- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
válasz
shteer #43575 üzenetére
Grat hozza! En vegul lemondtam rola a combosabb konfigom miatt!
Dan mar leszerzodott egy bergyartoval aki egyedi coolert gyart a hazba sot, mint azt mar korabban irtam a Noctuatol is jelentkezett egy csoka a topikba aki szinten a CPU hutes tervezesben/kivitelezesben? segedkezik. Mondjuk ahhoz a procihoz nem kell ennyire elkalandozni -
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43549 üzenetére
Köszi szépen!
Most, hogy végre összeállt amit hónapokkal ezelőtt megálmodtam azt kell mondjam én is teljes mértékben elégedett vagyok a végeredménnyel. Talán itt-ott lehetne még rajta csiszolgatni (kábelek, pofásabb antenna stb) de egyelőre ennyire futotta.
Nekem (mint azt már korábban írtam) a blower féle hűtéssel az IDLE alatt hallható kelepelő motorhang volt a legnagyobb problémám, mivel viszonylag közel van hozzám a gép, így este rettentően idegesítő tudott lenni...
Most ennyi ventivel a fedélzeten IDLE állapotban is teljes a csend, az pedig már csak hab a tortán, hogy a gépben LOAD alatt mindegy egyes hőmérséklet 5-össel kezdődikés ezt a lehető legnagyobb csendben sikerült elérni úgy, hogy a VGA soha nem megy 2050 MHz alá. Szerintem 12.5 literen ez nagyon szép!
Jövő nyáron (amikor már elérhető lesz az új architektúra) tervezek egy lap/cpu cserét amihez minimum 3-5 évig nem kell majd hozzányúlni...
Ha megérkezik a hőmérő megvizsgálom a kérdéses alkatrészek illetve PCB hőmérsékletét de szerintem nem lesz gond. Tegnap még módosítottam a SpeedFan beállításokon, szóval jelenleg így néz ki az alsó VGA ventik görbéje:
Csak érdekességképpen: ezeket az új Noctuákat egészen 250 RPM-ig le lehet szabályozni
Érdekesség 2: ha valaki netán hasonló megoldásban gondolkodik csak mondjuk 1080ti-t rakna be az 1070 helyett, abben az esetben 7-9 fokkal lesz magasabb a VGA hőmérséklete.
-
Archttila
veterán
válasz
Speed® #43532 üzenetére
Igen de én most ezt nem csinálhatom... annyit tehetek, hogy rádobom az egyik alaplapi csatlakozóra az egészet és azt mondom a SpeddFAN-nak, hogy ezzel a header-rel te foglalkozz, xy hőmérsékletnél ezt meg ezt csináld... ha pedig átlépett egy bizonyos tartományt akkor pörgesd fel 100%-ra. Vagy van ez:
-
Archttila
veterán
válasz
Ghoula #43523 üzenetére
Egyre jobban hajlok egy alaplapra csatlakoztatott, majd speedfan-ba forraskent VGA-t megado megoldasra. Elmeletben mukodhet, de ha igy sem sikerul normalisan beloni a fordulatot akkor tenyleg kenytelen leszek BIOS-t cserelni rajta.
Ispy, azzal csak nyerek 200-250RPM-et de ennyi, a problemamat nem orvosolja. (workaround)
-
Archttila
veterán
Én sem gondolnam, h az adapter vagta tonkre a VGA-t, de azert koszi az infot.
Matekoljuk mar ki ezt a ventifordulatot mert nekem sehogy sem all ossze a kep.
Szoval a GTX 1070 VGA-am PCB-jere csatlakozik egy Gelid adapter amire egy Y kabel segitsegevel rakotottem a 2db, max 2000RPM-et forgo Noctua-t. A Blower fele hutes maximalis sebessege ~4000 RPM, ennek a 27%-ka nagyjabol a mostani idle 1100RPM viszont ennek most nem 550RPM kornyeken kellene lennie, vagy tevedek, es valamit kihagyok az egyenletbol?
-
Archttila
veterán
válasz
Ghoula #43489 üzenetére
Elvileg a legtöbb EVGA modell BIOS-a megfelel a célnak.
You can try a BIOS from one of the reference EVGA boards that use the ACX or iCX cooler. I'm pretty sure the fans go down to 0% on those.
08G-P4-5171-KR = EVGA GTX 1070 GAMING ACX 3.0 Black Edition
08G-P4-5173-KR = EVGA GTX 1070 SC GAMING ACX 3.0 Black Edition (88 MHz higher base clock than OEM)
08G-P4-6171-KR = EVGA GTX 1070 GAMING ACX 3.0 (Thermal pad update)
08G-P4-6173-KR = EVGA GTX 1070 SC GAMING ACX 3.0 (Thermal pad update, 88 MHz higher base clock than OEM)
08G-P4-6571-KR = EVGA GTX 1070 GAMING iCX
08G-P4-6573-KR = EVGA GTX 1070 SC2 GAMING iCX (88 MHz higher base clock than OEM) -
Archttila
veterán
válasz
Archttila #43483 üzenetére
És valóban, közel -300 RPM LNA közbeiktatásával. (ULNA elvileg erre még rádob -150RPM-et, este megkeresem)áhhh, ezt most találtam a Noctua honlapján:
" Never use one Low-Noise Adaptor to slow down multiple fans. Always use one adaptor per fan."
(#43484) mpierre
De az AB tudja és azzal tesztelgettem eddig is... viszont azt nem tudom mennyire lenne kivitelezhető az általad javasolt megoldás.
Most látom válaszolt a srác szintén 1070 FE + Arctic 3 BIOS reflash
Nope. I just gave up on looking.
szerk.:
Kitaláljátok mi ez?
(nem az enyém)
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43482 üzenetére
Újfent köszöszönöm a részletes és hasznosz tanácsokat!
Ezt most olvastam egy idén januári postban:
I believe nvidia runs a hash on the BIOS to make sure nothing was changed when the system boots, if anything was changed in the firmware the hash numbers wont match up and the driver will crash.
Inkább nem szórakozok vele
Ha hazaértem megnézem LNA/ULNA közbeiktatásával és ha nem tetszik majd amit látok akkor kihúzom így a következö kártyáig.
(annyira nem vészes de azért ez így nem az igazi)
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43465 üzenetére
nem javasolom a ventilátor teljesítményének lekorlátozását "hardveresen".
Na most (szerintem) ennek két oka lehet:
1, félő, hogy az LNA mellett kapott alacsonya(bb) fordulat már kevés lesz a VRM-nek.
2, szimplán kockázatos közbeiktatni egy ellenállást a PCB és a ventik közé.Ha egyik sem akkor kérlek fejtsd ki mert más megoldást nem látok
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43465 üzenetére
Köszönöm Dura!
Igen van, egy vastag és kellően rugalmas négyzet alakú EVA foam.
Nem volt, csak annyit írt a manual, hogy "repet this until you have tightened all screws"...
Egyébként a spacer-ek méretei nem a legpontosabbakmondjuk a kínai digitális tolómérő sem
Sajnos a minimumot nem tudom, az konstans 27%.
VRM-hez még várom a inframérőt... -
Archttila
veterán
válasz
Pete55555 #43460 üzenetére
Szerintem a végén írtad a lényeget: vannak esetek amikor ez nem igaz.
Ha megfordítanám akkor felfűtené az egész házat, ellenben egy ennél nagyobb de hasonló kialakítású házban biztosan a befúvó lenne a befutó.Viszont van itt valami ami nem értek. A két alsó fan Y splitter segítségével csatlakozik a VGA-hoz, amit ha monitorozok akkor 27%-os ventifordulat mellett 1050 körüli RPM-et kapok amit nem teljesen értek lévén a 2000 RPM nagyjából negyede a 27%.
-
Archttila
veterán
válasz
hegegabi80 #43456 üzenetére
Igen, az okát pár napja leírtam.
-
Archttila
veterán
Seep, hegegabi80 köszi!
Tudjátok mi a furcsa? Hozzávetőlegesen 10 fokkal alacsonyabb a lap/pch hőmérsékletem a blower-hez képest. Szerintetek ez a Backplatenek pontosabban annak hiányának, vagy inkább a hátul helyett most már alul távozó hőnek köszönhető?szerk.: most nézem a hátul lévő m.2 SSD is ledobott átlag 3 fokot.
-
Archttila
veterán
Oldalsó panel S12A intake. [link] 1080ti-vel rakják össze ugyanilyen konstrukcióban, szóval remélem nem lesz gond
Ebben az elrendezésben alacsony fordulaton 50-53C avg. a CPU/VGA (bár az új Noctuával még nem tesztelték)
Ha be fúvásra rakom a két alsó ventit akkor feleslegesen felfűti a procit/lapot, és a VGA lamelláira fújt levegő is csak egy újabb zajforrás lesz.(#43388) Duracellm...
Köszi!
Front audioval évek óta nincs gond. Tudom kicsit rémesnek tűnik de hidd el csalóka...
Kábelkötegelő elfogyottA tápkábel krimepelésénél-összerakásánál, síkba kiterítve volt csavarodás-feszültség a szálakban?
A kábelt mint azt már korábban postoltam készen vettem de igen, az egyik fele úgy emlékszem (a gyári is) meg van csavarva, de ezt majd VGA összeszerelésnél még ellenőrzöm! Vagy másféle csavarodásra gondolsz?
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43078 üzenetére
Nekiültem felragasztani a bordákat és közbe eszembe jutott amit pár hete írtál:
A buktató az lehet, ha 1 borda több mosfetet fed le, és van eltérés az alkatrészek magassága között. Ennek nem kell most így lennie, elég ha idővel görbül kicsit a PCB és kicsit elválik a ragacstól az egyik mosfet egy picit...
Zeni vagy!
mielőtt felragasztottam volna az első bordát fogtam fény tartottam a cuccost és valóban, girbegörbe minden 2./3. alkatrész a PCB-n. Nem vészes de egy egyenletes bordának tetején a 0.05mm vastag hővezető ragasztóval már több mint sok. (és akkor még hol van a hőtágulás)
Hagyom az egészet és megrendelem máshonnan a GELID féle VRM hűtést, mert az gap pad-del a felületen biztosan rászorul az összes hűtendő felületre. A ramsüniket természetesen nem szedtem le mivel különálló alkatrészek db/süncivel.
szerk.: Utólag könnyű okosnak lenni de azért valljuk be sokunknak meg sem fordul az ilyesmi a fejében arról már nem is beszélve, hogy a gyártó sem hívja fel a figyelmet ilyesmire abban kacat manual-ban.
best szakmai topic ever!
-
Archttila
veterán
Hosszú hétvégém lesz majd jelentkezem, viszont addig sajnos beszerelni sem igen lesz időm annyi a munka...
Ami elsőre feltűnt, hogy szerintem nehezebb mint az F12de ez persze az égvilágon semmit nem jelent viszont érezhetően több anyag van az új modellbe.
A doboza is kicsit masszívabb mint a korábbi daraboknak, és minimálisan átdolgozták a manual design-t is. -
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43304 üzenetére
"Ha küldöd rendesen levegővel akkor nem lehet baj belőle"
Érdekes amit írsz mert a legtöbben (sőt szinte mindenki) exhaust megoldást használ a VGA alatt ha egyedi (legtöbbször Arctic) hűtésről van szó. Ebben az esetben a két alsó ventilátor kifelé fújja a meleg levegőt alul a házból nem pedig közvetlen a bordákra, ezáltal csökken a CPU/MB temp. Ezeket a teszteket már többen többféle elrendezésben, és különböző méretű ventilátorokkal sokszor elvégezték. (SFF/HardForum)
Na mindegy ezen még elgondolkodom, mert én is azt látom logikusnak amit te javasolsz, viszont látszólag az ellenkezője is tökéletesen működik.
Itt egy 1070FE+GELID VRM KIT pic amin jól látszik, hogy a borda fedi azokat a pici alkatrészeket is, amikre az Arctic már nem melléklet, illetve a gyári vázzal szintén érintkezik az a rész. (lásd előző post)
-
Archttila
veterán
Mivel nem érkezett meg a GELID kifejezetten GTX 1070/1080-ra gyártott komplett VRM heatsink KIT-je úgy döntöttem, hogy felteszem a gyári Arctic megoldásokat de most kicsit elakadtam.
Első körben arra gondoltam, hogy az alábbi elrendezésbe fogom rögzíteni a bordákat: (A ramsüniket leszámítva egyik sincs még felragasztva)
Referenciának az alkatrészek kérdéses területein található bordán hagyott nyomatai:
Ebből jól látható, hogy van pár alkatrész amire nem jut borda, illetve különböző okokból ezek felhelyezésére sincs lehetőség...
Megnéztem más felhasználók rögzítési módjait is, íme:
GTX 1070:
GTX1080:
Mit gondoltok a fenti megoldásom megfelelő lesz? illetve mennyire lehet problémás, ha az R alkatrészt borda nélkül hagyom, mert alapesetben mint látjátok ezt a mókuskerék közvetlen hűti, (amelyiket nem az gap pad segítségével hozzáér a vázhoz) szóval szerintetek merjem "pucéron" hagyni vagy mindenféleképpen tegyek azokra is bordákat?
-
Archttila
veterán
Mit szóltok az új Noctua ventikhez? Max RPM noise [link]
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43196 üzenetére
Sajnos elég szomorú, hogy ilyen és ehhez hasonló dolgokkal kell szórakozni 2018-ban. Mobilról egyenesen egy vicc az egész... :/ Szeretem a PH-t de tessék megnézni a külföldi szakmai portálokat mondjuk a HardForum-ot pl. a képfeltöltés egy álom a RIOS csodához képest.
Ettől függetlenül továbbra is kedvenc magyar szakmai portál marad de a Prémium tagság (legfőképp az ilyen kényelmetlenségek miatt) részemről már felejtős.
Elnézést ha ezzel valakinek a lelkivilágába gázoltam
-
Archttila
veterán
válasz
flashpointer #43172 üzenetére
Én még nem láttam sehol.
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #43167 üzenetére
Na de ha már fanless akkor: SilverStone Fanless SFX-L PSU NJ450-SXL Launched
■ Fan-less thermal solution, 0 dBA acoustics
■ SFX-L form factor for use in small form factor computers
■ High efficiency with 80 PLUS Platinum level of efficiency
■ 100% modular short cables with flexible flat arrays
■ 24/7 continuous power output with 40℃ operating temperature
■ Class-leading single +12V rail
■ PCI-E 8pin and PCI-E 6pin connectors support
-
Archttila
veterán
válasz
Ringman #43165 üzenetére
Inkább csak érdekességképpen linkeltem.
Szerintem is hülyeség a full passive megoldás egy 12.5 literes házba, bár ettől függetlenül nem hinném, hogy átlagos használat mellett bármi is károsodna.
Én azt vallom, hogy (részben) passive megoldásoknál is kell egy akár teljesen minimumra tekert venti ami azért mozgatja kicsit a levegőt. -
Archttila
veterán
Noiseless / Fanless NCASE [link]
-
Archttila
veterán
Ha már itt tartunk egyébként az alaplapi USB kábelem is nagyon hosszú, és a 90 fok is sokkal esztétikusabb lenne:
-
Archttila
veterán
Szép lett grat
Köszi! Úgy érzem most kicsit megint sikerült csökkenteni a zsúfoltságot és ennek nagyon örülök.
elkaptam a leditist
(#43149) Duracellm...
előfordulhat, hogy egyszer egy másik alaplapon picit máshol találod meg az ATX csatlakozót, amihez pont jól jönne majd a 3-4 cm tartalék ezen a kábelen.
Úgy tervezem, hogy az Intel soron következő 10nm 2. generációja környékén leváltom a jelenlegi architektúrát és ezzel együtt a teljes kábelezést is lecserélem saját készítésű kábelekre, persze mindezt csak akkor ha nem lesz millió más fontosabb project a listán
ha mégis (+ belustulok) akkor úgyis marad a már linkelet rendelős handmade megoldás:
Nekem ez nagyon tetszik
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43146 üzenetére
Köszi megnéztem, minden a legnagyobb rendben!
Szerintem 3-4 centit le fogok csípni a kábel végeiből mert még mindig hosszúnak találom őket
Krimpelő, blakoló, terminálok minden van itthon
Esetleg gondolkodom még azon, hogy berakom a CPU kábeleivel együtt hátra az alaplap mögé... nem tudom. Egyelőre nagyon tetszik... sokkal szebbek, esztétikusabbak, és valamivel rövidebbek mint a gyári kanócok.Persze vannak ennél jóval szebb és minőségibb megoldások de ezek azért jóval drágábbak [link]
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43142 üzenetére
Lehet először ezen kellene debug-ot kellene végre hajtani, vagy legalább szétszedni és megnézni hogy milyen logika alapján ad zöld jelzést.
Lehet mégiscsak a kábel lesz a ludas:
A gyerek azért üvöltött mert jön a foga, ezt leszámítva áldjuk az eget, hogy ilyen jó és minden éjszakát átalvó babánk van
(#43141) Pete55555
úgyis régen piszkáltam már a gépet.
3,5 perce ?
Ezt Ispy kolléga írta
én csak idéztem
-
Archttila
veterán
Kicsit le van strapálva az a teszter, nem?
Nem, Kínai!
Egyébként 18-as kábelből van?
Persze: Standard 18AWG power core (150core/0.08) silicon cable
Egyre jobban tetszik
arra gondoltam elvégzek majd rajta pár apróbb módosítást, gondolok itt elsősorban a teljes zsugorcsövezésre, na és persze kap majd itt-ott még egy-két fésűt is.
úgyis régen piszkáltam már a gépet.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43070 üzenetére
hegegabi80, Duracellm... Köszönöm!
de úgy döntöttem marad a Tape, mert ez a hővezető ragasztó inkább vicc mintsem ragasztó
Hihetetlen, hogy egy ennyire vékony (0.05mm) szalag mennyire tud ragadni, (már már kocsonyaszerű
) és emellett még a bordákat is nagyon szépen tartja. Szerintetek ezzel a módszerrel rögzíthetném a VRM süniket? mert nekem ez sokkal stabilabbnak tűnik mint ez a maszlag 2 hónap után szétszáradó ragasztó..
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43066 üzenetére
A ragasztó műgyanta alapú, ha azt felviszed a lezsírtalanított BGA-ra akkor csak a bga-val együtt jön le. Ha egyszer el akarnád adni a kártyát, akkor ez probléma lehet.
Közben kicsit utánanéztem és találtam olyan videót ahol a srác rámelegített a sünikre és utána lapos szerszámmal, szikével, sikeresen leszedte őket. (Arctic Silver Thermal Adhesive)
Nem azt mondom hogy lehetetlen művelet, de nekem valahogy a tape egyszerűbbnek és biztonságosabbnak tűnik. -
Archttila
veterán
Holnap felszerelném az Arctic Accelero Xtreme III bordát az 1070-re, viszont a RAM sünik rögzítését illetően tanácstalan vagyok.
Első opció az lenne, hogy a gyárilag melléket termikus ragasztót használom ami HIVATALOSAN jobb! hővezetést biztosít egy 0.15 mm vastag Thermal Tape-nél.
Másik megoldás a már említett Thermal Tape DE! 0.15 mm helyett egy 0.05 mm vastag 3M Tape menne alá ami felveti a kérdést, hogy jobb lenne-e ez a megoldás a gyári termikus ragasztónál, illetve (nincs még vele tapasztalom) nem tudom milyen könnyen/nehezen távolítható el egyébként ez a termikus maszlag.Szerintetek melyik lenne a jobb megoldás?
szerk.: Elvileg egy 0.05 mm vastag tape hőátadása kb akkora, mint a fent említett termikus ragasztóé (de ezt majd megcáfoljátok) [link]
-
Archttila
veterán
Ezek a labak honnan vannak?
Nekem van ket egyedi szettem de az az igazsag, hogy egyik sem igazi, pontosabban a jelenlegi tetszik es illik is a hazhoz de szeretnek egy, a tiedhez hasonlo magassagu es kinezetu talpcsaladotSzerk.: elnezest, kozben latom mar mas is kerdezte
-
Archttila
veterán
Apropó m2, végül sikerült faragnom 13-15 fokot a kis mocsokból
igaz csak ÉPPEN, de befért az EK! Úgy volt, hogy egy SMD miatt fúrni kell de sikerült úgy eltolni a hátsó lapot, hogy elférjen.
Hátha valakinek hasznos lesz: Az olcsó KÍNAI silány minőségű és felfogatású eBay-es bordát felejtsétek el, semmire nem jó!
-
Archttila
veterán
összerakom végre a gépet és 2 évig ki sem nyitom a házat
Költsd inkább a családra, én is azt teszem.
A VGA hűtés átalakítom de valójában ott már minden adott volt, csak jött a baba így nem foglalkoztam vele.10 ezerért vettem még nyáron a motyó bontatlan csomagolásban, ez meg nekem -30 fokot megért
(meg jó is most egy kis szerelde) -
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #42700 üzenetére
Van itthon egy EK m.2 heatsink csak kell majd egy furat a backplatre, mert pont ott türemkedik az alaplapom egy méretes SMD ahol nem kellene.
Amúgy ehhez mit szólsz? (találékony HardForum-os tulajok)Toshiba OCZ RD400 1TB M.2 PCIe SSD on the back of a Asus Strix Z270i.
All temps stated here are the M.2 SSD PCH reported by HWiNFO64.
Without cooling solution - 70C at idle, 75C under normal use (gaming).
With cooling solution (pic) - 47C at idle, 60C under normal use (30min gaming off said SSD - bottom AF-A9 @ 80%).Cooling solution:
- Aluminium plate (rated 200W/mK 1.5mm thick) located between the motherboard and cage.
- Arctic Silver 5 (rated 8.1W/mK, between aluminium and chipsets on M.2 SSD)
- Thermal pad 7mm thick (rated 3.2W/mK, on the inner side of side panel, made up of 7x 1mm thermal pad)
- Noctua AF-A9 at bottom (held down with Blu-Tack as there are no holes to screw down in that position),How the heat transfer works (my best guess):
M.2 SSD PCH -> Aluminium Plate -> Cooled by air from AF-A9 (in picture)
M.2 SSD PCH -> Aluminium Plate -> Thermal Pad -> Side Panel which dissipates heatWARNING: THE ALUMINIUM PLATE IS NOT PROPERLY SECURED. RECOMMEND SECURING IT PROPERLY, OR NOT USE THIS SOLUTION IF YOUR NCASE M1 IS TRANSPORTED FREQUENTLY.
This is what I ended up with after many experimentation...
Firstly the why - because I wanted to have a 3.5" HDD installed, and the side bracket is already occupied by a GPU radiator.
Also the front of mobo is already occupied by another M.2 SSD (Samsung 960 Evo 1TB).I first started off with thermal pads alone (7mm thick) to make contact between the SSD and side panel to dissipate heat - 63C at idle.
I replaced the 3.5" HDD below the motherboard with another AF-A9 (not in pic), positioned (not screwed down) as to send as much airflow up the back of the motherboard as possible - 38C idle, 52C under normal use with this 2nd AF-A9 at 80%,
But then I wanted to use the only remaining HDD space, so came up with the above solution to utilise the only AF-A9 on the bottom of the case, by transferring heat there. Thus the aluminium plate solution.
Applying the 7mm thermal pad was an afterthought which reduced the temp by another 3~5C.Electrical tape and Blu-Tack are being employed to ensure the plate doesn't move and cause electrical short for the time being.
In the future I'd permanently glue the plate to the side panel, then around the SSD area add additional aluminium layer so that the plate makes contact with the chipset, then use a higher rated (>8W/mK) thermal pad between them.
The additional layers + plate should add up to be about 8mm thick (so plate + 4 addnl layers for this 1.5mm aluminium), then a 0.5mm or 1mm thick thermal pad can be used to make the final contact between that and the SSD chipset.
Thermal paste + glue should be used between the aluminium layers.
By doing this, the thermal pad acts as a shield to prevent accidental shorting. Even if the plate fell it would be outside of the cage and shouldn't make contact with sensitive components (the above pic is inside, protected only by electrical tape).This solution betters the M.2 SSD (Samsung 960 Evo) on the front of the motherboard with Asus's own M.2 SSD cooling solution by a few degrees.
However, the 960 Evo, as I understand, operates at a higher temp.Cost:
- Aluminium plate (1.5mm x 20mm x 1metre) $3 from local hardware store
- Thermal pad $10
- Arctic Silver 5 $10
- Metal cutting blade $5 -
Archttila
veterán
válasz
ecaddsell #42697 üzenetére
#42697 ecaddsell
"Én 70 fokig nem nagyon aggódnék, felette is inkább a throttling miatti sebesség visszaesés ami zavaró lehet (mivel több szenzor is van az NVMe SSD-n ill. maga az algoritmus sem ismert nem tudjuk pontosan hogy befolyásolja a throttling mértékét a hőmérséklet)"
Az a baj, hogy tegnap például játék közben egészen 74 fokig szökött a hőmérséklet, lassulást (legalábbis játék közben) nem tapasztaltam, bár valószínűleg több gigabyte-nyi sok kis apró file másolása esetén már más lenne a helyzet.
"Nekem is az alaplap hátulján van az SSD, de viszont mivel kis fogyasztású jól hűtött proci közelében van nem foglalkoztam különösebben vele"
Ezzel sincsen gond mivel jelenleg 3 profile közül a 4GHz/1v órajelűt használom Noctua hűtővel.
#42698 patomi
"Ha meg összeragad akkor esetleg sérül, ha szereled. Szvsz ne foglalkozz vele, ez ilyen"
Erre mondjuk nem is gondoltam pedig simán előfordulhat. Viszont mi lenne ha így építeném fel a közbenső réteget: SSD/gappap-rézlap-gappad/házoldallap?
"Többet segíthet ha tudsz valami légáramlást a lap háta mögé juttatni, egy ügyesen elhelyezett ventivel"
Ez megoldás lehetne! de nekem első pillantásra ügy tűnik, hogy pont a kérdéses részhez nem áramoltat levegőt a ventilátor.
viszont ezzel a Noctuával hétvégén tudom tesztelni.
-
Archttila
veterán
válasz
patomi #42695 üzenetére
Igen az a gond, hogy hatul nem igazan tud szellozni mivel ott van kozvetlen mogotte az oldallap. Arra gondoltam mi lenne ha vennek par csik viszonylag vastag gappadet es ugy biggyesztenem fel a haz oldalat. Elegge merev vastag minosegi lemezrol van szo, elvileg siman el kellene tudnia vezetni a hot, csak kerdes mekkora a tavolsag amit at kell hidalni.
-
Archttila
veterán
válasz
Speed® #42691 üzenetére
Ki van neki vagva, felette pedig szellozo talahato, de ha lepattintom az oldallapot akkor is meleg, szoval szerintem mas lesz a gond. Lehet ez egy ilyen melegedos fajta nem tudom, de ha tovabb melegszik akkor lehet megy az aprora es jon vissza normal satas ssd.
Mondjuk eleg sokan hasznaljak ebben a konstrukcioban ezt a szabvanyt es nem panaszkodnak. Lehet tulspirazom az egeszet vegtere is 5 ev gar van rajta es hetente egyszer Clonezillaval is ramegyek.
-
Archttila
veterán
Van itt olyan akinek 60-65C felé is felmegy az m.2 SSD a kis ITX-be? Esetleg olyan akit ez zavar?
Nem vagyok egy temphunter de ha ennél melegebb lesz akkor meddig szökik majd fel a hőfok, 80 fokig?
Ez az első m.2 SSD a gépemben de őszintén szólva egy picit már bánom, hogy megvettem, mert így, hogy az alaplap hátulján helyezkedik el a foglalat nem sok esélyem van hűteni őkelmét.Fene se gondolta, hogy ennyire fog melegedni ez a kis nyákdarab...
Mondjuk ASPM enabled mellett nyerek jó 5 fokot de ez meg elvileg okozhat hibákat (PH SSD topikba lövésük nincs) de külföldi siteokon többen többen a tiltását javasolják.
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Emlekszem amikor megvettem akkor engem is zavart ez a dolog, marmint feltem, hogy lesz valami baja de szerencsere ez egy teljesen normalis jelenseg es valljuk be, zaj szempontjabol ez igy van jol
Egyebkent van youtube-on egy video ahol huzott 7700k-t hajt egy srac egy szinten huzott 1080ti tarsasagaban (stress alatt persze)
bizonyitvan, hogy egy ilyen konfighoz is eleg a 450-es valtozat. -
Archttila
veterán
A gyarto is azt irja, (ide is linkeltuk) hogy a tapnak el kell ernie egy bizonyos belso homersekletet adott terheles mellett! Ha szenneterheled de nincs bent x fok, akkor nem kapcsol be a venti...
Hardforumon pont ezert szeretik az ncase tulajok, mert szinte allandoan zero rpm mellett uzemel.Nekem egyebkent 1.2 rev. van, bar nem tudom jelen esetben ez mennyit szamit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest