- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Honor 200 Pro - mobilportré
Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
A megfizethető árú obik közül a 16-85VR-t kivéve nagylátón mindent ver a 18-55, az előbbivel pedig meg lehet nézni az árkülönbséget.
Hidd el, hogy nem a felszereléseddel van hiba. Egy D90 képminősége sem jobb szignifikánsan a D40-nél. Hiába veszel meg egy 300k-s üveget, az sem fog fényt adni a tájra. Nem akarjuk becsmérelni a tudásodat, de sokan ismerjük ezt az érzést amiben te most benne vagy. Amikor úgy érzik az emberek, hogy nagyobb anyagi befektetéssel olyan képeket csinálnak mint a plakátokon. De miután letettek több száz ezret, akkor jön a csalódás, hogy tulajdonképpen nem sokkal lett jobb.
Akkor érdemes továbblépned a 18-55-ön ha már konkrét elhatározásaid vannak. Ha túl szűknek érzed a 28mm-t akkor veszel nagylátót, ha portrézni szeretnél veszel vakukat és fényformálókat, ha madarakat fényképezel veszel telét, ha gyerekfotókat akarsz veszel egy fényerős obit. Az a gond, hogy annyit írsz, hogy elégedetlen vagy a képeiddel, de ez nem információ. Milyen tekintetben van velük a gond? Jó lenne ha mutatnál néhányat, akkor rögtön többet tudnánk mondani.
A fotózásban sokkal nagyobb jelentősége van és sokkal nehezebb az ideális körülmények megteremtése. Az, hogy ha tájfotózni akarsz, akkor felkelsz hajnalban, mászkálsz napnyugtakor, keresed a megfelelő helyet, időt. Ha ugyanonnan a helyről, ugyanabban az időben, ugyanazokkal a beállításokkal lősz egy képet pl. d40+18-55-el 28mm-en, ill. D3x-el és egy 14-24mm-el 24mm-en, állítom hogy egy A4-es nyomatnál annyi különbséget fogsz látni, hogy az egyik kép nagyobb látószöggel készült. Csak éppen az egyik szett volt 90k, a másik pedig 2 milla. -
t_a_m_a_s
addikt
Szerintem akkor csak azt mérlegeld, hogy fixet vagy zoomot használnál szívesebben. Mindkét esetre korrekt ötleteket adtak a többiek, zoomban nekem a d40+18-105 kombó nagyon bevált. Én továbbra is azt mondom, hogy nagylátóban a 18-55 kitobjektív teljesen korrekten rajzol, ha a képeid minőségével elégedetlen vagy, nem tudom hol lehet a hiba. Lehet, hogy utómunkáznod kéne...
-
Ijk
nagyúr
Én most szembemegyek az árral, ugyanis szerintem tájkép szempontjából semmivel nem nyújtana többet a 18-105, mint a mostani kitobid. Én is először a könyv beszerzését javaslom. A 35 f1.8 beltérben, gyenge világításnál hasznos, tájképnél rekeszelni kell, és nem nyújt többet mint a kitobid 35mm-en. Portrézáshoz 85 f1.8 lenne a tökéletes, de mivel nem AF-S, így d40-re nem opció, talán nemsoká kijön egy motoros változat.
Szerintem tartsd meg a kitobit, én 4 éve használom a d50-et 18-70-el, de a 18-55 is rengeteg szituációban tökéletesen kiszolgálna. Tájképhez szerintem abszolút kiváló, inkább a témára figyelj. Tájképet akkor jó készíteni, ha már megy le a nap és éles szögben, meleg fénnyel kontrasztossá teszi a tájat. Ilyenkor a komponálással már a te kezedben van a feladat. 28mm amatőr szinten szerintem elegendő, ezzel gyakorolj. A könyv jó az instrukcióhoz, de megtanulni fotózni csakis rengeteg gyakorlással lehet. -
Carsee
tag
Ne vedd zokon ám. Itt segíteni próbál neked a sok fórumozó. Saját tapasztalatból mondom, hogy jobban járnál a 18-105-el mint egy akármilyen fix objektívvel.
Remek kis objektív, általános célra jó, "olcsó" és masszív. Tudsz vele picit "tájképezni" és portrézni is. Ha az előbbi jön be akkor irány a bolt és Sigma 10-20 (vagy ha van pénz akkor Nikon 12-24). Ha embereket fotózol szívesen akkor 50/1.8;50/1.4/85/1.8 (vagy ugye tele). Ha szerelmes leszel a természetfotóba és madarakat,vadakat szeretnél lesből fotózni akkor a hosszabb tele lesz a te barátod.
Ha ismersz olyat aki mostanság kezdett el fotózgatni, akkor láthatod hogy a "kezdő" (én is az vagyok) mindenbe belekóstol picit. Ez tipikus és helyes, nem tudhatja mi okoz neki örömet. 18-105-ön van nekem is és mellé egy 35/1,8 és 50/1,8, mivel rájöttem csak embereket fotózok jóformán, ha mégsem akkor elég a 18mm nagylátóra.
-
Dare2Live
félisten
"Köszönöm mindenki válaszát, igaz olyan érzésem van, hogy ne vegyek semmit, tanuljak meg fényképezni. Utána meg már úgy sem kell, elég a kit obi is."
Inkább azt mondjuk, hogy ne vegyél ferrarit/terepjárot/kamiont hanem egy sima kocsit. Tanulj meg vele vezetni, jöjj rá mit szeretnél veztni/hol használnád és ha ezt tudod vehetsz kamion/ferrarit is.
18-105VR egy személyautó. Mindenre jó, de tökéletesen semmire. Megtanulod vele az alapokat fényképezel vele bogarat, madarat, embert...... aztán ha a bogarfényképészet tetszik veszel makrot, ha madarazás telét, ha embereket portréobi, ha .... indulásnak így a tökéletes választás a 18-105VR.
-
kiraly.andra
aktív tag
Ha tényleg azt kérdezed, hogy egy 35mm-es objektívvel szélesebb lesz-e a látómeződ, mint a 18mm-es értékkel, akkor szerintem még ne vegyél semmilyen drága tárgyat, hanem sokkal inkább egy kezdő fotósoknak szóló tankönyvet. Aztán meg egy olyan könyvet, ami a tájképek fotózásáról szól. És csak utána költsél sok tízezer forintot objektívre. De amatőrként ne nagyon ábrándozz arról, hogy bármelyik fényképed is vissza tudja adni a szabad szemmel látható (érzékelhető, befogadható) táj élményét. Ez még profiknak is csak ritkán sikerül.
-
akkor elégedj meg első körben a 18-105-tel (főleg, mert az ugye 18 és 105 között minden fókusztávolságot tud, így 35 mm-t is), nagyon jó üveg az, ráérsz költeni, amikor már konkrétan hiányzik valami, valamiért. addig azonban évek is eltelhetnek (minden kezdő fotós azzal kezdi, hogy vesz nagylátót, makrót, teleobit stb. aztán rájön, h alapvetően csak embereket fényképez, a makró kuka, a nagylátóval évente 3x lő stb.).
-
-
t_a_m_a_s
addikt
Én különválasztanám a panorámát és a tájképet. Panorámát állványról, megfelelő mértékű átfedésekkel, több képkockából, utólag összefűzve célszerű készíteni. A 18-105 és a 18-55 nagylátó vége (amivel én pl balatoni látképet készítenék Tihanyból) egyaránt 18, tehát ugyanazt a látószöget adja, ebből a szempontból nincs különbség a két obi között. Nem tudom mi nem jött össze neked, de én még arra sem esküdnék, hogy ugyanazon beállításokkal a 18-as végén a 18-105 sokkal élesebb, jobb tájképet rajzolna. Hisz ilyen képek esetén azért az időjárási jellemzők is befolyásolják a végeredményt. Szóval valahol másutt kell keresni a hiba okát, szerintem jó kis obi a 18-55 kit.
A 18-105 előnye inkább a nagyobb átfogásban és a VR-ben rejlik, meg persze egy jóval komolyabb felépítésű objektív mit a kitek. Utazáshoz, kiránduláshoz ideális, nem kell annyit obit cserélgetni. Persze azt is meg kell említeni, hogy a végein elég erősen torzít, de ezzel együtt jó ár/érték arányú üveg.
szerk:
Ez például egy 4 képből összerakott, bár nem a legjobban sikerült panoráma, pont Tihanyból: Tihany
Ez pedig egy jobban sikerült darab: Trogir
Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Reklámblokkolók topikja
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen monitort vegyek?
- Hálózatokról alaposan
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest