- Realme GT 2 Pro - papírforma
- iOS alkalmazások
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SkyZetor
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4917 üzenetére
Köszönöm az elismerést!
Váltógyártó - itt SkyZetor -
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4964 üzenetére
Köszönöm!
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4962 üzenetére
Grat nagyon jól néz ki.
Ha készítesz építés közbeni képeket azt légyszi oszd meg velünk! -
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4956 üzenetére
Hali!
K.király lett, hogy viselik otthon, engem száműznének egy ilyen szép nagy asztallal:-( .
Hamarosan jön egy eszement dolog amit egy közepes árú Piko vagon áráért vettem, ha meglesz dobok fel képet. -
1501N
tag
válasz
YanezTTrain #4949 üzenetére
A legjobb építeni!
Sajna vannak furcsa emberek... Ez tény. De a hülyék miatt nem szabad feladni az álmokat!
Én most kezdek tervezni terepasztalt. -
1501N
tag
válasz
YanezTTrain #4947 üzenetére
Nagyon jól néz ki!
-
1501N
tag
válasz
YanezTTrain #4943 üzenetére
Azthiszem a Piko/Fuggeth U profilos is 2,5mm-es és az sovány sajna. A mozdony kereke szigetelt. Pont ezért csináltam neki egy áramszedőt, hogy a két szélsőből egyen a motor. A Trix sín legalább 1 mm-el magasabb, mint a Piko az eladó szerint.
-
1501N
tag
válasz
YanezTTrain #4919 üzenetére
A Marklin M magasabb, mint az U profilos Piko sín?
Sajna úgy fest, hogy a rendelt sínjeim a Postán elvesztek...
Vannak esetleg más típusú sínek, amik jók lehetnek? Nem feltétlen kell 3 sínes legyen, azt meg tudom oldani. -
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4940 üzenetére
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4938 üzenetére
Elfogult vagyok. Szerintem ha van csapat, aki képes megmenteni, hát most olyan helyre került végre. Csak nehogy valamelyik MÁV-os lángvágós meglássa benne a maradék 55 tonna fémárát...
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4934 üzenetére
A kéménye hiányzik a gépnek
Tudtam, hogy valami nem stimmel. -
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4931 üzenetére
Elég furcsa szerzet.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4925 üzenetére
A legolcsóbb vonatjegy Budapestről Bécsbe oda-vissza 33€, forintba átszámolva 10K, a kocsi ára pedig 13-14K körül mozog. Itt fontos megemlíteni hogy rendesen benne van a pakliban hogy nem találom meg ezt a kocsit, egyrészt mert már rég nem gyártják, másrészt egyszer-kétszer jártam Bécsben így fogalmam se lett volna hogy merre induljak. De amennyiben meg is tudtam volna venni, kb 4-5 ezret spóroltam volna ezzel az opcióval, ami szerintem nem a legjobb ajánlat belegondolva hogy mekkora macerával járt volna a történet.
rita7107 Igen.
-
1501N
tag
válasz
YanezTTrain #4901 üzenetére
Köszi szépen! Rendeltem TRIX síneket, remélem jók lesznek.
Ha már itt fentebb a pályaépítésről volt szó, a flexi sínek mennyire használhatóak?
Mert Piko sín elemeknél nálam gyakran vannak kontakt hibák. Ezeket talán ki lehetne küszöbölni, ha kevesebb elem van.
Egy szabályos ívet pl ki lehet hajtogatni? Vagy olyan lesz mint Józsi fizetésnapon, este kocsma után? -
iday
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4915 üzenetére
Van dremel, szóval az apró munkákra tökéletes.
Most hogy így mondod már van ötletem az átalakításra.
Váltóból 5-6ot tervezek, de konkrét terv még nincs, csak később lesz a szobába beépítve.
A váltó gyártás szerintem nem menne, de bármi lehetséges.Épített már valaki házilag komplet dcc vezérlést?
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4905 üzenetére
Kösz. Voltam már Börgöndön személyesen is, csak itt az asztalban nem értettem mi haszna lesz, ha nincs meg a 4 fő vágány.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4903 üzenetére
Ezeknek a kereszteknek amúgy milyen nem esztétikai jelentőségük van?
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4899 üzenetére
Na, leltem is, postával együtt 2db 14 jó ojró
Van 1.95-ért 1 db, de annak ragasztó van a szívdarabon.
Ha 1 db kell, van 6,60-ért postával.
Ha kitalálod, szólj -
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4897 üzenetére
ha találsz németen, elintézem neked az olcsó postát.
Mondjuk annyi a hátrány, hogy legkésőbb husvétra ér ide -
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4893 üzenetére
Azok ott keresztváltók, nem sima keresztek, Jani!
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4893 üzenetére
Váltógyártó kolléga az indexen biztos meg tudja csinálni.
Amint elnéztem a munkáit neki nem akadály semmi. :-) -
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4888 üzenetére
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4881 üzenetére
Hát a kapcsolódás érdekes lesz, egy közvetítőkocsit fogok majd készíteni egy könnyebben szerelhető műanyag kocsiból, a Merklin fém szerkezetét sajnos csak komolyabb rongálás árán lehetne átalakítani így arról lemondtam.
Amúgy megjöttek a 700600 -as DC kerekek, eredeti, bontatlan.
-
Szólista
senior tag
válasz
YanezTTrain #4877 üzenetére
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4866 üzenetére
Az első két képen látható fehér hűtőkocsi nem egy orosz példány ? Anno volt nekem is olyan, vagyis hasonló mert az enyém teljesen szürke volt és orosz feliratok voltak rajta, egyik kedvencem volt. Igényes asztal.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4869 üzenetére
A kerékcsere miatt nem aggódok, próbaképpen már kiszedtem a helyükről őket. Ami a legjobban mozgatja az agyam az a kuplung csere, ilyet szeretnék felszerelni egyelőre még fogalmam sincs hogy. Lehet egyszerűbb lesz majd egy Walthersből, vagy Athearnból összehozni egy olyan kocsit aminek az egyik végén amerikai, a másik végén európai kapcsolórendszer van, mert ez amit most vettem nem sok opciót biztosít az átalakításhoz.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4856 üzenetére
Nem tervezek Marklin kocsikat vásárolni, nem tervezek amióta tudtomra adtátok hogy a Marklin egy külön szisztéma szerint működik.
Viszont ez annyira megtetszett hogy nem tudtam otthagyni az eBay-en, igaz az új kerekekkel és kuplungokkal kissé ráfizetek de talán majd kiheverem. Nem tervezek kocsi illetve mozdony dömpinget sem, leginkább azokra a darabokra hajtok ami egy kicsit egyedi és megfelelően részletes, kézben fogva ne keltse a játék érzetét. Az általam preferált amerikai felhozatal ilyen szempontból eléggé veszélyes amennyire eddig a képekből és videókból sikerült leszűrnöm, a nagyobb illetve közkedvelt amerikai gyártók mint pl. az Athearn is ontja magából a minősíthetetlenül gagyi fröccsöntött műanyag vagonokat, aminek aztán semmi élethű hatása nincs. Ellenben mozdonyokból viszonylag szépeket csinál. Minden esetre már képbe van 5-6 kisebb-nagyobb amerikai modell márka, és hogy melyiknek mi az erőssége.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4852 üzenetére
Akkor a képen linkelt kocsi 3 sínes rendszerre van, H0/AC benne van a leírásában. Minden esetre amúgy is tervben volt a kerékcsere miután kézhez kapom, illetve a kapcsolót is le kell cseréljem rajta. De hát valamit valamiért. Köszönöm az infót.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4849 üzenetére
Hogyan tudom megkülönböztetni hogy melyik háromsínes vagy normál ? Miért okoz zárlatot ?
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4835 üzenetére
Ha én megindulok akkor Göppingenig meg se állok. Majd egyszer.
Közbe találtam egy magyar oldalt ahol elég sok amerikai márka megtalálható, szinte csak azok. Minden esetre nem offolom tovább a topikot, ha néhány sínszálnál többet feltudok mutatni majd írok.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4831 üzenetére
A Kato is gyárt amerikai cuccot. Nem is akármilyeneket.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4829 üzenetére
Hát igen. Nekem még nehezítésként ott van még az is hogy az amerikai felhozatalért vagyok leginkább oda, és sajnos nem igazán látom hogy az európai gyártók közül bármelyik gyártana amerikai mozdonyokat illetve kocsikat, így muszáj lesz a tengeren túlról beszereznem ezeket vagy az ebayről és nem olcsó a szállítási költség. A Marklin egyik katalógusában láttam anno a klasszikus Santa Fe "Nohabot" meg pár személy illetve tehervagont és ennyi.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4825 üzenetére
Értem én amit írsz de: annak idején nem véletlenül adtam el a teljes TT cuccot hogy N-re váltsak. Kevés volt a hely, én pedig hegyvidéket akartam. Helyem most sincs sok, pillanatnyilag 200x120 - ban gondolkozom.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4822 üzenetére
Az a meglátásom, hogy aki emelkedőket akar az a hely függvényében válasszon méretarányt. Hogy tartható legyen a 3%. Max 3.5. Így építettem a régi asztalomat, nem is volt soha probléma az emelkedőkkel. (175x105 N) Másrészt érdemes úgy tervezni a pályát hogy meglegyen a szükséges hossz az emelkedéshez. Az 5 % bizony ellenfél lehet ha nem 2 kocsis szerelvényeket akarunk felvontatni. Az erőlködés a videódon is látszik, főleg a kanyarban. Mert nem az a kérdés hogy felmegy-e, hanem hogy hogyan.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4820 üzenetére
Érdekes, csak semmi értelmét nem látom. 3%-nál nagyobb emelkedőt nem csinálnék semmiképpen, hogy minden szépen fusson.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain #4801 üzenetére
Holnap mindenképp elnézek a Mediker boltjába, az útba is esne. (Amúgy a két ajánlott bolt oldalát nézem már napok óta, ezek szerint ráéreztem hol kell kutatni.) Nem tudom majd mit fognak nekem a boltban mondani, minden esetre jelenleg azon agyalok hogy külön-külön érdemes-e megvenni az irányításhoz szükséges dolgokat, vagy egyszerűsítsem le a dolgomat egy digitális kezdőkészlettel. Ebből a szempontból is leginkább a Roco felé áll a zászló, a multiMAUS elég korrektnek tűnik, és ha jól vettem észre számítógépre is rá lehet kötni gyárilag. Plusz ugye korábban linkeltem hogy durván le van árazva a Roco geoLine, ha így marad rendelek belőle egy zsákkal.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4772 üzenetére
-
Szólista
senior tag
válasz
YanezTTrain #4775 üzenetére
A sok munkának gyönyörüség lett a vége.
-
Batman2
őstag
válasz
Micsoda gyönyörű esti fényár, gratulálok a munkához !!!
Nem is kell karácsonyfa, a vasút fog Nálatok világítani este !!Üdv.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Húúú, de jól néz ki így!
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4770 üzenetére
Hali!
Le a kalappal a türelmed előtt, csak így tovább. Amíg ilyen kicsik nálam a gyerkőcök nem jutok egyről a kettőre az építéssel. A Jézuska lassan kezdi hordani megint a Märklin cuccokat, majd dobok fel képeket az új szerzeményekről.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4768 üzenetére
Nagyon szép. Az én 40 éves Nohabom ehhez képest még gyerek.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4763 üzenetére
Érdekes elgondolás,
bár nem látom, hol lenne a híd !Üdv.
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4760 üzenetére
Az emelkedő rész az nagyon jól néz ki!
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4747 üzenetére
Szevasz
Akkor ez három szintes lesz ?
Üdv.
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4747 üzenetére
Ha a legalsó két csonkát egyenesen hagyod, van hely modulokkal hozzácsatlakozni az asztalhoz.
-
pchris
tag
válasz
YanezTTrain #4738 üzenetére
Köszönöm!
Nézem. De ha valakinek mégis megvolna a keresett kiadvány... -
Szólista
senior tag
válasz
YanezTTrain #4739 üzenetére
Ez a lehetőség volt a látogatók részére(16h-ig) is csak annyira leragadtam az RC-nél,hogy kifutottam az időből.
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4731 üzenetére
Hosszú hétvégén börzét rendezni nem rentábilis
Legalábbis a szervező mondta, h soha többé börze 3 napos ünnepen... -
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4724 üzenetére
Ó, micsoda jó kis autók,pont mint az igaziak !!
Gratula a beszerzéshez! -
válasz
YanezTTrain #4724 üzenetére
Ez nagyon jó!
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4718 üzenetére
Szevasz
Nagyon jól sikerült a kocsi, gratulálok hozzá !!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4714 üzenetére
Miért, a Fuggerth megszünt ?
Üdv.
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4711 üzenetére
Nem, a 23-i hosszú hétvégét...
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4706 üzenetére
Valahol Balatonon is van, talán Füreden..az most van
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4702 üzenetére
"előbb készen lesz mint a 2-es vonala a MÁV-nak!"
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4695 üzenetére
Jó látni, ahogyan alakul, épül az asztal !!!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4691 üzenetére
Nagyon szépen alakul, gratulálok !!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4689 üzenetére
Akkor télen majd fogadhatjátok a törött lábú, kezű embereket !
Igaz, arrafelé nem igen van sok hó.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4687 üzenetére
Vasútmodell bolt !
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4683 üzenetére
...És mnég IT-k is vannak !!
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4679 üzenetére
Nekem is van egy kis darab ebből a macskakő mintából, én is oda jutottam, hogy beszkennelem és akkor annyit nyomok, amennyi kell.
Üdv.
-
Quakelord88
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4682 üzenetére
Köszi! H0-s, mint már korábban írtam. Akkor szerintem az lesz, hogy a menthetetlen sínek helyett beszerzek újakat.
-
Quakelord88
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4680 üzenetére
Fz1-es trafóm van nekem is, annak szerencsére semmi baja, és működő mozdonyom is van (szép ki Nohab). Igazán csak a sínek a problémásak. Komoly terepasztal terveim nincsenek, ezért minél többet szeretnék megmenteni a régi alkatrészekből. Jól értem, hogy újként, boltban nem tudok már olyan síneket venni, ami passzolna az én régi darabjaimhoz? És ha veszek egy új sín szettet, azon működhet a régi trafó + mozdony kombó? Bocs, az amatőr kérdésekért, de ez nekem tényleg gyerekkori játék volt, amit időnként összeraktam, komolyabban nem foglalkoztam vele.
-
Quakelord88
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4674 üzenetére
H0-s Piko, semmi extra. Igazából nem is "egy készlet", több részletben lett összevásárolva, még anno én is vettem bele váltókat a '90-es években. Nem vagyok nagy modellező guru, még gyerekként játszottam vele inkább, ezért szeretném megmenteni, amit lehet. Tudok manapság olyan síneket venni, amivel működne ilyen régi rendszer? (trafó, váltók, mozdony, sorompó, stb.)
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4675 üzenetére
Nagyon szépen alakul !!
A macskaköves út mintát Te nyomtatod, vagy régről maradt még Neked ?Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4663 üzenetére
Érdekes festések !
Üdv.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4666 üzenetére
Szép vagonok, én is gyűjtöm őket, legtöbbet a dolgozóktól lehet beszerezni Győrben.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
Hali!
Látom Feri bá' szép vagonjai nálad landoltak. Nekem annak idején rengeteg Märklin dolgot eladott.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
Szépek.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4660 üzenetére
Szevasz
Nagyon szépen alakul az asztal !
A hungarocell daraboláshoz használj 150-200 fokra felfűtött cekasz szálat, az szemét nélkül darabol.
(régi vasalóból, vagy főzőlapból, vagy még inkább hajszárítóból preparálható)
Persze, ha direkt morzsolt darabos felületet kíván meg a terep, az más.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4657 üzenetére
Hajrá !!
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4653 üzenetére
A nagyvasúti biztosító rendszerekről annyit, hogy egy egyszerűnek tűnő térköz, ami nem áll másból, mint két váltó a fő vágányból balra, csupán 17 karos kezelővel már védhető...
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4653 üzenetére
Csak nem CAN buszos megoldást találtál ki, hogy azzal csökkentsd a vezérlő vezetékek számát ?
Én is már nagyon belefognék, de még mindig sok a munka, bár már a roham végén járunk és a 3. hónapban. Most már nagyon hiányzik egy kis szabadság !
A lapok átdolgozását kellene már elkezdjem a régi kartonról stabilabb alapra.
De még előtte nehány újítást, új pályaszakaszokat, jelzőket még fixálni kellene, hogyan legyenek, mert a kartont könnyebb luggatni, mint majd egy keményebb alapot.
Az elektronikáját már részben megcsináltam a szakasz vezérelt jelző rendszernek, asztalon, próba kapcsolásban már kipróbáltam, az alapok mennek, de még további ötletek jutottak eszembe, amivel még komplexebbé lehetne tenni a jelzés rendszert !Igaz, hogy ennek semmi köze a nagy vasúti jelzés rendszerhez, de szerintem ez még nem nagy probléma, az élvezhetőség szempontjából semmi képpen sem, ez kifejezetten a modell vasúti környezethez alkalmas és hasznos rendszer lehet.
Jó munkát hozzá !!
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4651 üzenetére
Alig várom az újabb ötletek megvalósulását látni !
3 hete itt is valami légúti nyavaja tarolt, én is elkaptam, tartott két hétig, sokakon átment.
Üdv.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4646 üzenetére
A 76 előtti svájci kroki kiadások 500Euro-tól indulnak a jó állapotú dobozos darabok. A 47-56 között gyártottak pedig iszonyat drágák (dobozos kiváló műszaki és esztétikai áll. gépekről beszélek).
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4641 üzenetére
Én azt hittem darabja volt annyi..
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4641 üzenetére
Hali, persze 80 HUF-ért kaptam meg és örültem hogy "csak" ennyi mikor megláttam az állapotát. Az új gépek ára márkától függetlenül az égbe szöktek, habár AC-be főleg PIKO-ból van egy két kedvenc modellem amit még beszerzek.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain #4634 üzenetére
Hali, a német és svájci kroki egy közös dobozban került kiadásra, 125 éves évfordulóra adta ki a Märklin. Egy svájci mozdony fanatikustól vettem aki még a naptól is óvta, zárt szekrényben állt sok évig 80e lett a vége.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4623 üzenetére
Szevasz
Persze, használható nagyon sokmindenre, pl. vasútmodell tápegységként is.
A 16V váltakozó áram, tartozék tápot egyenirányítva és rákötve simán biztosítható a 12V max. fesz az egyenáramú masináknak.Nem kell ennyore bonyolult kapcsolűst építeni egy vágóhozm, elég csak az alap kapcsolás, ami csak az IC és két ellenállásból áll, legfeljebb még egy kb. 10 mikrós puffer kondit lehet tenni a kimenetre.
A feszültséggel tudod szabályozni a drót által felvett áramot, nyilván úgy kell a drótot megválasztani, hogy több mint 1,25V legyen az a feszültség aminél éppen megfelelő mértékben melegszik és nem haladhatja meg az áramfelvétele az 1,5A-t.
Az LM317-T verziót használd, az jól hűthető és az bírja 1,5A-ig.
Adatlap: [link]Van még az LM338-es, ami 5A-t bír, de ahhoz már erőditmány borda kell, plusz ventilátor is, hogy ki tudd használni.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4621 üzenetére
Jó akár egy rézdrót is, csak megfelelő hosszúság és megfelelő feszültség kell hozzá, hogy csak melegdjen, de ne ízzon fel és ne is jelentsen zárlatot.
De ha van egy kiszolgált hősugárzó, vagy hajszárító, vagy főzőlap, amiben van fűtőszál, az sokkal jobb, jóval nagyobb az ellenállása, rövidebb darab is mehet magasabb feszültséggel.Ha építesz egy Lm317-es tápot, az 1,25V-tól szabályozható 37V-ig a kimeneten, a bemenet kb. 2-3V-tal kell magasabb legyen feszültségben és kell rá egy jókora borda, akkor szépen be tudod állítani, hogy a kiszabott drót darab éppen megfelelő mértékben melegedjen csak.
Forrás lehet egy méretes 6-12V-os táp, vagy 6-12V-os ólom akksi.
Magasabb feszültségről is mehet elvileg, de minél magasabb a bemenet és minél alacsonyabb a kimenet, annál többet kell ledolgoznia a tápnak hő formájában, egyre nagyobb bordát igényel.De így lehet igazán szépen, és szemét mentesen vágni.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4618 üzenetére
Cekasszal, vagy fűrésszel/késsel vágjátok ?
A cekasz esetében sokkal szebb a vágási felület és nem szemetel.
Üdv.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4618 üzenetére
Csak sin ne legyen hungarocellre fektetve, mert iszonyú hangja van.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
YanezTTrain #4615 üzenetére
"the show must go on..."
Amúgy poén a "sín a sínen" kép, még ha a méretarányok kicsit el is térnek
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4615 üzenetére
Öröm látni, ahogy szépen alakulnak a dolgok !
Csak így tovább !!!Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4594 üzenetére
Magyarok, vagy Angolok, vagy vegyesen ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4592 üzenetére
Hú, ehhez aztán sok idő kell !
Én január vége óta nem tudtam hozzá nyúlni az asztalhoz, pedig elő vannak szedve a lapok, de egyszerűen munka és gyerek mellett semmi időm sem marad, márciustól pedig már a kertészkedés is beindult, ez a hétvégi maradék időmet is elviszi, persze szeretem csinálni, azért teszem.
Ehhez még hozzá jön, hogy az autómat is magam szerelem, és mivel állandóan járnom kell vele, így arra is kell időt szakítanom.Mindössze a jelző rendszert terveztem meg és egy próbaáramkört építettem, de be nem építettem a pályába.
A próba áramkör megy, a tervezett vágányoknak megfelelően változik a jelzés.
Még kicsit alakítani kell a kapcsoláson, hogy az állomási vágányok mindkét végén, menetiránynak megfelelően működjenek a jelzések.
Nálam nincsen a pályában térköz biztosítás, egyetlen jelző van csak beépítve, de már gondolkodtam korábban is, hogy több szakaszra kellene bontani, hogy több szerelvény egyszerre, biztonsággal, egymást be nem érve tudjon haladni.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4590 üzenetére
Mikor, hol lesz kiállítás ?
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4588 üzenetére
Lesz még akkor munkád a felsővezetékkel rendesen !
Jó tempósan megy a forgalom az asztalon !Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4584 üzenetére
Analóg pályám van, de szerintem nem problémázik a digitális rendszer sem egy kis érintkezési hibától, mivel a kerekek esetében is ugyanúgy előfordulnak kontakhibák a sínnel, mégis hibétlanul megy a rendszer.
Szép a felsővezeték rendszered, ügyes megoldás ez a kettős rendszer !
Üdv
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4582 üzenetére
De aki zsebre tesz egy 0-ás vagy 1-es mozdonyt az valószínű, hogy valami földönkívüli, mer legalább három méteres ürgének kell lennie.
Ráadásul ilyesmit alapból nem teszünk zsebre. -
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain #4580 üzenetére
Szövegértés, Jani
180 ezer volt leírva(ha belefutsz olcsó Z-be bolhapiacon, gondolj rám...köszi)
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4572 üzenetére
Ebben biztosan nem kék volt a táp, hanem világos szürke.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4570 üzenetére
A hétvégén láttam a régiség piacon, Miskolcon Marklin alapkészletet, rögtön Rád gondoltam !
Egy valamilyen, két-három tengelyes gőzös mozdony és két rövid személykocsi volt benne, meg sín anyag és egy szabályozó.
Nem néztem meg tüzetesenb, de távolabbról nem láttam a sín anyagon középső vezető sávot, vagy fogakat.
Lehet az alapkészletnél ezt is egyszerűbben oldották meg, egyik és másik sín szál a két pólus és kész.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4568 üzenetére
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4566 üzenetére
TT-ben láttam ilyeneket.
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #4552 üzenetére
Igen, van pl. Francia országban és talán a Németek, vagy Osztrákoknél is egyenáramú rendszer, egyiknél 3000V-on, máiknál pedig talán még 1500V-on is.
Illetve van a 15 és a 25KV-os rendszer váltóáramban.
És van olyan mozdony, mely mind a 4 áramnemet tudja kezelni, mindegyikkel megy, legfeljebb kisebb teljesítménnyel és sebességgel.
Sok mozdony van, ami EC szerelvényeket továbbít és 3 áramnemű, megy 25 és 15KV váltóáramról és megy 3000V egyenáramról (pl. Taurusok, vagy Traxxok s tudják).A TGV is megy 3000V, egyenáramról is, mert a Párizsba a belsőbb részekre vezető vonalak már csak ennyivel vannak villamosítva, ez ezért sokkal kevésbé veszélyes, legalábbis átütési szempontból, kisebb szigetelések kellenek hozzá (viszont dupla és vastagabb munka vezeték).
Üdv.
-
Jimmy66
senior tag
válasz
YanezTTrain #4562 üzenetére
HO. ROCO 63470 DSB MY 1116
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4559 üzenetére
Apropó, ha már jelzők… elfeljtettemcmelyik munkauti nálunk (MÁV) amiben a váltók voltak. F2 rémlik, de nem találom. Azt kerestem a piros-fekete súlykörte mit jelent pontosan, de nem lelem sehol…
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
YanezTTrain #4556 üzenetére
Pofásan néz ki, de nekem még mindig túl tiszta. Tudom, egyéni szoc. problem… Az a másik szívfájdalmam, hogy jelzőlet szinte csak a villogó fajtából látok mindenkinél. Tudom: rémálom a machanikus beüzemelése, de legalább pár dísznek lehetne…
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest