Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
Geri Bátyó #33 üzenetére
Intel szempontjából a 14nm-es node-ok még időben jöttek, igen az elején késtek kb. bő fél évet a megjelenéssel, viszont ha jól tudom az utolsó változatnak (14nm+++) volt némivel rosszabb tranyósűrűsége. A 14nm+/++ node pedig kellően jól skálázódott 4Ghz fölé hogy teljesítményben náluk maradjon az elsőbbség, ez akkor logikus döntés volt. 10nm Superfin esetében a Tiger Lake széria elég jó lett, az utolsó node legnagyobb problémája végül a nem a tranyószám lett, hanem a túl magas gyártási költség. A megfelelő idő és pénz ráfordításával nagyon stabil node lett belőle, csak közbe elúszott az addigi előny is. (A Cannon Lake nem a 2. node volt egyébként?) Az biztos, hogy az Intel 4/3 hozza azt a szintet amit vártak, és nem drágább mint az utolsó 10nm-es node!
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #33 üzenetére
Nem tudom miről beszélsz, vannak elemzések a 14nm és +++ változatokról, jelentős különbségek voltak a node-oknál.
Semmilyen lazítás nem volt, ha lazítás lenne, akkor konkrétan semmit nem léptek volna előre az érkező CPU generációk.A valóság meg az volt, hogy a 14nm/12nm érkező AMD-k sem vették fel akkor még a versenyt az Intel 14nm+/+-al csak amikor 7nm-re mentek.
A 7nm-en érkező Ryzen3000 volt egyértelmű az Intel lelépése.
A lazításról amiről te beszélsz, az az Intel 10nm első terveivel volt, mert túl nagyot akartak egyszerre lépni és azon kellett lazítani,ezért volt a csúszás is.
Ennek a 3. iterációja lett Intel 7.
-
válasz
Busterftw #32 üzenetére
Azért az meg van ugye, hogy a 14 nm-nél valójában folyamatosan lazítottak a paramétereken, hogy elérjék a magasabb órajeleket, szóval a + az valóban + volt. Az utolsó változatot lehet, hogy inkább 16 nm-nek kellett volna hívni. A 10 nm-el pont ezt csinálta az Intel, szóval a 7 is lehetne inkább 12. Nem véletlen, hogy a 14+ óta nem adja meg az Intel a tranzisztorsűrűséget és azt sem, hogy pontosan mennyi tranzisztor van a procikban.
Ezzel szemben a TSMC-nél az N7-N6 és N5-N4 váltásnál elég jó előrelépések voltak, pedig csak half node-ok. (Számokra nem emlékszem, de nem hiszem, hogy sokat tévedek, ha azt mondom, hogy 7-10% körüli előrelépés tranzisztorsűrűség, energiahatékonyság és elérhető órajel terén is.)
Amúgy a 10 nm-nek az Intel7 nagyon nem a 3. generációja, de még csak nem is a 3. amin gyártanak. AZ első három ment a kukába, a 4.-en jött a Cannon Lake, az 5.-en az Ice Lake, a 6.-on a Tiger Lake és itt nem tudom, hogy az Alder kapott-e újat, de azt hiszem, hogy nem és akkor a Raptor a 7. (Szerk: Ez megmagyarázza, hogy miért lett Intel 7 a neve!!!
)
-
Busterftw
nagyúr
válasz
GeryFlash #28 üzenetére
Vehetted is új node-nak, nézd már meg mekkora különbség van egy Broadwell(14nm) és egy Rocket Lake (14nm+++) között.
Épp ekkor szaladt előre a marketing számokkal a konkurencia, 12nm stb.Az Intel nem nevezi át minden évben, a 10nm harmadik generációját nevezték át egyszer, a többi pedig az új nevezéktan ami nem változott bejelentése óta.
-
tasiadam
veterán
válasz
GeryFlash #29 üzenetére
Szerintem az is benne van most, ebben a TSMC-nel gyartatasban, hogy valahol ugyis buknak, akkor bukjanak kevesbe fajdalmasan. Ha nem engednek ki egy CPU-t, hanem a regi nodeon releaselik (11.gen peldaja), akkor is megkovezik oket, mert a roadmap nem lett lekovetve. Erre itt a TSMC, aki legyartja, es valszeg kevesbe faj nekik, mint egy 15 dollaros stock. Utana a xeon-ok meg majd jonnek a mature nodeokra, ami meg arrebb van. Utana megint lesz asztali/laptop release vagy intelnel, vagy TSMC-nel. Es igy tovabb, de gondolom nem akarja senki se hallani ujra, hogy leragadtak az X nm-en. (En a 14nm-t meg siman hasznalnam low power beagyazott procikhoz az N mellett)
-
GeryFlash
veterán
válasz
GeryFlash #28 üzenetére
Csak hogy tiszta legyen, az átnevezések előtt a 20A node lett volna a korábban Intel által hivatkozott első 5nm-es node, a 18A meg a fejletteb 5nm-es node. A TSMC-nek meg behúzott kézifékkel lesz addigra egy 3 és egy 2nm-es node-ja. Jöhetsz persze hogy de ezek marketing nevek, a reality az hogy az Intel és a TSMC-nél gyártat :)
-
GeryFlash
veterán
válasz
Busterftw #25 üzenetére
Igen az N6 is fingreszelés, mondjuk komolyabb mint ami az Intel 7 és 4 között volt. Mondom, ennyi erővel a 14nm-nél a plussz jeleket is vedd új nodenak.
Nem mondtam hogy a TSMC több teljesértékű nodeot releaselt volt (csak azt hogy tudott volna 3at minimum de feszes tempóban 4-et is).
Az hogy az Intel minden évben átnevezgeti a nodejait senkit nem érdekel. Az igazság az hogy amikor Pat átvette ezt a kócerájt akkor félúton voltak a 14 és 10nm között most pedig 7nm-en, és talán jövőre 5nm-en, bár a 20A törlése után nem vagyok biztos egy 2025-s 18A-ra, de persze majd meglátjuk. -
tasiadam
veterán
1: annyi to meg patak meg vizfelulet van mar az intelnek, hogy azt se tudom igy melyik melyik
2: mert hivatalosan most toroltek az A20-at, aminek half nodeja az A18, ha minden igaz.
+1: hat, lattam mar 140-150 wattot is tole, mig el nem erte a 95 fokot. Ugye az SoC is fogyaszt, nem csak a CCX, az SoC meg onmagaban 20-30w. 4ghz-n jaratva azen+ evett meg magonkent 10-12-14 wattot (4.45ghz-ra boostolt a 2700x-em, ha olyan napja vllt). Ehhez kepest a 4.85 meg siman lehet ennyi, vagy meg tobb. Es igen, fele akkora helyen van a 8 mag, emiatt nehez huteni, de ettol fuggetlenul fogyaszt is.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
GeryFlash #24 üzenetére
Nem tudom mirol beszelsz, ha 2025 kozepeig megjelenik a 20A, most mar 18A, akkor megvan az 5 node. 5 node 4 evet mondott amugy.
Ha szerinted nincs hatalmas kulonbseg egy 10nm IceLake es egy Intel 7 mobil AlderLake kozott, akkor valami nagy gond van nalad.
Ezert lett a harmadik 10nm iteracio elnevezve Intel 7-nek.A TSMC N6 is akkor az N7 fingreszelese? Marketing neveken akadsz fenn.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Busterftw #22 üzenetére
Milyen 5 ev alatt 5 node? Az hogy a 10nm-nek a fingreszeleseit nem 10++++nek nevezik el hanem 7-nek? Konyorogok ne szopjuk mar be ezeket. Foleg hogy amikro atvette akkor mar volt 10m-uk csak a kihozatal volt rossz. Az igazsag az hogy 5 ev alatt eloreleptek 10nm-rol 5nm-re, tehat 2 (oke legyen 2.5) nodeot. Milyen rohanas, hat le vannak maradva, meg ugyis hogy a TSMC behuzta a kezifeket, normal esetben 2023 vegen johetett volna az N2, igy meg akkor elonyuk van hogy meg a 2024-et is elengedtek, ugyis az N3-nal nincs jobb alternativa.
-
Busterftw
nagyúr
Azert igy is eleg feszitett a tempo amit elertek, ugye 5 ev 5 node vagy mit mondott Pat.
Par eve meg 14nm++++ volt.Ha jol emlekszem az Arrow Lake-ken inkabb az i5-i7 alatti SKu-k jottek volna.
Illetve utkozben a termekvonal is meg lett keverve, jottek/torlodtek Lake-k.Talan a nehezen ezzel tul van az Intel, igazabol arra kellett a rohamtempo, hogy valamennyire behozzak a konkurenciat, mert ezen a szinten mar lassabb a generacionkent/node-k az elorelepes, eselyt ad arra, hogy kiegyenlithessen az Intel.
-
joysefke
veterán
Ha a 20A-val minden rendben van és hűde sokat tanultak belőle, akkor
1, nem lehetett vona az Arrow Laket ezen gyártani?
A tippem az, ha ez tényleg jó lenne, akkor inkább gyártanák ezen mint a TSMC-nél attól függetlenül, hogy mit kommunikálnak.2, azzal a mozdulattal ahogy törölték a 20A-t, miért nem hozták előrébb a 18A-s tömeggyártást?
Ha a 18A tényleg sínen van és nincs már előtte lényeges akadály , akkor azt várnám, hogy azt közelebb hozzák@tasiadam Ha nem tunningolod, akkor aligha, a PPT limit ami alapból jóval 200W alatt van fogja meghatározni a max fogyasztását. Az hogy nehezebben hűthető mint a korábbi procik, pedig nem elsősorban a fogyasztásának az oka, hanem annak hogy a kis hőtermelő felületről nehezen disszipálódik a hő.
-
tasiadam
veterán
válasz
Geri Bátyó #19 üzenetére
5800x-em van, es nem tudom huteni toronnyal (4.85ghz, stock, es -30 curve) Es addig megy a boost, mig tudom huteni. Azert mondtam LN-t, mert azzal tan lehutheto annyira, hogy boostoljon koppra, mert am a jo isten se huti le. Ha elengeded az AMD kezet, az is zabalni fog.
-
Úgy érted, hogy az Intel prociknál van így. AMD sosem volt ilyen irreálisan elszállt. Az én procim (desktop) 65 W és 88W-ig tud elmenni, amíg a hőmérséklet engedi és ez a lényeg! Az AMD a hotspotot nézi. Nálam 73°C a proci (TjMax 90), amikor visszavesz 65W-ra. Ja és 65W-on is megy a boost, mert a 3.7/4.2-ből olyankor is megy 3.95-4.1-et, terheléstől függően.
Intelnél a 35W az akár 115 is lehet, a 65 meg 150. Az LN-t meg ne vedd már ide, az már extrém tuning, aminek semmi köze a valós felhasználáshoz. Viszont ha már szóba hoztad, Intel vízzel is tud fogyasztani 350W-ot. Csak szólok, ah elkerülte volna a figyelmedet.Az Intel 3 amúgy is max. egy half node az Intel 4-nek. Régen az ilyet új revíziónak hívták volna. Anak a kihozataláról még nincs semmi infó és valószínűleg nem is lesz, de az már most látszik, hogy az új Xeonok fogyasztása megint borzalmasan sok.
-
tasiadam
veterán
válasz
Geri Bátyó #17 üzenetére
A 28w tdp es a 115w csucsfogyasztas mindig is fennalt minden procinal. A T-s procikat is eladjak 35w TDP-vel, de soha az eletben nem eszik 35w-ot, hacsak nem kapcsolja ki az ember a boostot. Az U-s intel es AMD procik is ilyenek.
Ha a homerseklet eleg alacsony, minden boostol amig tud. Adj kis nitrogent, es megetetek 200 wattot a 105w TDP-s 5800x-el. Hisz tudjuk, az AMD hideg es alig eszik.
A kihozatalt nem tudom, hogy mi van vele, annyi tudok, hogy intel3-n keszul a sierra forest, es tan az osszes uj xeon 6
-
Persze, hogy vacak. Attól még, hogy valami tömeggyártásban van, nem lesz jó. A 10 nm (Intel 7) fogyasztási karakterisztikája csapnivaló, a 7 nm-ről (Intel 4), amin a Meteort gyártják, most derült ki, hogy a kihozatali aránya csapnivaló, de a fogyasztási karakterisztika is vacak (egy elvileg 28W-os mobil procinak a csúcsfogyasztása 115W, ez szar, akárhogy nézed). A 18A meg a 20A-n alapul. Ha az előd szar, miért lesz jó az utód? Ráadásul ezeken akarnak bérgyártatni. Az sokat elmond, hogy ők nem használják, de azért a vetítés az megy.
-
tasiadam
veterán
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
Vacak az intel4 meg az intel7? Mind a 2 tomeggyartasban van, sot, az intel3 is. Miert vacak? Ha az A18 jobb es hatekonyabb, mint az A20, es kozelebb van a mukodeshez, minek tokoljenek az A20-al?
-
bteebi
veterán
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
A remény hal meg utoljára.
Bár túlzottan nem szeretem az Intelt (se), de azért szurkolok nekik, mert az mindenkinek jobb, ha ők is jók.
-
Szóval Gelsingerről megint kiderült, hogy folyamatosan hazudozott valamiről.
Gondolom a 20A-t sem azért dobják valójában, hogy a 18A-ra koncentráljanak, hanem mert a 20A-t nem sikerült működésre bírni és pont olyan vacak, mint a 10 nm (Intel 7) meg a 7 nm (Intel 4). A korábbiak alapján gondolom, hogy itt is csapnivaló a fogyasztási karakterisztika és valószínűleg a kihozatal is, a 18A-tól meg azt várják, hogy azzal az újfajta tápellátási móddal, majd megoldódik a fogyasztási probléma.
Azt persze elfelejtették, hogy a Samu évek óta nem tudja rendesen megoldani a 3 nm-es GAAFET eljárást (tehát valószínűleg az nem olyan egyszerű), ők meg a 22 nm óta nem tudtak rendesen megoldani semmit. -
tasiadam
veterán
válasz
GeryFlash #10 üzenetére
Szerintem azért olcsóbb gyártás nem mindig hátrány.
Tegnap néztem a telefonom, ez snapdragon 695, és a céges telefonom A55 lesz, ami meg valami exynos. kb 20%-al erősebb, jobb nodeon készül, és 1w-al eszik többet. Ha azt nézzük, akkor az A55 5W, a snap 4W-ot kajál. azaz 25%-al többet (De ez meg kitudja, mennyire igaz)De ilyen kategóriában szerintem hót mindegy, hogy hogy mennyire erős. Nem csúcs, és ugyan ezt eltudom képzelni az inteltől is, hogy ha nem kell a top-top-top termék, akkor lehet oda menni. Még olyat is elviselne szerintem bárki, hogy az olcsó VGA-k ott készüljenek, akár intel, akár samsung, de olcsó legyen.
Akár edge routerek CPU-ja, akár közép és alsó kategóriás telefon. Tán van olyan SoC telefon is, ami a kínai SMIC-nnál készül, alsó kategóriába.
Asszem az nVidia Pascal-ból volt TSMC (16nm) és Samsung (14nm) is, legalábbis ha a GPU-Z-nek hihetünk.
Ha az IBM-nek meg az a lényeg, hogy legyen "korlátlan" gyártási kapacitás, akkor bőven kapnak a samsungnál. Annyira azért nem olyan hulladék, hogy ilyet ne tudnának. -
-
devast
addikt
Van egy olyan gyanúm, hogy a tsmc-n gyártott arrow lake rohadt jó lesz
-
joysefke
veterán
A TSMC gyártás lesz az Intel heroinja. Eggyetlen alkalom elég lesz a rászokásra...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest