- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hatter
tag
Sziasztok!
Erre a gondra Ti melyik hardverre tippelnétek hogy kakuktojás? ; A diagnózis a következő: Játéknál szinte mindíg olyan 1-10perc után windowsban kb 20-30 perc után jön a kékbarát(kékhalál) hol atikmdag.sys hol ntfs.sys jön de volt már az utóbbi 3 napban kl1.sys akkor ma volt ntoskernl.exe és atapi.sys is BlueScreenView-el nézve.
Nyomattam memtest86+ win alól és boot alól is hát összevissza adta a hibákat az elején, win alól szite mindíg ha dualban voltak a memóriák. Ha nem dualban vannak nem ad hibát. Néztük más ugyanolyan geil-el is ugyanez volt az ábra.
Bios legújabb van a lapban frissítve, ramok a kiadott írás szerint kompatibilisek a laphoz.
Valakinek valami ötlete?
Köszi! -
Nordik
őstag
válasz
masterful87 #33191 üzenetére
Aqua 2011-ben pedig ingyen!
Kár, hogy nem bukkantam rá eddig erre a dologra, notebooktáskát, olcsó egeret is vehettem volna így, innen... Na mind1.
-
LJ.
tag
Sziasztok!
Lehet hogy ez egy láma kérdés lesz, de kéne egy kis felvilágosítás
Szeretnék venni egy Asrock Z68 Pro3-M alaplapba egy Corsair Vengeance ramot, aminek elég magas a hűtőbordája. A kérdésem az, hogyha összeakadna a proci és memória hűtő egymással, át lehetne-e helyezni a ramokat a 2-4. foglalatba? Működne így is normálisan dual channel-ben minden probléma nélkül a ram?
Köszi a válaszokat -
Nordik
őstag
-
Nordik
őstag
Notebookomba szeretnék ramot bővíteni 2ről 4GB-ra. Jelenleg Elpida ram van benne 1333Mhz-es. Mivel nem nagyon találok webshopokba ilyen márkájú ramot, ezért nézegetem a Kingmax, Kingston stb. ramokat.
Mennyire válogatós az Elpida rom? Milyen márkát érdemes mellé venni, ami nagy általánosságban kompatibilis a többi rommal és megfelelően együttműködnek hiba nélkül?
-
aveos
tag
Sziasztok!
Szeretnék bővíteni!
6 GB Rendszermemória van a gépbe (DDR3 1333MHz), szerintetek érdemes bővíteni 12 GB -ra......????????HELP!!!
-
szemese
tag
Sziasztok!
Adott egy asus p7p55d vp7p55d deluxe gyakorlatilag egyformák.
Vennék 2x4 GB ramot corsair vengeance.
Az asus honlapon a lap supportjában nem szerepel ez a modul sőt semilyen 8 GB kit nem igazán frissítik.
A corsair honlapon a ramnál jelezve van a fenti lap.Szerintetek lesz vele probléma vagy simán müködni fog.
Szemese
-
04ahgy
nagyúr
Pedig szerintem a fekete a legjobb: Micron D9JNM chipes. (Csak CL7-est láttam eddig, 1,7-1,9V.)
Az ezüstön előfordul mindenféle chip, Hynix, Infineon, Elpida, Micron, Kingmax, Nanya, Samsung. Van CL7, CL9-es is, széles feszültségspektrummal: 1,5V, 1,65V, 1,5-1,7V és 1,5-1,8V példány is.
A kék pedig, még az 1600MHz-es is szerintem csak CL9-es van.Aztán, hogy a kép bonyolultabb legyen ott a Hercules, amit meg csak 2000 és 2200MHz-est láttam, tényleg Herculesként, holott 1600MHz-est is hirdetnek.
A NaNo Gaming RAM meg 1600-2000-2200MHz-es jelenlétével tovább keveri az amúgy is zavaros vizet. Ez utóbbi kettő 1,5V vagy 1,65V-os.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Amit találtál, az a régi (fekete bordás) változat. Micron D9JNM chipes. Imádja a feszt.
(Micron D9GRT például 1400MHz-et fut CL5-ben, 2,4-2,5V-tal! Jó hűtéssel.)
De azt is kétlem, hogy olyat találnál... Sem ezüst, sem fekete, sem kék bordás nem igen van sehol, már a NaNo RAM-ok futnak mindenhol.
HGyu
-
-Ben-
veterán
Sziasztok!
Nekem olyan problémám van, hogy vennék egy 3. modult a gépembe, de valami nem stimmel. 2X2 GB kingmax van most a gépben (1600 MHz - Kingmax FLGE85F-B8MF7 MEEH CL7 - ezüst bordás), és sehol nem találtam ilyet, mindenhol kerestem már, és amikor lemondtam róla, akkor találtam mégis egy helyen. Na eddig oké is, a képen ugyanaz a ram van, ami az enyém, ugyanúgy 2GB , 1600 MHz, CL7, stb, de odaírták azt is, hogy 1,7-1,9 V.
Na most az a RAM ami nekem van, az 1,5-1,8 V. Létezik ilyen, hogy ugyanaz a RAM és mégis más kraft kell neki, vagy elírták?Ilyenkor mi van?
köszi.
-
Balee_boy
tag
válasz
stranger28 #33165 üzenetére
Semmit nem éreznél belőle, még az is lehet, hogy egyforma rajtuk a chip és ugyanazt tudják, csak beállítás kérdése.
-
stranger28
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne felétek, hogy ram1 és ram2 között mennyi különbség lenne valójában? Photoshop és pár játék alatt főleg. Áraik közötti különbség elhanyagolható. Viszont a cl8 nem fér el valószínű a bordái miatt, low profileból pedig nincs csak cl9. Ezért érdekelne, hogy megéri-e az átvariálás "bordatűrőre", vagy sem.
Köszönöm szépen.
-
Najz
tag
Sziasztok!
lenne egy olyan kérdésem hogy vettem ilyen ramot : KINGSTON 8192MB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3K2/8G
és ezt be szeretném belőni az amd rendszerembe de olvastam és hallotam számomra kétséges dolgokat valaki aztmondta annyi feszt adjak neki ami a modulon van a papiron
az jelen esetbe 1.65v de a gyártó oldalán ilyet is olvastam hogy : HyperX DDR3* features:
1.7v - 1.95v voltage range for dual-channel applications for AMD based systems and Intel® chipsets older than X58
szóval most nem tudom mitévő legyek -
04ahgy
nagyúr
válasz
Crossfit007 #33146 üzenetére
Én 2200/CL8-as ADATA RAM-ot vettem, és 2133MHz CL7-7-7-21 1T-ben jobb, mint 2200/CL8-8-8-24 1T-ben.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
janika1337 #33156 üzenetére
Ahol a proci szorzóit állítgatod, ott kell a BIOS-ban a RAM szorzó beállítási lehetőségeit is keresni. Ezt kell maximumra állítanod, akkor megy 1600-on a RAM.
A RAM feszültség beállítására figyelj, hogy legalább annyi legyen, mint ami a modulokra van írva.
AMD CPU-k esetén az azonban nem biztos, hogy a RAM stabil lesz 1600-on, kb. az alapesetek 67%-ában okés csak a dolog.
CPU_NB fesz emeléssel stabilizálható, de az esetek 10%-ában ekkor sem stabil az 1600MHz.
Az AMD hivatalosan csak 1333MHz-es RAM kezelést ígér, tehát senkinek sem tudsz reklamálni, ha nem lenne stabil az 1600MHz, max nekünk sírni a fórumon, és mi megértően bólogatunk.Nincs kizárva azonban, hogy a RAM gyári hibából adódóan nem viszi az 1600MHz-et, de a fentiek a hibátlan RAM esetén is állnak.
HGyu
-
janika1337
tag
Tiszteletem mindenkinek!
Szerencsés gazdája lettem egy Kingston HyperX 1600 mhz-es memória párnak... csak az az egyetlen problémám van vele, hogy nem tudom beállítani, hogy 1600on menjen.
Egy ASUS M4A77TD lapban van benne... arra már rájöttem, hogy a procinak a szorzóit, hogy tudom állítgatni, de a memóriával még kétségben vagyok... túl nagy hülyeséget gondoltam nem csinálok ha megkérdezem... köszönöm előre is a segítséget.
Jani
-
Viperator
őstag
Adottak:
- alaplap EP45-DS3P
- Geil Ultra 2x2GB 1066 Mhz Dual Channel memóriaMár régen normálisan állítottam be a memóriának a paramétereit a BIOS-ban (400MHz x 2.66 szorzóval = 1066, stb.).... a napokban leellenőriztem az Aida64 programmal és 800MHz sebességű memóriát lát.... ezt nem értem..... Tippek?
Előre is köszönöm a választ!
-
Novver
senior tag
Szervusztok. Előre leszögezném, lehet hogy rossz helyre írok, de a kérdésem kicsit többrétű
Noszóval : Drága jómagam hevesen várom az AMD Bulldozereinek megjelenését hogy megkaparinthassak majd egy 4-6-8 magos példányt (tesztek eldöntik hogy játékra melyik lessz a jobb
Ehhez a procedúrához cserélni fogom a jelenlegi Alaplapot CPU-t RAM-ot [Kis önreklám ]
Ki is szemeltem magamnak egy új triót, mégpediglen :
MSI 990FXA-GD80 Alaplapot
Corsair 1866MHZ Vengeance Ramot
Valószínűleg az AMD FX-8150 CPU-ját.A jelenlegi rendszeremet egy Zalman CNPS10X Extreme hűti.
Na a hosszúra sikerült bevezető után, kérdésem a következő : e két kép alapján
Jelenlegi alaplapom :[link]
Jövendőbeli alaplapom : [link]vajon be fog-e férni az a szép magas Corsair RAM a CPU Hűtő mellé? Jelenleg minimális (1-2-3 centi) hely van köztük. Ahogy elnéztem a két lapot így nagyban, mintha az új lapon kicsit messzebb is lenne a dimm slot, mit gondoltok?
Előre is köszönöm a válaszokat, és hogy rabolhattam az időtöketAz alaplapos topicban már kérdeztem, de válasz még nem érkezett, hátha itt több sikerem lesz
-
Crossfit007
senior tag
válasz
MasterMind #33145 üzenetére
Általában a MHz jobban számít, mint a késleltetés. Tehát ha mondjuk 1866-os Vengeance-ot veszel akkor cl9-en is jobb lesz, mint mondjuk egy 1600-as cl7-cl8-on.
-
MasterMind
tag
Sziasztok! Azt tervezem, hogy leváltom az OCZ Platinum 6GB (3x2GB) CL7-est Corsair Vengeance 12GB (3x4GB) CL9-re. Kérdésem csak annyi volna, hogy a CL9 és CL7 között, mekkora a difi? Érzékelhető? Egyáltalán megéri erre a Corsair-re cserélni?
Válaszotokat előre is köszönöm. -
nimfas
addikt
válasz
Crossfit007 #33124 üzenetére
Ezekkel a beállításokkal megy a ram alapon:
kivéve hogy az első 9-es helyén 10-es van...
és ezek a feszültségek (+0,2 V):
Ha viszont belővöm a 9-9-9-27-et akkor restart után csippant.. leáll a gép, restartol és visszaáll alapra... továbbá a command rate 2T az hol található, nem találtam ilyet :-D
Lehet hogy 1600-on nem tudja ezeket az értékeket és azért dobja vissza?
Cpu is 2,6 helyett 3,2-n megy..... -
Kube
senior tag
Az alaplap kis könyvében 1.9V ír a slotokhoz a kérdéses ram pedig 2.2V amit most beszeretnék tenni. Ez ő mennyire számít?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #33137 üzenetére
Jobban járnál. Egy próbát megér, hirdesd meg hátha elviszik jó áron.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #33135 üzenetére
Az elég nagy bukta haver. Jól jár a fazon vele marhára de ha nem szereti a G.Skill-t a lapod akkor...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #33133 üzenetére
G.Skill Eco / Ripjaws. Mushkin Redline, Corsair Dominator (GT)... de ezek marha drágák.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mr.Csizmás #33131 üzenetére
Elég nagy a szórás, nem mindegy AMD vagy Intel mellé teszed pl, de olyan 1700-1900MHz között mennek.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv, HyperX 1600-as CL9 kit (KHX1600C9D3K2/8G) mennyire jó tuningban?
-
brian1987
tag
Hali.
Tudom nem itt a helye, de azért meg kérdezem.
Ha emelem a memória feszt az hatással van a procira?
Ezt úgy értem hogy most a procnak belül lehet -e valami baja.
Lehet 1 kicst hülyén hangzik.
De én ezt úgy gondolom hogy nem ; de nem árt az óvatosság. -
Regirck
senior tag
válasz
Crossfit007 #33126 üzenetére
Esetleg az Északi híd feszültségét is megnézhetné még ezen felül.
-
varga911
senior tag
Sziasztok,
Volna nekem 2x4GB 1333MHz-es Kingmax ramom, ami a papírja szerint 1.65 volton 1600MHz-et is tud.
Gigabyte lapom van, A75 chipsettel, azonban ha átállítom a memória feszt 1.65V-ra és a sebességet 1600-ra, nem indul a gép, és visszaáll 1333MHz-re.
Egyéb tuning nincsen, csak ennyit szeretnék hogy az APU kicsit több sávszélt kapjon. Valamit tipp esetleg?
Üdv.
-
lanw
aktív tag
Sziasztok ! az lenne a kérdésem,hogy van két db 2x2gb 800Mhz-es kingston és van két db 1Gb--os ...na most 6 6 6 18 as időzítéssekkel hibát dob a memtest ...a többi finom hangolást aida szerint csinaltam..MCH 1.4 V a 4 modul miatt ! 1.8V a feszültsége a moduloknak...van e rá mód ,hogy 5 5 5 15-s időzítéssel járassam , mert nem tudom mit kellene még finomhangolnom vagy egyszerűen csak nem tetszik a lapnak a két fajta modul...Amúgy megy a dual channel ..a lap pedig giga EP45 DS3 ! köszönöm előre is !
az 1 gigásak is 800 Mhz-sek !
-
nimfas
addikt
Mákom lett... megoldódott a sípolás... BIOS-ban volt belőve vmi értesítés azért sípolt a gép folyamatosan az új ramokkal...
most a 2,6-os c2d proci a 1333 kingmax ddr3 (2x4gb) megy 3,2-n és 1600-on, terhelem Orthos-szal kb 25 perce... eddig semmi hiba...
Már csak egy win7 64Bitet kell felrakni, hogy lássa is a ramot ne csak a felét :-)
-
V.Dave
senior tag
Üdv urak
Mennyit számítana fogyasztásban ha egy 2000mhz-es 1,65v-os DDR3-as 4gb kit-es modulról váltanék egy 1600mhz-es 1,25V-os 2x4GB-os példányra?
A tervem egy nagyon keveset fogyasztó gép összeállítása(a tápom már megvan hozzá 80+gold) -
Fridok
csendes tag
válasz
masterful87 #33111 üzenetére
Na tessék ezt meg sem néztem milyen win cd-t hoztam annyira egyértelmű volt a 64 bites.
De tényleg ez lesz a gond, nagyon köszönöm a segítséget. -
masterful87
senior tag
Hát a 2V-ot se szívesen adom neki, ezek direkt Low Voltages chipek, azért hihetetlen az 1,8V, pedig a modulokra is ez van írva!
De azért még próbálkozom, modulonként, 800/1066-on CL5-ön, 1,8-2,1V-ig.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
masterful87 #33106 üzenetére
Elég alacsony fesz érték 1066 CL5-höz. 2-2,1V körül szoktak ezek ennyit menni. Kicsit emeld meg a ramfeszt, hátha csak az a baja.
mod:
Kárt nem okozhatsz vele ddr2-nél 2,2V-ig simán el lehet menni feszben 24/7-re is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
masterful87 #33101 üzenetére
Azt kell beállítanod ami a modulra rá van írva. Valószínűleg 4-4-4-15 lesz, de nézd meg. Vagy a G.Skill honlapon is fel van tüntetve.
Mással nem érdemes tesztelni. A win alól futó ram tesztek ugyanis nem 100%-osan megbízhatóak.
-
Fridok
csendes tag
Üdvözletem Mindenkinek!
Új gép vásárlása után vagyok és olyan problémával találkoztam amivel eddig még nem.
Sikeresen összepakoltam mindent mégis a RAM-mal úgy érzem nincs minden rendben.
2*4 giga kit kingston van a gépemben 1333-on, amit a BIOS fel is ismer sőt az alaplapi program is látja hogy a modulokban benne vannak külön külön a memóriák, mégis a windows már nem látja, és mondjuk a rendszerdiagnosztikai programok sem látják (pl everest is csak 3600-at ad meg)
Ebben kérném hasonló problémákat látott kollégák szakszerű segítségét
Válaszokat előre is köszönöm. -
masterful87
senior tag
Sziasztok!
Úgy tűnik a másfél éve tartó kékhaláljaim okozója a rosszul konfigurált G.Skill RAM párom... amatőr módon abban bíztam, hogy majd az auto beállításokkal tökéletesen fog menni!
Meg nem is szokásom a BIOSba túlságosan beletúrkálni, de most kénytelen voltam.
Tehát az érdekelne, hogy mi a CL4-es időzítés standard értéke? Neten nem sikerült megtalálnom! 4-4-4-12 vagy 4-4-4-15 vagy micsoda?És ha már itt vagyok, akkor az indításkor futtatott memtest+ -on kívül milyen lehetőségem van tesztelni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Quadro FX 570 eladó
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest