- Azonnali mobilos kérdések órája
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Arra értettem hogy az Iponnál a pico psu-ból 2 típus szokott lenni, havonta 1-5 dbot berendelnek.
A kissebbik, a Hestore által is árusított (csak más "gyártótól") papíron 160-ig, gyakorlatban biztonsággal inkább 120W max teljesítményt tud.
A másik, erősebb típus azt nem nagyon találni másutt és tudja akár a 200W-ot is, továbbá ami lényeges hogy előre szerelve érkezik 4 db sata csatlakozóval kifejezett háttértárakhoz. Meg ennek a 12V ága tudja a 10A terhelhetőséget, ezt régebbi HDD-k díjazzák, az újabb technológiáknak nincs szüksége rá.
A legtöbb PICO psuban csak 1 vagy 2 sata csati van előre szerelve, ez azért lényeges, mert sok olcsóbb minőségű sata toldó-elosztóban a fej műanyag öntvénye tűzveszélyességi kockázatot rejt és nem tudni melyiknél figyelnek erre oda, persze nem mindennapos, de sokan panaszkodtak.
Míg a gyárilag elő szereltek, akár tápegység, akár PICOpsu-ról legyen szó, nem nagyon olvasni ilyet.Tényleg vannak egyes HDD típusok amik nagy indító árammal rángatják a tápokat, de ezt az adott HDD-id adatlapján kéne ellenőrizni.
A "T" prociban én is bíztam, de be kellett lánom hogy szinte semmi különbség nincsen fogyasztás terén. Ellenben boost téren kevesebbet tud, bár ez téged nem érint.
A 120W-ba a "J"-s integrált procival tuti bele fogsz férni.Most épp átépítem az itthoni serverem, ami egy szintén 120W acdc panel tápról kapja a delejt, a fent említett 200W-os pico psuval, i3 8100-al és 2x4gb rammal szerelve. Nálam csak 3 db notebook HDD-k 1db SSD, meg 1db m.2 ssd vannak rajta, azokkal semmi gondom nem volt terhelés szempontjából, nem ment 70W fölé, mármint amikor rámértem a betáp vezetékre.
De fogyasztás szempontjából amikor 450W 10 éves PC tápról futott, akkor is hasonló értékek jöttek ki, szal nem tudtam spórolni a pico-psu-val, csak csendesebb a ventilátor hiány okán. -
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #54795 üzenetére
Köszi a tippet, tényleg ez volt a gond. Még valahogy ki kell találnom a dolgot.
A cél hogy a mini-itx PC felkerül a monitor hátuljára, majd a fém házon keresztül vezetem ezt a kábelt is, a többi front panel kábel mellett, hogy a monitor alján egy elegáns fa keretre rögzítsem. Lehet végül a talpra kerül, bár nem akarom hogy ha kiborul a kávém belefolyik.Azóta itthon is beüzemeltem egyet a leendő micro atx házhoz.
-
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #54804 üzenetére
Én erre nem használnék el egy NR200P-t, szerintem túl nagy méretű. Abból az összegből már lehetne gyártatni is kifejezetten az általad megcélzott VGA-hoz méretben pont illeszkedő házikót.
Riserből is lehet egyedi gyártású hosszat rendelni. Vagy csak kivezetni a ház hátuljánál, ahogy a többiek mutatják, aztán hosszabbító kábellel tovább vinni az eGPU házhoz
Ha valóban PC-hez kellene, akkor a már meglévő PC tápot lehetne használni nem? Mert ahhoz is lehet hosszabbítót rendelni.
Szal megoldható hogy a meglévő PC házad hátuljánál 2 db ledugózott csatlakozóra kötöd az eGPU ház kábelezését amikor épp szükséged van rá.Persze az egészhez több adatra lesz szükség a meglévő PC-dről, valszeg ahogy írják az adott topicban nagyobb az információtömeg erről a szubsegmensről.
#54815 AxBattler
Gondolom hozzátennéd hogy ha megvan a bizalom, akkor lehet ám szállítással is rendelni és akkor ki se derül a másik fél "trehány" kinézete. -
PROTRON
addikt
válasz
Grave_444 #54809 üzenetére
A VR teches srác stílusán kb 10 sec alatt úgy felidegelem magam, hogy két kézzel dobnám ki a monitort az ablakon...ha csukva van, akkor se fáradnék a kinyitással.
Hozzá képest még mindig inkább LTT-t nézem, bár ott is van 1-2 előadóművész akiket nem csípek.#54806 KaiotEch
Tök szuper a hozzáállásod, bár sok ilyen lenne és akkor sose maradnék le a legtutibb akciókról, mert bizony nagyon nem az ember kinézetén múlik a használt piaci lehetőségek, tapasztalatból írom. -
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #54795 üzenetére
Ahamm, akkor még ne kössem fel a boltost akitől vettem.
De hogy az adott bolt termékeivel mindig így járok az valami gyönyör...3 punidriveból 2 lassabban másol, mint ugyanaz a típus másik bolt készletéből.Ugyanígy micro SD kártya.
Jó tipp, mert tényleg csak kidugtam a lukon a kábelt, nem néztem hogy mihez ér hozzá. Azt sem próbáltam hogy rendesen visszahúzom és kiegyenesítve megpróbáljam, annyira felb..zott.
Valóban elírtam, legközelebb maradok a seggszikla megnevezésnél...ott másfajta felfújt lesz belőle.
-
PROTRON
addikt
Kis help kéne:
olyan problémába futottam hogy szereztem az Asroch H570m itx/ac alaplaphoz[link], ilyen Lian Li LANCOOL II-4X USB 3.1 Type-C front panel kábelt[link], direkt azért hogy a rear "C"be beledugok egy mobilhoz való "c" kábelt fixen, szal legyen mellette még "c" portom punidrivehoz.A gondom hogy nem akar működni, bedugtam a megfelelő alaplapi portba, elvileg gnerációk minden stimmel, még is ha beledugok punidriveot elhasal az intéző, alig bírja megnyitni egyáltlaán a fájl műveleteket, magát a pendriveot meg olvashatatlannak mutatja, holott másik gép "c" portjában gond nélkül működik.
Hab a tortán hogy amíg be van dugva ez a front panel kábel, addig a rear panel "c" is ugyanígy reagál, de ha kihúzom a kábelt és úgy kapcsolom be a PC-t, akkor műxik rendesen.Találkoztatok már ilyennel? garanciális kábelhiba? vagy valami más csúszott félre?
-
PROTRON
addikt
Köszönjük.
Na most egy értékelés:
A GPU-d részéről ami saját hűtővel rendelkezik durván brutális hogy 7 fokkal magasabb hőmérsékletet értél el a processzor hűtő push konfigra állításával, miközben jóval hangosabban pörgött az ahhoz tartozó venti. Ez nagyon durva.
Ezzel szemben az hogy a folyadék hűtődben belül milyen hőmérsékletű folyadék kering, az a dolgonak szerintem a kisebb része, a fontosabb hogy amiért használod a hűtőt, tehát a processzor milyen tartós hőmérsékletet ér el.
Ebben csak 4,5 fok emelkedést látok pull állás esetén, ami sokkal kevésbé problémás a GPU-d hőemelkedésénél, lévén hogy a procik ebben a tartományban még elfogadhatóan működnek. Ha 96-ről emelkedne 100-ra akkor igazat adnék a push konfignak, de így a teljes rendszered szempontjából szerintem további teszteléseket igényel a dolog. Jelen állás szerint én pull-ra raknám a proci hűtő ventijét, hisz akkor jobban kíméled a GPU-t, amit azért érzek fontosnak, mert a GPU körül a VGA kártyádon sok egyéb olyan elem is van amik melegszenek és ha a "legjobban hűtőtt" egység, maga a GPU is ennyit emelkedett, akkor a többi vajon mennyit?Nyilván ennek az az oka, hogy push konfig esetében több hőt tudott elvonni a radiátorodon keresztül ventilált levegő és az adott mini itx környezetben ez nem tudott hova elvonulni. Amúgy mivel front radiátoros a konfig, így azért is torzít az eredményed, mert mind a két esetben a gépházon belül vonul keresztül a prociról elszipkázott hőmennyiség, tehát a proci környezetét is melegíti ez.
Míg ha pl felső radis lenne a kialakítás és azon lenne pull üzemben kifelé, megint más eredményt kapnál. -
PROTRON
addikt
válasz
FireKeeper #54658 üzenetére
Jelenleg olyan ingatag a piac hogy minden és mindennek az ellenkezője is megtörténhet, így erre bazírozni szerencsejáték, ellenben nyerni csak keveset lehet, bukni viszont sokat ha pl az építőipari ármozgásokat vesszük alapul.
-
PROTRON
addikt
válasz
Francia91 #54653 üzenetére
Nem látni hogy a proci benne van-e, de egyébként már kerregtethető konfignak néz ki.
Nekem is van idehaza félkész gépem, hiányzik a mobil munkaállomásról a monitor, meg az aksi pakk... nomeg a befoglaló házikó.
De azért mint mini-itx PC-t használom iroda-fosbúk célokra.
Mondjuk VGA már van benne...meg igp-s proci is ha minden kötél szakad. -
PROTRON
addikt
válasz
FireKeeper #54645 üzenetére
De ahogy erősebb intel prociknál sem az adatlapon szereplő TDP-re méretezel hűtőegységet, hanem a duplájára, úgy az RTX 3xxx széria esetén sem az elméletileg elegendő fogyasztással kell kalkulálni. Ennél a szériánál tele van a net azzal hogy lekapcsolnak a tápegységek túláramvédelmei ott is, ahol a szerinted "össz fogyasztást nézve meg tuti elégnek kellene lennie a 600W-os tápnak is", ennek oka hirtelen kiugrások 1-1 pillanatra.
Ebben a kérdésben a konkurencia azonos évjárata azért nem számít, mert ez RTX 3xxx specifikus jelenség. Az Nvidia úgy tudta elérni a nagyobb számítási teljesítményt, hogy elengedte a terhelési gyeplőt szabadon garázdálkodni ez pedig furcsaságokat eredményez, hirtelen kiugrásokkal.
Csak előre jelezni akartam, mert a kolléga beleírta az esetleges erősebb VGA-ra cserét, de látom közben átértékelte.Kedvencem amikor a youtubert megszivatták a kollégái, a dual RTX 3090 NVlinkes kombót rárakták az 1000W-os tápegységre, hiszen papíron csak 350-et kajolnak egyesével, tehát ezerbe belekéne férnie, kicsit csípősen.
Megküldte a full beállításokkal a Tomb Raider game-t, erre 10 sec után lekapcsolt a táp.
1600-assal már nem volt gond.
Miközben a fogyasztásmérő 1022 mutatott a falból vételezett teljesítményre. -
PROTRON
addikt
válasz
Francia91 #54642 üzenetére
Szerintem ahhoz hogy később majd egy rtx 3060/3070 mini itx-et bele tudj rakni, érdemes előre tájékozódni hogy a 12V-os sín hány ágra van szedve, mennyi egy ágon a max terhelhetőség.
Valóban azt írják hogy a 650W már sokszor elég egy 3060-3070-nek, csak aztán érkeztek a panaszok itt a forumon, hogy bizony a régebbi fejlesztésű tápok során nem számoltak azzal hogy a mostani VGA-k 1-1 pillanatra annyira megrángatják ezeket a 12V-os ágakat hogy a védelmek lekapcsolnak. Szal két 650-es táp esetén sem mind1 hogy melyikről tudod majd meghajtani, melyikről nem.
De vannak régebbi tervezések amikbe raktak elég tartalékot ehhez, szal tényleg az adott kinézett tápegységre kell rákeresni a gyakorlati tapasztalatokkal az interneteken, mert itt nem biztos hogy elég hamar kapsz választ. -
PROTRON
addikt
válasz
Steady74 #54635 üzenetére
Na szupi, most hogy árnyaltad a képet, biztos pontosabb választ tud adni a közösség.
Az egyik dolog, hogy szerintem a ház átadja a rezgéseket a fa anyagnak. Szerintem kellene közé rezgés csillapítási céllal valami lágyabb gumiból készült bak.
Aztán a fentebb említett arctic alpine 12 a fenti, lájtosabb munkamenetre elegendő kell legyen, márha a win10 alatt továbbra is max office-t értesz, tehát excell és youtube nézésnél nincs komolyabb terhelés.
Annyi hogy mivel nem ismerjük a pontos elrendezést, tehát nem tudjuk hogy hol tud magától elszállni a meleg levegő, ezért továbbra is javaslom valahova elszívási céllal alacsony fordulaton pörgő ventit berakni. Ez nem feltétlenül konkrétan a procira inkább, valahova úgy hogy tényleg rásegítsen az elszívásra hogy ne rekedjen bent a meleg.De mások is nyugodtan hozzászólhatnak a témához, nem ragaszkodom a saját hangomhoz.
-
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #54633 üzenetére
Nyilván arra hogy cinebench all core teszt alatt mennyi a stabil hőmérséklet érték, amely alapján már nyilván kiderül hogy felfekszik-e rendesen.
-
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #54631 üzenetére
Arra a 47K tesztedre kíváncsi lennék, mert én megijedtem a tecsőn lévő tesztektől(azt taglalták hogy a felfogatással valamint a lapolással tervezési hiba lehet és nem ül fel rendesen a procira, nem tudja jól felvenni a hőt az erősebb terhelésű prociktól) és a 10600k-ra inkább másikat választottam.
-
PROTRON
addikt
válasz
Steady74 #54625 üzenetére
A cél a totális csönd, ahol a tápegység meg az alaplap coil whineja fog az őrületbe kergetni, vagy csak "csendes", de attól még lehet benne nagy légáramú, lassan forgó venti azért, hogy a passzív CPU és az alaplap bordáiról normálisabb tempóban távozzon a hő?
Mert szerintem ez utóbbi nagyon könnyen elérhető, amihez elvileg elegendő lehet az Arctic Alpine 12 passive hűtő.
Bár lehet hogy az ajánlott 47W TDP-be nem fog beleférni a CPU ( 7300T-vel tesztelték ami csak 78 fokig ment fel ) folyamatos terhelés alatti hőleadása, de ha csak irodai felhasználás a cél ahol csak rövid burstök vannak office alatt oda elvileg elég lehet. -
PROTRON
addikt
"Az épp bírja" a prime-ra vonatkozik nem de? A prime legalább 10-15%-al magasabb hőfokokat eredményez mint akármelyik valós idejű terhelésed.
Szal ha belekalkulálod a nyári melegebb külső hőfokot, akkor a valós terheléseddel se szabadna 90 fölé másznia a jelenlegi hűtőddel.
De ha tényleg zavar, akkor ott a Cryorig C7 CU, szigtorúan a réz változat, ugyanúgy a Thermalright AXP-90R FULL, szintén a réz változat. Ezek a legkisebb olyan hűátők, amik kifejezett erősebb procikon is jól teljesítettek itx környezetben a minimális helyigénnyel. Mármint ha nem fér el nagyobb méretű, mert akkor ennének olcsóbb lehetőségek. -
PROTRON
addikt
Csak elérted a kíváncsiságom ingerküszöbét.
Az a borda már bíztató, a gyártó elkövette amit megkövetelt a haza, valóban nagyobb, minimum matx házban tutira nincs gond vele.Viszont fontos hogy a ház ventik abba az irányba küldjék a levegőt, mivel a választott alaplapod esetében pont a gen 4-es SSD alá kerül az alaplapi csipset ami ezeknél a lapoknál kifejezetten forró. Amikor itthonra kerestem mini-itx konfigot, csak fogtam a fejem hogy alig vannak olyanok ahol nem ez a helyzet. Végül egészen más okok miatt alább is adtam és egy msata-s alaplapom van 7500-as procival, szal jóval korábbi generáció.
BTW megtaláltam a kolléga megoldását:
[link] -
PROTRON
addikt
Látom a "milyen SSD-t vegyek " topicban nem kaptál választ. Szerintem átsiklottak a sokat írás között, érdemes ismét nyújtózkodni, ott biztosabb választ kapsz mert ott vannak olyanok akik rendszeresen szervizelnek is SSD-ket, több a tapasztalat a meghibásodásokkal kapcsolatban.
Első ránézésre én inkább választanék az elterjedtebb típusok közül, az hogy 3500 helyett 5000-el olvas szerintem nem oszt nem szoroz az átlagos felhasználás terén. Inkább a többi, elhallgatott paraméter terén van a kutya elásva, azoktól lesz röcenésesebb egy rendszer.
Továbbá tapasztalat híján azt se lehet megítélni hogy mennyire kell hűteni.
Itt fentebb a topicban egy kolléga az általad választott itx lap egy másik verziója esetén azt tapasztalta hogy a gen 4-es slotot használva problémát okozhat a melegedés az alaplaphoz kapott hőelvezető lap ellenére, így inkább szerzett egy komolyabb bordát oda.Nálunk cégnél a H570 változatra azt a hőelvezető lapot fel se szereltem, igaz csak A2000-es 512-es SSD-t választottam a gen 3 slotba, ami nem melegedős így bőven jól érzi magát.
-
PROTRON
addikt
válasz
hszilard666 #54495 üzenetére
A 3060 már elvileg tud melegebb lenni annál amit szeretnél, szal majd figyelni kell melyik a konkrét kiszemelt, illetve mennyit kell módosítanod rajta a fenti kollegához hasonlóan.
-
PROTRON
addikt
válasz
pitius #54426 üzenetére
Persze, csak azért a xx100-as végződésnél pont hogy a teljesítménycentrikus részeket szokták letiltogatni, ezért furcsállom, bár az is igaz hogy attól még mert le van tiltva és nem tudod hasznosítani attól még ott van és fűt.
De azért előző generációknál nem láttam ilyet, ugye ezeket irodai gépekbe szánják aztán az AIO-ban nem jó ha a 100 fokos cpu a monitoron keresztül leégeti Mancika szemöldöké...akarom írni leolvad Mancika rajzolt szemöldöke.
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #54403 üzenetére
Nekem nagyon tettszik, pláne hogy van lehetőség előlapi USB-C kiegészítésre, ezt tuti irodába szánták AIO gépek kiváltására, tehát ahol az I3 excell alatt nem fog úgy felmelegedni.
Ha értelmes áron lesz tuti berendelünk legalább 2-őt, jó kis pico psuval meg téglatáppal...lehet a 120-as is elég, csak sok példánynál eltántorít a 12V-os ágon az adatlapok szerinti 4,5A terhelhetőség.
Ha bár hogy hova fog szellőzni a PICO ebben a lezárt házikóban azt nem tudom, lehet ezen még majd alakítani kéne.Duracellm...
köszi az észrevételt, mindenképp meg kell nézni mit kap a pénzéért az ember...már ha ide fog érni egyáltalán. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #54399 üzenetére
10600k-t (nincs rajta tuning, csak 1 magon ez tudja ár-értékben a legtöbbet) egy tényleg mini itx konfigban.
Már CPU-Z minden mag stress teszt nem bírja hosszabb távon. A mi munkafeladataink alatt egyelőre nincs szükség hosszú távú minden mag full terheléses processekre, inkább csak rövid burstökre, így nem égető a csere, de szúrja a szemem.
Relux program ugyan minden szálat megterhel és win szerint 100%-on, de fizikailag az egyes magokat csak kb 60-70%-on járatja (ez onnan látszik hogy azért lehet még mellette autocadelni videónézéssel és full reszponzív 4x32 lap nyitva böngészéssel) így azt bírja. -
PROTRON
addikt
válasz
pitius #54388 üzenetére
Biztos hogy a wife comaptibility listán átmegy a gyári hűtő hangja?
Egyébként elvileg minden rendben fog szuperálni, csak kicsit drágának tartom ezt a megoldást...meg túl nagynak.
Nálunk a 10600k procival szerelt munkaállomás belefért 5 literbe( és legalább 1,5 liter felesleg "levegő" van benne), csak még nem cseréltem le a hűtőjét. Igaz, TFX táp ment bele, ami nem volt a legjobb választás hangerő terén.
i3 mellé simán elegendő egy 160-200w pico psu is, tégla táppal, csak azért a tüskék miatt jobb ha a 12V-os ág 5,5A-nél többet elbír. -
PROTRON
addikt
válasz
Francia91 #54365 üzenetére
Teljesen jogos a kérdésed.
Nem minden mini-itx alaplapnál van a hátlapon az M.2 slot, ami a munkaállomásunkba került ASROCK H570M-ITX/ac-ben egymás mellé, a csipset fölé került mind a 2 slot. Ez ugye azért problémás mert az alaplapi csipset is melegszik hiába van hőelvezető lappal körbevéve, egyik prohardver kolléga pár hete(itt topicban vissza tudod pörgetni) inkább vett rendes lamellákkal és "hőcsővel" szerelt SSD hűtőegységet, mert megriasztották az SSD hőfokok.Na most tehát a tényleges kérdés hogy amit ténylegesen használni fogsz annál mi a helyzet? Meg hogy milyen SSD-t használnál? Mert 970 EVO plust nagyon nem ajánlott elzárni a friss levegőtől, de a Kingston A2000 viszonylag hűvös és igazából annál gyorsabbat átlagos felhasználás mellett nem használ ki az eNber gyermeke.
Egy 980-as is fel tud melegedni ha nincs semmilyen légmozgás.
Szal összefoglalva:
-A2000 esetén minimális perforáció már elegendő szokott lenni.
-970 EVO (sima), valamint 980 (sima) már igényli a "fuvallatot", továbbá érdemes rá egy 2k hufba kerülő, rendesen bordázott "borda". De nem kell rá komolyabb légmozgás, tényleg csak fuvallat elég szokott lenni.
-970 Evo plus biztos hogy belassul ha nincs rajta a fenti rendes bordázott borda, de mellette igényli a komolyabb légáramot. Na nem közvetlen proci ventit kell gondolni, elég ha a ház ventiről érkezik friss levegő. Tehát ezt a típust kevésbé ajánlott az alaplap túloldalára rakni pláne ha aztán ezt a felét le is rakod az asztalra.Egyébként az SSD gyártói specifikációja megadja az üzemi hőfok tartományt, azt kell nézni hogy tartós 20GB írás alatt ne lépj túl rajta. Pl Kingston A2000 valamint Samsung is 40-65 fokig még hivatalosan nem lassul be.
-
PROTRON
addikt
Nekem egy i3-8100 proci van egy házi serverben, szintén 2x4GB rammal, de az 1 db m.2 mellett még 1 sata ssd, meg további 2db notebook HDD-vel.
Ugye a TDP az nem a tényleges watt terhelés adat, de az enyimnél egyébként 65watt szerepel papíron.
Rámértem lakatfogóval és az áramerősség alapján, induláskori csúcs nem érte el a 80 W-ot.Meg ami még ilyenkor felmerül kérdésként, hogy egyébként az adott táp 12V-os ága ki tudja-e hajtani a procit amikor az épp 1-1 pillanatra maxon tekerne.
Ha tényleg nincs más meglehet próbálni, mert elméletileg elég, de én azért biztonság kedvéért mindig 120W-os tápot ajánlok hasonló esetben, nehogy valami maxra kihegyezve, éjszakás műszak forrasztása miatt idő előtt eldurranjon.De majd jönnek mások is további adatokkal.
-
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #54269 üzenetére
Tökéletes alap a tervemhez, csak nem látom hogy tényleg 2.3 liter lenne.
Ellenben ha tényleg annyi, akkor már csak alul hozzá kell csapni a HD plex AC-DC téglát (hisz RTX képes VGA-k picivel nagyobb igényűek mielőtt lekorlátoznád), nomeg átdolgozni a hűtőt, hisz ahhoz hogy beleférjen a méretbe közös cpu-vga hűtőegység kell.
Emiatt a VGA irányát is el kell forgatni, valszeg egyedileg tervezett riser-nyákkal. -
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #54262 üzenetére
Nekem a hdplex csak egy "ezt is megtudtom csinálni" kategória idejére kéne.
Egyébként jaja, ha kifújod purhabbal tutira biztonságosan lehet majd szállítani, nem fog sose elmozdulni semmi se benne...mármint ha elég alapos vagy, akkor utána még a venti se fog sose megmoccanni.Nem tudom hogy pontosan hány literes az a házikó, lusta voltam utána keresni, de mondom, lehet folytatni az origami hajtogatást.
-
PROTRON
addikt
Persze hogy változott a huzat iránya.
Ha felfele fúj, akkor még ha passzív is a venti legalább majdnem szabad utat enged a levegőnek. Ha lefele akkor viszont az alap beállításodban nincs neki rendes kiútja így belül cirkulálhat, tehát erre gondolni kell és úgy kell kialakítani a viszonyokat, ugye alapjáraton melegednek a tápegységben az elemek, így pl az is természetes módon elfele szívja a friss levegőt.
A kérdés hogy "rosszabb volt" úgy érted az SSD-nek?Ez a lap továbbra sem borda, hanem hőelvezető lap. Csak hogy mivel nem borda, nincsenek "lamellái", nem tudja rendesen átadni a hőt a levegőnek. Mind1 hogy 1 vagy 2 SSD van alatta. Igen, abban is igazad van hogy a csipset hűtője is átad neki hőt.
Simán benne van hogy tervezési hiba miatt nem képes leadni úgy a hőt mint ahogy gondolod.Amúgy nálunk kicsit másabb az eset, csak gen3-as SSD került bele, így az nem működik a gen4-es slotban, tehát a távolabbiba került asszem.
-
PROTRON
addikt
Szerk.:
Jól látom a fotókon hogy a tápegység nem szívja ki a házból a ráfújt meleg levegőt?
Tehát a meleg levegő neki megy a táp aljának aztán belül cirkulál?Bocsi, de nem egyértelmű...kipróbáltad hogy a venti lefele fúj?
Mi lenne ha arra a csipsetre külön ráraknál egy olcsóbb mezei kis bordát, elsőre csak sima gap-paddal, az SSD-re meg menne a cpu légáram és lehagyni az alaplaphoz kapott hőlapot?
Nem hagynám hűtés nélkül a csipsetet a Te esetedben, mert ott egy VGA ami fűt.
-
PROTRON
addikt
válasz
Archttila #54169 üzenetére
Nekem pl Be quiet "cpu"-ra szánt ventim csinálja azt hogy ha cpu csatira kötöm, akkor a 0%-ot a bios automatikusan 40%-ként értelmezi és csak onnan indul a skálázás, tehát a "10%" az 40%+ a maradék 10%-a, tehát valójában 46%. A 2000 rpm-et nem tudom 800 alá vinni az adott csatin.
De más hasonlóan 2000-es ventinél asszem alacsonyabb fordulatot is megengedett korábban...De más is eszembe jutott:
Nincs megadva a Te venti típusodnál egy minimum fordulatszám érték?
Tehát lehet hogy nálad ez eleve így lett megadva hogy minimum 25% ami jelen esetben jelentene 675-öt, amire rárakod a 10%-ot, amivel már a maradék 10% esetét matekolva összesen 32.5 lesz, nagyjából 850-870. -
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #54131 üzenetére
Azért szép dolog felemlegetni a marketing BS-t, mert még ha azt írod saját szemeddel láttad, akkor is tudjuk hogy működik a placebo hatás.
BTW, a kolléga nem írta hogy "x"-et akar kiváltani, a hugica is hivatalosan megkapta az xbox logót. Ahogyan méret kategóriát sem jelölte meg mielőtt még valaki rárepülne. : OA series "s" ténylegesen a fenti konfig teljesítményével vetekszik(hiába a +2 mag, ha egyszer nem minden használja ki), az adott game optimalizáltsága szerint hol az egyik hol pedig a másik fog nyerni, legyen ez bármilyen meglepő.
Az egyetlen ami kérdéses hogy ray tracingben melyik fog nyerni, de az én tippem hogy ez a PC, cserébe a nagyobb villamosenergia fogyasztásért.#54132 Hanok
Milyen irányba szerelted fel a cpu ventit? Nem megoldás ha felülről lefelefújóra szereled, hogy a cpu bordáról távozó levegő elszelelje az SSD hőjét is?
BTW én kihagytam azt a hőlapot, lehet hogy szétterjed a hő, de nem túl bordázott így nehezen tudja továbbadni...jobbnak találtam hogy a csipek közvetlenül érintkeznek a proci venti légáramával.
Mondjuk Kingston A2000-es eleve nem forrófejű.Egyébként hivatalosan az erősebb SSD-k üözemi hőfoktartománya 70 fokig terjed, ameddig még nem szabadna nagymértékű károsodást, sem pedig sebesség veszteséget elszenvednie. A gond hogy amit látsz hőmérséklet, nem biztos hogy nincs az adott nyákon ennél forróbb pont, ami már túllépheti az üzemi hőfokot.
-
PROTRON
addikt
Nekem az EVGA P2(platinum) 1000-el van ilyen gondom. A jelenlegi konfigomban az 1k-ra méretezett egység ventije soha az életben nem kapcsol be egy sima GTX 1070-el a fedélzeten amíg nem sikerül beszereznem a tervezett erősebb gpu-t.
Viszont amikor elérné a határhőmérsékletet, olyan venti van benne aminek túl nagy az induló árama és emiatt nem tud elindulni, pedig el akarna csak pont a határon nem kap elég feszt alapbeállításon. Emiatt folyamat kattog, ami ugye nem is tesz jót neki. Ha ilyenkor újraindítom az egész PC-t, akkor rendesen fel is pörög, hisz belül elérte a határhőmérsékletet és indításkor megkapja a feszt, aztán leáll és magától sose indulna be ezen a terhelésen.
Viszont nem rakhatom fix forgásra se, mert olyan hangereje van a motornak, hogy azthittem először hogy valaki a lakásom előtt bekapcsolt egy porszívót.
Utolsó darab volt féláron akciózva a boltban, valszeg 4-5 évet állhatott a raktárban.
Nem merem visszaküldeni gariztatni hogy cseréljenek ventit, mert egyébként teszi a dolgát és ugye a 1070-emmel nem pörgeti a ventijét zal csendes.
De ha meg gariztatom attól félek ráfogják hogy nem tudják cserélni a ventit és vagy visszaküldik ugyanígy, vagy refund, ami akciós összegért tuti nem kapok ilyen minőséget...kellett nekem spórolni azon a 4k hufon black fridaykor, annyival lett volna drágább egy Enermax 1050-es egység, ráadásul annak a hátán van watt meter... -
PROTRON
addikt
válasz
Kowi84 #54105 üzenetére
Troll on:
szép dolog hogy kereken 1 nappal a kolléga javaslata után ugyanazt beajánlani, amit egyébként a kolléga out of stocként jelölt meg, továbbá drágának.Egyébként most rákeresve BG-n nincs belőle, ali-n találni, bár a leírás alapján inkább csak másolat, meg van valami "DHGATE" oldalon, valami 140 usd--46k hufért.
-
PROTRON
addikt
válasz
Apollyon #54040 üzenetére
Jaja XBOX series S killer feladatra összerakott minimális méretű konfigokba jó lesz (mielőtt még megkapnám, igen papíron a teljes konfig teljesítmény igénye egyelőre nagyobb). Ugye az marketing papíron 120 fps-t igér meg RTX-et, de valójában egyszerre nem tudja de még külön-külön is csak feltételekkel...
Illetve amikor csak tropára ment 1080-ak lesznek a piacon, akkor már ár-érték arányban is jó választás is lesz.
-
PROTRON
addikt
Pedig hogy esküdözik az egyik hárombetűs boltocska akik tecső csatornát is forgatnak, hogy gyárilag sérült foglalatú alaplap ritkább mint a fehér holló.
Ha valaki erre hivatkozik, akkor fogadnak vele hogy helyszínen kinyitnak Neki 10 dobozt és ha talál köztük sérült foglalatosat akkor megkövetik (remélem úgy értik hogy akkor természetesen csere után a teljes összeget is visszakapja)...de ha nem akkor fizetnie kell extrát.Aztán még is van ilyen...
Anno a munkaállomásomba vásárolt alaplapot ott a boltban kinyitottam és ellenőriztem, be is fotóztam úgy hogy látszódjon a háttérben hogy a boltban vagyunk, mert mi van ha csak a szemem káprázik és azért nem veszem észre a hibát.
Ugyanígy a procival. -
PROTRON
addikt
Oszt én azt honnan tudjam hogy olyan őskövület (tehát 2020 előtti) PC-id vannak amikben nincs alapból 2,5G lan? Az enyémben van, így mindenkiében is tuti van.
Amúgy csak arra reagáltam hogy azért nem zavar téged a raid hiánya, mert amúgy is csak 1-es lanod van.Én sose dőltem be a gigabit/sec hajkurászásnak, mindig hívnak szolgáltatótól hogy adnak gyorsabb netet csak fizessek többet...haggyá' békin.
Az 1MB oldalnak nem tök mind1 hogy 1/30-al vagy 1/150-el töltődik be? Amúgyis az országok közti kapcsolatok a szűk keresztmetszet amikor az amcsi youtube servere amúgy se tudsz 20-nál többel kapcsolódni hova a gigabit.
-
PROTRON
addikt
Mint írtam korábban olyan alacsony az össz. terhelésed hogy ez a 1-3 fok ide vagy oda már nem oszt nem szoroz, így legalább tuti bemelegedik az üzemi hőmérséklet tartományba, mert pl a HDD-k se szeretik a fagyasztót.
Szerintem passzívan is boldugan ellett volna, de így már tuti hogy aktív szellőzésed lesz.Amúgy majd ha érdekel nézz utána áramlástechnikából hogy miért van hogy ha egy rácsot fújsz, vagy ha azon keresztül szívod más hangja lesz.
-
PROTRON
addikt
Az valid elképzelés.
A hőmérséklet teszthez meg én a helyedben ideiglenesen (akár másik rendes meghajtót beüzemelni erre a kis időre) megcsinálnám a fenti tesztet, 30 napig legálisan használhatod a win10et is ( csak nézz utána mikre kell figyelni telepítéskor), meg valameddig az Aida64 trialját is.
Szal szerintem jó lesz ehhez a terheléshez ez a házikó, azért annyira nem terheled meg ezekkel...ha meg a jövőben kevés lenne a proci és váltasz mini-itxre, akkor ott sima procid lesz előre integrált hűtőborda nélkül, szal majd rakhatsz rá bolti hűtőt amiből az általam használt 40mmes magasságú Jonsbo HP400 még i5 procihoz is használható.Amúgy ventik terén a noctuanak is vannak kisméretű csendes ventijei, csak kérdés az alkatrész ellátottság hogy épp melyik elérhető.
Továbbá nem lehet hogy valójában nem is a venti hangját hallod, hanem ahogy rögzítve van berezonál a házikó? Mert azzal kapcsolatban tele van a net hogy mikkel lehet megoldani.
-
PROTRON
addikt
Milyen oprendszerrel használod? Mert ha win 10 akkor letöltheted az aida64 próbaverzióját és abban van Rendszerstabilitás teszt (magyar nyelven) ott be tudsz mindent kapcsolni, alul be tudod konfigurálni hogy milyen egységek hőmérsékletét monitorozza...
Szerintem azzal a kis 10W hőtermelésű procival nem lesz gond egyébként full passzívban se, bár segítheted a levegő áramlást ha úgy tudod elhelyezni hogy a felmelegedő levegő keresztül menjen a bordákon. (Halkan súgok nem véletlenül adnak a házhoz támasztékot).
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #53860 üzenetére
Najó csak rávettél hogy ránézzek a procijára. Én nem merném a maximum 116 W mért terhelésű procimat 120W-os tápról hajtani, legalább 150-est keresnék. Persze ezzel csak generálom a problémát, nem adok a választ arra hogy mit vegyen aZenber gyermeke,.
De tény hogy csak a proci nem igényli 200W feletti picot, feltéve hogy több mint 10A-t tud a 12V ágon, de kell a 4+4es CPU 12V EPS csati.Szal ilyen téren talán necces az inter-tech 200-as, de elvileg megbírkózhat vele. De mint írtam a betápon akkor is érdemes túlméretezni, hisz vannak veszteségek.
-
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #53857 üzenetére
Biztos hogy 12V-os kell PICO-hoz. A legalább 200W-os nem biztos hogy elég info, utána kéne nézned hogy hasonló konfigok mint a Te 3400G-d meg az egyéb alkatrészeid mennyit igényeltek maximum burst során és arra rászámolni legalább 20%-ot, nehogy túláram miatt leoldjon a védelem. Persze idle-ben, általánosságban nem fogod még a 200-at sem elérni, de a védelmet a legszélsőségesebb értékre kell számolni.
Céges gépben egy 10600k proci van, a 300W-os táp eléggé meleg levegőt fűj amikor épp megterhelődik, tehát belül van olyan áramköre ami rövid ideig biztosan erősebb terhelést kap.Csak az a gond hogy kocka tápból nagyon kevés van ami 12V-os és 200W feletti, külön kell általában rendelni pl mini-boxtól.
Sokan Dell kockatápokat szoktak használni, azokat szokták átalakítani, de hogy hogyan azt az illető tudja elmondani.Az eladó nem tud biztos beszerzést javasolni?
ui: ha jól látom jó áron van az a történet, majdnem ráugranék, de nekem csak egy olyan projekthez kellene amivel csak a másik orra alá akarok dörgölni, aztán szét is szedném így nem akarom elvenni más elől a lehetőséget. -
PROTRON
addikt
válasz
Archttila #53843 üzenetére
A cégnél ennek a sima változata van üzemben egy 10600k-n.
Max terheléshez az már kevés, CPU-Z all core stress alatt 3 perc után már elérte a 91 fokot és durván felfűtötte a mellette elhelyezkedő tápegység falát.
Nekünk AutoCAD-hez kellett, ott csak pillanatnyi burstök vannak főként csak 1 magon, egyelőre még nem került fel a monitor mögé a kis méregzsák, mellettem lélegzik az asztalon.
Így hallom amikor pár másodpercre felpörög.Én is gondolkodtam ezen a rezes bandán, de úgy voltam vele ha eléri a 91 fokot, ott már ez a kevéske különbség nem biztos hogy számít.
Majd amikor jönnek jövőre a másiok 3 db i3-2320-as gépnek a cseréje(szintén i3, csak biztonságképp új verzióra), majd akkor berendelünk egyikhez egy erősebb hűtést (közben kiderült hogy a végleges pc ház kialakításba picivel magasabb hűtés is befér), aztán az meg megkapja ezt.
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #53794 üzenetére
A kolléga csak simán nem bízott a random gyártókban, merthogy nem tudni milyen a minőség ellenőrzés, nehogy zárlatos alkatrészt kapjon vagy idővel zárlatossá váljon, a többi már részletkérdés.
#53793 Fred23
ilyet is találtam még: [link]
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #53790 üzenetére
Az egyik kolléga nem rég keresett ilyet az SLI konfigjához, csak nem merte bevállalni mondván noname gyártók termékeitől retteg és nem kockáztatja a VGA-kat.
Nem értettem egyet vele, de nem nekem kellett. -
-
PROTRON
addikt
Fussatok bolondok!
Gondoltam feldobom itt ötletnek azok számára akiknek tényleg csak egy tápegység meg egy alaplapból áll a mini-itx konfigjuk(jó persze ram, m.2ssd, procihűtő meg frontpanelusb), lehet retro moddingolni:
[labor tápegység ház] 310x172x86mm, hátulján beépített csatlakozó és főkapcsoló. -
PROTRON
addikt
válasz
betyarr #53723 üzenetére
Értem én hogy nem akarsz költeni, de szerintem egy idő után nem fogod megúszni. A korábbi generációk estében i3 alatt szerintem nem nagyon van windows élet...
Na nem azt mondom hogy nem pörög 4ghz-en az a pentium vagy celerongy proci, csak hogy a belső kialakítás suboptimális a laikusok általi gondtalan böngészéshez/általános használathoz...nálam nincs élet 30 böngésző tab alatt.Nálunk a cégnél a könyvelő nem akarja elhinni mennyire nem biztonságos az hogy i3-2320 procis 4gb ram AIO win7-es gépet használ bankoláshoz és gagyi androidos telefont, amit könnyen összelehet kapcsolni az adott PC-vel (mármint ki lehet deríteni).
Csak örül hogy a régi hardveren mennyire jól fut a win és hogy nem kell cserélni...hiába mondom neki hogy drága mulatság ha nem magától jön rá hogy mennyire sebezhető.
Mondjuk az is igaz hogy tényleg csak a céges adatokhoz, emailezéshez használja, a böngésző előzményekben semmit se látni, mert semmire sem keres rá.
De a belső hálózaton akkor is el tud indulni egy vírus másvalaki jóvoltából...
Szal sajnos ha win-el akarja az ember böngészésre használni a gépet, vagy nagyon észnél kell lenni (khmm xxx ügynök) vagy kénytelen egy idő után hardvert fejleszteni anélkül is hogy a win11 milyen baromságokat igényel. -
PROTRON
addikt
válasz
betyarr #53710 üzenetére
Pontosan milyen paraméterű az a tégla?
Mert ha 12V-os, akkor megoldás lehet egy pico psu, ami 160w-os, feltéve hogy nem nagyok az elvárások proci erő terén.#53709 Wohme
Én nem látom hogy hol írtam azt hogy RAID konfiguráció...én arról értekeztem hogy két külön egység, amiből az egyik csak adatbiztonság miatt lenne heti 1x bekapcsolva, de egyébként csak állna a "polcon" vagy a gépházban.
SSD-ből lehet overkill de én Crucial mx500-ast vennék, szerintem megéri a felárat, de persze sokan a WD green-t is ajánlják.
A csendességen azzal is lehet segíteni hogy elrakod a szekrény aljába, így a fa bútorlapok blokkolják a hangot, mellette pedig megoldod hogy azért tudjon szellőzni.
-
PROTRON
addikt
válasz
betyarr #53706 üzenetére
Nekem egy hasonló lapom van, Gigabyte-tól. Gigabyte GA-H110TN Ebay-ről vettem pont 1 éve kb 50 ajró + szállításért, az eladónak volt még pár lapja de most nem látom a hirdetését.
Pedig alapvetően tudnám ajánlani neked azért a kb 68 ajrós összesített összegért, azért drukkolok hogy találj.
Mostanra sajna a hazai (meg nemzetközi) boltok polcairól az adott generáció már teljesen lekerült, tavaly még volt pár alternatíva.A procit mondjuk ha leteszteled lehet eltudnád adni HA-n és akkor belehetne ruházni egy GA-IMB410TN-re, ami már lga 1200-as és rendes x16-os pcie slot van rajta, továbbá már meg tud hajtani gyengébb VGA-t, meg van benne M.2 SSD slot. Anno ilyet akartam, csak pont hiánycikk volt, meg drágállottam.
Aztán még ott a használt piac valami jó kis mini-itx alaplaphoz, de szerintem nem fogsz olyat találni amihez tudod majd használni a DC-s tápodat.
Azon kívül minden mást tudsz majd használni, feltéve hogy pl a proci hűtődhöz minden eredeti alkatrész megvan. Tehát nem változtak ezek a felfogatások hogy ne tudnád használni. -
PROTRON
addikt
Az szerintem mindenképp jó ha külön SSD-re rakod a rendszert, no nem A400-asra, mert abból állítólag elég sok megmurdál annak ellenére hogy drága húsnak jó a szele...ja várj olcsó szaftnak szép az illata vagy hogy is van ez...persze látom hogy nem írtál típust, csak megelőzlek.
Én arra gondoltam, hogy nagyobb SSD mondjuk 500-as, 2 külön partícióval, melyből egy kicsike elég a rendszernek, bár nem tudom milyen oprendszert raksz rá, de gondolom valamilyen unix alapút, vagy NAS-ost.
A nagyobbikra, mondjuk 400 GB, mennének a gyakrabban elérendő anyagok, vagy filmek amik alatt jó ha csendben marad a gép, tehát hogy a film betöltése közben ne kattogjon a HDD. Meg ha később munkafájlokat is el kéne érni, jó ha nem a háttértár a szűk keresztmetszet egy 2,5G vagy épp 5G belső hálózat esetén.Mellette 1 db 5400-as HDD, lehet valami komolyabb laptop is, azok még csendesebbek és talán még kevesebbet esznek.
Meg még 1 db vagy belső vagy külső HDD amire mondjuk heti 1x szinkronizálod a mappa szerkezetet/változásokat.
Hogy ha történik valami a serverrel, teszem azt túlfesz, vagy macska beleszarik, akkor is legyen egy a hálózatról leválasztott mentésed.
Persze fontos a távoli mentés is, csak ott is kiborulhat a bili.Vannak itt páran akik rendelkeznek elsőkézből tapasztalattal ezekről a tápokról, alapból a chieftec ilyen téren kellően megbízható tudomásom szerint, csak ez a termék szerintem kicsit túlárazott figyelembe véve a korábbi párosításodat.
-
PROTRON
addikt
Ez világos, bár én csak arra reagáltam hogy eredetileg 2 db tutival, aztán később összesen 4 db-al számoltál Te magad.
Egyébként szerintem a biztonság terén jó az ha lokálisan van egy második példány is ami leválasztásra kerül szinkronizálást követően, de ez az én egyéni szocproblemem.
+1 a földrajzi mentésre egyébként -
PROTRON
addikt
Villamos oldalról jól gondolkodsz, viszont megfontolandó ugyanezen pico-nak 200W-os változata, mert azt már kifejezetten 4 db HDD-re tervezték, ami azt jelenti hogy nem kell átalakítóval bíbelődni, ott van a 4 db csatlakozó az eredeti vezetéken. Ha épp nem kapható, általában havonta 1-2 dbot kapnak.
Én még annyit tudok hozzátenni, hogy nálam 120W-os LED tápegység hajtja és egyrészről coil whine-ol, nagyon durván a padlóla le. Mivel csak egy halkan surrogó proci venti van a gépben így nagyon hallatszódott, de persze Te rendes tégla tápot néztél, ott kissebb erre az esély.
Ami még fura, hogy ezzel a megoldással használva kb 15-20%-ot emelkedett a teljesítményfelvétel ahhoz képest mint amikor egy régi 14 éves FSP450-es táppal volt használva, ami még nem is kaphatott bronze minősítést anno...persze akkoriban még tudtak alkatrészeket gyártani, nem kellett a parasztvakítás minősítésekkel.Aztán lehet én néztem be valamit és ugyanannyi a terhelése, még majd mérek rendesen.
A hang terén azt ugye tudod ha minden passzív akkor kihallani a HDD-ket?
Szerintem érdemes elgondolkodni azon hogy a gyakrabban elérendő adatokat eleve SSD-re pakolni, mondjuk 1 db 1 terrásat bele...aztán amikor nem zavaró a HDD hang akkor olyan adatokkal dolgozni...pl fotók. -
PROTRON
addikt
Értelek, mindennap tanulni akarsz valamit.
Alapvetően igazad is lehetne, de:
1: te tűz forró alkatrészekben gondolkodsz, amik már telítették maguk körül a levegőt hőátadási szempontból. Na ez nagyon nincs így.
2: nem veszed figyelembe hogy alulról az egészet elzárja a csatlakozók tartólapja, tehát nincs teljesen szabad áramlás, a kémény hatás csak oldalról jön be a képbe, gyakorlatilag ha ezen a részen hidegebb alkatrészek vannak akkor nem is érintkeznének friss levegővel.
Persze nincs tökéletesen szigetelve alulról, így ott is szökik be levegő, de ha itt nagyobb hőterhelésű egységek vannak, akkor ezeken a réseken is több friss levegőt szív be az ökoszisztéma...továbbá megindul rendesen a kéményhatás, mert ahhoz hogy az kialakuljon vannak alapfeltételek.
Nézz meg egy rendes kályhát, ha ott azzal próbálkozol hogy begyújtasz a jóval feljebb lévő tisztító nyílásban úgy hogy NYITVA hagyod annak az ajtaját, soha az életben nem fog beindulni rendesen a kémény hatásod az alul lévő kályhánál, ahhoz alul kell begyújtani hogy ott rendesen beinduljon a huzatod. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #53679 üzenetére
Ahány elektronikai boltban voltam, mindben azt mondták hogy ők nem tudnak ebben a kialakításban 12V 120W-osat sem, nemhogy nagyobbat, mert hogy a hőleadás miatt nem nagyon gyártanak ilyet...no persze amikor felvetem hogy van 12V-os 150W laptop töltő akkor csak hümmögés a válasz, meg hogy ha annyira akarom majd én megkeresem.
-
PROTRON
addikt
válasz
ratkaics #53676 üzenetére
Elméletileg ennek megfelelőek a villamos paraméterei, de sokaknál az ingadozó alkatrész minőség (ami ledeket nem zavarja) idővel problémákat okozott, de sokaknál meg gond nélkül üzemelnek.
VISZONT! előre szólok, a tápegységeden 2.1-es belső átmérőjű csatit írnak, még a PICO-n 2.5-ös belső átmérőjű csati van, na ez egy olyan kihívás lesz amit el se tudod képzelni mennyire megnehezíti a helyzeted...egyszerűen nagyon kevés az olyan elektronikai bolt ahol kapsz megfelelő alkatrészt és amiket kapsz azokat is forrasztani kéne...
-
PROTRON
addikt
A hő és áramlástant szeretik leegyszerűsíteni, de nem ennyire egyszerű.
Gondolj bele a CPU ventid is meleg levegőt keringet mégis képes az a levegő elvonni hőt a hűtőtornyodtól. Lehet hogy idle-ben magasabb a proci hőmérséklete 1-2 fokkal, de terhelt állapotban már nem sokat számít az hogy melegebb a beszívott levegő.Nálam azért jó hogy alulra melegebb komponensek kerülnek a fenti elrendezésben(pl tápcsati) mert rásegít arra hogy mihamarább beinduljon a felfelé áramlás, ami által az áramló levegő több hőt tud elvonni a felette lévő komponensektől.
Lehet hogy 1-2 fokkal magasabb a terheletlen állapotban azok hőmérséklete, de amikor megvannak terhelve, akkor már a mozgó levegő több hőt von el összességében, így terhelt állapotban alacsonyabb lesz az üzem alatti hőmérséklet. -
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #53636 üzenetére
Ahogy a #53595 számú hszemben lévő képen is látszik, nem véletlenül helyeztem függőlegesen a tápegységemet. Passzívként teljesen jól el tud áramolni a levegő a hátulsó rostélyon, egyébként meg így pont alulra kerülnek a legmelegebb komponensek a belső elrendezésben. Amíg vízszintesen volt, egy mezei menet közben restart után volt hogy kellően melegnek érezte a tápegység hőrzékelője és bekapcsolta a ventit, alacsony fordulaton fél percre. Most már (sajnos volt szerencsém letesztelni élesben a win10 balf...ságai miatt) ez sincs, majd ha VGA-t cserélek.
Odateszem a levegőt érzem ahogy felfelé tényleg komoly mennyiségű hő távozik, de ha bekapcsolom a ventit jóval hűvösebb levegőt fúj ki aktívan mint vízszintes elhelyezésnél.Ezt a dolgot szerintem ezeknél a függőleges torony házaknál is kihasználhatnák(nem ismerem a teljes palettát, elképzelhetőnek tartom hogy valamelyik cég gondolt erre), csak akkor felülre kerül a tápcsati.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
hszilard666 #53613 üzenetére
Naja, 300W-al már meglehetne próbálni, de a korabeli tesztek alapján a proci 176W csúcs terhelése mellett marad 74W matematikailag.Ha elég türelme van az embernek ki lehet kísérletezni, de inkább 350 lenne a biztonságos.
Egyébként most milyen táppal használod őket?
Mert matematikailag hasonló a terhelés. Mármint a villamos oldalról. -
PROTRON
addikt
válasz
FireKeeper #53604 üzenetére
Elvileg 99% az esélye hogy onmagában a 3.0 miatt nem szabadna semmilyen problémának lennie elindítás terén. Ha valamiért mégse indul, akkor 99% az esélye hogy ott bizony gyártási hiba forog fenn.
Adok 1%-ot, mert azért az emberi hülyeségnek sose lehet eléggé alacsony kerítést építeni. -
PROTRON
addikt
1: ha megküldöd AIDA64 fpu tesztel vagy valami igazán fincsi AVX512-es feladattal kelleni fog az a hűtés...
Anandtech testben ha elengedték a kezét 215W power draw-t is elért, többet mint a "K" változat.
Máshol blender alatt U12S-t használva 78 fokra melegedett, +103 BCLK-val.2: gondolom álló házba gondolták az alaplapot és majd természetes konvekció révén elvonul a hő melegebb éghajlatra, mint az én alaplapomnál is. Ugye nálam a top flow venti a quad channel miatt a ramokat hűtené ami blokkolja a VRM bordák I/O mögötti részét.
Így hogy most nincs ott közvetlen ráfújó venti idle-ben is 56 fokra felment a korábbi 48 fokos állapotról. Valahova eldugtam egy Dell gépből bontott centrifugál ventimet és istennek se találom.
Bár nem szeretem azt, mert benne van a hőérzékelő amit ugye a Dell géphez pozícionáltak, én meg nem úgy használnám így nem tudom egyáltalán szabályozni, alapjáraton meg kicsit gyengus a légárama ahhoz képest hogy a lapát kialakítás miatt 1,2A-es motor van rajta.Amúgy durva hogy 650-700 rpm-el az 1 db 14-es thermal venti halk, de olyan mennyiségű meleg levegőt küld felfele a gépből hogy ihaj...
Bocsi az offért:
Ja igen a tisztánlátás végett átköltöztem ideiglenesen a micro-atx házból egy fujitsu workstation házba, amit persze moddolni kellett mert a saját alaplapjukhoz igazítottak mindent. Csak addig leszek ebben amíg véglegesre csiszolom a micro-atx házikót.
vacak adata rgb, lusta vagyok 10 bekapcsolásonként a deaktiválással foglalkozni, inkább van oldallap, ami legalább hangot is visszafogja.A bal alsó 14es be quiet venti azért kell hogy aktív légáramja legyen a samu m.2 SSD-nek, míg a jobb alsó sarokban szintén van egy 14-es phanteks venti a kábel dzsumbujban hogy a VGA és a tápegység seggét hűtse. Fölötte meg ez, direkt a konvekcióra építve kikapcsolt ventivel sem melegszik:
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
Crabface #53497 üzenetére
Ha legközelebb villogni akarsz, ne a számítógépen tökéletesen megtervezett, majd CGI-al élethűre varázsolt top modell leszek fotót hozd, hanem valamit a való életből...Köszi.
.
.
.
Magyar hangja Vágó István:
Ezt nevezem, szép munka!#53496 Duracellm...
Köszi a felvillanyozást.
-
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #53492 üzenetére
Konkrétan nem beszéltek le téged anno, hanem megírták amit most is, hogy tesztelni kéne hogy a proci teljesítményből mennyit kell visszafogni akkor amikor egyidejű használatban van a VGA max teljesítményével. Minden csak mérnöki precizitás kérdése.
-
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #53487 üzenetére
Köszi a tippet, bíztam bennük (MSI) hogy attól még mert X szériát választottam, csak be van kapcsolva TDP limit alapjáraton a BIOSban hisz nem a 10980XE-hez szánt legfullosabb alaplapot vettem (hisz azt láttam hogy órajel nem pörög feljebb a fenti problémás esetemben, bár mástanra már felfogtam hogy nem az a lényeg) .
Csak számíthatnának a userek hülyeségére hogy túltolják VRM fronton...
De akkor ezt lecsekkolom munka után. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #53482 üzenetére
Látom mini-boxot használ.
Ahogy Te is írod, a peak load 15A amit pont annyi ideig tud tartani, hogy induláskor ne oldjon le, vagy ha épp valami programot indítasz akkor is tudják tartani. Ezután szerintem életében nem küldött rá sosem furmark full burn-t, mert akkor tuti leold. xDAz egy dolog hogy hosszú távon nem bírná tartani a 8X12=96W terhelhetőséggel a fenti 2 egység maximális igényét, de ne felejtsd el hogy alapvetően mindennapi használat során nem fut a két dolog párhuzamosan maxon.
Az általad is megtalált (nálam server gépet hajt) egységgel 1050-essel szerelt rendszert tuti meg tudsz hajtani, 1650TI-t is, de szerintem erősebbet is tudna, ha és amennyiben lenne rajta VGA tápcsati...tehát át kéne tervezni a vezetékezését ahhoz.
-
PROTRON
addikt
válasz
#16939776 #53468 üzenetére
Természetesen ezzel van éppen a bajom, mert arra számítottam hogy OC nélkül mondjuk 280W alatt csak meg kell állnia a teljesítmény felvételnek.
OC esetén semmin sem csodálkoznék.
Minden alapon van ahogy azt megálmodta magának a rendszar.
Elvégre régebben a 2011-es pcorik világában csak megállt 100 fok alatt egy FPU teszt során, de így most hogyan derítsem ki hogy jó-e a hűtésem vagy sem, hogyan csinálok tényleges stabilitás tesztet.
Ilyen alapon akármekkora folyadék hűtést teszek rá, azt is felfogja forralni, amivel mondjuk megoldhatom a fűtés kérdést, Linusék rákötöttek rendes szoba radiátort PC hűtőkörre.Vagy valamit állítanom kéne az Aida beállításaiban?
-
-
PROTRON
addikt
Naja quad channelre tervezve...szinte fáj neki a lét moddolás nélkül, mivel az a borda még az USB csatikat is felmelegíti.
Mondjuk a friss szerzemény Thermalright ventijei 800 alatt csendesek, de amikor felpörögnek 2k-ra olyan erővel fújnak hogy az asztalon állva simán elborul.
Ilyet a Megához használt 12-es Be quiet proci venti meg se közelít, pedig maxon annak is rendes hangja van.
Szal ha úgy irányzékolom be, simán lefújják a VRM hőpajzsokat is az alaplapról.Még gondolkodom hogy a mini itx-nek összerakott server gépemet feladjam-e és abba rakjam a Mega-t hogy topichű legyek, meg hátha passzívon elbírja.
-
PROTRON
addikt
Arra eddig is be volt állítva egy 120-as bontott proci venti, mivel a nagyon okos dizgányerek az MSI-nál olyan béndzsa vackokat raktak a VRM-re hogy kénytelen leszek rendes bordákat gyártani rájuk ha majd lesz időm...ez még viccnek is rossz : [link]
Berakják a vízszintes bordákat a memóriák melle? -
PROTRON
addikt
Nu a munkaállomásom kicsit frissülni fog, eddig sem nagyon fért bele a micro-atx házikóba...Where we are going we don't need roads...no meg: ain't no rest for the wicked...a 220W TDP-re tervezett Prolimatech Megahalems átadja a helyet a 320W TDP-s Thermalright SilverArrow SB-E Extreme...sajna a 240W sok a Meganak, szal kell a Giga.
-
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #53441 üzenetére
Hát szerintem a flex táp eltud vinni egy 3400g-t, csak kérdés hogy az a 4 cm venti mennyire lesz kiakasztó.
Sokan lemoddolták noctua ventire, csak óvatosan mert lehet hogy az csendes, de ügyelni kell a megfelelő levegő mennyiségre, mert ami eredetileg benne van az nem véletlenül hangos. -
PROTRON
addikt
Szerintem neked már nagyon késő este van.
Írtam hogy Jonsbo HP-400, amúgy kryonauttal lett pasztázva (lehet a mennyiséget ellenőrzöm még) idle-ben 35 fok körüli, 24 fokos klimatizált irodában.
A ház pedig egy "moddolt" Akyga mini-itx ( AKYGA AK-730-01BZ ).
A procihűtő felett rendesen van perforáció, azért kell moddolni mert a TFX táp alapjáraton ütközik(mivel annak ellenére hogy matematikailag majdnem beleférne, mégis csak flex táppal tervezték...1 mm a difi)...
Passzentosan pont beférne meghajlítva a fedőt, de biztos ami biztos inkább felhajtottam az útban lévő oldalsó "fülek" csatlakozó lemezét(amihez a dvd és az ssd tálca rögzül), így kb 5 mm-el még eltartom a fedőt, tehát a cpunál oldalról rés van, majd a 4 sarokban 4-6 új furattal rögzítem. -
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #53336 üzenetére
Na gratula, nem vagyok én helikopter...csak mindig.
Pl most este megvoltak az első tesztek a munkaállomás PC-vel a már majdnem kész házikóban.
Hát a Jonsbo hp-400 az én kedvemért meg két szép szememért sem hajlandó átverni a fizikát, mivel elvileg csak 100-110W hőelszállításra tervezték, a 10600k meg elvileg 125W-ra...
Ennek megfelelően egy egyszerű CPU-Z stress teszt alatt is ami csak megjáratja feleslegesen a magokat 5 perc után 91 fok környékén látszott állandósulni, full 3200-as rpm-el 80mm-en...szal lelőttem. Feltételezem hogy Cinebench alatt simán throttlingolna, AIDA FPU alatt le is állhat.
De a cél az 1 szálon minél magasabb teljesítmény kisajtolása volt, azt meg elvileg tudni fogja még így is tartani.
Szal csak akkor lesz cserélve egy erősebb low pfoile hűtőre ha a főni vesz irodába másik itx gépet amibe pont beleillik egy 65W-os i3-10320-hoz.Kézrátétellel próbáltam segíteni a hűtésen, aztán azon kívül hogy nem segített, durván éreztem ahogy a 91 fokos proci mindent felmelegített maga körül az összeállított házikóban.
Igazából nem tudom eldönteni hogy a tápegység oldalát a proci melegítette fel, vagy a 12V-os ág terhelése. Ez viszont aggasztó lenne, mert HWinfo szerint csak 92W ment a procihoz az elérhető 25 Amperből...de a VRM borda így is a kezem szerint túl forró volt.
Lehet végül tényleg gariztatni kell ezt a bronze tápot. :S -
PROTRON
addikt
válasz
hoffman_ #53303 üzenetére
Az tény hogy legtöbben nem használják ki a nagy sebességet.
Egyébként csak a legdurvább SSD-k ilyenek, a sima 970 EVO még nem annyira, csak a PLUS és attól fölfele...nomeg ennek az oem gyártók által laptopokba pakolt verziója.
Ezutóbbi van itthon és aktív hűtés nélkül, szimplán az alaplaphoz adott "hőpajzsal" a valódi hőszenzorja (értsd nem az amit a HW info annak vél, hanem a tényleges) szerint azonnal felmelegszik és meg is jön a throttling...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged