- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52172 üzenetére
Nade az ITX nem csak számítási kapacitásra kiegyezett téma, sőt, még csak nem is minimális méret, hanem valakinek valamilyen jellegű önkifejezése, esetleg ízlése, hobbija, szobadísze, ez meg elsősorban nem pénzkérdés. Az ITX tulajok 99.9%-a sose venne ITX méretű gépet, amenyiben ez az eldöntendő kérdés csak a számítási kapacitásra redukálódna, nyilván nem éri meg, egy ormális ház az ATX-es megfelelőjének minimum a duplája, sok esetben triplája is lehet, és az csak egy tétel. De ahogy egy rolex is drágább a casonál, egy iphone is drágább egy umidiginél, egy bugatti is drágább egy bmw-nél, holott a fő funkciójukat tekintve minden kategóriából az olcsóbbak is használhatóak ugyanarra a funkcióra, és mégs rengetegen megveszik azt, ami többe kerül.
Én is elférnék simán itt két ATX házban, könnyebb lenne szerelni, nem kellene legózni, milyen ram megy a hűtő alá, milyen hűtő megy a fedlap alá, töredék áron lett volna ház, lap, hűtő is, akár még ehettem volna erősebb konfigot is atx méretben, mégis ezt választottam, mert évente 2-3x, jellemzően karácsony környékén annyra jót elszórakozok a szerelgetéssel, hogy ez nekem megér ennyit, pontosabban nem is tudom, megér-e, mert nem néztem sima házat- sima lapot évek óta, nem számolok velük.
Nyilván egyvalami számít neked, a rá szánható keretből a legjobbat kihozni, de ez már egy másik kérdés szerintem, a itx vnalon akarsz maradni, akkor egy itx házat- lapot mindig egy itx laphoz nézz.. -
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52167 üzenetére
mATX is jó, ha az itx neked drága, de nem igazán értem a drágaság fogalmát, hiszen valami akkor lesz valahol drága, ha máshol ugyanaz kevesebe kerül, szóval nem drága, ezek ennyiért vehetőek meg, és van aki megengedheti magának, van aki meg nem, szóval szerintem ne innen közelítsd meg.
Picosu és tápegység akármire dugható, tök lényegtelen a formátum, ugyanolyan a tápcsati minden alaplapon. Persze egy mATX lapot nem biztos hogy olyan házba tudsz majd tenni, amiben nincs kialakított hely egy atx tápnak, szóval szerintem ez se jó vonal, mert a "legkisebb" és szerintem a "halk" kitétel elúszott.A fejlesztés alatt mit értesz? Veszel most egy neked tetsző alalapot- procit- ramot, majd egy év múlva, mikor van bármi ok a cserére, a régit eladod, az újat megveszed. Nem kell ezen olyan sokat gonolkodni.
De szerintem írtam már, kell másik proci, ram, teszteket futtatni, ha a hiba megmarad, akkor a bent lévő alkatrészek valamelyike rossz, ha megszűnik, az épp kivett volt a gond.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52161 üzenetére
Oké, én nem bacupolok komplett rendszert, viszot minden másról van mentésem, amivel egy szűz rendszer is működőépes egy órán belül...
Amúgy ez a t-s proci hamvában holt ötlet, amikor a t-s sima megfelelője 5- 10% cpu terhelés között dolgozik, és ennek megfelelően alacsony a speedstep órajel és a cpufesz, tehát a fogyi is, addig egy t jelű a saját korlátaiból adódóan jóval magasabb órajelen, és ehhez társuló magasabb fogyival tudja ugyanezt megcsinálni, azaz a kettő közötti eltérés majdhogynem nulla.Kb mint az 1000-es suzuki wagonR+, ami pályán 130-nál már 4500-at fotog, és 8-9 liter benzint nyel, pedig akutya se gondolná, hogy 5 literél többet meg tud enni....
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52155 üzenetére
HDD-ról eleve ne akarj rendszert klónozni, mert a partícióeltolás nem lesz benne, a régi rendszer megint csak hordoz szemetet, én bedugnék egy 64-es SSD-t, kb 2-3 ezres az apróból, és 10 perc alatt feltolnék egy ein10-et.
De a t-s végű proci sajnos már csak ilyen, nekem se jöttek be, az energiaspórolás oltátán minden pozitív dolgot feláldoztak.Ha meg használni kell a rendszert, visszadugod a vinyót, és bekapcsolod, annál rosszabb nem lesz, mint jelenleg.
-
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52149 üzenetére
A h110m-itx lap és az i7-6700 már szerverként dolgozik, másfél éve, nem windows fut rajta, szóval erre nem tudok mit mondani, csak ötletelek azok alapján, amibe én eddig belefutottam. Az 5 éves tápnál simán lehet egy kondi kiszáradás, ami hasonló módon jelentkezik, az ilyesmit egy táp cserével elég könnyű kiszűrni. Akár egy router, monitor tápja is megunhatja, szóval még csak nagy áramfelvétel se kell ahhoz, hogy megtörténjen az ilyesmi.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52132 üzenetére
A legkisebb minimumokkal igyekeztem számolni, a különbség csak több lehet, mindenre őszinte vleményt mondana egy fogyasztásmérő, br annak a megtérülését ki se merem számolni.
Én ilyen esetben sosem megtérülést veszek alapul, ha szeretnék valamit megvenni, akor lemegyek és megveszem, és örülök neki, nincs pia, cigi, semmi olyan hibbi ami viné a pénzt, cserébe van napi 14-16 óra meló a gépnél, hadd legyen már nekem jó.
De a te oldalad is másképp néz ki, ha nem kell a 400-as táp, akkor eladod, az árához kell valamicskét hozzátenni, ami vételi helytől függően (itthoni kisker) egy lejárt garis ATX tápból friss, garis picopsu-t veszel, ergo nem csak a kisebb tápra, hanem a kisebb fogyira, és élő garira is fizetsz. Szóval szerintem ne várj, nem jársz a picopsu-val rosszul.Én annyire felkészültem, hogy ha megállna itthon a technika, legyen mihez nyúlni, hogy van most két zsírúj 5A-es meanwell adapter, van még pluszban egy 12V 5A-es, egy 6A-es, van sosem használt picopsu, paneltáp, meg van két kisgép pluszban, de akad ram, ssd, kisvinyó, meg bontatlan dobozos itx házikó is, szóval akármi lenne, egy fél óra múlva mehet tovább a meló, kb 50 kiló mindenféle kábel, röbb router, 1kW-os szünetmentes egy rákötött 60Ah-s autóakksival, ha áram se lenne.
De mindez már az én hülyeségem.#52138:
Szerintem a hdd sokat fog minden gépen, a használhatóságot erősen befolyásolja, de ami nálam totál kicsapta a biztit, hogy a T-s végű proci milyen lassú egy ugyanolyan, nem T-shez képest. Igaz, hogy az mág valami i5-4790t volt, vagy asonló, de szonyat különbség volt a sima és aközött, figyasztásban meg alig... Nem ilyesmi van benne, vagy valami gyengusz kétmagos? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52129 üzenetére
Ekkora számoknál a 10% eltérés is max 3W, azaz ha nonstop megy, 0.7kW-ot kajál meg egy nap, 21.6kW-ről beszélünk havonta, 750Ft-os áramköltséggel. Amennybren csak napi 8 órát megy, 250Ft-ot kell érte csengetni havonta, a 10%-a havi 25Ft, ennyiért nem érdemes mozdulni.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52125 üzenetére
A 80+ hatásfokot honnan látod? Ezt szerintem max úgy lehet mérni, hogy egy fix fogyasztót rádugva méred a konnektorból felvett áramerősséget, onnan vissza lehet számolni, milyen a hatásfok, de a picopsu-k mindig jobbra jönnek ki, kisebbek, némák, viszont ha nálad ha van hely egy atx tápegységnek, akkor nem kell picopsu.
Amúgy a 80+ szerintem erős túlzás, minden ilyen táp a max terhelés közelében a legjobb, a ppicopsu-kra jóval 90% fölötti értékekekt írnak. -
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52121 üzenetére
Kíváncsi leszek, de mondom, nálam ment prime 95 is azon a gépen, semmiféle fagyás, gond nem volt, sőt, 2019 májusban, mikor váltottam i7-8700-ra, és az asszonyé lett a gép, ő is nyúzta rendesen, és ott már napi 16 órát ment, és soha semmi baj nem volt vele. Itthonról dolgozunk, feltűnt volna, a gond van, akárcsak havi 2x- i kékalál- restart is. Ez itt azt írja, win 10 frissítés már 2018 áprilisban megoldotta ezt a dolgot, ha a hwinfo programma c2 stepinget látsz, akkor már frissítve van a procid is. [link]
-
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52119 üzenetére
Közben felébredtem, és rájöttem, hogy hogy melyik lappal is van összerakva az a skylake proci, decemeberben is volt gépcsere, már házi szerverként dolgozik egy Asrock h110M-itx lapban, annak pedig a legfrisebb biosa 2018 márciusi, tehát ezután 2 évvel jelent meg, volt elég idejük javítani.
-
Rick4
félisten
válasz
D.Dani #52114 üzenetére
Asszony gépében az én régi gépbelsőm van i7-6700-zal, az is skylake, és direkt nem a legelején vettem, hanem mikor már eltelt vagy fél év, és ismert volt, hogy az egy jól bevált darab, és vállalható, de nálam sose csinált semmit, ami erre utalt volna, prime 95-tel is volt nyúzva, mivel ez már egy 5 éves sztori, gondolom a dolgok bios szinten rég megoldódtak már.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52109 üzenetére
Nincs olyan, amitől megszabadulnék, viszont megmondom, hol vettem, egy csoki drágább dolog ezeknél.... Mikor még Szegeden laktam, (nemrég leköltöztem a Balatonhoz) a közelben, Algyőn volt egy nagyon jó kis elektronikai webáruház raktára, sok kis apróságot vettem tőlük, ez is onnan való, oda- vissza is van több méret, ne kelljen ezekért szaladgálni.
[link]
[link]D.Dani:
floating point test -nél lefagy
everest Aida64-esnél FPU ray trace- tesztnél is ez történik? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52087 üzenetére
Ezen felbuzdulva végignéztem itthon mindent, semmi hiba. Az egyik kis házamban a legagyizott 10$-os kínai picopsu, és betekert anyás DC aljzat van, benne egy Kontron ktq87m alaplap integtált mobil i7-tel, igaz a betöltött gép működés közben csak konstans 17W-ot eszik (és ebben már a tápegység is benne van), de infra hőmérővel rámérve jelen pillanatban is 29-30°C, a ház hátsó részén a lemez máshol is annyi, tehát a kontakt itt rendben van.
Nem lehet, hogy nálad az 5.5X2.5-ös dugó egy 5.5X2.1-es aljzatba lett dugva, és nem értinkezik a közepe rendesen? Én ezekre figyelek, még kis átalakítóim is vanan innen oda, meg vissza is, és sose volt ilyen gond. -
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52001 üzenetére
Pont az egyik másik topicban magyarázta a kolléga, hogy a meanweil így meg úgy, én meg próbáltam neki megmagyarázni, hogy akkor neki a casio óra nem lehet elég pontos, csak a rolex, a Mercedes sem autó, csak a bentley, szeritem ez az analógia igaz a tápegységekre is, egy 100W-os majdnem akármilyen simán el fog vinni egy 60W-os bármilyen fogyasztót, nekem az lc power házakhoz kapott lc power tápegységek tökéletesen beváltak, 6-8 év távlatában egyes gépeknek napi 16-18 óra, másoknap napi 24, és semmi bajuk, holott volt a 75W-os tápegységre kötve i7-6700 itx lappal, csont nélkül tudta, az i7-8700 is csak az egyik FPU tesznél restartolt, anélkül észre se vetted volna, sóval a 75W-os táp simán vitte a 75W-os fogyit is.
A szó klasszikus értelmében csúcskategóriáról nem beszélhetünk, viszot tudja azt, amit kell, szerintem ebből ne csinálj nagy problémát, vegyél egy 80-100W-os tápegységet, és használd évekig. -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51994 üzenetére
Én is kerestem ilyesmit, de nincs a piacon semmi, a múltkor megcsíptem egy kis itx házat paneltáppal, adapterrel az apróból 6 ezresért, de ilyesmiből évi pár darab bukkan fel.
Ezelőtt vettem az aliról ali(g) 3 ezresért 160 és 180W-osnak írt pico psu-t is, az egyik egy i7-6700-as cpu-s kisgépet hajt 16GB RAM és egy 6TB-os vinyó társaságában, a másik egy kontron itx lapot, rajta egy i4-4870EQ procival teker, meg rá van dugva egy 240-es ssd is, ezek beszereléskkor kaptak új 120W-os adaptert is, gond nélkül működnek, a régi paneltápok- adapterek maradtak tartaléknak, érdemes mindig otton tartani, mert a picopsu és az adapter összesen 8 ezer forintos beruházás, igaz akkor várni kell rájuk, de megéri, ha kellene, csak előveszed, itthon ilyesmit nem nagyon találni eladót. -
Rick4
félisten
válasz
Mclovin #51907 üzenetére
Nincs sajnos ( vagy szerencsére) tapasztalatom más hűtőkel, pár éve már csak ezek az ID cooling cuccok vannak, mivel bevált az első ilyen, 4 éve vehettem azt a gépet, amiben egy i7-6700-ason van egy ID cooling is-40-es, azzal is elégedett voltam, első szempont volt a zaj, második, hogy simán befért a 65mm széles (fektetve 65mm magas) házba, de jelenleg már szerverként szolgál, jelemzően 0%-os prcihasználattal, és 800-as frekin futva, de windowsos pc-nek is oké volt. Szerintem egy IS- 50-essel nem járnál rosszul semmiképp.
-
Rick4
félisten
válasz
Mclovin #51905 üzenetére
ID cooling is-60-asaim vannak egy i7-8700-on, és egy i5-10600-on, meglepően jó, de kell neki a friss levegő kintről. Ráadásul mivel 55mm magas, a rajta lévő 15mm magas venti lecserélhető egy 20mm magasra, és még mindig belefér a 60mm-be.
Most egy 25mm-es venti van fent, ezzel kiér a ház fedlapjáig, és szinte csa hdeg levegőt tud szívni, így egy kis prime-mal elszalad szép lassan 75°C-ig.
-
Rick4
félisten
válasz
Patice #51864 üzenetére
Nade a forint árfolyam ennyire nem szólhat bele. Nemrég beraktam pár számlát, látható, hogy pár éve 19900Ft volt egy asrock Q1900B, és az utódja most 40-45, tehát nem is csak hogy dupla, hanem az a legalja ár, ne mondja nekem senki, hogy ha akkor 300Ft volt az euró, akkor most 600Ft.
Megnéztem, ma az mkb számlakonverziós devizaárfolyam 367.72Ft, ehhez képest 2014, december 10.-én meg volt 314.78Ft egy euró, 20% alatti árfolyam drágulás nem hoz dupla árat, a hasonló platformoknál az újabb cuccok jellemzően mindig hasonlóan, vagy enyhén drágábban mennek, telefon, autó, proci, alaplap, mindegy. Minden más, ami megjelenik pluszként az árazásban, a jelenlegi helyzetnek köszönhető (covid, korlátozások, online oktatás) szóval valójában ha nem muszáj, senki se akarjon újítani. -
Rick4
félisten
válasz
Patice #51855 üzenetére
Én is nézegettem ezeket, hogy az asrock Q1900B-s lapomat tudnám e cserélni bármire, de perpill napi 10 percet bekapcsolós backup szervernek tökéletes, ha kellene bármire is, pl netezni egy win10-zel, akkor meg épp necces a teljesítmény.
Ezek a J5040-esek valami brutál áron mennek, Asrockból egy ilyen most 45-50 ezer között mozog, képességekben még nem is lenne gond, de annyiért már elég jó lap+ cpu vehető akár használtan is, akár jóval olcsóbban is, ha pedig teljesítményben hasonlót keresne az ember, az asztali procis változatban egy lassan forgó néma ventivel lényegesen kevesebből kijön, ha meg 10W helyett 18-at eszik, egy kisebb, akár csak 10-15 ezer forintos árelőnyből elég sokáig lehetne a villanyszámla- különbözetet fizetni.
És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy 30-ért vettem az apróból kontron lapot integrált i7-es mobil procival, igaz az a másik vége, mert kicsi és erős, de azt is vissza lehet venni, le lenbet némítani, és a kraft még mindig ott van benne. -
Rick4
félisten
válasz
Chaser #51853 üzenetére
Értettem elsőre is, ezért is írtam, utánanéztem, nem nagyon találni meghalt pico psu-t. Nekem tökéletesen megfelel, mindaddig, amíg mások, mondjuk a magyar emberek 95%-a nem használ túlfeszvédős szünetmentest, és egy villámcsapás, vagy annak másodlagos hatása pillanatok alatt kivégezheti minden otthoni elektromos eszközüket, plusz nincs minden helyiségben füst, co tűz érzékelő, oltórendszer, addig én sem aggódom a 10$-os tápocskám miatt!
LC powerről meg csak annyit, hogy itt egy pár régi, sok éves számla egy pár paneltápos LC power házról, a számla kiállítása után néhány nappal össze lett rakva mindegyik gép, a nagyja már rég alaplap- proci, vinyócserét kapott, de a ház, meg benne a táp, illetve az adapter nonstop megy azóta is, köszöni szépen, jól van mind.
Majd ha lesz időm, aggódok miattuk!
-
Rick4
félisten
válasz
Chaser #51851 üzenetére
Nálam 1-2 évig maradnak meg a dolgok, kivéve pár pótolhatatlan elemet, újonnan garival idekerül, garisan, 1-2 hónappal a lejárat előtt elkerül innen. Pont ezek az lc power házak a kivételek, ezek annyira bejöttek, hogy mindig maradtak. A tápok meghalhatnak, meghalhat ott a 40 ezer forintos 1KW-os is, de nekem soha nem halt meg semmi, és soha nem ment tönkre semmi, sőt, mielőtt ezeket megvettem, keresgéltem is utána, seho se találtam megdöglős picopsu-t, szóval félni nem félek, mindig van tartalék gép, ha meg kakukk, megrendelem a másikat, és másnap összerakom.
-
Rick4
félisten
válasz
A Gázos #51848 üzenetére
A 1360-asban lévő paneltáp 120W-os, azaz a 10600-ast is el kellene vigye, bár pont volt itt nemrég egy kisebb beszélgetés a vinyók indulási áramfelvételőről, és ha jól emlészem, meglepő, de 22W-ot elkérnek. A 120W ebben a tekintetben nem kevés, de msot vettem 160-as meg 180W-os picopsu-t, kb 3500Ft-os összegről beszélünk, nem nagy pénz, csak 3-4 hetet kell várni rá, ma üzemeltem be épp az egyiket, teszi szépen a dolgát.
Asrockot felőlem kihagyhatod, de nagyon komoly cuccokat csinálnak, és egy asusnál lényegesen jobb hibaaránnyal rendelkeznek. Ezekből végig felfelé megvoltak a H77, H81-es lapok, utána a H110M, H370M, H470M, és egyikkel se volt soha semmi baj, de még csak hallani se hallottam senkit, akinek tönkrement volna asrock lapja. Még agarázsban van 5-6 régi P4-es pc, abban is van lap, szerintem most is pöccre indulnának.
-
Rick4
félisten
válasz
A Gázos #51846 üzenetére
Az, hogy az LC háznak nem jósoltak nagy jövőt, szokás szerint csak a fórumozók hozzáértését támasztotta alá, nekem ezekből a házakból van itthon, meg ismerősi körben 8-10 db, mind hibátlanul megy, kb 10 éves távlatban egyetlen adapter unta meg, ami egy 5 ezer ft-os költséggel meg lett oldva.
Az LC power házakról kb annyit, hogy azért az árért elég korrekt minőséget kapsz, nem sok másik tud versenybe szállni velük.Én is sok éve ITX vonalon mozgok, mivel szeretem az erős gépeket, de nem játszom, jól elvagyok ezzel a mérettel, most is van itthon 4 itx gép
1. Asrock H70M-ITX + i5-10600 +16GB DDR4 RAM
2. Asrock H370M-ITX+ i7-8700 + 16 GB DDR4 RAM
3. Asrock Q1900B-ITX + 8 Gb DDR3 SO dimm
4. Kontron KTQ87M- ITX + 8GB DDR3 RAMEzek mind belemennek hűtőstől ramostól cakk pakk, egy SSD-vel meg egy 3.5"-os vinyóval még lesz egy lélegzetvételnyi hely is bent.
Annyit kell tudj, hogy a házadban a paneltáp és a mellé adott 75W-os tápegység elbírta nekem simán egy H 170M- ITX lap és i7-6700-as konfigot, de miután újítottam, és a 2-es került bele, aida 64-es tesztnél mindig volt restart, szóval a fogyasztásban ott volt a határ 80-90W környékén, ha akkor előbb gondolkodok, vettem volna csak simán 120W-os adaptert 5 ezerért, így meg két chieftec ITC ház lett belőle 300-as meg 250-es táppal, visszasírom a kis lc power házakat, nagyon masszív, stabil dobozok azok.
Szóval az én tapasztalatom alapján elég széles tartományban tudsz válogatni lap+ proci+ ram tekintetében, a bent lévőnél nagységrendekkel erősebb gépet össze lehet rakni, a jelenlegi beltartalmat meg elviszik az apróból mások. -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
Chaser #51834 üzenetére
Nem mértem, de az optimális helyre tettem, mivel a benti hűtő 10mm magass ventije lényegesen kevesebb levegőt szállít, és annak is egy részét belülről szívja (mivel alacsonyabb, mint a max magasság, csak jut oda meleg levegő is), így jóval hűvösebb a gépház- alaplap- ssd- proci kompletten, hiszen a nyílás felől csak szobahőmérsékletű levegő áramlik be, a másik felén meg ki, nincs odabent örvény, és meleg levegő megrekedés.
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #51826 üzenetére
Ehhez képest én számtalanszor csináltam, hogy levettem a hűtőt a bordáról, és a megfelelő helyre, ha kiadta, akkor pontosan fölé, ha a fedlapon arrébb volt a lyukacsos rész, akkor arrébb ragasztottam fel egy 120-as ventit. Így egyrészt közvetlenül kívülről szív, még véletlenül se keveredik bele a benti meleg levegő, plusz pár perc az egész, 4 pötty ragasztópisztollyal a venti 4 sarkára, odanyomom, és 15 másodperc múlva készen van.
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #51647 üzenetére
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #51614 üzenetére
A baj ott egy rolly nevű nagyokos volt, sokadik megnyilvánulása után már tudtam, hogy nem kívánok vele egy helyen tartózkodni, plusz az előzőekben írt okok is valósak, nagyságrenddel több a feladat, mint évek óta, így tényleg döntenem kellett, volt hogy 4-5 hónapig be se léptem, utána vettem pár apróbb hardvert, sok másik mellett a szegedi topic ment a levesbe. A meló mellett házfelújítás van, így már csak pár hónap és végleg költözöm a Balatonra, tervezem a nyugdíjas éveimet, szóval a szegedi topic így is úgy is ment volna a levesbe.
Ide is jobbára csak hétvégente van idő belépkedni, első körben azért jöttem, mert gépcsere volt az ünnepek alatt, kellett pár infó, normális, segítőkész itt mindenki, szóval itt jól érzem magam. -
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51603 üzenetére
Logout cikk ebből biztos nem lesz, mert annyi idő nincs, régen még volt, de hoztam egy döntést, hogy a ph-zásra elpocsékolt időt sok sok millió forintra váltom, és a ph-zás helyett az üzlettel foglalkozok. Na ez így is lett
Kellett kis idő, amíg az elején kialakult, mi és hogy célszerű, a kezdetek kezdetén még a kockás füzet volt a menő, de az pár év után kezelhetetlen volt, végülis mindent abszolút szakértelem nélkül, magam raktam össze a weboldaltól az adwords kampányig, szóval leglaább rálátok minden részre.
Nekem muszáj volt az adatbiztonságra törekedni, 17. éve importálok amerikai autó alkatrészeket, asszonnyal itthonról dolgozunk, tulajdonképp ülök a gép mellett reggel 8-tól éjfélig, eközben valamikor jön telefon, sms, e-mail, messenger üzenet, hogy van egy ilyen- olyan autóm, ez az alvázszáma, ezekre az alkatrészekre van szükség. Ekkor létrehozok a megfelelő mappában (pl most üzlet->rendelés->2021->03) egy jegyzettömb fájlt, hogy 0307KovácsBélaSiófokCorvette.txt amiben az alvázszám, elérhetőség, alkatrész igény, annak beszerárai, eladási árai, beszerzési hely, usd/huf árfolyam benne van, majd ha ebből megrendelés születik, akkor a végén a sokból megrendelt alkatrészek listája, végösszeg, vevő név, cím, telszám, stb stb, elmentem. Ez onnantól fent van a mappában, és akármelyik géppel, innen 300 km-re akár menet közben telefonról megnyitható, messengeren, mailben kompletten tovább küldhető. Ezekből készül egy heti rendelős, ami összesíti a heti megrendeléseket, van az online számláknak kimenő- bejövő mappa, bejövő ügyfélfotók, kimenő robbanttt ábrák (karikázd be, neked melyik alkatrész kell) stb stb.
Namost egy ideje annyi ilyen fájlt kell generálni, hogy akár egy napi adatot is képtelenség fejben tartani, max órák alatt kereshető vissza minden üzenetekből, mailekből, az meg annak fényében, hogy az erre szánahtó időt a kereső tevékenységtől venném el, aranyat érő árban van.
Szóval ahhoz, hogy a dolog működjön, holnap reggel is, nem lehet egy helyen, nem lehet mentés nélkül dolgozni. Nekem erre épül minden, akár 6-8 évre vissza tudok keresni bárkit, mit vett, mikor vett, mennyiért vett, mire kért árat, stb stb.És akkor vannak még a privát fotók, pár apróság, adatbázisok, mindenféle autó manual, robbantott ábrák, stb stb, amik 17 éve gyűlnek.
Na de ne offoljunk, ez már nem ITX függő dolog, viszont emiatt nekem egy kisméretű, de erős gép is elég egy NVME SSD-vel, és indul a buli holnap reggel 8-kor, nem kell 3-4-5 lemez, raid, meg ilyen marhaságok, az fogja magát, szétesik, melegszik, pénzt visz el, áramot fgyaszt, helyet foglal. Nagyon nagynak, percenkén sok sok lekérésnek kell lenni, hogy bárhová 4-5 lemezes raid kelljen
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51599 üzenetére
Nálam is pont így van, a gépben lévő egy szem SSD csak egy C meghajtó, a másik szobában a nasban (épített gép) ott figyel egy 6TB-os HDD, aminek bizonyos mappái fel vannak csatolva, megnyitni, keresni, oda- vissza másolni pont ugyanannyira gyors, mint ha az a gépben lévő HDD-n történne, tehát egy táp által komplett elhalálozás, alaplap meghalás, vinyó gond itt csak a C meghajtómat érintené, amit 15 perc alatt újratelepítek, a szerveren viszont megmarad minden adat, elméletileg.
Hogy ez az elmélet inkább gyakorlat legyen, van egy másik épített gép, ami a szülőknél van lepakolva, emiatt földrajzilag és fizikailag is el van különítve, annak egyszerű feladata van, minden munkanap hajnali 2-2:15 között bekapcsol, és csinál erről a szerverről a megfelelő mappákról egy 1TBos HDD-re egy mentést, pontosabban csak felülírja a változásokat, utána kikapcs.
Az is megy, hogy egy mappában egy jegyzettömb file-ba egy csomó szöveg mellé beteszek egy szem pontot, felismeri, és felülírja a régit.
Ez a feladat a 2-es szervernek havi összesen 450 perc üzem, évente kemény 90 órát növekszik a HDD üzemideje, a hardver sincs elhasználva, viszont ott is lehet besurranás, tűz, villámcsapás, és annak másodlagos hatása is.
Mivel a nason lévő fájlokat kívülről is el kell néha érnem, így ha az 1-es eszköznél tűz, áradás, táp baj, HDD meghalás, besurranó tolvajlás, villámcsapás esete állna fent, a 2-es eszköz még mindig megőrizte az összes fontos adatomat, ha a 2-essel történne ezek közül bármi, akkor ott az 1-es, csak veszek egy vinyót, tápot, alaplapot, és rányomok a mentés gombra.Mindenféle soklemezes, de egy helyben tárolt megoldásnak régóta csak hátránya van a két fizikailag- földrajzilag elkülönített megoldásokhoz képest, a fentebb felsorolt sok sok eset egyike se védhető ki több lemezzel.
Azt már nem is mondom, hogy itt az 1-es szervernél telekom net van, arrébb a 2-esnél pedig digis, szóval ha egy markoló elvág egy vezetéket, vagy csak busz dönti ki 3 sarokkal arrébb a villanyoszlopot, akkor 2-300 km-re innen még mindig van esélyem, hogy mégis hozzáférjek azokhoz az adatokhoz, amire szükségem van.
És ez működik így kb 8-10 éve hiba nélkül. Eszköz- vinyóhibám sosem volt, 3 évente cserélem a HDD-ket még a gari lejárta előtt, villámcsapás másodlagos hatása volt, oszlop kidöntés, sima áramszünet, internethálózat- lehalás szintén volt. És mindig minden elérhető maradt.Áramszünet ellen egy jó kis 1KW-os szünetmentessel védekezem, ami gyárilag külső akksis, és egy 55Ah-s autó akksi tolja a belső hálóba a feszköt, ha nincs áram, a buszos oszlopkidöntős esetnél reggel 7-től délután fél 3-ig ment bent minden, de ugye az oszlopokon lévő erősítők ettől még nem kapnak áramot, szóval kifelé már nem jut el a jel. Ha akarnám, ezt még lehetne mobilneter routerrel kombinálni, de a 2-es szerveres megoldás több szempontból is jobb.
A 2-es szerver egy 15 ezer forintos eszközzel is megoldható, egy második vinyó megint nem tétel, szóval még árban is kedvezőbb így meogldani, mint egy soklemezes valamit hallgatni állandóan zúgni. -
Rick4
félisten
A nem számít az nyilván nem azt jelenti, hogy a jelenség nem létezik, inkább arra gondoltam, hogy amennyiben a lyukacsos felülettel párhuzamosan halad a levegő, márpedig az alja, teteje, oldalfalak ide számítanak, a felületi lyukacsosság nem fogja megváltoztatni a bent áralmó levegő irányát, azaz az ugyanúgy továbbhalad, mint ha nem lenne lyukacsos. Nyilván ehhez az is kell, hogy ne rekedjen meg belül, elől be hátul ki, és nem lesz gond. A zárt, és a lyukacsos oldalú házak között lehet 1-2% procihőmérséklet eltérés, talán mérési hibahatáron belül maradsz.
De egyszerű, teszteld le. Bekapcsolod a gépet, mérsz, majd az oldallapokat, a lyukacsos részeket leragasztod egy sima méretre vágott A4-es lappal, hogy csak az eleje, vége legyen lyukacsos, pont úgy, mint egy klasszikusnak mondható kivitelnél....
-
Rick4
félisten
A légáramlásnak iránya van, a cél az, hogy egy vonalban bejusson, ott ne rekedjen meg, és ne körbe- körbe járjon, hanem a másik oldaln kifelé menjen. Az ezt nem különösebben fogja befolyásolni, ha az oldala lyukacsos, a venti egy irányba fúj, pl elől befelé, még egy a másik végén kifelé, és kb el is végezted, amit ezzel lehet tenni.
Már csak a benti ventik, procihűtő, stb maradnak, amiket ezzel a légáramlattal nagyjából egyensúlyba kell hozni, tehát ne szemből, és ne a meleg felől szívjon a belső venti, vagy ne szembe fújjon a másiknak. A lyukacsosság akkor lenne zavaró, ha ez egy cső formájú valami lenne, de a levegő akkor is a fújás irányába halad, nem olyan, mint a víz, hogy nyomás hatására kijön a lyukon. -
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51387 üzenetére
Az se rossz. Én ilyenekt nem hallok meg, se felszerelés, se idő, azt viszont látom, ha nincs kép a hdmi miatt.
Sajnos ez ma már a mindennapos dolgok közé sorolható, a kilós kenyér 90 deka, a fagyi, dinnye, csirkemell, sör se annyi amennyi. Erről szól a világ sajnos.
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51385 üzenetére
Ilyenekkel van tele az ebay is, én meg autólakatrészeket importálok az usából, na ott látni igazán, mennyi különbség vna egyik- másik gyártó terméke között. :D
1 centért ölni tudnának...
Persze, mindig van jobb, de pl erre ellenpélda, hogy eddig minden kábelemen minden arany fent van, holott az elvemet követve sosem adtam kábelgyártó nevéértpénzt. Hogy ellenpélda is legyen, itthon, boltból vett 15m-es hdmi-t, ami mindenféle szép lerás, és az ígéretek ellenére nem volt jó, pedig a többi komponens hibátlan volt, ezt tapasztalva a német amazonról vettem olyan kínait, amiben már egy optikai szál fut a két fej között, azóta is hibátlan. Árban fele alatt volt. [link]
Szóval attól, mert olcsó, nem biztos, hogy rossz is.
De itt van a banggoodon vett itx házam, aminek az árát vissza is fizették.. Akkor ingyen volt, mostmár kezd tetszeni.Na jó, még mindig adobozban van...
Na de ne offoljunk. -
Rick4
félisten
válasz
Crabface #51375 üzenetére
A többi, mármint mi?
Duracellm: Szemre elég jól össze van rakva, a kis sorcsati is jól áll, a csati szorul rendesen, a vezetékre profin, egyformán rá vannak rakva a tüskék, és persze kéreht akármennyit a ráaggatott gép, de ez amúgysem arra készült, hogy 150W-ot kivegyünk belőle....
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51302 üzenetére
Jóó, mondom, benéztem, az a kezdeti áramfelvétel brutál az átlagfogyihoz képest, akárkit megkérdezel 10-20 év számítógépes múlttal, tuti nem mond a 4 vinyóra 80-90 W-ot. Én se tettem volna, beismerem.
Nem off ez, szerintem tápegység méretezésnél ez a dolog mostmár mindenki agyába bele vna égetve kitörölheetlenül.
-
Rick4
félisten
Nem tudni, mennyivel jobb- rosszabb egy "eredeti", de ndolo a fele teljesítmény esetén nem igazán lesz gond semmivel... Linkeltem fekete műanyag dobozos adaptert pár napja, 5-6 ezresért adják itthon, számlás, garis.
Én rá merem ilyesmire bízni a dolgaimat, mert annyi minden volt már a kezemben, és soha semmivel se volt baj, hogy nem különösebben félek...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51282 üzenetére
Elhiszem, hogy nem látod, de leírtam, oké, hogy az van megadva indulási áramfelvételnek, viszont ezt én sohasem tudtam mérni, pedig hidd el, mértem párszor. Érdemes lenne valóban megmérni, ez egy létező, vagy katalógusadat-e.
PDoki: A 120W-os tápegység itthon 5 -6 ezres, picopsu most jön haza aliról, 10-12 $ körül megállt, szóval össz 9-10 ezerről beszélünk, nem adnék érte 25-öt.
-
Rick4
félisten
Kiegészítettem kicsit:
PDoki: A szerény véleményem, hogy a 120-as picopsu, paneltáp, meg egy 120-as adapter 5-6 ezerért elég kell legyen bőven. A j1900-as lapos kisgépem egy ssd-vel win10-zel netezve (kb 35% prociterheléssel) és 12-13W körül volt, négy vinyó mellé annyi lesz pluszban, amint a linkelt képen a táblázatban látsz.Duracellm:
Az indítási felvétel miatt viszont valóban boruld, de érdekes, hogy én ezt soha nem tudtam mérni....A 400-as táp ekkora terhelésen nem fog jó hatásfokkal dolgozni, sok helyet foglal, és relatíve drága, (mondjuk kb mint egy picopsu + az adapter) én anno elvetettem ezeket, a picopsu-k már 2014 óta hiba nélkül muzsikálnak a házakban, adapterekkel sem volt soha baj, de anno volt egy via epia lapos kisgépem, ami már 2013 környékén is jó 10 éves lehetett, hibátlanul ment benne minden, szóval ez a vonal nem az elhasználódásról szól...
Még a 2013-as hirdetés is fent van: [link] -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51277 üzenetére
Én általában tudom, mit akarok írni, és utánaolvasok, ha nincs a birtokomban a kellő infó, ezesetben is ez történt. Kivéve mikor hétközben sürgős dolog van, de még be akarom fejezni, közben 3-an hívnak telefonon, de most nem ilyenek a körülmények.
Az a baj, hogy utánaolvastam, mekkora áramfelvétele van ezeknek a vinyóknak, többfélét is néztem, hogy a szórással is képben legyek, 7.5-9W között volt mindegyik, ezért is írtam a 8-at, ami az én 6TB-osomnál 2-vel több, illetve a plusz egy vinyó, megnézheted te is, mit írnak: [link] ez nem egy légbőlkapott gondolat, legalábbis én nem annak szántam. Az csak egy dolog, hogy sok sok éve red vinyókat használok, nemrég adtam egy egy 4TB-os redet, mert lejárt a garti, belekerült 18 ezer óra, és én akkor cserélem, akkor ahelyett 6TB-os purple lett, nem is csalódtam, mindenben hozza az elvárhatót, a fogyasztást is néztem, miután bekerült mértem is, innen származik az utánaolvasás mellé a gyakorlati tapasztalat.
Persze mint írtam, lehet csak a fogyimérőm, és tényleg 120W-ról indít, de akkor az i7-6700-zal meg se nyekkent volna a 75W-os lc power adapter.... Szóval csak lehet valami abban, amit írtam... -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #51267 üzenetére
Ezen a 120W-on azért csodálkozom, mert van itthon három kis szerverem.
1. Asrock H110M- itx+i7-6700 16GB DDR4, 6TB wd purple, 2 venti
2. Kontron KQTM87 itx lap, ráforrasztott i7-4860EQ mobilproci, 8GB DDR3, 6TB WD purple, 2 venti
3. Asrock Q1900B-ITX lap 6GB DDR3, 1TB hdd, 2 db ventiMindháromban 120W-os paneltáp és 120W-os adapter van, de egy lc power 75W-os adapterrel is mentek, ergo 85W-nál nem igazán vehetnek fel többet semmilyen körülmények között.
Mindháromnak mértem az indulásos teljesítményfelvételt, mindháromnak az idle felvételt, nagyon messze volt ettől, kb harmada értékeket mutatott, az első kettő 40-45W-ot kért induláskor, majd idle állapotban beálltak 22-25W-ra, a harmadik 27W körül kért induláskor, és 12-13w-ra állt be egy próba SSD-vel, 18W körül elég volt neki egy 1TB_-os HDD-vel idle, de az nagyon kergetve se fog felugrálni, max pár wattocskával többet kér majd.
Igaz, hogy egy lidlis töltővel mértem, ami lehet épp nem pontos, de háztartási szinten ennek annyira nincs is lényege, 1-2W, vagy akár 10-15% eltérés is belefér, a te értkeidhez képest nagységrendi eltérést tapasztalok. Ráadásul mindezt már adapter előtt mértem, azaz ebben a fogyiban már az is benne volt, tehát a gép az adapterből még ennyit se szív ki.
A 2X 8 TB-os winyó miatt egyen 2+5W-tal, azaz kemény 7W-tal többet, még mindig jóval kevesebb, mint a feléről beszélünk a 120W-nak.
Az i7-6700-as procis gépem régebben asztali gép volt, a 75W-os adapterrel akkor is vidáman üzemelt, amikor videót kódoltam, később gépbelső csere után a hatmagos i7-8700-as volt az, ami a 120W-os paneltáppal már nem akart együtt dolgozni, de csak és kizárólag onnan szúrtam ki, hogy egy üres félórámban nyomkodtam, és egy aida tesztnél restart volt, de minden másban az is kiválóan elvolt, tehát ott is elég volt a 80W mindenre. Szóval szerintem a 120-at osszuk el nyugodt szívvel kettővel, jó lesz az indulásnak, az aktív merevlemez esetén mérhető is meg kellene álljon lazán 30W alatt.
Nem kötözködés, tapasztalat, és az is csak szerintem.. -
Rick4
félisten
Egy 1KW-os valós szinuszos ups-em van, mögötte egy 55Ah-s autó akksi tartja a lelket mindenben, ez gyárilag külső akksis cucc. 42 ezer volt a szünetmentes, 16 az akksi, és ez az akksi nem a 2-3 évente cserélős de ennyiért akár lehetne az is, sokkal olcsóbb, mint ugyanekkora kapacitás kis kocka ups akksikból.
Van projektorom is, meg minden más eszközt is
Decemberben kidöntötte a busz pár sarokkal arrébb a villanyoszlopot, reggel 7-től 2-ig bírta a szünetmentes azt a 80-90W-nyi energiaigényt, ha mindent bekapcsolok, és cakk pakk 500W körül fogyaszt, 45 percig már teszteltem, nem okozott neki gondot.Pannon powertől vettem, már ninc snáluk, de van sok másféle jó áron. Valójában ha csak a gépre kell, egy 3-500W-os normálisabb tökéletes, tökmindegy, melyik.
-
-
Rick4
félisten
válasz
Crabface #51143 üzenetére
Az a másik vége, de én pl jártam már úgy, hgy alaplapot kivettem, dobozba be, azon belül antisztatikus zacsi, 3 hét múlva elővettem, és annyi volt. Valami megunta annyi idő alatt. Én igyekszem kiküszöbölni az ilyen apróságokból adódó problémát, annyira nem kell körültekintőnek lenni, és egy csomó problémát kiküszöbölünk.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #51139 üzenetére
Láttam már, még a keresés folyamán jöt szembe vagy 5x, de a tölcsér forma ide nem jó, mert annyit emel az egészen, hogy akkor már nem fér rá a ház oldala, plusz ennyiből veszek valami LP-s komoly hűcsöves hűtést.
Déltán megyek az obiba, hozok 4 db kis fémlemezt, és összerakom azzal.
800Ft a 4 db, ennyit még meg is ér.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51129 üzenetére
Egy analóg kábel tök más tészta, mit a digitális jelátvitel, és ez a teszt szigorúan a HDMI kábelre korlátozódott, mert ott volt a folyamatos érv, hogy kácsa kábelt vegyél, az a tuti, de senki se tudta megmondani, miben. Digitális jelátvitelben nem lehet különbség. De ettől függetlenül tehetünk próbát, kíváncsi vagyok, mit hallasz.
Nekem is van 15m-es HDMI kábelem, amiben már ügevszálban meg a fény, a két végpont között meg adó és vevőegység dolgozik, erre feltétlenül igaz, hogy észre lehet venni, ha meg van fordítva, ugyanis fordítva egyáltalán nem működik.Amúgy ez a hallás dolog nem hitbéli kérdés, én csak azt írtam, egy ponton túl bármennyit szórhatsz a hifibe, nem fogod meghallani a pluszt. Tehát nem kompletten értelmetlen, hanem egy ponton túl.
Na ne offoljunk.
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51127 üzenetére
Nem különösebben érdekelnek azok az emberek, akik nem tudnak tényeket lerakni az érveik mögé, a hifi egy bizonyos ponton túl márpedig ilyen. Meg persze a 30K-s HDMI kábel is, meg még sokminden más is. A vaktesztre akkor se mert egyikük se jelentkezni, amikor pár éve valamelyik, talán a projektoros csoportban 150 ezer forintot ajánlottam, ha bármelyik jelentkező a saját otthonában, a saját rendszerén 10-ből 3x eltalálja, az ő drága kábele, vagy az én 500Ft-os ábelem van-e bedugva.
Szóval hagyjuk azokat az embereket, vitázhatunk a semiről, de nekem már rég nem cvélom, hogy bárki meggyőzzek a magam igazáról. Én persze nyitott vagyok mindenre, meggyőzhető vagyok, de tények nélkül keveseknek sikerült még. -
Rick4
félisten
válasz
imibogyo #51117 üzenetére
Frankón belenyúltunk a ledszalag tápegységekbe.
Amúgy valójában utána kellene néznie egy hozzáértőnek, mennyi eltérés van egy ilyen, meg egy pc-s 12V-os adapter között, van-e félnivaló, mert ebből kimaradt valami fontos védelmi áramkör, ami viheti az egész gépet..... -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #51113 üzenetére
Neeem, nem is emlegetem fel a hdmi kábelt, csak azt jeleztem, hogy arra asszociáltam azonnal.
Érdem én persze, hogy minden tekintetben lehet más kategóriát építeni, de velem az a baj, hogy semmimbe nem vagyok szerelmes, nekem a funkció ellátására szükséges eszköz kell, autó- telefon- számítógép egy kutya, tegye a dolgát, és ha végeztem a dolgommal, kikapcsolom, ahhoz nem kellenek ilyen csúcs belsőrészek. De az egész elismerésre méltó, valóban le a kalappal. -
Rick4
félisten
válasz
tippm86 #51106 üzenetére
Nyilván, ahogy akármelyik ATX tápegység is problémát generálna, ha a maximum ráírt teljesítményt szeretnéd kivenni belőle, és akármlyik autó rövid úton tönkremenne, ha állandóan a végsebességen akarnád használni, itt is fontos némi túlméretezés.
Ezért is kellett nekem a 120-as, több napi használat alatt is csak kézmeleg, az előző gépemnél i7-6700, 16GB DDR4, PM981 SSD meg a paneltáp) egy 75W-os adapter dolgozott hiba nélkül, akármelyik teszt is futott, 100%-on ment a proci, vidáman vitte. Gépbelső csere lett, bekerült másik proci és másik lap ((7-8700+ Asrock H370m-ITX plusz ugyanaza 120W-os paneltáp), ahol minden frankó volt, de az egyik aida tesztnél, talán valamelyik ray trace vagy hasonló a vége felé restartolt a gép, na annak a 75W-os adapternek ott volt a vége kb felvett 80W-nál, ez is csak pillanatnyi, de mégsem 60W körül unta meg, szóval ott a 20% sem volt igaz.
Miután kiderült, hogy kevés az adapter, vettem a chieftec ITX házat a 250-es táppal, onnantól lehetett keresztbe- hosszában hergelni bármilyen teszttel, nem volt restart soha többé, most, hogy ez a gép az asszonyé lett, én meg átléptem S1200-ra egy i5-10600-zal, meg egy Asrock H410M-ITX-szel, ugyanazt a chieftec házat vettem, csak már 300-as táppal, és nyugodt vagyok, hogy bármi történik, csak szépen forog a ventije, de tuti nem fűzöm a belsejét.Szóval a 120W-osok a szerverben a nulla közeli terheléshez nálam bőven fölé vannak méretezve, beltartalomfüggő, mit kell bírnia, ha van játék és dVGA, valószínű már nálad is bukik a dolog, de méricskélni kell, mi a max felvétel, azzal te is okosabb leszel. A 100W azért nem kevés... Én is nézegettem a sajátjaimat, fogyimérővel ránéztem, 22-25W köről elvan az adapter és a rákötött szerver, tehát már nem csak a gép, hanem a táp is benne van ebben, talán 10-15%-kal számolhatunk a tápra. Nyilván ha történik valami nálam felmegy 35-ig is, menjen 60-ig, akkor is mi történik? Semmi. De minimális a terhelés, szóval nem lesz baj. asztali gépnél lehet más a helyzet.
Én azt mondom, ne bízzuk a véletlenre, dugj a gépedre egy nagyobb tápegységet, kergesd meg, és nézd, mit fogyaszt közben. Ha 100W-nál megáll, jó leszel a 100-as tápegységgel. -
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51099 üzenetére
Ez brutál cucc, de csakúgy, mint egy drága HDMI, ahol nem zöldebb a fű és nem élesebb a kép a legolcsóbb, de működő kábelhez képest, itt is megbukna a többség a vakteszten, ha egy töredéke értékű eszközzel lenne összehasonlítva.
Szóval elismerésre méltó a cucc, de ez itt inkább a lehetséges maximum belepréselése egy dobozba, nem hallható probléma miatt lett idáig fejlesztve a cucc, itt már nem az utolsó cintányér lecsnegésével volt a baj... :D
Ez is egy irányzat, figyelemre méltó. Amúgy tudni, milyen rendszer fut rajta? -
Rick4
félisten
válasz
Panthera #51088 üzenetére
Ezért is nem hiszek a többlemezes szerverekben, a több lemez nem véd meg árvíztől, áram hálózaton érkező túlfesztől, villámtól, besurranó tolvajlástól, mindent elégető tűztől sem.
A második szerver a szülőknél volt lepakolva, csak most a mókolás idejére hazakerült, egyrészt földrajzilag is el van különítve, tehát sok dolog nem történhet meg mindkét szerverrel egyszerre, másrészt itt telekom, ott meg digis net van, szóval ha a sarkon kidönti a BMW-s a lámpaoszlopot, és se áram, se net (decemberben volt rá példa, reggel 7-től délután 3-ig se net, se áram, mivel a gázkazán, meg a keringető is árammal megy, így fűtés se volt), én meg nem vagyok itthon, de távolról kellene egy fontos adat, csak odatelefonálok, hogy nyomják már meg a gombot, és hozzáférek a dolgaimhoz a mentésből.
Volt idő kigondolni, hogy legyen, anno még kockás füzettel kezdtem.
-
Rick4
félisten
válasz
shteer #51085 üzenetére
sima rsync. Nem kell snapshot, 8 verzió visszafelé, itt csak annyi történik, hogy a meglévő jegyzettömbbe beírok még két sort, meg készülnek új jegyzettömbök, esetleg pár fotó is bekerül. Napi szinten kb 1MB-ról beszélünk, de jegyzettömbben az elég sok adat ahhoz hogy ne tudjam 1 napon túl fejben tartani őket, ha elvesznének.
-
Rick4
félisten
válasz
Panthera #51083 üzenetére
Itthonról dolgozunk, de ez nem a covid- féle home office, így megy már 17 éve, kettőnknek van egy egy gépe, pluszban van egy szerver, ami sokminden más mellett futtat egy vtiger CRM-et, raktárkészlet- kezelés, feladat megosztás, kimutatások, stb, emellett a közös üzleti mappákat is tartalmazza, ott az évnek hónapnak megfelelően jegyzettömböket hozunk létre egy- egy ügyfél igényének megfelelően, majd a heti dolgokból készül egy heti rendelős jegyzettömb, amibe közösen írunk, néha rá kell nézzek távolról, akár telefonról is. De erről a gépről megy a filmlejátszás tárhely része, és a műholdvevőm is ide vesz fel műsorokat. Egy csöpp kis i7-6700-as pörög benne 16 GB RAM társaságában, egy 6TB-os vinyón van minden. Annyira leterhelő a dolog, hogy áltlaában 0% procihasználat, és 3-4% RAM használat látható.
Ez a gép minden munkanap utáni nap hajnal 2:05-kor lementi a kijelölt mappákból a megváltozott vagy új tartalmat a második szerverre, az egy Kontron lap integrált i7-tel, 1TB-os vinyóval, ez hajnali 2-kor bekapcsol, 2:15-kor kikapcsol. Ha bármi meghibásodna az első gépben, pl megunja a vinyó, oké, hogy a gyártó cseréli, de a tartalom nem veszhet el, muszáj menteni.
Az Asrock Q1900-as lap csinálta eddig, nem is volt gyenge, csak ez a kontron lap mindig kimaradt, most meg volt egy vételi lehetőség. Jön az új ház, kikerült egy 64GB-os SSD, meg lesz egy 1TB-os vinyó, ebből lesz majd valakinek egy jó kis gépe.
Év végén amúgyis van mindig idő, akkor gépfejlesztéssel összekötve elütöm azt a pár nap szabadidőt, a régi gépeket eladom, az újakat összepakolom, és máris január van, mire végzek velük.Csak most kissé elhúzódott a dolog, még tart.
A tápzaj szerintem nem is a tápegységen múlik, hanem a paneltápon, pico psu-n, nekem nincs ehhez jó fülem, de gyanítom fizikális értelemben itt már nem nagyon tud zaj bemenni.
Hálózati zenelejátszásra van egy pio 934-es erősítőm, wifi, kábeles lan, netrádió, szerverről minden, telefonról minden, amellé már nem kell gépből építenem lejászót. -
Rick4
félisten
válasz
Panthera #51077 üzenetére
Ott a link, pannonled, szóval nem a ledmaster.
Erre mondja az asszony az asztal túlsó végéről, hogy dehogynem, az a ledmaster volt.
Meg is találtam a tápegységet: [link]
RET-ben még egy nyomorult ventit se lehet venni, ami nekem jó lenne, pedig kerestem mostanában 50-est, 60-ast, 80-ast, meg 92-est is. Inkább kilépek Algyőre, ott van az elektrotechnik -
Rick4
félisten
válasz
tippm86 #51068 üzenetére
És Kvardlipot:
Kenyérgyári úton a volt EMKE telephely lesz, a nagy egészségügyi centrummal srégen szemben. Telefon legyen nálad, elmagyarázzák hol kell bemenni.
Pedig ott van a kapu, kiveri a szemed. Nem tudok, de itt egy link: [link], bár a webshopban a 120W-ost nem találom, viszont fotóztam az egyik hátuljáról a címkét, ez alapján rá lehet kérdezni:
-
Rick4
félisten
válasz
Panthera #51063 üzenetére
Szegeden 120W-os LEDsorhoz való tápegységeket vettem minden ilyen gépemhez, pont úgy néz ki, mint egy laptop tápegység, ugyanolyan fekete doboz, csak harmad áron kapható. Asszem valami 5 ezres volt darabja, meg kellett egy kis dugasz átalakító, mert az 5.5X2.5 helyett a picopsu bemenő aljzata 5.5x2.1-es. Hónapok óta üzemelnek.
-
Rick4
félisten
válasz
Fred23 #51055 üzenetére
Oké, bár ez nem csicsa gép lesz, egybeépítem a régebbi dolgaimat, kiszórom, nekem jobb, mint darabokban, hobbiból keresgélek hozzá pár cuccot, összepakolom, és örülök, ha életre kel a technika... mindig így csinálom, aztán valaki jól jár.... Egy Asrock Q1900B lap, egy 64-es SSD, és egy 1TB-os WD red kellene beleférjen.
Majd látjuk, mennyire kell nyomni a fedelet rárakáskor.
-
Rick4
félisten
válasz
icecave #50864 üzenetére
Erre passzoló kérdés, hamarosan költözés lesz, ahol monitorcsere lesz, sok adat, kép, böngésző kell egyszerre, így a Samsung- féle 32:9-es monitorokból jön majd kettő, elég a 3800X1920-as, nem kell az 5K-s
Nem játszunk, asszonnyal együtt dolgozunk itthon, kell ekkora monitor, most is egy 65"-os 4K TV a monitorom, amott átrendeződik a helyzet, de alaplapi VGA-k vannak, i5-10600, meg i7-8700-zal. Elég lesz az? A felbontás nem hiszem, hogy gond, a képfrissítés már inkább. -
Rick4
félisten
válasz
Kowi84 #50833 üzenetére
Tök egyszerűen meg lehetne csinálni, megveszed mindkettőt, berakod az elsőt, plexivel lezárod oldalfalat, és valami komolyabb illatos füstölőt, vagy ebből mindjárt egy összekötött 4-5db-os csokrot elé teszel, rögtön látnád, merre megy a levegő, eljut-e az alaplap környékére, vagy felszippantja a procihűtő ventilátora. A proci hőmérséklet amúgyis látható, a kétféle megoldás miatt valamennyi eltérés lesz mindenképp.
Én letesztelném mindkettőt a helyedben. -
Rick4
félisten
válasz
Chaser #50783 üzenetére
hááát, nem lehetetlen, akkor ezek szerint szerencsém is volt, mindkettő tök jól befért is a két Chieftec flyer FI-01B-U3-as házba. ez nekem irodai gép, nincs vga sem, játszok, böngészek, dolgozok, fórumozok rajta, erre ezek a lapok is tökéletesek, a hűtő ventije meg kergeti a levegőt az egész alaplap körül, szóval nem hiszem, hogy ilyen körülmények között túl akarnak bármi is melegedni.
-
Rick4
félisten
válasz
Chaser #50776 üzenetére
Nem lóg túl, mert én jól raktam fel!
Amúgy érdemes volt lefotózni, a h410-es lapon az alaplapi wifi modultól 0.5mm, a belső ram tetejétől kb 1mm van, és annyi.
Az előző IS40-es hűtőnél is egyértelmű volt, mindig a proci és a legközelebbi oldallap felé van a hőcsöves rész, és akkor rendesen áll minden. Igaz, nálam alapértelmezetten nincs dVGA, nem játszom, arra akár túl is lóghatna, de elég kompakt kis hűtő ez az IS60-as.
Szerintem valami ebből látszik, elsőre nem jól raktam fel:Az első képen annyira rálógott a felső végére a lapnak, hogy a házba téve már nem tudtam a 12V-os CPU táp mellett a sarokba becsavarozni a csavart.
-
Rick4
félisten
válasz
Chaser #50772 üzenetére
Szerintem az, hogy lehetőleg mindent hűtsenek, nekem pl az ID cooling IS60-as alatt ott egy i5-10600, plusz egy Samsung 970 evo plus SSD a procitól nem messze a foglalatban, van ugyan ragasztott borda rajta, de egy crystaldiskmarknál még így is felmegy a hőmérséklet, bele se gondolok, mi lenne egy keresztülfújós torony hűtővel, szerintem tizenfokokkal lehetne forróbb, mert hogy ugye max szellő juthat oda, de irányított légmozgás nem. VRM ugyanez, proci körüli alaplap rész szintén. Márpedig az én meglátásom szerint irányított légmozgás nélkül költhetsz te bármennyit a hűtőkre, meg villoghatnak a szivárvány ezer színében, nem jártál el helyesen.
Ez itt már egy visszahűlt állapot, mivel vége a mérésnek, közben volt 74°C is.
De mint minden más, ez is csak egy vélemény, ettől függetlenül a saját dolgaival mindenki azt csinál, amit akar...
-
-
Rick4
félisten
válasz
kotibor #50745 üzenetére
Én mindig azon a vonalon haladtam, hogy a ventik egy irányba szívják, vagy másik szemszögből egy irányba tolják a levegőt, a gyorsabb levegőáramlás önmagában is szavatolja, hogy az össz hőmérséklet alacsonyabb lesz, itt is ezt a vonalat célszerű követni, de mint írtam, a procihűtőt is érdemes elforgatni mellé, illetve a táp nagy ventije lefelé nézzen. Ekkor a levegő útja végig egy irányba fújó ventiken megy át, és a légáramlás is gyorsabb, nem lesz megrekedő levegő sem. Sok esetben ezt még keresztbe fújó ventikkel is kár elrontani.
I5-10600-on ID cooling IS60-as elég jól muzsikál, most tettem rá pár napja, alapon, alig 35-40°C körül megy, amit elég nehéz elérni, hergelni kell, hogy 60 fölé menjen a hő. Mindent meg lehet izzasztani, de alapból elég combos, ritkán teker 100%-on..
-
Rick4
félisten
válasz
kotibor #50742 üzenetére
Nem kellene elfordítani azt a procihűtőt 90°-kal? Akkor legalább az első nagy venti végigfújna a bordák között, a tápot meg lefelé fordítanám, hogy onnan szívjon a nagy venti.
Ilyesmitől semmi baja a tápnak, egyébként is arra tervezték őket, hogy a gépházból kifelé szívjanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest