Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43624 üzenetére
Elvileg három opció van.
-Ha nincs telepítve a javíás, az a leggyorsabb, de ugye sebezhető a rendszer.
-Ha telepítve van a javítás, és aktív a PCID támogatás, akkor csak kevésbé lassul, de nem vagy sebezhető.
-Ha telepítve van a javítás, de nincs PCID támogatás, akkor elvileg jobban lassul, és ugyanúgy nem vagy sebezhető.Én éppen ezt nem értettem egy hete, hogy mi a csodáért nem aktív a teljesítménycsökkenést enyhítő PCID-s móka, amikor a Westmere processzor már tudja. (Ebben mutatták be.
)
-
HSM
félisten
-
kenand
veterán
válasz
#74018560 #43576 üzenetére
Ezeket a mikrokódokat az Intel rendszeresen frissíti Linux-hoz főleg. De a hiba amiatt a pánik van én úgy tudom mikrokód frissítéssel nem orvosolható...
AMI BIOS-ban könnyű frissíteni, van hozzá "vizuális" eszköz. Award BIOS-ban nehezebb, inkább csak hozzáadni lehet, vagy teljesen újat gyártani... Végső esetben hex editorral is lehet, ott fontos, hogy ugyan olyan méretű legyen amit kicserélsz és könnyű elbaltázni, 771/775 topikban vannak részletes leírások (cikkben és topik összefoglalóban) -
mpierre
veterán
válasz
#74018560 #43578 üzenetére
Teljesen király, hogy kereshető a lista...
Azért megnézném, hogy egy PIII-as proci esetében - mondjuk az Abit - milyen bios frissítést fog kiadni. De ne rugaszkodjunk el ennyire a valóságtól, akadnak ennél egzotikusabb gyártók is. Hány évre visszamenőleg fogják a gyártók ezt betenni a régi biosokba?
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43477 üzenetére
Ezzel kapcsolatban az a feltételezésem, hogy mivel azért egy nem könnyen előhozható hibáról van szó, így mivel nem volt közismert, így elkerülte a figyelmüket a lehetőség. Akik meg olyan magasan képzettek, hogy mégis rájöttek, azok meg nem az én bankkártyámat húzták vele rövidre.
Viszont így, hogy nyilvános lett, már sokkal pitibb bűnöző csoportok is élhetnek majd vele idővel. -
kenand
veterán
válasz
#74018560 #43448 üzenetére
Korábban kivettem és betettem, de nem segített. A lap E5649-es a procival jött -használtan vettem- és eddig nem néztem a foglalatot, ki sem vettem belőle. Foglaltban mintha az egyik láb nem tökéletesen állna. Előfordulhat hogy a E5649-nek nem kell az a láb a X5670-nek meg igen.....a ez a helyzet, és nem sikerül visszaállítani legfeljebb x5670-et megkapja a nagyobbik fiam.
(#43447) envagyok
E5649 is 1 negyedév 2010, nem az lehet a gond -
Lacee83
tag
válasz
#74018560 #43441 üzenetére
Szerintem akkor áttérek erre az intelre. Egyenlőre egy Intel Xeon W3580 procival jutok hozzá 12GB ram társaságában. Mindig vonzottak a számítástechnikai érdekességek....meglátom mit dob ha kevés akkor még upgrade tovább 6 magra
A TDP persze itt 130W lesz. Legfeljebb még kicserélem az utolsó izzót a házban ledre....ezzel nem lesz több a villanyszámlám. Mondjuk a GTX 560Ti-m ehhez képest még durvább kraftot kért (180W). AzRX560an meg most harmad annyit.. a 610W táp továbbra is csak sziesztázni fog....
a bővíthetőség mellett igazatok van az új lapokkal, ha új lap akkor célszerű lenne ddr4, az meg most durván drága..... ezekben a régi gépekben mindig van valami badass. (én egy GF2 GTS-re is örömmel nézek még akkor is ha semmire se jó)
Köszönöm a válaszokat. Ha igy évek után is él a topik annyira nem halott még ez a technika.
-
envagyok
veterán
válasz
#74018560 #43431 üzenetére
Nem vitatkozni szerettem volna, csak leírtam a saját személyes tapasztalataimat.
2006 körül vettem egy Q6600-át, és a P35-ös lapomat, az a procit Xeon E5450-re cserélve kb 2 éve teljesen elég volt játékra tavalyik, pedig a fiammal mindig toltuk a legújabb-legjobbat.
Ezt a platformot cseréltem le tavaly tavasszal, addig a VGA volt csak pár generációnként cserélgetve. Az E5450 @4X3.6GHz elég volt a végén egy GTX960 mellé is.
Aztán jöttek a 2016-os BF1 és társai, akkor a fenti cikket olvasva kipróbáltam a G4560-at, meeglepődtem rajta, hogy mennyire jó. Ugyanazt, néha kicsit többet tudott, mint a húzott E5450 töredék fogyasztás és zaj mellett.
Árban sem volt sokkal több, a lap/proci/ 8gb ram 30-ért ment el, ugyanennyi rammal újan 42-ért volt a g4560/lap/ddr3
Persze aztán tényleg a multikhoz kevés lett. Ez volt az egyetlen bűne.Ha a fiam nem lenne ennyire hardcore, maradt volna.
Aztán jött az I5-6600, aztán a 6600K, csak zavart, hogy a 8gb ddr4-el is 100k körül volt használtan, és annyival azért nem volt jobb.
És így jutottam el az I7-950-es 1366-os rendszerhez,ahol aztán cseréltem a procit X5670-re.
Kevesebb mint feléért sikerült hozzájutnom, ráadásul a 8giga helyett 12gb rammal.
És most I AM Happy -
Lacee83
tag
válasz
#74018560 #43431 üzenetére
Az az állítás jó pár éve még igaz volt.... azóta csak változhatott a helyzet.
Lap tekintetében egy Thinkstation s20ra gondoltam félkonfigban jutnék hozzá. (ramok ház táp lap) A specifikáció szerint quad xeonokat visz de fóromon és hírdetésben láttam a fent említett cpuval is.
Ramból is 6 megy bele. A mostani lapomba kettő ami szintén zsákutca 2x4Gb-om van.
-
envagyok
veterán
válasz
#74018560 #43427 üzenetére
Nekem a G4560-al tökéletesen ment a net, és a játék tavaly nyáron.
Egy 1050TI-t tökéletesen kihajtott.
Egyedül BF1 multi volt gáz, ott néha belassult 30 fps-re, és nem a vga miatt...
Single player-en töéletesen ment.
Csak a BF1 multi miatt váltottam i5-6600K-ra.
Ha megnézed alinket [link]
egy szálban gyorsabb a g4560 az alapórajeles x5650-nél.
És ugye lebeszéltük, hogy a játékok nagy rész még mindig csak 1-2 szálat mozgat meg.
De ott akkor is az rx560 a gyenge láncszem. -
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #43397 üzenetére
Ez a 8700K csak átmeneti megoldás, egy hirtelen jött bedobás az Intel részéről. Adtunk is valamit meg nem is, a Z370-es alaplapokkal együtt.
Ezért is döntöttem úgy, hogy eladom az 7700K rendszert.
Majd ha jön egy tartósabb, mondjuk normális asztali vonalon egy 8/16-os CPU, 500EUr alatt, akkor benevezek megint egyre, meg persze, ha a ramárak is normalizálódnak. Nehogymár 32GB ramért fizessek egy konfig árát...
Szóval, 8700K kimarad, állítólag a 9600K már 8/16-os lesz. Ha éppen DDR5 lesz arra már, akkor az jó lehet egy PCI-E 4.0-val, és egy új szériás nVidiával. Persze megint bele kell ölni közel fél millát, de az tartós lesz.Nem mintha nem lennék most megelégedve az X58 - 6/12 - 12GB - GTX 1060 3GB kombóval. 60Hz 1080p monitoromat bőven kiszolgálja. Kicsit overkill volt az 1080Ti SLi úgyis, mondjuk felskálázva szépen néztek ki a gamek.
De rengetegszer így is csak netezni van időm, oda meg minek egyen idle 3-400W-ot a konfig. -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43397 üzenetére
Miért ne hozhatnának ki? Lesz egy medium beállítás, akinek nincs 8700K-ja... Pl. a GTA4 is a kétmagosok aranykorában jelent meg, a gamerek gépének 99%-a akkoriban E8000 vagy valami hasonló C2D volt, és mégis kihozták úgy, hogy magas beállításokon három szálat vígan megtömött munkával... Ment is a hiszti rendesen, mert a "core2duo elég mindenre" gépek hirtelen nem bírták az iramot....
Amúgy steam alapján a gamerek több, mint 2%-ának van legalább 6 magja. És majdnem 70% van négy fizikai magon. És a 6 mag középkategóriába betörése okán ez csak több lesz. Ma már megfizethető áron van hat/nyolc magos Ryzen is, és az Intel is középkategóriába hozta a hat magot, azt is viszik ám rendesen. És nem csak a horror árú 8700K van, hanem van sima 8700 és hatmagos i5-ök is....
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43392 üzenetére
A játék kérhet magára affinitás maszkot. De windóz update is megkeverhette a szálkezelést. (Pl. a Ryzen procik CCX felépítése miatt.) A legfrisebb fall creatorsban nem nézegettem ilyesmit.
Fórumtárs nem a jövőről beszélt, hanem azt kérdezne, tapasztalhatna-e előrelépést: "Egyáltalán jelentene előrelépést, ha leváltanám egy Core i7-8700K-ra?".
Én ezt próbáltam leírni, hogy igen, bőven benne lehet a pakliban gyorsulás ma is és a jövőben is. A jövőben pedig az X58-nak a nyers ereje is elfogyhat, gondolj csak arra, hogy egy 5Ghz-es 8700K kb. 1600 pontot csinál Cinebench R15-ben, ahogy egy 1700-as Ryzen is, ehhez képest elbújhat az X58, amiből ideális esetben kihozol max ~1000-et.
Halkan megjegyzem, ennél egy alaposabban megtuningolt négymagos 6700K is többet tud, bő 1100-at...
És ez nem is AVX-es kód... Mondom, jó ez a platform,erős is, nagyon jó az ár/érték aránya, de bőven vannak határai is.... -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43384 üzenetére
Na, ez az, ami önmagában SEMMIT nem jelent. Egy 12 szálas processzoron a monitoring alkalmazás nem sokat fog tudni mondani arról, van-e CPU-limit avagy sem. Az SC2-nél is azt látom, a processzor 18%-on fut, miközben majd elpusztul a CPU-limittől.
(GPU jéghideg, terheltsége a pincében.)
Egy ilyen proci teljes leterheléséhez olyan alkalmazás kell, ami 12 szálra jól skálázódik, ami azért játékok között finoman szólva sem éppen szokványos.Ajánlom figyelmedbe a Crysis 3-as mérésem, "valós" 4/8 szálon 36,5FPS, és 62% CPU használat, azt hinnéd, malmozik a proci, de ha odaadom neki a plusz két magot egyből felmegy 44-re, az durván +20% tempó [link].
Tehát a monitoring alkalmazás CPU-monitorozása NEM ALKALMAS egy ilyen procin megállapítani, hogy van-e CPU-limit játék közben.Fun fact, a húzott i5-el 50FPS felett ment ott [link]. Írom ezt annak ellenére, hogy a durvább részeken mégis jobban bírta a hatmagos a Crysis-ben, de azért a korlátai erősen látszanak.
És ez csak egy 290-es Radeon, ami azért jócskán lassabb egy 1070-nél. Mégegyszer leírom, nagyon jó procik, szuperül el lehet játszani velük, főleg olyan modern motorokban, amik jól skálázódnak a sok szálra, de sajnos messze nem kompromisszummentesek, főleg brutál VGA-val és FHD-ben.
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43379 üzenetére
Oké, szélsőséges példa. De ugyanakkor rengeteg játék van, főleg DX11-es vagy régebbi, ami nem igazán tud mit kezdeni 4 szálnál többel. Nem véletlen, hogy évekig nem látszódtak a hatmagos procik előnyei játékok alatt, mert nem is volt, mert nem tudták a játékok évekig kihasználni a plusz szálakat..... Hiába volt bennük másfélszer akkora nyers számítási kapacitás.
"Jelenleg nincs olyan játék, ami CPU limites lenne."
Ez azért elég merész állítás... Tartok tőle, hogy aki többet játszik, és nem egy HD7770-el, az kapásból tudna több programot is írni, ami megdönti ezt az állítást.
Én is nagyon szeretem ezt a platformot, de bőven megvannak a határai is. -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43373 üzenetére
Pont ezért tudnának bizonyos játékok adott esetben jelentősen gyorsulni egy 8700K-val... Mivel a 12 szálat alig valami tudja kihasználni, de a 8700K egyszálon jóval erősebb (+50-60%) magjait már annál inkább.
Más kérdés, anyagilag mennyire érné meg egy ilyen húzás, főleg ~24GB DDR4 amilyen horror árban megy mostanság....
-
erer1000
őstag
válasz
#74018560 #43330 üzenetére
hőlégfúvóval lemelegítettem, laborban található legfinomabb vizes csiszolópapírral megmunkáltam, majd ezután készült a kép optikai mikroszkóp alatt.
jövőben még más cpu-król is készítek képeket, pásztázó elektron mikroszkóp alatt is, ami 10-20 nanométeres felbontásig le tud menni
elég nehéz mobillal fotózni, mert csak néhány szögből nézve lászik így szépen, különben csak egy világos barnás paca látszik
-
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43326 üzenetére
Nálam ezért van csak 4,05Ghz belőve minden energiatakarékossággal belőve. Ha csak egy-két mag megy, ugyan megkapja a durván 1,28V-ot, de mivel a többi C6-ban pihen áramtalanítva, nem lesz jelentős a fogyasztás. Amikor meg megindul a többi mag, LLC nélkül esik kicsit a fesz, és már csak 1,25V körül kap, és szintén nem melegszik/fogyaszt túlzottan sokat.
Nálam a síri kuss így garantált, alig forog a procihűtő így, egyedül a prime/linx tudja megpörgetni, de az se vész 1500rpm-el, a hangtompító szivacs a gépházam oldalán elnyel belőle elég sokat.
Egyébként a legjobb kompromisszumok szvsz valahol 3,6-3,8Ghz körül van, amikor bőven úszol még a teljesítményben, de még nem nagyon kéri a feszt.(#43328) erer1000: Milyen gyönyörűen látszanak a vezetékelési rétegek!
Köszi a képet!
Várjuk a többit, ha lesz még. -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43320 üzenetére
Procilottó kérdése. Plusz lapé is. Nekem az Asus deszkában inkább 1,35V magasságát kéri a VTT 3600 környékén, nekem sajnos nem annyira erős ezen a téren a CPU-m. Azért írom, hogy lapé is, mert nálad úgy látom Gigabyte UD5 van, ami ismert arról, hogy kissé többet ad a VTT-nek, mint ami be van állítva.
-
envagyok
veterán
válasz
#74018560 #43320 üzenetére
@mindenki
Nekem 181mhz bclk mellett 4ghzen stabil minden, amíg kisebb a nb clock. Mikor felraktam 3.2ghz környékére, és a vtt-t is emeltem 1.28-->1.3 voltra, akkor is stabilnak tűnt, de játékban nyomott egy kékhalált. Szóval nekem 1.3v-on nem megy annyit. Vagy lehet a cpu vagy a ramfeszt is kell(ene) Ilyenkor emelni?
-
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #43240 üzenetére
Azért gondolkodtam én is hogy lecserélem 3x4GB-ra a 6x2GB-ot. Nagyon megterhelő...és nem is mennek annyit a ramok. Nem mintha nagy szükség lenne rá.
3x2GB-al sokkal kevesebb fesz kell..de ott ugye kevés a ram.
De ilyen ram árakkal... Meg egy 1060 van VGAnak...bőven elég a rendszer. -
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #43190 üzenetére
Szerintem sem olyan túl jó lap, legalábbis nekem nem megfelelő, de másnak jó lehet, vagy csere alaplapnak. Ennyiért...
W3680: Asszem olyan 60 körül van a max szorzója, de nem tudom, annyira nem mentem fel vele sosem.
Van egy szép UD7 konfig, még 10 perc a licitből. 260EUR-ig tartottam az iramot, többet nem igazán adnék érte... Mondjuk szép, minden dobozos, 6x2GB Patriot rammal, meg egy 960-as CPUval.
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43178 üzenetére
Szerintem a proci nem bírja az OC-t.
Nekem szerencsére még semmi komoly bajom nem volt motorral, pedig 2009 óta tolom utcán. Egy elcsúszásom volt csak, karcolás nélkül megúsztam.
(#43181) REIT: Én mindkét lapomról csak jókat tudok mondani. A régi első verziós Giga EX58-UD5-öm is príma volt, a mostani Asus P6X58D-E is az. Mondjuk az EVGA X58-am is szerettem (3X SLI), az is szépen ment.
-
Remus389
veterán
válasz
#74018560 #43173 üzenetére
Olvastam, hogy akarsz motort venni, hát csak óvatosan
én 5 éve raktam le kb 10 év motorozás után azzal, hogy "még örülök, hogy élek"
nem vicc, rohadt veszélyes.... és a PC bütykölés hozzá képest egy nagyon olcsó hobbi Arról nem is beszélve, hogy meg is nyomordhat az ember, nem élet kripliként élni, bár akkor legalább lesz idő tesztelni a 8800Ultra Tri SLI-t.
-
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #43169 üzenetére
IBT igen.
Alacsony BCLK-val próbálkozz. Én sem tudtam mit kezdeni a 23x200-al. Nem is erőltettem. Alacsony BCLK-val és magas szorzóval menni fog.A régim 138x32-vel ment 4,4-et 1.39V-al. CPU-Z szerint, ugye az UD7 alaplapban.
Most az új is ekörül ment, de én ugye 4600-on használom, illetve használtam amíg volt VGAm, most várom a Fekete Pénteket, majd akkor veszek valamit, majd akkor újra felhúzom. De olyan 1.44V körül megy 4600MHz-en, asszem 135x34. 4590MHz, de kicsit ugrál a BCLK, ezért mindig megvolt a 4600MHz -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #43105 üzenetére
"Mondjuk nem tudom miért akarná valaki dual channelben használni 4 modullal ha tri-channelben is lehet."
Mondjuk azért, mert egy rendes, négymodulos dual channel a teljes memóriatartományon hozza ugyanazt a sebességet. A 4 modulos tri-channel ezzel szemben egy összvér megoldás, három modulnyi címtartomány tri-channel sebességű, míg a maradék modul single channel módban elérhető, magyarul dög lassú. Tehát az esetedben a 3*4GB mellé berakni tri-channel módban még egy 4GB_osat azt jelentené, hogy lenne 12GB nagyon gyors ramod, és amikor az OS a 12-16GB közötti tartományból adna memóriát, ott jó lassú. -
mpierre
veterán
válasz
#74018560 #43105 üzenetére
Mert a Foxconn az istennek nem tudja a tri ch-t, mint a giga.Aztán már lusta voltam kivenni a 4. modult. Maradt így.Netezésre így is talán enyhén erős a gép...
Szerk.:
Bár most nézem a képernyő mentést. Ott meg tri ch-t ír....Heh! Bakker, akkor tri ch-ban megy a 8GB és tudja a Foxconn.
Sikerült jól lesz@rni a beállítást....
-
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #42969 üzenetére
"dual es tri channel kozott a gyakorlatban 0% kulonbseg van"
Ez totál hamis állítás. Elég megnézni a s1156-os 800-as i7-ek teljesítményét a 900-asokhoz képest, jópár területen rendesen kikapnak a tri-channeltől. És az csak négy mag, a hatnak illene méggyorsabb memóriát a segge alá rakni.(#42975) laragirl83: Sokminden... Mikor összerakod légy nagyon figyelmes, ne feszüljön meg sehol semmi túlzottan, ne legyen benne deformálódás, és hasonlók, csavarok is határozottan, de azért érzéssel legyenek meghúzva. És ugye az sem árt, ha minden össze lesz kötve azzal, amivel szükséges.
(#42978) gV: Bizony nem az igazi.
[link]
(#42967) Laraxior: Igen, tulajdonképpen semmi különbség nincs. Csak a Tri-be három ugyanolyan modult csomagolnak, míg a Dualba kettőt, a Quad kitbe meg négyet....
Azért is írtam, a legtutibb megoldás a tri-kit, de ha nincs, akkor a quadból is jó egy modult a polcra téve.
Ez így tuti jó végeredményt ad.
Vagy kicsit extrémebb, venni három dual kitet, és teletömni minden foglalatot, de az a memóriavezérlőnek és a modulok szellőzésének annyira nem kedvez, mintha három modul lenne, plusz "azonos"-nak matricázott kiteknél is lehet ezerféle revízió a borda alatt, szval az sem feltétlen szívásmentes. -
HSM
félisten
válasz
#74018560 #42950 üzenetére
BIOS-ról pontosan eldönthető, tudja-e. MMtool kell hozzá. [link]
De az Asus lapok tudtommal mind kezelik a Xeonokat friss gyári BIOS-al.
CMOS reset viszont jó ötlet.
Nekem se kellett semmi sufnituning a P6X58D-E-hez, friss gyári BIOS-al egyből szaladt szépen az X5660.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged