-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
<MZ/X>
őstag
válasz
04ahgy #35891 üzenetére
Megnéztem a BIOS-t, és alapból így vannak beállítva. Találtam viszont olyat, hogy EOC aka Easy OverClocking, amiben be lehet állítani, hogy milyen órajelen menjen, illetve, van egy olyan is, hogy Profile1. Az 1600-asra rákattintottam, viszont kiírta, hogy nem optimális feszültség. Tényleg feltolta 1.6V-ra a DRAM v-t. Aztán néztem a Profile1-et, ott 1.5V, viszont ugyanúgy kiírja, hogy valami nem optimális. Ennél ezek a feszültségek vannak:
CPU PLL: 2,5
DRAM: 1.5
DDR VTT: 0.75
NB V: 1.8
HT LINK: 1.2
NB/PCIE/PLL: 1.8
CPU: 1.4125Csak ez utóbbit jelzi ki amúgy, ez ugyanannyi.
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
04ahgy #35885 üzenetére
Igen, viszont akinek 3930K-ja van, nem biztos, hogy megall csak a processzor tuningjanal. Foleg, ha raharap a 4 csatornas kiirasra...
De mint tulajtol, hadd kerdezzem meg, hogy az a "nagyon melegszik" szamokban mit takar alapjaraton es terhelve? Illetve leggel vagy az adott Moraval van hutve? -
Kube
senior tag
válasz
04ahgy #35857 üzenetére
Üdv.
Annyira nem nevezném őket újnak, 8 bankos téma és 1 oldalú ha minden igaz. Azon gondolkodtam hogy amit itt néztem aprón: KVR400X64C3A/512 azok rendesen mennek, viszont nekem van benne egy K2 is, az lehetséges hogy a kitet jelöli egyben az 512 jelzés?
Találtam egy hirdetést ott a srác ugyanolyan ramot ad el amilyen most nekem is van zárójelben pedig megjegyzi hogy "1*256MB".
-
rayoliviero
veterán
válasz
04ahgy #35861 üzenetére
Long duration power limit: 200
Long duration maintained: 1
Short duration pwer limit: 250
Primary plane current value: 1024
Secondary plane current value: 32Ezek így voltak alapból.
"Ha meg nem DVID-del emelsz feszültséget, sosem fogja visszavenni."
Ne haragudj ezt nem értem.
Mi az a DVID?
-
rayoliviero
veterán
válasz
04ahgy #35859 üzenetére
Felhúztam az i5 2500K-mat 4,5 GHz-re és az órajelet visszaveszi Linx alatt egy idő után. 76 fok hőmérsékletűek max. a magok Realtempben. Azt mondták melegszik a mosfet az alaplapon valószínűleg. Vettem egy 14 cm-es ventit a számítógépház tetejébe, valamennyit segített, de több idő után, így is visszaveszi még, utána amúgy visszaáll 4,5-re. Váltakozik örökké az órajel.
Nem tudom, hogy a mosfet melegedése okozhatja-e, mert az újabb hűtés van az alaplapon elvileg (MSI Z77A-G45). Vagy nem amiatt veszi vissza, hogy a BIOS-ban be van kapcsolva az overspeed protection? Vagy annak semmi köze hozzá?
Amúgy 24/7-re van beállítva ez a 4,5 GHz, 1,3 V-on. Az MSI alaplap sajnos pedig még most sem veszi vissza a feszültséget, az újabbakban sem oldották meg. Csak az órajelet veszi vissza. Tehát nekem örökké 1,3 V. -
Atlantis
veterán
-
Atlantis
veterán
válasz
04ahgy #35832 üzenetére
Ebben a topicban a téma okafogyott lett: RAM-okat teszteltem másik gépben, rendben működnek. Ebben a gépben teszteltem Kingston kölcsön modulokat, ugyanúgy hiba, már amikor megismerte mindet.
Nagy valószínűséggel valamelyik alaplapi slot rossz, gyanúm szerint az 1-es.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, itt nem OFF-olok tovább.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #35628 üzenetére
Bőven elég lenne a 800-as is bele valóban, de itt a kérdés arra vontkozott műkedne-e és ha igen, hogy kell beállítani.
De azért: "köszönjük Emese."
mod:
planbmokus: Ennek a bordának kb dupla akkkora a hőleadó felülete mint a sima XMS-é, szóval nem kell meglepődni nagyon.
-
Normi™
őstag
válasz
04ahgy #35512 üzenetére
Értem,köszönöm szépen a válaszod!Megpróbálom az újabbat.Az ilyen jellegű összeomlás szerinted egyértelműen program hiba vagy esetleg hibázott a ram és attól omlott így össze?
Rossz volt az időzítés,most beállítottam gyárira,egy véletlenül az előző ramén maradt,most közel 7óra után csinálta ugyanazt a program... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #35452 üzenetére
á, az már dd2őn kezdődött, szerintem nekik voltak olyan tuning kitjeik, amikkel be se bootoltak a lapok. kellett egy másik ram csak a feszek átállítására, hogy egyáltalán a biosig el lehessen velük jutni.
ennél mindkettő teljesült, előző tulaj még eléggé drágán vette, ehhez képest... pedig még az OCZ fórumon is volt vele. de más ismerős is mondta, hogy ha kell, tud adni 4gb oczt, ő nem tudta stabilizálni, de hátha nekem jó lesz. kösz
. igazából előző tulajtól tesztre kaptam csak, hogy megnézzem, működik e a rendszer, amíg megjön az új ramom. úgy gondoltam, hogy 800/1066cl9es beállításokkal talán nem fog elszállni (mégiscsak 1600cl9), memvezérlő tesztelésére meg jók lesznek. tévedtem.
bónusz: a heat spreader valamennyire mozgott rajta. egy prémium kittől azért az ember nem ezt várná.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
04ahgy #35450 üzenetére
köszi, erről nem tudtam. tehát akkor ez normális (mobo manualja még úton).
más: egy kör memtest tényleg nem elég, 12gigával első kör szépen lement, második körben csak a hatos teszt 100 hibát dobott, kb megánként egyet. az oczt innentől döglöttnek tekintem, azaz 1066cl8at nehogy már ne vigyék 1.5Vn, amikor papíron 1600cl9esek. bónusz: langyosak voltak. a corsairek mellettük jéghidegek.
a corsaireket bennhagytam 3 körre (210perc kb), úgy néz ki stabilak a gyári legmagasabb 10es strappal.
-
Takacs666
csendes tag
válasz
04ahgy #35395 üzenetére
Sajnos a Geil memóriak nem hiszem hogy nálam a jövőben labdába rúgnak..decemberben az egyik modul abszolút halott volt,most mindkettőnél hibát jelez a Memtest 86..nemhsizem hogy valaha is többet ilyet beteszek a gépbe.Ha garanciába holnap nem tudom megbeszélni hogy veszek Kingston Hyperx Kit-et(2x4GB) akkor lenyelem a dolgot,és a 3 hónapja vett RAM-ok árát, és veszek iponban hyperx kit-et.Igazából már a pénz se érdekel csak stabil legyen!Egyszer belefér van ilyen.
-
Klemens
őstag
válasz
04ahgy #35372 üzenetére
Én is ugyan így vagyok vele.
Engem kicsit felháborít, hogy újonnan 6K 2x2GB 5 év garival. Használtan detto ugyan ennyiért mennek alig garival meg 1-2 év garival. Ha nincs gari, akkor olyan 5K-ért találtam.
Ha 6K az új, akkor 4-4,5K a reális a használtért. 5K alatt szerintem nincs is 2x2 aprón. -
Pubszon
veterán
válasz
04ahgy #35233 üzenetére
Jah, értelek.
Egyébként én már vettem is rá bordát, de még nem jött meg.
De nem a hűtés miatt, hanem a dizájn miatt.
Kérdésem az, hogy szerintetek ennek a bordának a belsejében van hővezető szivacs? -
cvn69
tag
válasz
04ahgy #35047 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Néztem 4 magos procikat is, de nagyon horror árban vannak még mindig. Akkor, ha jól gondolom, kb. elértem a konfigom határát. Fejlesztés helyett egy új összerakása lesz az észszerűbb megoldás.
Garival nincs gond, még van néhány év. Egy kis pénzforrás szempontjából talán megérné, de nem tudom, mennyit nyerhetnék vele.
-
kaboska
aktív tag
-
Piera23
tag
válasz
04ahgy #34907 üzenetére
Először is köszönöm a mindenre kiterjedő választ, sokminden tisztázódott bennem.
A maradék pár kérdésemet még feltenném, meg válaszolok a te kérdéseidre. (Az MSI-nek meg örülök, nemrég vásároltam, de előtte természetesen megnéztem hogy támogatott vagyok-e)
1. CPU-Z valid eredményt vasárnap tudok posztolni, mert most nem vagyok az albérletben, de a ramom típusát azt tudom: 1db Kingston 2GB 1066MHz DDR3 Non-ECC CL7 Single Rank KVR1066D3S8N7/2G mit tudsz majd a Valid-ból kiolvasni? az időzítés miatt kéred? Azt nem értettem még hogy aida írta a ramnál hogy 533Mhz-en 7-7-7-(x) négyszázvalamennyi MHzen meg 6-6-6-18. (ezek valós órajelre vonatkozóak?) az aktuális 6-6-6-15 eltérés a nagyon alacsony értéken való futás miatt van?
2. A betehető és támogatott ramok sebességét így már értem, 1600 fölött amúgy sem gondolkodtam, az lejött h az már másra való, de valószínüleg beérem az 1333assal is, hisz nem kívánok feszültségeket babrálni.
3. Az FSB: DRAM arányom 2:1 (FSB:133MHz,DRAM:266MHz) ez "ideális": jobb mint pl a laptop 3:5 aránya (199,5:332,5) a cpu fsb-jét még értem hogy a 3066 MHz osztva a 23as szorzómmal megadja az FSB-met, de a DRAM Frekvencia miből származik? Adott CPU mellé úgymond jó meggondolni mekkora sebességű RAMot vegyek hogy jó arányt kapjak? mit befolyásol?
4. Az "i"s processzorokra vonatkozó kérdésemet úgy értettem hogy annál is figyelni kell-e az előző pontban taglalt arányra, ha egyáltalán kell azt figyelni, amikor ramok készülök választani mondjuk egy i3 mellé.
a többi már világos és köszönöm szépen!
-
dvd_R+
őstag
válasz
04ahgy #34896 üzenetére
G.SKILL F3-12800CL7D-4GBECO
ez a pontos típusa most ebből van 4x2 GB a gépben
1.35 volton megy tehát kis fesz és cl7 es időzités kis időzétssel párosítva és 2120mhz ig huzható ..mikor vettem az első 4GB ot belőle kb 2 hétig jártam utánna külfödi forumokon és ez volt a legjobb választás tehát szerintem a lehető legjobb ddr3 memória
-
KvPt
tag
válasz
04ahgy #34757 üzenetére
Sikerült megoldani a problémát.
A két elvileg tök egyforma modul mégsem egyforma, ugyanis, miután megcseréltem őket, működtek a dual channel variációk. Ezt előtte csak a sinlge-nél csináltam meg, ott persze mindenhogy működött (a második channelben is), így a dualnál akkor ezzel nem is próbálkoztam, mondván "mit számíthat, ha fel vannak cserélve", meg igazából már elegem volt a gépszerelésből is. -
polonic
félisten
-
slaci007
senior tag
válasz
04ahgy #34721 üzenetére
Üdv!
Tudnál-e nekem segíteni.Giga P35C DS3R lapba vettem 1600-os ddr3-as Kingmax nano ramokat.1333-on müködnek normálisan egy Q9550-es procival,400-as fsb-n szeretném járatni akkor 1600-on menne a ram.Időzítéseket beállítottam aida alapján amit a ramra ír,de a gép leáll egy idő után.[link]
Választ előre is kösz. -
-
Hardtech
aktív tag
válasz
04ahgy #34704 üzenetére
Na megtaláltam csak addig gugliztam a biosba kellett a Memory Remap opciót enablera rakni. Mikor megtaláltam akkor mar eszembe is jutott hogy mikor a 2x1 giga mellé megvettem a 2x2-t akkor is ugyan ez volt a bajom csak akkor beallitotam nemtom miert allitodot el .... na mind 1 köszi a segítséget
-
Gaborka30
aktív tag
válasz
04ahgy #34699 üzenetére
Az újraindulást nyilván meg lehet szüntetni megint, nem is ezért írtam . Az CPU-z validot és a többi eadatot majd otthonról és este... A munkahelyről nem nagyon megy
És köszönöm előre a segítséget... Elhatároztam, hogy most már.. így 3 év után végére járok a dolognak.. és ha nem is hátulgombolósoknak való a P45 tuning, legalább némi eredményt szeretnék elérni. Maradhatunk a RAM topickban, vagy inkább a P45 topikban? -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34679 üzenetére
Kösz, hogy rávilágítottál, félreérthetően írtam.
Nálam A1-et kitakarja a procihűtő ventije, de hétvégén jön a srác ramcserére, akkor ránézhetek, hogy melyik foglalatban szarakodik.
A2 és B2-ben néztem.( 2-es és 4-es slot).
Ha a csatorna vezérlőnél van lehalva valami, akkor elvileg az A1-ben is hibáznia kellene papír szerint nem?
B1 és B2-ben pedig jól kellene működnie.
Ezt a részét a tesztnek viszont kihagytam... -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34676 üzenetére
Nem tanultam a számítástechnika mélylélektanát, csak a tőlem telhető logikus gondolkodással sakkozgatom a dolgokat.
Ha jól tudom nem a számok, hanem a betűk jelentik a csatornákat.
Ha raksz A csatornába és B csatornába ramot, akkor jön létre a nevéből adódó két csatornás működés. Szerintem Asrock valamit kever a manualjában, mert elvileg ha mindkét csatorna azonos számú slotját megtömöd rammal akkor vált szélesebb sávszélre nem?
Ha A csatornába rakok 2 modult, akkor nem tud két csatornás módban működni elvileg.
X79 blokk diagrammja szemlélteti legjobban... mintha pl autópálya lenne. 4 csatornás működéshez sem kell az összes foglalatot megtömni csak 4-et (A,B,C,D).
Esetleg rosszul sakkozom?
Asrocknál A2 és B2-ben volt a ramom kétcsatornás működéshez.
Lehet nem fogalmazok érthetően, de én úgy gondoltam, hogy A csatornából az egyikbe kipróbálom és B csatornából is az egyikbe megnézem.
Képen is látni, hogy 2-es slotban van (A2) és a 4-es slotban (B2). Ha ugyanazon csatorna, akkor az A2-ben miért fagy, a B2-ben miért nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 3
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- RAM topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Apple Watch
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest