- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Netfone
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Vodafone mobilszolgáltatások topik, téma összefoglaló
Aktív témák
-
kisputyin
tag
De a voda 5g lefedettség +sebesség, nem csak Kazincbarcikán hanem bebarangolva Borsod, és Heves megye java részére is igaz.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #74794 üzenetére
Igen egy barcika méretű település megérdemelne több bandot is a vodánál de hát balkáni spórolás van.
Igen én Yetinél vagyok és nem is lakom már otthon de ha még otthon laknék se fizetnék elő a vodára semmi pénzért se. Pedig anno az első mobilom még vodás volt otthon.
Amit művel a voda az 5G DSS-el az vérciki...
Yeti a B3+N1 DSS-el 250-280Mbitet tud.
De a német O2 is tud ennyit B1+N28 DSS-el. Szóval maga a DSS nem lenne rossz csak háát...
A Yeti otthon 1db bázissal(talán 2db AAU-val) lefedi a város felét N78-al és szerintem megy a városban a cross base is azaz ha a másik bázisra kapcsolódik a telefon akkor is megy az 5G mert azt a másik pontról veszi.
Illetve ahogyan csernak75 is írja ők tudtak érdemi fejelsztést csinálni a városban.
Anno a városban elsőként a telenor hozta el a 4G-t. Sőt a telenornál az első borsodi 4G az barcikai volt. Ismét a Yetinél van a leggyorsabb hálózat. A voda meg kifulladva veri a mellét. -
anglergab
addikt
válasz
csernak75 #74795 üzenetére
5G-n ami nem C-Band (3.5 GHz), az mindenkinél DSS, azaz 4G/5G egyszerre az adott sávon.
Az 5G pedig sok telefonon max az alap 4G sáv+az 5G sáv, azaz 2 db sáv.
Míg 4G módban az alap 4G sáv mellé ugyanott bejönne még 2 db 4G sáv is, azaz összesen 3 db sáv.
Utóbbi (4G mód) gyorsabb lehet, mert a sávszélesség többet számít mint az, hogy az egyik sáv 5G.
Azaz ha lassú az 5G, tedd 4G módba a telefont és várhatóan gyorsabb lesz (és még a fogyasztása is csökken). -
dchard
veterán
válasz
csernak75 #74795 üzenetére
"Am nem több értelme van 700MHz-en 4G-t adni mint "kamu" 5g-t?"
700MHz-en DSS 5G van, tehát ezt az erőforrást a 4G és az 5G előfizetők is használthaják, akár 4G only készülékkel is, a DSS miatti overhead minimális. Különösen vidéken, de akár beltéri lefedettség szempomtjából is ez sokkal értékesebb, mint az N78. Kérdés az, hogy akkor mi az igazán "kamu"? Az N78 amivel gyakorlatilag nincs beltéri lefedettség (ahol a forgalom 60-70%-a zajlik), vagy az N28, amiből a vidéki és beltéri előfizetők is profitálnak de nem olyan gyors? Nézőpont kérdése, én filozófiailag az N28-cal ÉS a midband (B3, B1 B7) megerősítésével értek egyet műszaki szempontból. A Yettel egyébként sok heylen pontosan ezt csinálta/csinálja, az N78 náluk is ritka mint a fehér holló, nem véletlenül.
Én nem vagyok marketinges, tehát ezt nem tudom megítélni hogy marketing szempontból mi a jó és mi nem. Azt biztosan egyértelműbbé kéne tennie minden szolgáltatónak, hogy a DSS 5G-től mit lehet várni és mit nem.
-
csernak75
senior tag
válasz
dchard #74794 üzenetére
Azért barcikán a yeti 4G+ al is jól áll, van B1+B3+B8+B20(telekom)+B28.
A központi részem meg ugye N78.Am nem több értelme van 700MHz-en 4G-t adni mint "kamu" 5g-t?
Marketing szempontból is nem lelombozó az hogy nekem gyakran van 5G-m
de csak 40-100 Mbps, havernak ritkább de 600-1000 Mbps de neki 4G-n is van 40-100? -
dchard
veterán
"a mikrós átvitel 300-at ha az egész város nem kap annyit a vodánál"
Azt magyarázd már el, hogy ha ott van az optika vége, és a mikró is tud legalább 300megát, akkor hogy "nem kap a város annyit" ? Ez nem TRM probléma, hanem rádió, ezért sem érdemes átviteltechnikai hibát sejttetni a VDSL-es "hasonlattal".
Egy ilyen méretű településen már mehetne legalább a B3 és B1 20-20MHz-en, esetleg a belvárosi részen a B7 is. Nem az N78-at kell hiányolni.
"Barcikán a yeti meg 600Mbitet ad N78-al."
Akkor arra kell előfizetni, és nem csodálkozni hogy beltéren ott is csak L800 lesz, ha az ablakod nem az állomásra néz. A fizikát sajnos a Yettel sem tujda megerőszakolni.
-
Bl.Gyo.
őstag
válasz
aprokaroka87 #74781 üzenetére
A mérés reggel 4:30kor készült, és nem akkor amikor képernyőkép (13:39). Csak a történetből lett vissza hívva. Attól hogy a képen fent 4G-t mutat még 5G-n lehetett a mérés időpontjában. Ne zavarjon össze.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #74790 üzenetére
A VDSL-t csak jelzőként használtam.
Nyilván nem arról megy. Nem kell mindent komolyan venni.
Persze tud a mikró is 300Mbitet de barcikán a voda mindig is lassú volt azaz hiába tud maga a mikrós átvitel 300-at ha az egész város nem kap annyit a vodánál. Ha meg telítve van az a pár bázis a vodánál évek óta akkor esetleg bővíteni kellett volna értelmesen és nem N28-al villogni. -
dchard
veterán
Istenkém... Egyetlen vodás állomás nincs VDSL-en bekötve... Nulla helyismerettel 1 perc alatt találtam meg, hogy hol jön be az ex-Pantel optika a vasút felől, amit a Yettel meg a Voda is használ, azt a 10 emeletest sem volt nehéz megtalálni, ahová a helyi felhordó hálózat össze van húzva. A régi mikrók is tudnak 300megabitet, az újabbak többet. Ne beszéljünk már butaságot. Egyszerűen torlódik a rádió, vagy a telefonnal van valami gond. Az hogy hajnal 5-kor is szar több helyen is, az némileg indikálja, hogy simán lehet készülék probléma is.
-
kisputyin
tag
[kép] A másik fele.
-
dchard
veterán
válasz
aprokaroka87 #74781 üzenetére
Én is azt néztem, hogy itt nincs még DSS 5G sem, ez sima 4G.
-
kisputyin
tag
[kép] Hajnali Kazincbarcika 5g sebesség.
-
kisputyin
tag
Még egy apróság. A vodafonnak van külön 4G és 4G+ lefedettségi térképe.
-
Landsmann
addikt
Igen, csak ez már egy kicsit gázos, főleg ha esetleg olyan lezárt csomagról vált, amire már nincs visszatérés. Azért sokkal egyszerűbb lenne, ha egy sima feltöltős kártyával is lehetne tesztelni. Akár bizonyos díjért cserébe, akkor a számlás előfizetéseknél a fölösleges adminisztrációs munkákat is meg lehetne spórolni.
-
dchard
veterán
válasz
kisputyin #74769 üzenetére
Akkor is leírtuk, most is leírjuk: ez magától nem lesz jobb. A többszáz megabit akkor tudna kijönni, ha lenne N78 de ez Kazincbarcikán nem túl valószínű, ha a jelenlegi színvonal bármilyen okból nem felel meg, én biztosan nem várnék, hanem lelépnék máshová, csak arra vigyázz, hogy ilyen bárhol előfordulhat. Simán megtörténhet, hogy nálad a Yeti vagy a Telekom jobbat tud gurítani, de ezt csak akkor fogod megtudni, ha kipróbálod.
-
zzola
titán
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
kisputyin #74765 üzenetére
Csak hogy hozzak egy pozitív példát, igaz Yettel, itt nemrég ért véget a hálózat fejlesztés, amit tavaly kezdtek el országos szinten, előtte csúcsidőben volt hogy 3-4mbit/sec volt a max, akkor még csak 4G hálózat volt, most meg csúcsidőben is mérek sokszor 40-60mbit/sec között, reggel meg hajnalban van hogy 85-100mbit/sec-et is, úgy hogy a telefonom max 2 sávot tud összefogni.
Lett 5G hálózat is, azt nem tudom milyen, mert nincs arra képes eszközöm.Mondjuk nem tudom hogy a Vodafone hogyan csinálja a hálózat fejlesztést.
-
Landsmann
addikt
Mondjuk a felhasználók dolgát az sem könnyíti meg, hogy a Yettel kivételével a másik két szolgáltatónál nem lehet tesztelni az 5G-t hogy mit tud, mert kártyásokat nem engednek fel. Ha meg már megkötötte a szerződést és nem jött be számára az elvárt sebesség, akkor gázos lehet a szerződésbontás ha hűséget is vállalt.
-
kisputyin
tag
válasz
aprokaroka87 #74762 üzenetére
Hajnali 4 és 5 között.
-
kisputyin
tag
Egy szónak is száz a vége. Nagyon átverve érzem magamat már 8 hónapja. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Én az oldalukon lévő lefedettségi térkép + az 5 g sebesség miatt váltottam át Red infinity world+ tarifára . Fizetek ezért havi szinten egy zsák pénzt. És csak hitegetnek, hogy lesz ez jobb is.
-
dchard
veterán
válasz
kisputyin #74758 üzenetére
Semmilyen hiba nincs, a DSS 5G ennyit tud, főleg ha torlódik vagy nem optimális helyen vagy (beltér két állomás között). De ezt leírtuk neked hónapokkal ezelőtt amikor ezt először felhoztad, most meg úgy teszel, mintha nem kaptál volna műszakilag alátámasztott választ akkor. Nem változott a helyzet azóta sem. És ez akkor is így van, ha ez neked nem tetszik. 4G is tud 1-2 megabitet, lásd: Balaton a nyár közepén. Ezért nem vállal garanciát egyik szolgáltató sem semmire.
Ha neked a Voda többszáz megabitet ígért, és erről van valami a szerződésedben is, akkor jogosult vagy felbontani a szerződést, és megpróbálhatod a Yetinél vagy a Telekomnál (ne lepődj majd meg, hogy a DSS 5G ott is pont ennyire lesz gyors).
-
aprokaroka87
nagyúr
-
Matzel
csendes tag
válasz
cris78 #74719 üzenetére
Én is ebben a cipőben járok. Kedden hosszabbítottam szerződést készülékkel. A rendelést eleinte nem mutatta de most sikertelennek írja (az oldalon a rendeléseimnél bal oldalon / jobb oldalon sikeres fizetés). Hívtam őket azt mondták látják a rendelést de nem jó a rendszer. Így csak várakozni tudok lesz e belőle valami.
-
asdf_
veterán
válasz
kisputyin #74753 üzenetére
Senki nem védi a Vodafone-t. A saját adathasználatodat véled -hibásan- átlagosnak, ketten pedig statisztikai adatokkal alátámasztva(!) cáfoltuk ezt (és én még meg is jegyeztem, hogy az átlag nem medián, mert amúgy mocskosul az lenne a lényeges, lásd még: átlagbér), azóta pedig töltött fegyverrel járva mindenkire lősz, aki ellentmond neked, mintha a középsődre lépett volna, és képtelen vagy elfogadni, hogy nem a te és a haverjaid fogyasztása az átlag, és ezt szemelyes támadásnak éled meg. Csupán annyit mondtunk, hogy nincs igazad, ennyi. Olvasd el a számokat, vegyél egy levegőt, fogadd el, aztán haladjunk... A vodát meg védje az, akinek hét anyja van...
-
kisputyin
tag
válasz
aprokaroka87 #74755 üzenetére
Ha csak 4G van bekapcsolva akkor 20-80 mbi/s. Az rendben van,hogy benyelik ezt az áll 5G hálózatot. De akkor a voda ne reklámozná, hogy átlag 150-600 mbit/s a sebesség. Már engemet 8 hónapja hülyítenek ezzel. Ez tudod olyan mintha vennél egy új kocsit és 200 helyett csak 20 -al tudna menni. És 8 hónapja csak azt mondanák hogy kijavítsuk a hibát nemsokára, de addig használjam így.
-
válasz
akkor közlök egy másik tényt is
Melyik volt az előző?
Szerintem itt senki sem védte a céget, mindössze arról volt szó, hogy általánosítottad a szűk környezeted szokásait. A vodafone-nak vannak jó és rossz oldalai. Gondolom ez a többi mobilszolgáltatóra is igaz, mivel minden ügyfél számára tökéletes cég nem nagyon létezik tapasztalataim szerint.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Sebességet senki nem garantál sehol sem mobilneten. Csak azért nem, mert nem lehet. Osztott erőforrás, soha nem tudni, hogy 10 perc múlva hányan fogják használni a torony néhány száz Mbps (esetleg 1-2 Gbps) összkapacitását, ezért az NMHH is már csak az elérhető maximumot várja el a szolgáltatóktól néhány éve. Na ez a 150-600 Mbps.
A telefonoddal meg tudod nézni a tárcsázóban használt *#0011# kóddal, hogy éppen milyen frekvenciasávot használ. A 4G-vel megosztott (DSS) 5G-s 700 MHz-től (N28 a telefonodon) ne is várj többet. Szóval ha a fenti kóddal meghívott menüben látod az aktív DSS-t, az azt jelenti, hogy az 5G frekvenciádat közösen használod a 4G-s hálózattal. 150-600 Mbps ilyen (DSS és 1000 MHz alatti/alacsony frekvenciájú) hálózattól nem várható. Viszont természetesen van nekik néhány ponton (főleg Budapesten) magasabb frekvenciákat is használó 5G hálózata, na ott mérhetsz a két érték között... -
kisputyin
tag
Ha már így egyesek annyira védik a vodafont, akkor közlök egy másik tényt is. Tavaly augusztustól váltottam Red infinity world+ előfizetésre. Kazincbarcikán tartózkodom, dolgozok legtöbbet. A lefedettség szerint már tavaly augusztustól van 5 G lefedettség a városban. A telóm egy Samsung s22 ultra 5 G képes telefon. Az élöfizetésemmel korlátlanul használhatom az 5G hálózatot. A voda oldalán 150-600 mbit/s sebesség kellene,hogy legyen. De 15-30 mbit/s sebesség van 5g hálózat bekapcsolása esetén. Tehát a tizede. A vodával már rengetegszer beszélgettem erről, de a válaszuk mindig annyi,hogy fejlesztik a hálózatot.Más telóba is kipróbáltam, sim kártyát is cseréltettem. De ugyanilyen 15-30 mbit/s sebesség van. Itt is hazudnak már több mint fél éve a sebességgel, de úgy látom, hogy rajtam kívül mintha senkit sem érdekelne. Ezt magyarázzátok ki.
-
pdr755
aktív tag
válasz
kisputyin #74747 üzenetére
Én nem gondolom hogy itt bárki fizetett Voda troll lenne.
De ha én pl beirom valahová hogy 300 vagy 250 forintért szeretnék eurót akkor úgy lesz?
Az hogy valaki X forintért szeretne egy szolgáltatást ami most Y forintba kerül az oké de ettől még nem fog változni semmi. Ráadásul az hogy Mo-n a mobil szolgáltatás ára nem versenyképes, nem most kezdődött, viszont az elmúlt időszakban történt fejlemények (25 éve nem látott infláció, forint összeomlása, a ........ által bevezetett "extraprofit" adó) biztos hogy nem javított a helyzeten. -
válasz
aprokaroka87 #74750 üzenetére
Az nmhh mobilpiaci jelentése szerint egy okostelefonos sim-re jutó havi adaforgalom 8.9 Gb volt 2022 Q2 - ben. Ebből kiindulva átlag feletti.
Aktív témák
Otthoni, kábeles szolgáltatások topikja:
Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest