- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #19771 üzenetére
Tudsz pontos modellszámot írni? Segítene a pontos válaszban.
De így elsőre, ha ez Ivy Bridge (3. generációs Core i) procis noti, akkor mind 1,5 V-os, mind 1,35 V-os modulok jók lehetnek benne. A legtöbb 1,35 V-os modul amúgy tud 1,5 V-on is üzemelni.
A további DDR3-at használó generációk (4. és 5. generáció - Haswell, Broadwell) már mindenképpen 1,35 V-os modulokat (DDR3L) esznek meg, 1,5 V-os modulokat nem.
-
Tim82
félisten
válasz
marco22 #19558 üzenetére
Arra, hogy HM70 a chipset valószínűleg a notidban, amibe az Intel az ő bölcsességében így oldotta meg, hogy ne működjön a hivatalosan nem támogatott procikkal. (Ami szerintem nagy genyóság volt a részükről, de nincsen rá megoldás, nem fog Core i procikkal működni, csak ugyanazon generáció Celeron és Pentium procijaival.)
-
Tim82
félisten
válasz
RobbeV0201 #19337 üzenetére
A Lenovo-féle specifikációkkal az a probléma, hogy a modell kijötte körül elérhető legnagyobb modulokkal számolnak csak, utólag nem frissítik őket. A notidban lévő Coffee Lake mobilproci memóriavezérlőjének képességeitől függnek ténylegesen a RAM bővítés korlátai. Akár 1 db 32 GB-os DDR4 modul is mehetne a gépbe, ha megér neked annyit a bővítés.
A dual channel kérdését tárgyaltuk, általában működik nem egyforma méretű modulokkal is, a kisebb méretű modul kapacitásáig "nyújtózva". Hétköznapi használatban nem nagyon van érezhető különbség a dual és a single channel között. Ha a géped integrált Intel videóvezérlős, az profitálna a dual channelből, valamint megfelelő, memóriahasználatra kifejezetten érzékeny programok is gyorsulhatnak tőle.
Az alaplapi RAM "cseréjére" a fórumtárs már írt, de vedd figyelembe, hogy ehhez megfelelő szakember kell, másrészt gyakorlatilag kizárt, hogy ezt gyári szerviznél tudd intézni, illetve hogy ne ugorjon ezzel a gyártó részéről a garancia.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #19341 üzenetére
Nem tudtad, hogy van rá módszer? Amúgy te hogy gondoltad mint alapcserét? Mert ebből olyan létezik amibe csak 1 modult lehet tenni illetve integrált+foglalat.
De, tisztában vagyok azzal, hogy forrasztással meg lehet oldani és remélhetőleg hozzáértő ember végzi majd el. De tegyük fel, hogy valóban profi végzi el és sikeres lesz a művelet, csak épp ugrani fog a garancia - de nyilván ennek felelősségét te bevállalod majd a kérdezőnek
, mert a TMX (amelyiknél az IdeaPad garanciáját lehet itthon érvényesíteni) egyrészt ilyen aftermarket upgrade-t biztosan nem vállal, másrészt meg kb. el is hajtják ilyen után, bármi egyéb problémával is fogja bevinni.
Ezt valóban kifejthettem volna bővebben: alaplapcserét meg általánosságban említettem ilyen esetekre, mert még mindig biztonságosabb, mint a fenti opció. Azt látom, hogy ez a két opció van az adott modell esetében: vagy 1 db foglalat, vagy 4 GB RAM forrasztva + 1 db foglalat.
Nem azzal van a gond önmagában, hogy ez az opció ajánlva van, hanem azzal, hogy a nagyon is valós lehetséges hátrányok, kockázatok meg sincsenek említve...
35-40ezerért kicserélik 16gb-ra számlával jótállással alaplapcsere nélkül.
A fentieket figyelembe véve tegyük fel, hogy nem kókler végzi ezt. Mindezt a Huawei márkaszerviz csinálja? Biztos vagy abban, hogy nem fog egy ilyen, biztosan nem gyártó által jóváhagyott "upgrade" után úszni a garanciád?
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #19338 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a Dual Channel(DCH) csak akkor érvényesül, ha kettő egyforma specifikációs RAM van a gépben. azaz 2x4GB,2x8 vagy 2x16GB. 1x4+"1x16GB"1x8GB csak Single Channel-ben fog menne szerintem.
Akkor rosszul tudod, létezik olyan, hogy aszinkron dual channel (hívják még aszimmetrikusnak vagy Intel esetében "flex mode"-ként hivatkoznak rá). Itt egy példa, saját notiról, 8 GB + 16 GB-os modulokkal. A gyakorlatban a kisebbik modul "kapacitásának" erejéig (az enyém esetében: 8 GB RAM használatig) DC-ként működik.
akkor célszerű lenne az integrált 4GB-ot lecseréltetni 8GB-ra
Mivel alaplapra forrasztott RAM-ról van szó, ezt alaplapcserével gondoltad? Nem hiszem, hogy árban ugyanannyira jönne ki...
-
Tim82
félisten
válasz
zolnagy #19201 üzenetére
Ha egyes YouTube videók szaggatnak, annak lehet oka a VP9 kodek is, próbáljátok ki a h264ify böngésző-addon telepítésével és engedélyezésével, hogy azzal jobb-e a helyzet. (Van Firefoxra és Chrome-alapú böngészőkre is.)
Mondjuk nem tudom, pontosan milyen online oktatásos szoftver/szolgáltatás esetén tapasztalnak még problémát, de lehet, hogy több információ birtokában arra is lenne hasonló megoldás.
-
Tim82
félisten
válasz
ricsi99 #19138 üzenetére
Csak tipp, de más gyártónál van olyan, hogy kijelző whitelist (példát mondok: Lenovo Thinkpad Haswell és Broadwell generációs modelljei), hogy csak olyanfajta kijelzőket lehessen bele tenni, amikkel gyárilag is szerelték - lehet, hogy érdemes utánanézni, hogy az adott Sony-nál van-e ilyen. Amit leírsz, az gyanúsan erre emlékeztet: ha nem whitelist-es kijelző tesznek a notiba, Windows alatt nem lehet fényerőt állítani (mármint semmi hatása, még ha ki is jelzi az OSD, hogy épp fényerőt növelsz-csökkentesz). Linux alatt meg működik, mert az teljesen más szoftveres elven kezeli a fényerőállítást, meg is kerüli vele a whitelist-et.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18947 üzenetére
Én sem mondom, hogy megéri (vagy legalábbis csak hozzám hasonló elvetemülteknek igen - pár speciális esetet leszámítva már rég kiöregedett minden olyan gép a hétköznapi rendszeres használatra, amibe még IDE csatlakozós HDD/SSD való), csak azt, hogy lehetséges az ilyen bővítés.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18944 üzenetére
Az IDE busz biztosan fogja korlátozni (legalábbis a szekvenciális olvasás-írás értékeket), de ahhoz képest elég jelentős sebességnövekedés itt is egy HDD után (ami meg inkább a véletlen elérési sebességtől függ).
A probléma nem igazán ezzel lesz, jó pár éve azzal volt, hogy akkor még a kínaiak eléggé hulladék vezérlőket tettek a saját gyártmányú SSD-ikbe, függetlenül a csatlakozótól. Ez azóta változhatott is persze, de ezt nem tudom megmondani - magam részéről egy nagyobb nevű gyártó használt mSATA SSD-je (Hardveraprón 5-6k egy használt Samsung 120 GB mSATA SSD jellemzően) + adapter megoldást tartom jobbnak - ha a feltelepíteni kívánt OS ismeri, biztosan lesz trim.
Alin láttam már M.2 SATA-IDE adaptert is, lehet, teszek egy olyannal is próbát egyszer. M.2 SATA-normál SATA adaptert használok többet is, de az nyilván más.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18938 üzenetére
Egyébként vannak, mármint IDE/PATA csatlakozós SSD-k, bár most már csak főleg kínaiak (Kingspec, Kingdian, Zheino stb. márkanevek alatt). A nagyobb nevek közül a Transcend is gyártott egészen sokáig gyárilag IDE csatlakozós SSD-t, sőt, a Super Talent is. Vagy 12 éve még a Samsungnak is volt IDE SSD-je, Thinkpad X40, X41 gépekbe volt upgrade opció. Igaz, az még nem ismerte sem a trim-et, sem a garbage collection-t, be is tudott majdnem HDD szintre lassulni.
Olyan régi gépbe, ahol még nem SATA csatlakozó van, én személy szerint már inkább mSATA csatlakozós SSD-t teszek mSATA-IDE adapterrel (jelenleg egy HP nc4200-nál oldottam meg így a háttértárat, de korábban Thinkpad T43-nál is működött a dolog, ment a trim is Win 7 32 bit, illetve Linux alatt), a retróhardveres topikos fórumtársak meg SD kártyát szoktak régi, DOS-os, Win 98-as gépekbe tenni. (Utóbbit még nem próbáltam, de van rá itthon több jelöltem is - Thinkpad 760XL, HP Omnibook XE3.)
-
Tim82
félisten
válasz
deathtania #18467 üzenetére
Csak arra gondolok, hogy hátha nem érintkezik mégsem 100%-osan a dokkolóval a noti.
Még valami: fel tudok ajánlani teszt erejéig egy másik 40A2 dokkolót a hét folyamán, mivel, ha jól látom, Budapesten vagy, tehát a logisztika sem megoldhatatlan.
-
Tim82
félisten
válasz
deathtania #18465 üzenetére
Gyors ötlet: ha van otthon gyógyszertári alkohol, akkor azzal megnedvesített zsebkendővel vagy szövet kendővel töröld át óvatosan mind a noti, mind a dokkoló csatlakozóját.
-
Tim82
félisten
válasz
deathtania #18451 üzenetére
A dokkoló mekkora töltőre van dugva? 90 W-os töltővel elviekben ilyesmit nem kellene produkálnia, sőt, tekintve, hogy 15 W TDP-s ULV proci van a notidban (bár ez Intelnél tudomásom szerint csak a "jellemző" és nem a "maximum" TDP-t jelenti), kisebb, 65 W-os töltőnek is elégnek kellene lennie.
Két akku van az X240-edben? Ha igen, nem lehet, hogy a belső akkunak van igazából valami nyűgje?
Amúgy megjegyezném, hogy nem csak dokkolóval lehetne a monitort rákötni - van az X240-nek egy saját mini DP kimenete, 2-3 ezer Ft-os adapterrel + HDMI kábellel meg lehet azt oldani anélkül is.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18347 üzenetére
Egyébként érdekesség, hogy Thinkpad-vonalon a W701-ek, illetve a W510-ek egy része 4 db memóriafoglalattal rendelkeznek, foglalatonként 8 GB-os modult, összesen tehát akár 32 GB RAM-ot is lekezelnek. Csak hát ezek ritka gépek már.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18345 üzenetére
Ld. tehát 3. bekezdés az előző hozzászólásomban.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18340 üzenetére
A kérdés az, hogy milyen proci van a 8540W-dben, gondolom, ha már workstation gép, akkor négymagos procit kapott.
Jellemzően az első generációs négymagos mobil i7 procik ugyanis más memóriavezérlőt kaptak "beépítve", mint ugyanazon generáció bármelyik kétmagos procija. Utóbbiak 4 GB-os modult tudnak csak kezelni memóriafoglalatonként.
Gondolom, a 8540W megjelenésekor még nem volt 8 GB-os DDR3 modul a piacon, utólag meg nem változtattak a leírásokon.
Az Acer gépnél felteszem, hogy a visszavitt modul 1Rx8-as volt, az új modulok meg 2Rx8-asak.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18131 üzenetére
Úgy érted, azért, mert te nem ismerted fel az én hozzászólásomban, akkor már én sem ismerem? Hát persze.
Legközelebb majd kiteszek neked egyértelműsítő szmájlit, úgy biztosan jobban átjön.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #18128 üzenetére
Nem írt olyat, hogy 100 órát tesztelte volna Furmarkkal, szóval joggal nem fogják neked elhinni a klubban, ha elmeséled.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #17810 üzenetére
Az Acerrel kapcsolatban nem én leszek az embered, én Thinkpad-ekben vagyok eléggé otthon.
Amúgy a mobil HD3450/HD3470 között minimális különbség van, gyakorlatilag egy GPU. Elviekben R400/R500-ba (illetve egyes modellekbe tették az előbbit), T400-ba (szintén ott is egyes modellekbe) az utóbbit.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #17808 üzenetére
Nem "erősségről" van szó. Játékra a Radeon a jobb, az Intel IGP-nek meg a támogatása jobb, ha videólejátszásról van szó.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #17806 üzenetére
Nem utolsó sorban az Intel IGP képes flash/DXVA/h.264 támogatására, a Radeon HD3470 meg nemigen. (Böngészőhöz h264ify addon-nal amúgy 1080p 30fps videókig bezárólag a YouTube is oké lesz az IGP-vel.)
Win 10 alatt szeparáltan (tehát BIOS-ban valamelyik videókártyára állítva) szerintem gond nélkül kellene mennie a T400-adnak, ha eltekintünk attól, hogy nem nagyon van rá gyártói drivertámogatás.
Linux alatt amúgy hasonlóan, sőt, az OS alatti videóvezérlőváltást leszámítva valószínűleg minden out-of-the-box menni fog.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #17804 üzenetére
Win 10-re kb. nincs jól működő driver a dual GPU-ra, a Lenovo-féle driverek Win 7 alatt működnek jól.
-
Tim82
félisten
válasz
st3v3np3t3r #17800 üzenetére
Az első hibának annyi a megoldása, hogy egyforma kapacitású modulokat használj és nem fogsz ilyen képhibákat tapasztalni - vagy kapcsold ki a BIOS-ban a virtualizációra vonatkozó beállítást.
(Ismert, a T400-ban is meglévő Intel chipset-hez kapcsolódó bug-ba futottál bele, amikre ennyit lehet tenni.)
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #17673 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott.
-
Tim82
félisten
válasz
Peterhappy #17669 üzenetére
Azt nem tudom, hogy mi lehet a konkrét probléma oka és megoldása, de ha adatmentésre kell, hogy kerüljön a sor, itt találod hozzá a Hardware Maintenance Manualt: [link] (pdf, kattintásra megnyitja/letölti a böngésződ)
Maga a vinyó kiszerelése a doksi saját oldalszámozása szerint a 45. oldalon található, lényegében az optikai meghajtót, az alsó burkolatot, valamint az akkut kell előtte kiszerelni (szerintem ez utóbbit inkább elővigyázatosságból).
Nemrég szereltem más IdeaPad modellt takarítás miatt, az alsó burkolat esetében mindenképpen javaslom, hogy a leszedéshez, feszegetéshez vagy ilyen mobilszerelő készletekhez adott műanyag "pengetőt", vagy valamilyen plasztikkártyát (mint például lejárt bankkártya) használj.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
koshmar #15669 üzenetére
Nem vagyok szervizes, csak ismerem valamennyire a Thinkpad-eket, így ezt nem tudom megmondani.
A GPU cserével kapcsolatban úgy tudom, hogy kissé lutri, hogy mennyi ideig jó.
A probléma a T61-ben is használt Nvidia GPU-k típushibája, nem csak a T61-et érinti, hanem a vele egy generációba tartozó szinte összes másik Nvidia GPU-s notit (pl. Dell Latitude D630/830, 2007-early 2008 MacBook Pro-k voltak ilyenek).
-
Tim82
félisten
válasz
koshmar #15665 üzenetére
Ez azt, hogy nincs IGP és 99%, hogy az Nvidia GPU hullott el. Lehet próbálkozni mindenféle reflow meg hasonló medzsikekkel, de az igazi megoldas egy alaplapcsere lenne, lehetőleg Intel GPU-s T61 alaplapra.
tserrof77: a T400 nem olyan, mint a későbbi Optimus-os modellek. Azt a VGA-t fogja használni, amire BIOS-ban be van lőve. A BIOS-ban három módot lehet állítani: Intel GPU-t, vagy a Radeont használja, vagy az oprendszer "döntse el". A harmadik esetben lehet a Lenovo Power Manager alól a Performance Mode (Radeon) és az energiatakarékos mód (Intel) váltásával manuálisan váltani a két GPU között.
-
Tim82
félisten
válasz
tserrof77 #15656 üzenetére
Köszönöm, egyelőre a tulajra bízzuk, hogy ragaszkodik-e a géphez és akkor billentyűzetcsere lesz, vagy ha kér, akkor beszerzünk neki egy másik gépet. Elég régi már a Li3710, de arra, amire neki kell, még bőven elég.
Átmenetileg egy USB-s külső billentyűzettel van áthidalva a gond, mivel úgyis asztali gép helyett van használva a noti.
kaskader: a szalagkábelt legegyszerűbben úgy lehet megnézni, hogy ha hajtogatod a kijelzőt fel-le, akkor akár egy-egy pillanatra is, de ad-e képet.
Még annyit nézzetek meg, hogy amikor nincs kép, de háttérvilágítás van, akkor erős fénnyel (pl. jobb zseblámpa) a kijelzőt megvilágítva van-e halványan kivehető kép azon.
Ha GPU hiba és váltható VGA-s a T400, akkor érdemes lehet BIOS-ban letiltani a dedikált Radeon HD3470-et és csak az Intel 4500MHD-t használni onnantól. Azért ez tudomásom szerint annyira nem jellemző (ez nem az Nvidia GPU-s T61, az elődmodell), de volt már rá példa.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Fujitsu Amilo Li3710 notinál megszűntek működni egyes billentyűkombinációk: konkrétan az AltGr és egyes betűgombok együttes megnyomására nem csinál semmit, úgy, hogy ezek a gombok (az AltGr és a betűgombok is) külön-külön jók.
Példa: AltGr + V -> nincs @; AltGr + B -> nincs {...
A hiba nem szoftveres, mert Windows 10 és live Linux (Fedora 25) alatt is csinálja. Külső USB-s billentyűzettel rendeltetésszerűen minden működik.
A kérdés az, hogy a billentyűzetcserén kívül van-e más megoldás, illetve ha nincs, akkor ez biztosan megoldja-e a gondot?
A segítséget előre is köszönöm.
-
Tim82
félisten
válasz
pataslogeza #15195 üzenetére
Eszerint RAM hiba, meg kellene nézni másik memóriamodullal/modulokkal is.
-
Tim82
félisten
A Windows energiagazdálkodási beállításaiban ezt pl. be lehet állítani.
Példa (Win 10-es, de Win 7-en is hasonló).
Vagy keresel valamilyen instant megoldást, mint pl. a Screen Off 2.
-
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Thinkpad X201-nél be van állítva, hogy a noti akkor kezdje el tölteni az akkumulátort, amikor a töltöttség 50% alá kerül. Viszont amikor elkezd töltődni az akku (elérve az 50% alatti töltöttséget), a gép teljesen lekapcsol, egy darabig magához sem tér (led visszajelzés sincs arról, hogy töltőre van dugva), ki kell venni az akkut, kihúzni a töltőt stb. és utána lehet újra bekapcsolni.
Pár hete jelentkezett először a tünet, akkor azt hittem, alaplaphiba, mert akkor még ezzel sem lehetett visszahozni. Az alaplapot korábban - bő háromnegyed éve - KillHates javította, az ethernet csatlakozó környékén kellett egy IC-t cserélni, mert az szállt el. (Úgy gondolom, hogy ennek nincs sok köze a dologhoz, mert tudomásom szerint nem a töltésért felelős IC-t cserélte, de a teljes képhez hozzátartozik.)
Van csere-alaplapom azóta, de elgondolkodtatott a dolog: az alaplapnak halódik a töltésért felelős áramköre, vagy az akku (ami nem épp vadonatúj, kb. másfél-két óra üzemidőt bíró LG akku, megvan lassan két és fél éve) lett cellahibás?
Sajnos nincsen más akkum, amivel tesztelhetném, valamikor megnézem majd, hogy a cserealaplappal hogyan viselkedik.
A notin egyébként Linux van, a TLP nevű programmal vannak beállítva a battery threshold értékek 50-86%-ra.
-
Tim82
félisten
válasz
#34322688 #11893 üzenetére
Nem hiszem, hogy magukkal a csövekkel lenne gond, akkor már inkább nem ártana egy újrapasztázás a processzor és a hűtő között. Nem emlékszem már, hogy a videovezérlőt mi köti össze a hűtővel - szintén paszta vagy hőelvezető lapka ("gap pad"), de egy kilenc éves gépnél szerintem mindenképpen ajánlott ott is a hőelvezető anyag cseréje, legyen a kettő közül bármelyik.
-
Tim82
félisten
A kártya egy
Gemtek WMIR-103G (RaLink) Wireless LAN 802.11b / 802.11g + Egyébként gyárilag Atheros 802.11 g vel szerelték. (legalább is ilyen rajta a martica.Így már van tippem arra, hogy a LED miért nem működik, de a Toshiba Satellite A60-nal való személyes tapasztalat híján ez csak kiindulási pont/tipp lesz.
Elképzelhető, hogy a gyári wifikártya más módon használta volna a LED-et, mint ez a Gemtek. Lehetséges, hogy a wifikártyád bizonyos PIN-jeinek leragasztása kellene ahhoz, hogy az működjön.
Amire alapozom: a gépeddel kb. egyidős Thinkpad-eknél hasonló probléma van a nem gyári wifikártyák esetén. Ott van egy részletes (angol nyelvű) workaround a neten, hogyan lehet megoldani ezt. (Bevallom, alkalmazni nekem sem sikerült, pedig próbáltam egy gépen: IBM Thinkpad T42p -> TPLink TL-WN861N mini PCI-kártya, úgyhogy nálunk is wifi LED nélkül működik, de most, hogy már csak tartalékgép, valamikor újra nekiugrok.)
Elképzelhető, hogy van hasonló leírás a Toshibádhoz is.
Ami ugyebár az Aux csatira menne a wifi kártyán, a main csatlakozó az mi is?
Arra is kellene, hogy menjen egy antenna. A G-s és a draft N-es mini PCI/mini PCI-express wifikártyák nagyrészt ugyanis két antennával működnek (N-nél jelenik meg a harmadik antenna).
Vagy hagyni a csába az egészet, és egy szabad ub-re rádugni egy usb-wifi sticket oszt jónapot.
Én inkább PCMCIA-t javasolnék, az kevésbé lóg ki, kevésbé sérülékeny. (Egy USB-ból kilógó adapter sokkal könnyebben letörhető, kinyírhatja a portot stb., egy PCMCIA wifikártyát viszont nemigen fenyeget ilyen veszély.)
Összevetve, te úgy gondolod, hogy (nyilván antennakábelt kell fektetnem) rakjam össze a notit, mert nem vszínű, hogy a kiskapcsoló, vagy egyéb kontakt stb. problémám lehet?
Szerintem rakd össze akkor és hagyd a fenébe a belső wifit, mert nem ér meg ennyi nyűglődést. N-es belső mini PCI úgyis kevés N-es van (mert a legtöbb gyártó akkor tért át az N-es szabványra, amikor a notijaikba már mini PCI-express foglalatokat tettek -> kb. 2006-tól, az első generációs Core Duo/Core 2 Duo-kra épülő notiktól -> N-es mini PCI-ből én amúgy csak a fentebb írt TP-Linket ismerem), míg PCMCIA-ból azért lehet szerezni.
-
Tim82
félisten
Ha nem ismeri fel a gép a wifikártyát (pl. ha van whitelist, amiatt), szerintem nem működik a LED. (Thinkpad-eknél 100%, hogy így van, Toshibában még nem kellett eddig wifikártyát cserélnem/betennem.)
A #9259-re: milyen szabványt tud az a kártya és milyen szabványú hálózatra/routerre próbál csatlakozni? (b, g, n? Esetleg utánanéznék még, hogy milyen csatornán van a hálózat, pl. a 14-es csatornát régebbi eszközök nem feltétlenül látják.)
-
Tim82
félisten
Az "igazából semmit sem talál" azt takarja, hogy egyáltalán nem lát hálózatot? Vagy látja, csak csatlakozni nem tud?
Milyen wifi? Gyárilag olyan wifikártyával szerelték a lapost, amilyet tettél bele? (Ha Windows van a gépen, Eszközkezelőben mi látszik?)
Még annyi jutott eszembe, hogy nem tudom, a Toshiba alkalmazott-e ún. whitelist-et a BIOS-ban, mert akkor csak olyan wifikártyát fogad, amilyennel gyárilag szerelték. (HP, IBM/Lenovo máig alkalmaz.)
-
Tim82
félisten
válasz
TommyNagz #9222 üzenetére
Nekem ezzel a programmal van jó tapasztalatom. (A linken egy PH!-s fórumtárs saját honlapjáról egy útmutató van a használatához.)
-
Tim82
félisten
válasz
ggabor55 #8813 üzenetére
Nem véletlenül írtam azt, amit. Thinkpad-eknél Fn + F5, bár azt nem tudom, hogy az Edge-knél átvariálták-e.
Most nézem, igen, át van variálva.
Pontosan mi történt akkor, amikor újratelepítetted a wifi drivert? (Szintén sok TP-modellnél ugyanis amikor manuálisan leszeded a drivert és "futtatod", azzal csak kicsomagolja magát egy DRIVERS nevű könyvtárba.) Eszközkezelőben minek látszik a wifi?
-
Tim82
félisten
válasz
cerebrate #8386 üzenetére
Ez nem hangzik jól. Nem vészmadárkodni akarok, de lehet, hogy nem fog sokat javítani a reset sem.
Ha nem javít semmit és szükséges, hogy legyen jó akkud: viszonylag olcsón lehet hozzájutni Hardveraprón használt, de jó állapotú akkukhoz. (Ami T60-hoz/T400-hoz/T500-hoz jó, az biztosan jó T61-hez is.) Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne utángyártott legyen és Panasonic-gyártmányú cellák legyenek benne, azokról sokkal pozitívabb tapasztalatok vannak, mint a Sanyo cellásokról.
-
Tim82
félisten
válasz
cerebrate #8382 üzenetére
Milyen verziójú a PM? (Nálam a legfrissebb - 6-os - van a T60-amon, de a korábbi verzión is megvolt ez a fül.)
Feltennél egy screenshot-ot, hogy hogy néz ki a PM képernyő?
Gondolom, azt leellenőrizted, hogy a töltőcsatlakozóba rendesen be van dugva a töltő feje, a Windows tálcáján a kis töltöttségjelző ikon szerint töltődik-e az akku?
(Elnézést, ha esetleg evidens dolgokat kérdezek meg.)
Az FRU alapján egyébként az akkudban Sanyo cellák vannak, azok sajnos hajlamosak kb. 1-2 év használat alatt drasztikus mértékben elhasználódni.
-
Tim82
félisten
válasz
cerebrate #8376 üzenetére
65W-os a töltőm, lehet az kevés akksi nélkül a géphez?
Igen, Quadro-shoz, akku nélkül igen. Szerintem ezért veszi vissza az órajelet is. Tehát akkut érdemes bent hagynod.
Most nem jut eszembe a Power Managerben a menüpont neve, de onnan újra tudod kalibrálni az akkut (a kapacitása nem lesz jobb, de legalább valós adatokat fog mutatni).
-
Tim82
félisten
válasz
cerebrate #8372 üzenetére
de amint bent van a töltő, már nem megy 1200 fölé.
Ezt úgy érted, hogy az akku is bent van közben? 65 W-os a töltő? Intel vagy Quadro VGA?
Amúgy meg ha fent van a gyári Power Manager, akkor abban át kellene állítani az üzemmódot vagy Balanced-ra (vagy esetleg Power Source Optimized-ra). Előbb ezt próbáld meg, csak utána érdemes megnézni, hogy van-e a notidon lévő verziónál frissebb BIOS.
-
Tim82
félisten
válasz
gyurcikaaa #8323 üzenetére
De most..a laptopban intel gma 4500m grafikus vezérlő van, vga kimenettel.
Gondoltam, hogy minek vegyek még egy kábelt, mikor ott van a HDMI - DVI, veszek egy DVI - VGA átalakítót, és úgy majd összekötöm.Lehet, hogy tévedek, de én úgy tudom, hogy a VGA kimeneten kiadott jelet (ami analóg) nem lehet digitálissá átkonvertálni, csak méregdrága konverterek segítségével esetleg.
Ha jól látom, a monitorodnak van VGA bemenete is, egy sima D-Sub kábellel rá tudod kötni. A képminőség viszont gyengébb lesz, mint a DVI-HDMI esetén.
-
Tim82
félisten
válasz
Dr.House88 #8271 üzenetére
Nekem teljesen logikusnak tűnik, hogy esetleg az inverter, vagy a kijelző háttérvilágításáért felelős fénycső van a halálán. Esetleg nem tapasztaltál olyat az utóbbi időben, hogy bekapcsolásnál vöröses árnyalatú és kissé sötét volt a kijelző, majd 1-2 perc után ez elmúlt, beállt a normál, megszokott fényerő?
-
Tim82
félisten
A laptopnak kb a közepe a billentyűzet felett
Ha szedted már szét a laptopot, akkor nem pont ott van a CPU helye az alaplapon?
Amit javasolnék: meg kellene nézni, hogy akkuról üzemelve is sípol-e, illetve hogy milyen terhelésen. Ha jól sejtem, valamilyen Core 2 Duo / Pentium dual-core processzorról van szó, ismert jelenség, hogy a speedstep működése közben produkál ilyen hangokat. Ártani nem árt, csak zavaró kicsit, de nincs tudtommal működő workaround a megoldására.
Esetleg még érdemes megkeresni és kikapcsolni ezt a funkciót (BIOS-ban vagy az energiagazdálkodásért felelős valamelyik Windows-menüpontban), és úgy megnézni, hogy sípol-e (de ha nem zavar a sípolás, akkor inkább jó, ha működik a speedstep).
-
Tim82
félisten
válasz
LaptopSystem #4505 üzenetére
Nézd meg BIOS-ban, hogy nem USB eszközről akar-e elsődlegesen boot-olni.
-
Tim82
félisten
válasz
Akheron #3584 üzenetére
Szerintem meghalt vagy a venti - vagy ami esetleg rosszabb, a venti kis tápcsatlakozója az alaplapon. Ezek a legvalószínűbb tippjeim. Ami még lehet, hogy egyszerűen a venti bekapcsolásáért felelős hőérzékelő szenzor nem működik helyesen. A 2. és 3. esetben alaplapcsere vagy pedig esetleg forrasztás, ami az én tudásomon és felkészültségemen már kívül esik. (Szedtem már szét több notebook-ot, de nem ezzel foglalkozom, nem ebből élek, a tudásom az alkatrészek cseréjére korlátozódik.)
A venti cseréjét meg tudnám oldani, de írtad, hogy valószínűleg képes vagy megcsinálni saját kezűleg.
Tudok javasolni több fórumtárs által dicsért szervízt, amelyiknél ingyenes a diagnosztika. Aztán a Te döntésed, hogy ott akarod-e majd megjavíttatni a gépet, de annyival beljebb lennél, hogy megmondják, pontosan mi a hiba oka.
-
Tim82
félisten
válasz
Bloodrayne2 #1886 üzenetére
Azért nem privátban írok választ, mert az mások hasznára is lehet, ha a topikban olvasható.
Ez úgy hangzik, mintha a videokártya forrasztása kezdene elengedni az alaplaptól.
BGA reball, azzal lehet javítani. Az nbook.hu-nál csinálnak ilyet, de szvsz nem éri meg, gyakorlatilag annyiba kerül, mint az N800V jelenlegi használtpiaci ára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen notebookot vegyek?
- The First Berserker: Khazan
- OLED TV topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen alaplapot vegyek?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest