Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #5047 üzenetére
Szerintem újan többe kerül a hám, mint amit adtál érte.
Hát nekem sajnos nem jutnak ilyen üzletek, hám + gép van, szépen működik, látszik, hogy karban volt tartva meg a tulaj is normális, de én úgy érzem, hogy ez kevés lesz ahhoz, amit én szoktam vágni. Inkább keresek valami nagyobbat. Egyelőre amíg nem döglik be az MTD, addig nem sürgős.
-
Winne
nagyúr
válasz
lemmy71 #5039 üzenetére
Olyan helyen van a telkem, ahol állítólag van vmi komolyabb kút, amivel valami vízzáró réteget átfúrtak és elég lent is van a víz ahol van ill. nem is mindenhol van. Azt szeretném megtudni, hogy milyen tudományos és nem drága módja van annak, hogy nálam érdemes-e ill. ha igen akkor hova érdemes kutat fúrni plusz milyen mélyre érdemes fúrni.
Az a botos megoldás kicsit humbuknak tűnik, a geodézia drága és a próbafúrás is horror.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #4981 üzenetére
Ja én nem kertészetekről beszélek. Talán faiskolának lehet nevezni, ahonnan a karácsonyfákat hoztuk, bár igazából csak néhány falu volt olyan emberekkel, akik egész életükben ezzel foglalkoztak, volt pár telkük és telerakták fenyővel. Van néhány olyan régió az országban, ahol ideális az éghajlat a fenyőnek, pl Alpok alja, és ott sokan ebből élnek. Mi pl az Őrségből vittünk fenyő ágat az Alföldre virágboltosoknak, plusz télen karácsonyfát hoztunk haza a Bakonyba. A 90-es években ez nagy biznisz volt, előfordult, hogy egész kamion fenyőt vittünk azt hiszem kétezer bálával, volt, hogy Romániából is importáltunk. Simán meg lehetett gazdagodni belőle akkoriban. Utána a 2000-es évekre leült a dolog, amikor megjelentek a c típusú állampolgárok a lopott fenyővel a virág piacon, megrogyott az ár, és már csak úgy érte meg, hogy házhoz szállítjuk a boltoknak, visszafele pedig Szegedről hozunk zöldséget a nagybani piacról. Aztán ahogy jött a válság és terjedtek a multi cégek, pl megnyitott itt a Spar, úgy be is zártunk, azt hiszem 2011-ig húztuk. Faternak az agrár és biztosítós időszaka után ez volt a fenyős, zöldségboltos időszaka. Nem is tudom, talán 20-25 év lehetett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #4973 üzenetére
Engem a túlöntözött berohadt gyökerű cserepes növényekre emlékeztet, de nem tudom, hogy fánál lehetséges e az ilyesmi. Mindenesetre én a gyökereknél keresném a problémát.
Én eddig mindig levettem róla, nem hiányzik, hogy ki tudja mennyi ideig ott rohadjon a gyökerek mellett valamennyire gátolva a növekedésüket, plusz nálam még volt olyan is, hogy elkezdett penészedni. Igaz én csak 4 földlabdásat ültettem eddig amikor még fenyő kereskedéssel foglalkoztunk. A növesztéséhez nem értek annyira, de eddig mind a 4 megmaradt.
Ja szerintem is a rendes ásás és belocsolás alapvető a fák ültetésénél.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #4943 üzenetére
Ja nekem pont a besztercei az egyik, ami kiveszett most a szabadgyökeres telepítésnél, valószínűleg a hangyák tették tönkre, mert tele volt velük, és már későn irtottam le őket. Két besztercei és egy sárgabarack halálozott el, egy másik sárgabarackot pedig vissza kell vágni majdnem tőig, úgyhogy ott elveszett 1-2 év a növekedésből. Így, hogy öntöztük az aszály alatt, elég tűrhető állapotban vannak.
Szilvából van itt egy régi fa, amiről jó lenne átoltani. Fogalmam sincs, hogy milyen fajta, nem is nagyon terem már, vágás érett, viszont annak idején baromi jó szilva volt rajta. Kerítek majd alanyt neki.
-
-
Winne
nagyúr
válasz
lemmy71 #4931 üzenetére
Ahol vettem ott nem tudtak adni és két hetes második gyerekkel vagyok itthon, az is attrakció, ha el tudok szabadulni 1-2 órára, így nem tudtam utánamenni. 9.5 l mellé tettem 2.5 decit. Azokat a növényeket fújtam, amik normálisan kilógtak, vagy épek voltak, időben egy 4 óra szárazon fixen megvolt, utána nem néztem ki az ablakon. A jövő hét végén tudom lekaszálni, addig ha lesz valami nyoma már annak is örülök, az is lehet, hogy ha látom, hogy frankón működik, de még kell neki idő, akkor le se kaszálom, megvárom míg teljesen leszárad és ami marad azt kaszálom.
-
BBéci
legenda
válasz
lemmy71 #4814 üzenetére
Ha már Stihl, akkor permetezőt is tőlük vennék: [link].
Az akkumulátoros óriási előnye akkor mutatkozik meg, amikor 3 méter magasan, létra tetejéről kell használni. Olyankor pumpálni felér egy akrobata mutatvánnyal. De az állandó nyomás mindenkor jól jön, azt kézzel biztosítani szinte lehetetlen. -
inf3rno
nagyúr
-
tothjozsi96
addikt
válasz
lemmy71 #4743 üzenetére
Most itt Árukeresőn nézegetem a cuccokat, Gardena Classic-ból.
Az én szivattyúm 3/4"-es, de azt nézem hogy a 25 méteres cső ezzel az átmérővel 10 ezer, 1/2"-osból pedig felébe kerül. És a 3/4"-esre szarokat is írnak, azt írják nagyon törik.Illetve akkor vennék egy ilyen locsolófejet is, vagy inkább ezzel jobban járok? Szerintem az utóbbinak túl nagy a feje, lehet hogy nagyobb nyomással hatékonyabb, de szerintem ide már kevés a szivattyúm,vagy a kutam. Meg gondolom ezek is 1/2"-sok, az a népszerűbb, mint a 3/4"-es. Hogyha beteszek a szivattyúhoz egy szűkítőt, az vajon probléma lehet?
Azt tudom hogy a locsolófej előtt szokták leszűkíteni, de akkor lehet egyszerűbb lenne a 1/2" cső is, felébe kerül mint a 3/4"-es.
-
BBéci
legenda
válasz
lemmy71 #4667 üzenetére
Mindkettőt használtam, a Medallon tartom jobbnak, de természetesen mindenki azzal irtja a gyomot, amivel akarja.
Glialkával már a '70-es évek közepén fújtam a gyomot vonyarcvashegyi szőlőnkben, tehát a tapasztalásom nem tegnap kezdődött.
Nekem kertépítő/fenntartó szakemberek javasolták a kétszeri gyomirtózást, bevált és azoknak is, akiknek én javasoltam. 2003-óta olvasom rendszeresen az Index Fűápolás topikját, sokat tanultam belőle.#4668Dorian
Bántja a szememet, feleségemét is, nem a gyepbe való a cseresznye magja, szára. -
-
lemmy71
őstag
válasz
lemmy71 #4591 üzenetére
#4592 dantre
Nem csak az a többi szilva is felfelé húz és sokat számít hogy mi van körülötte. Épület más fák stb. nagyon tudja befolyásolni a lombkorona kiterjedését.
Itt a két könyv nagyon jól ábrázolt és leírt módon vannak benne a metszések, antikváriumban és bolhapiacon néha megtalálhatók. -
Orlin
addikt
válasz
lemmy71 #4565 üzenetére
Azta nagyon szép!
Nálunk az egész szinte elsárgult már...Elöl is és hátul is már nagyon a tavasszal vetett.
Pedig tényleg 2 naponta lett öntözve hajnalban a 35 fokban meg naponta.
Érdekes.Kiszórtam a műtrágyát is múlt héten nem sok hatását látom.
Tavasszal hogyan szoktad újra szórni?
Rászóród csak meg egy kis földet rá? -
salapp
addikt
válasz
lemmy71 #4559 üzenetére
4700 négyzetméter, részben határos telken van három ház, veteményes, fák és sok fű. Úgy állítottam be, hogy nedvesebb időszakban hetente, szárazban három hetente 75mm-re nyirom a füvet. De évente egyszer, kétszer nyár elején hagyni szoktam mindegyiket, hogy túlnőjön, felmagozzon. Ez arra is jó, hogy a korábbi tulajdonos nénik által telepített virágok megjelenjenek. (Elképesztő dolgok jönnek elő, pl. különleges formájú és mintázatú tulipánok, nárciszok, íriszek, a semmiből árnyliliom, pünkösdi rózsa) Azokat karókkal megjelölöm, virágzás után elültetem az útból. Illetve így derült ki, hogy volt egy komposzt dombon mángold kiskert, meg kis torma mező. A legfrissebben vásárolt telken jó húsz éve elhanyagolt zöld volt, fákat kellett kivágni, cserjést ritkitani, túlnőtt gyümölcsfák termő lombját fokozatosan visszahozni az elérhető szintre, stb.
-
BBéci
legenda
válasz
lemmy71 #4559 üzenetére
Az Index Fűápolás topikja való nekünk!
Ott a 3-5 naponkénti nyírást tartják jónak, tavaly kipróbáltam, tényleg erőteljesebb a fű és az egyenletesség miatt a szemnek is kellemesebb.
Az automata öntözőrendszer alap, ahogy a megfelelő időnkénti talajlazítás, szellőztetés, felülvetés, trágyázás, gyomirtózás is. A mohát és a gombát sem szabad engedni elszaporodni. -
salapp
addikt
válasz
lemmy71 #4554 üzenetére
A szomszédom huszonöt éve szart sem csinál, én próbálom visszafogni a sok iszalagot, aranyesőt, szutykot, ami ömlik át tőle. Nálunk szép a gyep, csak ha szárazság van, bizony kiszárad. Amint újra van kis eső, ismét zöld. Gondolom, csak vicceltél. A dudva mag éppen az, ami eredetileg is volt a területünkön. A vakond útját kávézaccal terelgetem (nem küldök Celine Dion-t a járatokba űzés célból, pláne nem füstölöm ki - amúgy is tiltott már). Persze a szomszéd szutykát is csak módjával nyesegetem, mert a sok lomb hűti a környékünkön a talajt (tény, hogy biztos több a szúnyog is), illetve a madarak mellett vannak denevérek is, akiket öröm nézni szürkülettől, ahogy vadásznak a mi kertünk felett.
Ésszel, odafigyeléssel. Lényeg, semmit sem szabad túltolni. Nem kell a golfgyep, sem a tömény gaz. -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #4317 üzenetére
Állítólag a paradicsomnál az UV fény kell neki, hogy legyen íze. Legalábbis egyes kutatók erre jutottak az üvegházi termesztésű parinál. De amúgy nincs konklúzió még azzal kapcsolatban, hogy mi adja neki a jó ízt. Ami biztos, hogy ami látott földet az általában jobb szokott lenni.
-
Dorian
félisten
válasz
lemmy71 #4315 üzenetére
OK, köszi!
Ha már hülyeség: Felhívtam egy ismerősöm - aki minőségi (fine dining éttermeknek) zöldségtermesztést végez - hogy hát a paradicsomok, meg a tetevek. Ő nagyon vegyszer-ellenes, azt mondta, hogy felesleges permetezni, nem csinálnak a paradicsomban semmi kárt.
A beszélgetés kb. akkor szakadt meg, amikor mondtam, hogy a paprikáknak pedig adok Volldünger sót, mert nem nagyon akarnak nőni. (Mondjuk szerintem is inkább a több víz amit igényelnek) -
Orlin
addikt
válasz
lemmy71 #4203 üzenetére
Köszönöm a sok segítséget.Követni fogom a leírtakat.
Más:
"A használt macskaalom talajjavítóként felhasználható."
Ilyent sem olvasta még.
Összességében kinek mi a véleménye a permetezésről?!A napokban picit olvasgattam a témában,hogy sokan inkább a vegyszermentes "permetezést" követik.
Létezik működő vegyszermentes alternatíva?Mert inkább csak kísérletezgetéseket olvastam van akinek x-y bevált másnak nem.
Itthon is már megkaptam mennyi vegyszer szórok majd a fákra... -
Dorian
félisten
válasz
lemmy71 #4175 üzenetére
Megnèztem:
A tetvek 90%-a megdöglött, a hangyák is kb. ìgy megritkultak, de azért mèg jelen volt mindkettő.A Mospilan maradèkát (2/3 rèsze maradt kb) ès egy ampulla Topast bekevertem 4-5 l vìzbe ès lefùjtam vele a problèmás fákat: Egyik cseresznye nagyon minimális tetű, alma jelentős lisztharmat, meggy jelentős monilia, ès a tetves kicsi barack.
Kèrdès:
Az alma lisztharmatos ès a meggy lekonyulò száradt ágvègeit le kell vágni, vagy ùgy lehet hagyni? Az alma kifehèredett levelei ùjra normálisak kell legyenek majd a permetezèstől? A meggy elszáradt ágvègei bizonyára nem kelnek èletre, de ha permetezès után nem fertőznek, ès csak esztètika, akkor ott hagynám. -
Chaser
legenda
válasz
lemmy71 #4173 üzenetére
az tiszta
ezzel együtt épp elég lombhullatót láttam nyáron ültetni és köszönik jól vannakattól független biztos megfelelőbb az őszi ültetés
talpra vágás alatt ha azt érted valamennyire lemetszed a gyökereit akkor iskolázod, ha nem azt értetted rajta akkor nem tudom mit ( :
örökzöldeket meg nyár közepén is ültettem, nem olvastam, megoldották
sok víz kell nekik, nem csepegtetős móka, az sokszor meleg nyáron kevéske egy üj ütetésű növénynek
örökzöldből több lomlevelűt is ültettem, nekik sem volt gondjuk nyári ültetéssel -
Dorian
félisten
válasz
lemmy71 #4165 üzenetére
Nem gondoltam, h probléma. Aztán mialatt az eső épp mosta le az egészet, olvastam egy cikket a permetezésről
A többi fát a kertész 1 hete megpermetezte rovar + gombaölő kombóval, azt mondta,h 3 hét után lehet újra, ha szükséges. Most hétvégén nem leszek itthon, így akkor már várok még egy hetet, és az összes fát megfújom egyszerre, újra Dithane + Mospilan kombóval. -
Chaser
legenda
válasz
lemmy71 #4165 üzenetére
biztosan jobb az őszi ültetés, de gyáltalán nem gond kb bármikor év közben mikor fagy mentes időszak van, nagyobb odafigyelést igényel
ha metszed a gyökereket akkor iskolázod, úgy meg nyilván jobb
amiket töbször iskoláznak drágábbak is jóval mint a "szűz" verziók
anno én magról "ültettem" kölyökkoromban egy barackfát - kib@sztam az ablakon a magot :d -, kikelt, fa lett belőle, jövőre már volt rajta barack
pedig így "ültetve" elég esélytelen ennyire gyorsan, de megoldotta - nyilván szerette a helyét - -
Dorian
félisten
válasz
lemmy71 #4155 üzenetére
Közben utánaolvastam, valószínűleg rosszul is csináltam, mert a kis 1 l-es kézim spriccelésre és nem permetre volt állítva. Na majd 1,5 hét múlva újrafújom.
Én úgy tudom, hogy konténeres fát jobb mostanában ültetni, mert így télre meg tud erősödni a gyökere. Vízigénnyel nem lesz probléma, füves területen áll, a locsolórendszer intézni
-
Dorian
félisten
-
Orlin
addikt
válasz
lemmy71 #4061 üzenetére
Akkor lehet csak következő hét közepén lesz.
Most egy hétig szinte rendszeresen mutatja az esőt...
Bár lehet nem olyan baj...
Levéltetű elleni biológiai védekezés - Levéltetű házi praktika - Megyeri Szabolcs Kertészete Győr
Olvastam most ilyent:
"Egérragasztóval (vagy rovarragasztóval) körbe szoktam kenni a fák törzsét. A hangyák így jó darabig nem tudják felvinni a tetűkolóniáikat."
"Növénytársítás levéltetvek ellen: •Borsfű a babsorokban •Levendula a rózsák körül, vagy bármilyen más növénynél távoltartja a hangyákat és a levéltetveket •Zsázsa a rózsatövek alá •Zsázsa, sarkantyú és büdöske a gyümölcsfák alá Növényi eredetű levek: A kártevők ellen készített kivonatokat – ha azokat közvetlenül akarjuk felhasználni –, akkor telihold előtt tegyünk két nagy maréknyi növényt 10 liter esővízbe és hagyjuk állni 24 órát, majd hígítás nélkül öntsük a gyökér tájékára, a károsodott növény köré a földbe, és ne a törzsre, a szárra, a nyélre, levelekre vagy virágokra. Ha fogyó holdkor készítjük, akkor kétszer annyi ideig hagyjuk állni a kivonatot. * Csalánlé – nemcsak a levéltetvek ellen hatásos, de a növényeket is erősíti. Érdemes hetente egyszer megpermetezni ezzel a növényeket. Elkészítése 5 kg zöld vagy 1 kg szárított nagy csalánt felaprítunk és 50 liter esővízben 5-15 napig állni hagyunk, amíg erjedni kezd. Az oldatból 1 liternyit 10 liter vízzel hígítunk, majd kipermetezzük. * Fokhagymalé – fertőtlenítő, csírázást gátló hatású. Sokszor társítják vöröshagyma lével. A hagyma hulladékát és szárát addig gyűjtjük egy edényben, míg ľ részig megtelik, majd felöntjük esővízzel. Öntözéshez 1:10 arányban hígítjuk. A kellemetlen szagot zsurlófőzettel vagy zeolit kőporral ellensúlyozhatjuk. * Fahamu – hatásos fertőtlenítő szer a levéltetvek ellen, de hatásos a pajzstetvek ellen is. Általában ősszel érdemes végezni, mikor a fák lombtalanok. Előbb tiszta vízzel kell lemosni az ágakat, majd vödörbe tett fahamuba mártott (botra erősített) puha ronggyal finoman ütögetve alaposan beszórni a fa ágait. * Kamilla kivonat – a zöld levéltetvek elleni védekezés eszköze. 30 dkg kamillát 3 liter esővízben 12 órát áztatunk. 1 liter törzsoldathoz 3 liter esővizet adunk, és ezzel a növényt meglocsoljuk havi 1-2 alkalommal." -
Orlin
addikt
válasz
lemmy71 #4059 üzenetére
Igen kb ezeket az infókat mondták nekem.
Csak elég sok már a levéltetű a szilván és szeretném mihamarabb lepermetezni,amúgy rengeteg termés lesz rajta.Tavaly csak 3-4 szilva volt most minden ága tele van.3 ültettem.
Most mondjuk nem nagyon lehet kiszámolni mikor esik.
A reggelnél nem baj a harmat? -
maximilian4
addikt
válasz
lemmy71 #4008 üzenetére
Köszi! Biztos az lesz. Nekem is valamilyen gyümölcs volt a tippem, a naspolya beleillik a képbe, mert egy olasz katonáé volt a ház, így azzal együtt maradt rám. Próbálom rendbe szedni. Tegnap átültettem tápanyagdús földbe. Néhol (inkább sok helyen) sárgásak, fonnyadtak a levelek, valószínűleg beteg lehet. Lepermeteztem score250-nel, mert olyan mint ha tafrinás lenne. Nem tudom jól tettem-e.
-
Szilágyi84
senior tag
-
Szilágyi84
senior tag
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3884 üzenetére
Nincs még ilyen topik itt az igaz , pedig egyre többen próbálkoznak otthon mint teljesen új hobbi ami nem olcsó a sok tartozékok miatt ami szükséges és egyáltalán nem is egyszerű procedúra egy recept egész napos műveletét jó állapotban kivitelezni hiba nélkül nagyon figyelve sok apróságra lépésről lépésre , szóval nem egy babgúlyás művelet , de aki szereti a különleges saját készítésű dolgokat annak nagy élmény akár bolti minőség feletti is jó arányokkal recepttel.
-
noorbertt
őstag
válasz
lemmy71 #3737 üzenetére
Koszonom, igy teszek.
Adagolasnal ezt talaltam a neten:
Hogyan kell adagolni?
1. Kiskerti felhasználáshoz 7-14 naponként:
fiatal növényekhez: 1 kupak (20ml) 20 liter vízhezkerti és fejlett balkonnövényekhez: 2 kupak (40ml) 20 liter vízhezSzerintem 10ml/10liter eleg lesz, nem fiatal novenyek de nem hiszem hogy kaptak volna tapot egy jo ideje..
Kelvin
Koszonom neked is.
Amugy neztem tobbfelet is de ami utbaesik ott ezeket tudjak azonnal kiadni. Plusz ahogy nezem eleg dragak azok amiket ajanlottal (asszony kiterne a hitebol hogy ha a ~120meternyi sor tujara ennyi penzt locsolok)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- PlayStation 5
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Elemlámpa, zseblámpa
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- Magisk
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest