ghz-es procival...
  Csak 400MHz-es FSB-jű procik rakhatók bele, 1.7-essel asszem láttam gyárilag is...
  Ebből a prociból a csúcs a 2.4GHz-es...sajnos nálunk nem nagyon kaphatók...

  primus inter pares

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Rover623 #11 üzenetére

  Elég speciális esetek, ezért nem tértem rájuk ki külön, de javítottam.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Rover623 #12 üzenetére

  Ha jól látom, egy ASUS A6L típusú gépről van szó.

  Azt hiszem, hogy lehetséges a csere Dothan magos Pentium M-re, ha minden igaz, ez már Sonoma-s gép DDR2-vel, de egy Everest riport jó lenne, hogy lássuk, valóban ok-e.

  Szerk: a B00 után kell lennie még egy számnak, pont az lenne a fontos.
  Egy B005-öt találtam ([link]), az 855GM chipsetes, tehát még nem sonoma, viszont elvileg Dothan-ready.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • atuci

  senior tag

  válasz Rover623 #11 üzenetére

  bocsi az offért, de nagyon jó az aláírásod :R

  Basil Fawlty: ''Don't mention the war. I mentioned it once, but I think I got away with it. So it's all forgotten now and let's hear no more about it....''

 • Rover623

  félisten

  válasz parandroid #13 üzenetére

  Ezek abszolút nem speciális esetek...az Ethernet/Modem pláne nem...
  Jó 3-4 éve cseréltünk először Ethernet karit egy rakat Dell notiban, mert a gyári nem csípte a cég Cisco eszközeit...modemeket meg Némethonból ''beszerzett'' gépek domesztikálásánál kell általában cserélni (de volt egy mexikói HP is...spanyol klav...brrr...abban is modemcsere volt, mert nem érzékelte a mi vonalainkat...:DD)
  A VGA valóban új...de akkor a WiFi/BT is speciális, nem...?;]

  [Szerkesztve]

  primus inter pares

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Rover623 #16 üzenetére

  WiFi/BT-t külön is írtam. Manapság pedig a LAN, audio és modem szinte minden esetben integrált megoldás, a mini-PCI slot általában üres, vagy a WiFi/BT tölti ki.

  A billentyűzetet jó, hogy mondod, azt hozzávettem a cserélhető alkatrészek listájához.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • atosz

  őstag

  válasz parandroid #3 üzenetére

  Ebben biztos vagy? Nekem ugy remlik, hogy azert van jopar tipus, amit kulonfele kijelzokkel gyartottak, ugy ertve kulonbozoekkel, hogy mas meretekkel is. Csak ugye egy kisebb nagyobb kavat kapott. Persze itt sem lehet cserelni csak a TFT-t, hanem a tokjaval ttokkal-vonoval az egesz fedlapot cserelni kell. Sztem ez megoldhato. Persze ertelmet nem latom. :D

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz atosz #18 üzenetére

  Mocskosul ritka megoldás lehet. Afféle kivétel erősíti a szabályt. Példát tudsz? :D

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Ja no

  aktív tag

  Egy gépbe (nem laptop) kellene beépítenem slim CD-RW-t vagy DVD írót. Amikkel régebben dolgom volt, azok a lemezek nagyrészénél erősen rezonáltak.
  Tud valaki olyan tipust ahol ezt sikerült megoldani a gyártónak?

 • atosz

  őstag

  válasz parandroid #19 üzenetére

  Polo a Compaq EVO N1005, N1015, Presario 900 manualjaban szerepel 15'', 14.1'' es 13.3'' (22. o), bar hatul (152. o) a mereteknel csak a 14-es es a 15-os szerepel nem tudom miert - csak sulyban kulonboznek. A termek manual -> [link] (vmi 15 MB koruli...)

  De emlexem, hogy neha amikor guglizgattam egyes tipusokra, akkor tobbszor elofordult, hogy tobbfele meretu kijelzovel voltak a kulonbozo modellek, azonos tipusok alatt es ezt tobbszor le is lehetett csekkolni a kepek alaopjan, lathatoan voltak azonos gepekbol vekony es vastagabb kavajuak.

  Mindenesetre lehet hogy ez manapsag mar egyaltalan nem szokas, de korabban elofordult azert. :)

 • atosz

  őstag

  válasz Ja no #20 üzenetére

  Nem ertek hozza, de talan a kis meret es a suly miatt alakul ki a gyorsan porgo lemez alatal. Esetleg vmi gumis megoldassal beepiteni, hogy elnyelje a rezonanciat? Mint ahogy a ventiknel, ill vinyoknal ez bevett dolog.

 • Ja no

  aktív tag

  válasz atosz #22 üzenetére

  Igen, de olyan márka/tipus érdekelne ahol a gumis felfüggesztés egyfajta plusz lenne és nem tűzoltás.

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Ja no #23 üzenetére

  Normális beépítőkeret nem létezik ehhez? Vagy eleve csak slim hely van?

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Ja no

  aktív tag

  válasz parandroid #24 üzenetére

  Nincs hozzá sajna, de nem is ez a gond. Ahová be kell építeni, oda magasságban beférne a normál is, de mélység miatt csak a slim jöhet számításba.

 • sosperecek18

  senior tag

  válasz parandroid #14 üzenetére

  Igen, bocs B005-ös Asus a laptop, és Dothan magos a Celeron, akkor most mit lehet tenni, lehet cserélni Pentiumra, a procit?

  Szabadságot az Ultráknak! XBOX 360 Gamertag: torinho86

 • karib

  addikt

  válasz sosperecek18 #26 üzenetére

  Elvileg nem probléma, de a procicsere szerintem már garanciavesztéssel jár.

  Department of Redundancy Department

 • karib

  addikt

  válasz parandroid #19 üzenetére

  Ha többféle LCD-vel gyártották a típust, akkor elvileg lehet cserélni, de megint: a) garvesztéssel jár, b) baromi nehéz LCD-t szerezni, és c) baromi drága :)

  Department of Redundancy Department

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz karib #28 üzenetére

  Itt: [link] épp ugyanerről volt szó VGA-ban. Ott is a csereszabatosság volt a kérdés, igazából senki nem tudott rá választ adni.

  Ha az általad is felállított 3 feltétel fennáll, azaz
  a) olyan modellről van szó, ami létezik más méretű kijelzővel,
  b) sikerül egyet szerezni, és pénze is van rá a delikvensnek ,
  b/2) hogy megéri-e, megint más kérdés,
  c) nem számít a garanciavesztés,

  Akkor nyilván lehet, de ez azért így már elég speciális eset.

  Ugyanez igaz gondolom a VGA-kra is.

  Szerk: elnézést a pontok felcseréléséért, de amúgy sem pont ugyanazok...

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Xantomas

  őstag

  válasz sosperecek18 #26 üzenetére

  Elméletileg lehet cserélni, mert az i855ös chipset 400Mhz-es Pentium M, és Celeron M procikat kezel.
  A procik: [link] Innen, ami érdekes, az a 400Mhz-s változatok, amiből a leggyorsabb 2,1 Ghz-en megy.
  A chipset [link] Elméletileg ez az északi híd van benne, de a 855ös széria, csak a benne levő VGA, meglétében és típusában tér el. (+ a kezelhető maximális DDR memóra méreté, és sebessége, de ha meg rosszul tudom, akkor az a déli híd feladata)

  [Szerkesztve]

  "Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

 • Rover623

  félisten

  válasz karib #27 üzenetére

  Elvileg nem probléma...:DDD
  A garivesztés ma már nem biztos...a PC-ben is lehet procit cserélni...ha nem kell garicimkét sértve szétfeszegetni, akkor tuti megoldható garivesztés nélkül. Egy telefon az eladó cégnek, 99% hogy beleegyeznek...
  De!
  Nagyobb proci, nagyobb hőterhelés...még akkor is ha a Pentium M-ek kifejezetten kedvezőek ebből a szempontból!
  Tehát nem biztos hogy az 1.5-ös cerkára méretezett hűtő elboldogul a 2.1-es Pentium M proci 40%-al magasabb órajelével és a jóval nagyobb gyorsítótárral...
  Arról nem is beszélve hogy egy ilyen proci minimum nettó 90.000 HUF...:DD
  Gazdaságtalan a csere...szerintem...

  primus inter pares

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Rover623 #31 üzenetére

  Egy 1,5-ös Celeron M folyamatosan max órajelen megy, ezzel jóval több hőt ad le, mint egy 1,6-os Dothan, hiába van annak 2x akkor L2 cache-e. De szerintem akkor is elbírná azt, ha az is folyamatosan fullon menne - ami elő is fordulhat. Azzal mondjuk egyetértek, hogy nem érdemes (nem szabad) az 1,5-ös Celeron M helyére 2,13-as Dothant pakolni, arra már valószínű nincs felkészítve (bár ez sem kizárt). Érdekes kérdés a barebone gépek, ahol a te kérésed alapján rakják össze a konfigot (Albacomp, Clevo), vajon a nagyobb teljesítményhez más, nagyobb teljesítményű hűtőt is szerelnek? :F

  Mindenesttre megint oda jutottunk, hogy valószínűleg típusfüggő a dolog.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • sosperecek18

  senior tag

  válasz parandroid #32 üzenetére

  Értem, akkor maradok ennél ugy sem ez a gamepc-m, akkor majd csak memória lesz bele véve, kösszönöm!!! :R :C

  Szabadságot az Ultráknak! XBOX 360 Gamertag: torinho86

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz sosperecek18 #33 üzenetére

  Az 1,5-ös Celeron M teljesítményével semmi probléma nincs, ami miatt nem teljesértékű pentium M, az éppen az energiagazdálkodása - ezáltal a melegedése, és a hűtéssel járó zajtermelése. teljesítményben nemigen marad el az azonos órajelű Pentium M-től hétköznapi alkalmazásokban.

  Ha csak a teljesítménynövekedés miatt akartál cserélni, akkor felejtsd is el.

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • macilaci78

  nagyúr

  válasz parandroid #9 üzenetére

  Én meg azon a szálkás boltnak az árlistáján láttam valami sumsang DVD RW DL írót notiba bő húsz ropiért.

  Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

 • Ja no

  aktív tag

  válasz macilaci78 #35 üzenetére

  Az a szálkás bolt az kék színű?

  Szrintetek elbukom a garit a Gazala által linkelt helyen, ha nem ott építik be?  [Szerkesztve]

 • Gazala

  aktív tag

  A depon nem szerelnék be, vagy nem értem mi a gond, sztem egy meghajtót nem nehéz kicserélni pár csavar és meg is van.

  [Szerkesztve]

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz Gazala #38 üzenetére

  A Depo nem üzlet, csak egy digitális keret, ami összefog jópár boltot. A találatra kattintva megmutatja, hogy konkrétan melyik kereskedő(k) árulj(ák)a az adott terméket és mennyiért. Ezek a kiskerek pedig valószínűleg beszerelik, amit náluk veszel.

  Amúgy ha valaki bizonytalan, jobb ha nem áll neki. Ha a boltban szerelik be, lehet reklamálni, ha nem működik, ha viszont valahol meghúzod a csavarhúzóval, akkor már hiába viszed vissza. Arról nem is beszélve, hogy jobb helyeken szó nélkül (és ingyen) beszerelik az ott vásárolt termékeket...

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Gazala

  aktív tag

  Tudom, hogy micsoda a depo :)

  Ha én rendelek kiskerbe notebookba cuccot, akkor Ők általában gariidőn belül nem nyúlnak bele, csak a hivatalos szervíz, meg nem minden számtechboltba értenk a notik szétszereléséhez, javításához, bővítéséhez, mert elég más műfaj, de egy meghajtó beszerelése nem nagy gond, csak elhatározás és odafigyelés kérdése.

 • tkazmer

  addikt

  A Radeon 9000 32MB-s kártyát mire lehet cserélni?

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • _cirmos_

  őstag

  válasz Ja no #25 üzenetére

  manapság találni már elég rövid odd-ket is, nézd meg a legutóbbi lightscribe tesztet, abban is rövidített drive-ok vannak, hátha az márelég kicsi neked, és akkor nem kell a noti-meghajtóval szenvedni!

 • tkazmer

  addikt

  ajaj! Akkor marad az új noti!

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • _cirmos_

  őstag

  válasz tkazmer #41 üzenetére

  nem vagy túl bőbeszédű :). ha notiról van szó (feltételezem), akkor valószínűleg semmire, mert ezek integrált videokártyák, maximum egy másik notira tudod cserélni. de írd le a pontos típust, hátha a többiek tudnak valami okosat.

 • parandroid

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz tkazmer #44 üzenetére

  Úgy, hogy megérje, semmire - ha egyáltalán bármire lehet. Marad az új noti. ;)

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Ja no

  aktív tag

  válasz _cirmos_ #42 üzenetére

  KÖszönöm a segítségeket, ötleteket! A rövid HP igéretesnek tűnik. ( acikkben említett öreg firmware-t mennyire kell komolyan venni? Nagyon gáz, vagy csak 5%-nyi esetben jöhet elő az elkövetkezendő 4 évben?) Talán más is ki fog rukkoni rövid drive-okkal. Mondjuk nem értem miért rakják akkora batár dobozba, mikor notiban is elfér majdnem ugyanaz ötödakkora helyen

 • cherockee

  aktív tag

  akit érdekel a laptop notebook mod, kicsit más irányokban is annak:
  [link]

  aki pedig tudja hol szerezhetnék slot-in (tálcanélküli) dvd DL írót, az bátran szóljon!

 • macilaci78

  nagyúr

  válasz Gazala #38 üzenetére

  Nem tudom, az-e, csak megakadt a listában rajta a szemem. :))
  De amit linkeltél, az szó nélkül belemegy az IBM ThinkPad-ekbe, az alján egy kis pecket eltolva (mint az akksi zárját) kijön a gép oldalából az odd, mint egy floppy-lemez, lehet cserélni, eladni a régit, beletenni a pótaksit... Okos dolog szvsz. :R
  Az ASUS-omnál már valóban le kell venni a gép alját, de ott is csak csavarok vannak, rá kell csúztatni a tűkre, mint egy CF-kártyát. Valóban nem nagy kunszt, inkább bátorság, mintsem ügyesség kérdése.
  És igen, a Arra a boltra gondoltam!

  Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

Új hozzászólás Aktív témák