- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
válasz
z-csongor #4969 üzenetére
Egyrészt, a fenyőfélék is igénylik a légköri nedvességet. Szóval amikor extrém száraz/meleg a levegő, akkor nem csak locsolni, hanem (inkább) párásítani is kell.
Másrészt, érdemes (lett) volna a talajPH-t beállítani anno ültetés környékén. Vas-mittudoménmivel szokás ezt megtenni, és ha elmarad akkor évekig csak szenved a fa (amíg a lehulló tüskéi meg nem csinálják ezt a kertész helyett).
Nem tudom menthető-e még az a fa, de az biztos, hogy ha túléli is évekbe fog telni mire ezt kiheveri -
justmemory
senior tag
válasz
Szia,
csatlakozom lemmy-hez, már, ami a gyökérvágás témát illeti. Mi azt hiszem 7 fenyőt tettünk volna el, ebből jelenleg 3 él, mondjuk azok szépek nagyon. Amikor egyik pillanatról a másikra ilyet csinál, akkor jó eséllyel el fog pusztulni; nálunk mindig gyökérgond volt ilyenkor. Esetleg annyit tudsz tenni, hogy védett helyre teszed dézsában, és kifejezetten gyökeresedést serkentő anyaggal (holnap meg tudom nézni én milyet kaptam ismerőstől; vagy más, természetes anyaggal - pl. fahéj - nekünk kecskerágó ágnál bevált) megöntözöd/bekened. De ahogy ez kinéz, szerintem számíts rá, hogy elpusztul.
-
lemmy71
őstag
válasz
z-csongor #4971 üzenetére
De lehet megtámadta valami betegség, esetleg nem feketedett le az a rész ami szárad de akkor is csinál ilyet ha magas a talajvíz és szinte elrohad a gyökérzet, bár ezt kétlem ha locsolod is hetente.
Esetleg még jól körbe áshatod a tövénél hogy jobban levegőzzön.#4972 inf3rno
Ha hagyományos lenvászon zsákban van a földlabda, azt nem kell levenni csak a szájánál kel kinyitniAmúgy nagy laza aljú gödröket kell ásni és ültetés előtt egy nappal megáztatni egy két vödör vízzel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Ha savanyú talajú területről jött, és nálatok meszes a talaj, akkor lehet, hogy nehezen szokja meg. Érdemes lett volna mérni talaj pH-t a földlabdán és a ti talajotokban mielőtt elülteted, hogy tudd, hogy ez gond e.
Ha karácsonyfának akarod növeszteni későbbre, akkor felejtsd el a trágyát, direkt sovány talajban szokták növeszteni, mert ha gyorsan nő, akkor eladhatatlan lesz, annyira ághiányos lesz.
A vizet igényli, de nem biztos, hogy ennyire, ásnék egy lyukat és megnézném, hogy mennyire vizes a talaj. Én például egyáltalán nem öntöztem a földlabdás karácsonyfáimat tavaszi ültetésnél, és így is mindegyik megeredt.
Amire még figyelni kell, hogy adnak valami szövetet, amibe bebugyolálják a földlabdát. Na abból jobb kivenni ültetéskor, és ugyanúgy célszerű nagy gödröt ásni neki, mint például a gyümölcsfáknál, hogy megkönnyítsd a gyökerek dolgát.
Ha kidöglik, akkor a következőnek én más fajtát javaslok. Ha nem gond, hogy nagyon bök, akkor ezüst, abból is talán szebb a zöld ezüst. Ha gond, akkor normand, jegenye vagy concolor, amik szépek. Nálunk legalábbis az idősebb fák közül a luc néz ki a legrosszabbul. A legjobb lenne nulláról, és gyökereztető hormonnal csinálni egy helyi fáról, akkor a problémák zömét elkerülnéd, csak időben vesztenél olyan 3 évet ránézésre.
-
lemmy71
őstag
válasz
Nekem egy földlabdás ezüst fenyőm csinálja ugyan ezt, már vagy hat éve így vegetál. Van hogy lekopaszodik egy két ága de utána újra erőre kap, szerintem talaj problémája lehet az enyémek, még a vászonzsák sem rohad szét a gyökérzetnél.
A földlabdás karácsonyfáknak az a nagy baja hogy (igénytelenül) szedik ki, rengeteg gyökeret elvágnak és az okozhat a későbbiekben ilyen problémát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest