- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Aktív témák
-
Zebu
addikt
válasz
jorden06 #7283 üzenetére
Nah igen a DCR-250.... én is rá voltam cuppanva, nagyon akartam venni egyet, aztán kipróbáltam és áhhhh.... nagyon nehézkes szerintem a használata. Biztos vagyok benne ,hogy ha vennék egyet, sosem használnám, mert nagyon körülményes....
- Rohadtul le kell rekeszelni, nehéz eltalálni a jó tárgytávolságot, nehézkes a fókusz beállítás is, nekem nem jött be..... Nem is beszélve arról, hogy mondjuk még egy 52-es szűrőmenetre rárakva nem takart ki sokat a képből, de egy 58, 67-es optikára szerelve már felejtős..... Nagyon sokat kitakar....
- Rovar fotózásra full alkalmatlan, mert nagyon közel kell menned a témához, szóval ez sem jöhet itt szóba.... szerintem....
Dehát izlések és pofonok! Ezzel nem azt akarok mondani, hogy nem lehet tök jó képeket lőni vele, csak egyszerűen nekem nincs türelmem hozzá.
szerk: Amúgy a Sigma 70-300-nak 200-300 között van makró módja
Anno azon gondolkodtam, hogy csak a makrózásra megtartom, mert ennyi pénzért makró obit úgysem kapok. Igaz itt a 90cm-es közelpont buktatja a dolgot, mert részletesebb makró készítéséhez ez már sok....
-
Zebu
addikt
válasz
jorden06 #7275 üzenetére
Jah bocs azt elfelejtettem hozzátenni a mire akarod használni mellett, hogy mekkora a keret rá, mert nem utolsó szempont!
Pl: Gondolkodom egy makró objektíven, ki is néztem egy ilyet:Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm 1:2,8G . Dehát az ára elbizonytalanított, hogy finom legyek...
Abban igazad van, hogy benne van a 18-70-ben, de nem f/1.4 vagy f/1.8 fényerővel... Nekem is benne van a 18-200-ban.
Én amúgy úgy gondolom, hogy eleinte nem ajánlott túl sokat költeni objektívre. Először bartákozz a géppel, próbálgasd, kicsit jöjj bele, és ha már érzed mire van süzkséged akkor vásárolj. Akkor már pontosan tudni fogod, hogy mi kell.... szerintem....
A 18-70 tényleg jó, azt csak ajánlani lehet..... (igaz nekem nem volt, csak 18-55-öm) Használtan már megkapod 35-40 körül, ami nagyon jó ár ezért a lencséért. Hogy ezek után kell-e neked nagyobb gyújtótávolság azt neked kell kitalálnod!
-
Zebu
addikt
válasz
jorden06 #7268 üzenetére
Én sokáig (2 évig) használtam a Sigma 70-300 APO obiját. Lassú, zajos fókusz és a fényereje sem világbajnok....
Viszont olcsó volt és akkor ez számított.
Ma már nem vennék ilyen fényerejű objektívet, vagy ha kisebb fényerő akkor legalább egy VR legyen benne....szerintem.
70-300-ból már nem árt a VR obi..... vagy egy f/2.8 fényerő.
Minden attól függ mire akarod használni.
18-200 VR?
Csak azért ajánlom, mert nekem is ilyen van.....
Bár most a fix 50-esem a kedvenc
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #7265 üzenetére
a 18-70-ről azért lelkendezett minden korabeli ismertető, mert az akkori kitobik közül tényleg kimagaslott, különösen a fölépítésével (nem csak fém bajonett, de a távolságskála és a porvédő szoknya sem volt - sőt, ma sem az - szokásos egy kitobinál), de optikailag is jobb volt az átlagnál
ez utóbbi szempontból aztán lassan beérték
magam ellen beszélek régi 18-70 tulajként, de azt kell mondjam az áresése jól tükrözi ezt
de ha a megfelel a rövidebb vég, nyugodtan válaszd, nem fogsz vele ráfaragni
-
hemaka
nagyúr
válasz
jorden06 #7265 üzenetére
Azért azzal a 160e Ft-os D80-al lehet vigyáznék(ha KIT), érdemesebb hivatalos márkaképviseletnél megvásárolni, az esetleges garanciás ügyek miatt.
[link]
Degeczi: Akkor lehet egy köztes 18-105el jól járna
Habár arról az üvegről még nem hallottam semmit, review van már esetleg róla valahol?
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #7259 üzenetére
Ha van pénz vegyél újat, de a használt gép vásárlása sem elvetendő ötlet.Ha pedig még van rá garancia, végképp rendben van a dolog.Legfeljebb ha teljesen idegentől veszed, vigyél magaddal valakit, aki ismeri a vásárolni kívánt géptípust, vagy márkát.
Ha itt veszed valamelyik régebbi fórumtárstól akkor azért az még plusz biztosíték, nem hiszem, hogy valamelyikünk lejáratná magát a többiek előtt.
D 70-D 70s-D 80- D 200 Nikon gépnél pár ezer expó még nem sok.Ha le van lakva egy gép, azért az a külsején már látszik, a kifényesedés,kopottas markolat árulkodó lehet.
Az új gép legnagyobb előnye, hogy 3 napon belül visszacserélik ha valami tényleg rossz rajta. -
Dare2Live
félisten
válasz
jorden06 #7254 üzenetére
Én direkte mindig oda irom, hogy aki teheti.....
Aki szüken van vegyen egyobis "kitet" pl D80+18-105VR, vagy ha mégszegényebb akkor D40+18-105VRt... ha pedig ennyi sincs akkor ott a D40kit brutto 89.900Ftért. Ha pedig még ennyi sincs akkor még jóval lejjebb lehet menni az árban ha használtakat néz, jellemzően egy megunt mert "nagy" D40Kitet meg lehet kapni 70Kért.....
és nincs szégyelnivalója ennek a D40nek a Minoltamhoz képest..... Mert jóval gyorsabb az AFrajta.... Ez persze nem csoda.... a minoltamon még nem is volt AF.
Vagy jóval nagyobb a "zoom" rajta.... igen a minoltan egy darab fix obi csücsült.
Hogy a sorozatsebességröl(kallantyúval felhuzós vs 3fps) már ne beszéljek.....
De ha ez is sok akkor javaslom a kifutó Canon SX100at, ez már képminőségben nem lesz a Minolta de sok tekintetben sokkal jobb lesz nála.... és ezek a kis Canonok hihetetlen mit ki nem bírnak.... 10év múlva probléma nélkül megtanulhat rajta a fiad fotózni/videózni.
Szerencsés korban járunk. Megtehetjük. És ha szereted a fotózást akkor fél év múlva már a te 40.000Fts géppel készült képeidet is megcsodáljuk az adott topikban. Nem a pénz számít.... "Nem a gép csinálja a fényképet"™. Azt te csinálod.
-
Dare2Live
félisten
válasz
jorden06 #7249 üzenetére
Látod én máshogy gondolkodok.
Persze a multad a jövőd. Nálam pl a fotózás úgy kezdődött, hogy megörököltem apán 20éves rangefinderes Minoltajat. Használtam 5évig aztán amikor megadta magát nem javítattam meg.
Hanem sok tökölés/kör után megvettem amblokk félmillióért a szettem és kész.
és ha ráunok az se baj. Szolgáljon csak egy 20évig, fotozza végig a családom, adjam oda a fiamnak.... és már megérte. Nekem. De mások vagyunk. -
válasz
jorden06 #7245 üzenetére
De legalább megtaláltam azt amit kerestem
Eleinte csak
az áraktól,de ma már tényként kezelem.Igen egy FZ30 és D90 között a különbség kb 200k.2 éve azt mondtam sose vennék ennyiért.De mivel van rá pénz,ma már nem sajnálnák rá ennyit.
Szerencsére másra nem tudnám elkölteni(más hobbim nem nagyon van,ami ennyire pénzigényes),számítógépem is van már.Nyaralásra meg tavaszig összegyűl úgy is.
Ha úgy nézzük,hogy van 300k.Csak a fotózás a hobbid.Ezt pedig erre költöd akkor megérthető. -
válasz
jorden06 #7234 üzenetére
D40-el lehet,hogy megbánná.
Tv-hez meg:a drága készülék rendelkezhet például beépített háttértárral így felvehetsz élő műsorokat és visszanézhetsz.Egy-két csatorna HD-ben jön akkor kitudod használni a képességeit.Amúgy meg,pont most szűnt meg az ideiglenes digitális sugárzás,mer átállnak állandóra
Amúgy amikor eldöntöttem,hogy szeretnék komolyan fotózni nézelődtem gépek iránt.Eleinte FZ30 néztem ki,majd kijött az utód FZ50.De zajosak voltak és hiányoltam SLR nyújtotta szabadságot.Vártam a S9600-at,de azon sem újítottak semmit.
Ekkor nézelődtem a D40 felé.De mindig a D60 felé vonzottam,kicsit többet tudott,de zajosabb.Elmentem kipróbálni őket,hátha akkor könnyebben tudok választani.Tapogattam jó-jó,de kicsi.Játékgépnek éreztem.Majd megfogtam D80-atKényelmes a fogása a kereső meg sokkal jobb.Go haza és utánanéztem.Ez már csomó mindent tudott.Csak a LV hiányzott és a VGA nagy kijelző(D300-ról),meg a videó de erről már le kellett mondanom.Később jöttek a pletykák az utódról.VGA kijelző,videó,LV.Na ezt érdemes megvárni.Végre kijött és már ott tartok ennél nem is kell jobb.Én így jutottam el a középkategóriáig.Tudom mi a különbség kezdő és középkategória között.Így nem is gondolkoznék,hogy melyik kell nekem.
-
Dare2Live
félisten
válasz
jorden06 #7236 üzenetére
Anno volt egy eszmefuttatásom kb egy éve amikor azt fejtettem ki, hogy aki nem akar cserélgetni vagy hobbyamatőr az ha teheti ne adja D80/30D alá.
Most pedig, hogy a D80 annyi amennyi méginkább azt mondom, hogy aki teheti ne adja ennél alább. Ha pedig fontosnak gondoljaa LVt, fontos a jó display, film mód akkor a D90 az alap.
-
Dare2Live
félisten
válasz
jorden06 #7224 üzenetére
Az se biztos, hogy egy jó megoldás, ha egy profi gépet veszel, amit nem tudsz kezelni (mondjuk abba úgy is belejössz), ezért szerintem egy kezdő DSLR gép megfelel.
Elárulod nekem, hogy egy "profi" dslrt mennyivel nehezebb kezelni mint egy "kezdőt"?
Úgy speciel pedig a D80/D90 messze van a profi géptöl....
-
válasz
jorden06 #7224 üzenetére
"Az se biztos, hogy egy jó megoldás, ha egy profi gépet veszel, amit nem tudsz kezelni"
Nem tudom,de én ilyenektől a falra tudnék mászniKezdjük azzal,hogy a D90 csak középkategória.Másrészt egy kezdő DSLR-t is ugyanúgy kell kezelni,mint egy középkategóriásat.Talán annyi különbség van,hogy funkciókban többet tud,de nem nehezebb kezelni.
Nekem is mondták már,hogy nem lenne egy jobb,ha egy kezdő gépet vennék,mert nem fogom tudni kezelni (Most kaptam egy fotós könyvet és a fejemet fogom,hogy milyen hülyeséget írnak le benne.A felét elolvastam semmi újat nem tanultam.Amúgy NGC könyv.)
Tételezzük fel,azt csinálja amit mondtál.Vesz egy D40-et.Fél esetleg egy évig elvan vele,aztán rájön,hogy jobb lenne egy-két obit beszerezni.Na ilyenkor az ember vagy lecseréli a vázat,vagy vesz drágábban obit.Legtöbbször az előbbi történik meg,mivel akkor már ilyan vázat is tud venni amiben jobb érzékelő van,+ obitámogtás,videó,nagyobb kijelző stb.A D40-et pedig gondolom el szeretné adni.Mennyiért fogják megvenni?HA egyáltalán megveszik,mert fogadok annyi van belőle,mint a Suzukiból.Ha régebben megnézted,nem lehetett találni D80-ról hirdetést.Aki megvette az nagyon nem akart szabadulni tőle,mert mindent tudott szinte.
Lehet,hogy még kezdő.De ha teheti és érdekli is a téma,akkor mindenképp a D90 ajánlott
Ez persze azokra vonatkozik akik komolyabban érdeklődnek a téma iránt.Van akiknek megfelel egy D40,mert az is egy jó gép. -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #7113 üzenetére
mindenképpen jobban járt vele
a 18-70 előnye a fém bajonett (nem is azért, mert a 18-135-ön gyorsan elkopna, de azt a kis fémgolyóját néha tisztogatni kell a biztos érintkezéshez), és a távolságskálaképminőségben gyakorilatilag ugyanaz (a 18-135 kicsit élesebb képet ad középen, a szélei ugyanakkor jobban lágyulnak nagylátóban), a hazai használtpiaci árakon azonban a 18-70 teljesen döglött, eladhatatlan, míg a 18-135 felkapott, tényleg legalább egy tizessel többért el lehet adni, ha mégsem válik be neki
ettől függetlenül persze durva, h ilyesmi előfordulhat
-
runner 125
nagyúr
válasz
jorden06 #7111 üzenetére
H őszinte legyek a egyelőre nem fogom tudni bővíteni a készletet.Azaz kaptam egy nagyobb átfogást-ami talán ebben az esetben hasznos is. (ráadásul ah néztem az új árakat itthon 10k-val több ez az obi)
Talán ez a hasonlat/példa jobban illik a történethez; Rendeltem egy 320-as BMW-t és helyette egy 318-as jött..
Üdv.M -
válasz
jorden06 #7087 üzenetére
Hát nem tudom... én úgy vagyok vele hogy majd helyreáll a fotózás iránti szeretetem. Ha meg nem, akkor sincs semmi. Ami jót tesz, ha az ember körül van valahol egy fotós társaság, akikkel el lehet menni fényképezni, vagy simán csak fényképezés címszóval ökörködni valahova. Ezek általában jó bulik szoktak lenni, meg ki lehet próbálni a többiek felszerelését, legalábbis mi így szoktuk csinálni.
-
válasz
jorden06 #7055 üzenetére
Látom akkor már vannak konkrét érkezések.
Én objektívre e-maileztem vele, az e-mailes kommunikációjára nekem is ugyanaz a - pozitív - tapasztalatom van mint a többieknek.
Gondolkozok még a dolgon. Ha itthon veszem az ugye +pénz, de +gari, viszont -áfa, költség azaz -adó, azaz nem egyszerű. -
Drunkenpig
tag
-
Drunkenpig
tag
válasz
jorden06 #7042 üzenetére
A nemzetközi garit még nem próbáltam. Lekopogom, még nem is kellett. De vázvételnél tényleg meg kell gondolni. Ez a postázgatom, oszt vagy vám, vagy nincs, vagy jó, vagy nem, vagy új, vagy nem, kiállítási darab vagy nem stb. kérdés idegesít. Olyantól kell rendelni, akiben megbízol. Én nem fáztam rá, az obi, amit hoztak, enyhén szólva nem volt az igazi, de a kollega visszavitte, és egyszerűen cserélték. Vázat tényleg csak akkor érdemes kinntről hozatni, ha NAGYON megéri.
-
mutyi
senior tag
válasz
jorden06 #7040 üzenetére
Szia!
Nem én nem az a Mutyi vagyok.
Gariról meg úgy tudom úgy működik, hogy megkéred az itthoni szervíz árajánlatát és eldöntik kint hogy fizetik-e a javítást vagy csere.
Na eddig le is írtátok már Ti is, de ha jól tudom csere esetében nem kell visszaküldeni Amerikába a cuccot, szóval nem kerül neked postaköltségbe. -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #7013 üzenetére
ha nincs rendben a cuccok eredete, még nem jelenti azt is, h feltétlenül bajuk is lenne
ha garban visszaadott gépek, de azokat gyárban újították föl, vizsgálták át (hiszen adott esetben semmi bajuk nem volt, csak a tulaj nem értett hozzá), akkor természetes, ha nincs bajuk - csak akkor hirdetni is úgy illene őket, nem újként
az Ebayre ezek "factory refurbished", vagy "bolti demó" megjelölés alatt kerülnek föl
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #7008 üzenetére
pont a "vmiért csak jó neki" zárja ki, h emberbaráti szeretetből mélyen az USA árak alatt, veszteséggel küldjön ide dolgokat!
(hiszen sokkal drágábban és egyszerűbben el tudná adni mindet az ottani Ebayen!)akkor pedig csak az marad, h az eredeti körül nem tiszta vmi - így lehet haszna ilyen árakkal is
a visszajelzésen nincs mit csodálkozni: ha a garanciád a másik fél kezében, jóindulatára van bízva, nem fogsz róla rosszat írni nyilvánosan...
(és akkor a legrosszabb lehetőséget, h az egész csak beetetés, h aztán minél nagyobb rendelésszám mellett lehessen fölszívódni, már ne is említsük)
-
drkbl
őstag
válasz
jorden06 #6691 üzenetére
Első sor, a többit csak azért linkeltem, hogy lássátok, nem hasból kapott infó, kutattam rendesen
Nikon USA azt mondja, ők a világgaranciát akkor fogadják el, ha számlával igazolhatóan nem USA beszerzés, a világ pedig nem fogadja el, ha az USA-ból van. Azaz ők egy külön világ.
Angoloknál a digitális eszközök (DSLR, kompakt, szkenner) garija csak az eladási országban, régióban érvényes. Van európai garancia is, a felsorolt országokban érvényes (Mo-n is). A világgarancia konvencionális fegyve.. elemekre vonatkozik: objektív, vaku, filmes gép. Ez sem átadható, a szállítási költséget nem tartalmazza, nem jogosít fel kiesett profit követelésére, stb.
-
mutyi
senior tag
válasz
jorden06 #6686 üzenetére
Évát azaz Ornament-et válaszottam, de most kicsit utána olvasgattam a vaterán nála és most vettem észre hogy nem teljesen úgy van, ahogy előbb leírtam.
Szóval ha valami gond van a cuccal, akkor a magyar hivatalos szervízbe kell elküldeni ott kérnem kell rá árajánlatot hogy mennyiért csinálnák meg és ezek után Éváék eldöntik, hogy kifizetik-e a javítást vagy cserélik. Amennyiben fizetik a javítást, akkor sem kell nekem kifizetnem a pesti garis cégnek a javítás költségét, mert ők fogják rendezni velük. Ha viszont csere lenne, akkor nem kell küldenem Amcsiba, hanem jön érte a futár és viszik el.Eléggé ki van találva úgy tünik, írta is egy helyen, hogy csak akkor tud hosszútávon megélni ebből, ha a gariztatás is simán és problémamentesen megy.
Ha nem adták volna ki a D90-et, akkor már a D80-at megrendeltem volna vagy egy Canon 40D-t. -
mutyi
senior tag
válasz
jorden06 #6683 üzenetére
Szia!
Igen vaterás ajánlat.
A gari sajnos nem egyszerű eset, pontosabban ha valami baja van, akkor valszeg vagy vissza kell küldeni Amcsiba vagy kiküldöm Ausztiába és ott csináljűk meg. A magyar Nikon nem foglalkozik tudtommal azon termékekkel amiket nem hivatalos magyar importőrön keresztül vásárol az ember. Ennek mondjuk egyszer komolyabban utána járok, mert a világ garancia tudtommal Mo-ra is érvényesnek kellene lennie, asszem mi is ezen a földön élünk, mégha ez nem is tetszik a magyar képviseleteknek. -
jorden06
senior tag
válasz
jorden06 #6654 üzenetére
"Egy átlagosnak mondható, 1280x1024 pixel felbontású 17, vagy 19 colos monitor esetében átlagosan 2,6 darab sötét, 2,6 darab világító, és 6,55 beragadt alpixel jelenléte tekinthető még elfogadhatónak az ISO-szabvány szerint. Az értékek azért tört számok, mert a leírásban egymillió pixelre vonatkoztatva adják meg a hibák előfordulásának számát, ez alapján a fentitől eltérő felbontásra is ki lehet számítani az elfogadható pixelhiba-mennyiséget."
Ezek szerint még azt is megszabják, hogy milyen számtól normális
Ez LCD-kre vonatkozik, de szerintem nemsokkal különbözik
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6582 üzenetére
Itt a link.
A felsorolt márkákra a hivatalos garancia jár, ahogy Grabber írta. -
-
törölt tag
válasz
jorden06 #6544 üzenetére
->Ezért mondtam, hogy nem érdemes láttatlanba, a világ végéről akármit is rendelni Inkább itthonról akármennyire is drágább.
Három napja jött meg a második Tami 17-50-em.Ezt is a fotópest hozta.És hibátlan japán gyártmány ez is.Olvastam johnjohn esetét a 17-50-el.Többször hallottam már ezt,mérgemben most összelőttem a fixel.Röviden f5.6-nál kezd lemaradni a tami, itt még csak a széleken aztán f8 és teljes a Nikkor siker úgy border mint center.És ez az "etalon" fix.Egy kitobit sztem lenyel keresztbe a tami.
Ijk:A nyolcvanötben nem fogsz csalódni.Én balga az enyémet elhagytam egy hónapja
Tavaszig mindenképp veszek egyet.A 35 nálam is komoly kiszemelt,sajna a kezemben még sosem volt,de nagyon jó obinak mondják.És FX-ben remekel mindkettő.Olvasataim alapján.
ps
nalmas téma ez így.Létjogosultsága csak konkrét esetben van.Itt meg ugye pont ez hiányzik.Azért Sigmát ne rendeljen senki
még japánból sem.
-
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6550 üzenetére
Fókuszhiba előfordul, de az ,ha figyelsz az üzletben kiderül, ha visszanézed a képeket az LCD-n.Főleg végállásokban, és nyitott blendénél kritikus.A Sigma hajlamos rá,nagy a szórás, a Tamron-Nikon ritkábban, a Tokina szinte soha.Az, hogy elromoljon később már ritka,ha pedig belső motor nélküli obit veszel, bizonyos árkategóri felett szinte nem fordul elő.Feltéve, hogy nem vered oda.A régebbi fém-üveg objektívek a legmegbízhatóbbak, nézd csak meg a Nikon AI, AI S obi árait pl. az Artwork-nél.
-
Drunkenpig
tag
válasz
jorden06 #6546 üzenetére
Nyílván van rá amerikai garancia. Járt hozzá egy jó adag papír. Amellett aki hozta, személyes garanciát is vállalt. Nyílván így drágább, mintha közvetlenül amiból vagy japánból jön az áru, de mint a példa mutatja, megéri.
De annak más a fílingje, ha magad próbálgatod és választod ki az obit... -
Drunkenpig
tag
válasz
jorden06 #6534 üzenetére
Jorden06:
"Nem tökéletes": Hoztak egy 28-300 Tamron VC-s obit az USA-ból. Egy hét múlva küldtem vissza, 200-300-ig fokozatosan lágyult, most bonyolódik a csere. Jobb, ha helyben tudod tesztelni.
Viszont szerencsém volt a Tamron 28-75 2.8-al. Próbálgatás nélkül.Kérdés:
Van esetleg valakinek tapasztalata 20-40-es 2.8-as sigmával? -
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6534 üzenetére
Egy Nikon 16-85 -ös obi teljes tartományában enyhén mosott képeket produkált, egy Tamron 17-50/2.8-as az 50-es végén volt életlen,egy 18-200-as Nikon 120-130 mm között volt életlen.
A Tamronból kipróbáltam a boltban másikat, az is rossz volt.A Nikon 16-85 másoknál is ilyen hibát produkált, de volt akinél meg jól működött, gondolom valami szériahiba lehetett.Én az enyémet visszaadtam.
Még lehetne sorolni.Tokina objektívről még nem nagyon hallottam, hogy ilyen jellegű hibák lettek volna. -
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6530 üzenetére
Igen, megjavítanak mindent, csak fizetni kell.Azon kívül ha a Magyar forgalmazótól vett gépedet javítják lejárt garanciával, akkor az alkatrész kb. 20%-kal olcsóbb hozzá, mint a nem hivatalos forgalmazótól beszerzett gépekhez.Hogy miért, ne kérdezd. Egy konkrét példa, amit már írtam egyszer,:A haverom D 40X gépében olajfoltos volt a CCD, gari nélkül a csere 140 000.- lett volna.Nem a gép a CCD !
Mindenkinek el kell döntenie, hogy mekkora rizikót vállal. Én semmit nem veszek úgy, hogy ne tudnám megnézni, kipróbálni,ha van értelme.Eddig 3 objektívet hagytam az idén az üzletben, mert nem volt tökéletes.
Mellesleg az Osztrák bolt a D 80 duplakitbe a régebbi 55-200-as obit rakja, ami nem VR változat. -
Ijk
nagyúr
válasz
jorden06 #6524 üzenetére
Egyébként itthoni szervízben is javítanak gari nélkül csak fizetni kell? Nem tudom milyen tipikus hibák vannak dslr-nél. Elektronikus hiba, vagy esetleg ccd csere biztos nem jönne ki zsebből. Egy középkategóriás gépnél 40k a difi, egy full-frame-nél már 100k-ról beszélünk. Nem tudom a hátterét, hogy miért az eu-ban a legdrágábbak a műszaki cikkek. Valami külön adóról hallottam, de csak videokamerákra.
Jó lenne vmi statisztika a gariztatásokról. 2év múlva ígyse úgyse lesz. Lehetne mérlegelni a kockázatot.
-
kunbal
csendes tag
válasz
jorden06 #6524 üzenetére
Mondom, ez a Te véleményed.
A garancia egy dolog. Az elmúlt 15 évben egy db kávéfőzővel volt garanciális gondom, emiatt mertem bevállalni - persze ehhez hozzá tartozik, hogy sok mindent aukciós portálokról szereztem be (többek közt a D70-em is), és nem volt még problémám.
De ez egyéni meglátás, nem fogom senkire ráeröltetni... -
kunbal
csendes tag
válasz
jorden06 #6520 üzenetére
Ezen filóztam kicsit...
Garancia. Magyarországon az új még mindig veri az 50e Ft-ot. Ha használtan akarom venni, akkor 40e körül megúszom a jó állapotút - de nincs garancia.
Ha behozatom rajta keresztül, akkor 40e alatt újat kapok garancia nélkül. Van benne rizikó, de...De jobbat is mondok:
Tamron Nikon 90/F2.8 Macro DI AF objektív - 110 - 130 között a hazai boltokban.
Használtan 70e. Tőle 80e újonnan. Ha mersz ennyi rizikót vállalni, akkor érdemes belevágni...Ja, szállítás miatti sérülés kizárva a csomagolása alapján....
-
bokomaru
csendes tag
válasz
jorden06 #6478 üzenetére
Talán azért, mert DX formátumban a képkivágás kisebb, úgy tudom, emiatt nehezebb és drágább nagylátószögre tervezni optikát, mint a filmkocka esetén.
Takyka: köszi a bejegyzést, arra a következtetésre jutottam, hogy ha torzítás nélküli nagylátószöget szeretnék, erre a célre kifejlesztett obit kellene vásárolnom, ami elég húzos dolog...(úgy olvastam, azért a 18-70 is torzít rendesen)
Marad a kompromisszum meg a kényelem. A 18-55mm-es kitobi után ez is nagy előrelépés lesz sztm. A Logik.hu-n 66.000Ft-ért árulják a 18-105mm VR-t, ami elég korrektnek hangzik. Van valakinek tapasztalata ezzel a céggel? -
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6466 üzenetére
A" nem jó," és a tesztekben olvasható minősítés között azért elég nagy a különbség.
Mindenhol kiemelik, hogy torzít, és azt is ,hogy marha éles a teljes tartományban,jóformán rekeszelés nélkül.Annak van kitalálva, aki szép éles képeket akar készíteni mondjuk egy egész napos kirándulás alatt, és nem akar obikat cserélgetni.Tájképen,portrén,vagy mondjuk egy vadasparkban-állatkertben, vagy tengerparton elkövetett fotózáskor NEM látható a torzítás hatása, az csak épületfotózásnál jön ki.De pl. agy skanzen-ban, ahol alacsonyabb épületek vannak, már nem zavaró.Az átfogása pedig remek.A 18-70 valóban jobb, ha a torzítást, és a mechanikai felépítést nézzük. -
bokomaru
csendes tag
válasz
jorden06 #6408 üzenetére
"költs rá 20-30e Ft-al többet" - amikor én vettem a D40-met, kb. 100.000 Ft volt a differencia. Nem volt mindegy... A D70-hez képest volt kb. 50.000 a különbség, azon lehetett gondolkodni inkább. Szerintetek érdemes 18-135mm-es obit vásárolni? Mekkora a minőségbeli különbség a 18-70mm-es obihoz képest?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6386 üzenetére
Minden lencse torzít, kivétel nélkül. 18-70-nél jobb? Az egy alapzoom, ez meg egy kistele, nem lehet összehasonlítani, teljesen másra valók. De ha nagyon akarjuk: feloldásban, rajzolatban az általam olvasott tesztek alapján roszabb, cserébe képstabis és talán a vignettálás is kevésbé jelentkezik.
philoxenia:
A régebbi 55-200-as VR nélküli. -
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6380 üzenetére
Esetleg ez ?A D 80 már sok mindent megérdemel!
Komolyra fordítva, egy használt 80-200/2.8-as obit, ami használtan 160 000.- körül van. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6377 üzenetére
Nem a két érték különbsége, hanem a két érték aránya számít. Egy 100-400 között 300 van, mégis jóval kevésbé kompromisszumos átfogás, mint mondjuk egy 18-200, ami között csak 182 van. Viszont a 100-400-nál a legnagyobb és legkisebb aránya 4, a 18-200-nál pedig több, mint 11. Igen, ez a zoomátfogás számértéke
Ezen túl ez csupán egy irányadó elv, nem abszolút érvényű. -
kpista
tag
válasz
jorden06 #6314 üzenetére
Jorden06, írtam, vannak ajánlatok:
"Nikon D200-s váz eladó!
2 éves, Mo.-n vásárolt, nagyon megkímélt állapotú. Azt is mondhatnám, hogy alig használt, 8500 expóval.
Minden tekintetben hibátlan, karc és pormentes.
ára: 159000.- ft.érd.: 06-húsz-439-nullahat-85"
Nem ismerem, nem rokonom, nem barátom, csak úgy küldöm...
Valahol volt egy friss D80+markolat hirdetés is...
-
-
törölt tag
válasz
jorden06 #6311 üzenetére
Ahogy fentebb írták.Vegyél használtan 18-70-et 40-50 körül.Természethez ugy is nagylátó oldal kell,rekeszeled f8 köré ,ahogy látod azt cső.Nem bonyolult ez,kár még neked komoly obiba ölni a pénzt.Jó kis obi ez az átfogása ideális alpanak,ha végig f2.8 lenne sosem vennék mást
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6300 üzenetére
Mondjuk erősen attól függ milyen átfogást szeretnél
Ezt pedig helyetted senki más nem tudja eldönteni.
24mm (36mm ekv) vagy 16 mm (24mm ekv) kezdés nagyon nem ugyanaz, nagyon másra használható, nagyon más fotósízléshez, felhasználásra lett kitalálva. Ugyanez vonatkozik a végekre. Ha már tudod, hogy milyen átfogás kell neked, akkor lehet arra objektíveket nézni... -
Carsee
tag
válasz
jorden06 #6302 üzenetére
Nekem van egy 24-120-asom. Kb egy hónapja vettem, meg vagyok vele elégedve. Súlya még épp elviselhető, még épp nem tekeredik ki ha lefelé ill felfelé tartod mint a 18-200. F9-en már szépen rajzol minden állásban. A VR hasznos de nem mondanám, hogy sokszor van bekapcsolva, mert D40 aksiját hamar kinyírja. 72mm-es szűrőmérete van ami eléggé egyedi a Nikkorok között. Szerintem újonnan nem ér meg 150ezret...de használtan már jó áron lehet találni, bár ritka mint a fehér holló.
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6302 üzenetére
Vegyél egy 18-70-es Nikont használtan, már 45-50 000 körül megkapod, fém bajonett, viszonylag alacsony torzítás, szép színek, és éles képek.Ne vacilálj, vedd meg, használd, és örülj neki. Ha RAW-ban fotózol, a D 80-nal remek képeket fogsz vele lőni, és az átfogása is jó.Ne legyél tele, a DSLR fotózgatás erről szól.Ha unod eladod, és felteszel egy másik obit..
Az a lényeg, hogy a használható kategóriából kiválassz egy neked megfelelőt. A 18-70 , az egy remek megoldás! Esetleg vegyél mellé egy 50/1.8 Nikont, és kész! -
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6300 üzenetére
Olvasgass !
Egyébként Én megjártam a 16-85-ös obival(de más is) ,mert olyan lágy képeket készítettem vele, még f 8-as blendével is, hogy inkább visszavittem a boltba.
A 24-105 nem tudom mi lehet, Én ezt ismerem28-105Ez olcsón kapható, és elég jó!
Most vettem egy 35-70/2.8-as AF D Nikkort, és döbbenet éles már 2.8-as blendén a teljes zoom-tartományban. -
j.bravo
addikt
válasz
jorden06 #6279 üzenetére
Ki az aki ajánlja vagy nem? Ha egy bolt, akkor ne vonj ebből semmilyen következtetést.
Mindegyik Nikon dslr-re felmennek az obik, és készítenek képet... (még a fullframe d700-on ls a d3-on is, csak nem teljes felbontáson, merthogy a váz ugye kivágja az érzékelő közepéből azt a részt, amit a DX obik kirajzolnak). -
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6255 üzenetére
Én egészen biztos, hogy nem rendelnék a világ másik feléről gépet, hisz azt sem látod mit rendelsz, bármi baja van, akkor igencsak szívsz a garanciával, mehet vissza a világ másik felére a te pénzedből, vagy itthon pénzért javíttatod (a Nikon Mo. nem fogadja el a Nikon világgaranciát), márpedig azért léteznek garanciális problémák. Szerintem biztos, hogy nem éri meg bevállalni.
-
Carsee
tag
válasz
jorden06 #6255 üzenetére
jorden06: Ha adhatnék én is egy tanácsot akkor azt mondanám, hogy inkább D80-at vegyél. Én annó fél éve D40-et vettem - örülök is neki félre ne érts - de most egyre inkább szeretnék egy fix 50-es objektívet.
Választhatok, hogy manuális fókusszal használom a Nikkor 50 1.8 vagy 1.4-et, vagy megveszem a Sigma 50 1.4 HSM EX-et (ez utóbbi cirka 115e). Szóval most gondolkodom azon, hogy veszek egy D80-at mellé egy Nikkor 50 1.8-at és boldogan élek tovább, hiszen nem leszek AF-S obihoz kötve többet, melyek lássuk be elég drágák
Jó gép a D40, de ha valaki hosszú távra (2-3 év) tervez és szeretne komolyabban belefogni a hobbifotózásba (próbálnék én is de idő híjján
), nem elég neki egy-két objektív(elérhető áron) akkor érdemes a vázra költeni többet. Ez némileg ellent mond annak az alapigazságnak, hogy "objektívet örökre vesz az ember, vázat pedig csak néhány évre".
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6247 üzenetére
A DCR-250-et tudtommal fel lehet rakni ezekre az objektívekre, nem látom miért ne lehetne. Sokan használják Pentax kitobival, szóval a Nikonra is minden bizonnyal felmegy. De azért nézd meg vásárlás előtt
Sajnos a DSLR-ezés egy ilyen világ, mindenre külön objektív kell, legalábbis, ha komolyan gondolod. Nagy gújtótáv-átfogású objektívek persze vannak, de makróra mindenképp kell valami külön. De legalábbis a DCR 250 mindenképp, de mivel azod van, már nyerő helyzetben vagy. Mindenesetre minnél több mindent tud valamit, az egyes dolgokat annál kevésbé tudja, és ez általánosságban így szokott lenni, nem csak objektíveknél. Olyan ez, mint a négyévszakos gumi: ami jó télre is meg nyárra is, de igazán tulajdonképpen egyikre sem valami űber, csak elfogadható.
A 18-55 jó a tájfotózáshoz, bár szerintem egy huszonegykettőig el kell tekerni, hogy a horizont ne görbüljön, az 55-200-nek meg ha jó a teléje, akkor sok gond nem lehet.
A 18-70-nek jobb az építési minősége, mint a 18-55-nek (és az 55-200-nál, sőt a 18-135-nél is jobb az építési minősége), valamint rendes, értelmes fókuszgyűrű van rajta, ami a 18-55-ről nem mondható el. Feloldásban, rajzolatban is szebb, jobb. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6245 üzenetére
A természetfotózás nálad mit merít ki, ha nem kell nagy tele? Tájfotót? Vagy a makrós bogarakat? Bár azokat különszedted, tehát feltételezem, hogy nem erre gondoltál.
Hmm, kéne makró is... hát akkor, ha nem akarsz sokat költeni makróobjektívre, akkor közgyűrű, vagy makróelőtét fog kelleni. A makrózás DSLR-en kissé melósabb dolog, mint kompakton, és alapból, kitobival nem igen tudják a gépek.Ha D80, akkor 18-135 kit 210-ért, jobbat nem tudok vele így hirtelen. (Illetve a 18-70-et, de akkor teléd gyakorlatilag semennyire nem lesz)
Ha pedig D60, akkor 18-55VR + 55-200VR és egy DCR-250 makróhoz, ez utóbbi elég fontos lesz, ha tényleg akarsz bogarászni.
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #6236 üzenetére
Vegyél D 80-at ,nem bánod meg.Akár csak a vázat, és a neten keress hozzá obit. A kitobit már bagóért megkapod, ha kell Én is tudok 16 000.-ért szinte újat.Például itt a váz !..Nem kell mindent egyszerre megvenni.A D 80 azért még egy jó darabig nagyon jó váz marad.Ráadásul ehhez jó a Tamron 55-200 tele, ami valamivel 30 000.- alatt van és remek kis objektív!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #6239 üzenetére
Namost akkor nem értelek. Az előbb azt mondtad, hogy a D60 meg a D80 versenyzik nálad. Most meg azt mondod, hogy hiába jobb a D80, az túl drága. Akkor hogy versenyzik ez a kettő?
Egyébként bőven nincs 260-300 ezer HUF, egy 18-135-ös objektívvel 210 ezer bruttóért hazavihető: [link]Amúgy igen, a Nikon D60 duplakitnél amit néztél mindkettő VR-es, azaz képstabis, tehát a jobb duplaobis összeállítás.
Mielőtt döntessz bármelyik gép mellett nagyon ajánlott elmenni valamelyik boltba, vagy akár MM-be, vagy Saturnba, ahol meg lehet fogdosni, esetleg ki is lehet próbálni őket. Ez sokat segít a döntésben.
-
hemaka
nagyúr
válasz
jorden06 #6236 üzenetére
Én a D80-at venném meg, mert van a vázban AF-motor, ami a későbbiekben jól jön.
Nincs benne tudtommal pormentesítő, de a Nikon szervízbe ingyen tisztítják az érzékelőt, nameg pár porszemmel elbánik a PS is.Illetve a D60 már kezeli a SDHC mem. kártyákat is, a D80 talán nem, de majd erről egy D80 tulaj...
Most ezek után a D60 tűnik jobbnak, de ne tévesszen meg.
Aktív témák
Hirdetés
- Austin F.: MOD Android: Appok teljes képernyőn – immerzív mód
- Reklámblokkolók topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- OpenWRT topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Villanyszerelés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest