- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
buherton #14912 üzenetére
"Amit még nem tudok, hogy ez az IntelliPower, hogy smint úgyködik azon kívül, hogy 5400 és 7200 rpm között variál."
Komolyan nem hittem volna, hogy x évvel a megjelenése után, egy régi motoros senior tag még bedől ennek, még mindig nem tudja, hogy ez az egész konkrétumokat kerülő marketing rizsa, fix 5400 a fordulatszámuk. Max annyi a variálás, hogy off ill. spin-down után 0... Logikusan belegondolva is nincs semmi értelme, sokkal bonyolultabb motort kéne készíteniük, s a fogyasztás sem csökkenne, hanem ellenkezőleg nőne, mivel pont felpörgetéshez kell messze a legnagyobb energia, fordulatszámon tartáshoz már ahhoz képest elenyésző kell.
A Barracuda Green 5900-on pörög, ezért lehet kicsit magasabb a felpörgetése.Earl 007: te is fiam Brutus...
S már ez sem igaz, az első és második gen. után, amikor a LCC az agresszív (8mp-es) parkoltatás után hamar az egekben volt és több darab is emiatt ment tönkre, majd ebből botrány keveredett, a harmadik szériában letiltották. -
.mf
veterán
"A linkelt AC adapter 16V 4,5A, az nem jó. Az ilyen integrált DC tápáramkörrel felvértezett lapok amennyire tudom többnyire 12V-ot, esetleg 19V-ot igényelnek (Jelezze, ki tud másféléről, vagy hallgassa el örökre!
)."
A "-Wide Input" paneltápok nem ritkán 12-25V között bármit megesznek (típusonként változó, hogy mettől meddig). Azonban drágábbak és kevésbé hatékonyak.
-
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #14754 üzenetére
Okés. Akkor egy tippje van valakinek, hogy egy Asrock A330ION lapnak (330 duál-Atom 1.6GHz + a full GeF9400 Ion, tehát nem LE; DDR3-as lap egy teljes x16 PCIe porttal) mennyi a mostani reális használtpiaci ára? Doboz, minden alkatrész megvan, gari viszont már rég lejárt.
-
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #14752 üzenetére
Ez is egy megoldás, és most, hogy már jönnek sorba idénre az üzleti és saját utak, lehet, hogy az obikat többet is használnám
Viszont: pont nemrég fejeztem be szerverként újratelepítését és újra-konfigurálását, úgyhogy nagy a dilemma. Aprón most épp nem is látok Ionos gépet, hogy az árát mihez tudjam viszonyítani... -
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #14741 üzenetére
Én is ezen gondolkoztam, főleg a mai teszt után, ahol a két A8-as (Llano és Trinity) GPU-teljesítményben szinte azonosan teljesített. De aztán beütött a "reality check" - a dolgozós laptopom mellett a nagygépem, játszani, is csak hétvégente kapcsolom be, a mITX gépem pedig lassan már csak havonta. Így nem sok értelme van újra-építeni, újra-telepíteni a dolgokat, ha ilyen gyakorisággal használom...
-
.mf
veterán
-
.mf
veterán
1. A tápok kifelé fújnak
2. A gond itt inkább az, hogy az átfedő részen egymás ellen dolgozik a két venti, ebből lehet szélzaj
3. Gondolom lesz egy kis hely felül, a táp felett. A tápot megfordíthatod fejjel lefelé, hogy felülről szívja a levegőt, probléma megoldva. Tíz forint lesz -
.mf
veterán
A leírás (tartalma és helyessége) (és a képek hiánya) alapján én arra tippelek, hogy ez is egy ebayen gyakori vendég picoPSU koppintás, nem pedig az eredeti. Pár oldallal ezelőtt már leírtam, hogy milyen ilyesmi ajánlatokat találtam, s szerintem még ennél kicsit olcsóbban is ki lehet hozni (újonnan), csak az szállítással egy bő hónap.
-
.mf
veterán
válasz
Ric4m0nd #14648 üzenetére
Ha nem teszel mellé videókártyát, akkor - hacsak nem totál ipari hulladék, amire sajnos az ilyen alsókategóriásoknál megvan az esély - vinni fogja. Azonban a helyedben lecserélném valami minőségibb darabra, nehogy valami hibával ne csak a táp füstöljön el, hanem a konfigod is vigye magával...
-
.mf
veterán
válasz
bigdady #14404 üzenetére
"OC típusú", lehet olyan jó, mint a Vargánya?
A helyedben inkább az apróról szereznék egy minőségi sfx tápot
Pölö FSP 300W 4k -
.mf
veterán
válasz
storm4 #14356 üzenetére
HookR már írta, hogy ez pont egy Realan, méghozzá drágábban, mintha áfával saját magam rendelném a gyártótól...
Megvárom, hogy mit sikerül az adapter.hu-val egyeztetnetek, ha nem, akkor sztem nekem elég lesz a 150W-os, amit fentebb linkeltem.Az Amazonra azért én is kíváncsi leszek. Kint sem a legjobb ár, de az itteni és a kinti árakat összehasonlítva azért van még néhány terület, amire ráférne egy kis árverseny és nagyobb kínálat.
-
.mf
veterán
válasz
storm4 #14331 üzenetére
Tudom, hogy vannak, csak direkt úgy kerestem, hogy vám- és áfahatár alatt maradjon szállítással együtt, ami az ebay-es picoPSU-kra és klónjaikra már nem igaz. Sajnos az 1106-os is belefut már ezekbe, ha tényleg adóalapba számít a szállítás is, ami szerintem abszurd, de hát Abszurdisztánban élünk.
Az Atom+Ionos lapomhoz sztem az első 150W-os is elég lenne.mintAdarab: még a Ph-s hírek között is volt. S még szép, hogy erősebb, mint az Atom, azért mégiscsak egy valódi processzor van benne, nem ilyen atomos utánzat, amiből az OoO-t is kihagyták, meg a teljesítményt is nagyjából...
-
.mf
veterán
válasz
storm4 #14308 üzenetére
Viszont találtam kisebbet ebayen:
150W DC-DC / 12V input, 12V-on 5A / max 5.5A, szilárdelektrolit kondik, s mintha ezt a felépítést már elég sokszor láttam volna...
21.95 USD szállítással, azaz áfahatár alatt120V 10A AC-DC táp
18.69 USD szállítással, szintén áfahatár alatt
Van belőle 15 és 20A-es változat is
Feltételezem ugyanez a belső van a fekete műanyagházas adapterekben is, de így ez legalább jobban szellőzik, könnyebben hozzáférhető, mókolható.200W / 12V input, 12V-on max 12A, de hagyományos kondik
30.48 USD szállítással, ami viszont már épp áfahatár fölött van... -
.mf
veterán
válasz
#22145024 #14304 üzenetére
Egyrészt az csak az ÁFA-határ, egészen 150 EUR-ig még vámmentes; másodsorban csak a termék árára vonatkozik, tehát a szállítást nem kell hozzá számolnod; harmadrészt pedig honnan fogják tudni, hogy mennyit ér? Ma is érkezett két íbéjről rendelt csomagom HK-ból, bár direkt úgy rendeltem, hogy a 22 EUR határ alatt legyenek, de még így is kapásból ráírták, hogy "Gift, value 10 USD". Az áfa- és vám-számítás pedig vagy számla vagy pedig az eladó értéknyilatkozata alapján történik.
Ha ebayen is van, meg tudom rendelni magamnak, csak ilyennel nem rémlik, hogy találkoztam volna ott, ezért érdekelt. Meg még mindig ott van az adapter.hu bolt is, a 120W (4A@12V) nekem még sztem elég is lenne az Atom + 2x3.5"-hez, ezért is írtam, hogy még csak erősen gondolkozok rajta...
-
.mf
veterán
válasz
#22145024 #14298 üzenetére
Először azt gondoltam, hogy 250W mekkora overkill, de megnézve a speckókat, a 120W-os a 12V-os ágon csak 4A, a 180W-os is csak 6A, ez 10A, így már értem, miért akartok ekkorát. (Én amúgy a 180W/17-24V-osat néztem, mert az akkor a legtöbb notitáppal megy, amiket olcsóbban lehet szerezni és kínálat is nagyobb, mint 12V-os tápok, s a wide input range miatt feszültség-ingadozásra is kevésbé érzékeny. Csakhát a 6A, nekem mondjuk belefér, de lehet, hogy nektek nem...)
Hmmm... 5db rendelése esetén LR1106 ~26 USD / fő + 27% fa + 3-4-5% vám ha jól emlékszem. 7500 alatt kijön, amiért itthon a 120W/4A-est kapni, igaz akkor azon egy év gari is lesz... Erősen gondolkozom egy LR1010-180W 19VDC-n, feltételezem ilyen vegyes rendelés is belefér.
Figyelem majd a topicot, de ha összegyűlik pár jelentkező és már a rendelésre készülnétek úgy, hogy nem vettem észre, megdobnátok egy priváttal? Köszi -
.mf
veterán
Szasztok!
Ismét rám jött kicsit a viszketegség. Most egy Seasonic 80+, de 300W SFX tápegység van a kisgépben. A330ION, 1db venti 5Vról, és ha jól emlékszem, 1x3.5" volt 40W, + 1x2.5" HDD + ODD + mégegy lassú venti már 50W.
Panel-tápokat nézek ebayen, s néhány már gyanúsan egyszerű felépítésű. Tudtok esetleg valamilyen oldalról, ahol ilyeneket teszteltek?
Illetve, aki régebb óta használ panel-tápokat, annak milyen hosszabb távú tapasztalatai vannak velük, megbízhatóságukkal? -
-
.mf
veterán
Létezik-e olyan mITX ház, ami
- paneltáppal rendelkezik (akár 65W-os is elég)
- befér 1db 3,5"-es HDD és valahova még besuvasztható egy 2,5"-es (mondjuk slim ODD helyére)
- van egy LP PCI slot
- kedvezőbb árfekvés, ha lehetséges.Eddig nem találtam ilyet, LC 13x0, Modecom x02 és Giga 5140 a PCI hiánya, az Antec ISK pedig a csak 2,5" és ár miatt esik ki. Még valami alternatívát tudtok?
Ugyanis gondolkozom azon, hogy az Ionos lapot kiköltöztetem egy ilyen kisebb méretű paneltápos házba, a nagyobb házat pedig az SFX-es táppal majd Trinity-re építeném át.
Vagy pedig az Iont eladom, sajnos néha normál teljesítményre is keveslem a sebességét, még pont nem üti meg a nekem elfogadható szintet, amit már egy 1.2GHz-es C2D is elér... -
-
.mf
veterán
Sziasztok újra!
Gondolkodom régi Duál-Atom + Ion leváltásán, s most azon vacillálok, hogy:
- FM1-hez érkezik-e még valami olcsóbb mITX lap, mert eddig elég szűkös a kínálat (alig találtam egy-két lapot)
- A6-3500 alulfeszelésén kívül érkezik-e még valami értelmesebb LV proci, amiben szintén az erősebb (320 vagy 400 sp) IGP van; vagy próbálta-e valaki, hogy a 3500 meddig (fesz és fogy) stabil
- vagy kivárjam-e Piledrivert, amivel talán jönnek erősebb igp-k és alacsonyabb fogyasztású procik is.Tervezett felhasználás: otthoni filmnézős, netezős, lájt-játszós minigép, talán fájlszerver, vagy esetleg lájt-lanos kisgép.
-
.mf
veterán
válasz
batagy #10564 üzenetére
"De a te gépedben több cucc van vinyók stb. Szerintem nem olyan sok az amit mérsz! Elég jó."
De várjá', azok mind ki voltak kötve a teszt idejére
csak egy notivinyó ment a lapon, usb wifin és pcie Gb eth-en kívül. Ha be van kötve a két 3,5" green winyó, az azokat hűtő venti és a DVD is, akkor 49-51W között mozgott az idle -- miközben a nagygépem, négymagos i5-750, 4890, 2db 7200-as HDD, 4db 120-as házventi, na ez az egész 80-90W... Persze terhelve játékkal előbbi csak 57W-ig mászik fel, utóbbi viszont 270-ig
Már alig várom, hogy legyenek végre ARM-os nettopok / miniszerverek az új négymagos procikkal, amik legalább 2db 2,5" winyót fogadnak, és még így is 15-20W alatt maradnak teljes terhelésen... *pláccs* óafene, már megint a bilibe lóg a kezem
-
.mf
veterán
válasz
batagy #10562 üzenetére
A Ss-nál a PF folyamatosan 100. Szintén 05370, de itt egy -5 utótag is van (vonalkódjában is).
Már hatásosért fizetünk? Valamiért úgy rémlett, hogy még nem.Ígyis-úgyis a Ss került vissza, a jobb védelmei, valamint az alacsonyabb zajszintje miatt (az egytányéros 2,5" wd3200bevs messze a leghangosabb egység a gépben...), csak kár, hogy 37-43W-ot látok egy ilyen kis konfigtól is...
-
.mf
veterán
Érdekes eredményt osztanék meg veletek két táp összehasonlításából, engem is kicsit meglepett, "nem mind arany, ami fénylik" - vagy legalábbis a fénylés szituáció-függő.
Talán még páran emlékeztek, pár éve egy Point of View Tokyo mITX házat vettem, amiben egy ismeretlen eredetű, matricázott 180W táp van.
A gép továbbra is / most jelenleg:
- A330-ION
- a 40mm-es chipsethűtő helyett egy 80mm-es venti 5V-ról
- 2.5" WD3200BEVS
- +Gb Eth kártya
- +USB WLAN
(teszthez most nem bekötve:
- DVD
- 3,5" WD15EARS 1,5TB
- 3,5" Barracuda Green 2TB
- 100mm-es Scythe slim 1000RPM a HDD-k hűtésére)Az eredeti táp eleinte jó hangos volt, szétszedés után kiderült, hogy a ventije (márkája U-LUCKY... remélem nem egy N-t hagytak ki belőle) csontszáraz volt. Zeneres feszültségcsökkentés és olajozás után már jobb lett, de inkább cseréltem egy Seasonic SS-300SFD-re, mégiscsak 80+, még ilyen alacsony terhelésen is 80% környékén, tehát elvileg jobbnak kéne lennie. Gyakorlatilag lehet, hogy mégse?
Düwi-vel mértem, tehát csak összehasonlításra jó.Seasonic
Aktív PFC, 80+, Adda venti (viszont Zenerrel a vezérlése miatt nem lehet trükközni), megfelelő védelem.
Fogyasztás:
kikapcsolva 9-11W
idle 37-41WPoV / noname táp
nyákján egy JYD-M200B feliratot találtam, de google nem találta. Alkatrészek a várakozásommal ellentétben nem kínaiak, hanem taiwaniak (Cheng X 105C-os kondik, mospec s10c40, silan sd610c (ennyit láttam nagyobb megbontás nélkül)). Viszont passzív PFC, én laikus szememre is egyszerűbb felépítés.
Fogyasztás:
kikapcsolva 20W
idle 26-33W! PF 0,48-0,62Ez az eredmény kicsit meglepett, nem vártam ekkora különbséget. Nem mérési hiba, mert a Seasonic háza is érezhetően melegebb. Az ilyen extrém-kis fogyasztás melletti alacsonyabb hatásfok mellett feltételezem a bonyolultabb felépítés, extra védelmi és vezérlő chipek is hozzátesznek.
-
.mf
veterán
válasz
adalbert1 #2787 üzenetére
Nem az idle a kérdés, hanem a spin-up
Toldy: grat, szép lett!
Adorjant: végre valaki más is csinál MoDT-t. Bár talán jobban örülnék neki, ha lapot külön is lehetne kapni, s esetleg Calpella helyett még Penryn + MCP7A kombinációban (tudom, már megint a bilibe lóg a kezem
) -- bár, jobban belegondolva, talán inkább bosszankodnék, hogy pont azután jelennek az ilyenek meg, miután összeállítottam a sajátom
-
.mf
veterán
válasz
adalbert1 #2762 üzenetére
Nem akarlak megijeszteni / elkeseríteni, de nem 8W egy Green winyó maximális fogyasztása. Nézz tesztet pl. Storagereview-n, 1. gen 1TB-os WD GP spin-upnál egymaga 28W-ot vett fel 12V-os ágról, és emellett asszem 5V-ról is evett valamennyit...
De lehet, hogyha nincs ennyi kakaó, avval is beérik -- sokáig egy 12V 1.5A-es sima-egyszerű-háztartási táppal ellátott külső házban használtam előbb egy WD2500AAKS-t (7200RPM), majd egy WD5000AACS-t (5400RPM), mindkettőt bő másfél-másfél évig, és elindultak arról is. Bár gyanítom, indulásnál pár milliszekundumig túl lehetett terhelve a táp...
Szóval sztem a 60W-os táp a laphoz és 2, max 3db 3.5"-es winyóhoz lesz elég.Igen, ha a switch a router után van, és a gépek mind a switchre vannak kötve, akkor a router csak kifelé, a hálózat felé "korlátoz", ott pedig még úgyis az adsl a szűk keresztmetszet
A laptopnál pedig a wifi a belső hálózaton belül. Olcsóbb gigabites switch 5-7k; kábelnek pedig jó normál cat5e is 100m-ig, gondolom a mostani is az, tehát azt nem kell lecserélni, amennyit pedig pluszba venni kell, filléres tétel, ezért még nem kell a házat eladni
-
.mf
veterán
válasz
adalbert1 #2758 üzenetére
Hajrá
Én is nemrég csináltam hasonlót: A330ION, ami most még csak normál hely-és energiatakarékos másodgépként szolgál, de ha elköltözök, file server + netezős + filmezős + egyéb (pl. retro játékok) gép lesz.
A linuxos/egyéb dolgok tanulására opciót sztem már most is betöltheti, aztán ha sikerül felszabadítani winyót, rá lehet kötni utólag. Flash meghajtónál érdemes néhány dolgot átvariálni (pl. ne legyen swap partíció flashen, változásokat ramon lévő tempfs-be írja, s csak kikapcsoláskor írja a véglegeseket lemezre, stb).
Ext4? Igen, ext3-hoz képest több előnye van, mint hátránya, fejlettebb, jobb, gyorsabb. Oprendsz: ubuntu kicsit butább és kevésbé stabil, de sokkal nagyobb a felhasználói bázisa, egyszerűbb, többen fejlesztik, stb. Én is ubuntut használok néhány gyermekes betegsége ellenére, természetesen nem windows-szintű, de jól használható.
Bővítőkártyát mit akarnál belerakni? Táp legtöbb ITX háznál szenvedős, vagy paneltáp és akkor szinte hangtalan és hatékony, de teljesítménye és csatlakozóinak száma erősen korlátozott; vagy jobb esetben szabvány SFX vagy TFX táp, rosszabb esetben nem-szabványos méretű normál tápegység, ami ugyan csatlakozókkal jobban ellátott, viszont általában van hangjuk is, kevés az igazán halk táp. Eredetileg az enyémnek is volt valamennyi hangja (átlag olcsó táphoz, de még pl. FSP -PNF-hez képest is halkabb), most már alacsonyabb venti-fordulatszámmal szerencsére halkabb, a gumiszalagokra rögzített 5400RPM-es winyó messze túlharsogja, azt viszont már nem tudom tovább halkítani
Erre hosszabb távon a szobámban egy szekrénybe rejtés lesz a megoldás...
Hálózat: gigabites switch? Egész olcsón kapni 5-portosakat, modem -> router -> switch -> gépek.
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2749 üzenetére
Ez engineering? Laptopokban ugyanez van, máshogy elrendezve. Én csak azt nem értem, hogy miért nem csinálják ezt vagy hasonlót mások is, lenne rá kereslet, én is mennyit kerestem, hogy készít-e valaki mobil C2D-s és esetleg Gef9400-as mITX lapot, de senki. Ezek az asztali, főleg az AM2/3 foglalatos lapok pedig egy vicc, csak a foglalat a lap bő felét kiteszi, a vrm, ram, chipset, egyéb integrált vezérlők, csatlakozók pedig úgy össze vannak zsúfolva, mint a fene.
Oddman: nem az a legjobb választásod, az az egyetlen idehaza elérhető választásod
vagy pedig marad a mATX, ami hűtés és ár szempontjából is jobb. Vagy RAID5 helyett csak RAID1, két 3.5" HDD-t fogadó házból nagyobb a kínálat.
Canniball: hajrá
-
.mf
veterán
"Abban szerintem igazad van, hogy felesleges a 2 mag, de fogyasztásban és árban sincs érezhető különbség mondjuk a D410 és D510 között - fene tudja én melyiket venném."
Segítek eldönteni: D410-ben csak 10/100 Fast Eth. van, Gb Eth csak D510 privilégiuma. Innentől nem kérdés. Másrészt szoftveres RAID paritás-számításban azért még jól jöhet egy második mag is...
Oddman, ha a Duál-Atomos lapokat jónak, célra megfelelőnek találtad, akkor sztem olyat vegyél. Normál procit fogadó lap plusz a proci drágább és sokkal többet is fogyaszt.
-
.mf
veterán
válasz
canniball #2713 üzenetére
Ha csak a házon átfújod, az semmi, a levegő tudja a fizikát és igyekszik a legkisebb ellenállás irányában áthaladni, egy borda márpedig nem az, így azt amennyire tudja, kikerüli
Annál koncentráltabb kell, mivel ők is ennél koncentráltabb hűtéshez méretezték a bordákat
Nálam az 5V-on hajtott 80-as venti közvetlenül a bordák felett van, úgy már jó a hűtés.
-
.mf
veterán
válasz
canniball #2696 üzenetére
A Zotac és Asus sem passzív -- venti nélkül kis terhelés hatására felugranak 70-80C-ra, Atom 330 Tcase pedig 85C... szóval hacsaknem a Sarkkörön laksz és kinti hőmérsékleten tartod a gépet, igénylik az aktív hűtést
Egy halk ventivel pedig már ugyanott van mindhárom lap -
-
.mf
veterán
"szerintem a ház mágikus
"
Akkor már inkább elátkozott, nem?
Pontosan hogy nem megy? Meg se moccan, vagy azért legalább alaplapon (lan-csatin) ledek felvillannak, vagy akár ventik, winyók is felpörögnek?
Próbáltad már házon kívül, de a ház előlapi csatlakozóit, kapcsolóit csatlakoztatva elindítani, nem lehet esetleg itt egy rossz előlapi bekötés (pwr gomb) a gond?
Esetleg a rögzítési pontoknál valami, pl. csavar nagyobb, és ott is érintkezik, ahol nem kéne? -
.mf
veterán
Oh, a tegnapi (illetve már tegnapelőtti) modról még be se számoltam: a winyó immár 4 db 2×10mm-es keresztmetszetű lelógó félkemény gumicsíkhoz van rögzítve. A gyári, közvetlenül a fémhez rögzített megoldásnál már a szilikongumi alátétes megoldás is sokkal jobb volt, de most már abszolút semmi rezgés nem megy át.
Viszont sajnos nem lett sokkal halkabb, 5400RPM WD GP ide vagy oda, mégiscsak van hangja
Sajnos fordított-U-alakú, egybeszabott borítása és a belső merevítés között csak mm-ek vannak, így vastagabb hangtompító szivacsot se tudok berakni. Na mindegy, már elhatároztam, hogy amint elköltözök és 24/7 használatba veszem, szekrénybe fog kerülni, azt meg úgy bélelem ki, ahogy akarom -
.mf
veterán
Nem kell mindenhez erőgép, van élet 3GHz alatt is
Duál-Atom teljesen jó netezéshez, szinte észre sem veszed, hogy nem egy erős asztali konfigon vagy. A fogyasztás, zaj, platform ára között viszont már sokkal nagyobb a különbség. Nem hinném, hogy máról holnapra, de akár pár éven belül hirtelen ugrásszerűen annyira megugrana a netezés gépigénye, hogy kevés lenne
480p youtube és 720p videó még processzorerőből is elmennek sima Duál-Atommal, az IONos verzió pedig win7-ben már kísérleti flash-gyorsítással is rendelkezik, így 720p youtube is simán ment, és ION-nak köszönhetően FullHD videó is gond nélkül, minimális processzor-terheléssel megy. Sőt, ahogy win7-ben már készülget ION-hoz flash-gyorsítás, lehet, hogy idővel a többi hasonló gépen is jobban fognak ezek futni.
-
.mf
veterán
Kösz, de ez más kategória, ez kisebb méretű (kb netbookos) normál billentyűzet vezeték nélkül és taccspaddel, míg amit én keresek, az ennél jóval kisebb, qwerty-s és touchpades/pöcökegeres/trackballos (pda-s méretű) távirányító.
Srácok, fontos dologra akadtam tegnap. Aki notiwinyót vagy "zöld" 5400 RPM-es winyót használ gépében, az vessen egy pillantást kedvenc SMART monitorozó programjára (ha benne van) nézze meg a "193 Load Cycle Count" értékét. Sajnos nem sok windowsos program mutatja. A lényeg: a noti/zöld winyók egyik "fícsörje", hogy gyakrabban parkoltatják a fejet. Néhánynál túl gyakran. Viszont csak 100-300 000 parkoltatásra vannak tervezve.
Nálam van egy régebbi AACS, ami ugyan már futott 620+ napot, így minden értéke jó magas, de linux alatt idle-ben úgy vettem észre, hogy óránként akár 50-nel nőtt a Load Cycle Count -- ami a mostani, ~1.8év 24/7 futással elért 164 000-es értéket csupán 4 hónap 24/7 használat alatt felvihetné az ennél a modellnél megadott 300 000-es határ fölé... Volt, aki másfélmilliónál (!!) tartott, mire észrevette, hogy valószínűleg emiatt viselkedik furán a lemeze. -
.mf
veterán
Fél-off:
Nem értem ezeket a kínaiakat, miért vagy csak ilyen átgondolatlan vackokat (nézd a szörnyű kurzor-elrendezést, és sehol egy multimédiás gomb, hogy F* funkcióbillentyűkről ne is beszéljünk), vagy ilyen már egész jó, de cserébe elég drága darabokat gyártanak, miért nem másolják inkább a DiNovo minit vagy Lenovo Multimedia Remote-ot (amihez backlightot is hozzácsaphatnának, ha már ott vannak)... -
.mf
veterán
Ha már mATX házba teszed, nem egyszerűbb és olcsóbb és jobb egy mATX lap?
Ha egy jobb videókártyát is tervezel belé, akkor főleg, hiszen a mITX házak döntő többsége max 1-slotos kártyát fogad (amik pedig fogadnak 2-slotost, jókora feláruk van). ATX-hez táp-választék is nem csak sokkal nagyobb, de olcsóbb is. Valamint egy erős gpu-s játékgépnél már jókora terhelés és fogyasztás is van, jobb neki, ha szellősen van, és nem egymást fűtik az alkatrészek.Osibaa: ugye?
Én a házhoz rögzítettem, két L alakú "karral".
Gumiszalagos megoldásnál a másik fajtára gondoltam: 2-2/3-3 12-20mm széles és 3-5mm vastag félkemény gumi vagy szilikongumi csík, hosszában lelógatva, a HDD-ket pedig ehhez csavarozni. -
.mf
veterán
Remélem továbbra is tetszeni fog.Én pedig ma majdnem lecseréltem a tápom paneltápra. Azért csak majdnem, mert amit aprón szereztem, valami gond volt a vezérlő-IC-jével, és az ATX-szabványban megengedettnél jóval magasabb feszültségeket adott le (12V helyett 14.38-at, 5V helyett 6.15-öt mértünk DMM-mel
). Szerencsére lap és winyó is túlélte, és a srác a vételárat is visszaadta. További öröm az ürömben, hogy amikor kivettem a tápot, észrevettem, hogy a gari-matricák felsértése nélkül is hozzá lehet férni az alattuk lévő csavarokhoz, így a táp ventijére két zener dióda lett kötve, 1.3V-tal csökkentve feszültségét (még így is hűs-enyhén langyos levegőt fúj ki), így már pont elég halk lett ahhoz, hogy a gumialátétes rögzítésű, 5400RPM-es WD GP legyen a leghangosabb alkatrész a gépben
Következő lépés a HDD további halkítása
kipróbálom majd a gumiszalagos felfüggesztést.
-
.mf
veterán
Ez attól függ, hogy mire akarod használni a gépet.
Amiket régen mondtál, arra Atom + ION is elég, i5 pedig már overkill. Játékhoz viszont (hacsaknem retró vagy max 2004-05-nél régebbi játékokra gondolsz) C2D, i5 ajánlott, Atom már kevés. Viszont játékhoz szvsz i5 5xx-6xx (kétmagos) elég, normál felbontáson a játékok vga-limitesek (nézz teszteket, 1280 és afölötti felbontásokon egyre kisebbek a különbségek a processzorok között).
Sztem: P5B-t ph aprón eladod, más hirdetések alapján >=8k-t kaphatsz érte, a prociért meg kb 11k-t. D510MO nagy visszalépés lenne. Esetleg még a Zotac G41TIX-A-E, LGA775 (procid megtarthatod) és PCIe x16, csak nem tudom, hogy mennyire kapható boltokban. -
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2465 üzenetére
"nemaszontam (már megint, a szövegértés vajommí?)"
Jajkérem ne süllyedjünk személyeskedésig szakmai vitában. S különben is, deeszontad:
"mindenképp érdemes megválni a core2-es konfigoktól. minimális ráfordítással cserélhetsz procit és ramot, a vége meg egy jobb, erősebb architektúra, ami kb fele annyit fogyaszt => kb 1 év alatt visszajön a váltás ára 24/7-ben."
-- s ezt meg is cáfoltam. Az stimmel, hogy viszonylag frissen jobb áron tudod eladni, de így gyakrabban szenveded el az új->használt értékcsökkenést.
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2463 üzenetére
"ahogy kiveszem, a Clarkdale prociba integrált GPU-ja nem rosszabb sokkal egy 2600XT-nél"
3dm06: 2600XT - 6050 pont vs Intel HD G (733) - 1756, a 2600XT-hez képest kevesebb, mint egyharmad, eléggé nem egy kategória...
Ha már 2xxx-sorozat, akkor inkább a 2400 a versenytársa, az pedig "average consumption: 25W" ATi szerint, tehát 20W-tal kevesebb, így már nem 50-35W, hanem 30-15W. Könnyebb számolás érdekében legyen 25W, s az előbbi számítás fele, évi 10k. Legyen mondjuk 40k a régi és az új gép különbözete, még így is 4 év, mire visszahozza fogyasztásban az árát.
A 65nm-es C2D se fogyaszt olyan sokat, pár W a különbség (mivel az újabb modellek a megspórolt wattokat magasabb órajelre cserélték).
Igen, beleszámoltam, hogy erősebb, meg is kérdeztem, hogy mire mész vele, hogy erősebb, ha játékokban a GPU számít inkább. Filmeknél pedig a hardveres dekódolás-gyorsítás.
Továbbra is fenntartom: fogyasztás új gépnél szempont, viszont csak fogyasztás miatt (extrém eseteket kivéve) nem érdemes gépet cserélgetni, mert csak nagyon lassan, sok év alatt jön vissza, előbb avul el a gép.
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2458 üzenetére
Már bocs, de az elsőben egy diszkrét videókártya is van, még csak nem is egy energiatakarékos fajta, így ez nem összehasonlítás.
ATi szerint 2600XT "average consumption: 45W", ennyi, akár a másodikba tolhatunk Fermit is, és akkor az első nyer
Ph összehasonlítás, i5-661 vs E8200:
idle C1E: 90 vs 86W (E8200 jobb)
teljes terhelés: 118 vs 127W (661 jobb)Továbbá: 20eFt/év --> a 110k-t ceteris paribus 5.5 év folyamatos használattal hozza csak be, annyi ideig pedig az előzőt sem tartottad meg, lévén C2D 2006 őszén jelent csak meg, 3.5 éve, a 2600XT pedig 3 éve, tehát max 3 éves lehet a konfig.
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2444 üzenetére
Öhm, lol?
Minimális ráfordítás? Nem, proci, lap, RAM cserés, prociból ugyan már vannak olcsóbbak, de lapok továbbra sincsenek azon az árszinten.
Jobb, erősebb architektúra? Core2 továbbfejlesztése. De C2D neked mire kevés? Játékhoz elsősorban videókártya kell.
Fele annyit fogyaszt? Nem. Nézz már meg egy tesztet Penryn C2D-val összehasonlítva. Platform-szinten alig van különbség.
1 év alatt visszajön 24/7-ben? Messze nem. 365 nap × 24 óra = 8760. Legyen 10W megtakarítás --> 87.6kWh. Kb 50Ft/kWh --> 4380Ft. -
.mf
veterán
Úgy tűnik félreérted, bár igaz elég pongyolán írtam le.
Amire gondoltam, az táp és alaplap valamint videókártya szempontjából olyan, mint a normál ATX/mATX torony elrendezés, csak lefektetve: SFX táp (élére állítva, így 125mm magasság), mellette lap (táp kifúvás és alaplap hátoldal egy oldalon, egy sík), rajta riser nélkül, normál helyzetű VGA (ami asszem alaplap távtartókkal együtt is még épp befér 125mm magasságba). Az ODD-HDD elrendezésnél jön ATX-hez képest a variálás, ugyanis ezek
A.) alaplap síkjával párhuzamosan, de felfelé (ha VGA K-Ny, akkor HDD É-D), egymás fölött 3 db HDD, és felettük az ODD. Így a doboz mélysége lap 170 + elválasztás 10 + HDD-k 110 + elválasztás 10 + venti 25mm = 325, külsőre kb 330-335.
B.) alaplap síkjára merőlegesen, élére állítva, de továbbra is É-D irányban; a venti viszont most előttük van, É-i oldalukon, a táp teteje felőli oldalfalon. Így a mélység lap 175 + HDD-k X×30mm, 5-nél a szélessége közel ugyanakkora, mint A, viszont a magassága a felettük lévő ODD miatt kicsivel magasabb. -
.mf
veterán
Szép munka
Az elrendezés azonban sztem helykihasználás (meg talán hő -- forró vidkari vs hőre érzékeny HDD-k) szempontjából nem optimális.
Ha már 350×360, akkor lehetne akár normál módon, hosszában is a videókártya. Emiatt magasabb lesz a ház, de így egy oldalára állított SFX táp is befér, valamint egy slim ODD és egymás alatt 3db 3.5" HDD elfordítva felfelé, mellettük pedig hűtésnek egy venti. Vagy a HDD-ket élére állítva, a venti pedig az elejüknél, akár 4 (vagy a ház hosszabbításával több) HDD is elfér. Így saccra 5970 esetében 350×260×140mm, max. 300mm-es vidkarinál 320×260×140mm.Óafenébe, elfelejtettem, miért is jöttem ide
Mennyibe fáj manapság a legolcsóbb paneltáp? Akár 65W is elég, csak ION, 2×3.5" HDD és ODD menne róla. -
.mf
veterán
Attól még, hogy gyárilag nincs benne hely ventilátornak, még lehet belerakni
Már meg is van a haditerv, hogy a HDD felfüggesztést hogy alakítsam úgy át, hogy még kevésbé vigye át a rezgéseket (gumiszalag módszer), és egy ventit is rá lehessen applikálni.
Bár ezek az 5400RPM-es winyók egész jól elvannak hűtés nélkül is. Közel másfél évet ment egy külső winyó-házban a hálózatra kötve 24/7, hűtés nélkül is alig melegedett.
Valamint ez nem NAS, hanem amolyan NAS-fájlszerver-HTPC öszvér, ott pedig néha jól jön az ODD
-
.mf
veterán
"Nekem ezek nem jönnek be, mert nem tudom milyen konfighoz ideálisak. Ha Atomot raksz bele, ahhoz felesleges SFX táp és belefér egy fele ekkora házba is. Ha pedig asztali procis konfigot raksz bele, akkor a tápegység van rossz helyen és emiatt nem tudsz normális proci hűtőt használni.
"
Ennyire szegényes lenne a fantáziád?
Pl. olyan Atomos konfighoz, ahol van ODD és 2-3 HDD. Ahhoz a hely és táp is kell, mert ezekkel a picopsu és paneltápokkal az a legnagyobb gondom, hogy alig vannak csatlakozóik, ált. 1, max 2db SATA, 1db 4-pin, ennyi. Ebbe viszont akár 3db 3.5"-es HDD-t is belepakolhatok, ami akár 6TB is lehetne 2TB-os winyókkal, fain kis házi szerver és filmtár, nem?
A tápegység itt 3-4 centivel magasabban van a Spire/TT/Albacomp/stb fajtához képest, ld. kép, a laptól számítva valamivel több, mint 9cm, ahova azért már befér jónéhány nem-torony hűtő. -
.mf
veterán
válasz
chesterboy #2353 üzenetére
Jé, ez ugyanolyan, mint az enyém, csak más a matrica rajta
No meg úgy látom a táp is. Az enyémben egy 180W-os passzív PFC-s, szintén alsó, de kidudorodó 80mm-es ventivel. 20+4-pin, 4-pin ATX, 2 SATA, 2 4-tűs és floppy csatlakozó, hallani a hangját, de nem vészes. A ház masszív, nem kifejezetten kompakt, de legalább szellős, jól szerelhető. Boltban 11.2k-ért újonnan kapni táppal, tehát ha csak a ház 35 ojró, az nem jó üzlet. -
.mf
veterán
Ha félsz a barkácsolástól / forrasztástól, akkor a zalmannak van ilyen gyári kiadásban is, asszem ZM-MC1, egy 4-pines "molex" (hibásan) --> 2db 12V-os és 2db 5V-os venticsati. Párszáz forint, meg aprón is szoktak hasonló átalakítókat/elosztókat árulni.
Nálam egy Yate Loon 80mm-es van az A330ION bordái fölé applikálva szintén fixen 5V-ról, az is bőven elég hozzá, 4x °C még 2GHz-en is. -
.mf
veterán
válasz
user137 #2275 üzenetére
Úgy emlékeztem, de most nem találom azt a cikket; sőt, megnéztem 5-6 tesztet, de egyikben sem írnak pontos méretet. Jobban megnézve tényleg kisebb, a hátsó nagy valószínűséggel 45mm-es (a 70mm magasság kb kétharmada), az első pedig 25-30mm-es lehet szemmértékre. Brr.. bele se akarok gondolni, milyen hangja lehetett. A lapom még el se indítottam, egyből úgy kezdtem, hogy 40mm-es venti le, és 80-as fölészerkeszt
-
.mf
veterán
hajjaj...
nézd meg ezt a tesztet, bár ebben egy "250W-os" táp van, de szerintem ugyanilyen van ezekben is; idézek:
"One look at its photo is enough to get rid of any illusions, though. This power supply is kind of a dummy or demo sample rather than a power source for a gaming PC with a fast graphics card and CPU. Its design is extremely simplified to cut the manufacturing cost. The capacitors have low ratings and the transformers’ cores are as small as possible. There is no output noise filter and no power factor correction. The +3.3V regulator is based on a cheap and low-efficiency linear circuit instead of a magnetic amplifier.
[...] a power supply of an extremely simplified design akin to no-name products from mainland China. You should not risk using it unless you don’t care a bit about your PC components.
"Az a külső tápos megoldás kevésbé hangos, kevésbé melegszik, jobb hatásfokú, kisebb helyigényű, s ennél csak jobb lehet.
-
.mf
veterán
Atom ION nélkül kevés 1080p-hez, de még néhány durvább, magas bitrátájú 720p-hez is kevés önmagában. Tehát A330GC, Intel D510 kiesik, csak az ionos A330ION marad, viszont az DDR3-as. Esetleg még az Asusnak van egy DDR2-es Ionos lapja, csak az drágább.
Asztali proci + fullHD csak jóval drágábban van, lap ~27-30k minimum, + proci + hűtő.
Ház: a JCP-nek nem-szabvány tápja van. Codegen tápja egyből cserés.
Nekem Point of View Tokyo van, 11.2k-ért vettem, 180W SFX-szabvány táp, 1db normál 5.25" ODD, 2db 3.5" HDD hely. A tápnak sajnos van valamennyi hangja, bár szerintem nem rosszabb, sőt, talán jobb, mint a hasonló kategóriás ház+tápok. Elég masszív a ház, jól szerelhető, élei eldolgozottak, de sajnos hajlamos berezonálni.
-
.mf
veterán
Akkor miért nem az ISK-310-65-öt nézed, olcsóbb, és a 75W-os paneltápját is valószínűleg könnyebben eladod.
Szerk: jé, amíg nem figyeltem, közben jöttek kérdések-válaszok...
310-esből nincs 65W-os verzió?Nagyobb teljesítményű noti/AC-CD tégla-tápokban elő szoktak fordulni ventik, nálam is van egy ilyen, amúgy nem pörögne magas fordulatszámon, de sajnos kerreg...
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2239 üzenetére
Hmm...
engem inkább a PicoPSU-120-WI-25 érdekelne, ugyanis az nem 12V-os tápot kér, amit nehéz beszerezni, hanem 12-25V között bármilyen AC-DC táppal megy, ami azért jó, mert használt vagy akár új notitápokat sokkal könnyebben és olcsóbban kapni (ph aprón tényleg párezerért), mint megfelelő 12V-os tápot. A -WI-ból is találni elég olcsót ($39.99 OBO).Hito konfigja (i5 650, ECS H55, 2×1GB RAM, 2 HDD, ODD) sztem 100, de max 110W. Pl. Guru3d teszt -- 660 terhelve 91W konnektornál. A Ph-tesztben is megáll 118W konnektornál mért (85% hatásfokkal számolva 100.3W valós) fogyasztásnál a magasabb, 87W TDP-s 661, pedig ott még egy 4850-es is volt mellette.
-
.mf
veterán
Hátha valakit érdekel:
múltkor írtam, hogy A330ION-on kipróbáltam CS:S-t és MotoGP07-et, és bár az átlag-FPS elérte a folyamatosság-érzetet, de pont a kritikus helyzetekben beütött a proci gyengesége és szaggatott.
Most megnéztem még néhány játékot.
Company of Heroes, egyelőre kiegészítők és patchek nélkül -- alap 1.6GHz-en mindent minimumra állítva vagy kikapcsolva, kivéve a textúra-méretet közepesre és a felbontást 1680*1050-en hagyva, egy nem túl intenzív 2-vs-2 (3 bot) skirmish meccs már-már elviselhető. Néhol kicsit megakad, és amint beindulnak a dolgok, 18-20FPS-re áll be, de ennél, lévén RTS, annyira nem zavaró.
2GHz-en már tűnt annyira folyamatosnak, hogy ne zavarjon, olyan 22-25FPS között mozgott átlagban.UT3, patchek nélkül -- mindent minimálra véve, 1280*800 felbontáson, 3-vs-3 (5 bot) TDM.
1.6GHz: fraps szerint 30 FPS körül/fölött mozgott, de nem éreztem teljesen simának. Speed freak mellett érezhetően darabos volt.
2GHz: itt már inkább 40FPS környékén mozgott, egész elviselhető volt, csak sajnos továbbra is rondaMotoGP3: a névben a szám nem a korát jelöli, 2005-ös darab.
Annyira nem gépigényes, hogy közepes grafikán 1.6GHz-en is tűrhetően futott. Viszont Win7-nél nem lehet az irányításán állítani, a gyárit pedig használja az, akinek két anyja van...Még lehet megnézem HL2-éket, azok valószínűleg rendesen fognak futni, ha már a CS:S is közel volt hozzá.
-
.mf
veterán
válasz
Mattanyahu #2193 üzenetére
Az a nem semmi, még a Zotac logót is rajtahagyták
-
.mf
veterán
Jé, elírtam, szóval lap+proci 28k + ház+táp 12k = 40k újonnan akart lenni; még ebből se sok hasonlóan fejlett chipsettel rendelkező mATX vagy barebone kombinációt tudsz kihozni, pedig egy net+film gépnél egyre inkább ide (a fejlett chipsetre) tevődik át a hangsúly, mint nyers processzor-erőre.
RAMból szvsz nem szükséges 2 GB Atomhoz. Játszani nem igazán lehet rajta (max. retro játékokkal, amik úgyis elvannak kevés memóriával), komolyabb alkalmazáshoz is lassú. Net, office, film, zene pedig megvan 1GB-on is.
SATA-SATA adapter? Slim ODD-hez kell adapter is? 2.5" HDD-be passzol normál 3.5" HDD-hez való SATA adat- és tápkábel is, slim ODD-be nem?
Igaz így se lett sokkal olcsóbb, így még nem kel versenyre az Asrock Ion nettoppal árban. De ha olyan házat választanál, ami fogadna 3.5"-es HDD-t, akkor már van egy előnypontja vele szemben a nagyobb és olcsóbb tárral; és az sem elhanyagolható, hogy ez így halkabb lesz, mint az Asrock nettopjának 40 és 60mm-es ventijei, amikre sok panaszt hallottam. -
.mf
veterán
válasz
szabi__memo #2138 üzenetére
Elég sokan gyártanak ilyen lapot, főleg olcsóbb szegmensben. Az én nagygépes Giga lapom is ilyen keskenyített mATX.
Ha a házba nem fér be a 3.5"-es winyó, akkor még rakhatod mellé USB-vel. Filmekhez észre sem fogod venni az USB miatti sebesség-csökkenést (nagyon magas bitrátájú fullHD film 40Mbps, azaz 5MBps, USB2-s külső winyók pedig 30-35-öt bírnak). Vagy e-SATA-val kötöd a házhoz.
-
.mf
veterán
A330ION -- 28k
1GB DDR3 - 5k
Ház táppal - 12k
+ HDD, ODD tetszés szerint
szerintem egyáltalán nem vészes. A lapot és RAMot együtt használtan vettem, így 40200-ból kijött ház, táp, lap procival; venti, HDD, bill és egér pedig volt itthon használaton kívüli. Ja igen, még DVD-t vettem hozzá, de az mehet másik gépbe is. 30k ház-táp-lap-proci, abból már nem tudom, milyen mATX vagy barebone gépet raksz össze, ami elboldogul FullHD-vel, és legalább feleennyire energiatakarékos.
Ettől még az árverseny jöhet, de szerintem akkorát már nem fognak esni az árak. -
.mf
veterán
válasz
user137 #2108 üzenetére
1-2 tucat torrent?
Én nem űzöm ilyen nagy üzemben, biztos úr, sőt, azt se tudom, mi az...
Nálam évente fordul meg egy-két torrent, ez pedig egy pár napja telepített rendszer, eddig 0 torrenttel, így várnod kéne pár évtizedet, hogy annyi összegyűljön
De mint az imént írtam, miközben futott a Machinarium -- ami egy elég gépigényes flash-játék --, az egyik böngésző-tabban youtube videó ment, egy másikban pedig írtam a hsz-t. Flash hardveres gyorsítás ki volt kapcsolva (és különben se működik linuxnál), tehát ez az egész processzorból ment. Ennél csak nem nagyobb terhelés pár torrent? De ha van más alternatív tesztelési ötleted, írd meg.---
Sikerült smplayert + vdpau-t összehergelnem, most már gond nélkül lejátssza a 34Mbps-os 1080p killa_sample.mkv-t is, anélkül, hogy emelkedne a proci-terhelés
-
.mf
veterán
Ilyenek? Na ne szórakozzon kérem szépen, ezek androidos pda-n is elfutnak
Zuma-t online flashként (most épp linuxon vagyok) megnéztem, sima ügy.
Megnéztem a Machinariumot is, ami ezeknél vagy tízszer gépigényesebb (ajánlom is nektek, szerintem nagyon aranyos kis fejtörős point-and-click kalandjáték, rendkívül hangulatos és szép rajzolt grafikával -- gamepod teszt, sajnos a képei eltűntek, de itt van néhány kép google-lel), és az is fut (sőt, most is megy, és tudok közben netezni és normál felbontású youtube videót nézni egyszerre). S ez a kétmagos Atom, mert az nv cuda-s flash-gyorsítása linux alatt még nem megy (windowson viszont igen).
-
.mf
veterán
Most is egy A330ION-ról írok. Egyáltalán nem vészes ez a kétmagos Atom.
Net -- simán
Film -- 720p simán, 1080p-nek elvileg mennie kéne, mert az Ion hardveresen támogatja a dekódolást, de még nem sikerült a szoftvereket összelőnöm (annyira sok időt még nem is töltöttem vele, pl. tegnap telepítettem újra, mert az első lemez szektorhibás volt, úgyhogy most másik winyót raktam belé)
Képnézés -- ehhez nem sok procierő kell... képszerkesztéshez valószínűleg már inkább kellene, de azt úgyse szoktam, nem tudom megmondani, mennyivel lassabb.
Flash játékok -- fogalmam sincs, nem szoktam flash játékokkal játszani, de ha mondasz valami címet, megnézem. De win7 alatt youtube 720p videók egész jól mentek, tehát szerintem nagy gond nem lehet.Mihez hasonlítható, hát nem is tudom... talán 2* 1.5GHz AthlonXP (ill. az már -MP) mag. Volt régen A-XP2400+-om (2GHz) 1.66-2.4GHz tartományban vegyesen járatva, az egy szálon futó feladatoknál természetesen jóval gyorsabb volt, de összességében a 2 mag miatt ez a gép gyorsabbnak érződik ahhoz képest. Vagy talán C2D ULV 1.06-1.2GHz, amihez hasonló lehet a teljesítménye. Van 1.2GHz-es Core Solo-val szerelt szubnotim, ahhoz képest a két mag miatt ez a gép gyorsabb.
Via: érdekességnek szép és jó, de amúgy sajnos nem érdemes vele foglalkozni.
Nano-ig bezárólag (C3 Esther, C7 Eden) mind in-order procik voltak, mint az Atom. Meg is látszott a teljesítményükön; cserébe viszont alacsony volt a fogyasztásuk. Azonban idehaza drágák és ritkák voltak.
Nano már egy szép ugrás előre teljesítményben, viszont sajnos fogyasztása is nőtt. Drága, nagyon nehezen beszerezhető. Másik, hogy még mindig csak egymagos kivitelben van, ami sztem egy asztali, normál os-t futtató, nem-célgépnél manapság már hátrány. -
.mf
veterán
Még szép
Ha visszaolvasol, sokáig válogattam, soknak jártam utána, mire a fent említettnél kikötöttem. Természetesen evvel sem vagyok teljesen elégedett, a táp szélzaja zavar, azért is, mert felesleges (hideg levegőt fúj ki, tehát nem indokolt a fordulatszám), és azért is, mert körbe van garancia-matricázva, nem lehet belenyúlni, pl. ellenállást kötni a venti elé. Viszont az ára és a ház minősége, kivitelezése bőven kárpótol ezért az apróságért.
A Spire volt amúgy az egyes számú jelölt, viszont az végül az elérhetősége miatt esett ki, már ott volt lap-ram-hdd, erre meg 2-3 hetet kellett volna még várnom, így lett belőle a PoV, az már másnap otthon volt. -
.mf
veterán
SFX tápok: nehezen beszerezhetőek, de úgy tűnik lassacskán javul a helyzet
plAz az Aerocool ház elrendezésileg nem túl szimpatikus, sőt...
A Codegen mITX ház tápja még a szokásos minőségüket is messze alulmúlja. Xbitlabs-en volt róla teszt (mustek mx31 néven futott a tesztben), elég lesújtó véleménnyel voltak róla.
Én egy hete vettem egy Point of View Tokyo ház+tápot 11.2k-ért. A ház a külsőt leszámítva meglepően jó, masszív, szokásosnál vastagabb acél, de lekerekített élek; elég tágas; ODD-HDD részleg kiakasztva és hátra-fölfelé húzva kiszedhető a házból könnyebb szerelés érdekében; benne 180W-os PFC-s táp, az átmatricázás miatt sajnos nem tudni kitől, tömege viszont van, ami jó jel; ventije kicsit magas fordulatszámon jár, bár átlag-olcsótáphoz képest nem vészes, halkabb -50PNF FSP-nél is, de SeaSonicommal természetesen nem veszi fel a versenyt.
Amit még érdemes lehet megnézni, az a Spire Powercube SPM210B. Sajnos egyre nehezebben beszerezhető, nekem pl. 2-3 hét érkezést mondtak mindenhol; tápja 300W, PFC-s, a ház kicsivel jobban néz ki és kisebb, de ODD és HDD része fix, táp és proci között kisebb a hely.
Szerk: látom Osibaa is írt közben
ahhoz kiegészítésül:
- JCP-vel már nem emlékszem, mi bajom volt, talán az, hogy elöl keresztbe nem-szabvány méretű táp volt benne 40mm-es hangos ventivel. A venti hője a házba kerül vissza.
- Tt E-Q-ról vegyesek voltak a tesztek. A váza ugyanaz, mint a Spire SPM210B, elő- és oldallapok, valamint táp más. A tápot pár oldallal ezelőtt írtam, hogy kiderítettem, hogy ki gyártja, nem voltam elragadtatva, nem valami jó hatásfokú táp. Emellett néhány tesztben meg is jegyezték, hogy hangos.
- A DTK átmatricázott CFI. Ebben SFX-nek kinéző, de nem szabványos táp van.
- Abban a CFI-ben, mint ahogy az elsőnél írtam, nem-szabvány, elöl keresztbe táp-elrendezés, hangos 40mm-es ventivel.
- Spire-t meg feljebb írtam. -
.mf
veterán
válasz
szabi__memo #2033 üzenetére
Öregem... ha csöndben maradtál volna, bölcs maradtál volna. Csecsemő-logika, és még hirdeted is a fals következtetéseidet...
Stevve: a kicsit (pár fokkal) melegebb oké, de ez már nagyon sokkal melegebb! 90°C pedig már a Tmax / Tjunc közelében van, pontatlan szenzor esetén akár azon túl is lehet...
Osibaa: tévedsz, romlik pl. a VRM táp-IC-inek hatékonysága, nő a fogyasztásuk.
-
.mf
veterán
válasz
Stimpy001 #2032 üzenetére
"Lehet hülye kérdés de miért baj az ha kicsit melegebb? Ha működésbeli problémák nincsenek vele, akkor felőlem lehet meleg, nem érdekel. Vagy úgy többet fogyaszt?"
Egyrészt elektronikus dolgok rosszabbul teljesítenek nagyobb hőmérséklet mellett (nő a belső ellenállás), romlik a hatékonyság, nő a fogyasztás. Nézz utána pl. kapcsolóüzemű táp-IC-k hatékonyságának hőmérséklet függvényében, az egy könnyen mérhető terület, látványos az eredmény. Szóval igen, többet is fogyaszt.
Másrészt nem arra a hőmérsékletre lett tervezve. Tudom, sokan mondják, hogy az elektronmigráció inkább túlfesz miatt következik be, a hő kevésbé számít, de azért az is ott van, mint ami szép lassan teszi tönkre.
Harmadrészt a hagyományos elektrolitos kondik nem szeretik túlzottan a hőt, s az évek alatt szépen száradnak kifelé, vesztik kapacitásukat, tönkremennek. A szilárdelektrolitosok jobban tűrik a hőt, de ők se szeretik.
-
.mf
veterán
válasz
Stimpy001 #2026 üzenetére
Szvsz: egy kis légáramlás nem ártana a lapnak, meg a 3.5"-es HDD-nek sem. Arról nem is beszélve, hogy az a borda amolyan virág-keresztmetszetű, azaz a keskeny alja után középtájt szétnyílik -- s így a mellette lévő kondikat körbeveszi, nem csak oldalról fűti, de felülről is. Persze ezeknek a szilárdelektrolitos kondiknak bírniuk kell, de akkor se túl szép megoldás.
Egy 5V-on járatott 80-92-100mm-es venti kiválóan megteszi, és ahhoz még elég halk, hogy a HDD-hez képest ne hallatszódjon ki (még akkor is, ha az csak 5400RPM-es).Ugyanilyen lapja van itt urbanjozsi-nak is, itt a hűtéséről képek, itt pedig az okai és eredménye (hőfokok passzívan és aktívan)
-
.mf
veterán
Xbitlabs AM3DD785G + Athlon II X2 250u teszt (250u = 25W TDP, 1.6GHz)
-
.mf
veterán
válasz
user137 #2010 üzenetére
Kifejtenéd kicsit bővebben?
Mármint arra érted, hogy miért xp-t próbáltam telepíteni rá, miközben azóta kijött két újabb oprendszere is a MS-nak?
Erre a válasz egyszerű:
- gyorsan akartam feltelepíteni (a fejlemények fényében extralol), csak hogy pár dolgot ellenőrizzek, és xp telepítő volt csak kéznél
- xp-hez már hozzászoktam, elég jól kiismerem
- erőforrásokban nem túlzottan bővelkedő (gyenge kétmagos proci és csupán 1GB RAM) gépre úgy gondoltam, hogy jobb az xp
- a 3 program közül, amit kipróbáltam, 2-vel gondok akadtak, egyiknél biztosan, másiknál pedig nagy valószínűséggel win7 miatt.
Szóval volt mögötte ráció, csak sajnos a gép nem így akarta... -
.mf
veterán
Akkor egy kis élménybeszámoló pár nap után:
Kérdésedre válaszolva, erős a gyanúm, hogy az Atom még kétmagosan se hajtaná ki a 8600GT-t.
Felraktam egy régi, 2006-os CS:S-t, amit net-nélküli lanpartykon szoktunk volt használni. Az újabb, folyamatosan frissítetthez képest ez a régi verzió jobban fut. Minimálisra vettem a grafikát, majd indítottam egy offline 7-botos Dust2-t. A botok mozgása kicsit darabos volt (mint amikor valakinek nagy a lagje online meccseken), kritikus pillanatokban (pl. amikor lőttek rám) leesett 1x-re az FPS.
Utána a proci órajelét emeltem 1.6-ról 1.8GHz-re, botok számát csökkentettem 5-re, kicsit javult a helyzet átlagban, de amikor lőttek rám, akkor megint 1x-re esett le...
Kipróbáltam még egy másik játékot is, amivel sokat játszok, MotoGP07, grafika minden minimumra vagy ki, versenyzők száma is le 20-ról 10-es minimumra; az eredmény itt is: nagyrészt játszható, de pont a fontos pillanatokban (több versenyző előzése kanyarban, ahol még a fékezés és AI versenyzők ütközésének fizikáját is számítja pl.) beszaggat.
3dmark05 nem volt hajlandó lefutni, félúton mindig hibaüzenetet dobott, talán a w7 a ludas.Netre viszont w7-tel kiváló. Nem lassabb, mint az asztali gépem, 720p-s youtube videókat is viszi, amiket pl. 1.2GHz Core Solo-s subnotim már nem bírt. Az Atom330+Win7 kombináció is meglepően jól teljesített, a minidössze 1GB (mínusz 128MB videó) RAM és régi, lassú, 60GB/5400RPM notiwinyó ellenére egész fürge volt a rendszer.
Most egyelőre visszadugtam a monitort és egyebeket a nagygépemre, de ha még van valami teszt vagy játék, ami érdekelne, akkor írd meg, majd a héten újra összerakom és megnézem.
-
.mf
veterán
válasz
canniball #1997 üzenetére
"Mini-ITXケースに新アイテム追加 2006年8月31日"
"Én sem értem: mi is van a Mini-ITX és a számok közé írva?"
Ezen ne múljon
:
Mini-ITX ház(ak között) új tárgy újra kapható (újra rendelhető) 2006. (év) 8. (hó) 31. (nap).
A többi szöveg:
Az ebben az üzletben is folyamatosan árult Mini-ITX széria ezalkalommal új taggal bővült a Dirac kínálatából:
Dirac Noah 800-B
Ajánlott fogy. ár: 14 700 yenHint: Dirac Noah 800-B
További hint: a Dirac kínálatában lévő termékekhez mintha már láttam volna hasonlókat másnál is, tehát valószínű, hogy valami kínai OEM gyártja. -
.mf
veterán
válasz
canniball #1956 üzenetére
Mérő ez, valami düwi márkájú német ketyere
Nagyjábóli, tessék-lássék mérésre nekem megfelel: legalább 50W-tal kevesebbet fogyaszt ez a gép, mint a nagygépem.XP-telepítés sokadszori próbálkozása után kipróbáltam, hogy W7-HP32 működne-e, az bezzeg egyből felment
Viszont az 1GB RAM felét kapásból benyeli, de hát valamit-valamiért, legalább megy.
Netezés simább vele, Youtube 720p is egész jól megy, viszont fullHD filmlejátszást még nem tudtam működésre bírni. Holnap még talán megnézem, hogy 3dmark és pár játék hogy teljesít, ha már Hito múltkor kérdezte, meg kicsit én is kíváncsi vagyok rá, bár nem erre fogom használni.
-
.mf
veterán
Na srácok, el nem tudjátok képzelni, hogy mit összeszenvedtem az elmúlt pár napban os-telepítés címszó alatt...
lusta vagyok megint beírni, ezért kaptok egy kis kopipasztát tegnapról (bocs, kicsit hosszú, meg máshogy tördelt):
"szóval vettem vala egy atom-ionos alaplapot, meg
házat-tápot-ramot, hogy legyen majd belőle netezős-
filmezős-fájlszerver gép. Úgy gondoltam, első körben
nem kell neki ODD, USB-ről megy majd egy livecd xbmc-
vel. xbmc-t kipróbálva inkább úgy döntöttem, hogy
mégis felrakom full disztro+xbmc formában, mert csak
xbmc sajna csak multimédiára elég, az alatta lévő
linuxot túl visszavágták. Egy régi laptopwinyó be, virul
a fejem, hogy telepítés során az egész gép 24 és 30W
között (de nagyrészt 24-26W között) eszegetett,
aztán telepítés befejeztével jött első arculcsapás:
régi nf2-es hírnevét nv most sem hazudtolja meg,
bebootolásnál villog a képernyő, nem lehet loginolni.
Egy adag gugli meg hackelés után végre megy.De valami fura. Nem úgy teljesít, ahogy kéne. Itt-ott
lassú; xbmc-vel, ami vdpau-t is ismeri, 1080p el se
indul. Gyorsan rá akartam nézni néhány dologra, de
alig találtam olyan eszközöket, amiket xp-n szoktam
használni hw-monitorozásra és mérésre. Nosza akkor
felrakok xp-t is, majd később javítom az mbr-t. Úgyis
kíváncsi vagyok, hogy néhány játék hogy teljesítene
rajta, meg mások is kértek tesztet.Na ja. Csakhogy ez ugyan elméletben egyszerűnek
tűnik, a gyakorlatban két napja evvel szívok.
Először fogtam a harrharr verziós xp-cd-t, meg egy
xp-t usb-ről installáló programot, de az dobott néhány
hibát, s az xp sem települt fel rendesen, pedig többször
is végignyomtam szinte a teljes telepítőt, és többször
is újraraktam usb-re (lábjegyzet: egy-egy ilyen usb-re
tevés olyan 45 perc). Now what.
Szívatott avval is, hogy ugyebár ubuntu már megkapta
az első partíciót, de xp is mindenáron egyes számú
partíció akart lenni, jó idő volt, mire a semmitmondó
hibaüzenetek után rájöttem, hogy a telepítési menüt
hogyan írjam át. De így se jutottam tovább.Aztán arra gondoltam, hogy talán azért van ez, mert
harrharr verzió, úgyhogy fél lakást végigtúrtam, mire
végre megtaláltam egy oem xp telepítőt, evvel már
végre le is futott az usb-s program, már-már azt hittem,
hogy egyenesben vagyok; de korai volt az örömködés,
ennél is a végén lefagyott a telepítés és újraindult jó
igényesen. Még egy próbálkozás, ugyanott, amikor utolsó
lépések egyikeként még a telepítőben átállítja a felbontást.
Csak nem a kedves nvidia köszön megint vissza? Nosza ma
reggel nlite felrak, bele nv driver, rá pendrivera, jó lassan,
és gépbe betol, és telepít, és...
megint lefagy.Itt, másfél nap után fogyott el a cérna, elmentem venni
egy rohadt SATA ODD-t (otthon csak IDE van, gépben meg
csak SATA csatlakozók). Bepasszíroztam a házba, telepítő cd
be, és...megint lefagy.
A kibaszott gyári oem telepítő cd hibás volt...
navazze... emiatt szívtam ennyit?
sőt, a másik telepítő cd is hibás.
sőt, találtam még két oem NT telepítőt, azok se futottak le.
Na lol.Úgyhogy most visszaraktam ubuntut, xp-s szenvedés
következő felvonás holnap folyt. köv..."---
ja és még azóta sem sikerült felrakni az xp-t, viszont közben majdnem sikerült megint kinyírni az ubuntut
de nem adom fel vazze, akkor is megcsinálom
A mérő valószínűleg pontatlan, de érdekes adatokkal szolgált:
- standby (gép kikapcs, táp bedugva): 20W
- telepítés (csak régi 2.5" HDD és pendrive csatlakoztatva): 24 és 30W közötti tartomány, de legtöbbet 25-26W-ot mutatott
Újabb adat sajnos nincs, mert a szokásos helyére bedugva nem látszik a mérő, csak a szobán keresztülhúzott hosszabbítoval tudtam mérni, ami meg a többieknek útban volt.Ehhez képest asztali gép (E2160@2.7GHz, 945GC-s, tehát eléggé melegedős lap, 2*1GB RAM, HD4850, 2 HDD, 6 venti (alacsony fordulatszámon), Seasonic táp):
- windows idle: 79-88, átlag ~82
- net, böngészés: 80-95, átlag ~89 -
.mf
veterán
ehhez képest nem tette
pedig háromszor raktam újra a pendrive-ra, és háromszor próbáltam újra, elment vele 3.5-4 órám...
Utána nekiálltam usb-ről ubuntu-t telepíteni, le is futott szépen, aztán mikor újraindítom, kedves nv-chip rossz driver jóvoltából még szívtam vele egy sort, most megy a package-helyreállító, remélem az xserver updatelése megoldja s hamarosan már onnan írhatok. -
.mf
veterán
Egyébként ubuntu + xbmc kerül majd rá. Net, filmek és fájlszerver lesz a feladata, arra szerintem kiválóan megfelel, a licenc árát is megspórolom.
Gép elindult, ment, bios szerint hőmérsékletek (terheletlenül) kiválóak a gyári 40mm-es venti helyett bordák felett lévő 80mm-es, 5V-ról hajtott Yate Loon-nal (33 CPU, 30 chipset).
Táp ventije viszont hangos -- legalábbis hangosabb annál, mint ahogy szerettem volna, egy átlagtáphoz képest annyira nem vészes, pl. húgom gépében FSP PNF sokkal hangosabb, de persze nem ér nyomába a nagygépem Seasonicjának. Amint 2.5" winyót is tettem mellé, már volt viszonyítási alap, régi scorpio idle-jét is azért lehet hallani mellette, seek meg bőven átüt rajta, tehát így nézve okés. Bár jobb lenne, ha halkabb lenne, pontosabban nem is halkabbnak kéne lennie, mert nem csapágyzaj meg hasonlók, hanem szélzaj, tehát feleslegesen magas a fordulatszáma, mivel hideg levegőt fúj ki.
Most készítem össze xp-t usb-re (odd még egyelőre nem került bele), meglátjuk, mi lesz belőle, sorra dob errorokat... -
.mf
veterán
Van egy tippem: az int. Gef9400 pont jó neki, egy-két tesztben úgy láttam, hogy kb. a proci órajelével arányosan emelkedik a teljesítmény játékokban, ami a cpu-limit jellemző tünete.
De ha gondolod, kipróbálhatjuk, akkor teszek rá windowst is.Na most már csak órák kérdése
venti mégiscsak jó volt, indul 5V-ról, csak a műhelyben a labortáp volt rossz; most már a felfüggesztése is megvan, a gép össze van állítva; úgyhogy mindjárt kapcsolom ki a nagygépet, húzom le róla a monitort, és kezdem a kicsit indítani.
-
.mf
veterán
Hölgyek-urak, én pedig ma hivatalosan, immár teljes jogú tagként és nem csak kibicként, csatlakozok a mini-ITX klubhoz
Malachitól a lapot (A330ION) és RAMot már tegnap megkaptam, viszont a házért (Point of View Tokyo) csak ma tudtam elmenni (és pont akkor jött a zuhé, juhé
). De beindítani még nem tudtam, amit kikészítettem neki 80mm-es Yate Loon M-es ventit, sajnos nem akar 5V-ról indulni
úgyhogy holnap keresek másikat.
Házon-tápon sokat dilemmáztam, de végül az elérhetőség döntött, a Spire SPM210 ugyanis még mindig hetek kérdése, ha egyáltalán jön még; míg ez a PoV másnapra már ott volt a boltban. A tápot (180W magasított, kitüremkedő ventis SFX méret) ugyan még nem tudtam kipróbálni, meg az eredeti gyártót se lesz könnyű megtalálni, mert teljesen át lett matricázva, nincs rajta OEM-re utaló gyártási szám se; viszont pozitív, hogy rá van írva, hogy PFC-s, és súlya is van (in b4 "a súly a megbízhatóság jele" - az orosz a Blöffből) -- volt már kezemben Vargáné táp, ez SFX létére jóval nehezebb annál
További pozitívum, hogy van rajta 20+4 és 4-pines perifériások mellett 2 SATA-csatlakozó is; viszont negatívum, hogy két "warranty void if damaged" nyalókával van elzárva a belseje.
A ház azonban eddig pozitív csalódás. Tényleg jó tágas, átlagos olcsóháznál vastagabb acélból, és a legtöbb helyen eldolgozták az éleket is; továbbá meglepően masszív. A festése pedig nem csillogós-tükrös, hanem amolyan félfényes, zongoralakk-fekete-szerű; sajnos az ujjlenyomatok ezen is megmaradnak, de legalább kevésbé látszódnak, mintha fényes-tükrös lenne.
-
.mf
veterán
Alapjában véve ennyi a különbség, hogy a H55-nek vannak videókimenetei is, tehát ott az int. grafos procik mellé nem kell videókártya; míg a P55-ösön nincs monitorkimenet (de a procik ettől még működnek bennük). Meg még annyi, hogy a P55-ös az x16 pcie-t szét tudja osztani 2x8-ra, de az itt úgysem pálya.
Az EliteComputerSystems pedig nem egy nagy márka. Inkább Amerikában kapni, nem valami jó hírű, minőségben nagyjából Asrock alatt van (mivel Asrock az utóbbi években összekapta magát, azelőtt kb. egy lapon emlegették őket).Júzer, meg lehet tudni, hogy melyik az a jó bolt Bécsben?
-
.mf
veterán
válasz
urbanjozsi #1762 üzenetére
Szép
Én is hasonlót tervezek, csak én gumi távtartókkal közvetlenül a bordákra fogatnék fel egy 5V-ról üzemelő 8-as ventit. Csak találnék már valahol SPM210B házat, nincs kedvem a 2-3 hetet kivárni, amíg érkezik (már ahol, néhány helyen azt mondták, hogy már nem is érkezik)...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged