- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zack
nagyúr
válasz
koko52 #53779 üzenetére
Meg lesz a megoldás. Nem viszem vissza.
2133Mhz CL9. Hozza a 30000-33000 közötti eredményt.
Csak nyilván macerásabb lesz stabilizálni. Annyira nem vagyok messze ettől, viszont egy kis energiával lesz 2133 CL9-es ramom, ami nem nagyon volt kapható, csak CL10, CL11 és felette.
Nem rossz ez így, sőt. Csak nem tuddom 2400Mhz-en mi ez az anomália, hogy nem hozza még az 1866Mhz CL9 szintet se. -
zack
nagyúr
válasz
koko52 #53764 üzenetére
Kérdés merült fel. Mindenképpen elállok a vásárlástól. Ahhoz drága volt, hogy visszalépjek az 1866Mhz CL9 teljesítményről.
Lenne a G.Skill TridentX 2400mhz CL10 2x8GB [link]
A másik variáció a HyperX Savage 1866Mhz CL9 2x8GB [link]Azt lenne jó tudni, vajon a TridentX is ezt produkálná e, vagy menne rendesen. Mert tökön szúrnám magam ha ezt produkálná. A Savage biztos menne jól, csak ugye jó lenne feljebb lépni sávszélességben.
-
zack
nagyúr
válasz
koko52 #53764 üzenetére
Nem ilyen egyszerű.
Abu-val most beszéltem. Megnézte a mérésieket. Z77 mérésük nincs, csak Z87 4770k-val...Ők is 20k körüli értékeket kaptak 2133Mhz ramokkal. Kicsit kisebb értékek mint az enyém.
Mert ez a 38000Mb/s ez elméleti sávszél...Megnézem spd-be milyen eredmények születnek.
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz
koko52 #53734 üzenetére
Sziasztok!
A gépemben jelenleg egy HyperX Fury 8GB 2400Mhz CL15 HX424C15FB/8 típusú ram van. Hirtelen felindulásból rendeltem mellé egy HyperX Fury 8GB 2400Mhz CL15 HX424C15FB2/8 típúsú ramot.
Nem figyeltem oda arra az egy szám különbségre? Mire számíthatok együttes használat esetén?
Előre is köszönöm. Alaplapom a konfig résznél megtalálható.
-
vadasz70
aktív tag
válasz
koko52 #53641 üzenetére
Vissza állítottam a biost alap helyzetbe de az sem segített ha be rakom a ramokat és belépek a biosba viszont látja a a 8 gb ramot. Az elemet viszont nem látom lehet h jobban szét kell szedni meg azt az érintkezőt sem az elem mellett kell lennie? Valaki azt mondta ha csak az elemet veszem ki akkor csak az idő állítódik el.
-
jozsi252
veterán
válasz
koko52 #53619 üzenetére
Mostanában amilyen lapokkal összeakadtam, egyik sem ilyen volt. Nem csak a berakás "nehézkesebb" hanem a kivétel is. Legalábbis Asrock lapoknál amik vannak nekünk, a lap széléhez közeli fület kipattintom, aztán elég nehézkesen jön ki a ram. Értem én hogy a másik végén automatán pattan be a helyére, de azért oda is rakhattak volna valamit. No sebaj, ez legyen a legkevesebb.
Igen arra vigyáztam természetesen hogy a párok úgy kerüljenek be ahogy te is leírtad. Cmos-t viszont nem csináltam meg. Igazából arra gondoltam hogy tök ugyanolyan ramok kerülnek bele (elvileg) így nem lehet gond.
-
jozsi252
veterán
válasz
koko52 #53613 üzenetére
Megpróbáltam, először nem akart működni mert a proci ventilátorja lelassult felpörgött lelassult felpörgött.. kikapcsoltam a gépet, kivettem a 2 régit hogy megnézzem az újakkal mi a helyzet, akkor betöltött a gép és kiírta a rendszer hogy 4GB ramot lát. Kivettem a B2 slotból a ramot, majd újra visszaraktam és itt már a köv gép bekapcsnál látta a 8GB-ot. Utána beleraktam a régi 2x4GB-ot és akkor már látta az egész 16GB-ot.
Szóval a gond a b2 slotba levő rammal volt, vagy valami kontakthiba lehetett, vagy lehet hogy nem volt rendesen a helyén, de most már tökéletes.
Nem tudom ki hogy van vele, de jobban szerettem a régi alaplapokat ahol mind2 végén volt olyan kis fül a ramnál. -
vadasz70
aktív tag
válasz
koko52 #53605 üzenetére
Csak be lassul és nem mozdul teker teker de volt már olyan is ki kapcsolt és egy oldalon megjelent valami angol szöveg azt ki tudtam venni belőle h rammal van valami probléma. Időközönként ezt is csinálja. Csak azt nem értem h addig még jó volt addig miért nem kellett több ram?
-
Jimbow
csendes tag
válasz
koko52 #53583 üzenetére
Szia!
Köszönöm! A proci i5 6500, alaplap és ezek függvényében a RAM az, amit cserélek (alaplapom bedöglött èss DDR3 volt benne). De a lényeg hogy nem muszáj 2133 DDR4-es laphoz és RAM-hoz ragaszkodnom akkor, mert a 2400-as ugyanùgy jò (max nincs plusz haszna a jelenlegi konfiguráciòval).
-
Csacse
tag
válasz
koko52 #53567 üzenetére
Szia köszönöm a választod.
Valszeg a két minimálisan elhajlott cpu foglalat tüske okozhatja de az a fura hogy ennek a programnak egy korábbi verziója semmit nem jelzett. Illetve több éve így megy és semmi komolyabb hibát nem produkál csak amit említettem.
Az IMC fail től szerinted lehet nagyobb gond is ha nem foglalkozok vele? -
csiga8
senior tag
válasz
koko52 #53562 üzenetére
Köszi, közben már minden mindegy alapon mégegyszer szétszedtem a gépet.
A Mugenen a venti csúsztatható felfelé, így mér viszont nem gond a normál méret.
Egyébként 18,8 mm-es modul van benne most, és 7 mm volt a hézag úgy, hogy jó helyen állt a venti. Picit feljebb csúsztatom, jó az még úgy is.
-
Orgi
addikt
válasz
koko52 #53548 üzenetére
Köszi a választ, sajna nem az enyém a gép, de kérem hogy estére nézzenek bele, egy sima csak netezésre használt cucc különben, szóval se időzítés, se semmi nem lényeg, csak hogy kicsit olajozottabban menjen, tbb dolog fejlesztődik benne.
Akkor ez a fő szempont, a márka mindegy, az 1 vagy 2 oldalasság stimmeljen elsősorban? Köszi! -
Zolee888
tag
-
Zolee888
tag
válasz
koko52 #53533 üzenetére
Olyan lehetőséget találtam, hogy Load XMP Setting: itt két variáció van egyik az Auto másik a XMP 2.0 Profile 1.
Auton volt eddig most átállítottam az XMP 2.0 Profile 1-re, itt ki lehet választani, hogy hány Mhz-n akarom hogy menjen a memória, 3000 Mhz-et kiválasztottam, de ugyanúgy 2133-at ír a CPU-Z
-
harry
veterán
válasz
koko52 #53506 üzenetére
Sikerült egy kis sűrített levegővel átfújni a foglalatokat, s most úgy néz ki, hogy működik mind a négy... Használat közben legalábbis semmi probléma hosszabb nyúzás után sem. Memtest írt pár hibát, majd feltöltök pár képet, hátha azért releváns, de átlag használat közben nem jelentkezik semmi. Remélem csak valami kosz lehetett a gond s semmi komoly.
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #53513 üzenetére
Igen azt én is néztem, milyen csúcs géppel készült, ami nekem kb sose lesz (nincs is értelme). Akkor ez a teszt is felejtős, ettől még az ezer éves PH teszt is többet ér.
Amúgy amikor 4+2Gb volt a gépembe, majd ebből a 2-est cseréltem 4-esre, nem igazán vettem észre változást játékok alatt pl. Pedig a 4+2 single volt. Ugyebár az esetemben nem csúcs gépről beszélünk, hanem egy alsó kategóriásról kb. tehát itt sok minden nem mérvadó. -
harry
veterán
válasz
koko52 #53503 üzenetére
Köszi a tippet, sajna ilyet nem igazán találok (áttúrtam az egészet - ebben még nincs ilyen Ai overclock / tweaker / egyéb, mint amilyen leírásokat láttam, bár esetleg a DDR frekit fel tudom venni 800MHz-re, ha ez ezt takarja). Elvileg valahogy megoldható, a lap is támogat valami 1866MHz-et, de valószínűleg lecserélem, szóval nem nagy gond, ha ez így marad...
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
koko52 #53496 üzenetére
Win7: igen.
Hm hát nincs szerencsém : \ Nem kapok hibakódot, de hol elindul, hogy fagy a1-b1 konfiggal (próbáltam ismét a jumper resetet leírás szerint is - ha nincs bent modul egyáltalán, akkor pittyegett, tehát a funkció működik).
Proci: köszi a tippet, hát érdekes, de egy próbát megér. Amúgy is le akarok vágni a hűtőből egy kicsit, hogy könnyebb legyen szerelni
Jó hír, hogy nem a memóriával van gond, csak épp most van 16GB DDR3 ramom, amihez kéne vennem egy AM3+ lapot, hogy a használni tudjam. No mindegy, ennyi beruházást még lehet megér a konfig platformcsere előtt, a DDR4-es árak úgyis visszatartanak a nagyobb váltástól. -
harry
veterán
válasz
koko52 #53494 üzenetére
Elem kivétel megtörtént (sőt ki is cseréltem), BIOS úgy látom resetelődött, de nem tapasztaltam különbséget.
Jumper reset: megnézem a manuált hogyan kell, én úgy csináltam, hogy áramtalanítottam, átraktam reset állásra, áram alá helyeztem (de nem kapcsoltam be), majd vissza az egész. (manual, hogy kéznél legyen)
Speaker / csipogó nincs a gépre kötve, megpróbálok keresni egyet, hátha valami hibakódot sikerül elfogni (gondolom csipogással jelezheti, mi a gondja, más visszajelzésem nincs igazán).Megtaláltam a régi OCZ 2*1GB ramomat, de hasonló a helyzet:
A1: nincs kép
B1: elindul (nyilván Win7nek nem elég)
A1+B1: vagy nincs kép, vagy indul, de random fagy (gondolom B1-et használva megy, ha A1-et címez, akkor kifagy...?)
B1+B2: működik.(A2 modullal azért nem variálok, mert CPU hűtőborda miatt nem férek hozzá, de lényegében mindegy is, ha az A1-et nem sikerül működésre bírni).
-
harry
veterán
válasz
koko52 #53492 üzenetére
Tudom így single channel, de csak így megy. Próbáltam már elég sok konfigurációt, és nem jártam sikerrel (A1-B1 et is). Azt még megpróbálhatom, hogy az alapapi jumperrel resetelek / kiveszem az elemet. Illetve nem értem, ha 1 modul van A1-ben, miért nem működik, ez lenne az alap...
-
Spec
őstag
válasz
koko52 #53483 üzenetére
Eleve 1,5 V-on mennek a ramok, ez a default érték. A BIOS-ban megnéztem, a következő lépcső 1,56V, amire feltudom tenni. Mondjuk nem merem annyira piszkálni a feszültséget, mert a hivatalos támogatott feszültség 1,50 V. Megnéztem CPUID HWMonitor progival, és most is 1,535 V-ot ír a DRAM Voltage értékre. Nem biztos, hogy jó lenne még feljebb tolni. Igazából most is jól futnak a ramok meg a CL9-es késleltetést be tudtam állítani, és az megy szépen, csak annyi hogy a 1866 MHz-et nem bírja stabilan valamiért.
-
Spec
őstag
válasz
koko52 #53481 üzenetére
Értem. Köszi! Való igaz, hogy az i5 3470 elviekben max. 1600 Mhz-es ramokat támogat csak a specifikációja alapján. Csak mivel az alaplapom benne van a ramnál a támogatott lapok listájában, így gondoltam akkor talán mennie kéne. Néztem leírásokat a neten, és több helyen is írták hogy megy ezzel a procival az 1866 Mhz-es ram, sőt van akinek a 2133 Mhz is megy.
-
Spec
őstag
válasz
koko52 #53479 üzenetére
Intel XMP módban teszem fel a ramok órajelét 1866 MHz-re, az nem befolyásolja a CPU órajelét. Nincs köze a BCLK-hoz. Be is állítja, és valóban ez az órajel. Rendesen fut a rendszer is, és a CPU órajele teljesen normál, tehát valóban nincs hatással rá, csak a ramok órajele változik. Egy próbléma van, hogy egy idő után hibázik a ram, és BSOD lesz a vége.
-
kntibi
csendes tag
válasz
koko52 #53469 üzenetére
Be van dugva. Prociban van beépített VGA ezért a 1050-et kivéve is próbáltam, illetve bootolnia vagy legalább a speakernek sikoltoznia merevlemez nélkül is kéne. :/ De köszi a segítséget. Azért nagyon remélem, hogy nem kell új procit vegyek, egekben van az intelek ára... (25 ezerrel többe kerül mint amikor 1 éve vettem ugyanezt)
-
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #53462 üzenetére
Igen ezt pont ma reggel is olvastam. Akkor ezért is elég sokszor a 2x4, mert jól gazdálkodik vele a win10.
De akkor akár érdemes is a 2x8-ba beruházni, mert azt is jól tudja kamatoztatni, ha jól értelmezem. És akkor túl nagy jelentősége nincs is a CL értéknek az esetemben. -
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #53460 üzenetére
Igen leginkább játék miatt gondolkodtam el a 2x8-on. Netezésre, meg filmezésre bőven elég a 2x4 is. Ami munkát végzek a gépen, arra is bőben elég, mert nem olyan gépigényes. Évente max 1-2 alkalommal csinálok családi videót, vagy szerkesztek képeket, ahhoz szintén bőven jó.
Amikkel játszottam eddig, azoknak is elég volt a 2x4, egyedül a PUBG-nál van 90% fölött a kihasználtság. Ezt egy alkalommal le is tudtam tesztelni a 8+4 gb memóval, 9,5 körül fogyott, tehát még ez se nagyon indok rá.
A BF V bétát is kipróbáltam, és ott is elég volt a 2x4.
Akkor meg esetleg ha lesz valami jó ajánlat, jó lesz nekem még az a CL10-es is. -
hegegabi80
addikt
válasz
koko52 #53458 üzenetére
Oks, köszi az infókat és tanácsokat. Még azért jól átgondolom az egészet, és kivárok még, mert néha az aprón bejön jó áron memória, csak gyorsan kell lecsapni rá. Most volt G.Skill TrisentX tunning ram, amit kérdeztem is, alapból 1600 cl7-es volt, de 28K sokalltam érte. Pedig biztos ez sokat dobbot volna a jelenlegi helyett.
-
Daw93
senior tag
válasz
koko52 #53450 üzenetére
Köszi a választ, átgondolom mi legyen.
Viszont van értelme ezt a 3000-es ramot megvenni? az Intel oldalán azt írják, hogy 2133-ig támogatja a proci a ramot. Konkrétan: DDR4-1866/2133, DDR3L-1333/1600 @ 1.35V
Egy i7 6700-ast fogok majd nézni a 6500 helyett valamikor a jövőben, de ahhoz is ezt írják. -
Pano
addikt
válasz
koko52 #53423 üzenetére
Ez gyakorlatban nekem mit jelent?
Azt, hogy 3 év után ha meghibásodik, akkor közvetlen a Kingstonnal kell leharcolnom a cserét, ha a másik bolt élettartamra vállalja, akkor azt velük intéztethetem mindig, amíg a Kingston tudja tartani a garanciát (azaz gyártja még, vagy tudja cserélni mert van raktáron)? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
koko52 #53411 üzenetére
Tiszta, igen.
Szóval Te az 1. utat járnád, ha jól értelek és akkor 2 ember örül 5G-nek, mintsem 1 örüljön 8-nak.
A "fontos" admin gépen a tiszta 10 mellé van egy vírusölő, böngésző, egy pici igényű valami könyvelő szoftver és akkor az Office-ból egy Outlook + Excel, egyszerre nyitva. (Egyébként szerintem is be kéne férnie kényelmesen 4-be).
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen légkondit a lakásba?
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autószerelők, autószerelés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- DELL T40 EMC Szerver
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged